Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017M7724(02)

    Rezumatul Deciziei Comisiei din 20 iulie 2016 privind declararea unei concentrări ca fiind compatibilă cu piața internă și cu funcționarea Acordului privind SEE (Cazul M.7724 – ASL/Arianespace) [notificată cu numărul C(2016) 4621]

    JO C 438, 19.12.2017, p. 31–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    19.12.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 438/31


    Rezumatul Deciziei Comisiei

    din 20 iulie 2016

    privind declararea unei concentrări ca fiind compatibilă cu piața internă și cu funcționarea Acordului privind SEE

    (Cazul M.7724 – ASL/Arianespace)

    [notificată cu numărul C(2016) 4621]

    (Numai textul în limba engleză este autentic)

    (2017/C 438/09)

    La 20 iulie 2016, Comisia a adoptat o decizie într-un caz de concentrare economică, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi  (1), în special articolul 8 alineatul (1) din regulament. O versiune neconfidențială a textului integral al deciziei este disponibilă în versiunea lingvistică autentică a cazului pe site-ul Direcției Generale Concurență, la următoarea adresă: http://ec.europa.eu/comm/competition/index_en.html

    I.   PĂRȚILE ȘI TRANZACȚIA

    (1)

    La 8 ianuarie 2016, Comisia Europeană a primit, în temeiul articolului 4 din Regulamentul privind concentrările economice, o notificare a unei concentrări propuse prin care ASL, o întreprindere comună controlată în comun de Airbus Group S.E. („Airbus”, Țările de Jos) și Safran S.A. („Safran”, Franța), dobândește, în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul privind concentrările economice, controlul unic asupra întreprinderilor Arianespace Participation S.A. și Arianespace S.A. (denumite împreună „Arianespace”, Franța), prin achiziționarea întregii participații deținute la momentul respectiv de Centre National d’Etudes Spatiales („CNES”) la Arianespace („tranzacția”). Airbus și Safran împreună, precum și ASL sunt denumite în continuare „părțile”.

    (2)

    Arianespace este o societate înființată în 1980 de CNES, acționând în calitate de acționar principal. și de industria de sateliți care participă la programul Ariane, și anume Airbus, Safran și alte unsprezece societăți din Europa reprezentând cele zece țări europene care finanțează, prin participarea lor în cadrul Agenției Spațiale Europene („ESA”), dezvoltarea lansatorului Ariane. Această structură inițială a acționariatului a rămas, în mare măsură, neschimbată până în prezent. Arianespace efectuează lansări de sateliți și alte nave spațiale pentru clienți comerciali și instituționali, de la Centrul Spațial din Guyana („CSG”) situat în Kourou, Guyana Franceză. În acest scop, centrului i s-a încredințat de către ESA dreptul exclusiv de a comercializa lansatoarele Ariane și Vega, finanțate de ESA. În temeiul acordurilor semnate între Rusia, ESA și Franța, Arianespace are, de asemenea, dreptul exclusiv de a exploata servicii de lansare de la CSG pentru misiuni comerciale, utilizând lansatorul rusesc Soyuz.

    (3)

    ASL este o societate înregistrată în conformitate cu legislația franceză și controlată în comun de către Airbus și Safran (50/50), care combină activitățile desfășurate de societățile-mamă ale acesteia în sectorul lansatoarelor civile și militare și în ceea ce privește subsistemele și echipamentele pentru sateliți. Crearea ASL Group a fost notificată Comisiei la 8 octombrie 2014 în cazul M.7353 și a fost autorizată, sub rezerva unor condiții, la 26 noiembrie 2014.

    (4)

    Airbus este o societate înregistrată în conformitate cu legislația neerlandeză, care activează în domeniile aeronautic, al industriei spațiale și al apărării. În prezent, aceasta este cotată la bursele din Frankfurt, Madrid și Paris. Airbus cuprinde trei divizii principale: (i) Divizia Airbus, care se concentrează pe fabricarea de aeronave comerciale (68,4 % din veniturile totale ale grupului în 2014); (ii) Airbus Helicopters (9,8 % din veniturile totale ale grupului); și (iii) Airbus Defence and Space („Airbus DS”) care reunește o gamă largă de produse din domeniul apărării, securității și aplicațiilor securizate bazate pe tehnologiile spațiale (20,9 % din veniturile totale la nivel de grup), inclusiv subsisteme pentru lansatoare (prin intermediul filialei sale spaniole Airbus Defence and Space SAU, „Airbus DS SAU”) și sateliți. Airbus DS activează, de asemenea, ca operator de satelit pentru telecomunicații și pentru sateliții de observare a Pământului.

