Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AE5089

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2014/53/UE privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio” [COM(2021) 547 final – 2021/0291 (COD)]

    EESC 2021/05089

    JO C 152, 6.4.2022, p. 82–84 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.4.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 152/82


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2014/53/UE privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio”

    [COM(2021) 547 final – 2021/0291 (COD)]

    (2022/C 152/13)

    Raportor:

    Christophe LEFÈVRE

    Sesizare

    Consiliul Uniunii Europene, 30.9.2021

    Parlamentul European, 4.10.2021

    Temei juridic

    Articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    Secțiunea competentă

    Secțiunea pentru piața unică, producție și consum

    Data adoptării în secțiune

    18.11.2021

    Data adoptării în sesiunea plenară

    8.12.2021

    Sesiunea plenară nr.

    565

    Rezultatul votului

    (voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

    231/0/6

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1.

    Comitetul Economic și Social European (CESE) a luat notă de propunerea Comisiei de a acționa rapid pentru a impune standardul USB-C, un standard coerent și uniform de prize pentru telefoane mobile și dispozitive similare.

    1.2.

    Începând din 2009 și, mai recent, din 2014, inițiativele voluntare din ultima perioadă nu îndeplinesc pe deplin obiectivele Uniunii de a reduce deșeurile electronice, de a facilita modul de utilizare pus la dispoziția consumatorilor și de a evita fragmentarea pieței dispozitivelor de încărcare. Numărul încărcătoarelor abandonate era estimat, în 2018, la 11 000 de tone de deșeuri electronice.

    1.3.

    Printre alte măsuri, Parlamentul European a votat o rezoluție, în ianuarie 2020 (1), pentru a elabora o legislație mai strictă, cu care CESE este pe deplin de acord.

    1.4.

    CESE sprijină pe deplin proiectul de directivă al Comisiei Europene, solicitat în acest sens de Parlamentul European.

    1.5.

    CESE dorește să meargă mai departe decât planul Comisiei Europene, recomandând extinderea acestei obligații impuse încărcătoarelor pentru telefoane mobile și aparate analogice la toate echipamentele radio, electronice, conectate, reîncărcabile și, de asemenea, pentru încărcătoarele de laptop: este vorba despre posibilitatea de a încărca un dispozitiv mobil cu un încărcător de calculator de tip USB-C de 65 W în loc de 2,1 W și de a evita transportul mai multor încărcătoare diferite pentru persoanele care călătoresc.

    1.6.

    CESE a observat că, din ce în ce mai des, prize USB de mică putere (2,1 W) destinate încărcării dispozitivelor mobile sunt puse la dispoziția utilizatorilor, cu sau fără cabluri, în autobuze, aeronave, centre comerciale, săli de conferință și alte locuri de trecere. Uneori, puterea acestora nu este suficientă pentru a încărca anumite aparate care intră în domeniul de aplicare a directivei.

    1.7.

    Pentru a încuraja reîncărcarea rapidă și împrumutul de cabluri USB-C între utilizatori pe o distanță scurtă sau pe o perioadă scurtă de timp, CESE propune să se recomande echiparea în viitor a acestor sisteme cu încărcătoare ultrarapide. Această cerință corespunde uneia dintre nevoile exprimate într-un sondaj al Comisiei Europene.

    1.8.

    CESE observă că bateriile pot avea o durată de viață limitată în comparație cu restul aparatului. Comitetul recomandă alinierea standardelor pentru bateriile destinate calculatoarelor, tabletelor sau telefoanelor mobile, astfel încât să poată fi înlocuite în loc să fie necesară achiziționarea întregului dispozitiv în cazul defectării premature a bateriei.

    1.9.

    CESE dorește să sublinieze responsabilitatea producătorilor de dispozitive electronice în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, solicitându-le să se asigure că costul înlocuirii bateriei este scăzut și că fezabilitatea tehnică descurajează înlocuirea întregului dispozitiv electronic atunci când trebuie înlocuită doar bateria.

    1.10.

    CESE invită Comisia să recomande producătorilor să nu încerce să eludeze legislația prin modificări ale voltajului sau amperajului, operații care ar necesita utilizarea încărcătorului furnizat de o anumită marcă, ceea ce ar compromite obiectivele directivei.

