Scegli le funzioni sperimentali da provare

Questo documento è un estratto del sito web EUR-Lex.

Documento 52022XC0207(03)

    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare 2022/C 63/09

    C/2022/641

    JO C 63, 7.2.2022, pagg. 15–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.2.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 63/15


    Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    (2022/C 63/09)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

    DOCUMENT UNIC

    „Maranho da Sertã”

    Nr. UE: PGI-PT-02606 – 11 mai 2020

    DOP ()IGP (X)

    1.   Denumirea (denumirile)

    „Maranho da Sertã”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Portugalia

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tipul de produs

    Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sărate, afumate etc.)

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    „Maranho da Sertã” este un cârnat fabricat din stomac de capră sau de oaie (denumit „bandouga”) folosit ca membrană naturală umplută cu un amestec de ingrediente produse, preparate și folosite ca umplutură în conformitate cu caietul de sarcini al produsului.

    „Maranho da Sertã” trebuie să respecte următoarele limite pentru ingrediente (% greutate):

    Carne de capră și/sau de oaie: ingredient principal, între 30 și 40 %, inclusiv;

    Orez „Carolino”: între 15 și 25 %, inclusiv;

    Mentă: între 2 și 6 %, inclusiv;

    Grăsime de porc împănată: între 7 și 25 %, inclusiv;

    Jambon: între 2 și 12 %, inclusiv.

    Următoarele sunt incluse, de asemenea, ca ingrediente obligatorii: ulei de măsline (virgin sau extravirgin), vin alb, apă și sare. Cu toate acestea, carnea de capră/oaie trebuie să fie întotdeauna ingredientul care reprezintă procentul cel mai mare.

    De asemenea, următoarele ingrediente pot fi folosite facultativ: cârnat „chouriço”, suc de lămâie, condimente precum piperul sau piri-piri și usturoi.

    „Maranho da Sertã” are forma unui stomac (curbată în interior sau sub forma literei „C”). Aspectul exterior al produsului prezintă asperități, iar textura sub formă de fagure a stomacului este vizibilă. Membrana naturală menține umplutura compactă, fără a se lipi complet de aceasta. Cârnatul este intact, iar faptul că este cusut de mână se vede cu ochiul liber. Cât privește interiorul, are un aspect neregulat atunci când este feliat, culoarea cărnii și a mentei fiind vizibilă printre cocoloașele de orez.

    „Maranho da Sertã” are gust de carne de capră și/sau de oaie cu mentă și, într-o mai mică măsură, de jambon și de cârnat „chouriço”. Predomină aromele de mentă și de carne de capră și/sau de oaie.

    După fierbere, greutatea unui cârnat „Maranho da Sertã” întreg poate varia între 200 g și 1 200 g inclusiv. Acesta poate fi comercializat întreg (crud, fiert sau prefiert) sau feliat (fiert sau prefiert).

    Conținutul de sodiu (g/100 g) poate varia între 0,7 și 2,9. Valoarea energetică (kcal/kJ) per 100 g poate varia între 145/607 și 255/1 068.

    „Maranho da Sertã” se deosebește de alte tipuri de produse „maranhos”, deoarece cimbrișorul (Thymus serpyllum) nu se numără printre ingredientele sale, nu se utilizează membrană sintetică și este cusut de mână cu ac și ață.

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    Ingredientele obligatorii pentru obținerea „Maranho da Sertã” sunt următoarele: Stomac de capră sau de oaie („bandouga”), carne de capră și/sau de oaie, mentă, orez „Carolino”, jambon, grăsime de porc împănată, ulei de măsline (virgin sau extravirgin), vin alb, sare și apă. Următoarele ingrediente pot fi incluse facultativ: cârnat „chouriço”, suc de lămâie, condimente precum piperul sau piri-piri și usturoi.

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Activitățile legate de producerea și prepararea produselor „Maranho da Sertã” trebuie să se desfășoare în interiorul ariei geografice.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

    În cazul în care nu sunt destinate consumului direct la locul de producție, produsele „Maranho da Sertã” trebuie ambalate fie întregi (crude, fierte sau prefierte), fie feliate (fierte sau prefierte) și păstrate refrigerate până la introducerea pe piață.

    Atunci când produsul este feliat, felierea trebuie realizată astfel încât să se garanteze că feliile rămân intacte după ce sunt ambalate. Este interzisă reambalarea produsului.

    Având în vedere consistența fragilă, caracterul sfărâmicios al umpluturii și perisabilitatea produsului, „Maranho da Sertã” se poate deteriora ușor dacă nu este manipulat în mod corespunzător. Pentru a se garanta conservarea caracteristicilor produsului finit și pentru a se evita contaminarea microbiologică, „Maranho da Sertã” trebuie ambalat imediat în unitățile de producție.

