Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC1230(06)

    Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    JO C 322, 30.12.2009, p. 39–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.12.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 322/39


    Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    2009/C 322/11

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului. Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

    DOCUMENT UNIC

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

    „GENISSE FLEUR D’AUBRAC”

    NR. CE: FR-PGI-005-0257-15.10.2002

    IGP ( X ) DOP ( )

    1.   Denumire:

    „Génisse Fleur d’Aubrac”

    2.   Statul membru sau țara terță:

    Franța

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

    3.1.   Tipul produsului:

    Clasa 1.1.

    Carne (și organe comestibile) proaspete

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

    „Génisse Fleur d’Aubrac” este o junincă (femelă care încă nu a fătat) rezultată din încrucișarea unei femele din rasa Aubrac și a unui mascul din rasa Charolais, sacrificată la o vârstă cuprinsă între 24 și 42 de luni.

    Principalele caracteristici ale carcaselor sunt următoarele:

    greutate minimă de 280 kg;

    conformație: E, U și R din grila EUROP;

    gradul de acoperire cu grăsime: clasele 2 și 3 din grila EUROP;

    pH ≤ 6, în primele 24 de ore după sacrificare, în marele dorsal, la nivelul celei de a treisprezecea vertebre lombare;

    perioadă minimă de maturare: 7 zile după sacrificare;

    lipsa defectelor exterioare: defecte de îndepărtare a grăsimii exterioare, urme de hipodermoză, hematoame.

    Carnea de „Génisse Fleur d’Aubrac” este de culoare roșu aprins. Aceasta este relativ slabă și brăzdată cu ușoare vine de grăsime.

    Carnea se comercializează în carcase și semicarcase (proaspătă), tranșată în bucăți de dimensiune medie (proaspătă), mușchi/gata pentru tranșat (proaspătă sau congelată), mușchi/tranșată (congelată) și în unități de vânzare către consumator (proaspătă sau congelată).

    3.3.   Materii prime:

    Nu este cazul.

    3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

    De la naștere până la înțărcare

    Vițeii sunt alăptați în grajd și pe pășune. Din momentul în care sunt scoși la pășunat, aceștia pasc în mod liber. Înțărcarea este de tip natural și nu poate interveni la mai puțin de 6 luni de la naștere. Alăptarea artificială este interzisă. Atunci când condițiile climatice impun acest lucru, crescătorul poate distribui un supliment alimentar concentrat cu câteva luni înainte de înțărcare.

    De la înțărcare până la definitivarea creșterii

    Cea mai mare parte a alimentației trebuie să provină din resursele furajere de pe exploatație, cu excepția cazului în care survin condiții climatice extraordinare (secetă etc.). Furajele sunt compuse din:

    specii vegetale spontane, anuale și/sau perene;

    pășuni temporare pe bază de graminee, leguminoase sau ambele;

    pășuni permanente și naturale.

    Furajele pot fi consumate sub formă de nutrețuri verzi (iarbă), sub formă de hrană uscată (fân) și/sau conservate în condiții de umiditate (însilozare). Distribuirea suplimentului alimentar însoțește rația a cărei bază rămân furajele de pe exploatație.

    Suplimentul alimentar concentrat, furnizat de un producător de hrană pentru animale sau fabricat pe exploatație, este compus exclusiv din: cereale/tărâțe sau subproduse de cereale/semințe oleaginoase/produse și subproduse de semințe oleaginoase (turte)/produse și subproduse de semințe de leguminoase/pulpă provenită din tuberculi, rădăcini sau fructe/melasă/lucernă deshidratată/lactate/uleiuri și grăsimi vegetale/minerale (carbonați, fosfați, sare, magneziu)/levuri și derivați de levuri. Este permisă exclusiv utilizarea aditivilor care respectă legislația.

    Începând cu vârsta de 18 luni este interzis porumbul sub toate formele sale.

    Definitivarea creșterii

    Creșterea se încheie cu o perioadă de definitivare în grajd sau pe pășune, cu o durată minimă de 4 luni. Junincile beneficiază de un supliment alimentar care însoțește rația a cărei bază rămân furajele de pe exploatație. Acest supliment alimentar concentrat, furnizat de către un producător de hrană pentru animale sau fabricat pe exploatație, este compus exclusiv pe baza listei pozitive prevăzute în faza cuprinsă între înțărcare și definitivarea creșterii și nu trebuie să depășească 400 kg pe animal. Începând cu vârsta de 18 luni este interzis porumbul sub toate formele sale.

