EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0505

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind întreprinderea comună Clean Sky 2

/* COM/2013/0505 final - 2013/0244 (NLE) */

52013PC0505

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind întreprinderea comună Clean Sky 2 /* COM/2013/0505 final - 2013/0244 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

1.1.        Context general

Strategia Europa 2020 stabilește angajamentul UE de a reduce cu 20 % toate emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până în 2020. Cartea albă privind transporturile intitulată „Foaie de parcurs pentru un spațiu european unic al transporturilor – Către un sistem de transport competitiv și eficient din punct de vedere al resurselor” atestă faptul că sectorul transporturilor produce cea mai mare cantitate de emisii de GES (~20 %) și propune în consecință reducerea emisiilor de GES din sectorul respectiv cu 60 % în perioada 1990-2050. De asemenea, Strategia Europa 2020 solicită ca „Uniunea inovării” să abordeze provocările societale cu care ne confruntăm la momentul actual, în timp ce propunerea Orizont 2020 include provocarea privind transportul inteligent, ecologic și integrat, printre altele, cu scopul de a securiza transportul ecologic eficient din punctul de vedere al utilizării resurselor, precum și statutul de lider mondial al industriei europene a transporturilor. În cele din urmă, Strategia Europa 2020 solicită adoptarea unor măsuri privind creșterea durabilă și promovează o economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, mai ecologică și mai competitivă. În același timp, criza economică și financiară actuală din Europa face necesară adoptarea unor măsuri îndrăznețe în vederea unei creșteri robuste și durabile.

Unul dintre principalele obiective ale propunerii Orizont 2020, Programul-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020), constă în consolidarea industriei europene prin intermediul acțiunilor care sprijină cercetarea și inovarea în diverse sectoare industriale. În special, propunerea Orizont 2020 prevede crearea de parteneriate public-privat (PPP) care vor contribui la abordarea anumitor provocări esențiale cu care se confruntă Europa.

În ceea ce privește sectorul aeronautic și recunoașterea provocărilor în evoluție constantă cu care se confruntă acesta, un grup la nivel înalt pentru cercetarea în domeniul aviației a prezentat în 2011 o nouă viziune asupra sectorului european al aviației, „Flightpath 2050”, urmărind obiectivele Strategiei Europa 2020 și ale Cărții albe privind transporturile. Aceasta stabilește obiective ambițioase de reducere a impactului asupra mediului până în 2050 prin punerea în aplicare a unei noi agende strategice de cercetare și inovare a platformei tehnologice ACARE (Consiliul consultativ pentru cercetare aeronautică în Europa), cu scopul de a orienta și sprijini viitoarele acțiuni din cadrul programelor de finanțare publică și privată sub egida unei foi de parcurs unice în Europa.

Clean Sky contribuie la atingerea acestui obiectiv european prin intermediul acțiunilor avansate de cercetare și demonstrare la scară largă în ceea ce privește tehnologia ecologică pentru transportul aerian în conformitate cu agenda strategică de cercetare identificată, cu implicarea tuturor părților interesate din sectorul public și privat într-un interval de timp care nu depășește anul 2050.

Prezenta nouă propunere face trimitere la o întreprindere comună în domeniul aeronauticii, care rezultă și se sprijină parțial pe rezultatele obținute de inițiativa tehnologică comună (ITC) Clean Sky anterioară în domeniu, înființată în 2008 în cadrul celui de-al șaptelea Program‑cadru (PC7), dezvoltând parțial noi tehnologii și direcții de cercetare. Propunerea este conformă cu Comunicarea Comisiei privind parteneriatele public-privat din cadrul propunerii Orizont 2020: un instrument puternic de atingere a obiectivului privind inovarea și creșterea în Europa.

1.2.        Motive și obiective pentru înființarea unei întreprinderi comune în domeniul aeronauticii

În prezent, sectorul european al aeronauticii este unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește producția, crearea locurilor de muncă și exporturile, generând o cifră de afaceri anuală de peste 100 de miliarde EUR și oferind locuri de muncă pentru aproximativ 750 000 de persoane. În același timp, transportul aerian produce 7 % din emisiile totale din sectorul transporturilor, însumând aproximativ 2 % din totalul emisiilor de CO2 de la nivel mondial.

Creșterea preconizată a traficului aerian va conduce la creșteri semnificative ale emisiilor în cazul în care nu sunt adoptate măsuri în acest sens, prin urmare, este urgentă reducerea drastică a impactului transportului aerian asupra mediului dacă Europa dorește să atingă obiectivele pachetului privind clima și energia.

În pofida poziției sale actuale de lider, industria aeronautică europeană se confruntă din ce în ce mai frecvent cu o concurență internațională puternică, sprijinită de sectorul public, din partea competitorilor tradiționali sau emergenți.

Viitoarea competitivitate internațională a sectorului și, în consecință, contribuția acesteia la provocările societale în ceea ce privește prestarea de servicii, performanțele economice și crearea locurilor de muncă, va depinde de performanța de mediu și de eficiența din punctul de vedere al consumului de combustibil a tehnologiilor sale. Pentru a-și păstra poziția de lider la nivel mondial, industria aeronautică a UE ar trebui să dezvolte tehnologii inovatoare eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil și să furnizeze produse competitive și de calitate înaltă, prin intermediul unui program paneuropean de cercetare și dezvoltare (C&D) care să includă toți actorii din lanțul de aprovizionare și de know-how.

Îmbunătățirea performanței de mediu a tehnologiilor aeronautice este un proces extrem de complex și de costisitor, care necesită un angajament pe termen lung în materie de resurse. Companiile private întâmpină dificultăți în ceea ce privește mobilizarea resurselor umane și financiare necesare pentru a înregistra evoluții tehnologice radicale și riscante pentru viitoarele aeronave, din cauza costurilor și a riscurilor implicate. Disfuncționalitățile pieței și repercusiunile economice solicită intervenția publică cu scopul de a sprijini tranziția de la cercetarea și dezvoltarea precompetitivă la exploatarea rezultatelor, conducând la produse vandabile.

Sectorul aeronautic are o dimensiune globală, competențele tehnice necesare nefiind disponibile în țările individuale. Lanțul tehnic de aprovizionare și de know-how este foarte extins, implicând o distribuție continuă a competențelor de la principalele „state aeronautice” la „statele neaeronautice”, unde există totuși o excelență tehnică indispensabilă pentru stimularea întregului lanț de aprovizionare.

S-a propus ca noul program Clean Sky să fie pus în aplicare prin continuarea și utilizarea rezultatelor întreprinderii comune Clean Sky, cu scopul de a îmbunătăți impactul tehnologiilor aeronautice europene asupra mediului și de a securiza viitoarea competitivitate internațională a industriei aeronautice europene. Inițiativa propusă are drept obiectiv:

1.           să contribuie la finalizarea activităților de cercetare inițiate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 și la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. …/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din … 2013 de stabilire a Programului-cadru Orizont 2020, în special a provocării privind transportul inteligent, ecologic și integrat din cadrul pilonului privind provocările societale ... al Deciziei (UE) nr. …/2013/UE [a Consiliului din … 2013 de stabilire a programului specific Orizont 2020];

2.           să contribuie la atingerea obiectivelor inițiativei tehnologice comune privind Clean Sky 2, în special să integreze, să demonstreze și să valideze tehnologiile capabile:

(a) să sporească eficiența aeronavelor din punctul de vedere al consumului de combustibil, reducând, prin urmare, emisiile de CO2 cu 20 % până la 30 % în raport cu aeronavele „de ultimă generație” care urmează să fie puse în funcțiune începând cu 2014;

(b) să reducă cu 20 % până la 30 % emisiile de NOx și de zgomot produse de aeronave în raport cu aeronavele „de ultimă generație” care urmează să fie puse în funcțiune începând cu 2014.

Obiectivele menționate mai sus vor fi atinse în beneficiul Europei în general. Beneficiile de mediu au un caracter transnațional, iar repercusiunile economice ale creșterii sectorului se vor resimți în comunitatea serviciilor din sectorul de transport aerian (companii aeriene, aeroporturi) ca întreg.

1.3.        Valorificarea experienței anterioare

Prezenta propunere se bazează pe realizările inițiativei tehnologice comune actuale din cadrul celui de-al șaptelea Program-cadru. Întreprinderea comună Clean Sky a fost înființată în 2007 ca răspuns la necesitatea de a limita impactul traficului aerian în creștere asupra mediului și de a reduce emisiile produse de aeronave. Programul său de cercetare se concentrează pe obiectivele respective cu termen de execuție în 2017.

Clean Sky a reușit să atragă participarea intensivă și diversificată a tuturor părților interesate importante, inclusiv a unui număr considerabil de IMM-uri. În cadrul programului Clean Sky, 12 lideri (11 industrii importante și o unitate de cercetare), 74 de membri asociați și peste 450 de parteneri lucrează împreună într-o serie de domenii tehnologice cu scopul de a aborda obiectivele de mediu și de a demonstra și valida inovațiile tehnologice necesare în cadrul unui program definit în comun.

