EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Directiva privind transparența pieței unice

Directiva privind transparența pieței unice

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva (UE) 2015/1535 – procedura de partajare a informațiilor despre reglementările tehnice și normele privind serviciile societății informaționale

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Directiva le impune autorităților naționale să informeze Comisia Europeană cu privire la orice proiect de reglementare tehnică privind produsele și serviciile societății informaționale înainte ca acesta să fie adoptat în legislația națională. Directiva permite câteva excepții.
  • Aceasta are obiectivul de a preveni crearea unor noi bariere în calea comerțului.

ASPECTE-CHEIE

  • Țările UE trebuie să informeze Comisia despre orice proiect de reglementare tehnică pe care intenționează să îl introducă.
  • Comisia informează imediat alte țări ale UE prin intermediul sistemului de informații al reglementărilor tehnice (TRIS).
  • Începe o perioadă de așteptare de trei ani în care țara UE trebuie să nu adopte proiectul de reglementare tehnică propus. Această perioadă se poate extinde la patru, șase, 12 sau chiar 18 luni, în funcție de circumstanțele cazului.
  • În această perioadă, Comisia și alte țări ale UE examinează proiectul de reglementare tehnică propus și pot reacționa în mod corespunzător.
  • În situații de urgență, ca urmare a unor circumstanțe grave și neprevăzute, o țară a UE poate adopta o reglementare tehnică fără să respecte perioada de așteptare („procedura de urgență”).
  • La fiecare doi ani, Comisia transmite un raport cu privire la aplicarea directivei Parlamentului European, Consiliului și Comitetului Economic și Social European.
  • Actul legislativ creează un comitet permanent alcătuit din funcționari naționali sub președinția Comisiei.
  • Comitetul se întrunește cel puțin de două ori pe an. Acesta consiliază Comisia cu privire la modul de evitare a barierelor în calea comerțului și examinează problemele generate de punerea în aplicare a directivei.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva (UE) 2015/1535 a abrogat și a înlocuit Directiva 98/34/CE din 7 octombrie 2015.

CONTEXT

Scopul procedurii 2015/1535

ACT

Directiva (UE) 2015/1535 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale (JO L 241, 17.9.2015, pp. 1-15)

Data ultimei actualizări: 27.01.2016

Top