Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AG0017(02)

    Expunere de motive a Consiliului: Poziția în primă lectură (UE) nr. 17/2021 a Consiliului în vederea adoptării unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului „Corpul european de solidaritate” și de abrogare a Regulamentelor (UE) 2018/1475 și (UE) nr. 375/2014

    JO C 181, 10.5.2021, p. 25–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.5.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 181/25


    Expunere de motive a Consiliului: Poziția în primă lectură (UE) nr. 17/2021 a Consiliului în vederea adoptării unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului „Corpul european de solidaritate” și de abrogare a Regulamentelor (UE) 2018/1475 și (UE) nr. 375/2014

    (2021/C 181/02)

    I.   INTRODUCERE

    1.

    La 11 iunie 2018, Comisia a adoptat o propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului „Corpul european de solidaritate” și de abrogare a [Regulamentului privind Corpul european de solidaritate] și a Regulamentului (UE) nr. 375/2014 (1).

    2.

    Parlamentul European a adoptat poziția sa în primă lectură la 12 martie 2019 (2).

    3.

    Comitetul Economic și Social European a adoptat avizul său la 17 octombrie 2018 (3). Comitetul European al Regiunilor a adoptat avizul său în cadrul sesiunii din 5-6 decembrie 2018 (4).

    4.

    La reuniunea sa din 26 noiembrie 2018, Consiliul a convenit asupra unei abordări generale parțiale (5) față de propunerea Comisiei, acordând președinției mandatul necesar pentru derularea negocierilor cu Parlamentul European. În cursul procesului de negociere, au avut loc patru triloguri și multe reuniuni la nivel tehnic și s-a ajuns în cele din urmă la un acord global provizoriu în cadrul ultimului trilog din 11 decembrie 2020.

    5.

    La 18 decembrie 2020, Comitetul Reprezentanților Permanenți a aprobat textul final de compromis rezultat în urma trilogurilor (6). Textul a fost transmis ulterior Parlamentului European.

    6.

    La 11 ianuarie 2021, Comisia CULT a Parlamentului European a aprobat în unanimitate textul final de compromis (7).

    II.   OBIECTIV

    7.

    Obiectivul general al Programului „Corpul european de solidaritate” 2021-2027 este de a spori implicarea tinerilor și a organizațiilor în activități de solidaritate accesibile și de înaltă calitate, mai ales voluntariat, contribuind astfel la consolidarea coeziunii, a solidarității, a democrației, a identității europene și a cetățeniei active în Uniune și dincolo de frontierele acesteia și oferind, în același timp, un răspuns la provocările societale și umanitare pe teren, cu accent deosebit pe promovarea dezvoltării durabile, a incluziunii sociale și a egalității de șanse.

    8.

    Programul introduce două direcții de acțiune pentru participarea tinerilor, și anume una în cadrul activităților de solidaritate și una în cadrul activităților de ajutor umanitar (Corpul voluntar european de ajutor umanitar). Acțiunile sprijinite de program pentru ambele direcții sunt voluntariatul, proiectele de solidaritate, activitățile de networking și măsurile de sprijin și de asigurare a calității.

    9.

    Programul sprijină activitățile de solidaritate care prezintă o valoare adăugată europeană clară, de exemplu prin caracterul lor transnațional; capacitatea lor de a completa alte programe și politici la toate nivelurile; dimensiunea lor europeană în ceea ce privește temele, obiectivele, abordările, rezultatele scontate și alte aspecte; abordarea lor care vizează implicarea tinerilor din medii diferite sau contribuția lor la utilizarea eficace a instrumentelor de transparență și recunoaștere ale Uniunii.

    III.   ANALIZA POZIȚIEI ÎN PRIMĂ LECTURĂ A CONSILIULUI

    10.

    Poziția Consiliului în primă lectură include aproape toate modificările la propunerea Comisiei asupra cărora Consiliul a convenit în abordarea generală parțială din 26 noiembrie 2018, în special următoarele:

    condiția ca participanții să se afle în situație de ședere legală într-o țară participantă;

    definiția portalului CES;

    posibilitatea de a utiliza maximum 20 % din buget pentru activități de voluntariat la nivel național;

    cerința referitoare la evaluarea la jumătatea perioadei, care trebuie prezentată de Comisie până la 31 decembrie 2024;

    adăugarea unei clauze privind măsurile de precauție și corective pentru protejarea intereselor Uniunii, în conformitate cu Regulamentul financiar; și

    o serie de modificări ale considerentelor.

    11.

    Poziția în primă lectură a Consiliului conține, de asemenea, următoarele elemente-cheie, asupra cărora s-a ajuns la un acord între colegiuitori în cadrul trilogurilor:

    Principalele chestiuni

    12.

    Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la guvernanța programului și la rolul restrâns al Parlamentului în procesul decizional în cazul în care ar fi introduse noi inițiative în cursul perioadei de programare. Colegiuitorii au convenit să adauge un nou considerent care să clarifice faptul că acțiunile și inițiativele care nu sunt sprijinite în temeiul prezentului regulament nu pot fi incluse în programul de lucru.

