EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02004R0808-20091120

Consolidated text: Regulamentul (CE) nr . 808/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 aprilie 2004 privind statisticile comunitare referitoare la societatea informațională (Text cu relevanță pentru SEE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/808/2009-11-20

2004R0808 — RO — 20.11.2009 — 003.002


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

REGULAMENTUL (CE) NR. 808/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 21 aprilie 2004

privind statisticile comunitare referitoare la societatea informațională

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 143, 30.4.2004, p.49)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

 M1

REGULAMENTUL (CE) NR. 1893/2006 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 20 decembrie 2006

  L 393

1

30.12.2006

►M2

REGULAMENTUL (CE) NR. 1137/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 22 octombrie 2008

  L 311

1

21.11.2008

►M3

REGULAMENTUL (CE) NR. 1006/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 septembrie 2009

  L 286

31

31.10.2009


rectificat prin

►C1

Rectificare, JO L 276, 20.10.2010, p. 80  (1137/2008)




▼B

REGULAMENTUL (CE) NR. 808/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 21 aprilie 2004

privind statisticile comunitare referitoare la societatea informațională

(Text cu relevanță pentru SEE)



PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene și, în special, articolul 285 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei,

hotărând în conformitate cu procedura stabilită la articolul 251 din tratat ( 1 ),

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Lisabona din martie 2000 a stabilit pentru Europa obiectivul de a deveni în termen de zece ani cea mai competitivă și mai dinamică economie bazată pe cunoaștere din lume.

(2)

Planul de acțiune eEurope – aprobat de Consiliul European de la Feira în iunie 2002 – a stabilit o metodă de fixare a obiectivelor și de evaluare comparativă a rezultatelor pentru alinierea Europei cât mai rapid posibil la sistemul informatic.

(3)

Consiliul European de la Sevilla a aprobat scopurile planului de acțiune eEurope 2005, care necesită un temei juridic pentru a asigura furnizarea cu regularitate de date comparabile în statele membre și pentru a permite folosirea într-o mai mare măsură a statisticilor oficiale referitoare la societatea informațională.

(4)

Indicatorii structurali care sunt utilizați în Raportul anual de primăvară către Consiliul European necesită indicatori bazați pe informații statistice coerente din domeniul societății informaționale.

(5)

Procesul de evaluare comparativă a programului eEurope ca parte a punerii în aplicare a planurilor de acțiune eEurope necesită indicatori bazați pe informații statistice coerente din domeniul societății informaționale.

(6)

Serviciile Comisiei au nevoie pe baze anuale de statistici armonizate referitoare la folosirea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) în întreprinderi.

(7)

Serviciile Comisiei au nevoie anual de statistici armonizate referitoare la folosirea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) de către persoane fizice și gospodării.

(8)

Statisticile realizate trebuie să se adapteze noilor evoluții, datorită capacității de schimbare rapidă a societății. Aceasta se poate asigura recurgând la module cu durată fixă și permițând modificări, prin măsuri de punere în aplicare care țin seama de resursele statelor membre și de efortul respondenților, de fezabilitatea tehnică și metodologică și de fiabilitatea rezultatelor.

(9)

Realizarea de statistici comunitare specifice se conduce după normele stabilite în Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare ( 2 ).

(10)

Deoarece obiectivul acțiunii propuse, și anume stabilirea unui cadru comun pentru realizarea sistematică de statistici comunitare referitoare la societatea informațională, nu poate fi îndeplinit în suficientă măsură de statele membre și, prin urmare, din cauza dimensiunilor sau a efectelor acțiunii, poate fi îndeplinit mai bine la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității stabilit în articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, așa cum este acesta prevăzut de respectivul articol, prezentul regulament nu depășește limitele a ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului.

(11)

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament trebuie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor de exercitare a competențelor de executare conferite Comisiei ( 3 ).

