EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE5294

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 99/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017, prin prelungirea acestuia pe perioada 2018-2020 [COM(2016) 557 final — 2016/0265 (COD)]

OJ C 75, 10.3.2017, p. 53–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.3.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 75/53


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 99/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017, prin prelungirea acestuia pe perioada 2018-2020

[COM(2016) 557 final — 2016/0265 (COD)]

(2017/C 075/10)

Raportor:

Petru Sorin DANDEA

Sesizare

Parlamentul European, 15.9.2016

Consiliul Uniunii Europene, 26.10.2016

Temei juridic

Articolele 304 și 338 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială

Data adoptării în secțiune

29.11.2016

Data adoptării în sesiunea plenară

14.12.2016

Sesiunea plenară nr.

521

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

221/1/4

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE se declară de acord și susține inițiativa Comisiei Europene care propune prelungirea actualului program statistic european (PSE) pentru perioada 2018-2020.

1.2.

CESE consideră că opțiunea de politică preferată de Comisie răspunde cel mai bine solicitărilor utilizatorilor de date statistice, dar, în egală măsură, poate contribui la elaborarea unor produse statistice utile factorilor politici, care ar putea avea un suport statistic mai consistent în formularea politicilor în cadrul semestrului european.

1.3.

CESE consideră că ameliorarea produselor existente și dezvoltarea unora noi, necesare măsurării progreselor UE în raport cu cele 17 obiective și cele 169 de ținte ale Strategiei de Dezvoltare Durabilă a ONU, trebuie să constituie o prioritate pentru Sistemul Statistic European (SSE).

1.4.

CESE revine asupra unei propuneri anterioare (1) și recomandă Comisiei să utilizeze oportunitatea prezentului regulament pentru introducerea de măsuri privind elaborarea de cercetări statistice la nivelul UE și al statelor membre care să dea posibilitatea evaluării valorii economice realizate prin munca de voluntariat. CESE consideră că abordarea metodologică ar trebui să se bazeze pe Manualul de măsurare a activității de voluntariat elaborat de Organizația Internațională a Muncii.

1.5.

CESE consideră că, în cadrul noilor produse statistice propuse de Comisie privind măsurarea globalizării, ar trebui incluse și anchete statistice care să permită măsurarea efectelor pozitive sau negative asupra pieței unice, cum ar fi impactul delocalizărilor asupra pieței forței de muncă din UE sau presiunea concurenței neloiale, bazată pe forță de muncă ieftină și evitarea respectării standardelor Organizației Internaționale a Muncii (OIM) în domeniul relațiilor de muncă, în special asupra sectorului industrial și de servicii european.

1.6.

CESE este de acord cu propunerea Comisiei privind demararea unei activități de cercetare pentru o viitoare anchetă socială la nivelul UE. Această anchetă ar trebui să includă și date referitoare la adecvarea sistemelor de securitate socială și a sustenabilității acestora în noul context demografic.

1.7.

În contextul creșterii fluxului migrației, CESE recomandă identificarea rapidă și corectarea deficiențelor anchetelor statistice referitoare la migrație și azil. Este necesară implementarea completă a programului privind integrarea statisticilor privind migrația, în cooperare cu serviciile naționale de statistică.

1.8.

CESE recomandă statelor membre să crească investițiile pentru dezvoltarea SSE, pentru ca acesta să poată acoperi cererea crescândă de date, dar și viteza de elaborare și diseminare a acestora.

1.9.

CESE revine cu solicitarea formulată în avizele (2) anterioare ca atât Eurostat, cât și instituțiile statistice naționale, să fie dotate cu cele mai bune resurse umane, materiale și de IT, deoarece acest lucru este indispensabil pentru îndeplinirea misiunilor tot mai importante pe care le presupune elaborarea de informații statistice de calitate într-un timp din ce în ce mai scurt.

1.10.

CESE recomandă ca eforturile Comisiei și ale SSE de ameliorare a calității datelor statistice, dar și de elaborare a unor noi produse statistice să nu conducă la creșterea excesivă a presiunii administrative pe furnizorii de date, gospodării sau întreprinderi.

1.11.

Având în vedere că partenerii sociali, dar și organizațiile societății civile pot avea o contribuție importantă în ceea ce privește ameliorarea produselor statistice, pentru ca acestea să răspundă mai bine solicitărilor de date, CESE sprijină propunerea Comisiei referitoare la dialogul periodic care ar trebui să existe între utilizatorii de date statistice și SSE.

