EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0601

Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind instituirea de consilii naționale de competitivitate în cadrul zonei euro

COM/2015/0601 final

Bruxelles, 21.10.2015

COM(2015) 601 final

Recomandare de

RECOMANDARE A CONSILIULUI

privind instituirea de consilii naționale de competitivitate în cadrul zonei euro


 

Recomandare de

RECOMANDARE A CONSILIULUI

privind instituirea de consilii naționale de competitivitate în cadrul zonei euro

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292 coroborat cu articolul 121 alineatul (2) și cu articolul 136,

având în vedere recomandarea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Este necesar să se îmbunătățească coordonarea și supravegherea evoluțiilor în materie de competitivitate în cadrul Uniunii, iar recenta criză a pus în evidență faptul că statele membre a căror monedă este euro („statele membre din zona euro”) pot înregistra acumulări de dezechilibre macroeconomice și consecințe brutale ale acestora, care se pot repercuta asupra altor state din zona euro. În absența unor cursuri de schimb nominale flexibile, acestea pot avea, de asemenea, nevoie de mecanisme adecvate de ajustare la șocurile specifice fiecărei țări. Dinamica competitivității este relevantă atât pentru acumularea, cât și pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice (de exemplu, deficitele comerciale și de cont curent, stocurile de pasive interne și externe) și adaptarea eficientă la șocurile asimetrice. Deteriorarea competitivității poate fi, de asemenea, responsabilă pentru reducerea potențialului de creștere, ceea ce face mai dificilă rambursarea datoriilor mari. Coordonarea politicilor care influențează dinamica competitivității ar contribui la asigurarea compatibilității dintre evoluțiile în materie de competitivitate și obiectivul bunei funcționări a uniunii economice și monetare (UEM). Deși această recomandare se adresează statelor membre din zona euro, și celelalte state membre sunt încurajate să înființeze organisme similare.

(2)Semestrul european, în special procedura privind dezechilibrele macroeconomice, prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 și în Regulamentul (UE) nr. 1174/2011, prevede un cadru pentru coordonarea și supravegherea integrate ale politicilor economice . Având în vedere necesitatea de a promova realizarea de reforme structurale în domeniul competitivității, aceste mecanisme existente trebuie să fie susținute de o asumare mai fermă, la nivel național, a programelor de reforme. În acest scop, pare justificat să se recurgă, la nivel național, la opinii de specialitate independente în materie de politici și să se consolideze dialogul politic dintre Uniune și statele membre din zona euro.

(3)Înființarea de consilii naționale de competitivitate, responsabile cu monitorizarea performanțelor și a politicilor din domeniul competitivității, ar trebui să contribuie la o asumare mai fermă, la nivel național, a politicilor și a reformelor necesare și la îmbunătățirea bazei de cunoștințe pentru coordonarea politicilor economice ale Uniunii în domeniul competitivității. Aceste consilii ar trebui să evalueze evoluțiile în materie de competitivitate și de politici și, de asemenea, să ofere recomandări de politică pentru punerea în aplicare a reformelor, luând în considerare particularitățile naționale și practicile stabilite.

(4)Domeniul de intervenție al consiliilor naționale de competitivitate ar trebui să corespundă unei noțiuni cuprinzătoare a competitivității. În atribuțiile acestor consilii ar trebui să intre dinamica salarială, precum și factorii nesalariali și elementele de stimulare a productivității, precum și considerații dinamice legate de investiții, inovare și atractivitatea economiei pentru întreprinderi.

(5)Consiliile de competitivitate ar trebui să dețină capacitatea de a asigura o analiză economică de înaltă calitate ca bază pentru rolul lor consultativ.

(6)Consiliile de competitivitate ar trebui să fie independente de ministere și de autoritățile publice care se ocupă de chestiuni legate de competitivitate. Consiliile de competitivitate ar trebui, de asemenea, să fie obiective, în sensul că nu ar trebui să transmită doar sau în principal punctele de vedere ale grupurilor specifice de părți interesate. Principiile de independență și obiectivitate au obiectivul de a garanta faptul că rolul consultativ al consiliilor de competitivitate reflectă în mod adecvat opiniile experților formulate în interesul general.

(7)Caracteristicile consiliilor de competitivitate ar trebui să fie în conformitate cu dispozițiile articolului 152 din tratat și să țină seama de practicile și sistemele naționale de formare a salariilor. În conformitate cu articolul 28 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, funcționarea acestora nu ar trebui să aducă atingere dreptului lucrătorilor și al angajatorilor ori al organizațiilor acestora de a negocia și de a încheia contracte colective la nivelul adecvat sau de a desfășura acțiuni colective în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu legislațiile și practicile naționale.

(8)Comisia ar trebui să coordoneze activitățile consiliilor de competitivitate, cu scopul de a stimula realizarea obiectivelor zonei euro și de a ține cont de contribuțiile sistemului de consilii de competitivitate la coordonarea politicii economice a Uniunii.

(9)Consiliile de competitivitate ar trebui să elaboreze și să publice propriile analize și recomandări într-un raport anual. Pentru a asigura luarea în considerare a obiectivelor zonei euro și ale Uniunii în cadrul activității consiliilor, ar trebui ca între Comisie și comitete să aibă loc consultări înainte de elaborarea acestor rapoarte și în cursul misiunilor de informare desfășurate în statele membre. Analiza efectuată de Comisie în contextul semestrului european și al procedurii privind dezechilibrele macroeconomice va ține cont de aceste rapoarte.