    (5)

    Safran este o societate franceză cotată la bursa din Paris care se concentrează pe trei domenii principale: (i) propulsie aerospațială (53 % din veniturile totale ale grupului); (ii) echipamente pentru aeronave (29 % din veniturile totale ale grupului); și (iii) apărare și securitate (18 % din veniturile totale ale grupului).

    II.   REZUMAT

    (6)

    Tranzacția a fost notificată Comisiei la 8 ianuarie 2016.

    (7)

    Prin decizia din 26 februarie 2016, Comisia a constatat că tranzacția ridică semne majore de întrebare cu privire la compatibilitatea sa cu piața internă și a adoptat o decizie de inițiere a procedurilor în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul privind concentrările economice [„decizia în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c)”].

    (8)

    Investigația amănunțită a confirmat preocupările în materie de concurență identificate cu titlu preliminar în ceea ce privește schimbul de informații sensibile dintre Arianespace și Airbus.

    (9)

    La 20 mai 2016, partea care a efectuat notificarea a prezentat angajamentele finale („angajamentele finale”) datorită cărora tranzacția devine compatibilă cu piața internă.

    (10)

    Prin urmare, o decizie de declarare a compatibilității cu articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul privind concentrările economice este propusă spre adoptare.

    III.   EXPUNERE DE MOTIVE

    A.   PIEȚELE RELEVANTE ALE PRODUSULUI

    1.   Piața pentru lansatoare exploatate de Arianespace

    (11)

    Arianespace achiziționează lansatoare de la contractanții principali de lansatoare (ASL pentru Ariane, ELV pentru Vega și TsSKB pentru Soyuz). ASL este activă în calitate de contractant principal pentru lansatoarele Ariane.

    (12)

    În acest context, Comisia ia în considerare existența unei piețe pentru lansatoare exploatate de Arianespace, care ar fi o piață europeană ca domeniu de aplicare.

    2.   Piața pentru servicii de lansare

    (13)

    Arianespace efectuează lansări de sateliți și alte nave spațiale pentru clienți instituționali și comerciali. Aceasta efectuează lansări atât către orbite de transfer geostaționare („GTO”), cât și către orbite non-geostaționare (non-GTO). ASL are o activitate marginală pe piața serviciilor de lansare prin intermediul întreprinderii sale comune Eurockot, care comercializează lansatorul Rockot. Lansatorul este utilizat pentru lansări non-GTO, atât pentru clienți comerciali, cât și pentru clienți instituționali.

    (14)

    În acest context, Comisia consideră că misiunile care țin de: (i) GTO; și (ii) non-GTO constituie piețe diferite. Fiecare dintre acestea pot fi împărțite, la rândul lor, în: (i) lansări deschise; și (ii) lansări captive (civile sau militare). Aceasta corespunde următoarelor piețe relevante distincte: (i) piața deschisă pentru serviciile de lansare pe GTO; (ii) piața deschisă pentru serviciile de lansare pe non-GTO; (iii) piața captivă pentru serviciile de lansare pe GTO; precum și (iv) piața captivă pentru servicii de lansare pe non-GTO. În sensul prezentei decizii, aspectul dacă piețele pentru servicii de lansare pe non-GTO pot fi segmentate între lansările LEO și MEO poate fi lăsat deschis.

    (15)

    În ceea ce privește domeniul geografic de aplicare, Comisia consideră că (i) piețele deschise pentru servicii de lansare (atât pentru lansările pe GTO, cât și pentru lansările pe non-GTO) sunt piețe la nivel mondial; și că (ii) piețele captive pentru servicii de lansare (atât pentru lansări pe GTO, cât și pentru lansări pe non-GTO) sunt regionale sau naționale ca domeniu de aplicare.

    3.   Piața pentru sateliți

    (16)

    Airbus își desfășoară activitatea ca producător de sateliți, în ceea ce privește atât sateliții comerciali, instituționali și militari, cât și sateliții pentru constelații.