De la înființare, întreprinderea comună Clean Sky a stimulat cu succes evoluțiile către îndeplinirea obiectivelor de mediu strategice, lucru confirmat de evaluarea intermediară a programului. Ea și-a început deja campania de testare de către demonstratori a fezabilității tehnologice a rezultatelor cercetării la nivel de subsisteme, iar evaluarea rezultatelor timpurii ale acesteia indică faptul că obiectivele de mediu vor fi îndeplinite. După etapa inițială, cadrele juridice, financiare și de guvernanță și-au demonstrat eficacitatea și reactivitatea la necesitățile operaționale. Prima evaluare intermediară desfășurată în 2010 a recunoscut meritele acesteia și a furnizat o serie de recomandări privind guvernanța și aspectele tehnice care au fost abordate, conducând la infrastructura „întreprinderii comune îmbunătățite” care este propusă.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Regulamentul propus a făcut obiectul unei evaluări a impactului de către Comisie, care este atașată la propunere. Evaluarea impactului a analizat diferite opțiuni de punere în aplicare a parteneriatului public-privat având în vedere necesitatea ca noile tehnologii să fie pregătite de dezvoltare în momentul reînnoirii flotei aeriene, care va fi dictată de condițiile de piață de la nivel mondial. Evaluarea impactului a concluzionat că opțiunea privind întreprinderea comună îmbunătățită, care se bazează pe experiența anterioară a operațiunii actuale privind întreprinderea comună Clean Sky, reprezintă cea mai bună abordare pentru a atinge obiectivele menționate în cadrul programului de cercetare și dezvoltare. Aceasta a fost completată de o serie de consultări desfășurate în paralel, ale căror rezultate sunt atașate la documentul privind evaluarea impactului.

În iulie 2012 a fost lansată o consultare publică, închisă în octombrie 2012, care a furnizat răspunsuri la o serie de întrebări, în special privind domeniul de aplicare și structura cea mai adecvată cu scopul de a optimiza îndeplinirea obiectivelor tehnice: 95 % dintre respondenți au considerat drept adecvată înființarea unui parteneriat public-privat în sectorul aeronautic în cadrul programului Orizont 2020. Majoritatea participanților (89 %) au fost în favoarea sau și‑au manifestat puternic acordul cu privire la faptul că PPP din sectorul aeronautic ar trebui să se concentreze pe demonstrarea la scară largă a noilor tehnologii promițătoare. În plus, cea mai mare parte a răspunsurilor (41 % favorabile și 33 % extrem de favorabile) au sprijinit înființarea unei structuri juridice dedicate cu o guvernanță îmbunătățită și un cadru de reglementare mai puțin strict.

Propunerea Clean Sky 2 a fost prezentată părților interesate din cadrul comunității aeronautice la Berlin Air Show din septembrie 2012. În general, comunitatea a aprobat de timpuriu abordarea privind extinderea inițiativei Clean Sky cu scopul de a aborda un nou program de lucru care să valorifice rezultatele programului actual și care să abordeze noi domenii tehnologice.

Comisia a înființat în iunie 2012 un grup de experți independenți. Acesta a furnizat un aviz de specialitate cu privire la conținutul și la relevanța noului program Clean Sky și a evaluat diferite scenarii viitoare. Avizul său a fost unul extrem de pozitiv în ceea ce privește abordarea ITC îmbunătățite.

S-a solicitat în mod specific guvernelor naționale și grupurilor/asociațiilor de interes să își prezinte poziția cu privire la înființarea unei întreprinderi comune Clean Sky 2 ca PPP. Toate documentele de poziție în acest sens au manifestat un sprijin puternic în favoarea inițiativei și a opțiunii privind ITC îmbunătățită.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

· Sinteza acțiunii propuse

Propunerea constă într-un regulament al Consiliului privind întreprinderea comună Clean Sky 2. Întreprinderea comună Clean Sky 2 a fost inițial înființată prin Regulamentul (CE) nr. 71/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007, care urmează să fie abrogat de la 1 ianuarie 2014.

· Temeiul juridic

Temeiul juridic al propunerii este articolul 187 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Se vor aplica normele de participare și difuzare ale Programului-cadru Orizont 2020. Cu toate acestea, ținând cont de o necesitate operațională specifică a acestei inițiative, este necesară o derogare de la aceste norme. Totuși, această derogare specifică nu este inclusă în prezenta propunere în acest stadiu, pentru a nu aduce atingere dialogului interinstituțional privind temeiul juridic sau modalitățile procedurale de adoptare care ar fi adecvate, care sunt încă în curs de examinare în contextul lucrărilor legislative referitoare la propunerea Comisiei de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor de participare și difuzare pentru Programul‑cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 [COM(2011) 0810 ‑ 2011/0399 (COD)]. Derogarea specifică va fi introdusă ulterior, ținând cont de rezultatul dialogului menționat mai sus.

Pentru a atrage IMM-urile, universitățile, precum și noii veniți către programele de cercetare europene și pentru a extinde lanțurile de aprovizionare și de know-how, intensificând totodată contactele și cooperarea între entitățile mici și integratorii de mari dimensiuni, derogarea va stabili că condiția minimă pentru participarea la cererile de propuneri lansate de întreprinderea comună Clean Sky 2 va fi, în mod sistematic, participarea unei singure entități juridice stabilite într-un stat membru sau într-o țară asociată.

· Subsidiaritate și proporționalitate

Obiectivele propunerii nu pot fi atinse în mod suficient prin intermediul programelor naționale deoarece amploarea provocării depășește capacitatea statelor membre de a acționa pe cont propriu. Există diferențe semnificative între programele naționale. Fragmentarea și suprapunerea ocazională a acestora necesită luarea de acțiuni mai eficiente la nivelul Uniunii Europene. Concentrarea și coordonarea eforturilor în materie de cercetare și dezvoltare la nivelul UE prezintă mai multe șanse de reușită având în vedere caracterul transnațional al infrastructurii și al tehnologiilor care urmează să fie dezvoltate, precum și necesitatea de a realiza un volum suficient de resurse. Implicarea Uniunii Europene va contribui la raționalizarea programelor de cercetare și va asigura interoperabilitatea sistemelor dezvoltate, nu doar prin intermediul cercetării prenormative comune în sprijinul elaborării standardelor, ci și prin intermediul standardizării de facto care va rezulta în urma cooperării strânse în materie de cercetare și a proiectelor de demonstrație transnaționale. Standardizarea va deschide o piață mai largă și va promova concurența. Domeniul de aplicare a propunerii ar trebui să încurajeze statele individuale să urmărească inițiative complementare la nivel național, în spiritul reconsolidării Spațiului european de cercetare. Într-adevăr, ITC intenționează să aibă un efect de levier asupra programelor naționale și regionale respective cu scopul de a beneficia la maximum de eforturile combinate.

În conformitate cu principiul proporționalității, dispozițiile prezentului regulament nu depășesc ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele respective.

· Alegerea instrumentului

Instrumentul propus: regulament.

Alte mijloace nu ar fi adecvate din următorul motiv:

Înființarea unei întreprinderi care implică participarea Uniunii necesită adoptarea unui regulament al Consiliului.

4.           IMPLICAȚII BUGETARE

Fișa financiară legislativă atașată la prezentul regulament stabilește implicațiile bugetare orientative. Valoarea maximă a contribuției UE (inclusiv contribuția AELS) este de 1,8 miliarde EUR[1] în prețuri curente. Această contribuție va proveni din bugetul alocat Direcției Generale Cercetare și Inovare pentru punerea în aplicare a Programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020, în temeiul provocării privind transportul inteligent, ecologic și integrat din cadrul pilonului privind provocările societale. Valoarea maximă a contribuției Uniunii prevăzute pentru costurile operaționale este de 1 760 de milioane EUR. Valoarea maximă a contribuției Uniunii prevăzute pentru costurile de funcționare este de 40 de milioane EUR.

2013/0244 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

privind întreprinderea comună Clean Sky 2

(Text cu relevanță pentru SEE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 187 și articolul 188 primul paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere avizul Parlamentului European[2],

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[3],

întrucât:

(1)       Parteneriatele public-privat sub forma inițiativelor tehnologice comune au fost prevăzute inițial în Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind al șaptelea program-cadru al Comunității Europene pentru activități de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (2007-2013)[4].

(2)       Decizia 2006/971/CE a Consiliului din 19 decembrie 2006 privind programul specific „Cooperare” de punere în aplicare a celui de-al șaptelea Program-cadru al Comunității Europene pentru activități de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative (2007-2013)[5] a identificat parteneriatele public-privat specifice care ar trebui sprijinite, inclusiv un parteneriat public-privat în domeniul specific al inițiativei tehnologice comune Clean Sky.

(3)       Strategia Europa 2020[6] subliniază necesitatea de dezvoltare a unor condiții favorabile de investiții în cunoaștere și inovare cu scopul de a atinge o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii în cadrul Uniunii. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul au aprobat strategia în cauză.

(4)       Regulamentul (UE) nr. …/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din … 2013 de stabilire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 (2014‑2020)[7] vizează să atingă un impact mai mare asupra cercetării și inovării prin combinarea mijloacelor financiare ale Programului-cadru Orizont 2020 și a fondurilor din sectorul privat în cadrul parteneriatelor public-privat, în domeniile esențiale în care cercetarea și inovarea pot contribui la atingerea obiectivelor mai largi ale Uniunii în materie de competitivitate și la abordarea provocărilor societale. Implicarea Uniunii în cadrul parteneriatelor respective poate lua forma contribuțiilor financiare la înființarea întreprinderilor comune în conformitate cu articolul 187 din tratat, în temeiul Deciziei nr. 1982/2006/CE.