    3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

    „Génisses Fleur d’Aubrac” se nasc, sunt crescute și îngrășate în aria indicației geografice protejate „Génisse Fleur d’Aubrac”. Sediul social al exploatației de creștere, precum și ansamblul clădirilor și izlazurilor, inclusiv al celor situate pe teritoriul de transhumanță (utilizate pentru creșterea „Génisses Fleur d’Aubrac”) trebuie să fie situate în aria IGP.

    „Génisses Fleur d’Aubrac” sunt crescute de un singur crescător de la naștere până la sacrificare sau pot fi transferate unui alt crescător o singură dată. Ultimul crescător trebuie să țină animalul cel puțin 4 luni.

    „Génisses Fleur d’Aubrac” sunt sacrificate în aria IGP. Durata transportului junincilor (eventualele opriri sunt excluse) nu trebuie să depășească 4 ore. Această obligație se justifică prin dorința de a ține seama de bunăstarea junincilor pe durata transportului și de a nu le supune la durate de transport îndelungate, cauzatoare de stres. În fapt, stresul influențează randamentul carcaselor și calitatea cărnii. Specialiștii trebuie, prin urmare, să îl limiteze la maximum pentru a nu zădărnici toate eforturile depuse de crescători pe durata fazei de producție.

    3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

    Nu este cazul.

    3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

    Certificatele de garantare a originii (CGO) și etichetele trebuie să conțină următoarele mențiuni:

    categorie: junincă;

    denumirea de vânzare a produsului „Génisse Fleur d’Aubrac”;

    datele de contact ale organismului de control;

    logoul IGP;

    „Génisse née de mère de race Aubrac et de père de race Charolaise” (Junincă rezultată din încrucișarea unei femele din rasa Aubrac și a unui mascul din rasa Charolais);

    „Elevage alternant pâturage et étable” (Creștere care alternează pășunatul cu grajdul);

    „Génisse née et élevée en Pays de l'Aubrac” (Junincă născută și crescută în regiunea Aubrac);

    număr național de identificare a animalului.

    4.   Delimitare concisă a ariei geografice:

    Aria IGP „Génisse Fleur d’Aubrac” cuprinde 313 comune situate în patru departamente: Aveyron, Cantal, Haute-Loire și Lozère.

    Departamentul Aveyron

    Cantoanele Bozouls, Campagnac, Entraygues-sur-Truyère, Espalion, Estaing, Laguiole, Laissac, Mur-de-Barrez, Pont-de-Salars, Rodez-Nord, Saint-Amans-des-Côts, Saint-Chely-d’Aubrac, Saint-Geniez-d’Olt, Sainte-Geneviève-sur-Argence, Salles-Curan, Sévérac-le-Château: toate comunele.

    Cantonul Conques: comunele Conques, Saint-Félix-de-Lunel și Sénergues.

    Cantonul Marcillac-Vallon: comunele Muret-le-Château și Salles-la-Source.

    Cantonul Rodez-Est: comunele Rodez-Est și Sainte-Radegonde.

    Cantonul Rodez-Ouest: comuna Rodez-Ouest.

    Cantonul Vézins-de-Lévezou: comunele Saint-Laurent-de-Lévézou, Ségur și Vézins-de-Lévézou.

    Departamentul Cantal

    Cantoanele Chaudes-Aigues, Pierrefort, Ruynes-en-Margeride, Saint-Flour-Nord, Saint-Flour-Sud: toate comunele.

    Cantonul Massiac: comunele Bonnac, La Chapelle-Laurent, Ferrières-Saint-Mary, Saint-Mary-le-Plain, Saint-Poncy și Valjouze.

    Cantonul Murat: comuna Neussargues-Moissac.

    Departamentul Haute-Loire

    Cantonul Pinols: comunele Auvers, La Besseyre-Saint-Mary, Desges și Pinols.

    Cantonul Saugues: comunele Chanaleilles, Croisances, Esplantas, Grèzes, Saint-Christophe-d’Allier, Saint-Vénérand, Saugues, Thoras, Vazeilles-Près-Saugues și Venteuges.

    Departamentul Lozère

    Cantoanele Aumont-Aubrac, Le Bleymard, Chanac, Châteauneuf-de-Randon, Fournels, Grandrieu, Langogne, Le Malzieu-Ville, Marvejols, Mende-Nord, Mende-Sud, Nasbinals, Saint-Alban-sur-Limagnole, Saint-Amans, Saint-Chély-d’Apcher și Saint-Germain-du-Teil: toate comunele.

