Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0388

    Decizia 2012/388/PESC a Consiliului din 16 iulie 2012 de modificare a Deciziei 2010/231/PESC privind adoptarea de măsuri restrictive împotriva Somaliei

    JO L 187, 17.7.2012, p. 38–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2012/388/oj

    17.7.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 187/38


    DECIZIA 2012/388/PESC A CONSILIULUI

    din 16 iulie 2012

    de modificare a Deciziei 2010/231/PESC privind adoptarea de măsuri restrictive împotriva Somaliei

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 29,

    întrucât:

    (1)

    La 26 aprilie 2010, Consiliul a adoptat Decizia 2010/231/PESC (1).

    (2)

    La 17 februarie 2012, Comitetul de sancțiuni al Consiliului de Securitate instituit în temeiul Rezoluției CSONU 751 (1992) privind Somalia („Comitetul de sancțiuni”) a actualizat lista persoanelor și a entităților cărora li se aplică măsurile restrictive.

    (3)

    La 22 februarie 2012, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat RCSONU 2036 (2012) prin care s-a decis că statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica importul direct sau indirect de cărbune de lemn din Somalia, indiferent dacă acest cărbune provine sau nu din Somalia.

    (4)

    Decizia 2010/231/PESC ar trebui modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    În Decizia 2010/231/PESC se introduce următorul articol:

    „Articolul 1a

    (1)   Se interzice importul direct sau indirect, achiziționarea sau transportul de cărbune de lemn din Somalia, indiferent dacă acest cărbune provine sau nu din Somalia.

    Uniunea adoptă măsurile necesare în vederea stabilirii produselor relevante cărora li se aplică prezenta dispoziție.

    (2)   Se interzice furnizarea, în mod direct sau indirect, de finanțare sau asistență financiară, precum și de servicii de asigurare și reasigurare, în legătură cu importul, achiziționarea sau transportul de cărbune de lemn din Somalia.”.

    Articolul 2

    Persoana care figurează în anexa la prezenta decizie se adaugă pe lista persoanelor prevăzută în secțiunea I din anexa la Decizia 2010/231/PESC.

    Articolul 3

    Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 16 iulie 2012.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    S. ALETRARIS


    (1)  JO L 105, 27.4.2010, p. 17.


    ANEXĂ

    Persoana menționată la articolul 2

    Jim’ale, Ali Ahmed Nur [alias: (a) Jim’ale, Ahmed Ali, alias: (b) Jim’ale, Ahmad Nur Ali, alias: (c) Jim’ale, Sheikh Ahmed, alis: (d) Jim’ale, Ahmad Ali, alias: (e) Jim’ale, Shaykh Ahmed Nur)

    Data nașterii: 1954. Locul nașterii: Eilbur, Somalia. Cetățenia: Somalia. Altă cetățenie: Djibouti Pașaport: A0181988 (Somalia), expirat la 23 ianuarie 2011. Loc: Djibouti, Republica Djibouti. Data desemnării de către ONU: 17 februarie 2012.

    Ali Ahmed Nur Jim’ale (Jim’ale) a deținut roluri de conducere în cadrul fostului Consiliu somalez al instanțelor islamice, cunoscut și sub denumirea de Uniunea instanțelor islamice somaleze, care a fost un element islamist radical. Elementele cele mai radicale ale Uniunii instanțelor islamice somaleze au format, în cele din urmă, grupul cunoscut sub denumirea de Al-Shabaab. În aprilie 2010, Comitetul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite instituit în conformitate cu Rezoluțiile 751 (1992) și 1907 (2009) privind Somalia și Eritreea („Comitetul pentru sancțiuni Somalia/Eritreea”) a inclus Al Shabaab pe o listă în vederea aplicării unor sancțiuni specifice. Comitetul a inclus Al-Shabaab pe listă ca fiind o entitate implicată în acte care amenință pacea, securitatea sau stabilitatea Somaliei în mod direct sau indirect, inclusiv în acte care reprezintă o amenințare pentru guvernul federal de tranziție somalez,dar fără a se limita la acestea.

    În conformitate cu raportul Grupului de monitorizare al Comitetului pentru sancțiuni Somalia/Eritreea (S/2011/433), Jim’ale este identificat drept un om de afaceri important, implicat în ciclul Al-Shabaab de comercializare a cărbunelui de lemn și a zahărului și care beneficiază de relații privilegiate cu Al-Shabaab.

    Jim’ale este identificat drept unul dintre principalii finanțatori ai Al-Shabaab și aderă la ideologia Al-Shabaab. Jim’ale a oferit finanțare și sprijin politic fundamentale pentru Hassan Dahir Aweys („Aweys”), care a fost, de asemenea, inclus pe lista Comitetului pentru sancțiuni Somalia/Eritreea. Se pare că, la jumătatea anului 2011, fostul adjunct al Al-Shabaab, emirul Muktar Robow, adopta în continuare poziții politice în cadrul organizației Al-Shabaab. Robow i-a implicat pe Aweys și Jim’ale într-un efort de promovare a obiectivelor lor comune și de consolidare a orientării lor globale în contextul rupturii din cadrul conducerii Al-Shabaab.

    În toamna anului 2007, Jim’ale a înființat în Djibouti o companie-paravan pentru activități extremiste, denumită „Investors Group”. Obiectivul pe termen scurt al grupului a fost să destabilizeze Somaliland, prin finanțarea de activități extremiste și achiziții de armament. Grupul a contribuit la contrabanda cu arme de calibru mic din Eritreea, prin Djibouti, în regiunea a 5-a din Etiopia, unde extremiștii primeau transportul. De la jumătatea anului 2008, Jim’ale a continuat să desfășoare activități în cadrul Investors Group.

    În septembrie 2010, Jim’ale a înființat ZAAD, o afacere care consta în transferuri de bani de la mobil la mobil, și a încheiat un contract cu Al-Shabaab pentru a face transferurile de bani mai anonime prin eliminarea necesității de a se identifica.

    De la sfârșitul anului 2009, Jim’ale deținea un fond hawala cunoscut, prin intermediul căruia colecta zakat, care era oferit grupului Al-Shabaab.


    Top