EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 01987R2658-20160601

Consolidated text: Regulamentul (CEE) nr.  2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1987/2658/2016-06-01

1987R2658 — RO — 01.06.2016 — 003.001


Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

►B

REGULAMENTUL (CEE) NR. 2658/87 AL CONSILIULUI

din 23 iulie 1987

privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun

(JO L 256 7.9.1987, p. 1)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1

REGULAMENTUL (CEE) NR. 3528/89 AL CONSILIULUI din 23 noiembrie 1989

  L 347

1

28.11.1989

 M2

COUNCIL REGULATION (EEC) No 3845/1989 of 18 December 1989 (*)

  L 374

2

22.12.1989

►M3

REGULAMENTUL (CEE) NR. 2913/92 AL CONSILIULUI din 12 octombrie 1992

  L 302

1

19.10.1992

►M4

REGULAMENTUL (CEE) NR. 1969/93 AL CONSILIULUI din 19 iulie 1993

  L 180

9

23.7.1993

►M5

REGULAMENTUL (CE) NR. 254/2000 AL CONSILIULUI din 31 ianuarie 2000

  L 28

16

3.2.2000

►M6

REGULAMENTUL (UE) NR. 952/2013 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 9 octombrie 2013

  L 269

1

10.10.2013



(*)

Acest act nu a fost publicat niciodată în limba română.




▼B

REGULAMENTUL (CEE) NR. 2658/87 AL CONSILIULUI

din 23 iulie 1987

privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun



Articolul 1

▼M5

(1)  Comisia instituie o nomenclatură a mărfurilor, denumită în continuare „Nomenclatură Combinată” sau, sub formă prescurtată, „NC”, care respectă, în același timp, atât cerințele Tarifului Vamal Comun, cât și statistica pentru comerț exterior a Comunității, precum și alte politici ale Comunității privind importul sau exportul de mărfuri.

▼B

(2)  Nomenclatura Combinată cuprinde:

(a) nomenclatura Sistemului Armonizat;

(b) subdiviziunile comunitare ale acestei nomenclaturi, denumite „subpoziții NC” în cazul în care se specifică ratele corespunzătoare ale drepturilor;

(c) dispozițiile preliminare, notele complementare ale secțiunilor sau ale capitolelor și notele de subsol referitoare la subpozițiile NC.

▼M5

(3)  Nomenclatura Combinată este inclusă în Anexa 1. În anexa menționată anterior, sunt prevăzute ratele drepturilor Tarifului Vamal Comun și unitățile statistice suplimentare, după caz, precum și celelalte informații necesare.

Anexa cuprinde ratele drepturilor convenționale.

Cu toate acestea, în cazul în care ratele drepturilor autonome sunt mai mici decât ratele drepturilor convenționale sau în cazul în care ratele drepturilor convenționale nu se aplică, se indică, de asemenea, taxele autonome în anexa menționată anterior.

Articolul 2

Comisia instituie un Tarif integrat al Comunităților Europene, denumit în continuare „TARIC”, care respectă cerințele Tarifului Vamal Comun, ale statisticii pentru comerț exterior, ale politicilor comerciale, agricole și ale altor politici ale Comunității privind importul sau exportul de mărfuri.

Tariful se bazează pe Nomenclatura Combinată și include:

(a) măsurile cuprinse în prezentul regulament;

(b) subdiviziunile comunitare suplimentare, denumite „subpoziții TARIC”, care sunt necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor comunitare specifice enumerate în anexa II;

(c) orice alte informații necesare pentru punerea în aplicare sau gestionarea codurilor TARIC și a codurilor suplimentare definite la articolul 3 alineatele (2) și (3);

(d) ratele drepturilor vamale și alte impuneri la import și export, inclusiv scutiri de taxe și drepturi preferențiale aplicabile la importul sau exportul unor mărfuri specifice;

(e) măsurile enumerate în anexa II, aplicabile la importul și exportul unor mărfuri specifice.