    1.11.

    CESE recomandă Comisiei și Parlamentului European să asigure informarea pe scară largă a publicului încă de la sfârșitul procesului legislativ, pentru a-i înștiința pe consumatori și a-i încuraja să achiziționeze în viitor numai dispozitive USB-C.

    2.   Contextul avizului

    2.1.

    Din anul 2009, Comisia încearcă să limiteze fragmentarea pieței interfețelor de încărcare pentru telefoanele mobile și dispozitivele similare. Cu toate acestea, astfel de inițiative au condus doar la sisteme voluntare (2), care nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic și, prin urmare, nu asigură o aplicare consecventă și uniformă.

    2.2.

    Inițiativele voluntare din ultima perioadă nu îndeplinesc pe deplin obiectivele de politică ale Uniunii de a reduce deșeurile electronice, de a asigura confortul consumatorilor și de a evita fragmentarea pieței dispozitivelor de încărcare.

    2.3.

    Absența armonizării în acest domeniu poate duce la diferențe substanțiale între actele cu putere de lege, actele administrative sau practicile statelor membre privind interoperabilitatea telefoanelor mobile și a categoriilor sau claselor similare de echipamente radio cu dispozitivele lor de încărcare și privind furnizarea de echipamente radio fără dispozitive de încărcare.

    2.4.

    În consecință, este nevoie de acțiuni la nivelul Uniunii pentru a promova un grad comun de interoperabilitate și furnizarea de informații referitoare la caracteristicile de încărcare ale echipamentelor radio către utilizatorii finali.

    2.5.

    În ianuarie 2020, Parlamentul European a adoptat o rezoluție (3) prin care solicita adoptarea urgentă a unui standard pentru un încărcător comun pentru telefoanele mobile, pentru a evita continuarea fragmentării pieței interne.

    2.6.

    Se estimează că încărcătoarele telefoanelor mobile au cauzat aproximativ 11 000 de tone de deșeuri electronice în 2018, iar emisiile pe durata ciclului de viață asociate au fost de aproximativ 600 kt echivalent CO2.

    2.7.

    Uniunea se angajează să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară și ecologică, prin introducerea unor inițiative precum Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului (4) și, mai recent, prin introducerea Pactului verde european. Această directivă vizează reducerea deșeurilor electronice generate de vânzarea de echipamente radio și reducerea extracției de materii prime și a emisiilor de CO2 generate de producerea, transportul și eliminarea încărcătoarelor, promovând astfel o economie circulară.

    2.8.

    Propunerea vizează să se introducă, în Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului (5), cerințe cu privire la protocoalele de comunicare pentru încărcare, la interfața de încărcare (și anume receptaculul de încărcare) a anumitor categorii sau clase de echipamente radio, precum și la informațiile care trebuie furnizate utilizatorilor finali privind caracteristicile de încărcare ale acestor categorii sau clase de echipamente radio.

    2.9.

    Propunerea impune ca telefoanele mobile și dispozitivele radio similare (tablete, camere digitale, căști și căști cu microfon, console video portabile și difuzoare portabile), în cazul în care pot fi reîncărcate prin cablu, să fie echipate cu receptaculul USB de tip C și, în cazul în care necesită, de asemenea, încărcare la tensiuni mai mari de 5 volți sau la curent mai mare de 3 amperi sau la puteri mai mari de 15 wați, să includă protocolul de comunicare pentru încărcare USB Power Delivery.

    2.10.

    Comisia ar putea adopta acte delegate pentru a ține seama, în viitor, de alte tipuri suplimentare de tehnologii de încărcare decât reîncărcarea prin cablu.

    3.   Observații generale

    3.1.

    CESE observă că, în ultimii 12 ani, Comisia a influențat alinierea standardelor pentru încărcătoarele telefonice, astfel încât să se îndeplinească cerințele de durabilitate și să se reducă deșeurile dificil de reciclat.

    3.2.

    CESE observă că absența unui încărcător universal duce la vânzarea sistematică a unui încărcător de telefon și a unui cablu de alimentare/de date pentru fiecare dispozitiv, în timp ce consumatorul ar putea alege să cumpere doar dispozitivul.