(5)       În conformitate cu Decizia (UE) nr. …/2013 a Consiliului din … 2013 privind stabilirea programului specific de punere în aplicare a „Orizont 2020” (2014-2020)[8], ar trebui acordat un ajutor suplimentar întreprinderilor comune înființate în temeiul Deciziei nr. 1982/2006/CE, în conformitate cu condițiile specificate în Decizia (UE) nr. …/2013.

(6)       Întreprinderea comună Clean Sky, înființată în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007 privind înființarea întreprinderii comune Clean Sky[9], își îndeplinește obiectivele de stimulare a noii cercetări în cadrul unui parteneriat public-privat care permite cooperarea pe termen lung între părțile interesate din sectorul european al aeronauticii. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) au contribuit în mod semnificativ la întreprinderea comună Clean Sky, aproximativ 40% din bugetul destinat cererilor de propuneri fiind alocat acestora. Evaluarea intermediară[10] a întreprinderii comune Clean Sky a indicat faptul că aceasta stimulează cu succes evoluțiile în vederea atingerii obiectivelor de mediu. În plus, aceasta s-a dovedit a fi un real succes în ceea ce privește atragerea participării intensive și diversificate a tuturor industriilor importante de la nivelul Uniunii și a unui număr semnificativ de IMM-uri. Acest lucru a condus la noi colaborări și la participarea unor noi organizații. Prin urmare, domeniul său de cercetare ar trebui să fie sprijinit în continuare în vederea îndeplinirii obiectivelor sale prevăzute la articolul 2 din prezentul regulament.

(7)       De asemenea, sprijinul continuu acordat programului de cercetare Clean Sky ar trebui să ia în considerare experiența dobândită în urma operațiunilor efectuate de către întreprinderea comună Clean Sky, inclusiv rezultatele evaluării intermediare a acesteia și recomandările părților interesate[11]. Acest sprijin ar trebui pus în aplicare prin intermediul unei structuri și a unor norme care să corespundă într-o mai mare măsură necesităților, cu scopul de a spori eficiența și de a asigura simplificarea. În acest scop, întreprinderea comună Clean Sky 2 ar trebui să adopte norme financiare specifice necesităților sale, în conformitate cu dispozițiile articolului 209 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii[12].

(8)       Membrii privați ai întreprinderii comune Clean Sky și-au exprimat în scris acordul cu privire la o mai bună adaptare a structurii activităților de cercetare din domeniul întreprinderii comune Clean Sky la natura parteneriatului public-privat. Este oportun ca membrii privați ai întreprinderii comune Clean Sky 2 să accepte statutul prevăzut în anexa I la prezentul regulament prin intermediul unei scrisori de susținere.

(9)       În vederea atingerii obiectivelor stabilite, întreprinderea comună Clean Sky 2 ar trebui să ofere sprijin financiar, în special sub formă de granturi, membrilor și participanților în urma cererilor de propuneri deschise și competitive.

(10)     Contribuțiile din partea membrilor privați nu ar trebui limitate numai la costurile administrative ale întreprinderii comune Clean Sky 2 și la cofinanțarea necesară pentru desfășurarea acțiunilor de cercetare și inovare sprijinite de către întreprinderea comună Clean Sky 2.

(11)     De asemenea, contribuțiile acestora ar trebui să facă referire la activitățile suplimentare care trebuie întreprinse de către membrii privați, astfel cum se specifică într-un plan de activități suplimentare; pentru a obține o viziune corespunzătoare asupra efectului de levier, activitățile suplimentare respective ar trebui să reprezinte contribuții la inițiativa tehnologică comună Clean Sky în ansamblul său.

(12)     Participarea la acțiunile indirecte finanțate de întreprinderea comună Clean Sky 2 ar trebui să respecte dispozițiile Regulamentului (UE) nr. … /2013 al Parlamentului European și al Consiliului din … 2013 de stabilire a normelor de participare și difuzare pentru Programul-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 (2014‑2020)[13].

(13)     Contribuția financiară a Uniunii ar trebui gestionată în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare și cu normele privind gestiunea indirectă prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și în Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012[14].

(14)     Auditurile beneficiarilor fondurilor Uniunii în temeiul prezentului regulament ar trebui efectuate astfel încât să se reducă sarcina administrativă, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. …/2013 [Programul-cadru Orizont 2020].

(15)     Interesele financiare ale Uniunii și ale celorlalți membri ai întreprinderii comune Clean Sky 2 ar trebui să fie protejate prin măsuri corespunzătoare pe tot parcursul ciclului de cheltuieli, inclusiv prin prevenirea, detectarea și investigarea neregularităților, prin recuperarea fondurilor pierdute, plătite sau utilizate incorect și, după caz, prin sancțiunile administrative și financiare, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012.

(16)     Competențele exercitate de auditorul intern al Comisiei asupra întreprinderii comune Clean Sky 2 ar trebui să fie identice cu cele exercitate asupra Comisiei.

(17)     În conformitate cu articolul 287 alineatul (1) din tratat, actul constitutiv al organismelor, birourilor sau agențiilor înființate de Uniune poate exclude examinarea de către Curtea de Conturi a tuturor conturilor de venituri și cheltuieli aparținând organismelor, birourilor sau agențiilor respective. În conformitate cu articolul 60 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, conturile organismelor înființate în temeiul articolului 209 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 trebuie examinate de către un organism de audit independent care va furniza, printre altele, un aviz privind fiabilitatea conturilor, precum și privind legalitatea și regularitatea tranzacțiilor subiacente. Evitarea unei duble examinări a conturilor justifică neexaminarea conturilor întreprinderii comune Clean Sky 2 de către Curtea de Conturi.

(18)     În vederea punerii în aplicare a asistenței financiare a Uniunii în cazul acțiunilor de mare anvergură desfășurate pe parcursul mai multor ani, este indicat să se permită o împărțire în mai multe tranșe anuale a angajamentelor bugetare multianuale ale Uniunii și ale întreprinderii comune Clean Sky 2. Angajamentele care obligă Uniunea și întreprinderea comună Clean Sky 2 pe termen lung ar trebui să facă posibilă reducerea incertitudinilor legate de finalizarea unor astfel de acțiuni de mare anvergură.

(19)     În conformitate cu principiile subsidiarității și proporționalității prevăzute la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană, obiectivele întreprinderii comune Clean Sky 2 cu privire la consolidarea cercetării și a inovării în sectorul industrial la nivelul Uniunii nu pot fi atinse în mod suficient de către statele membre. Prin urmare, pentru a se evita dublarea eforturilor, menținând masa critică și garantând utilizarea finanțării publice în cel mai bun mod posibil, acestea pot fi atinse într-o mai mare măsură la nivelul Uniunii; prezentul regulament se limitează la minimul necesar pentru atingerea obiectivelor respective și nu depășește ceea ce este necesar în acest sens.

(20)     Întreprinderea comună Clean Sky va funcționa până la 31 decembrie 2017. Întreprinderea comună Clean Sky 2 ar trebui să ofere în continuare asistență programului de cercetare Clean Sky prin extinderea domeniului de aplicare a activităților pe baza unui set de norme modificat. Tranziția de la întreprinderea comună Clean Sky la întreprinderea comună Clean Sky 2 ar trebui aliniată și sincronizată la tranziția de la cel de-al șaptelea program-cadru la programul-cadru Orizont 2020 cu scopul de a se garanta utilizarea optimă a finanțării disponibile pentru cercetare. Pentru a se asigura certitudinea și claritatea juridică, Regulamentul (CE) nr. 71/2008 al Consiliului ar trebui, prin urmare, să fie abrogat și să fie prevăzute dispoziții tranzitorii.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1 Înființare

1.           În vederea punerii în aplicare a inițiativei tehnologice comune în sectorul aeronauticii, o întreprindere comună în sensul articolului 187 din tratat (denumită în continuare „întreprinderea comună Clean Sky 2”) este înființată pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2014 și 31 decembrie 2024.

2.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 se substituie și îi succedă întreprinderii comune Clean Sky, astfel cum a fost înființată prin Regulamentul (CE) nr. 71/2008 al Consiliului.

3.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 reprezintă un organism căruia i s-a încredințat punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat, în sensul articolului 209 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului[15].

4.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 are personalitate juridică. Aceasta beneficiază, în fiecare stat membru, de cea mai mare capacitate juridică acordată persoanelor juridice în temeiul legislației statului în cauză, putând obține sau dispune de bunuri mobile și imobile. De asemenea, aceasta poate lua parte la proceduri juridice.

5.           Sediul întreprinderii comune Clean Sky 2 se află în Bruxelles, Belgia.

6.           Statutul întreprinderii comune Clean Sky 2 este prevăzut în anexa I.

Articolul 2 Obiective

Întreprinderea comună Clean Sky 2 are următoarele obiective:

1.           să contribuie la finalizarea activităților de cercetare inițiate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 și la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. …/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din … 2013 de stabilire a Programului-cadru Orizont 2020, în special a provocării privind transportul inteligent, ecologic și integrat din cadrul pilonului privind provocările societale ... al Deciziei (UE) nr. …/2013/UE [a Consiliului din … 2013 de stabilire a programului specific Orizont 2020];

2.           să contribuie la atingerea obiectivelor inițiativei tehnologice comune privind Clean Sky 2, în special să integreze, să demonstreze și să valideze tehnologiile capabile:

(a) să sporească eficiența aeronavelor din punctul de vedere al consumului de combustibil, reducând, prin urmare, emisiile de CO2 cu 20 % până la 30 % în raport cu aeronavele „de ultimă generație” care urmează să fie puse în funcțiune începând cu 2014;

(b) să reducă cu 20 % până la 30 % emisiile de NOx și de zgomot produse de aeronave în raport cu aeronavele „de ultimă generație” care urmează să fie puse în funcțiune începând cu 2014.

