Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R0453

    Regulamentul (CE) nr. 453/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2008 referitor la statisticile trimestriale privind locurile de muncă vacante în Comunitate (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 145, 4.6.2008, p. 234–237 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/453/oj

    4.6.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 145/234


    REGULAMENTUL (CE) NR. 453/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    din 23 aprilie 2008

    referitor la statisticile trimestriale privind locurile de muncă vacante în Comunitate

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 285 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

    având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (2),

    hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (3),

    întrucât:

    (1)

    La 8 decembrie 2003, Consiliul a aprobat elaborarea și publicarea unui indicator structural privind locurile de muncă vacante.

    (2)

    Planul de acțiune privind necesitățile statistice ale UEM, care a fost aprobat de Consiliu la 29 septembrie 2000, și rapoartele ulterioare asupra progresului înregistrat în aplicarea acestui plan au considerat drept prioritară stabilirea unui temei juridic pentru statisticile privind locurile de muncă vacante.

    (3)

    Comitetul pentru ocuparea forței de muncă, instituit prin Decizia 2000/98/CE a Consiliului (4) confirmă necesitatea stabilirii unui indicator pentru locurile de muncă vacante în vederea monitorizării Strategiei europene privind ocuparea forței de muncă prevăzute în Decizia 2005/600/CE a Consiliului din 12 iulie 2005 privind liniile directoare ale politicilor de ocupare a forței de muncă ale statelor membre (5).

    (4)

    Decizia nr. 1672/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 2006 de stabilire a Programului comunitar pentru ocuparea forței de muncă și solidaritate socială – Progress (6) prevede finanțarea măsurilor relevante, inclusiv, după cum este specificat în decizie, îmbunătățirea înțelegerii situației ocupării forței de muncă și a perspectivelor acesteia, în special prin analize, studii și elaborarea de statistici și indicatori comuni în cadrul strategiei europene privind ocuparea forței de muncă.

    (5)

    Datele privind locurile de muncă vacante, defalcate printre alte criterii în funcție de activitatea economică, sunt solicitate de Comisie în contextul strategiei europene privind ocuparea forței de muncă în vederea monitorizării și a analizei nivelului și structurii cererii de forță de muncă.

    (6)

    Comisia și Banca Centrală Europeană solicită să primească în cel mai scurt timp date trimestriale privind locurile de muncă vacante în vederea monitorizării modificărilor pe termen scurt privind locurile de muncă vacante. Datele privind locurile de muncă vacante, actualizate în funcție de variațiile sezoniere, facilitează interpretarea modificărilor trimestriale.

    (7)

    Datele furnizate privind locurile de muncă vacante ar trebui să fie relevante și complete, precise și exhaustive, furnizate la timp, coerente, comparabile și ușor accesibile de către utilizatori.

    (8)

    Avantajele culegerii, la nivel comunitar, a unor date exhaustive privind toate segmentele economiei ar trebui să fie evaluate luându-se în considerare, în special, posibilitățile de raportare ale întreprinderilor mici și mijlocii și volumul de muncă pe care îl reprezintă raportarea respectivă pentru întreprinderile mici și mijlocii.

    (9)

    Ar trebui depuse eforturi deosebite pentru a include în statistici, cât de curând posibil, toate datele privind unitățile care au mai puțin de zece angajați.

    (10)

    Pentru stabilirea domeniului de aplicare al statisticilor care urmează să fie elaborate, precum și a nivelului de detaliere necesar în funcție de activitatea economică, este necesar să se aplice versiunea în vigoare a Nomenclatorului statistic al activităților economice din Comunitatea Europeană (NACE).

    (11)

    La realizarea și diseminarea statisticilor comunitare prevăzute în prezentul regulament, autoritățile statistice naționale și comunitare ar trebui să țină cont de principiile cuprinse în Codul comunitar al bunelor practici statistice, care a fost adoptat de Comitetul pentru programe statistice înființat prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului (7) la 24 februarie 2005 și atașat la recomandarea Comisiei privind independența, integritatea și responsabilitatea autorităților statistice naționale și comunitare.

