EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D1566

Decizia (PESC) 2023/1566 a Consiliului din 28 iulie 2023 de modificare a Deciziei 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei

ST/11607/2023/INIT

JO L 190I, 28.7.2023, p. 21–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2023/1566/oj

28.7.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

LI 190/21


DECIZIA (PESC) 2023/1566 A CONSILIULUI

din 28 iulie 2023

de modificare a Deciziei 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 29,

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 17 martie 2014, Consiliul a adoptat Decizia 2014/145/PESC (1).

(2)

Uniunea rămâne neclintită în sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

(3)

În concluziile sale din 23 martie 2023, Consiliul European a reiterat condamnarea fermă de către Uniune a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare vădită a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Consiliul European a reiterat, de asemenea, faptul că Uniunea își păstrează angajamentul de a menține și de a intensifica presiunea colectivă asupra Rusiei, inclusiv prin eventuale măsuri restrictive suplimentare. Consiliul European a declarat, de asemenea, că Uniunea își va intensifica colaborarea cu partenerii pentru a contracara discursurile false ale Rusiei și dezinformarea cu privire la război.

(4)

În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, actori ruși au desfășurat o campanie digitală de manipulare a informațiilor denumită „RRN” (Recent Reliable News) al cărei scop îl constituie manipularea informațiilor și răspândirea propagandei care sprijină războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Respectiva campanie, la care au participat organisme guvernamentale sau organisme afiliate statului rus, se folosește de pagini web false care uzurpă identitatea canalelor media naționale și a site-urilor guvernamentale, precum și de conturi false create pe platformele de comunicare socială.

(5)

Având în vedere gravitatea situației, Consiliul consideră că pe lista persoanelor, entităților și organismelor cărora li se aplică măsuri restrictive, prevăzută în anexa la Decizia 2014/145/PESC, ar trebui să fie adăugate șapte persoane și cinci entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

(6)

Sunt necesare acțiuni suplimentare din partea Uniunii pentru punerea în aplicare a anumitor măsuri.

(7)

Prin urmare, Decizia 2014/145/PESC ar trebui să fie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Anexa la Decizia 2014/145/PESC se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 28 iulie 2023.

Pentru Consiliu

Președintele

P. NAVARRO RÍOS


(1)  Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei (JO L 78, 17.3.2014, p. 16).


ANEXĂ

Următoarele persoane și entități se adaugă pe lista persoanelor, entităților și organismelor prevăzută în anexa la Decizia 2014/145/PESC:

 

Persoane

 

Nume

Date de identificare

Expunere de motive

Data includerii pe listă

„1578.

Timofey Vladimirovitch VASSILIEV

Тимофей Bладимирович ВАСИЛЬЕВ

alias: Timofey VI

Тимофей ВИ

Funcție: șeful Departamentului de orientare strategică al ANO Dialog

Locul nașterii: Moscova, Federația Rusă

Cetățenia: rusă

Sex: masculin

Timofey Vassiliev este șeful Departamentului de orientare strategică al ANO Dialog, o organizație non-profit rusă creată de Departamentul pentru informație și tehnologie de la Moscova (DIT) în 2019 și care are legături cu administrația prezidențială, diseminând propagandă online cu privire la teritoriile anexate ilegal din Ucraina. Timofey Vassiliev conduce «Războiul împotriva informațiilor false», un cont popular de «verificare a informațiilor» creat pe aplicația Telegram, precum și domeniile conexe acestuia, care răspândesc informații false cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, Timofey Vassiliev este răspunzător pentru sprijinirea și punerea în aplicare a unor acțiuni și politici care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023

1579.

Ilya Andreïevitch GAMBACHIDZE

Илья Андреевич ГАМБАЧИДЗЕ

Funcție: fondator al Tehnologiilor Naționale «Structura» (Structura National Technologies) și al Agenției de Inginerie Socială (Social Design Agency)

Cetățenia: rusă

Sex: masculin

Ilya Gambachidze este fondatorul Tehnologiilor Naționale «Structura» și al Agenției de Inginerie Socială, două entități ruse implicate în campania digitală de dezinformare «RRN» (Recent Reliable News) condusă de Rusia, al cărei scop îl constituie manipularea informațiilor și răspândirea de informații false care sprijină războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ilya Gambachidze a fost anterior consilier al vicepreședintelui Dumei, Piotr Tolstoi. Tehnologiile Naționale «Structura» și Agenția de Inginerie Socială au fost identificate drept actori-cheie ai campaniei, responsabili de crearea de site-uri false care pretind că aparțin unor organizații guvernamentale și unor organe legitime de mass-media din Europa (mai ales din Germania, Franța, Italia, Ucraina și Regatul Unit), precum și de promovarea campaniei proruse «RRN» pe platformele de comunicare socială. Prin urmare, Ilya Gambachidze este răspunzător pentru sprijinirea și punerea în aplicare a unor acțiuni și politici care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023

1580.

