Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Asigurarea respectării și a aplicării Convenției privind munca în domeniul maritim de către țările UE

Asigurarea respectării și a aplicării Convenției privind munca în domeniul maritim de către țările UE

Această directivă a Uniunii Europene (UE) definește responsabilitățile statelor de pavilion (țările în care sunt înregistrate navele) de aplicare a Convenției privind munca în domeniul maritim (MLC), încheiată în 2006 de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

ACT

Directiva 2013/54/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind anumite responsabilități ale statului de pavilion referitoare la respectarea și asigurarea aplicării Convenției din 2006 privind munca în domeniul maritim.

SINTEZĂ

Obiectivul directivei este de a garanta respectarea de către țările UE a obligațiilor lor în calitate de state de pavilion în ceea ce privește punerea în aplicare de către navele care arborează pavilionul lor a părților relevante din Directiva 2009/13/CE, care a încorporat în legislația europeană o parte importantă a MLC 2006.

MLC 2006 stabilește standarde globale minime în vederea garantării dreptului la condiții de viață și de muncă decente pentru toți navigatorii, indiferent de naționalitatea lor și de pavilionul navelor la bordul cărora își desfășoară activitatea. De asemenea, directiva urmărește limitarea dumpingului social pentru a asigura o concurență echitabilă pentru armatorii care respectă drepturile navigatorilor.

Principalele aspecte ale noii directive sunt:

1.

Monitorizarea respectării

Țările UE au obligația de a introduce mecanisme eficace și adecvate de asigurare a aplicării și de monitorizare, inclusiv inspecții la anumite intervale, pentru a garanta navigatorilor de la bordul navelor care arborează pavilionul acestora condiții de viață și de muncă care sunt și vor continua să fie conforme cerințelor din MLC 2006.

Aceste mecanisme pot fi adaptate pentru a ține cont de condițiile specifice referitoare la navele cu tonaj brut mai mic de 200 de tone care nu efectuează curse internaționale. Deși rămân pe deplin responsabile pentru inspecție, țările UE pot autoriza organizații cu know-how concret în domeniu (organizații recunoscute) să desfășoare asemenea inspecții.

2.

Inspectorii

Personalul autorizat să realizeze inspecții și responsabil cu verificarea punerii corecte în aplicare trebuie să aibă competența profesională și independența necesare.

În cazul în care nu sunt respectate standardele din MLC 2006, inspectorii pot interzice unei nave să părăsească portul până la realizarea acțiunilor necesare.

3.

Procedurile de reclamații

Fiecare țară a UE trebuie să garanteze existența unor proceduri de reclamații la bord adecvate. Personalul însărcinat cu soluționarea plângerilor sau informat cu privire la acestea trebuie să trateze drept confidențială sursa oricărei reclamații sau plângeri.

Responsabilitățile statelor de port cu privire la asigurarea aplicării MLC 2006 sunt reglementate de Directiva 2013/38/UE, adoptată în 2013.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva 2013/54/UE

30.12.2013

31.3.2015

JO L 329, 10.12.2013, p 1-4

ACTE CONEXE

Directiva 2009/13/CE a Consiliului de punere în aplicare a acordului încheiat între Asociația Armatorilor din Comunitatea Europeană (ECSA) și Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) cu privire la Convenția din 2006 privind munca în domeniul maritim și de modificare a Directivei 1999/63/CE (JO L 124, 20.5.2009).

Directiva 2013/38/UE a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2009/16/CE privind controlul statului portului (JO L 218, 14.8.2013).

Data ultimei actualizări: 10.08.2014

Top