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Eticheta „Maranho da Sertã” trebuie:

    a)

    să includă unul dintre textele următoare: „Maranho da Sertã” – „Indicação Geográfica Protegida” sau „Maranho da Sertã” – IGP;

    b)

    să identifice organismul de control.

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    „Maranho da Sertã” este produs exclusiv în localitatea Sertã.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Legătura dintre „Maranho da Sertã” și aria sa geografică derivă din reputația produsului.

    „Maranho da Sertã” se bucură de un renume excelent, fiind unul dintre produsele cele mai apreciate din gastronomia regiunii. Această reputație, care a crescut în timp, se bazează pe priceperea locală de valorificare a celor mai bune ingrediente tipice ale regiunii pentru a crea un produs caracteristic foarte prețuit.

    Caracteristicile care îi conferă produsului „Maranho da Sertã” caracterul unic sunt următoarele:

    nu se utilizează membrană sintetică;

    membrana naturală este cusută de mână, produsul dobândind astfel forma sa finală (în formă de stomac) și necrăpându-se în timpul fierberii;

    utilizarea mentei ca ingredient în loc de cimbrișor.

    Acest produs are o importanță considerabilă pentru economia locală. În 2014, existau cel puțin „17 întreprinderi producătoare de «maranho» în localitate”, vânzările de „maranho” ridicându-se la „peste 57 000 kg” în anul respectiv (O MIRANTE, „La festivalul Maranho sunt prezentate cele mai bune produse din Sertã”, 14 iulie 2016). Potrivit acestei surse, întreprinderile „oferă peste o sută de locuri de muncă”, fapt care este extrem de important pentru o localitate cu mai puțin de 15 000 de locuitori (cifre furnizate de Institutul Național de Statistică din Portugalia, 2017). Importanța economică a producției de „MARANHO DA SERTÔ a fost evidențiată de periodicul PÚBLICO, care în 2008 a subliniat faptul că „păstrarea tradițiilor și a calității poate fi profitabilă”, astfel cum a demonstrat „un om de afaceri din Sertã, proprietarul a două hoteluri, (care) a vândut patru tone de «maranhos» între lunile ianuarie și iulie” (secțiunea „Gastronomie”: o asociație „care păstrează” zece feluri de mâncare tradiționale pe cale de dispariție”, 22 decembrie 2008).

    „Maranho da Sertã” este menționat și apreciat în nenumărate periodice, cărți și alte publicații, în care este evidențiat ca fiind unul dintre principalele semne distinctive ale gastronomiei regiunii și un motiv pentru vizitarea acesteia. Aceste surse explică faptul că „Maranho da Sertã”, „un săculeț umplut cu carne de miel sau de capră, orez, jambon, cârnat «chouriço», piper și vin alb, foarte condimentat cu mentă”, este „unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din Sertã („Rota da Estrada Nacional 2”, DESCLA, 2017). Produsul a fost ridicat chiar la rangul de „emblemă a gastronomiei din Sertã” (MEDIOTEJO.NET, „Bogăția gastronomică a localității Sertã”, 13 iulie 2018). Astfel reiese că „nicio călătorie (către Sertã) nu va fi completă fără a degusta felurile de mâncare tradiționale, «bucho» (stomac umplut cu carne și orez) și «maranhos», preparate în conformitate cu rețetele tradiționale” (CARAS, „Sertã: șisturi și pădure”, 8 mai 2016) și că vizitatorii vor fi îndemnați să „deguste «maranhos» alcătuit dintr-o membrană naturală de stomac de capră sau de ied umplută cu mai multe feluri de carne, orez și plante aromatice.” (DESTAK, „Explorarea cărărilor de munte din Sertã”, 7 august 2013). În cartea sa publicată în Brazilia [„Como fazer turismo de qualidade a baixo custo – Portugal” (Turism de calitate la preț scăzut – Portugalia); Trampolim; Brasilia, ediția a 2-a, 2017], Stelson S. Ponce de Azevedo susține: „în opinia mea, principala atracție a localității Sertã sunt vinurile și gastronomia sa: stomacuri de porc umplute și «maranhos»”.

    Pe lângă faptul că este disponibil pe scară largă în restaurantele din regiune (a se vedea PÚBLICO, „«Maranho» și stomacul umplut la ofertă în Sertã în februarie”, 26 ianuarie 2017, de exemplu), „Maranho da Sertã” este menționat și în meniurile restaurantelor din întreaga Portugalie, în special în Lisabona și Porto, unde este apreciat atât de localnici, cât și de turiști (a se vedea VISÃO, „Oamenii din lumea largă spun că Portugalia este la modă..., iar prezența turiștilor o confirmă”, 29 mai 2014; EXPRESSO, „Să mâncăm în oraș cu José Quitério”, 10 februarie 2011; precum și alte publicații). De asemenea, „Maranho da Sertã” este comercializat în diferite supermarketuri și magazine specializate, unde este vândut frecvent ca produs rafinat (a se vedea http://www.apetece.elcorteingles.pt/o-mais-fresco/orgulho-da-beira/, site vizitat la 12 decembrie 2018; precum și în alte locuri).