Articolul 3 Contribuția financiară a Uniunii

1.           Contribuția maximă a Uniunii, inclusiv creditele AELS, la întreprinderea comună Clean Sky 2, menită să acopere costurile administrative și operaționale, este de 1,8 miliarde EUR. Contribuția este plătită din creditele bugetului general al Uniunii alocat programului specific de punere în aplicare a Programului-cadru Orizont 2020, în conformitate cu articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (iv), articolul 60 și articolul 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 pentru organismele menționate la articolul 209 din regulamentul respectiv.

2.           Aranjamentele privind contribuția financiară a Uniunii sunt stabilite în cadrul unui acord de delegare și al unor acorduri anuale de transfer de fonduri care trebuie încheiate între Comisie, în numele Uniunii, și întreprinderea comună Clean Sky 2.

3.           Acordul de delegare menționat la alineatul (2) reglementează aspectele prevăzute la articolul 58 alineatul (3), articolul 60 și articolul 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și la articolul 40 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei, precum și, printre altele, următoarele:

(a) cerințele privind contribuția întreprinderii comune Clean Sky 2 la indicatorii relevanți de performanță menționați în anexa II la Decizia nr. …/UE [Programul specific de punere în aplicare a Programului-cadru Orizont 2020];

(b) cerințele privind contribuția întreprinderii comune Clean Sky 2 în vederea monitorizării menționate în anexa III la Decizia nr. …/UE [Programul specific de punere în aplicare a Programului-cadru Orizont 2020];

(c) indicatorii specifici de performanță referitori la funcționarea întreprinderii comune Clean Sky 2;

(d) aranjamentele privind furnizarea datelor necesare pentru a garanta capacitatea Comisiei de a-și îndeplini obligațiile în materie de difuzare și raportare;

(e) utilizarea și modificările resurselor umane, în special recrutarea per grupă de funcții, grad și categorie, exercițiul de reclasificare și orice modificări ale numărului de angajați.

Articolul 4 Contribuțiile membrilor alții decât Uniunea

1.           Membrii întreprinderii comune Clean Sky 2 alții decât Uniunea se asigură că entitățile lor afiliate aduc o contribuție totală de cel puțin 2,25 miliarde EUR pe parcursul perioadei definite la articolul 1.

2.           Contribuția menționată la alineatul (1) constă în:

(a) contribuții aduse întreprinderii comune Clean Sky 2, astfel cum se prevede la clauza 15 alineatul (2) și la clauza 15 alineatul (3) litera (b) din statutul prevăzut în anexa I.

(b) contribuții în natură de cel puțin 990 de milioane EUR pe parcursul perioadei definite la articolul 1 din partea membrilor, alții decât Uniunea, sau a entităților lor afiliate, constând în costurile suportate de aceștia în legătură cu punerea în aplicare a activităților suplimentare din afara planului de lucru al întreprinderii comune Clean Sky 2 care contribuie la îndeplinirea obiectivelor inițiativei tehnologice comune Clean Sky. Alte programe de finanțare ale Uniunii pot finanța aceste costuri în conformitate cu normele și procedurile aplicabile. În astfel de cazuri, finanțarea Uniunii nu înlocuiește contribuțiile în natură ale membrilor, alții decât Uniunea, sau ale entităților lor afiliate.

Costurile menționate la litera (b) nu sunt eligibile pentru asistență financiară din partea întreprinderii comune Clean Sky 2. Activitățile corespunzătoare sunt stabilite în cadrul unui plan de activități suplimentare care indică valoarea estimată a contribuțiilor respective.

3.           Membrii întreprinderii comune Clean Sky 2 alții decât Uniunea raportează anual, până la data de 31 ianuarie, Consiliului de conducere al întreprinderii comune Clean Sky 2 valoarea contribuțiilor menționate la alineatul (2) pentru fiecare exercițiu financiar anterior.

4.           În vederea evaluării contribuțiilor menționate la alineatul (2) litera (b) și la clauza 15 alineatul (3) litera (b) din statutul prevăzut în anexa I, costurile sunt stabilite în conformitate cu practicile contabile uzuale privind costurile ale entităților în cauză, cu standardele contabile aplicabile în țara în care este stabilită entitatea respectivă și cu standardele contabile internaționale/standardele internaționale de raportare financiară aplicabile. Costurile sunt certificate de către un auditor extern independent numit de către entitatea în cauză. Evaluarea contribuțiilor este verificată de întreprinderea comună Clean Sky 2. În caz de incertitudini persistente, ea poate fi supusă unui audit de către întreprinderea comună Clean Sky 2

5.           Comisia poate încheia, reduce în mod proporțional sau suspenda contribuția financiară a Uniunii la întreprinderea comună Clean Sky 2 sau poate declanșa procedura de lichidare menționată la clauza 24 alineatul (2) din statutul prevăzut în anexa I în cazul în care membrii respectivi sau entitățile lor afiliate nu participă sau participă doar parțial ori prea târziu la contribuțiile menționate la alineatul (2).

Articolul 5 Normele financiare

Întreprinderea comună Clean Sky 2 își adoptă normele financiare specifice în conformitate cu articolul 209 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. … [Regulamentul delegat privind modelul de regulament financiar pentru PPP].

Articolul 6 Personalul

1.           Statutul funcționarilor și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului[16], precum și normele adoptate pe baza acordului dintre instituțiile Uniunii în vederea punerii în aplicare a Statutului funcționarilor și a Regimului aplicabil celorlalți agenți se aplică personalului angajat de către întreprinderea comună Clean Sky 2.

2.           Consiliul de conducere exercită, în legătură cu personalul întreprinderii comune Clean Sky 2, competențele conferite autorității de numire prin Statutul funcționarilor și autorității împuternicite să încheie contracte de muncă prin Regimul aplicabil celorlalți agenți (denumite în continuare „competențele autorității de numire”).

Consiliul de conducere adoptă, în conformitate cu articolul 110 din Statutul funcționarilor, o decizie bazată pe articolul 2 alineatul (1) din Statutul funcționarilor și pe articolul 6 din Regimul aplicabil celorlalți agenți, delegând competențele relevante ale autorității de numire directorului executiv și definind condițiile în care poate fi suspendată delegarea competențelor respective. Directorul executiv este autorizat să subdelege competențele respective.

În cazul în care anumite circumstanțe excepționale impun acest lucru, Consiliul de conducere poate decide să suspende temporar delegarea competențelor autorității de numire directorului executiv și subdelegarea competențelor respective de către acesta din urmă și să le exercite pe cont propriu sau să le delege unuia dintre membrii săi sau unui membru al personalului întreprinderii comune altul decât directorul executiv.

3.           Consiliul de conducere adoptă normele de punere în aplicare a Statutului funcționarilor și a Regimului aplicabil celorlalți agenți în conformitate cu articolul 110 din Statutul funcționarilor.

4.           Resursele de personal sunt stabilite pe baza schemei de stabilire a personalului a întreprinderii comune Clean Sky 2, indicând numărul de posturi temporare pentru fiecare grupă de funcții și grad, precum și numărul de agenți contractuali exprimat în echivalent normă întreagă, în conformitate cu bugetul său anual.

5.           Personalul întreprinderii comune Clean Sky 2 este format din agenți temporari și din agenți contractuali.

6.           Toate cheltuielile de personal sunt suportate de întreprinderea comună Clean Sky 2.

Articolul 7 Experții naționali detașați și stagiarii

1.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 poate utiliza experți naționali detașați și stagiari care nu au fost angajați de către întreprinderea comună. Numărul experților naționali detașați exprimat în echivalent normă întreagă se adaugă la informațiile privind personalul, astfel cum se prevede la articolul 6 alineatul (4) din prezentul regulament, în conformitate cu bugetul anual.

2.           Consiliul de conducere adoptă o decizie care prevede normele privind detașarea experților naționali în favoarea întreprinderii comune Clean Sky 2 și utilizarea stagiarilor.

Articolul 8 Privilegii și imunități

Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii se aplică întreprinderii comune Clean Sky 2 și personalului acesteia.

Articolul 9 Răspunderea întreprinderii comune Clean Sky 2

1.           Răspunderea contractuală a întreprinderii comune Clean Sky 2 este reglementată de dispozițiile contractuale și de legislația aplicabilă acordului, deciziei sau contractului în cauză.

2.           În cazul răspunderii extracontractuale, în conformitate cu principiile generale comune legislațiilor statelor membre, întreprinderea comună Clean Sky 2 acordă despăgubiri pentru toate prejudiciile provocate de personalul său în exercițiul funcțiunii.

3.           Orice plată efectuată de întreprinderea comună Clean Sky 2 destinată să acopere răspunderea menționată la alineatele (1) și (2), precum și costurile și cheltuielile aferente sunt considerate cheltuieli ale întreprinderii comune Clean Sky 2 și sunt suportate din resursele acesteia.