    (12)

    Este important ca datele să fie puse la dispoziția partenerilor sociali, atât la nivel național, cât și la nivel european, și ca aceștia să fie informați cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament. Mai mult decât atât, statele membre ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a se asigura că serviciile de orientare școlară și organismele de formare profesională primesc datele respective.

    (13)

    Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare (8) stabilește cadrul normativ general pentru elaborarea statisticilor comunitare și se aplică, în consecință, la elaborarea statisticilor privind locurile de muncă vacante.

    (14)

    Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (9).

    (15)

    Comisia ar trebui, în special, să fie împuternicită să definească anumite concepte; să determine anumite date de referință, formatul și termenele; să determine cadrul pentru studii de fezabilitate și să adopte măsuri în conformitate cu rezultatele acestor studii. Deoarece măsurile respective au un domeniu general de aplicare și sunt destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia cu noi elemente neesențiale, acestea trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

    (16)

    Deoarece obiectivul prezentului regulament, respectiv realizarea unor statistici privind locurile de muncă vacante în Comunitate, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre și poate fi realizat mai bine la nivelul Comunității, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, enunțat în respectivul articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

    (17)

    Comitetul pentru programe statistice a fost consultat în conformitate cu articolul 3 din Decizia 89/382/CEE, Euratom,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiectul și domeniul de aplicare

    (1)   Prezentul regulament stabilește cerințele necesare pentru elaborarea periodică de statistici trimestriale cu privire la locurile de muncă vacante din Comunitate.

    (2)   Fiecare stat membru prezintă Comisiei (Eurostat) datele privind locurile de muncă vacante cel puțin pentru unitățile de lucru cu unul sau mai mulți angajați.

    Sub rezerva dispozițiilor de la alineatul (3), statisticile includ toate activitățile economice definite în versiunea în vigoare a Nomenclatorului statistic al activităților economice din Comunitatea Europeană (NACE), cu excepția activităților în care angajatorii sunt gospodării și a activităților desfășurate de organizații și organisme extrateritoriale. Includerea activităților din agricultură, silvicultură și pescuit, astfel cum sunt definite în versiunea în vigoare a NACE, este opțională. Statele membre care doresc să furnizeze date referitoare la aceste sectoare fac acest lucru în conformitate cu prezentul regulament. Ca urmare a creșterii importanței serviciilor de îngrijire a persoanelor (activități de îngrijire cu cazare, activități sociale fără cazare) pentru crearea de locuri de muncă, li se cere, de asemenea, statelor membre să transmită, cu titlu opțional, informații privind locurile de muncă vacante în domeniul unor astfel de servicii.

    Datele sunt defalcate în funcție de activitatea economică, în conformitate cu versiunea în vigoare a NACE la nivel de secțiune.

    (3)   Acoperirea următoarelor domenii: administrație publică și apărare, asigurări sociale obligatorii, învățământ, activități privind sănătatea umană și asistența socială, arte, spectacole și activități recreative și activitățile organizațiilor asociative, repararea computerelor și a bunurilor personale și de uz casnic și activități din domeniul serviciilor personale, astfel cum sunt definite în versiunea în vigoare a NACE și a unităților cu mai puțin de zece angajați, în limitele sferei de aplicare a prezentului regulament, se stabilește luându-se în considerare studiile de fezabilitate definite la articolul 7.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament:

    1.

    „loc de muncă vacant” înseamnă un post plătit, care este nou creat sau neocupat, sau pe cale de a deveni vacant:

    (a)

    cu privire la care angajatorul ia măsuri active și este pregătit să ia și mai multe măsuri pentru a găsi un candidat potrivit din afara întreprinderii în cauză; și

    (b)

    pe care angajatorul intenționează să-l ocupe, fie imediat, fie într-un interval de timp determinat.

    Noțiunile de „măsuri active pentru găsirea candidatului potrivit” și „interval de timp determinat” se definesc în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 9 alineatul (2).

    În statisticile transmise, se face opțional diferența între locurile de muncă pe perioada determinată și posturile permanente care sunt vacante;

    2.

    „post ocupat” înseamnă un post plătit în cadrul organizației căreia i-a fost repartizat un angajat;

    3.