    Faptul că „Maranho da Sertã” a apărut ca produs distinct, cu propriile caracteristici, diferit de majoritatea cârnaților portughezi tradiționali și a produselor cu umplutură de carne, este legat în mod cert de creșterea ovinelor și a caprinelor, tipică pentru regiunea în care se găsește localitatea Sertã, unde au fost înregistrate efective de peste 100 000 de caprine și ovine (Salavessa, João; „Producția tradițională de cârnați în zona Pinhal – Caracteristici și îmbunătățiri ale tehnologiei utilizate pentru fabricarea «maranhos»”; Universitatea Tehnică din Lisabona; Lisabona; 2009).

    Reputația „Maranho da Sertã” a dus la lansarea „Festivalului gastronomic Maranho”, un eveniment care are loc anual în localitatea Sertã începând din 2011, permițând numeroaselor mii de vizitatori și pasionați de acest produs să participe la degustările de „maranho” și la demonstrațiile de gătit ale unor bucătari portughezi prestigioși, cum ar fi Filipa Gomes sau Justa Nobre (a se vedea EXPRESSO, „Festivalul gastronomic: „maranho” în meniurile din Sertã’, 8 iulie 2014; PORT.COM, „Festivalul gastronomic Maranho din Sertã”, 14 iulie 2017; RECONQUISTA, „Sertã: Festivalul Maranho va continua până duminică”, 12 iulie 2018; precum și alte publicații).

    „Maranho da Sertã” a ieșit în evidență în secolul al XX-lea, fiind un produs consumat în principal la evenimente festive. O dovadă a importanței acestui produs pentru regiune a reprezentat-o prânzul celebru oferit lui Afonso Costa (ministru și prim-ministru în Prima Republică Portugheză), la 13 aprilie 1913, la Cernache do Bonjardim (o localitate din municipalitatea Sertã), în cursul căruia preparatul tradițional „maranho” a fost principalul fel de mâncare servit.

    Jaime Lopes Dias menționează de mai multe ori „Maranho da Sertã” în lucrarea sa „Etnografia da Beira” (Etnografia regiunii Beira), o colecție alcătuită din 11 volume publicate între 1926 și 1971 care descriu regiunea Beira Baixa și obiceiurile locale). Iată câteva exemple:

    În volumul al VI-lea, publicat în 1942, autorul afirmă că „zilele (...) în care inul este pieptănat sunt zile de sărbătoare pentru familiile din localitatea Sertã. (Se servește) o cină consistentă cu carne la care își fac loc evident și «maranhos»”;

    În volumul al VII-lea, publicat în 1948, autorul scrie că „în Arnoia, Castelo (Sertã) (...), «maranhos» sunt felul de mâncare principal de la orice petrecere de nuntă (pipote de capră sau de ied, jambon, cârnat «paio», piper, mentă etc. introduse în săculețe obținute din intestine tratate de capră sau de ied)”;

    În volumul al X-lea, publicat în 1970, autorul afirmă că „în zilele de sărbătoare sau în zilele de lucru aglomerate (...) se asigura o masă consistentă, cu carne și specialități precum «maranhos», care sunt foarte potrivite pentru pregătirea meselor sau a gustărilor zilnice pentru cei care lucrează în afara casei”. În același volum, autorul descrie „maranhos” ca o „gustare din orez, grăsime de porc, pulpă, jambon, cârnat «chouriço», carne de ied, mentă, sare, piper, usturoi (...).”

    Este evident că rețeta pentru „Maranho da Sertã” prezentată de acest autor nu diferă foarte mult de cea utilizată de producători în prezent.