4.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 este singura responsabilă pentru îndeplinirea obligațiilor sale.

Articolul 10 Competența Curții de Justiție și dreptul aplicabil

1.           Curtea de Justiție este competentă în temeiul condițiilor prevăzute în tratat, precum și în următoarele cazuri:

(a) în ceea ce privește orice litigiu dintre membri referitor la obiectul prezentului regulament;

(b) în temeiul oricărei clauze de arbitraj prevăzute în acordurile, deciziile sau contractele încheiate de întreprinderea comună Clean Sky 2;

(c) în ceea ce privește litigiile referitoare la despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de personalul întreprinderii comune Clean Sky 2 în exercițiul funcțiunii;

(d) în ceea ce privește litigiile dintre întreprinderea comună Clean Sky 2 și personalul său în limitele și condițiile prevăzute în Statutul funcționarilor și în Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene.

2.           Pentru orice aspect care nu este reglementat de prezentul regulament sau de alte acte cu putere de lege ale Uniunii se aplică legislația statului în care se află sediul întreprinderii comune Clean Sky 2.

Articolul 11 Evaluare

1.           Comisia efectuează o evaluare intermediară a întreprinderii comune Clean Sky 2 până la 31 decembrie 2017. Comisia trimite concluziile evaluării și observațiile sale Parlamentului European și Consiliului până la 30 iunie 2018.

2.           Pe baza concluziilor evaluării intermediare menționate la alineatul (1), Comisia poate acționa în conformitate cu articolul 4 alineatul (5) sau poate adopta alte acțiuni corespunzătoare.

3.           În termen de șase luni de la lichidarea întreprinderii comune Clean Sky 2, însă nu mai târziu de doi ani după declanșarea procedurii de lichidare menționate la clauza 24 din statutul prevăzut în anexa I, Comisia efectuează o evaluare finală a întreprinderii comune Clean Sky 2. Rezultatele evaluării finale sunt trimise Parlamentului European și Consiliului.

Articolul 12 Descărcare

1.           Descărcarea de gestiune pentru execuția bugetului privind contribuția Uniunii la întreprinderea comună Clean Sky 2 face parte din descărcarea autorizată de Parlamentul European, la recomandarea Consiliului, în favoarea Comisiei, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 319 din tratat.

2.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 cooperează în totalitate cu instituțiile implicate în cadrul procedurii de descărcare și furnizează, după caz, orice informații suplimentare necesare. În acest context, întreprinderii comune Clean Sky 2 i se poate solicita să fie reprezentată în cadrul reuniunilor cu instituțiile sau cu organismele în cauză și să asiste ordonatorul de credite delegat de Comisie.

Articolul 13 Audituri ex-post

1.           Auditurile ex-post ale cheltuielilor privind acțiunile indirecte sunt efectuate de întreprinderea comună Clean Sky 2 în conformitate cu articolul 23 din Regulamentul (UE) nr. … [Programul-cadru Orizont 2020], în cadrul acțiunilor indirecte ale Programului‑cadru Orizont 2020.

2.           În vederea asigurării coerenței, Comisia poate decide să efectueze auditurile menționate la alineatul (1).

Articolul 14 Protecția intereselor financiare ale membrilor

1.           Fără a aduce atingere clauzei 20 alineatul (4) din statutul prevăzut în anexa I, întreprinderea comună Clean Sky 2 acordă personalului Comisiei și altor persoane autorizate de către aceasta, precum și Curții de Conturi, drept de acces la siturile și sediul său, precum și la toate informațiile, inclusiv la informațiile în format electronic necesare pentru efectuarea auditurilor.

2.           Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua investigații, inclusiv controale și inspecții la fața locului, în conformitate cu dispozițiile și cu procedurile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)[17] și în Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri[18], în vederea stabilirii unor eventuale cazuri de fraudă, corupție sau alte activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii în legătură cu un acord, o decizie sau un contract finanțat în temeiul prezentului regulament.

3.           Fără a aduce atingere alineatelor (1) și (2), contractele, acordurile și deciziile care rezultă din punerea în aplicare a prezentului regulament conțin dispoziții care împuternicesc în mod expres Comisia, întreprinderea comună Clean Sky 2, Curtea de Conturi și OLAF să efectueze astfel de audituri și investigații în conformitate cu competențele lor respective.

4.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 se asigură că interesele financiare ale membrilor săi sunt protejate în mod corespunzător prin efectuarea sau solicitarea unor controale interne și externe adecvate.

5.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 aderă la Acordul interinstituțional din 25 mai 1999 dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind investigațiile interne efectuate de OLAF[19]. Întreprinderea comună Clean Sky 2 adoptă măsurile necesare pentru a facilita efectuarea investigațiilor interne conduse de OLAF.

Articolul 15 Confidențialitate

Fără a aduce atingere articolului 16, întreprinderea comună Clean Sky 2 asigură protecția informațiilor sensibile a căror divulgare ar putea dăuna intereselor membrilor săi sau ale participanților la activitățile întreprinderii comune Clean Sky 2.

Articolul 16 Transparență

1.           Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei[20] se aplică documentelor deținute de întreprinderea comună Clean Sky 2.

2.           Consiliul de conducere poate adopta modalități practice de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1049/2001.

3.           Fără a aduce atingere articolului 10, deciziile adoptate de întreprinderea comună Clean Sky 2 în conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 pot face obiectul unei plângeri pe lângă Ombudsman, în temeiul condițiilor prevăzute la articolul 228 din tratat.

4.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 adoptă modalitățile practice de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1367/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 septembrie 2006 privind aplicarea, pentru instituțiile și organismele comunitare, a dispozițiilor Convenției de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în domeniul mediului[21].

Articolul 17 Norme de participare și difuzare

Regulamentul (UE) nr. … [Norme de participare și difuzare în cadrul Orizont 2020] se aplică acțiunilor finanțate de întreprinderea comună Clean Sky 2. În conformitate cu dispozițiile regulamentului respectiv, întreprinderea comună Clean Sky 2 este considerată un organism de finanțare și furnizează asistență financiară acțiunilor indirecte menționate la clauza 2 din statutul prevăzut în anexa I.

Articolul 18 Sprijinul din partea statului gazdă

Între întreprinderea comună Clean Sky 2 și statul în care se află sediul acesteia poate fi încheiat un acord administrativ referitor la privilegii și imunități, precum și la alte tipuri de sprijin care urmează să fie furnizate de către statul respectiv întreprinderii comune Clean Sky 2.

Articolul 19 Abrogare și dispoziții tranzitorii

1.           Regulamentul (CE) nr. 71/2008 se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2014.

2.           Fără a aduce atingere alineatului (1), acțiunile inițiate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 și obligațiile financiare referitoare la acțiunile respective sunt în continuare reglementate de regulamentul respectiv până la momentul finalizării acestora.

Acțiunile care decurg din cererile de propuneri prevăzute în planurile anuale de punere în aplicare adoptate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 sunt considerate, de asemenea, acțiuni inițiate în temeiul regulamentului respectiv.

Evaluarea intermediară menționată la articolul 11 alineatul (1) include o evaluare finală a operațiunilor întreprinderii comune Clean Sky în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008.

3.           Prezentul regulament nu afectează drepturile și obligațiile personalului angajat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008.

Contractele de muncă ale personalului menționat la primul paragraf pot fi reînnoite în temeiul prezentului regulament, în conformitate cu Statutul funcționarilor.

În special, directorul executiv numit în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 este însărcinat, pentru restul mandatului, cu funcțiile directorului executiv menționate în prezentul regulament începând de la 1 ianuarie 2014. Celelalte condiții contractuale rămân neschimbate.

4.           Cu excepția cazului în care membrii convin altfel, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 71/2008, toate drepturile și obligațiile, inclusiv activele, datoriile sau pasivele membrilor, menționate în regulamentul respectiv, sunt transferate membrilor în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament.

5.           În temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008, orice credite neutilizate sunt transferate întreprinderii comune Clean Sky 2.

Articolul 20 Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

ANEXA 1 – STATUTUL ÎNTREPRINDERII COMUNE CLEAN SKY 2

1- Definiții

(a) „asociat” înseamnă o entitate juridică care a fost selectată în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 și care a acceptat prezentul statut prin semnarea unei scrisori de susținere și a cărei participare ia sfârșit odată cu încheierea acțiunilor inițiate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 în care a fost implicată, cel mai târziu până la 31 decembrie 2017;

(b) „partener de bază” înseamnă o entitate juridică care participă în cadrul unui DTI, al unei IADP sau al activităților transversale, care a fost selectat în urma cererii prevăzute la clauza 4 alineatul (2) și care a acceptat prezentul statut prin semnarea unei scrisori de susținere;

(c) „IADP” înseamnă una dintre platformele inovatoare de demonstrație în domeniul aviației menționate la clauza 11;

(d) „DTI” înseamnă demonstratorul tehnologic integrat menționat la clauza 11;

(e) „responsabil” înseamnă un coresponsabil al unor DTI, IADP sau al unor activități transversale;

(f) „participant afiliat” înseamnă o entitate afiliată, astfel cum este definită la articolul 2 alineatul (1) din Regulamentul … [Normele de participare Orizont 2020], care efectuează activitățile unui responsabil de DTI, ale unui asociat sau ale unui partener de bază în conformitate cu termenii și condițiile prevăzute în acordurile sau deciziile relevante privind granturile;

(g) „activități transversale” (AT) înseamnă acțiunile relevante pentru diferiți DTI și/sau pentru diferite IADP, care necesită coordonarea și gestionarea în cadrul DTI și/sau al IADP pentru realizarea optimă a obiectivelor generale ale Clean Sky;

(h) „ET” înseamnă evaluator de tehnologii.

