Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001L0021

    Directiva 2001/21/CE a Comisiei din 5 martie 2001 de modificare a anexei I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare prin includerea substanțelor active amitrol, diquat, piridat și tiabendazol

    JO L 69, 10.3.2001, p. 17–21 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/06/2011

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2001/21/oj

    03/Volumul 37

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    3


    32001L0021


    L 069/17

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA 2001/21/CE A COMISIEI

    din 5 martie 2001

    de modificare a anexei I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare prin includerea substanțelor active amitrol, diquat, piridat și tiabendazol

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2000/80/CE (2) a Comisiei, în special articolul 6 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CEE) nr. 3600/92 al Comisiei din 11 decembrie 1992 de stabilire a normelor de punere în aplicare a primei etape din programul de lucru specificat în articolul 8 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare (3), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2266/2000 (4), prevedea normele de punere în aplicare a primei etape din programul de lucru specificat în articolul 8 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE (denumită în continuare „directiva”). În conformitate cu acest regulament, Regulamentul (CE) nr. 933/94 al Comisiei din 27 aprilie 1994 de stabilire a substanțelor active pentru produsele fitosanitare și de desemnare a statelor membre raportoare pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 3600/92 (5) al Comisiei, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2230/95 (6), stabilea lista substanțelor active pentru produsele fitosanitare ce urmau să fie evaluate, în vederea posibilei includeri a acestora în anexa I la directivă.

    (2)

    În conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din directivă, se recomandă ca termenul de includere a unei substanțe active în anexa I să nu depășească 10 ani, dacă se preconizează că nici utilizarea produselor fitosanitare, nici reziduurilor acestora ce conțin substanță activă nu vor avea efecte dăunătoare asupra sănătății oamenilor sau a animalelor sau asupra apei freatice sau o influență inacceptabilă asupra mediului înconjurător.

    (3)

    Efectele substanțelor amitrol, diquat, piridat și tiabendazol asupra sănătății oamenilor și asupra mediului înconjurător au fost evaluate în conformitate cu dispozițiile prevăzute în Regulamentul (CEE) nr. 3600/92 pentru o serie de utilizări propuse de către declaranții respectivi. În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 933/94, Franța a fost desemnată stat membru raportor pentru amitrol, Regatul Unit pentru diquat și Spania pentru tiabendazol. Austria a fost desemnată stat membru raportor pentru piridat, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 491/95 (7) de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3600/92 și a Regulamentului (CE) nr. 933/94, în special cu privire la implicarea autorităților publice desemnate și a producătorilor din Austria, Finlanda și Suedia în punerea în aplicare a primei etape din programul de lucru menționat în articolul 8 alineatul (2) din directivă. Statele membre raportoare au prezentat Comisiei rapoartele de evaluare relevante și recomandările la 30 aprilie 1996 (amitrol), la 2 aprilie 1996 (diquat), la 18 noiembrie 1996 (piridat) și la 30 aprilie 1996 (tiabendazol), în conformitate cu articolul 7 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CEE) nr. 3600/92.

    (4)

    Statele membre și Comisia au analizat rapoartele de evaluare respective în cadrul Comitetului permanent pentru sectorul fitosanitar. Aceste analize au fost definitivate la 12 decembrie 2000 sub forma rapoartelor Comisiei de analiză a substanțelor amitrol, diquat, piridat și tiabendazol. În cazul în care este necesară actualizarea rapoartelor de analiză pentru a ține seama de realizările științifice și tehnice, este necesară și modificarea condițiilor pentru includerea substanțelor respective în anexa I la directivă, în conformitate cu dispozițiile directivei.

    (5)

    Dosarul și informațiile obținute în urma analizei substanței amitrol au fost prezentate Comitetului Științific pentru Plante pentru consultare. În avizul din 6 iunie 2000 (8), Comitetul a confirmat gradul de expunere selectat, acceptabil pentru operatori și a făcut recomandări cu privire la interpretarea studiilor pe termen lung la rozătoare. Recomandările au fost luate în considerare la elaborarea prezentei directive și a raportului de analiză relevant.