    (17)

    În acest context, Comisia ia în considerare următoarele piețe relevante: (i) piața pentru sateliți instituționali europeni; (ii) piețe pentru sateliți instituționali naționali în cadrul UE; (iii) piața pentru exportul de sateliți instituționali; (iv) piața pentru sateliți comerciali; și (v) piața pentru sateliți militari. În sensul prezentei decizii, aspectul dacă piața pentru sateliți ar trebui segmentată în continuare în funcție de tipul de orbită (GTO/non-GTO) și constelațiile de sateliți ar constitui o piață distinctă poate rămâne deschis.

    (18)

    Comisia consideră că (i) piața pentru sateliți comerciali este o piață mondială ca domeniu de aplicare; (ii) piața pentru sateliți instituționali europeni este o piață europeană sau națională, în funcție de autoritatea în domeniul achizițiilor; (iii) piața pentru exportul de sateliți instituționali este o piață mondială ca domeniu de aplicare; și (iv) piața pentru sateliți militari este o piață națională ca domeniu de aplicare.

    4.   Piața pentru adaptoare de sarcină utilă și pentru dispersoare de sarcină utilă

    (19)

    ASL a fost activă în calitate de furnizor de dispersoare de sarcină utilă pe Ariane 5 (pentru constelația Galileo) și pe Soyuz (pentru constelația Globalstar). Airbus DS SAU își desfășoară activitatea în calitate de furnizor de adaptoare de sarcină utilă pe Ariane 5.

    (20)

    În acest context, Comisia consideră că (i) piața pentru adaptoare de sarcină utilă; și (ii) piața pentru dispersoare de sarcină utilă reprezintă piețe ale produsului separate. Domeniul geografic exact de aplicare a acestor piețe rămâne deschis ca fiind la nivelul SEE sau la nivel mondial.

    5.   Piața pentru servicii de asigurare spațială

    (21)

    Arianespace oferă servicii de asigurare clienților săi prin intermediul filialei sale deținute în întregime „S3R”.

    (22)

    Comisia consideră că domeniul exact de aplicare a pieței produsului în ceea ce privește serviciile de asigurare spațială poate fi lăsat deschis. În mod similar, domeniul geografic exact de aplicare a acestei piețe este lăsat deschis.

    6.   Piața pentru operarea sateliților

    (23)

    Airbus își desfășoară activitatea în calitate de operator de satelit pentru: (i) sateliții de observare a Pământului (în nume propriu și în numele agențiilor spațiale europene) prin intermediul diviziei Airbus DS de servicii de geo-informare (fostele Spot Image și Infoterra); și pentru (ii) telecomunicații militare (în principal în numele Ministerului Apărării al Regatului Unit) prin intermediul Paradigm, filiala sa din Regatul Unit.

    (24)

    Comisia consideră că domeniul exact de aplicare a pieței produsului în ceea ce privește operarea sateliților poate fi lăsat deschis. În ceea ce privește domeniul geografic de aplicare, Comisia consideră că aceste piețe se întind la nivel mondial.

    B.   EVALUAREA DIN PUNCT DE VEDERE AL CONCURENȚEI

    (25)

    Airbus și ASL sunt active pe piețe care sunt legate vertical sau sunt altfel conectate la activitățile Arianespace. În special, există legături între activitățile desfășurate de Arianespace în calitate de furnizor de servicii de lansare și cele desfășurate de: (i) ASL, în calitate de furnizor al familiei de lansatoare Ariane către Arianespace; (ii) Airbus DS SAU, în calitate de furnizor de adaptoare de sarcină utilă; (iii) Airbus DS SAU și ASL, în calitate de furnizori de dispersoare de sarcină utilă; (iv) Airbus, în calitate de producător de satelit; și (v) Airbus în calitate de operator de satelit. Există o relație suplimentară creată de tranzacția în cauză, și anume cea dintre activitățile desfășurate de furnizorul de servicii de asigurare al Arianespace și activitățile desfășurate de Airbus în calitate de: (i) producător de satelit; și (ii) operator de satelit.

    1.   Evaluarea din punctul de vedere al concurenței: relația dintre (i) Arianespace în calitate de prestator de servicii de lansare și (ii) Airbus în calitate de producător de satelit

    Schimbul de informații sensibile

    (26)

    În decizia adoptată în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) au fost exprimate îndoieli serioase cu privire la riscul ca schimburile de informații sensibile între Arianespace și Airbus să aducă prejudicii altor producători de satelit, precum și altor prestatori de servicii de lansare.