    13.

    Pachetul financiar convenit de colegiuitori este cifra stabilită de Consiliul European în contextul cadrului financiar multianual (CFM) 2021-2027, și anume 1 009 milioane EUR. Această cifră implică aproximativ o reducere a bugetului cu 20 % față de propunerea inițială a Comisiei de 1 260 milioane EUR.

    14.

    În ceea ce privește domeniul de aplicare și defalcarea bugetului programului, s-a convenit să se elimine din program componenta referitoare la stagii și locuri de muncă și să se adauge bugetul corespunzător (8 %) la componenta referitoare la solidaritate, care va primi astfel 94 % din buget. Restul de 6 % din buget va fi alocat componentei referitoare la ajutorul umanitar.

    15.

    Deși CES este în esență un program de incluziune, în scopul sublinierii acestui aspect au fost adăugate un nou articol privind Includerea tinerilor cu mai puține oportunități, precum și o serie de alte dispoziții care consolidează caracterul incluziv al programului.

    16.

    Cerințele în materie de asigurare, acoperire și autorizare au reprezentat, de asemenea, un aspect important în timpul negocierilor între colegiuitori. Ca urmare a negocierilor și parțial în lumina învățămintelor desprinse din pandemia de COVID-19 și din impactul acesteia asupra voluntarilor CES, s-au introdus în diferite părți ale textului o serie de dispoziții care consolidează asigurarea și acoperirea participanților, precum și controalele de securitate menite să protejeze persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii.

    17.

    În ceea ce privește limita de vârstă pentru voluntarii din activitățile de ajutor umanitar, textul menține regula generală privind limitele de vârstă de 18-30 ani pentru toți voluntarii, dar adaugă o derogare specială pentru voluntarii din activitățile de ajutor umanitar (limita superioară de vârstă până la 35 de ani). Dispozițiile referitoare la experți, mentori și îndrumători cu experiență au fost consolidate.

    18.

    Deși Parlamentul European a propus modificări ample și a venit cu propuneri de text suplimentare pentru componenta referitoare la ajutor umanitar a programului, colegiuitorii au convenit să le accepte doar pe unele dintre acestea, luând în considerare faptul că, în pofida caracteristicilor sale speciale, componenta referitoare la ajutorul umanitar reprezintă doar 6 % din program. Compromisul final privind dispozițiile referitoare la dispozițiile privind ajutorul umanitar din program este echilibrat în această privință și, pe lângă extinderea limitei de vârstă, colegiuitorii au convenit să includă principiile de bază ale ajutorului umanitar și măsuri de salvgardare consolidate aplicabile voluntariatului în sprijinul operațiunilor de ajutor umanitar.

    Alte chestiuni

    19.

    Deși Comisia a propus inițial un set limitat de indicatori, Consiliul și Parlamentul European au convenit să completeze anexa cu indicatori mai detaliați.

    20.

    Colegiuitorii au convenit să consolideze dispozițiile referitoare la organizațiile participante, în special în ceea ce privește eticheta de calitate CES.

    21.

    Colegiuitorii au convenit, de asemenea, să consolideze dispozițiile referitoare la evaluarea intermediară a programului și la certificarea printr-o „marcă de excelență”.

    22.

    Mai multe dispoziții au fost modificate în urma abordării orizontale a Consiliului cu privire la toate dosarele legate de CFM. Acestea se referă în special la adăugarea duratei programului la articolul 1, pentru alinierea cu calendarul CFM 2021-2027, la dispozițiile privind participarea țărilor terțe, la dispozițiile privind finanțarea cumulativă și alternativă și la dispozițiile privind retroactivitatea (Programul CES 2021-2027 se aplică de la 1 ianuarie 2021).

    IV.   CONCLUZIE

    23.

    Poziția în primă lectură a Consiliului reflectă pe deplin acordul de compromis global la care s-a ajuns în cadrul negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European, facilitat de Comisie.

    24.

    Acest acord de compromis este confirmat de scrisoarea adresată de președinta Comisiei CULT a Parlamentului European președintelui Comitetului Reprezentanților Permanenți la 15 ianuarie 2021. În această scrisoare se precizează faptul că, în cazul în care Consiliul transmite oficial Parlamentului poziția sa astfel cum a fost convenită, președinta Comisiei CULT va recomanda plenului ca poziția Consiliului să fie acceptată fără amendamente, sub rezerva verificării juridico-lingvistice, în cadrul celei de a doua lecturi a Parlamentului.

    (1)  Documentul 9993/1/18 REV 1 + ADD 1-5.

    (2)  JO C 23, 21.1.2021, p. 218.

    (3)  Documentul CESE-2018-04028-AC.

    (4)  Documentul 5321/19.

    (5)  Documentul 14787/18.

    (6)  Documentul 13847/20.

    (7)  https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/217229/CULT%20Voting%20session%2011%20January%202021%20Results.pdf


    Top