Aleksandr Gennad’yevich STARUNSKY

Александр Геннадьевич СТАРУНСКИЙ

Funcție: fondator al Institutului Diasporei Ruse

Data nașterii: 12.6.1970

Sex: masculin

Număr de identificare fiscală: 771989171763

Aleksandr Starunsky este ofițer de informații militare ruse și fost comandant al unității 54777 pentru operațiuni psihologice a Agenției de Informații Militare (GRU). Este fondator al Institutului Diasporei Ruse, o organizație-paravan a GRU și parte integrantă a organizației de presă Inforos. Institutul Diasporei Ruse deține un organ de presă online numit russkie.org, care diseminează informații false și elemente de propagandă rusești legate de războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Prin urmare, Aleksandr Starunsky este răspunzător pentru sprijinirea și punerea în aplicare a unor acțiuni și politici care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023

1581.

Anastasia Sergeevna KIRILLOVA

Анастасия Сергеевна КИРИЛЛОВА

Funcție: directoare generală a Inforos

Data nașterii: 13.12.1986

Sex: feminin

Număr de identificare fiscală: 771674318370

Anastasia Kirillova este fondatoare și directoare generală a Inforos, o agenție de știri online responsabilă de înființarea a peste 270 de canale de știri online intermediare care diseminează propagandă în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Este o organizație-paravan pentru unitatea 54777 a Agenției de Informații Militare din Rusia (GRU), responsabilă de operațiuni psihologice. Prin urmare, Anastasia Kirillova este răspunzătoare pentru sprijinirea sau punerea în aplicare a unor acțiuni și politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023

1582.

Nina Viktorovna DOROKHOVA

Нина Викторовна ДОРОХОВА

Funcție: directoare generală a Inforos

Data nașterii: 20.11.1965

Sex: feminin

Număr de identificare fiscală: 505202442068

Nina Dorokhova este fondatoare și directoare generală a Inforos, o agenție de știri online responsabilă de înființarea a peste 270 de canale de știri online intermediare care diseminează propagandă în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Este o organizație-paravan pentru unitatea 54777 a Agenției de Informații Militare din Rusia (GRU), responsabilă de operațiuni psihologice. Prin urmare, Nina Dorokhova este răspunzătoare pentru sprijinirea și punerea în aplicare a unor acțiuni și politici care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023

1583.

Sergey Yurievich PANTELEYEV

alias PANTELEEV

Сергей Юрьевич ПАНТЕЛЕЕВ

Funcție: ofițer de informații în unitatea 54777 a GRU

Data nașterii: 15.3.1972

Locul nașterii: Luhansk, Ucraina

Sex: masculin

Număr de identificare fiscală: 772916129659

Sergey Panteleyev este membru al unității 54777 a GRU și fondator al Institutului Diasporei Ruse, o organizație-paravan a GRU și parte integrantă a rețelei de dezinformare online a Inforos. Institutul Diasporei Ruse deține un organ de presă online numit russkie.org, care diseminează informații false și elemente de propagandă rusești legate de războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Prin urmare, Sergey Panteleyev este răspunzător pentru sprijinirea și punerea în aplicare a unor acțiuni și politici care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023

1584.

Denis Valerievich TYURIN

Денис Валерьевич ТЮРИН

Funcție: ofițer GRU

Data nașterii: 1.4.1976

Locul nașterii: Moscova

Sex: masculin

Număr de identificare fiscală: 772807385405

Denis Tyurin este ofițer de informații al GRU și este fondator al Inforos, o agenție de știri online responsabilă de înființarea a peste 270 de canale de știri online intermediare care diseminează propagandă în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Este o organizație-paravan pentru unitatea 54777 a Agenției de Informații Militare din Rusia (GRU), responsabilă de operațiuni psihologice. Prin urmare, Denis Tyurin este răspunzător pentru sprijinirea și punerea în aplicare a unor acțiuni și politici care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023”

 

Entități

 

Nume

Date de identificare

Expunere de motive

Data includerii pe listă

„245.

Agenția de Inginerie Socială (Social Design Agency)

alias

«Agentsvo Sotsialnogo Proektirovania (ASP)»

Adresă: Moscova, Bolshoy Kislovsky per, 1, building 2

Tip de entitate: companie de tehnologie și informații

Locul înregistrării: Rusia

Data înregistrării: înființată în 2001

Locul principal de desfășurare a activității: Rusia

Agenția de Inginerie Socială este o companie informatică rusă care are legături strânse cu puterea politică rusă. Compania a fost implicată, începând din 2022, în campania digitală de dezinformare «RRN» (Recent Reliable News) condusă de Rusia, al cărei scop îl constituie manipularea informațiilor și răspândirea de informații false care sprijină războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Agenția de Inginerie Socială a fost identificată drept un actor-cheie al campaniei, responsabil de crearea de site-uri false care pretind că aparțin unor organizații guvernamentale și unor organe legitime de mass-media din Europa (mai ales din Germania, Franța, Italia, Ucraina și Regatul Unit), precum și de promovarea campaniei proruse «RRN» pe platformele de comunicare socială. Prin urmare, Agenția de Inginerie Socială sprijină material acțiuni care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023

246.