    „metadate” înseamnă explicațiile necesare pentru a interpreta modificările datelor, intervenite ca urmare a modificărilor de natură metodologică sau tehnică;

    4.

    „date retroactive” înseamnă date istorice care se referă la specificațiile prevăzute la articolul 1.

    Articolul 3

    Date de referință și specificații tehnice

    (1)   Statele membre elaborează datele trimestriale cu respectarea datelor calendaristice specifice de referință care sunt stabilite în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 9 alineatul (2).

    (2)   Statele membre furnizează date privind posturile ocupate pentru standardizarea datelor privind locurile de muncă vacante în scop comparativ.

    (3)   Este necesar ca statele membre să aplice procedurile de ajustare sezonieră a datelor trimestriale privind locurile de muncă vacante. Procedurile de ajustare sezonieră necesare se stabilesc în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 9 alineatul (3).

    Articolul 4

    Surse

    (1)   Statele membre elaborează datele utilizând anchete statistice. Pot fi utilizate și alte surse, cum ar fi datele administrative, cu condiția ca acestea să fie corespunzătoare din punct de vedere al calității, în conformitate cu articolul 6.

    Se specifică sursa tuturor datelor puse la dispoziție.

    (2)   Statele membre pot suplimenta sursele menționate la alineatul (1) cu proceduri fiabile de evaluare statistică.

    (3)   Comisia (Eurostat) poate elabora și coordona programele model de eșantionare din Comunitate pentru a realiza estimări comunitare în cazul în care programele model naționale nu îndeplinesc cerințele comunitare cu privire la culegerea datelor trimestriale. Detaliile respectivelor programe, aprobarea și punerea în aplicare a acestora se stabilesc în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 9 alineatul (3).

    Statele membre pot opta să participe la programele model ale Comunității în cazul în care aceste programe creează posibilitatea unor reduceri substanțiale ale costurilor sistemelor statistice sau ale sarcinii impuse întreprinderilor prin eforturile depuse pentru respectarea cerințelor comunitare.

    Articolul 5

    Transmiterea datelor

    (1)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) datele și metadatele în formatul și la termenele stabilite în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 9 alineatul (2). Data primului trimestru de referință se stabilește, de asemenea, în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 9 alineatul (2). Orice revizuire a datelor trimestriale pentru trimestrele anterioare se transmite concomitent.

    (2)   Statele membre transmit, de asemenea, date retroactive pentru cel puțin patru trimestre anterioare trimestrului pentru care urmează să se efectueze prima transmitere de date. Totalurile vor fi transmise nu mai târziu decât data primei transmisii de date, iar defalcările periodice, nu mai târziu de un an după această dată. Dacă este necesar, datele retroactive pot fi elaborate pe baza „celor mai bune estimări”.

    Articolul 6

    Evaluarea calității

    (1)   În sensul prezentului regulament, următoarele criterii de evaluare a calității se aplică datelor transmise:

    prin „relevanță” se înțelege măsura în care statisticile răspund nevoilor actuale și potențiale ale utilizatorilor;

    prin „exactitate” se înțelege proximitatea dintre estimări și valorile reale necunoscute;

    prin „oportunitate” și „punctualitate” se înțelege intervalul de timp dintre momentul punerii la dispoziție a informațiilor și momentul în care are loc evenimentul sau fenomenul la care se referă acestea;

    prin „accesibilitate” și „claritate” se înțelege modalitățile și condițiile în care utilizatorii pot obține, utiliza și interpreta datele;

    prin „comparabilitate” se înțelege măsurarea consecințelor diferențelor dintre conceptele statistice aplicate și instrumentele și procedurile de evaluare, atunci când statisticile sunt comparate în funcție de zone geografice, domenii sectoriale sau perioade de timp;

    prin „coerență” se înțelege posibilitatea de a combina cu precizie datele în moduri diferite și pentru utilizări diferite.

    (2)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) rapoarte privind calitatea datelor transmise.

    (3)   În contextul aplicării criteriilor de evaluare a calității stabilite la alineatul (1) în ceea ce privește datele la care face referire prezentul regulament, modalitățile, structura și periodicitatea rapoartelor de calitate se definesc în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 9 alineatul (3). Comisia (Eurostat) evaluează calitatea datelor transmise.