▼B

Articolul 3

(1)  Fiecare subpoziție NC are un cod numeric compus din opt cifre:

(a) primele șase cifre reprezintă codurile numerice corespunzătoare pozițiilor și subpozițiilor din nomenclatura Sistemului Armonizat;

(b) cea de-a șaptea și a opta cifră identifică subpozițiile NC. În cazul în care o poziție sau o subpoziție a Sistemului Armonizat nu este subdivizată în scopuri comunitare, cifrele a șaptea și a opta sunt „00”.

▼M4

(2)  Subpozițiile din TARIC se identifică prin a noua și a zecea cifră care formează împreună cu numerele de cod menționate la alineatul (1) numerele de cod TARIC. În absența subdiviziunilor comunitare, cifrele a noua și a zecea sunt „00”.

(3)  În mod excepțional, codurile adiționale TARIC cu patru caractere pot fi utilizate pentru punerea în aplicare a reglementărilor comunitare specifice care nu sunt codificate sau nu sunt codificate integral la a noua și a zecea cifră.

▼M5 —————

▼M5

Articolul 5

(1)  TARIC se utilizează de către Comisie și de către statele membre pentru aplicarea măsurilor comunitare privind importul în și exportul din Comunitate.

(2)  Codurile TARIC și codurile adiționale TARIC se aplică tuturor importurilor și, după caz tuturor exporturilor de mărfuri reglementate de subpozițiile corespunzătoare.

(3)  Statele membre pot introduce subdiviziuni sau coduri adiționale în scopuri naționale. Unor astfel de subdiviziuni sau coduri adiționale li se atribuie coduri de identificare, în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2454/93.

Articolul 6

TARIC este instituit, actualizat, gestionat și difuzarea de către Comisie, care utilizează, în cazul în care este posibil, mijloace computerizate. Comisia adoptă, în special, dispozițiile necesare pentru:

(a) a integra în TARIC toate măsurile cuprinse în prezentul regulament sau enumerate în anexa II,

(b) a atribui codurile TARIC și a codurile adiționale TARIC,

(c) a actualiza de îndată TARIC,

(d) a difuza de îndată, în format electronic, modificările aduse la TARIC.

▼M3 —————

▼B

Articolul 8

Comitetul ►M3  prevăzut la articolul 247 din Codul Vamal Comunitar ◄ poate analiza orice chestiune care îi este prezentată de președintele său, fie la inițiativa acestuia, fie la cererea unui reprezentant al unui stat membru:

(a) referitoare la Nomenclatura Combinată;

(b) referitoare la nomenclatura TARIC și orice altă nomenclatură care se bazează integral sau în parte pe Nomenclatura Combinată sau care îi adaugă acesteia eventuale subdiviziuni și care se stabilește prin dispoziții comunitare specifice în vederea aplicării măsurilor tarifare sau a altor măsuri în cadrul schimburilor de mărfuri.

Articolul 9

(1)  Măsurile legate de problemele menționate mai jos se adoptă în conformitate cu procedura definită la articolul 10:

▼M5

(a) aplicarea Nomenclaturii Combinate și a TARIC privind, în special:

▼M6 —————

▼M5

 notele explicative;

 crearea, după caz, cu scopul de a răspunde unor nevoi proprii ale Comunității, a unor subpoziții statistice în TARIC, în cazul în care acest lucru pare mai potrivit decât în NC;

▼B

(b) modificări ale Nomenclaturii Combinate pentru a ține seama de schimbările cerințelor legate de statistică sau politică comercială;

(c) modificări ale anexei II;

(d) modificări ale Nomenclaturii Combinate și ajustări ale drepturilor în conformitate cu deciziile adoptate de Consiliu sau Comisie;

(e) modificări ale Nomenclaturii Combinate destinate să o adapteze pentru a ține seama de evoluția tehnologică sau comercială sau în scopul alinierii sau clarificării textelor;

(f) modificări ale Nomenclaturii Combinate care rezultă din modificări ale nomenclaturii Sistemului Armonizat;

▼M5

(g) chestiuni legate de aplicarea, funcționarea și gestionarea Sistemului Armonizat care urmează a fi discutate în cadrul Consiliului de Cooperare Vamală, precum și punerea lor în aplicare de către Comunitate.