(12)

Comitetul pentru programul statistic înființat prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului ( 4 ) a fost consultat în conformitate cu articolul 3 din această decizie,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:



Articolul 1

Obiectivul

Obiectivul acestui regulament este să stabilească un cadru comun pentru realizarea sistematică de statistici comunitare referitoare la societatea informațională.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament:

(a) „statistici comunitare” are înțelesul atribuit la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 322/97;

(b) „realizarea de statistici” are înțelesul atribuit la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 322/97;

(c) prin „perioadă de referință” se înțelege o perioadă la care se referă datele;

(d) prin „an de referință” se înțelege o perioadă de referință de un an calendaristic;

(e) prin „perioadă de culegere” se înțelege o perioadă specificată în măsurile de punere în aplicare pe durata căreia are loc culegerea datelor.

Articolul 3

Sfera de aplicare

▼M3

(1)  Statisticile care urmează să fie elaborate cuprind informații utile pentru indicatorii structurali și necesare pentru procesul de evaluare comparativă a strategiilor politice ale Comunității privind dezvoltarea spațiului informațional european, a inovării în întreprinderi și a societății informaționale europene, cum ar fi cadrul de evaluare comparativă i2010 și modificările sale ulterioare în cadrul strategiei de la Lisabona și alte informații necesare pentru a asigura o bază uniformă pentru analiza societății informaționale.

▼B

(2)  Statisticile se grupează pe modulele definite în anexele I și II.

Articolul 4

Modulele

Modulele din acest regulament acoperă următoarele domenii:

 întreprinderile și societatea informațională definite în anexa I;

 persoanele fizice, gospodăriile și societatea informațională definite în anexa II.

Articolul 5

Manualul metodologic

Comisia, în strânsă cooperare cu statele membre, elaborează și actualizează, după cum impun noile măsuri de punere în aplicare, un manual metodologic care conține liniile directoare recomandate privind statisticile comunitare alcătuite în temeiul acestui regulament.

▼M3

Articolul 6

Prelucrarea, transmiterea și diseminarea datelor

(1)  Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) datele sintetice și metadatele cerute prin prezentul regulament și măsurile de punere în aplicare, în conformitate cu articolul 21 privind transmiterea datelor confidențiale din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene ( 5 ).

(2)  Statele membre transmit datele și metadatele cerute prin prezentul regulament în formă electronică, în conformitate cu standardul schimbului reciproc de date convenit între Comisie și statele membre.

(3)  Capitolul V din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 se aplică în ceea ce privește tratamentul și diseminarea de date confidențiale.

Articolul 7

Calitatea statistică și rapoartele

(1)  Statele membre asigură calitatea datelor transmise.

(2)  În sensul prezentului regulament, se aplică criteriile de calitate stabilite la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

(3)  În fiecare an, statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) un raport privind calitatea datelor transmise, precum și privind orice eventuale modificări metodologice apărute. Acest raport trebuie furnizat la o lună de la transmiterea datelor.

▼M2

Articolul 8

Măsurile de executare

(1)  Măsurile de punere în aplicare a modulelor prevăzute de prezentul regulament privesc următoarele elemente: selectarea și specificarea, adaptarea, precum și modificarea subiectelor și a caracteristicilor lor, acoperirea, perioadele de referință și defalcarea caracteristicilor, periodicitatea și calendarul furnizării de date, precum și termenele de transmitere a rezultatelor.

(2)  Comisia adoptă măsurile de executare, inclusiv măsurile de adaptare și actualizare, pentru a ține seama de schimbările economice și tehnice. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 9 alineatul (2), ținând seama de resursele statelor membre și de sarcina impusă repondenților, precum și de fezabilitatea tehnică și metodologică și de fiabilitatea rezultatelor.

▼C1

(3)  Măsurile de executare se elaborează cu cel puțin nouă luni înainte de începerea unei perioade de colectare a datelor.

▼M2

Articolul 9

Procedura comitetului

(1)  Comisia este asistată de Comitetul pentru programul statistic.

(2)  Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1)-(4) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

▼B

Articolul 10

Finanțarea

(1)  Cel puțin pentru primul an în care statisticile Comunității prevăzute în măsurile de punere în aplicare adoptate în temeiul prezentului regulament sunt alcătuite de statele membre, Comisia varsă o contribuție financiară către statele membre pentru a ajuta la acoperirea costurilor suportate de acestea în alcătuirea, prelucrarea și transmiterea acestor statistici. Valoarea contribuției financiare nu depășește 90 % din aceste costuri.