    Articolul 7

    Studiile de fezabilitate

    (1)   Comisia (Eurostat) stabilește cadrul adecvat pentru realizarea unei serii de studii de fezabilitate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 9 alineatul (2). Aceste studii sunt efectuate de acele statele membre care au dificultăți în furnizarea datelor cu privire la:

    (a)

    unități cu mai puțin de zece angajați; și/sau

    (b)

    următoarele activități:

    (i)

    administrație publică și apărare, asigurare socială obligatorie;

    (ii)

    învățământ;

    (iii)

    activități privind sănătatea umană și asistență socială;

    (iv)

    arte, spectacole și activități recreative; și

    (v)

    activitățile organizațiilor asociative, repararea computerelor și a bunurilor personale și de uz casnic și alte activități din domeniul serviciilor personale.

    (2)   Statele membre care efectuează studii de fezabilitate furnizează câte un raport privind rezultatele acestor studii în termen de douăsprezece luni de la intrarea în vigoare a măsurilor de executare ale Comisiei prevăzute la alineatul (1).

    (3)   Imediat ce rezultatele studiilor de fezabilitate devin disponibile, în dialog cu statele membre și într-un termen rezonabil, Comisia adoptă măsuri în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 9 alineatul (2).

    (4)   Măsurile adoptate potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate respectă principiul rentabilității, astfel cum este definit la articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 322/97, inclusiv minimizarea sarcinii impuse respondenților, și iau în considerare problemele inițiale de punere în aplicare.

    Articolul 8

    Finanțarea

    (1)   Pentru primii trei ani de culegere a datelor, statele membre pot primi contribuții financiare din partea Comunității în vederea acoperirii costului activității efectuate în acest scop.

    (2)   Valoarea sumelor alocate anual pentru contribuția financiară prevăzută la alineatul (1) este stabilită în cadrul procedurii bugetare anuale.

    (3)   Autoritatea bugetară stabilește sumele alocate disponibile pentru fiecare an.

    (4)   Se poate avea în vedere o finanțare suplimentară pentru activitatea de punere în aplicare a măsurilor adoptate ca urmare a rezultatelor studiilor de fezabilitate.

    Articolul 9

    Comitetul

    (1)   Comisia este asistată de Comitetul pentru programul statistic.

    (2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1)-(4) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8.

    (3)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8.

    Termenul prevăzut la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabilește la trei luni.

    Articolul 10

    Raport privind punerea în aplicare

    Până la 24 iunie 2010 și, ulterior, la fiecare trei ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentului regulament. Acest raport evaluează calitatea datelor statistice furnizate de statele membre, precum și calitatea agregatelor europene și identifică domeniile care ar putea fi îmbunătățite.

    De preferință în termen de un an de la publicarea raportului pe trei ani menționat la primul paragraf, statele membre stabilesc modalitatea în care intenționează să abordeze domeniile care ar putea beneficia de îmbunătățiri, identificate în raportul Comisiei. În același timp, statele membre raportează cu privire la stadiul de punere în aplicare a recomandărilor precedente.

    Articolul 11

    Publicarea datelor statistice

    Statisticile puse la dispoziție de către statele membre, precum și o analiză a acestora se publică trimestrial pe pagina de Internet a Comisiei (Eurostat). Comisia (Eurostat) se asigură că un număr cât mai mare de cetățeni europeni au acces la statistici și analize, în special prin portalul EURES.

    Articolul 12

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Strasbourg, 23 aprilie 2008.

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    H.-G. PÖTTERING

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. LENARČIČ


    (1)  JO C 175, 27.7.2007, p. 11.

    (2)  JO C 86, 20.4.2007, p. 1.

    (3)  Avizul Parlamentului European din 15 noiembrie 2007 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 29 februarie 2008.

    (4)  JO L 29, 4.2.2000, p. 21.

    (5)  JO L 205, 6.8.2005, p. 21.

    (6)  JO L 315, 15.11.2006, p. 1.

    (7)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

    (8)  JO L 52, 22.2.1997, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

    (9)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23. Decizie modificată prin Decizia 2006/512/CE (JO L 200, 22.7.2006, p. 11).


    Top