    Cantonul La Canourgue: comunele Banassac, Canilhac, La Canourgue, Saint-Saturnin și La Tieule.

    Cantonul Florac: comuna Bondons.

    Cantonul Massegros: comuna Recoux.

    Cantonul Pont-de-Montvert: comunele Fraissinet-de-Lozère, Le Pont-de-Montvert și Saint-Maurice-de-Ventalon.

    Cantonul Villefort: comunele Altier și La Bastide-Puylaurent.

    5.   Legătura cu aria geografică:

    5.1.   Specificitatea ariei geografice:

    Regiunea Aubrac reunește câteva mici regiuni naturale muntoase din sudul Masivului Central. Este un mediu fizic tipic alcătuit în principal din masive primare și vulcanice. Regiunea este situată în general la peste 600 de metri altitudine și este caracterizată de ierni lungi și aspre și de precipitații anuale sub formă de ploaie destul de abundente. Ea cuprinde în principal suprafețe de pășune: pășuni naturale (numite pe plan local „devèzes”), stepe și pășuni, pășuni împădurite, munți sau pășuni de vară bazaltice, granitice sau șistoase.

    Altitudinea și relieful i-au determinat pe locuitorii acestor teritorii să dezvolte „economii pastorale” bazate pe ierburile de munte.

    5.2.   Specificitatea produsului:

    Rezultată din încrucișarea unei femele din rasa Aubrac și a unui mascul din rasa Charolais, „Génisse Fleur d’Aubrac” reprezintă un produs original și unic, combinând caracteristicile optime ale unei rase robuste cu cele ale unei rase recunoscute pentru carnea sa. Este vorba despre o producție bine cunoscută de către crescătorii din regiunea Aubrac, care o practică de o perioadă îndelungată de timp. Această încrucișare pune în evidență performanțele obținute în materie de creștere și de îngrășare a junincilor care prezintă un ritm rapid de creștere și o conformație excelentă a carcasei.

    Metoda de creștere a „Génisses Fleur d’Aubrac” se caracterizează prin alternanța pășunat/grajd legată de condițiile climatice specifice din regiunea Aubrac, care determină două mari faze în activitățile de creștere:

    perioada de vară (din aprilie/mai până în noiembrie/decembrie) în timpul căreia animalele pasc în mod liber;

    perioada de iarnă (din noiembrie/decembrie până în aprilie/mai) în timpul căreia animalele sunt ținute în grajd și sunt hrănite cu furaje din rezerve.

    „Génisse Fleur d’Aubrac” produce o carne de culoare roșu aprins, relativ slabă și brăzdată de ușoare vine de grăsime.

    5.3.   Legătură cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

    IGP „Génisse Fleur d’Aubrac” se bazează pe cunoștințele și pe reputația de care beneficiază produsul.

    Secretele de producție dobândite de crescătorii „Génisses Fleur d’Aubrac” constau în instituirea unui sistem de creștere special în regiunea Aubrac, caracterizat prin utilizarea spațiilor naturale cu potențial de pășune, creșterea intensivă de cirezi de vaci care alăptează, alegerea rasei robuste Aubrac drept pivot al sistemului și eforturile de a obține produse „Génisses Fleur d’Aubrac” cu o valoare adăugată semnificativă.

    Sistemul de creștere a animalelor în regiunea Aubrac se bazează pe utilizarea ierbii. În funcție de localizarea geografică a exploatațiilor, creșterea prezintă o serie de particularități:

    la altitudine mare (aproximativ 1 000 de metri), solurile cu o compoziție predominant vulcanică și precipitațiile abundente și regulate asigură o creștere continuă a ierbii pe durata întregului sezon de pășunat. Suprafețele exploatației constau în mare parte în pășuni permanente pe care pasc animalele. De asemenea, acestea constituie o zonă importantă de pășunat pe timp de vară;

    la altitudine medie (800-1 200 de metri), în zona numită „granitică”, care este cea mai extinsă (aproape jumătate din regiunea Aubrac), solurile sunt formate pe o arenă granitică și sunt sensibile la seceta estivală. Numeroase terenuri de pășunat și pășuni naturale („devèzes”) permit însă pășunatul animalelor pe timp de vară;

    la altitudine mică (sub 800 de metri), pe șirurile de munți laterali ai zonei granitice, solurile sunt aride, fapt care generează un deficit semnificativ de iarbă pe timp de vară, de unde și necesitatea pășunatului animalelor la altitudine în acest anotimp.