2.   Propunerea de regulament formulată de Comisia Europeană

2.1.

Propunerea de regulament (3) formulată de Comisia Europeană modifică Regulamentul (UE) nr. 99/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017, prin prelungirea acesteia pentru perioada 2018-2020.

2.2.

Conform Regulamentului (CE) nr. 223/2009, programul statistic european trebuie să asigure cadrul de elaborare, de producere și de difuzare a statisticilor europene pentru o perioadă care corespunde cadrului financiar multianual. Regulamentul (UE) nr. 99/2013 acoperă numai perioada 2013-2017, în vreme ce cadrul financiar multianual este valabil până în 2020. Se impune deci prelungirea programului statistic european până în 2020.

2.3.

Obiectivul propunerii este prelungirea PSE pentru perioada 2018-2020 și furnizarea sprijinului financiar de care SSE are nevoie pentru a putea:

să furnizeze informații statistice de înaltă calitate și să acopere lacunele statistice cele mai urgente, concentrându-se pe o serie de domenii prioritare care reflectă cele 10 priorități politice ale Comisiei;

să creeze capacitatea permanentă necesară pentru a răspunde într-un timp mai scurt nevoilor emergente și pentru a adapta infrastructura statistică astfel încât să permită exploatarea potențialului unor noi surse de date; și

să consolideze parteneriatul atât în cadrul SSE, cât și în afara acestuia, pentru a spori și mai mult productivitatea acestuia și pentru a asigura rolul său de lider la nivel mondial în domeniul statisticilor oficiale.

2.4.

În urma analizei de impact și a consultării (4) părților interesate, Comisia a ales varianta de politică preferată, dintre cele cinci formulate inițial. Varianta 2c aleasă ar avea impactul cel mai favorabil asupra actualității datelor, datorită noilor acțiuni care vizează îmbunătățirea actualității statisticilor cu privire la inegalitate, la sărăcie și la lipsurile materiale, precum și a datelor din domeniile energiei și mediului.

2.5.

Bugetul alocat susținerii continuării PSE în perioada 2018-2020 este de 218,1 milioane EUR.

3.   Observații generale și specifice

3.1.

Având în vedere necesitatea corelării programului statistic european cu cadrul financiar multianual, CESE se declară de acord și susține inițiativa Comisiei Europene care propune prelungirea actualului PSE pentru perioada 2018-2020.

3.2.

Varianta de politică preferată aleasă de Comisie presupune o mai bună corelare a indicatorilor statistici cu cele zece priorități politice ale Comisiei, prin ameliorarea instrumentelor statistice actuale, dar și elaborarea unor produse noi. CESE consideră că această opțiune răspunde cel mai bine solicitărilor utilizatorilor de date statistice, dar, în egală măsură, poate contribui la elaborarea unor produse statistice utile factorilor politici, care ar putea avea un suport statistic mai consistent în formularea politicilor în cadrul semestrului european.

3.3.

CESE salută inițiativa includerii în cadrul noilor produse statistice a anchetelor privind măsurarea progreselor pe baza obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU. Ameliorarea produselor existente și dezvoltarea unora noi, necesare măsurării progreselor UE în raport cu cele 17 obiective și cele 169 de ținte ale Strategiei de Dezvoltare Durabilă a ONU, trebuie să constituie o prioritate pentru Sistemul Statistic European.

3.4.

Pentru o lungă perioadă de timp, la nivel global, indicatorul statistic folosit pentru măsurarea nivelului de dezvoltare a fost PIB (produsul intern brut). Comisia a recunoscut limitările acestui indicator în evaluarea corectă a nivelului de dezvoltare în domeniul social sau de mediu, în cadrul unei comunicări (5) din 2009. CESE revine asupra propunerilor din avizele (6) elaborate la acel moment și ulterior, pe care le consideră extrem de relevante în contextul propunerii de regulament formulate de Comisie.

3.5.

CESE revine asupra unei propuneri anterioare (7) și recomandă Comisiei să utilizeze oportunitatea prezentului regulament pentru introducerea de măsuri privind elaborarea de cercetări statistice la nivelul UE și al statelor membre care să dea posibilitatea evaluării valorii economice realizate prin munca de voluntariat. Abordarea metodologică ar trebui să se bazeze pe Manualul de măsurare a activității de voluntariat al OIM. Acesta conține o definiție descriptivă care evidențiază trei caracteristici fundamentale. Activitatea voluntară se definește prin acțiuni care: implică o muncă productivă, sunt neplătite, sunt neobligatorii și nu au utilitate în propria gospodărie.