    (27)

    În urma investigației aprofundate, Comisia a ajuns la concluzia că tranzacția conduce la un impediment semnificativ în calea concurenței efective în ceea ce privește schimburile de informații sensibile de la: (i) Arianespace către Airbus în legătură cu alți producători de satelit; și de la (ii) Airbus către Arianespace în legătură cu alți prestatori de servicii de lansare.

    (28)

    Conform constatărilor în urma investigației Comisiei, Arianespace are acces la informații sensibile legate de producătorii de satelit, și anume informații tehnice despre masă și program, natura misiunii, centrul de greutate și cerințele orbitei, structurile sateliților etc., precum și informații comerciale. Clauzele de confidențialitate actuale (de exemplu, dispoziții referitoare la nedivulgarea de informații) incluse în contractele încheiate între producătorii de satelit și Arianespace nu sunt suficiente pentru a preveni transmiterea de informații sensibile din punct de vedere comercial de la Arianespace către Airbus. Prin urmare, Comisia a ajuns la concluzia că Arianespace ar putea avea capacitatea de a face schimb cu Airbus de informații sensibile cu privire la alți producători de satelit.

    (29)

    Mai mult, informațiile furnizate de producătorii de satelit către Arianespace sunt de așa natură încât Airbus ar putea obține un avantaj față de concurenții săi datorită accesului la informațiile respective. Prin urmare, Comisia a concluzionat că Arianespace ar putea fi motivată să facă schimb de informații sensibile cu Airbus cu privire la alți producători de satelit.

    (30)

    În plus, schimbul de informații sensibile de la Arianespace către Airbus cu privire la alți producători de satelit este probabil să aibă un efect negativ major asupra concurenței de pe piețele pentru sateliți. Acest lucru este posibil deoarece un astfel de schimb ar conduce la: (i) oferte mai puțin competitive, dat fiind faptul că Airbus și-ar ajusta strategia pe baza informațiilor cu privire la concurenții săi pe care le-a accesat; precum și la (ii) mai puțină inovare pe piață, de vreme ce concurenții nu ar mai fi la fel de dispuși să inoveze în cazul în care Airbus ar putea cu ușurință să le copieze inovațiile și beneficiile obținute din procesul de inovare.

    (31)

    Comisia a concluzionat, de asemenea, că Airbus are acces la informații sensibile cu privire la prestatorii de servicii de lansare, care includ informații referitoare la disponibilitatea sloturilor de lansare și stabilirea prețurilor, precum și la noi evoluții. La fel ca în cazul schimbului de informații dintre Arianespace și Airbus, clauzele de confidențialitate nu exclud partajarea de informații cu o societate-mamă sau cu o societate afiliată. Prin urmare, Comisia a ajuns la concluzia că Airbus ar putea avea capacitatea de a face schimb cu Arianespace de informații sensibile referitoare la alți prestatori de servicii de lansare.

    (32)

    De asemenea, Comisia a concluzionat că, deși Airbus este deja prezentă în cadrul Arianespace, în urma tranzacției Airbus va fi, probabil, mult mai dispusă să transmită către Arianespace informații despre alți prestatori de servicii de lansare.

    (33)

    În cele din urmă, Comisia a ajuns la concluzia că schimburile de informații sensibile din partea Airbus către Arianespace cu privire la alți prestatori de servicii de lansare pot avea un efect negativ major asupra concurenței pe piețele pentru servicii de lansare. Acest lucru se datorează faptului că accesul Arianespace la informații tehnice și comerciale referitoare la alți prestatori de servicii de lansare ar putea fi utilizat pentru a neutraliza orice avantaj tehnic și ar putea, prin urmare, să conducă la diminuarea stimulentelor concurenților de a inova și de a concura.

    Blocarea accesului concurenților Airbus la piețele pentru sateliți

    (34)

    În decizia adoptată în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) au fost exprimate, de asemenea, îndoieli serioase în legătură cu posibilitatea ca, în urma tranzacției, Arianespace să-și folosească poziția de pe piețele pentru servicii de lansare pentru a favoriza vânzările de sateliți ai Airbus și, drept rezultat, să blocheze, prin discriminare, accesul concurenților Airbus la piețele pentru sateliți.