    Pe durata ciclului de producție a „Génisses Fleur d’Aubrac”, se alternează în mod obligatoriu pășunatul cu grajdul. Cea mai mare parte a alimentației provine din furajele de pe exploatație.

    Ca urmare a metodelor extensive de gestionare a furajelor care favorizează pășunatul, densitatea șeptelului nu este foarte mare, însă permite valorificarea optimă a bogăției naturale a pășunilor utilizate. În general, fără alte aporturi decât cele de calcar (pH-ul scăzut al solurilor deosebit de acide), dar cu o gestionare excelentă a fertilizatorilor organici (gunoi de grajd și îngrășăminte naturale), aceasta atinge 1 unitate vită mare (UVM)/ha în zonele cu soluri bazaltice (cele mai bogate) și sunt cuprinse între 0,6-0,8 UVM/ha în zonele granitice, șistoase sau pe solurile formate din gresii roșii (un potențial natural puțin mai slab cantitativ, însă cu o bogăție calitativă egală cu a pășunilor de primăvară).

    Femelele-mamă din rasa Aubrac sunt cele mai apte pentru a transforma deficiențele mediului în avantaje, datorită robusteții lor, și anume dată fiind capacitatea lor de a-și mobiliza rezervele corporale în perioadele dificile (de-a lungul iernii) și de a le reface în perioadele favorabile (pășunatul de primăvară și de vară). Acestea produc un vițel pe an, fără risc la fătat. De aproape jumătate de secol, produsele rezultate din încrucișarea cu taurii din rasa Charolais în regiunea Aubrac au făcut ca economia regiunii să se bazeze pe producția de carne de vită. Căutarea unei valori adăugate superioare a celor mai bune animale (adesea rezultatul unei selecții drastice) determină tot mai mulți crescători să se ocupe de creșterea „Génisses Fleur d’Aubrac”, care au o conformație mai bună, păstrând, în același timp, finețea structurii osoase și savoarea cărnii din rasa Aubrac.

    Din antichitate, mărturiile confirmă importanța majoră a existenței unui sistem de creștere a animalelor în regiunea Aubrac, unde pășunatul de vară joacă un rol esențial. Specializate inițial în producția de brânzeturi, zonele muntoase s-au orientat treptat, pe parcursul secolului al XX-lea, spre producția extensivă de carne, însoțită, începând din anii 1960, de o extindere rapidă a încrucișării rasei locale Aubrac cu rasa Charolais, ceea ce a condus treptat la apariția „Génisse Fleur d’Aubrac”.

    „Génisse Fleur d’Aubrac” este pentru prima oară citată în presă în 1991, cu ocazia unei zile festive care îi este dedicată. Primele animale sunt comercializate sub denumirea „Génisse Fleur d’Aubrac” în cursul lunii octombrie 1991. De atunci, atât în presa specializată, cât și în presa cu caracter general apar în mod periodic numeroase trimiteri la „Génisse Fleur d’Aubrac”. Le Guide des Produits du Terroir (Ghidul produselor tradiționale) – Editions du Seuil acordă în 1997 Label Excellence Terroir (o etichetă de excelență a produselor tradiționale) Asociației produselor din regiunea Aubrac (Association des Produits de l’Aubrac) și crescătorilor de „Génisse Fleur d'Aubrac”. La 27 mai 2002, peste 200 de persoane, specialiști și aleși locali, s-au întrunit pentru a sărbători comercializarea exemplarului de „Génisse Fleur d’Aubrac”cu numărul 10 000, eveniment relatat în presa regională. Specialiștii participă la diferite saloane: Salon International de l’Agriculture de la Paris în martie 2004, Salon de la boucherie et du goût de la Marsilia din noiembrie 2005, Salon des produits et des filières de qualité de la Marvejols în aprilie 2006. Aceștia comunică consumatorilor informații cu privire la „Génisse Fleur d’Aubrac” prin intermediul afișelor (expuse în măcelării), al broșurilor publicitare și al listelor cu punctele de vânzare (distribuite cu ocazia târgurilor, a saloanelor, a diverselor evenimente etc.). De mai mulți ani, „Génisse Fleur d’Aubrac” este celebrată cu ocazia concursurilor și a altor manifestări anuale: Fête de la Transhumance, Festival du bœuf gras organizat de Paște în Laguiole (Aveyron).

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

    https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCAnnexesGenisseFleurdAubrac.doc


    Top