EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0774

Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de autorizare a Comisiei să voteze în favoarea majorării de capital a Fondului European de Investiții

COM/2020/774 final

Bruxelles, 25.11.2020

COM(2020) 774 final

2020/0343(COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

de autorizare a Comisiei să voteze în favoarea majorării de capital a Fondului European de Investiții


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Uniunea, reprezentată de Comisie, este acționar al Fondului European de Investiții (FEI) de la înființarea FEI. În prezent, Uniunea deține 29,7 % din acțiuni. Majoritatea acțiunilor (58,9 %) sunt deținute de Banca Europeană de Investiții. Restul acțiunilor (11,4 %) sunt deținute de alte instituții financiare.

Având în vedere impactul preconizat al crizei provocate de pandemia de COVID-19 și pentru a contribui la răspunsul Uniunii și al FEI la criză prin punerea în aplicare a Programului InvestEU preconizat ca parte a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, Consiliul de administrație al FEI [a decis] să propună adunării generale o majorare de capital; în cadrul adunării generale Comisia, reprezentând Uniunea în calitate de acționar al FEI, trebuie să fie în măsură să voteze cu privire la majorarea menționată.

FEI a calculat că este necesară imediat o majorare a capitalului autorizat cu 2 870 000 000 EUR, ceea ce corespunde unei injecții de lichidități în cuantum de 1 250 000 000 EUR. Pentru a răspunde în mod eficace la criza provocată de pandemia de COVID-19, majorarea de capital trebuie să fie aplicată cât mai curând posibil.

Prezenta propunere are scopul de a permite Comisiei, care reprezintă Uniunea în cadrul adunării generale, să voteze în favoarea majorării capitalului FEI.

Propunerea Comisiei de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului InvestEU [2020/0108 (COD), Regulamentul InvestEU], la articolul 32, prevede participarea Uniunii la majorarea de capital și era inițial destinată să servească în mod implicit drept temei juridic pentru votul Comisiei în favoarea majorării de capital în cadrul adunării generale a FEI. Totuși, având în vedere că există un anumit grad de incertitudine în ceea ce privește momentul intrării în vigoare a Regulamentului InvestEU, trebuie adoptată în prealabil o decizie separată prin care Comisia să fie autorizată să voteze în favoarea majorării de capital în cadrul adunării generale, pentru ca perioada de subscriere pentru majorarea de capital să poată fi lansată în timp util.

Astfel, ceilalți acționari FEI, în afară de Uniune, vor fi în măsură să furnizeze sprijinul de capital necesar imediat după începerea perioadei de subscriere, chiar dacă această perioadă este mai lungă pentru a permite tuturor acționarilor să decidă cu privire la participarea lor în conformitate cu propriile norme și proceduri. Uniunea va putea participa la majorarea de capital și la subscrierea de acțiuni ulterior, în conformitate cu temeiul juridic care stă la baza participării ei (Regulamentul InvestEU), după intrarea în vigoare a acestuia, dacă și în forma în care va fi adoptat de colegiuitori. În conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din statutul FEI, fiecare membru va avea dreptul să subscrie o fracțiune din majorare corespunzătoare raportului care exista între acțiunile subscrise de membrul respectiv și numărul total de acțiuni ale FEI subscrise înainte de majorarea capitalului.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Capitalul suplimentar va permite FEI să pună în aplicare Programul InvestEU, în calitate de partener principal de implementare prevăzut în Regulamentul InvestEU și, prin urmare, va contribui la îmbunătățirea competitivității, a convergenței și coeziunii socioeconomice a Uniunii și va sprijini, în același timp, redresarea în urma crizei economice generate de pandemia de COVID, în special în ceea ce privește sprijinirea IMM-urilor inovatoare. Sprijinul va include contribuții în domeniul inovării și al digitalizării, precum și contribuții la utilizarea eficientă a resurselor în conformitate cu obiectivele economiei circulare, la sustenabilitatea și caracterul incluziv al creșterii economice a Uniunii și la reziliența și integrarea piețelor de capital ale Uniunii, inclusiv prin soluții care abordează fragmentarea piețelor de capital ale Uniunii și care diversifică sursele de finanțare pentru întreprinderile din Uniune. În plus, majorarea de capital va permite dezvoltarea în continuare a rolului FEI în gestionarea programelor naționale și regionale, contribuind astfel la obiectivele de politică ale UE care vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-uri, stimularea dezvoltării regionale și sprijinirea obiectivelor uniunii piețelor de capital.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Decizia 94/375/CE a Consiliului conține, la articolul 3, o dispoziție specifică privind majorările de capital, în temeiul căreia poziția Uniunii cu privire la o posibilă majorare a capitalului FEI și cu privire la participarea Uniunii la această majorare trebuie să fie decisă în unanimitate de către Consiliu, hotărând la propunerea Comisiei și după consultarea Parlamentului European. Cu toate acestea, se consideră că această dispoziție este exclusă ca temei juridic pentru o nouă decizie referitoare la votul privind majorarea capitalului FEI și la participarea Uniunii la o majorare a capitalului FEI, având în vedere evoluția jurisprudenței Curții Europene de Justiție cu privire la așa-numitele „temeiuri juridice derivate” 1 . În schimb, ar trebui propus un temei juridic din legislația primară.

