Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Programul privind piața unică

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2021/690 de instituire a unui program privind piața internă, competitivitatea întreprinderilor, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), domeniul plantelor, animalelor, produselor alimentare și hranei pentru animale și statisticile europene (Programul privind piața unică)

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul stabilește obiectivele, bugetul, guvernanța și normele de finanțare ale primului program integrat privind piața internă unică. Acesta reunește activități finanțate anterior în cadrul a 6 programe separate. Programul se derulează în perioada 2021-2027.

ASPECTE-CHEIE

Obiectivele generale ale programului sunt:

  • îmbunătățirea funcționării pieței interne, în special pentru a proteja și a responsabiliza publicul, consumatorii și întreprinderile, în special IMM-urile, prin:
    • aplicarea legislației UE, facilitarea accesului pe piață și stabilirea de standarde;
    • promovarea sănătății publice, a animalelor și a plantelor și a bunăstării animalelor;
    • respectarea dezvoltării durabile și asigurarea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor;
    • consolidarea cooperării dintre autoritățile naționale, Comisia Europeană și agențiile descentralizate ale UE;
  • dezvoltarea, realizarea și difuzarea de statistici europene de înaltă calitate, comparabile, oportune și de încredere, pentru:
    • sprijinirea proiectării, monitorizării și evaluării politicilor UE;
    • asistarea publicului, factorilor de decizie, autorităților, întreprinderilor, mediului academic și mass-mediei să ia decizii informate;
    • ajutarea grupurilor menționate mai sus să participe activ la procesul democratic.

Aceste obiective generale sunt atinse prin următoarele obiective specifice:

  • sporirea eficienței pieței interne, în special prin transformarea digitală, prevenirea și înlăturarea obstacolelor ilegale (452 de milioane EUR pe o perioadă de 7 ani) și garantarea faptului că pot fi oferite spre vânzare numai produse sigure și conforme (106 milioane EUR);
  • consolidarea competitivității și sustenabilității IMM-urilor, incluzând diverse forme de sprijin, promovarea de noi oportunități de afaceri și dezvoltarea lanțurilor valorice industriale (1 miliard EUR);
  • asigurarea funcționării efective a pieței interne prin standarde europene și internaționale de înaltă calitate (221 de milioane EUR);
  • promovarea intereselor consumatorilor și asigurarea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și a siguranței produselor, inclusiv în domeniul serviciilor financiare (200 de milioane EUR);
  • contribuirea la un nivel ridicat de sănătate și siguranță pentru oameni, animale și plante de-a lungul lanțului alimentar, inclusiv eradicarea bolilor la animale și a dăunătorilor plantelor, combaterea rezistenței la antimicrobiene și dezvoltarea producției și consumului alimentar durabil (1,7 miliarde EUR);
  • dezvoltarea, producerea, diseminarea și comunicarea de statistici europene de înaltă calitate (552 de milioane EUR).

Bugetul pe 7 ani pentru implementarea programului este de 4 208 041 000 EUR (în prețuri curente). Până la 5 % din buget poate fi utilizat pentru diverse scopuri tehnice și administrative, cum ar fi pregătirea, monitorizarea, controlul, auditul, evaluarea și utilizarea rețelelor de tehnologie a informației.

Țările din afara UE pot să participe la program sub rezerva unor anumite condiții. Aceste condiții includ dreptul pentru Biroul European de Luptă Antifraudă (OLAF) de a efectua investigații, inclusiv controale și inspecții la fața locului, pentru a proteja finanțele UE.

Articolul 8 și anexele I (plante, animale, alimente și hrana pentru animale) și II (statistici europene) stabilesc numeroasele activități eligibile pentru finanțare în cadrul obiectivelor generale și specifice ale programului.

Entitățile juridice* sunt eligibile pentru finanțare dacă:

  • sunt înființate într-un stat membru al UE sau într-o țară sau teritoriu de peste mări legat de acesta sau într-o țară din afara UE asociată la program;
  • sunt înființate în temeiul dreptului UE sau sunt o organizație internațională;
  • sunt înființate într-o țară din afara UE care nu este asociată la program, dar activitățile acestora sunt în conformitate cu obiectivele programului.

Articolul 10 stabilește entitățile care pot primi un grant, fără a se recurge la o cerere de propuneri. Acestea variază de la autoritățile naționale de supraveghere a pieței la Grupul Consultativ European pentru Raportare Financiară și la Organizația Europeană a Consumatorilor (Bureau Européen des Unions de Consommateurs).

Normele de cofinanțare prevăd următoarele:

  • în anumite circumstanțe, contribuția programului poate fi de până la 100 % din costurile eligibile. În alte circumstanțe, intervalul este între 50 % și 95 %;
  • activitățile pot primi finanțare din programul privind piața unică și din alte fonduri ale UE, cu condiția ca contribuțiile să nu acopere aceleași costuri.

Comisia:

Actul legislativ abrogă Regulamentele (UE) nr. 99/2013, (UE) nr. 1287/2013, (UE) nr. 254/2014 și (UE) nr. 652/2014 de la 31 decembrie 2020.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

CONTEXT

Piața unică este coloana vertebrală a economiei UE. Contribuie la creștere, competitivitate și locuri de muncă, oferind în același timp consumatorilor o opțiune mai amplă și prețuri mai mici.

Programul își propune să permită publicului, consumatorilor, întreprinderilor și autorităților publice din întreaga UE să profite din plin de oportunitățile oferite.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Entitate juridică: o persoană fizică, societate sau organizație cu drepturi și obligații juridice.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2021/690 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 de instituire a unui program privind piața internă, competitivitatea întreprinderilor, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, domeniul plantelor, animalelor, produselor alimentare și hranei pentru animale și statisticile europene (Programul privind piața unică) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 99/2013, (UE) nr. 1287/2013, (UE) nr. 254/2014 și (UE) nr. 652/2014 (JO L 153, 3.5.2021, pp. 1-47)

Data ultimei actualizări: 22.07.2021

Top