EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii: definiția și sfera de cuprindere

Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii: definiția și sfera de cuprindere

SINTEZĂ PRIVIND:

Recomandarea Comisiei – definirea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI RECOMANDĂRI?

Recomandarea stabilește criteriile pe baza cărora se identifică dacă o companie face parte din categoria microîntreprinderilor sau a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Aceste categorii diferite, stabilite pe baza numărului de angajați al unei companii și pe baza cifrei de afaceri sau a bilanțului acesteia, determină eligibilitatea pentru programele financiare și de sprijin de la nivelul Uniunii Europene (UE) și de la nivel național. Definițiile au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005.

ASPECTE-CHEIE

 • Definiții:
  • microîntreprindere: mai puțin de 10 angajați și o cifră de afaceri (suma de bani încasată într-o anumită perioadă) sau un bilanț (o declarație privind activele și pasivele unei companii) sub 2 milioane EUR;
  • întreprindere mică: mai puțin de 50 de angajați și o cifră de afaceri anuală sau un bilanț sub 10 milioane EUR;
  • întreprindere mijlocie: mai puțin de 250 de angajați și o cifră de afaceri anuală sub 50 milioane EUR sau un bilanț sub 43 milioane EUR.
 • IMM-urile care întrunesc diferitele criterii pot beneficia de:
  • programe naționale și europene de sprijinire a afacerilor, precum cele pentru finanțarea cercetării, a competitivității și a inovării, care altfel nu ar fi permise în temeiul normelor UE privind ajutorul de stat;
  • cerințe mai puține sau costuri reduse pentru conformarea la legislația UE.
 • Comisia Europeană monitorizează în mod regulat impactul practic al definițiilor. Un studiu independent publicat în septembrie 2012 a concluzionat că nu este necesară revizuirea criteriilor, dar ar putea fi utile anumite clarificări și îndrumări privind normele existente.
 • În 2015, după o evaluare a primului ghid al utilizatorului privind definiția IMM-urilor, Comisia a publicat o versiune actualizată.

CONTEXT

IMM-urile reprezintă 99 % din totalul întreprinderilor din UE. Acestea sunt coloana vertebrală a economiei Uniunii. Ele generează două din fiecare trei locuri de muncă. În 2013, peste 21 de milioane de IMM-uri asigurau aproape 90 de milioane de locuri de muncă în întreaga UE. Acestea stimulează spiritul de antreprenoriat și de inovare, contribuind la încurajarea competitivității europene, a creșterii economice și a ocupării forței de muncă.

ACT

Recomandarea Comisiei din 6 mai 2003 privind definirea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii [notificată cu numărul C(2003) 1422] (JO L 124, 20.5.2003, pp. 36-41)

Data ultimei actualizări: 11.01.2016

Top