    3.3.

    CESE sprijină pe deplin proiectul de directivă al Comisiei Europene, solicitat în acest sens de Parlamentul European.

    3.4.

    Este clar că vânzarea de încărcătoare specifice reprezintă o parte semnificativă a veniturilor producătorilor, în special ale celor din sectorul telefoniei mobile; va trebui să se garanteze că acești producători nu vor modifica periodic standardele electronice (nivelul de tensiune, puterea necesară etc.) pentru a contribui la vânzarea sistematică a modelului de încărcător propriu mărcii respective sau chiar a cablului de transfer de date, care ar putea fi universal, în loc să se permită reutilizarea unui încărcător deja achiziționat. Acest lucru ar împiedica aplicarea efectivă a directivei, destinată reducerii cantității de deșeuri electronice.

    3.5.

    CESE recomandă Comisiei și Parlamentului European să asigure informarea pe scară largă a publicului la sfârșitul procesului legislativ, pentru a-i înștiința pe consumatori și a-i încuraja să achiziționeze în viitor numai dispozitive echipate cu interfața USB-C.

    4.   Observații specifice

    4.1.

    CESE recomandă sectorului să fie în măsură să faciliteze încărcarea ultrarapidă a telefoanelor mobile prin intermediul unor încărcătoare puternice, cum ar fi un simplu încărcător de laptop cu o ieșire de tip USB-C de 65 W, în loc de 2,1 W.

    4.2.

    CESE observă că, din ce în ce mai frecvent, în autobuze, aeronave, centre comerciale, săli de conferință și alte locuri de tranzit, sunt puse la dispoziția utilizatorilor prize USB destinate încărcării dispozitivelor mobile, cu sau fără cabluri. Puterea acestor prize este, din oficiu, redusă (2,1 W), deja insuficientă pentru încărcarea unor dispozitive care intră în domeniul de aplicare a directivei. Pentru a încuraja reîncărcarea rapidă și împrumutul de cabluri USB-C între utilizatori pe o distanță scurtă sau pe o perioadă scurtă de timp, CESE propune să se recomande echiparea în viitor a acestor sisteme cu încărcătoare ultrarapide. Această cerință corespunde uneia dintre nevoile exprimate într-un sondaj al Comisiei Europene.

    4.3.

    Prin urmare, CESE recomandă ca această recomandare privind căutarea unui model unic de încărcător USB-C pentru utilizatorii de telefonie mobilă să vizeze și laptopurile, chiar dacă nivelul de sarcină și de putere trebuie adaptat electronic. Atât din rațiuni ecologice, cât și pentru a-i scuti pe utilizatorii aflați în deplasare să transporte mai multe încărcătoare, obligația prevăzută de directivă trebuie extinsă și la laptopuri, cu excepția cazului în care există constrângeri tehnologice care trebuie justificate.

    4.4.

    CESE observă că bateriile pot avea o durată de viață limitată în comparație cu restul aparatului. El recomandă alinierea standardelor pentru bateriile destinate calculatoarelor, tabletelor sau telefoanelor mobile, astfel încât să poată fi înlocuite cu ușurință în loc să fie necesară achiziționarea întregului dispozitiv în cazul defectării premature a bateriei. CESE dorește să sublinieze responsabilitatea producătorilor de dispozitive electronice în materie de ecologie și dezvoltare durabilă.

    Bruxelles, 8 decembrie 2021.

    Președinta Comitetului Economic și Social European

    Christa SCHWENG


    (1)  Rezoluția PE din 30 ianuarie 2020 referitoare la un încărcător comun pentru echipamentele radio mobile [2019/2983(INI)] (JO C 331, 17.8.2021, p. 2).

    (2)  https://ec.europa.eu/docsroom/documents/2417/attachments/1/translations

    (3)  Rezoluția Parlamentului European din 30 ianuarie 2020 referitoare la un încărcător comun pentru echipamentele radio mobile [2019/2983(RSP)] (JO C 331, 17.8. 2021, p. 2).

    (4)  Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (JO L 197, 24.7 2012, p. 38).

    (5)  Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE (JO L 153, 22.5 2014, p. 62).


    Top