Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tratatul privind Uniunea Europeană

Tratatul privind Uniunea Europeană

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Tratatul privind Uniunea Europeană

CARE ESTE ROLUL ACESTUI TRATAT?

  • Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) este unul dintre tratatele primare ale UE, alături de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Acesta constituie baza dreptului UE, stabilind scopul UE și guvernarea instituțiilor centrale ale acesteia.
  • TUE are la bază Tratatul de la Maastricht, care a marcat o etapă nouă a integrării europene, depășind obiectivul economic inițial (o piață comună). Acesta a deschis calea integrării politice, cu tranziția de la Comunitatea Economică Europeană (CEE) la Uniunea Europeană (UE).
  • Tratatul de la Maastricht a introdus mai multe schimbări semnificative în ceea ce privește structura, instituțiile și luarea deciziilor, domeniile politice și domeniul de aplicare ale acestei noi UE.

ASPECTE-CHEIE

Aspecte principale ale Tratatului de la Maastricht

Modificări aduse tratatului

Tratatul de la Maastricht a fost modificat ulterior de următoarele tratate:

  • Tratatul de la Amsterdam (1997) a extins competențele UE prin instituirea unei politici comunitare a ocupării forței de muncă, prin transferarea către comunități a unora dintre domeniile care făceau anterior obiectul cooperării interguvernamentale în domeniul justiției și al afacerilor interne, prin introducerea unor măsuri menite să apropie UE de cetățenii săi și prin crearea posibilității unei cooperări mai strânse între anumite țări ale UE (cooperare consolidată). De asemenea, acesta a extins procedura de codecizie și votul cu majoritate calificată și a simplificat și renumerotat articolele din tratate.
  • Tratatul de la Nisa (2001) a abordat, în esență, problemele instituționale legate de extindere care nu au fost rezolvate în 1997: componența Comisiei, ponderea voturilor în cadrul Consiliului și extinderea domeniilor votului cu majoritate calificată. Acesta a simplificat normele privind utilizarea procedurii de cooperare consolidată și a eficientizat sistemul judiciar;
  • Tratatul de la Lisabona (2007) a adus reforme ample. Acesta a pus capăt Comunității Europene – Tratatul de instituire a Comunității Europene fiind redenumit „Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene”. De asemenea, acesta a abolit fosta arhitectură a UE cu trei piloni și a redistribuit competențele între UE și țările UE. În plus, s-au revizuit modul în care funcționează instituțiile europene și procesul decizional, în vederea adaptării la o UE extinsă, formată din 28 de state membre. Mai multe politici interne și externe ale UE au fost reformate și ele, iar instituțiilor li s-a acordat posibilitatea de a acționa în noi domenii de politică. S-a consolidat în continuare dimensiunea democratică a UE;
  • TUE a fost modificat după 1992 prin diferitele tratate de aderare, care au mărit, treptat, numărul țărilor UE de la 12 la 28.

DE CÂND SE APLICĂ VERSIUNEA ACTUALĂ A TRATATULUI?

Semnat la 13 decembrie 2007, Tratatul de la Lisabona – care cuprinde TUE și TFUE – a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

CONTEXT

  • Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) își are originile în Tratatul de la Maastricht, semnat la 7 februarie 1992, iar versiunea sa actuală, după numeroase modificări, rezultă din Tratatul de la Lisabona (2007).
  • Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Tratatul privind Uniunea Europeană din 13 decembrie 2007 – versiune consolidată (JO C 202, 7.6.2016, pp. 13-46)

DOCUMENTE CONEXE

Tratat privind Uniunea Europeană (JO C 191, 29.7.1992, pp. 1-112)

Actul privind condițiile de aderare la Uniunea Europeană a Regatului Norvegiei, Republicii Austria, Republicii Finlanda și Regatului Suediei și adaptările tratatelor pe care se întemeiază Uniunea Europeană (JO C 241, 29.8.1994, pp. 9-404)

Tratatul de la Amsterdam de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană, a tratatelor de instituire a Comunităților Europene și a altor acte conexe (JO C 340, 10.11.1997, pp. 1-144)

Tratatul de la Nisa de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană, a Tratatelor de instituire a Comunităților Europene și a anumitor acte conexe (JO C 80, 10.3.2001, pp. 1-87)

Tratatul între Regatul Belgiei, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Marele Ducat al Luxemburgului, Regatul Țărilor de Jos, Republica Austria, Republica Portugheză, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) și Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania Republica Ungară, Republica Malta, Republica Polonă, Republica Slovenia și Republica Slovacă privind aderarea Republicii Cehe, Republicii Estonia, Republicii Cipru, Republicii Letonia, Republicii Lituania, Republicii Ungare, Republicii Malta, Republicii Polone, Republicii Slovenia și Republicii Slovace la Uniunea Europeană (JO L 236, 23.9.2003, pp. 17-930)

Tratatul între Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Țărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) și Republica Bulgaria și România privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la Uniunea Europeană (JO L 157, 21.6.2005, pp. 11-395)

Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului de instituire a Comunității Europene, semnat la Lisabona, 13 decembrie 2007 (JO C 306, 17.12.2007, pp. 1-271)

Tratatul între Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Irlanda, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Țărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, România, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) și Republica Croația privind aderarea Republicii Croația la Uniunea Europeană (JO L 112, 24.4.2012, pp. 10-110)

Data ultimei actualizări: 04.04.2018

Top