Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Întreprinderi mici și mijlocii

Întreprinderi mici și mijlocii

Recomandarea 2003/361 a Comisiei definește întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) ca întreprinderi cu un număr de angajați și profituri care se încadrează sub anumite limite.

  • O întreprindere mijlocie are până la 250 de angajați, o cifră de afaceri de până la 50 de milioane de euro și un bilanț total de până la 43 de milioane de euro;
  • O întreprindere mică are până la 50 de angajați și o cifră de afaceri sau un bilanț total de până la 10 milioane de euro;
  • O microîntreprindere are până la 10 angajați și o cifră de afaceri sau un bilanț total de până la 2 milioane de euro.

Există peste 23 de milioane de IMM-uri în Uniunea Europeană (UE), reprezentând 99 % din întreprinderi și 2 din 3 locuri de muncă din sectorul privat. Ele sunt un motor-cheie al economiei.

UE încurajează utilizarea acestei definiții a IMM-urilor ca referință, inclusiv de către statele membre ale UE. În plus, este obligatorie numai pentru anumite aspecte, cum ar fi ajutorul de stat și punerea în aplicare a fondurilor structurale sau a altor programe ale UE.

Există diverse programe ale UE care sprijină lucrările pe probleme legate de IMM-uri, în special programul privind piața unică.

Obiectivele generale ale Programului UE privind piața unică (2021-2027) includ îmbunătățirea funcționării pieței interne, în special pentru a proteja și a responsabiliza publicul, consumatorii și întreprinderile, în special IMM-urile.

  • În cadrul acestui program, există un buget specific (1 miliard de euro) disponibil pentru proiecte și activități legate de IMM-uri. Obiectivul principal este de a ajuta la abordarea provocărilor-cheie cu care se confruntă aceste întreprinderi în ceea ce privește competitivitatea și sustenabilitatea. Activitățile sprijinite prin componenta IMM a acestui program se concentrează, de asemenea, pe obiective precum promovarea antreprenoriatului, noi oportunități de afaceri (inclusiv accesul la piețe), consolidarea competitivității ecosistemelor industriale și dezvoltarea lanțurilor valorice industriale.
  • Proiectele și activitățile susținute prin componenta IMM a acestui program sunt în general implementate de furnizorii de sprijin și alte organisme implicate în cooperare cu IMM-urile. Unele dintre aceste proiecte oferă, de asemenea, finanțare de la terți IMM-urilor implicate în proiectarea, testarea și implementarea soluțiilor sau serviciilor.
  • Programul privind piața unică și componenta sa pentru IMM-uri nu reprezintă un program de investiții. Alte instrumente ale UE, cum ar fi InvestEU și fondurile structurale, vor oferi sprijin pentru investițiile în afaceri.

A SE VEDEA, DE ASEMENEA:

Top