2 - Sarcini

Întreprinderea comună Clean Sky 2 îndeplinește următoarele sarcini:

(a) acordarea de asistență financiară acțiunilor indirecte de cercetare și inovare, în special sub formă de granturi;

(b) reunirea unei serii de DTI și IADP sprijinite de activități transversale, punând accentul pe tehnologiile inovatoare și pe dezvoltarea unor demonstratori la scară reală;

(c) concentrarea eforturilor DTI, ale IADP și ale activităților transversale asupra unor rezultate esențiale care să poată contribui la îndeplinirea obiectivelor Uniunii în ceea ce privește mediul și concurența;

(d) îmbunătățirea procesului de verificare a tehnologiilor pentru a identifica și elimina obstacolele din calea unei viitoare intrări pe piață;

(e) regruparea cerințelor utilizatorilor cu scopul de a orienta investițiile în cercetare și dezvoltare spre soluții operaționale și comercializabile;

(f) asigurarea atribuirii de contracte de achiziții publice, după caz, prin intermediul cererilor de oferte;

(g) mobilizarea fondurilor publice și private necesare;

(h) asigurarea legăturii cu activitățile naționale și internaționale din domeniul tehnic al întreprinderii comune Clean Sky 2, în special cu întreprinderea comună SESAR[22];

(i) stimularea implicării IMM-urilor în activitățile sale, în conformitate cu obiectivele celui de-al șaptelea Program-cadru și ale programului Orizont 2020;

(j) dezvoltarea unei strânse cooperări și asigurarea coordonării cu activitățile europene (în special în temeiul programului-cadru), naționale și transnaționale conexe;

(k) activitățile de informare, comunicare, exploatare și difuzare prin aplicarea, mutatis mutandis, a dispozițiilor prevăzute la articolul 22 din Regulamentul (UE) nr. …/2013 [Programul-cadru Orizont 2020].

(l) orice alte sarcini necesare pentru atingerea obiectivelor prevăzute la articolul 2 din prezentul regulament.

3 - Membri

1.           Membrii fondatori ai întreprinderii comune Clean Sky 2 sunt:

(a) Uniunea, reprezentată de Comisie,

(b) în urma acceptării prezentului statut prin intermediul unei scrisori de susținere, responsabilii și asociații, enumerați în anexa II la prezentul regulament, precum și partenerii de bază care urmează să fie selectați în conformitate cu clauza 4 alineatul (2).

2.           Membrii alții decât Uniunea sunt denumiți „membri privați” ai întreprinderii comune Clean Sky 2.

4 – Modificări ale statutului de membru

1.           Cu condiția să contribuie la finanțarea menționată la clauza 15 în vederea atingerii obiectivelor întreprinderii comune Clean Sky 2, prevăzute la articolul 2 din prezentul regulament, și să accepte statutul întreprinderii comune Clean Sky 2, orice entitate juridică stabilită într-un stat membru sau într-o țară asociată la Programul-cadru Orizont 2020 poate solicita să devină partener de bază al întreprinderii comune Clean Sky 2, în conformitate cu punctul 2.

2.           Partenerii de bază ai întreprinderii comune Clean Sky 2 și afiliații lor sunt selectați prin intermediul unei cereri deschise, nediscriminatorii și competitive și fac obiectul unei evaluări independente. Cererile pot fi declanșate de necesitatea unor capacități esențiale de punere în aplicare a programului. Acestea sunt publicate pe site-ul internet al întreprinderii comune Clean Sky, fiind comunicate prin intermediul grupului de reprezentanți ai statelor și al altor canale cu scopul de a se asigura cea mai largă participare posibilă.

3.           Orice membru poate renunța la statutul său de membru al întreprinderii comune Clean Sky 2. Această decizie are efect și devine irevocabilă în termen de șase luni de la notificarea sa celorlalți membri. Din momentul respectiv, fostul membru este scutit de alte obligații decât cele aprobate sau suportate de întreprinderea comună Clean Sky 2 înainte de renunțarea acestuia la statutul de membru.

4.           Statutul de membru al întreprinderii comune Clean Sky 2 nu poate fi transferat unui terț în lipsa acordului prealabil al Consiliului de conducere.

5.           Imediat după modificarea statutului de membru, în conformitate cu prezenta clauză, întreprinderea comună Clean Sky 2 publică pe site-ul său internet o listă actualizată a membrilor întreprinderii comune Clean Sky 2 împreună cu data la care a avut loc modificarea în cauză.

6.           Statutul de membru al asociaților este revocat în momentul finalizării acțiunilor inițiate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 în care sunt implicați aceștia, cel mai târziu la 31 decembrie 2017.

5 – Organizarea întreprinderii comune Clean Sky 2

1.           Organismele întreprinderii comune Clean Sky 2 sunt următoarele:

(a) Consiliul de conducere;

(b) directorul executiv;

(c) comitetele de coordonare;

(d) Comitetul științific;

(e) grupul de reprezentanți ai statelor.

2.           Comitetul științific și grupul de reprezentanți ai statelor sunt organismele consultative ale întreprinderii comune Clean Sky 2.

6 – Componența Consiliului de conducere

Consiliul de conducere este format din:

(a) un reprezentant al Comisiei;

(b) un reprezentant al fiecărui responsabil;

(c) un reprezentant al asociaților sau al partenerilor de bază pentru fiecare DTI;

(d) un reprezentant al partenerilor de bază pentru fiecare IADP.

7 – Funcționarea Consiliului de conducere

1.           Reprezentantul Comisiei deține 50 % din drepturile de vot. Votul Comisiei este indivizibil. Fiecare dintre ceilalți reprezentanți deține un număr egal de voturi. Reprezentanții depun toate eforturile pentru a ajunge la un consens. În lipsa unui consens, Consiliul de conducere ia decizii cu o majoritate de cel puțin 75 % din toate voturile, inclusiv voturile membrilor care nu participă.

2.           Consiliul de conducere numește președintele pentru un mandat de doi ani.

3.           Consiliul de conducere desfășoară reuniuni ordinare cel puțin de două ori pe an. Acesta poate desfășura reuniuni extraordinare la solicitarea Comisiei sau a unei majorități a reprezentanților membrilor privați ori la solicitarea președintelui. Reuniunile Consiliului de conducere sunt convocate de către președintele acestuia și au loc de regulă la sediul întreprinderii comune Clean Sky 2.

Directorul executiv are dreptul să ia parte la deliberări, dar nu are drept de vot.

Președintele grupului de reprezentanți ai statelor are dreptul să participe la reuniunile Consiliului de conducere în calitate de observator.

Consiliul de conducere poate invita alte persoane să participe la reuniunile sale în calitate de observatori, în special reprezentanții autorităților regionale ale Uniunii.

Reprezentanții membrilor nu se fac responsabili personal de acțiunile întreprinse în calitate de reprezentanți ai Consiliului de conducere.

Consiliul de conducere își stabilește regulamentul de procedură.

Consiliul de conducere adoptă, după caz, măsuri tranzitorii.

8 – Sarcinile Consiliului de conducere

1.           Consiliul de conducere răspunde în general de orientarea strategică și de operațiunile întreprinderii comune Clean Sky 2 și supraveghează punerea în aplicare a activităților acesteia.

2.           Consiliul de conducere răspunde în principal pentru:

(a) evaluarea, acceptarea sau respingerea cererilor noi de obținere a statului de membru, în conformitate cu clauza 4;

(b) luarea unei decizii cu privire la încetarea statutului de membru al întreprinderii comune Clean Sky 2 pentru orice membru care nu își îndeplinește obligațiile;

(c) adoptarea normelor financiare ale întreprinderii comune Clean Sky 2, în conformitate cu articolul 5 din prezentul regulament;

(d) adoptarea bugetului anual al întreprinderii comune Clean Sky 2, inclusiv a schemei de personal, indicând numărul de posturi temporare în funcție de grupa de funcții, grad și de numărul agenților contractuali, precum și al experților naționali detașați, exprimat în echivalent normă întreagă;

(e) exercitarea competențelor conferite autorității de numire față de personal, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din prezentul regulament;

(f) stabilirea, anularea și prelungirea mandatului directorului executiv, oferindu-i consiliere și monitorizând performanța acestuia;

(g) aprobarea structurii organizatorice a biroului de programe, menționat la clauza 10 alineatul (5), pe baza recomandării directorului executiv;

(h) adoptarea planului de lucru și a estimărilor corespunzătoare privind cheltuielile, propuse de către directorul executiv în urma consultării Comitetului științific și a grupului de reprezentanți ai statelor;

(i) aprobarea planului de activități suplimentare, menționat la articolul 4 alineatul (2) litera (b) din prezentul regulament, pe baza unei propuneri din partea membrilor privați și în urma consultării, după caz, a unui grup consultativ ad hoc;

(j) aprobarea conturilor anuale;

(k) aprobarea raportului anual de activitate, inclusiv a cheltuielilor corespunzătoare;

(l) instituirea, după caz, a unei structuri de audit intern a întreprinderii comune Clean Sky 2;

(m) aprobarea cererilor și, după caz, a normelor aferente privind procedurile de depunere a cererilor, de evaluare, de selecție, de atribuire și de revizuire;

(n) aprobarea listei de propuneri și de oferte selectate pentru finanțare;

(o) stabilirea politicii de comunicare a întreprinderii comune Clean Sky 2 la recomandarea directorului executiv;

(p) după caz, stabilirea normelor de punere în aplicare în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din prezentul regulament;

(q) după caz, stabilirea normelor privind detașarea experților naționali pentru întreprinderea comună Clean Sky 2 și utilizarea stagiarilor, în conformitate cu articolul 7 din prezentul regulament;

(r) după caz, înființarea de grupuri consultative pe lângă organismele întreprinderii comune Clean Sky 2;

(s) după caz, înaintarea către Comisie a oricăror solicitări de modificare a prezentului regulament propuse de către un membru al întreprinderii comune Clean Sky 2;

(t) orice sarcină care nu a fost alocată în mod specific unuia dintre organismele întreprinderii comune Clean Sky 2 și care poate fi atribuită unuia dintre organismele respective.