    (35)

    De exemplu, părțile ar putea, în mod ipotetic, să ofere o reducere clienților care achiziționează sateliți ai Airbus și servicii de lansare oferite de Arianespace împreună, crescând, în același timp, prețurile pentru cele două componente în cazul în care acestea nu sunt achiziționate împreună. În plus, Arianespace ar putea, în mod ipotetic, să acorde Airbus un tratament preferențial în procesul de alocare a sloturilor (și anume, în cazul în care clienții se angajează să cumpere satelitul de la Airbus) și să ofere sloturi de lansare mai puțin favorabile pentru sateliții care nu provin de la Airbus.

    (36)

    În urma investigației aprofundate, Comisia a ajuns la concluzia că tranzacția nu conduce la un impediment semnificativ în calea concurenței efective din cauza relației existente între activitățile desfășurate de părți pe piața deschisă mondială pentru serviciile de lansare pe GTO și pe piața mondială pentru sateliți comerciali, în ceea ce privește strategiile de blocare.

    (37)

    În primul rând, Comisia a concluzionat că, în urma tranzacției, părțile nu ar avea probabil capacitatea de a bloca cu succes accesul concurenților Airbus în ceea ce privește sateliții. Acest lucru se datorează faptului că: (i) deși Arianespace este liderul actual de piață, există alternative credibile precum SpaceX și ILS; (ii) piața de servicii de lansare este un mediu concurențial dinamic, unde au loc intrări și pozițiile societăților se schimbă rapid în timp; (iii) operatorii de satelit ar putea fi în măsură să compenseze parțial capacitatea părților de a bloca accesul producătorilor rivali de sateliți; (iv) caracteristicile piețelor pentru sateliți ar împiedica probabil blocarea accesului rivalilor Airbus în materie de sateliți comerciali, măcar pe termen scurt; și (v) blocarea efectivă a accesului producătorilor de sateliți comerciali pe termen lung ar fi foarte speculativă.

    (38)

    În al doilea rând, în ceea ce privește motivația de a bloca accesul concurenților în materie de sateliți, analiza efectuată de Comisie a arătat că, deși există elemente care indică existența unor stimulente, există, de asemenea, factori compensatori care pot contrabalansa astfel de stimulente potențiale. Prin urmare, având în vedere lipsa probabilă a capacității de a bloca accesul pe piață, Comisia a concluzionat că aspectul dacă părțile ar avea probabil motivația să blocheze accesul concurenților Airbus la piața mondială pentru sateliți comerciali poate fi lăsat deschis.

    (39)

    În al treilea rând, Comisia a analizat impactul asupra concurenței al adoptării unei strategii cu efecte de blocare în cel mai nefavorabil scenariu al unei blocări ipotetice a accesului unuia dintre concurenții Airbus. În acest scenariu, care nu este și cel mai probabil, Comisia a concluzionat totuși că adoptarea unei astfel de strategii de blocare ar fi puțin probabil să aibă un efect negativ major asupra concurenței. Acest lucru se datorează faptului că: (i) există mulți alți actori care sunt, de asemenea, activi pe segmentul comercial; (ii) având în vedere capacitatea neutilizată existentă, producătorii de satelit se pot extinde cu ușurință; și (iii) operatorii de satelit au un anumit grad de putere de cumpărare compensatorie.

    (40)

    În plus, Comisia a concluzionat, în continuare, că, în ceea ce privește blocarea, tranzacția nu conduce la un impediment semnificativ în calea concurenței efective din cauza relației existente între activitățile desfășurate de părți pe (i) piața deschisă mondială pentru serviciile de lansare pe non-GTO; și pe (ii) piața pentru exportul de sateliți instituționali și piața mondială ipotetică pentru constelații de sateliți. Comisia a concluzionat, de asemenea, că. în ceea ce privește blocarea, tranzacția nu conduce la un impediment semnificativ în calea concurenței efective din cauza relației existente între activitățile desfășurate de părți pe: (i) piețele captive europene și naționale (în cadrul UE) pentru serviciile de lansare pe GTO și non-GTO; și pe (ii) piața europeană pentru sateliți instituționali și piețele naționale pentru sateliți militari/instituționali.