(10)Pentru a facilita coordonarea la nivel supranațional, ar trebui ca în fiecare stat membru să existe un consiliu de competitivitate identificabil. Cu toate acestea, pentru a-și desfășura în mod corespunzător activitatea, consiliile de competitivitate ar putea, la rândul lor, să se bazeze pe diverse organisme existente distincte, cu condiția ca acestea să respecte principiile comune expuse mai sus.

(11)Monitorizarea și asigurarea aplicării recomandărilor specifice fiecărei țări ar trebui să rămână la nivelul Uniunii, în cadrul semestrului european și al aplicării procedurii privind dezechilibrele macroeconomice, astfel cum prevede Regulamentul (UE) nr. 1176/2011.

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

I. Obiectivele și domeniul de aplicare

1.Prezenta recomandare are ca obiectiv crearea unor consilii naționale de competitivitate pentru monitorizarea performanțelor și a politicilor în materie de competitivitate, contribuind astfel la promovarea unei convergențe economice susținute și la creșterea gradului de asumare a reformelor necesare la nivel național.

2.Prezenta recomandare se adresează statelor membre din zona euro. Celelalte state membre sunt, de asemenea, încurajate să înființeze organisme similare.

II. Înființarea consiliilor de competitivitate

3.Fiecare stat membru ar trebui să aibă un consiliu de competitivitate cu următoarele atribuții:

(a)    monitorizarea evoluțiilor în materie de competitivitate în statul membru în cauză, ținând seama de factorii care pot afecta pe termen scurt prețurile și calitatea bunurilor și a serviciilor în raport cu competitorii la nivel global (inclusiv costurile forței de muncă), precum și de factorii pe termen mai lung, cum ar fi productivitatea și capacitatea de inovare, care sunt relevanți nu numai pentru performanțele relative ale economiei, ci și pentru potențialul său de creștere economică și pentru capacitatea de a atrage investiții, întreprinderi și capital uman;

(b)    sprijinirea proceselor existente de stabilire a salariilor la nivel național prin furnizarea de informații relevante;

(c)    monitorizarea politicilor legate de competitivitate din statul membru în cauză, inclusiv prin contribuții la evaluarea ex-post a politicilor; precum și

(d)    evaluarea provocărilor în materie de politică și formularea de recomandări de politică în domeniul competitivității. Recomandările consiliilor de competitivitate ar trebui să ia în considerare dimensiunea mai largă a zonei euro și a Uniunii. Consiliile ar trebui, printre altele, să ofere sugestii privind implementarea recomandărilor specifice fiecărei țări adresate de către Consiliu statului membru respectiv în contextul semestrului european;

4.Fiecare stat membru ar trebui să identifice un consiliu de competitivitate, care ar putea, la rândul său, să se bazeze pe diverse organisme existente.

5.Consiliile de competitivitate ar trebui să își desfășoare activitatea în mod continuu. Acestea ar trebui să își publice analizele și recomandările într-un raport anual. De asemenea, ar trebui să aibă contacte cu Comisia și cu consiliile de competitivitate din alte state membre în scopul coordonării punctelor de vedere.

III. Caracteristicile consiliilor de competitivitate

6.Consiliile de competitivitate ar trebui să fie independente din punct de vedere structural sau să aibă autonomie funcțională față de orice autoritate publică responsabilă de chestiuni legate de competitivitate în statul membru în cauză (în special, ministere, administrații, instituții publice, agenții publice). Acestea ar trebui să fie susținute de dispoziții legale naționale care să asigure un înalt grad de autonomie funcțională și răspundere, inclusiv:

(a)un regim statutar bazat pe legislația națională, pe reglementări sau norme administrative cu caracter obligatoriu;

(b)independență față de orice autorități publice responsabile de chestiuni legate de competitivitate și față de orice alt organism public sau privat;

(c)    capacitatea de a comunica în mod public în timp util;

(d)proceduri de desemnare a membrilor pe baza experienței și competenței acestora;

(e)resurse suficiente și acces adecvat la informații necesare pentru îndeplinirea mandatului lor;

7.Consiliile de competitivitate ar trebui să consulte părțile interesate relevante (de exemplu, actorii naționali sau grupurile de actori, inclusiv partenerii sociali, care participă în mod regulat la dialogul social și economic în statele membre), însă nu ar trebui să transmită doar sau în principal opiniile și interesele unui anumit grup de părți interesate.

8.Consiliile de competitivitate ar trebui să aibă capacitatea de a efectua analize economice și statistice cu un grad înalt de calitate recunoscut de comunitatea academică.

IV. Coordonarea cu semestrul european

9.Comisia ar trebui să faciliteze coordonarea între consiliile naționale de competitivitate și să se angajeze într-un schimb de opinii cu acestea, în special pentru a asigura luarea în considerare a obiectivelor UE și ale zonei euro în activitatea consiliilor. Ar trebui avute în vedere contacte înainte de elaborarea rapoartelor lor anuale și în cursul misiunilor de informare desfășurate în statele membre.

10.Opiniile de specialitate independente furnizate de aceste consilii, inclusiv prin intermediul rapoartelor anuale, vor fi utilizate de statele membre și de Comisie în procesul de elaborare a analizelor lor în cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice.

V. Răspundere și transparență

11.Ca regulă generală, analizele realizate de aceste consilii ar trebui să fie făcute publice.

VI. Dispoziții finale

12.Statele membre sunt invitate să implementeze principiile stabilite în prezenta recomandare până la [data adoptării prezentei recomandări + 6 luni].

13.Până la [data adoptării prezentei recomandări + 12 luni], Comisia este invitată să elaboreze un raport intermediar, pe baza informațiilor relevante transmise de statele membre, cu privire la implementarea și caracterul adecvat al prezentei recomandări, inclusiv cu privire la necesitatea adoptării unor dispoziții obligatorii.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

Top