(2)  Dispozițiile adoptate în temeiul alineatului (1) nu modifică:

 ratele drepturilor vamale;

 taxele agricole, restituirile sau alte sume aplicabile în cadrul politicii agricole comune sau în acela al regimurilor specifice aplicabile anumitor mărfuri care rezultă din prelucrarea produselor agricole;

 restricțiile cantitative stabilite în conformitate cu dispozițiile comunitare;

 nomenclaturile adoptate în cadrul politicii agricole comune.

▼B

(3)  În cazul în care este necesar, modificările aduse subpozițiilor NC se includ de îndată ca subpoziții TARIC. Ele se includ în NC doar în condițiile prevăzute la articolul 12.

▼M5

Articolul 10

(1)  Comisia este asistată de Comitetul Codului Vamal instituit prin articolul 247 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 ( 9 ).

(2)  În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 4 și 7 din Decizia 1999/468/CE ( 10 ).

Perioada prevăzută la articolul 4 alineatul (3) din Decizia 1999/468/CE se fixează la trei luni.

▼M3 —————

▼M5

Articolul 12

(1)  Comisia adoptă în fiecare an un regulament care include versiunea completă a Nomenclaturii Combinate, împreună cu ratele drepturilor vamale în conformitate cu articolul 1, astfel cum rezultă din măsurile adoptate de Consiliu sau de Comisie. Regulamentul respectiv se publică până la 31 octombrie în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene și se aplică de la 1 ianuarie anul următor.

(2)  Măsurile și informațiile privind Tariful Vamal Comun sau TARIC se difuzează, în măsura în care este posibil, în format electronic prin mijloace computerizate.

(3)  Pentru a asigura aplicarea uniformă a Tarifului Vamal Comun și a TARIC, Comisia promovează coordonarea și armonizarea practicilor din laboratoarele vamale ale statelor membre, utilizând, în măsura în care este posibil, mijloace computerizate.

▼M5 —————

▼B

Articolul 14

În cazul în care se acordă o preferință tarifară pe baza regulilor de origine bazate pe nomenclatura Consiliului de Cooperare Vamală, în vigoare la 31 ianuarie 1987, aceste reguli rămân aplicabile, în conformitate cu actele comunitare în vigoare la acea dată.

Articolul 15

(1)  Codurile și descrierile mărfurilor stabilite pe baza Nomenclaturii Combinate le înlocuiesc pe cele stabilite pe baza nomenclaturilor Tarifului Vamal Comun și ale Nimexe, fără a aduce atingere acordurilor internaționale încheiate de Comunitate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, precum și măsurilor luate în vederea punerii în aplicare a acestora, care se referă la nomenclaturile menționate anterior.

Actele comunitare care includ Nomenclatura tarifară sau statistică se modifică în consecință de către Comisie.

(2)  Trimiterile la Nimexe în diferite acte comunitare în vigoare se interpretează ca trimiteri la Nomenclatura Combinată.

Articolul 16

Regulamentele (CEE) nr. 950/68 și (CEE) nr. 97/69 se abrogă.

Articolul 17

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Articolele 1-5 și 12-16 nu se aplică decât de la 1 ianuarie 1988.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.



( 1 ) JO C 154, 12.6.1987, p. 6.

( 2 ) JO C 190, 20.7.1987.

( 3 ) Aviz emis la 1 iulie 1987 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

( 4 ) JO L 263, 15.9.1986, p. 74.

( 5 ) JO L 81, 26.3.1986, p. 29.

( 6 ) JO L 172, 22.7.1968, p. 1.

( 7 ) JO L 14, 21.1.1969, p. 1.

( 8 ) JO L 191, 19.7.1984, p. 1.

( 9 ) JO L 302, 19.10.1992, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 955/1999 (JO L 119, 7.5.1999, p. 1).

( 10 ) JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

Top