Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62021TN0216

    Cauza T-216/21: Acțiune introdusă la 20 aprilie 2021 – Ryanair și Malta Air/Comisia

    JO C 217, 7.6.2021, p. 68–69 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.6.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 217/68


    Acțiune introdusă la 20 aprilie 2021 – Ryanair și Malta Air/Comisia

    (Cauza T-216/21)

    (2021/C 217/86)

    Limba de procedură: engleza

    Părțile

    Reclamante: Ryanair DAC (Swords, Irlanda) și Malta Air ltd. (Pietà, Malta) (reprezentanți: F-C. Laprévote, E. Vahida, V. Blanc, S. Rating și I. Metaxas-Maranghidis, avocați)

    Pârâtă: Comisia Europeană

    Concluziile

    Reclamantele solicită Tribunalului:

    anularea deciziei pârâtei din 4 mai 2020 privind ajutorul de stat SA.57082 (2020/N) – Franța COVID-19 – Encadrement temporaire 107(3)(b) – Garantie et prêt d’actionnaire au bénéfice d’Air France (1) și

    obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

    Reclamantele au solicitat de asemenea judecarea acțiunii în procedură accelerată, în conformitate cu articolul 23a din Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

    Motivele și principalele argumente

    În susținerea acțiunii, reclamantele invocă cinci motive.

    1.

    Primul motiv este întemeiat pe faptul că pârâta a exclus eronat KLM și Air France-KLM din domeniul de aplicare al deciziei atacate.

    2.

    Al doilea motiv este întemeiat pe faptul că pârâta a săvârșit un abuz de putere și a aplicat în mod eronat articolul 107 alineatul (3) litera (b) TFUE și Cadrul temporar, întrucât (i) a concluzionat că ajutorul remediază o perturbare gravă a economiei franceze, (ii) nu a efectuat o analiză adecvată dacă beneficiarul se afla în stare de dificultate financiară, (iii) a concluzionat că împrumutul acordat de acționar era compatibil cu Cadrul temporar aplicabil în acea perioadă și l-a examinat ca fiind o măsură referitoare la o datorie, iar nu o investiție din fonduri proprii și (iv) a încălcat obligația de evaluare comparativă între efectele benefice ale ajutorului și efectele adverse asupra condițiilor comerciale și asupra menținerii unei concurențe nedenaturate („evaluarea comparativă”).

    3.

    Al treilea motiv este întemeiat pe faptul că pârâta a încălcat dispozițiile specifice ale TFUE și principiile generale ale dreptului Uniunii privind interzicerea discriminării, libera prestare a serviciilor și libertatea de stabilire, care au stat la baza liberalizării pieței transportului aerian în Uniune începând cu sfârșitul anilor '80 (2). Liberalizarea pieței transportului aerian în Uniune a permis dezvoltarea companiilor aeriene low-cost. Cu toate acestea, reclamantele susțin că pârâta nu a ținut seama nici de daunele provocate de criza COVID-19 unor asemenea companii aeriene paneuropene și nici de rolul acestora în asigurarea conectivității aeriene a Franței, autorizând Franța să rezerve ajutorul în favoarea Air France. Reclamantele susțin de asemenea că articolul 107 alineatul (3) litera (b) TFUE prevede o excepție de la interzicerea ajutoarelor de stat consacrată la articolul 107 alineatul (1) TFUE, însă nu prevede o excepție de la alte norme și principii ale TFUE.

    4.

    Al patrulea motiv este întemeiat pe faptul că pârâta nu a inițiat o procedură formală de investigare, în pofida existenței unor dificultăți serioase, și a încălcat drepturile procedurale ale reclamantelor.

    5.

    Al cincilea motiv este întemeiat pe faptul că pârâta a încălcat obligația de motivare.


    (1)  JO 2021, C 50, p. 3.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 septembrie 2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate (reformare) (Text cu relevanță pentru SEE) (JO 2008, L 293, p. 3).


    Top