    (6)

    Dosarul și informațiile obținute în urma analizei substanței diquat au fost, de asemenea, prezentate Comitetului Științific pentru Plante pentru consultare. În avizul din 5 aprilie 2000 (9), Comitetul a făcut recomandări cu privire la interpretarea studiilor existente referitoare la reproducerea păsărilor, la posibilele efecte pe termen lung ale reziduurilor legate de particule de sol, la impactul posibil de mediu asupra combaterii buruienilor acvatice și cu privire la anumite aspecte referitoare la expunerea operatorilor și a consumatorilor. Comitetul a prezentat propria interpretare a studiilor existente de reproducere a păsărilor. Acesta a ajuns la concluzia că nu există indicații cu privire la posibile efecte inacceptabile ale reziduurilor din sol. În afară de aceasta, Comitetul a consemnat că utilizările substanței diquat pentru combaterea buruienilor acvatice ar putea să prezinte un risc ridicat pentru organismele acvatice nețintă și că datele existente sunt insuficiente pentru a demonstra posibilitatea aplicării unor măsuri eficiente de atenuare a riscului. Referitor la expunerea operatorilor, Comitetul a recomandat să se aibă în vedere măsuri pentru limitarea expunerii utilizatorilor neprofesioniști. În sfârșit, Comitetul a consemnat insuficiența informațiilor existente pentru o evaluare completă a expunerii alimentare a consumatorilor aferente utilizărilor în calitate de agent deshidratant la cerealele cu bob mic. La elaborarea prezentei directive și a raportului de analiză relevant, s-a ținut seama de aceste observații.

    (7)

    Și pentru piridat, dosarul și informațiile obținute în urma analizei au fost prezentate Comitetului Științific pentru Plante spre consultare. În avizul din 6 iunie 2000 (10), Comitetul a atestat, în cadrul Comitetului permanent pentru sectorul fitosanitar, validitatea nivelului de expunere acceptabil pentru operatori.

    (8)

    Pentru tiabendazol, dosarul și informațiile obținute în urma analizei au fost, de asemenea, prezentate Comitetului Științific pentru Plante pentru consultare. În avizul din 22 septembrie 2000 (11), Comitetul a atestat că utilizările prevăzute pentru tiabendazol după recoltare, pentru fructe și cartofi, nu prezintă un risc inacceptabil pentru organismele acvatice, cu condiția aplicării unor măsuri specifice de atenuare a riscului. La elaborarea prezentei directive și a raportului de analiză relevant, s-a ținut seama de aceste recomandări.

    (9)

    În urma diferitelor examinări, a rezultat că se poate considera că produsele fitosanitare ce conțin substanța activă în cauză, satisfac, în general, condițiile stipulate în articolul 5 alineatul (1) literele (a) și (b) din directivă, în special pentru utilizările care au fost examinate și detaliate în raportul de analiză al Comisiei. În consecință, este oportună includerea substanței active în cauză în anexa I, pentru a se asigura acordarea autorizațiilor pentru produsele fitosanitare ce conțin substanța activă în cauză în toate statele membre, în conformitate cu dispozițiile directivei menționate.

    (10)

    Articolul 5 alineatul (5) din directivă prevede posibilitatea ca includerea unei substanțe active în anexa I să poată fi revizuită oricând, dacă există indicații că nu mai sunt satisfăcute criteriile pentru includere. În consecință, Comisia reconsideră includerea substanței amitrol în anexa I, dacă nu se prezintă informațiile suplimentare solicitate în conformitate cu punctul 7 din raportul de analiză.

    (11)

    Directiva prevede că după includerea unei substanțe active în anexa I, statele membre trebuie, într-un termen determinat, să acorde, să modifice sau să retragă, după caz, autorizațiile pentru produsele fitosanitare ce conțin substanța activă respectivă. În mod special, autorizarea produselor fitosanitare ar trebui să se facă numai dacă s-a ținut seama de condițiile referitoare la includerea substanței active în anexa I și de principiile uniforme stabilite în directivă, pe baza unui dosar ce satisface condițiile cu privire la datele prescrise.

    (12)

    Trebuie să se prevadă un termen acceptabil înaintea includerii unei substanțe active în anexa I, pentru a se permite statelor membre și părților interesate să se pregătească pentru a satisface noile condiții ce decurg din includere. În plus, după includere, este necesar un termen acceptabil pentru a se permite statelor membre să pună în aplicare dispozițiile directivei cu privire la produsele fitosanitare ce conțin amitrol, diquat, piridat și tiabendazol. Statele membre trebuie, în special, să analizeze, în acest termen, autorizațiile existente și, dacă este cazul, să acorde autorizații noi, în conformitate cu dispozițiile directivei. Ar trebui să se prevadă un termen prelungit pentru prezentarea și evaluarea dosarului complet pentru fiecare produs fitosanitar în conformitate cu principiile uniforme stabilite în directivă. Pentru produsele fitosanitare ce conțin mai multe substanțe active, evaluarea completă pe baza principiilor uniforme se poate realiza când toate substanțele active în cauză au fost incluse în anexa I la directivă.