    Există mai multe mențiuni care dovedesc faptul că „Maranho da Sertã” a fost fabricat și consumat și că s-a bucurat de o reputație excelentă în permanență de-a lungul secolului al XX-lea și până în prezent. Iată câteva exemple:

    În cadrul concursului „Gastronomie și deserturi portugheze” organizat în 1962 de radiodifuzorul național RTP și de Secretariatul de Stat pentru informare și turism, Noémia Neves a câștigat premiul al doilea cu o rețetă bazată pe acest produs tradițional. Rețeta figurează într-o carte publicată după concurs;

    Maria Odette Cortes Valente, în „Cozinha Regional Portuguesa” (Gastronomie portugheză regională) (1973) și Maria de Lourdes Modesto, în „Cozinha Traditional Portuguesa” (Gastronomia portugheză tradițională) (1982) au apreciat mult amândouă acest produs;

    În 1984, localitatea Sertã a participat pentru prima oară la „Festivalul național de gastronomie din Santarém”. „Maranho da Sertã” a ocupat un loc important în meniul prezentat (a se vedea A COMARCA DA SERTÃ, „Cel de-al IV-lea festival național de gastronomie din Santarém”, 21 septembrie 1984). De asemenea, în 1985, la „Feira das Regiões” (Târgul regiunilor), Sertã a introdus în meniu „Maranho da Sertã” [a se vedea A COMARCA DA SERTÃ, „Târgul regiunilor la Târgul Internațional de la Lisabona (FIL)”; 31 mai 1985]. Evenimentul a fost urmat de nenumărate participări la alte festivaluri și evenimente;

    Într-un articol publicat în 1986, periodicul A COMARCA DA SERTÃ a identificat „maranho” ca fiind unul dintre succesele gastronomice ale localității („Produse «fabricate» în Sertã”, 11 aprilie 1986);

    „Maranho da Sertã” a fost menționat în diferite ghiduri de călătorie publicate în anii 1980, precum „Roteiro Gastronómico da Região dos Templários” (O călătorie gastronomică prin regiunea cavalerilor templieri) (1987) și „Beira Baixa - Encontro por mundos julgados perdidos” (Beira Baixa - Descoperind lumi pierdute) (1988);

    În anii 1990, „Maranho da Sertã” a fost menționat în două ediții ale revistei TELECULINÁRIA (edițiile 883 și 884 din ianuarie 1996) și în ghidul de călătorie „Aromas e sabores de tradição da região dos Templários” (Savori și gusturi tradiționale din regiunea cavalerilor templieri) (1999), care includea o descriere a modului în care este fabricat;

    În secolul al XXI-lea, „Maranho da Sertã” este menționat în publicații precum „Produtos Tradicionais Portugueses” (Produse tradiționale portugheze) (DGDR, 2001), „Guia de Compras - Produtos Tradicionais” (Ghid de cumpărături - produse tradiționale) (2011) și „Guia dos Bons Produtos Tradicionais” (Ghid de produse tradiționale corespunzătoare) (2014 și 2015), în care este descris ca fiind un produs tradițional emblematic din regiunile Beira.

    În 2013, „Maranho da Sertã” a fost reprezentat în colecția specială de timbre „Gusturi de aer și de foc”, emisă de serviciul poștal portughez CTT în semn de omagiu adus tradițiilor gastronomice ale regiunilor Alentejo, Algarve, Beira și Azore. Un timbru de comemorare a „MARANHO DA SERTÔ a fost inclus într-o altă colecție emisă în 2014.

    În romanul „Amor e Guerra: de Coimbra a Nambuangongo” (Iubire și război: de la Coimbra la Nambuangongo) (Chiado Editora, 2017) de José Ferreira Abrantes, a cărui acțiune se petrece în anii 1960 și 1970, o vizită realizată de cuplul protagonist la Sertã este descrisă după cum urmează: „s-au ivit primele case din Sertã. (…) Era un indicator către un restaurant situat de-a lungul râului. (…) O chelneriță a adus meniul (...), explicând, (…) „«Bucho» și «maranho» sunt felurile noastre tradiționale de mâncare, pe care le putem servi ca aperitive”. Acest fapt ilustrează în mod clar importanța „maranhos” în gastronomia din Sertã de mai multe decenii.

    Într-un extras din romanul „Cadáveres às Costas” (Cu cadavrele în spate) (D. Quixote, 2018) de Miguel Real, un personaj feminin este îndemnat să „(...) iasă afară, să nu rămână acasă, să (...) călătorească, să se oprească la un restaurant de la marginea drumului dacă obosește, să deguste «açorda» (supă de pâine) din Alentejo, «leitão» (purceluș de lapte fript) din Bairrada, «cataplana» (tocană de fructe de mare) din Coimbra, «maranhos da Sertã», «barrigas de freiras» (desert din migdale, ouă, apă și zahăr) din Vila do Conde, «palha de Abrantes» (fire dulci din gălbenuș de ou), «pão-de-ló» (pandișpan) din Ovar (...).” Acest lucru arată că „Maranho da Sertã” a fost inclus într-o listă de delicatese tradiționale celebre care ar fi ușor de recunoscut de către cititor.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    https://tradicional.dgadr.gov.pt/images/prod_imagens/salsicharia/docs/CE_Maranho_Serta.pdf


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


    In alto