(2)  Condițiile și procedurile de efectuare a contribuției financiare, precum și cele de plată și control al acesteia trebuie să fie în conformitate Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene ( 6 ).

(3)  În cazul în care condițiile bugetare permit, Comisia continuă să verse contribuții financiare către statele membre, pentru a le ajuta să compenseze costurile furnizării acestor statistici în următorii ani.

(4)  Autoritatea bugetară autorizează alocațiile disponibile pentru aceste contribuții financiare în cadrul procedurilor bugetare anuale ale Comunităților Europene.

Articolul 11

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

▼M3




ANEXA I

Modulul 1: Întreprinderile și societatea informațională

1.   Obiective

Obiectivul acestui modul este acela de a furniza în timp util statistici referitoare la întreprinderi și societatea informațională. Acesta oferă un cadru pentru cerințele în materie de acoperire, durată și periodicitate, subiecte acoperite, defalcarea furnizării de date, tipul furnizării de date și orice studii pilot sau de fezabilitate necesare.

2.   Domeniul de aplicare

Acest modul acoperă activitățile întreprinderilor din secțiunile C-N și R și diviziunea 95 ale clasificării statistice a activităților economice în Comunitatea Europeană (NACE REV. 2).

Statisticile vor fi compilate pentru fiecare întreprindere.

3.   Durata și periodicitatea furnizării de date

Statisticile vor fi furnizate anual pentru cel mult 15 ani de referință începând de la 20 mai 2004. Nu este necesară furnizarea anuală a tuturor caracteristicilor; pentru fiecare caracteristică, periodicitatea furnizării va fi specificată și convenită ca parte a măsurilor de punere în aplicare menționate la articolul 8.

4.   Subiectele acoperite

Caracteristicile care urmează să fie furnizate vor fi alese din următoarea listă de subiecte:

 sistemele TIC și folosirea lor în întreprinderi;

 folosirea internetului și a altor rețele electronice în întreprinderi;

 comerțul electronic (e-commerce);

 procesele legate de activitățile economice electronice (e-business) și aspectele organizaționale;

 utilizarea TIC de către întreprinderi pentru schimbul de informații și servicii cu instituțiile guvernamentale și administrațiile publice (e-government);

 competența în domeniul TIC în întreprinderi și necesarul de expertiză în domeniul TIC;

 obstacole în calea utilizării TIC, a internetului și a altor rețele electronice, a comerțului electronic (e-commerce) și a activităților economice electronice (e-business);

 cheltuielile și investițiile în domeniul TIC;

 siguranța TIC și încrederea în TIC;

 utilizarea TIC și impactul acestora asupra mediului (TIC ecologice);

 accesul la internet și utilizarea acestuia și a altor tehnologii în rețea pentru conectarea obiectelor și dispozitivelor (internet al obiectelor);

 accesarea și utilizarea tehnologiilor care oferă posibilitatea conectării la internet sau la alte rețele din orice loc și în orice moment (conectivitate omniprezentă).

Nu vor fi acoperite toate subiectele în fiecare an.

5.   Defalcarea furnizării de date

Nu este necesară furnizarea în fiecare an a tuturor defalcărilor; defalcările solicitate sunt alese din următoarea listă, luându-se în considerare natura unităților statistice, calitatea preconizată a datelor statistice și volumul total al eșantioanelor. Defalcările vor fi convenite ca parte a măsurilor de punere în aplicare:

 după clasa de mărime;

 după codul NACE;

 după regiune: defalcările regionale vor fi limitate la cel mult trei grupări.

6.   Tipul furnizării de date

Statele membre vor transmite datele agregate Comisiei (Eurostat).