    2.   Evaluarea din punctul de vedere al concurenței: relația verticală dintre: (i) Arianespace în calitate de prestator de servicii de lansare; și (ii) ASL în calitate de furnizor al familiei de lansatoare Ariane

    (41)

    În decizia adoptată în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) au fost exprimate îndoieli serioase cu privire la o eventuală strategie de blocare a accesului la clienți, prin care părțile ar acorda prioritate lansărilor efectuate cu lansatoarele Ariane, în detrimentul lansatoarelor Vega produse de ELV și comercializate de Arianespace.

    (42)

    În urma investigației aprofundate, Comisia a ajuns la concluzia că părțile nu ar avea capacitatea și motivația de a pune în aplicare o strategie de blocare a accesului la clienți împotriva ELV și, inclusiv în ipoteza adoptării unei astfel de strategii, nu ar exista un efect negativ major asupra concurenței. În special, constatările Comisiei au indicat că platforma Ariane va fi utilizată doar rareori pentru același tip de misiuni ca platforma Vega și că nici măcar adoptarea ipotetică a blocării accesului la clienți împotriva ELV nu ar avea vreun efect asupra rivalilor Arianespace pe piețele pentru servicii de lansare. Acest lucru se datorează faptului că ELV este obligat să își vândă lansatorul exclusiv către Arianespace și toți concurenții Arianespace își exploatează propriile lansatoare.

    3.   Evaluarea din punctul de vedere al concurenței: relația verticală dintre: (i) Arianespace în calitate de prestator de servicii de lansare; și (ii) Airbus DS SAU și ASL în calitate de furnizori de dispersoare și de adaptoare de sarcină utilă

    (43)

    În decizia adoptată în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) au fost exprimate îndoieli serioase cu privire la o eventuală strategie de blocare a accesului la clienți, prin care părțile ar alege să se aprovizioneze cu dispersoare și adaptoare de sarcină utilă numai de la ASL sau Airbus DS SAU, chiar dacă aceasta nu este soluția optimă disponibilă, în detrimentul furnizorilor alternativi de dispersoare și adaptoare de sarcină utilă deja existenți ai Arianespace.

    (44)

    În urma investigației aprofundate, Comisia a concluzionat că, probabil, părțile nu ar fi în măsură să blocheze accesul la piețele din aval în ceea ce privește dispersoarele de sarcină utilă. În special, Comisia a ajuns la concluzia că părțile ar putea să adopte o strategie de blocare a accesului la clienți doar în ceea ce privește dispersoarele nefinanțate de ESA și că acestea ar avea o capacitate limitată de a le bloca accesul concurenților la piața pentru dispersoare de sarcină utilă. În plus, inclusiv în scenariul ipotetic de adoptare a unei strategii de blocare a accesului la clienți în ceea ce privește dispersoarele de sarcină utilă, ar fi puțin probabil ca aceasta să aibă un efect negativ major asupra concurenței pe piețele pentru servicii de lansare, din cauza prețului relativ mic al dispersoarelor de sarcină utilă în cadrul costului global al serviciilor de lansare.

    (45)

    Comisia a concluzionat, de asemenea, că părțile nu ar fi probabil în măsură să blocheze accesul la piețele din aval în ceea ce privește adaptoarele de sarcină utilă. În special, Comisia a ajuns la concluzia că părțile nu vor avea, probabil, capacitatea de a bloca accesul la piețele din aval prin intermediul unei strategii de blocare a accesului la clienți în ceea ce privește adaptoarele de sarcină utilă, având în vedere restricțiile impuse de normele ESA privind achizițiile și costurile relativ ridicate de dezvoltare a noilor adaptoare de sarcină utilă. În plus, inclusiv în scenariul ipotetic de adoptare a unei strategii de blocare a accesului la clienți în ceea ce privește adaptoarele de sarcină utilă, ar fi puțin probabil ca aceasta să aibă un efect negativ major asupra concurenței pe piețele pentru servicii de lansare din cauza prețului relativ mic al adaptoarelor de sarcină utilă în cadrul costului global al serviciilor de lansare.

    4.   Evaluarea din punctul de vedere al concurenței: relația dintre: (i) Arianespace în calitate de furnizor de servicii de asigurare; și (ii-a) Airbus în calitate de operator de satelit; și (ii-b) Airbus în calitate de producător de satelit

    (46)

    Comisia a ajuns la concluzia că tranzacția nu conduce la un impediment semnificativ în calea concurenței efective din cauza relației verticale dintre activitățile desfășurate de către părți pe piețele pentru servicii de asigurare spațială și pe: (i) piețele pentru operarea sateliților; și (ii) piețele pentru sateliți, fie în ceea ce privește blocarea accesului la clienți sau blocarea accesului la produse.