9 — Numirea, revocarea sau prelungirea mandatului directorului executiv

1.           Directorul executiv este numit de Consiliul de conducere dintr-o listă de candidați propuși de Comisie în urma unei proceduri deschise și transparente de selecție. Comisia asociază, după caz, reprezentarea celorlalți membri ai întreprinderii comune Clean Sky 2 în cadrul procedurii de selecție.

În special, în etapa de preselecție a procedurii de selecție se asigură o reprezentare adecvată a celorlalți membri ai întreprinderii comune Clean Sky 2. În acest scop, membrii privați numesc de comun acord un reprezentant, precum și un observator în numele Consiliului de conducere.

2.           Directorul executiv este un membru al personalului și este angajat ca agent temporar al întreprinderii comune Clean Sky 2, în conformitate cu dispozițiile articolului 2 litera (a) din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii.

În vederea încheierii contractului cu directorul executiv, întreprinderea comună Clean Sky 2 este reprezentată de președintele Consiliului de conducere.

3.           Mandatul directorului executiv este de trei ani. Înainte de sfârșitul acestei perioade, Comisia, asociind membrii privați dacă este cazul, efectuează o evaluare a rezultatelor obținute de directorul executiv și a viitoarelor sarcini și provocări ale întreprinderii comune Clean Sky 2.

4.           La propunerea Comisiei, care ține cont de evaluarea menționată la alineatul (3), Consiliul de conducere poate prelungi mandatul directorului executiv o singură dată, cu cel mult cinci ani.

5.           Un director executiv al cărui mandat a fost prelungit nu poate participa la o altă procedură de selecție pentru aceeași poziție la sfârșitul perioadei generale.

6.           Directorul executiv poate fi demis din funcție doar în urma unei decizii a Consiliului de conducere, la propunerea Comisiei, care va asocia, după caz, membrii privați.

10 – Sarcinile directorului executiv

1.           Directorul executiv răspunde în principal de gestionarea cotidiană a întreprinderii comune Clean Sky 2 în conformitate cu deciziile Consiliului de conducere.

2.           Directorul executiv este reprezentantul legal al întreprinderii comune Clean Sky 2. Acesta răspunde în fața Consiliului de conducere.

3.           Directorul executiv execută bugetul întreprinderii comune Clean Sky 2.

4.           Directorul executiv desfășoară în special următoarele sarcini într-o manieră independentă:

(a) pregătește și înaintează Consiliului de conducere spre adoptare proiectul anual de buget, inclusiv schema de personal corespunzătoare indicând numărul de posturi temporare pentru fiecare grad și grupă de funcții, precum și numărul de agenți contractuali și de experți naționali detașați în echivalent normă întreagă;

(b) pregătește și înaintează Consiliului de conducere spre adoptare planul de lucru și estimările corespunzătoare privind cheltuielile;

(c) înaintează Consiliului de conducere spre adoptare conturile anuale;

(d) pregătește și înaintează Consiliului de conducere spre adoptare raportul anual de activitate, inclusiv cheltuielile corespunzătoare;

(e) gestionează soluționarea, în a doua instanță, a litigiilor în rândul DTI sau al IADP;

(f) gestionează soluționarea, în primă instanță, a litigiilor între DTI sau IADP;

(g) supraveghează cererile de propuneri bazate pe conținutul și pe subiectele propuse de comitetul de coordonare DTI/IADP relevant și în conformitate cu obiectivele programului, înaintând Consiliului de conducere spre aprobare lista acțiunilor selectate pentru finanțare;

(h) semnează acorduri sau decizii individuale;

(i) semnează contracte de achiziții;

(j) pune în aplicare politica de comunicare a întreprinderii comune Clean Sky 2;

(k) organizează, direcționează și supraveghează operațiunile și personalul întreprinderii comune Clean Sky 2 în funcție de constrângerile impuse de Consiliul de conducere în materie de delegare, astfel cum se prevede la articolul 6 alineatul (2) din prezentul regulament;

(l) stabilește și asigură funcționarea unui sistem de control intern eficace și eficient și raportează Consiliului de conducere orice modificare semnificativă a acestuia;

(m) asigură efectuarea evaluării riscurilor și a gestionării riscurilor;

(n) adoptă orice alte măsuri necesare pentru a evalua evoluția înregistrată de întreprinderea comună Clean Sky 2 către îndeplinirea obiectivelor acesteia;

(o) efectuează orice alte sarcini încredințate sau delegate directorului executiv de către Consiliul de conducere;

(p) asigură coordonarea dintre diferiții DTI, IADP și AT și adoptă măsurile corespunzătoare pentru gestionarea interfețelor și evitarea suprapunerilor inutile între proiecte, favorizând sinergiile dintre DTI, IADP și AT;

(q) propune Consiliului de conducere adaptări ale conținutului tehnic și ale alocărilor bugetare între DTI, IADP și AT;

(r) asigură comunicarea eficace între evaluatorul de tehnologii, IADP și DTI, precum și respectarea termenelor pentru transmiterea datelor necesare către evaluatorul de tehnologii;

(s) prezidează organismul de conducere al evaluatorului de tehnologii și se asigură că au fost adoptate toate măsurile corespunzătoare pentru a permite evaluatorului de tehnologii să își îndeplinească sarcinile descrise la clauza 12;

(t) se asigură că au fost atinse obiectivele planificate și că au fost respectate calendarele, coordonează și monitorizează activitățile DTI și ale IADP și propune orice evaluare corespunzătoare a obiectivelor și a calendarului prevăzut;

(u) monitorizează evoluția înregistrată de către DTI și IADP în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor stabilite, bazându-se în special pe analizele evaluatorului de tehnologii;

(v) aprobă orice transferuri bugetare mai mici de 10 % din alocările bugetare anuale dintre și în cadrul DTI/IADP.

5.           Directorul executiv înființează un birou de programe pentru executarea, sub responsabilitatea sa, a tuturor sarcinilor de asistență care rezultă din prezentul regulament. Biroul de programe este format din personalul întreprinderii comune Clean Sky 2 și are, în special, următoarele sarcini:

(a) furnizează asistență pentru stabilirea și gestionarea unui sistem corespunzător de contabilitate în conformitate cu normele financiare ale întreprinderii comune Clean Sky 2;

(b) gestionează cererile furnizate în planul de lucru și administrează acordurile sau deciziile, inclusiv coordonarea acestora;

(c) furnizează membrilor și celorlalte organisme ale întreprinderii comune Clean Sky 2 toate informațiile și sprijinul necesar pentru ca acestea să își poată îndeplini obligațiile, răspunzând la solicitările specifice ale acestora;

(d) acționează în calitate de secretariat al organismelor întreprinderii comune Clean Sky 2 și oferă asistență eventualelor grupuri consultative instituite de Consiliul de conducere.

11 – Comitetele de coordonare

1.           Comitetele de coordonare sunt înființate pentru următorii DTI și IADP:

(a) IADP pentru aeronave de pasageri de mare capacitate,

(b) IADP pentru aeronave de transport regional,

(c) IADP pentru giravioane,

(d) DTI pentru corpuri de aeronavă,

(e) DTI pentru motoare,

(f) DTI pentru sisteme.

Comitetele de coordonare pentru următorii DTI ai întreprinderii comune Clean Sky există și funcționează în continuare în temeiul normelor existente (în ceea ce privește componența, reuniunile, sarcinile și regulamentul de procedură ale acestora), astfel cum se prevede în Regulamentul (CE) nr. 71/2008, până când acțiunile care rezultă în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 sunt finalizate:

(g) DTI pentru aeronave cu aripi fixe inteligente,

(h) DTI pentru aeronave de transport regional ecologice,

(i) DTI pentru giravioane ecologice,

(j) DTI pentru sisteme pentru operațiuni ecologice,

(k) DTI pentru motoare ecologice și durabile,

(l) DTI pentru proiectare ecologică.

2.           Componență:

Fiecare comitet de coordonare este format din:

(a) președinte – un reprezentant cu rang înalt al responsabilului (responsabililor) pentru DTI sau IADP;

(b) un reprezentant al fiecărui partener de bază pentru DTI sau IADP;

(c) unul sau mai mulți reprezentanți ai biroului de programe, numiți de către directorul executiv.