7.   Studii de fezabilitate și studii pilot

Ori de câte ori sunt identificate noi cerințe semnificative cu privire la date ori sunt necesari indicatori noi cu o structură complexă, Comisia inițiază studii de fezabilitate sau studii pilot care se realizează pe bază de voluntariat de către statele membre înaintea oricărei activități de colectare de date. Aceste studii vor evalua fezabilitatea colectării datelor în cauză, luând în considerare beneficiile disponibilității datelor în raport cu costurile colectării și cu sarcina respondenților. Rezultatele acestor studii de fezabilitate sau pilot contribuie la definirea noilor indicatori.




ANEXA II

Modulul 2: Persoanele fizice, gospodăriile și societatea informațională

1.   Obiectiv

Obiectivul acestui modul este de a furniza în timp util statistici referitoare la persoane fizice, gospodării și societatea informațională. El oferă un cadru pentru cerințele în materie de acoperire, durată și periodicitate, subiecte acoperite, caracteristicile contextului socioeconomic al furnizării de date, tipul furnizării de date și orice studii pilot sau de fezabilitate necesare.

2.   Domeniul de aplicare

Acest modul acoperă statisticile referitoare la persoane fizice și gospodării.

3.   Durata și periodicitatea furnizării de date

Statisticile vor fi furnizate anual pentru cel mult 15 ani de referință începând de la 20 mai 2004. Nu este necesară furnizarea anuală a tuturor caracteristicilor; pentru fiecare caracteristică, periodicitatea furnizării va fi specificată și convenită ca parte a măsurilor de punere în aplicare prevăzute la articolul 8.

4.   Subiectele acoperite

Caracteristicile care urmează să fie furnizate vor fi alese din următoarea listă de subiecte:

 accesul la TIC și folosirea lor de către persoane fizice și/sau gospodării,

 utilizarea în diverse scopuri a internetului și a altor rețele electronice de către persoane fizice și/sau gospodării,

 siguranța TIC și încrederea în TIC,

 competența și calificările în domeniul TIC,

 obstacole în calea utilizării TIC și a internetului,

 efectele prognozate ale utilizării TIC asupra persoanelor fizice și/sau gospodăriilor,

 utilizarea TIC de către persoane fizice pentru schimbul de informații și servicii cu instituțiile guvernamentale și administrațiile publice (e-government),

 accesarea și utilizarea tehnologiilor care oferă posibilitatea conectării la internet sau la alte rețele din orice loc și în orice moment (conectivitate omniprezentă).

Nu vor fi acoperite toate subiectele în fiecare an.

5.   Caracteristicile mediului socioeconomic din care provin datele furnizate

Nu este necesară furnizarea anuală a tuturor caracteristicilor mediului; caracteristicile solicitate ale mediului sunt alese din următoarea listă și sunt convenite ca parte a măsurilor de punere în aplicare:

(a) pentru statisticile furnizate pentru gospodării:

 după tipul de gospodărie,

 după grupa de venituri,

 după regiune.

(b) pentru statisticile furnizate pentru persoane fizice:

 după grupa de vârstă,

 după sex,

 după gradul de educație,

 după situația încadrării în muncă,

 după starea civilă de fapt,

 după țara de origine, cetățenie,

 după regiune.

6.   Tipul furnizării de date

Statele membre vor transmite către Comisie (Eurostat) datele individuale, însă acestea nu vor permite identificarea directă a unităților statistice în cauză.

7.   Studii de fezabilitate și studii pilot

Ori de câte ori sunt identificate noi cerințe semnificative cu privire la date ori sunt necesari indicatori noi cu o structură complexă, Comisia inițiază studii de fezabilitate sau studii pilot care se realizează pe bază de voluntariat de către statele membre înaintea oricărei activități de colectare de date. Aceste studii vor evalua fezabilitatea colectării datelor în cauză, luând în considerare beneficiile disponibilității datelor în raport cu costurile colectării și cu sarcina respondenților. Rezultatele acestor studii de fezabilitate sau pilot contribuie la definirea noilor indicatori.



( 1 ) Avizul Parlamentului European din 29 ianuarie 2004 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 16 aprilie 2004.

( 2 ) JO L 52, 22.2.1997, p. 1, regulament astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

( 3 ) JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

( 4 ) JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

( 5 ) JO L 87, 31.3.2009, p. 164.

( 6 ) JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

Top