    5.   Evaluarea din punctul de vedere al concurenței: relația verticală dintre: (i) Arianespace în calitate de prestator de servicii de lansare; și (ii) Airbus în calitate de operator de satelit

    (47)

    Comisia a ajuns la concluzia că tranzacția nu conduce la un impediment semnificativ în calea concurenței efective datorită relației verticale dintre activitățile desfășurate de către părți pe piețele pentru servicii de lansare și pe piețele pentru operarea sateliților, fie în ceea ce privește blocarea accesului la clienți sau blocarea accesului la produse.

    6.   Concluzie

    (48)

    În consecință, decizia concluzionează că tranzacția conduce la un impediment semnificativ în calea concurenței efective pe piețele pentru sateliți și piețele pentru servicii de lansare în ceea ce privește schimburile de informații sensibile dintre Airbus și Arianespace.

    C.   ANGAJAMENTE

    (49)

    Pentru a aborda preocuparea în materie de concurență legată de potențialele schimburi de informații sensibile dintre Arianespace și Airbus, la 20 mai 2016, părțile au prezentat angajamentele finale descrise mai jos.

    (50)

    Angajamentele finale includ dispoziții referitoare la: (i) mecanisme de protecție de tip „firewall”; și (ii) restricții privind ocuparea personalului deopotrivă la nivelul Airbus și la nivelul ASL și Arianespace, precum și arbitrajul în cazul tuturor acordurilor privind nedivulgarea datelor în ceea ce privește punerea în aplicare a angajamentelor.

    (51)

    Mecanismele de protecție de tip „firewall” sunt instituite între ASL/Arianespace, pe de o parte, și Airbus, pe de altă parte, cu scopul de a preveni schimburi de: (a) informații sensibile din punct de vedere al concurenței referitoare la producătorii de satelit care concurează cu Grupul Airbus; (b) informații sensibile din punct de vedere al concurenței referitoare la compatibilitatea lansatoarelor și a sateliților; și (c) informații sensibile din punct de vedere al concurenței referitoare la serviciile de lansare oferite de furnizorii de servicii de lansare, alții decât Arianespace.

    (52)

    Pentru a consolida în continuare dispozițiile privind mecanismele de protecție de tip „firewall” descrise mai sus, părțile au prezentat, de asemenea, o măsură corectivă constând dintr-o interdicție asupra angajaților Airbus de a fi numiți directori generali sau membri ai consiliului/comitetului director în cadrul Arianespace. În plus: (i) membrii personalului ASL/Arianespace care au acces la informații sensibile cu privire la producătorii de satelit care concurează cu Grupul Airbus și la informații sensibile din punct de vedere concurențial referitoare la compatibilitatea lansatoarelor și a sateliților sunt supuși unei perioade de așteptare de [1-5] ani până când pot fi transferați la Airbus DS Satellites; și (ii) membrii personalului Airbus DS Satellites care au acces la informații sensibile din punct de vedere comercial legate de serviciile de lansare oferite de furnizorii de servicii de lansare, alții decât Arianespace, sunt supuși unei perioade de așteptare de [1-5] ani până când pot fi transferați la ASL/Arianespace.

    (53)

    În decizia sa, Comisia conchide că angajamentele finale sunt adecvate și suficiente pentru a elimina impedimentul semnificativ identificat în calea concurenței efective pe piețele pentru sateliți și piețele pentru servicii de lansare cu privire la schimbul de informații dintre Airbus și Arianespace.

    IV.   CONCLUZII

    (54)

    Pentru motivele menționate anterior, decizia concluzionează că propunerea de concentrare, astfel cum a fost modificată prin angajamentele prezentate la 20 mai 2016, nu va denatura semnificativ concurența efectivă pe piața internă sau în cadrul unei părți semnificative a acesteia.

    (55)

    În consecință, concentrarea ar trebui declarată ca fiind compatibilă cu piața internă și cu funcționarea Acordului privind SEE, în conformitate cu articolul 2 alineatul (2) și cu articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul privind concentrările economice, precum și cu articolul 57 din Acordul privind SEE.


    (1)  JO L 24, 29.1.2004, p. 1.


    Top