Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală

Dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piața unică digitală

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva are 3 obiective principale:

  • adaptarea anumitor excepții-cheie ale dreptului de autor la mediul digital și la cel transfrontalier;
  • îmbunătățirea practicilor de acordare a licențelor și lărgirea accesului la conținut; și
  • asigurarea unei piețe performante a dreptului de autor.

ASPECTE-CHEIE

Directiva actualizează, dar nu înlocuiește cele 11 directive care constituie împreună legislația UE în domeniul dreptului de autor. Printre acestea se numără:

Excepții de la dreptul de autor pentru asigurarea unui acces mai larg

Directiva facilitează utilizarea materialelor protejate prin drept de autor în diferite scopuri, majoritatea legate de accesul la cunoștințe, introducând excepții obligatorii de la dreptul de autor pentru a încuraja:

  • extragerea textului și a datelor*;
  • utilizările digitale ale operelor în scopul ilustrării didactice; și
  • conservarea patrimoniului cultural.

De asemenea, aceasta facilitează acordarea licențelor pentru a oferi un acces mai larg la conținut, în special asigurând:

  • un sistem nou cu ajutorul căruia instituțiile de conservare a patrimoniului cultural, precum bibliotecile, muzeele și arhivele, să digitalizeze și să disemineze, inclusiv online și în plan transfrontalier în UE, operele aflate în afara circuitului comercial pe care le dețin în colecțiile proprii;
  • o normă specifică privind mecanismele de acordare de licențe colective sau mecanisme similare;
  • un mecanism de negociere care să ajute părțile interesate să ajungă la un acord pentru punerea la dispoziție a operelor audiovizuale pe platforme de video la cerere.

De asemenea, directiva clarifică faptul că oricine poate utiliza și partaja, fără restricție, copii ale operelor de artă aflate în domeniul public (de exemplu, fotografia unei sculpturi care nu mai face obiectul dreptului de autor), în anumite condiții.

Protejarea publicațiilor de presă pentru utilizarea online

  • Există drepturi noi acordate editorilor de presă cu sediul în UE pentru utilizarea digitală a publicațiilor lor de presă, deși aceste drepturi se aplică numai în cazul utilizării de către prestatorii de servicii online, nu în cazul utilizărilor private sau necomerciale de către utilizatorii individuali. Introducerea de hyperlinkuri și utilizarea unor extrase foarte scurte din publicațiile de presă nu sunt supuse acestor drepturi noi.
  • Autorii lucrărilor incluse într-o publicație de presă ar trebui să primească o parte corespunzătoare din venitul generat din utilizarea acesteia.

Utilizarea conținutului protejat de către platformele online de partajare de conținut

  • Prestatorii de servicii online de partajare de conținut ar trebui să obțină permisiunea de la titularii de drepturi pentru a pune la dispoziția publicului operele încărcate de către utilizatorii lor, de exemplu, printr-un acord de licență. Dacă nu se încheie un astfel de acord de licență, platformele în cauză beneficiază de un mecanism de atenuare a răspunderii, dar trebuie să depună „toate eforturile” pentru a se asigura că pe site-urile lor nu este disponibil conținut neautorizat. Platformele trebuie să depună eforturile respective pe baza informațiilor relevante și necesare furnizate de către titularii de drepturi.
  • Utilizatorii au dreptul de a posta conținut în scopuri specifice precum citarea, critica, recenzia, realizarea de caricaturi, parodieri sau pastișe și pot recurge la mecanisme de soluționare a plângerilor și a căilor de atac în cazul unor litigii privind blocarea sau eliminarea eronată a conținutului de pe platforme.

Remunerația echitabilă a autorilor și a artiștilor interpreți sau executanți

Țările UE ar trebui să se asigure că se aplică un principiu al remunerării adecvate și proporționale când un autor ori un artist interpret sau executant își transferă drepturile sau acordă licențe în vederea exploatării acestor drepturi de către o altă parte (de exemplu, un editor sau un producător).

Transparența și revocarea

Autorii și artiștii interpreți sau executanți ar trebui să primească periodic – cel puțin o dată pe an – informații la zi, relevante și complete privind exploatarea operelor și a interpretărilor sau execuțiilor lor. Aceștia au drept de revocare, după o perioadă de timp rezonabilă, în cazul neutilizării operei ori a interpretării sau execuției.

Modificarea contractelor

Sunt consolidate drepturile de negociere ale autorilor și ale artiștilor interpreți sau executanți. Aceștia au dreptul de a reclama o remunerație suplimentară adecvată și echitabilă părții cu care au încheiat un contract pentru exploatarea drepturilor, în cazul în care remunerația convenită inițial se dovedește a fi disproporționat de scăzută în raport cu toate veniturile ulterioare obținute din exploatarea operelor.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 6 iunie 2019, iar toate țările UE au obligația de a o transpune în legislația proprie până la 7 iunie 2021.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Extragerea textului și a datelor: orice tehnică analitică automatizată care vizează analizarea textului și a datelor în formă digitală pentru a genera informații precum modele, tendințe și corelații.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva (UE) 2019/790 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală și de modificare a Directivelor 96/9/CE și 2001/29/CE (JO L 130, 17.5.2019, pp. 92-125)

DOCUMENT CONEX

Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională (JO L 167, 22.6.2001, pp. 10-19)

Modificările succesive aduse Directivei 2001/29/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 12.07.2019

Top