Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Formalitățile de raportare aplicabile navelor

Formalitățile de raportare aplicabile navelor

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2010/65/UE privind formalitățile de raportare aplicabile navelor la sosirea în și/sau la plecarea din porturile UE

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Această directivă se aplică formalităților de raportare aplicabile în domeniul transportului maritim pentru navele care sosesc în și pleacă din porturile aflate în țările UE.

Țările UE trebuie să se asigure că îndeplinirea formalităților de raportare este solicitată într-un mod armonizat și coordonat pe teritoriul lor. Comandantul sau orice altă persoană autorizată corespunzător de operatorul navei trebuie să notifice, anterior sosirii într-un port situat într-o țară a UE, informațiile cerute prin formalitățile de raportare către autoritatea națională competentă.

Transmiterea electronică a datelor

Țările UE:

  • au trebuit să accepte îndeplinirea formalităților de raportare în format electronic și transmiterea acestora printr-o interfață unică cel târziu la 1 iunie 2015; această interfață unică constituie locația în care toate informațiile sunt declarate o singură dată și sunt puse la dispoziția diverselor autorități competente și țărilor UE;
  • trebuie să se asigure că informațiile primite în conformitate cu formalitățile de raportare sunt puse la dispoziție în sistemele lor naționale SafeSeaNet și trebuie să pună la dispoziție altor țări ale UE părțile relevante din aceste informații prin intermediul sistemului SafeSeaNet;
  • trebuie să accepte formularele FAL (formulare speciale concepute de Organizația Maritimă Internațională pentru facilitarea traficului maritim internațional) pentru îndeplinirea formalităților de raportare, având posibilitatea de a accepta ca informațiile solicitate să fie furnizate pe suport de hârtie până la 1 iunie 2015.

Exceptări

Navele aflate sub incidența Directivei 2002/59/CE (a se vedea sinteza) care operează între porturi situate pe teritoriul vamal al UE, dar care nu provin, nu fac o escală sau nu se îndreaptă către un port situat în afara acestui teritoriu, sunt exceptate de la transmiterea informațiilor.

Amendamente

  • Directiva de modificare (UE) 2017/2109 a introdus norme noi care introduc digitalizarea înregistrării persoanelor care călătoresc la bordul navelor de pasageri. Obiectivul acesteia este de a garanta disponibilitatea imediată a numărului exact de pasageri și a altor informații pentru serviciile de căutare și salvare (SAR) în caz de accident. În temeiul noilor cerințe, numărul de persoane de la bord trebuie comunicat fie prin interfețele naționale unice, fie, dacă o țară a UE alege această metodă, autorității desemnate prin intermediul sistemului de identificare automată* înainte de plecarea navei.
  • Directiva (UE) 2019/883 privind instalațiile portuare de preluare pentru descărcarea deșeurilor provenite de la nave modifică anexa la Directiva 2010/65/UE privind informațiile care trebuie furnizate autorităților privind deșeurile de la nave, inclusiv reziduurile.

Abrogare

Directiva 2010/65/UE este abrogată de Regulamentul (UE) 2019/1239 de stabilire a unui mediu al interfeței maritime europene unice de la 15 august 2025. Noul regulament stabilește un cadru pentru un mediu al interfeței maritime europene unice („European Maritime Single Window environment” – EMSWe) neutru din punct de vedere tehnologic și interoperabil cu interfețe armonizate pentru a facilita transmiterea electronică a informațiilor legate de obligațiile de raportare ale navelor care sosesc, andochează și pleacă din porturi UE.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva se aplică în țările UE de la 19 mai 2012, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația proprie la aceeași dată.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

Ca urmare a epidemiei de COVID-19 și a introducerii măsurilor necesare pentru a face față impactului crizei, Comisia Europeană a adoptat:

TERMENI-CHEIE

Sistemul de identificare automată: un sistem maritim de emisie bazat pe transmiterea unor semnale radio de frecvență foarte înaltă (VHF). Navele transmit rapoarte conținând identificarea, poziția și traiectoria, precum și informații privind încărcătura. În apele UE, islandeze și norvegiene, schimbul de mesaje AIS este realizat prin intermediul sistemului SafeSeaNet.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2010/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 octombrie 2010 privind formalitățile de raportare aplicabile navelor la sosirea în și/sau la plecarea din porturile statelor membre și de abrogare a Directivei 2002/6/CE (JO L 283, 29.10.2010, pp. 1-10)

Modificările succesive aduse Directivei 2010/65/UE au fost integrate în documentul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Directiva (UE) 2019/883 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind instalațiile portuare de preluare pentru predarea deșeurilor provenite de la nave, de modificare a Directivei 2010/65/UE și de abrogare a Directivei 2000/59/CE (JO L 151, 7.6.2019, pp. 116-142)

Regulamentul (UE) 2019/1239 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a Directivei 2010/65/UE (JO L 198, 25.7.2019, pp. 64-87)

Directiva (UE) 2017/2109 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 noiembrie 2017 de modificare a Directivei 98/41/CE a Consiliului privind înregistrarea persoanelor care călătoresc la bordul navelor de pasageri care operează în porturile de destinație sau de plecare din statele membre ale Comunității și a Directivei 2010/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind formalitățile de raportare aplicabile navelor la sosirea în și/sau la plecarea din porturile statelor membre (JO L 315, 30.11.2017, pp. 52-60)

Data ultimei actualizări: 12.01.2020

Top