Tehnologiile Naționale «Structura» (Structura National Technologies)

alias

«Struktura»

Rusă:

ООО «ГК СТРУКТУРА»

Adresă: districtul municipal Arbat din Moscova, per Bolshoy Kislovskii 1 building 2 premises/room. i/42

Tip de entitate: companie de tehnologie și informații

Locul înregistrării: Rusia

Data înregistrării: înființată în 2009

Număr de înregistrare: cod de identificare fiscală 7703438908

Locul principal de desfășurare a activității: Rusia

Tehnologiile Naționale «Structura» sunt o companie informatică rusă care are legături strânse cu puterea politică rusă. Compania a fost implicată, începând din 2022, în campania digitală de dezinformare «RRN» (Recent Reliable News) condusă de Rusia, al cărei scop îl constituie manipularea informațiilor și răspândirea de informații false care sprijină războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Tehnologiile Naționale «Structura» au fost identificate drept un actor-cheie al campaniei, responsabil de crearea de site-uri false care pretind că aparțin unor organizații guvernamentale și unor organe legitime de mass-media din Europa (mai ales din Germania, Franța, Italia, Ucraina și Regatul Unit), precum și de promovarea campaniei proruse «RRN» pe platformele de comunicare socială. Prin urmare, Tehnologiile Naționale «Structura» sprijină material acțiuni care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023

247.

ANO Dialog

AHO Диалог

Adresă: 119021, st. Timura Frunze, d.11, p. 1, BC Demidov, Moscova

Tip de entitate: organizație non-profit autonomă

Locul înregistrării: Rusia

Data înregistrării: 2019

Număr de înregistrare: cod de identificare fiscală 9709056472

Locul principal de desfășurare a activității: Rusia

ANO Dialog este o organizație non-profit rusă creată de Departamentul pentru informație și tehnologie de la Moscova (DIT) în 2019 și care are legături strânse cu administrația prezidențială. ANO Dialog este condusă de Alexey Goreslavsky, fost șef adjunct al Departamentului pentru proiecte publice (OPS) al președintelui. ANO Dialog a diseminat propagandă online cu privire la teritoriile anexate ilegal din Ucraina. ANO Dialog transmite instrucțiuni canalului Readovka de pe Telegram, care publică informații false cu privire la războiul de agresiune împotriva Ucrainei, sprijinind propaganda Kremlinului. ANO Dialog are legături cu «Războiul împotriva informațiilor false», contul popular de «verificare a informațiilor» creat pe aplicația Telegram și cu domeniile conexe acestuia, conduse de Timofey Vasiliev, șeful Departamentului pentru dezvoltarea sectoarelor strategice din cadrul ANO Dialog, și care difuzează știri false și propagandă cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, ANO Dialog sprijină material acțiuni care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023

248.

Inforos OOO IA

ООО ИА ИНФОРОС

Adresă: 117218, MOSCOVA, Intracity territory of the city of federal significance municipal district academic, 13 Krzhizhanovskogo str., k. 2, office 511

Tip de entitate: organizație mass-media

Locul înregistrării: Moscova

Data înregistrării: 2.6.2003

Cod de identificare fiscală: 7727214569

Locul principal de desfășurare a activității: Moscova

Inforos este o agenție de știri online responsabilă de înființarea a peste 270 de canale de știri online intermediare care diseminează propagandă în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Este o organizație-paravan pentru unitatea 54777 a Agenției de Informații Militare din Rusia (GRU), responsabilă de operațiuni psihologice.

Propaganda difuzată de Inforos și de diferitele sale canale intermediare urmărește să răspândească ideea că Ucraina este un «stat nazist» și să prezinte în mod fals războiul de agresiune rus ca un «război prin interpuși» al «Vestului» împotriva Rusiei, subminând astfel sprijinul vestic pentru Ucraina. Prin urmare, Inforos sprijină material acțiuni care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023

249.

Institutul Diasporei Ruse

ИНСТИТУТ РУССКОГО ЗАРУБЕЖЬЯ

Adresă: 117218, Moscova, str. Krzhizhanovskoy, d.13, str.2

Tip de entitate: consiliere privind activitățile comerciale și de management

Locul înregistrării: Moscova

Data înregistrării: 3.11.2005

Număr de înregistrare: cod de identificare fiscală: 7727536630

Locul principal de desfășurare a activității: Moscova

Institutul Diasporei Ruse este o organizație-paravan a GRU și parte integrantă a rețelei de dezinformare online a Inforos. Institutul a fost creat, printre alții, de către fondatorul Inforos, Denis Tyurin. În plus, Denis Tyurin a înregistrat chiar el site-ul oficial de propagandă al institutului, utilizând o adresă de e-mail oficială a Inforos. Institutul deține un organ de presă online numit russkie.org, care diseminează informații false și elemente de propagandă rusești legate de războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Prin urmare, Institutul Diasporei Ruse sprijină material acțiuni și politici care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

28.7.2023”


Top