3.6.

O mai bună integrare în cadrul conturilor naționale a indicatorilor sociali și de mediu este necesară. CESE încurajează Comisia să continue eforturile în acest domeniu în cadrul PSE 2018-2020.

3.7.

În ceea ce privește noile produse statistice privind măsurarea globalizării, CESE consideră că între acestea ar trebui incluse și anchete statistice care să permită măsurarea efectelor pozitive sau negative asupra pieței unice, cum ar fi impactul delocalizărilor asupra pieței forței de muncă în UE sau presiunea concurenței neloiale, bazată pe forță de muncă ieftină și evitarea respectării standardelor Organizației Internaționale a Muncii (OIM) în domeniul relațiilor de muncă, în special asupra sectorului industrial și de servicii european.

3.8.

CESE consideră că încrederea utilizatorilor de date statistice poate crește în măsura în care guvernele statelor membre implementează recomandarea (8) formulată de ESGAB (European Statistical Governance Advisory Board) privind stabilirea de CoCS (Commitments on Confidence in Statistics).

3.9.

CESE este de acord cu propunerea Comisiei privind demararea unei activități de cercetare pentru o viitoare anchetă socială la nivelul UE. Ținînd cont de fenomenul de îmbătrânire a populației europene, această anchetă ar trebui să includă și date referitoare la adecvarea sistemelor de securitate socială și a sustenabilității acestora în noul context demografic. De asemenea, ar trebui identificate rapid și corectate deficiențele anchetelor statistice referitoare la migrație și azil.

3.10.

CESE revine cu solicitarea formulată în avizele (9) anterioare ca atât Eurostat, cât și instituțiile statistice naționale, să fie dotate cu cele mai bune resurse umane, materiale și de IT, deoarece acest lucru este indispensabil pentru îndeplinirea misiunilor tot mai importante pe care le presupune elaborarea de informații statistice de calitate într-un timp din ce în ce mai scurt. CESE recomandă statelor membre să crească investițiile pentru dezvoltarea SSE pentru ca acesta să poată acoperi cererea crescândă de date, dar și viteza de elaborare și diseminare a acestora.

3.11.

CESE recomandă ca eforturile Comisiei și ale SSE de ameliorare a calității datelor statistice, dar și de elaborare a unor noi produse statistice să nu conducă la creșterea semnificativă a presiunii administrative pe furnizorii de date, gospodării sau întreprinderi.

3.12.

CESE sprijină propunerea Comisiei referitoare la dialogul periodic care ar trebui să existe între utilizatorii de date statistice și SSE. Organizațiile societății civile pot avea o contribuție importantă în ceea ce privește ameliorarea produselor statistice, pentru ca acestea să răspundă mai bine solicitărilor de date. În raportul său anual pentru anul 2016, ESGAB a formulat o propunere în acest sens.

Bruxelles, 14 decembrie 2016.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Georges DASSIS


(1)  A se vedea Avizul CESE „Instrumentele statistice de măsurare a voluntariatului” (JO C 170, 5.6.2014, p. 11).

(2)  A se vedea Avizul CESE „Programul statistic comunitar 2008-2012” (JO C 175, 27.7.2007, p. 8).

(3)  COM(2016) 557 final.

(4)  Această consultare a avut loc prin intermediul platformei online „Vocea ta în Europa”, în perioada 23 iulie-15 octombrie 2015, și a fost promovată prin canalele de comunicare ale Eurostat și prin institutele naționale de statistică (INS).

(5)  Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European: Dincolo de PIB – Măsurarea progreselor într-o lume în schimbare, COM(2009) 433 final.

(6)  A se vedea avizele CESE „Dincolo de PIB – Implicarea societății civile în alegerea indicatorilor complementari” (JO C 181, 21.6.2012, p. 14) și „Dincolo de PIB – Măsurarea progreselor într-o lume în schimbare” (JO C 18, 19.1.2011, p. 64).

(7)  A se vedea nota de subsol 1.

(8)  http://ec.europa.eu/eurostat/documents/34693/7723121/ESGAB+Annual+Report+2016

(9)  A se vedea nota de subsol 2.


Top