Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Politica UE privind cultura

Politica UE privind cultura

În conformitate cu articolul 167 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, rolul Uniunii Europene (UE) în domeniul culturii este de a sprijini, a coordona sau a completa acțiunile statelor membre ale UE. UE urmărește să aducă în prim-plan patrimoniul cultural comun „inspirându-se din moștenirea culturală, religioasă și umanistă a Europei”, „respectând bogăția diversității sale culturale și lingvistice” și „veghind la protejarea și dezvoltarea patrimoniului cultural european”.

Deși statele membre sunt responsabile pentru propriile politici culturale, rolul UE este de a contribui la abordarea provocărilor comune, de la impactul tehnologiilor digitale și nevoia de a asigura o remunerație echitabilă pentru artiști pe platformele digitale până la nevoia de a sprijini inovarea în sectoarele culturale și creative. De asemenea, UE poate ajuta aceste sectoare să se redreseze într-un caz de criză și să le stimuleze reziliența pentru a le face mai durabile în viitor.

UE sprijină, de asemenea, acțiuni de conservare a patrimoniului cultural și de promovare a cooperării și a schimburilor transnaționale între instituțiile culturale din statele membre.

Noul program de finanțare, Europa creativă 2021-2027, este singurul program al UE special conceput pentru a oferi sprijin, cooperare transfrontalieră și activități de colaborare pentru toate sectoarele culturale și creative. Aceste sectoare pot beneficia, de asemenea, de o serie de oportunități specifice în cadrul altor fluxuri de finanțare ale UE, inclusiv, de exemplu, Orizont Europa, programul pentru piața unică, Mecanismul de redresare și reziliență sau fondurile politicii de coeziune.

Printre alte inițiative se numără:

  • Capitale europene ale culturii, lansată în 1985;
  • Premiile UE pentru sectoarele culturale, cum ar fi Premiul Music Moves Europe Talent, Premiul UE pentru arhitectură contemporană și Premiul UE pentru literatură;
  • Zilele patrimoniului european, o inițiativă susținută în comun cu Consiliul Europei, care oferă cetățenilor acces la situri care în mod normal nu sunt deschise publicului.

UE lucrează, de asemenea, cu alte organizații internaționale, cum ar fi UNESCO, Consiliul Europei și OCDE, pentru a combate traficul ilicit de bunuri culturale, pentru a promova dezvoltarea locală prin cultură și pentru a îmbunătăți guvernanța participativă a patrimoniului cultural.

A SE VEDEA, DE ASEMENEA:

Top