Având în vedere obiectivele și activitățile FEI, astfel cum sunt prevăzute în statutul fondului și în deciziile adoptate de organele sale de conducere în conformitate cu statutul, și ținând seama de obiectivul principal urmărit prin majorarea de capital, și anume sprijinirea IMM-urilor, a inovării și a locurilor de muncă, în paralel cu abordarea altor nevoi urgente, cum ar fi schimbările climatice, combaterea pandemiei de COVID și digitalizarea economiei UE, în special prin punerea în aplicare a Programului InvestEU preconizat, promovând astfel măsuri în sprijinul industriei Uniunii, articolul 173 alineatul (3) din TFUE este considerat a fi temeiul juridic adecvat pentru propunerea de a autoriza Comisia să voteze în favoarea majorării de capital.

Decizia nr. 562/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind participarea Uniunii Europene la majorarea de capital a Fondului European de Investiții (JO L 156, 24.5.2014, p. 1) a avut drept temei juridic, de asemenea, articolul 173 alineatul (3) din TFUE.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

Uniunea, reprezentată de Comisie, în calitate de acționar al FEI, are competența exclusivă de a vota deciziile privind majorările de capital ale FEI.

Proporționalitatea

Capitalul autorizat suplimentar, în măsura în care este subscris de acționarii FEI, va furniza FEI capitalul de care are nevoie pentru a contribui la atingerea obiectivelor UE.

3.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații bugetare, deoarece votul în cadrul adunării generale privind majorarea capitalului FEI nu obligă Uniunea să subscrie acțiuni. Implicațiile bugetare vor rezulta doar din Regulamentul InvestEU care oferă temeiul juridic pentru participarea Uniunii la majorarea de capital.

2020/0343 (COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

de autorizare a Comisiei să voteze în favoarea majorării de capital a Fondului European de Investiții

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 173 alineatul (3),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 2 , ––

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)În conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Statutul Fondului European de Investiții (denumit în continuare „fondul”), capitalul autorizat al fondului poate fi majorat prin decizia adunării generale hotărând cu o majoritate de 85 % din voturile exprimate.

(2)Având în vedere impactul estimat al crizei provocate de pandemia de COVID-19 și pentru a contribui la răspunsul Uniunii și al fondului la criză prin punerea în aplicare a Programului InvestEU 3 preconizat ca parte a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 și prin dezvoltarea în continuare a rolului FEI în gestionarea programelor naționale și regionale, fondul a calculat că este necesară imediat o majorare a capitalului autorizat cu 2 870 000 000 EUR.

(3)Consiliul de administrație al Fondului [a decis] să prezinte adunării generale o cerere de aprobare a unei majorări a capitalului autorizat al fondului de 2 870 000 000 EUR prin emiterea a 2 870 de noi acțiuni, precum și a modalităților de plată și a altor aspecte legate de această majorare a capitalului. În cazul în care majorarea de capital se aprobă, fiecare acțiune nouă va avea o valoare nominală de 1 000 000 EUR, iar pentru fiecare acțiune subscrisă capitalul vărsat va fi de 20 % din valoarea nominală a acțiunii. Adunarea generală poate solicita plata restului de 80 % în condițiile prevăzute la articolul 7 alineatul (3) din statutul fondului. Toate acțiunile, atât cele existente, cât și cele nou emise, vor avea aceeași valoare și vor conferi drepturi egale în toate privințele.

(4)Consiliul de administrație a propus ca acțiunile nou autorizate să fie disponibile pentru subscriere pe parcursul unei singure perioade de subscriere care începe imediat după aprobarea majorării de capital de către adunarea generală și se încheie la 30 septembrie 2021. Uniunea va putea participa la subscriere în condițiile prevăzute în decizia adunării generale după intrarea în vigoare a temeiului juridic care aprobă participarea Uniunii la majorarea de capital.

(5)Pentru a permite reprezentantului Uniunii în cadrul adunării generale să voteze cu privire la majorarea capitalului cât mai curând posibil, prezenta decizie trebuie adoptată în regim de urgență. Prin urmare, se consideră adecvat să se prevadă o excepție de la perioada de opt săptămâni și de la perioada de zece zile menționate la articolul 4 din Protocolul nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

(6)Din același motiv, prezenta decizie trebuie, prin urmare, să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării ei,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Comisia, reprezentând Uniunea, este autorizată să voteze în cadrul adunării generale a Fondului European de Investiții în favoarea majorării de capital propuse de 2 870 000 000 EUR.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

 

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președintele    Președintele

(1)    Hotărârea Curții din 6 mai 2008, cauza C-133/06, Parlamentul European/Consiliul Uniunii Europene, ECLI:EU:C:2008:257.
(2)    JO C , , p. .
(3)    Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului InvestEU, 2020/0108 (COD).
Top