    (13)

    Este potrivit să se prevadă ca statele membre să pună la dispoziția tuturor celor interesați sau, la cerere, pentru consultare, raportul de analiză definitiv (cu excepția informațiilor confidențiale).

    (14)

    Statele membre au nevoie de rapoartele de analiză pentru punerea în aplicare, în mod corespunzător, a câtorva secțiuni din principiile uniforme stabilite în directivă, dacă aceste principii se referă la evaluarea datelor prezentate pentru includerea substanțelor active în anexa I la directivă.

    (15)

    Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent fitosanitar emis la 12 decembrie 2000,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Anexa I la Directiva 91/414/CEE se modifică în conformitate cu specificațiile din anexa la prezenta directivă.

    Articolul 2

    (1)   Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 1 iulie 2002 (cel târziu). Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

    În mod special, statele membre modifică sau retrag, dacă este necesar, autorizațiile existente pentru produsele fitosanitare ce conțin substanțele active amitrol, diquat, piridat sau tiabendazol înainte de această dată, în conformitate cu Directiva 91/414/CEE.

    Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    (2)   Referitor la evaluarea și luarea deciziilor în conformitate cu principiile uniforme prevăzute în anexa VI la Directiva 91/414/CEE, pe baza unui dosar ce satisface condițiile din anexa III la aceasta, termenul pentru modificarea sau retragerea autorizațiilor pentru produsele fitosanitare ce conțin amitrol, diquat, piridat sau tiabendazol ca substanță activă unică este 1 ianuarie 2006.

    (3)   Pentru produsele fitosanitare ce conțin amitrol, diquat, piridat sau tiabendazol împreună cu o altă substanță activă care este inclusă în anexa I la Directiva 91/414/CEE, termenul pentru modificarea sau retragerea autorizațiilor expiră după patru ani de la intrarea în vigoare a directivei care a modificat anexa I prin includerea ultimei din aceste substanțe.

    (4)   Statele membre pun la dispoziția tuturor celor interesați sau, la cerere, pentru consultare, rapoartele de analiză pentru substanțele amitrol, diquat, piridat sau tiabendazol (cu excepția informațiilor confidențiale în sensul articolului 14 din Directiva 91/414/CEE).

    (5)   Statele membre informează Comisia, în cazul în care informațiile suplimentare solicitate, specificate la punctul 7 din raportul de analiză pentru amitrol nu sunt prezentate înainte de 1 ianuarie 2002. În acest caz, Comisia va reconsidera includerea substanței amitrol în anexa I la Directiva 91/414/CEE.

    Articolul 3

    Prezenta directivă intră în vigoare la 1 ianuarie 2002.

    Articolul 4

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 5 martie 2001.

    Pentru Comisie

    David BYRNE

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 230, 19.8.1991, p. 1.

    (2)  JO L 309, 9.12.2000, p. 14.

    (3)  JO L 366, 15.12.1992, p. 10.

    (4)  JO L 259, 13.10.2000, p. 27.

    (5)  JO L 107, 28.4.1994, p. 8.

    (6)  JO L 225, 22.9.1995, p. 1.

    (7)  JO L 49, 4.3.1995, p. 50.

    (8)  Comitetul Științific pentru Plante SCP/AMITR/002 – final.

    (9)  Comitetul Științific pentru Plante SCP/DIQUAT/002 – final.

    (10)  Comitetul Științific pentru Plante SCP/PYRID/002 – final.

    (11)  Comitetul Științific pentru Plante SCP/THIABEN/002 – final.


    ANEXĂ

    Următoarele poziții (numerotate de la 14 la 17) se adaugă la sfârșitul tabelului din anexa I la Directiva 91/414/CE:

    Nr.

    Denumire comună, numere de identificare

    Denumire IUPAC

    Puritate (1)

    Intrarea în vigoare

    Expirarea includerii

    Dispoziții specifice

    „14

    Amitrol

    Nr. CAS: 61-82-5

    Nr. CIPAC: 90

    H-[1,2,4]-triazol-3-il-amină

    900 g/kg

    1.1.2002

    31.12.2011

    Se pot autoriza doar utilizările în calitate de erbicid.

    Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se ține seama de concluziile raportului de analiză pentru amitrol, în special de apendicele I și II la acesta, definitivat în cadrul Comitetului permanent pentru sectorul fitosanitar la 12 decembrie 2000. În evaluarea generală respectivă, statele membre:

    trebuie să acorde o atenție deosebită protecției operatorilor

    trebuie să acorde o atenție deosebită protecției apei freatice din zonele vulnerabile, în special în cazul utilizărilor nelegate de recoltă

    trebuie să acorde o atenție deosebită protecției artropodelor folositoare

    trebuie să acorde o atenție deosebită protecției păsărilor și mamiferelor sălbatice. Utilizarea amitrolului în sezonul de gestație se poate autoriza doar dacă o evaluare corespunzătoare a riscului a demonstrat că nu există un impact inacceptabil, iar condițiile de autorizare includ măsuri de atenuare a riscului, dacă este cazul.

    15

    Diquat

    Nr. CAS: 2764-72-9 (ion), 85-00-7 (dibromură)

    Nr. CIPAC: 55

    ion (dibromură) de 9,10-dihidro-8a, 10a-diazonia-fenantren

    950 g/kg

    1.1.2002

    31.12.2011

    Pe baza informațiilor existente în prezent, se pot autoriza doar utilizările în calitate de erbicid la sol și de agent deshidratant. Nu se autorizează utilizările pentru controlul plantelor acvatice.

    Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se ține seama de concluziile raportului de analiză pentru diquat, în special de apendicele I și II la acesta, definitivat în cadrul Comitetului permanent pentru sectorul fitosanitar la 12 decembrie 2000. În evaluarea generală respectivă, statele membre:

    trebuie să acorde o atenție deosebită impactului posibil asupra organismelor acvatice și trebuie să asigure includerea măsurilor de atenuare a riscului în condițiile de autorizare, dacă este cazul

    trebuie să acorde o atenție deosebită securității operatorilor în cazul utilizării de către persoane nespecializate și trebuie să asigure includerea măsurilor de atenuare a riscului în condițiile de autorizare, dacă este cazul.

    16

    Piridat

    Nr. CAS: 55512-33.9

    Nr. CIPAC: 447

    Tiocarbonat de 6-cloro-3-fenil-piridazin-4-il S-octil

    900 g/kg

    1.1.2002

    31.12.2011

    Se pot autoriza doar utilizările în calitate de erbicid.

    Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se ține seama de concluziile raportului de analiză pentru piridat, în special de apendicele I și II la acesta, definitivat în cadrul Comitetului permanent pentru sectorul fitosanitar la 12 decembrie 2000. În evaluarea generală respectivă, statele membre:

    trebuie să acorde o atenție deosebită protecției apei freatice

    trebuie să acorde o atenție deosebită impactului posibil asupra organismelor acvatice și trebuie să asigure includerea măsurilor de atenuare a riscului în condițiile de autorizare, dacă este cazul

    17

    Tiabendazol

    Nr. CAS: 148-79-8

    Nr. CIPAC: 323

    2-tiazol-4-il-1H-benzimidazol

    985 g/kg

    1.1.2002

    31.12.2011

    Se pot autoriza doar utilizările în calitate de fungicid. Nu se autorizează aplicațiile prin pulverizare pe frunze.

    Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme din anexa VI, se ține seama de concluziile raportului de analiză pentru tiabendazol, în special de apendicele I și II la acesta, definitivat în cadrul Comitetului permanent pentru sectorul fitosanitar la 12 decembrie 2000. În evaluarea generală respectivă, statele membre:

    trebuie să acorde o atenție deosebită protecției organismelor acvatice și a celor care trăiesc în sedimente și trebuie să asigure includerea măsurilor de atenuare a riscului în condițiile de autorizare, dacă este cazul

    Trebuie să se pună în aplicare măsuri specifice de atenuare a riscului (de exemplu purificarea cu pământ de diatomee sau carbon activ) pentru a proteja apele de suprafață de poluarea la niveluri inacceptabile de către apele reziduale.


    (1)  Detalii suplimentare cu privire la identitatea și descrierea precisă a substanței active sunt prevăzute în raportul de analiză.”


    Top