Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Instalații portuare pentru deșeuri provenite de la nave, inclusiv reziduuri de încărcătură

Instalații portuare pentru deșeuri provenite de la nave, inclusiv reziduuri de încărcătură

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva (UE) 2019/883 – instalații portuare de preluare pentru predarea deșeurilor provenite de la nave

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva vizează protejarea mediului marin împotriva efectelor negative ale deșeurilor provenite de la nave care folosesc porturi din Uniunea Europeană (UE), prin îmbunătățirea instalațiilor portuare de preluare a deșeurilor provenite de la nave.

ASPECTE-CHEIE

Taxe

  • Conform noilor norme, navele vor plăti o taxă indirectă pentru a acoperi costurile programului, ceea ce le va da dreptul de a-și preda deșeurile unui port, indiferent dacă predau sau nu deșeuri. Această taxă se va aplica, de asemenea, vaselor de pescuit și ambarcațiunilor de agrement, cu scopul de a preveni deversarea direct în mare a plaselor de pescuit abandonate și a deșeurilor prinse accidental în acestea.
  • În anumite cazuri, dacă o navă predă o cantitate excepțională de deșeuri, poate fi percepută o taxă directă suplimentară pentru a se asigura că costurile legate de primirea unei asemenea cantități de deșeuri nu generează o sarcină disproporționată asupra sistemului de recuperare a costurilor al unui port.
  • Taxele pot fi diferențiate, de exemplu, în funcție de categoria, tipul și mărimea navei, precum și de tipul de trafic în care este implicată nava. O taxă redusă se aplică „navelor ecologice”, adică navelor care pot demonstra cantități reduse de deșeuri și o gestionare durabilă a deșeurilor la bordul navei.

Instalațiile portuare

Statele membre ale UE trebuie să se asigure că instalațiile portuare:

  • pot prelua tipurile și cantitățile de deșeuri provenite de la navele care utilizează în mod obișnuit portul respectiv;
  • evită întârzierile;
  • nu percep taxe excesive care ar putea descuraja navele să le utilizeze;
  • gestionează deșeurile navelor într-un mod adecvat din punctul de vedere al mediului, în conformitate cu Directiva 2008/98/CE (legislația UE privind gestionarea deșeurilor), precum și cu alte acte legislative ale UE privind deșeurile.

Exceptări și excepții

Directiva nu se aplică navelor militare.

Directiva cuprinde norme privind predarea deșeurilor, inclusiv notificarea în prealabil a predărilor, cu regimuri speciale aplicabile pentru navele cu trafic programat și care fac escale frecvente sau regulate în port.

Inspecții și sancțiuni

Navele pot fi inspectate pentru a se verifica conformitatea cu cerințele directivei. Statele membre trebuie să se asigure de implementarea directivei și să aplice sancțiuni efective, proporționale și cu efect de descurajare.

Alinierea legislativă

Directiva aliniază legislația UE la Convenția internațională pentru prevenirea poluării de către nave (Marpol) modificată, care se concentrează pe operațiuni pe mare la care participă UE.

Directiva abrogă Directiva 2000/59/CE și modifică Directivele 2009/16/CE privind controlul statului portului și 2010/65/UE privind formalitățile de raportare aplicabile navelor.

Directiva este parte a politicii de economie circulară și a strategiei privind materialele plastice a Comisiei Europene.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 27 iunie 2019, iar statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 28 iunie 2021.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

  • Nave (Comisia Europeană).

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva (UE) 2019/883 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind instalațiile portuare de preluare pentru predarea deșeurilor provenite de la nave, de modificare a Directivei 2010/65/UE și de abrogare a Directivei 2000/59/CE (JO L 151, 7.6.2019, pp. 116-142).

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2010/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 octombrie 2010 privind formalitățile de raportare aplicabile navelor la sosirea în și/sau la plecarea din porturile statelor membre și de abrogare a Directivei 2002/6/CE (JO L 283, 29.10.2010, pp. 1-10).

Modificările succesive aduse Directivei 2010/65/UE au fost integrate în documentul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Directiva 2009/16/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind controlul statului portului (reformare) (JO L 131, 28.5.2009, pp. 57-100).

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor Directive (JO L 312, 22.11.2008, pp. 3-30).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 27.01.2022

Top