3.           Reuniuni

Fiecare comitet de coordonare se întrunește cel puțin o dată la trei luni. Reuniunile extraordinare sunt convocate la cererea președintelui sau a directorului executiv.

Un reprezentant al Comisiei poate participa în calitate de observator.

Alți membri interesați de rezultatele DTI sau ale IADP pot fi invitați să participe.

4.           Sarcini:

Fiecare comitet de coordonare răspunde de următoarele:

(a) orientarea și monitorizarea funcțiilor tehnice ale DTI sau ale IADP în cauză și luarea de decizii în numele întreprinderii comune Clean Sky 2 cu privire la toate aspectele tehnice legate de DTI sau de IADP în cauză, în conformitate cu acordurile sau deciziile privind granturile;

(b) raportarea către directorul executiv pe baza indicatorilor de raportare care urmează să fie definiți de întreprinderea comună Clean Sky 2;

(c) furnizarea tuturor datelor necesare evaluatorului de tehnologii într-un format convenit împreună cu acesta, în temeiul termenilor și condițiilor din mandatul acordat de Consiliul de conducere evaluatorului de tehnologii pentru evaluarea acestuia;

(d) stabilirea planurilor anuale detaliate de punere în aplicare pentru DTI/IADP în conformitate cu planul de lucru;

(e) propunerea conținutului cererilor de propuneri;

(f) consilierea cu privire la conținutul cererilor de oferte care urmează să fie lansate de întreprinderea comună în colaborare cu membrii în cauză;

(g) stabilirea ordinii de rotație a reprezentanților partenerilor de bază în cadrul Consiliului de conducere. Deciziile referitoare la subiectul respectiv sunt luate numai de către reprezentanții partenerilor de bază. Reprezentanții responsabililor nu au drept de vot;

(h) soluționarea litigiilor din cadrul DTI/IADP;

(i) propunerea de modificări privind alocarea bugetului directorului executiv în cadrul DTI/IADP.

5.           Norme:

Fiecare comitet de coordonare își stabilește regulamentul de procedură pe baza unui model comun pentru toate comitetele de coordonare.

12 – Evaluatorul de tehnologii

1.           Un evaluator de tehnologii independent, în calitate de activitate transversală, există pe întreaga durată de viață a întreprinderii comune Clean Sky 2.

Evaluatorul de tehnologii îndeplinește următoarele sarcini:

(a) monitorizarea și evaluarea impactului rezultatelor tehnologice ale DTI și ale IADP individuale asupra mediului și a societății în ceea ce privește toate activitățile întreprinderii comune Clean Sky, în special prin cuantificarea îmbunătățirilor preconizate ale nivelurilor de emisii generale de zgomot, de gaze cu efect de seră și de poluanți aerieni din sectorul aviației în viitoarele scenarii în raport cu scenariile de bază;

(b) furnizarea de feedback pentru DTI și IADP cu scopul de a permite optimizarea performanței acestora în raport cu obiectivele stabilite;

(c) furnizarea unor date de intrare Consiliului de conducere, prin intermediul directorului executiv, cu privire la impacturile activităților Clean Sky asupra mediului și a societății, cu scopul de a permite Consiliului de conducere să adopte toate măsurile necesare pentru a optimiza beneficiile în cadrul tuturor programelor Clean Sky în raport cu obiectivele de înalt nivel ale programelor respective;

(d) furnizarea de informații periodice directorului executiv și altor organisme ale întreprinderii comune, prin intermediul membrilor, cu privire la impactul rezultatelor tehnologice ale DTI și ale IADP.

2.           Organismul de conducere al evaluatorului de tehnologii este condus de către directorul executiv. Componența și regulamentul de procedură ale acestuia sunt adoptate de Consiliul de conducere pe baza unei propuneri din partea directorului executiv.

13 – Comitetul științific

1.           Comitetul științific este format din maximum 12 membri. Acesta numește un președinte din rândul membrilor săi.

2.           Membrii asigură o reprezentare echilibrată a competențelor la standarde mondiale din mediul academic, industrie și organismele de reglementare. Împreună, membrii Comitetului științific dețin competențe și cunoștințe științifice care acoperă întregul domeniu tehnic și care sunt necesare pentru a putea formula recomandări bazate pe date științifice întreprinderii comune Clean Sky 2.

3.           Consiliul de conducere stabilește criteriile și procesul de selecție pentru formarea Comitetului științific și îi numește pe membrii acestuia. Consiliul de conducere ține seama de candidații potențiali propuși de către grupul de reprezentanți ai statelor.

4.           Comitetul științific îndeplinește următoarele sarcini:

(a) acordă consultanță cu privire la prioritățile științifice care trebuie abordate în planurile de lucru;

(b) acordă consultanță cu privire la realizările științifice descrise în raportul anual de activitate.

5.           Comitetul științific se întrunește cel puțin o dată pe an. Reuniunile sunt convocate de către președintele acestuia.

6.           Cu acordul președintelui, Comitetul științific poate să invite alte persoane să participe la reuniunile sale.

7.           Comitetul științific își stabilește regulamentul de procedură.

14 – Grupul de reprezentanți ai statelor

1.           Grupul de reprezentanți ai statelor este format din câte un reprezentant din fiecare stat membru și din fiecare țară asociată la Programul-cadru Orizont 2020. Grupul își alege un președinte din rândul membrilor.

2.           Grupul de reprezentanți ai statelor se întrunește cel puțin o dată pe an. Reuniunile sunt convocate de către președintele acestuia. Directorul executiv și președintele Consiliului de conducere sau reprezentanții acestora participă la reuniuni.

Președintele grupului de reprezentanți ai statelor poate invita alte persoane să participe la reuniunile acestuia în calitate de observatori, în special reprezentanții autorităților regionale ale Uniunii și reprezentanții asociațiilor de IMM-uri.

3.           Grupul de reprezentanți ai statelor examinează în special informațiile și furnizează avize cu privire la următoarele aspecte:

(a) progresul înregistrat cu privire la programul întreprinderii comune Clean Sky 2 și în vederea atingerii obiectivelor sale;

(b) actualizări ale orientării strategice;

(c) legăturile cu Programul-cadru Orizont 2020;

(d) planurile de lucru;

(e) participarea IMM-urilor.

4.           De asemenea, grupul de reprezentanți ai statelor furnizează informații întreprinderii comune Clean Sky 2 și acționează ca interfață pentru aceasta în ceea ce privește următoarele aspecte:

(a) starea programelor naționale sau regionale relevante de cercetare și inovare și identificarea potențialelor zone de cooperare, inclusiv dezvoltarea de tehnologii aeronautice;

(b) măsurile specifice luate la nivel național și regional în ceea ce privește evenimentele de difuzare, atelierele tehnice dedicate și activitățile de comunicare.

5.           Grupul de reprezentanți ai statelor poate formula, din proprie inițiativă, recomandări adresate întreprinderii comune Clean Sky 2 cu privire la aspecte de natură tehnică, administrativă și financiară, în special atunci când acestea afectează interesele naționale sau regionale.

Întreprinderea comună Clean Sky 2 informează grupul de reprezentanți ai statelor cu privire la măsurile luate ca urmare a recomandărilor respective.

6.           Grupul de reprezentanți ai statelor își stabilește regulamentul de procedură.

15 – Surse de finanțare

1.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 este finanțată în comun de Uniune și de membrii privați, precum și de entitățile afiliate ale acestora, prin intermediul contribuțiilor financiare plătite în tranșe și al contribuțiilor care constau în costurile suportate de aceștia în legătură cu punerea în aplicare a acțiunilor indirecte care nu sunt rambursate de întreprinderea comună Clean Sky 2.

2.           Costurile administrative ale întreprinderii comune Clean Sky 2 nu depășesc 80 de milioane EUR și sunt acoperite prin intermediul contribuțiilor financiare împărțite anual în mod egal între Uniune și membrii privați ai întreprinderii comune Clean Sky 2. În cazul în care o parte din contribuția la costurile administrative nu este utilizată, aceasta poate fi furnizată pentru a acoperi costurile operaționale ale întreprinderii comune Clean Sky 2.

3.           Costurile operaționale ale întreprinderii comune Clean Sky 2 sunt acoperite prin intermediul:

(a)     unei contribuții financiare din partea Uniunii;

(b)     contribuțiilor în natură din partea membrilor alții decât Uniunea și a entităților lor afiliate, care constau în costurile suportate de către aceștia în legătură cu punerea în aplicare a acțiunilor indirecte, mai puțin contribuția întreprinderii comune Clean Sky 2 și orice contribuție a Uniunii la costurile respective.

4.           Resursele întreprinderii comune Clean Sky 2 introduse în bugetul acesteia includ următoarele contribuții:

(a) contribuțiile financiare ale membrilor la costurile administrative;

(b) contribuția financiară a Uniunii la costurile operaționale;

(c) orice venituri generate de întreprinderea comună Clean Sky 2;

(d) orice alte contribuții financiare, resurse și venituri.

Orice dobândă generată de contribuțiile plătite de membri este considerată venit al întreprinderii comune Clean Sky 2.

5.           Toate resursele întreprinderii comune Clean Sky 2 și ale activităților sale sunt dedicate atingerii obiectivelor prevăzute la articolul 2 din prezentul regulament.

6.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 este proprietara tuturor activelor generate sau transferate în scopul îndeplinirii obiectivelor sale prevăzute la articolul 2 din prezentul regulament.

7.           Cu excepția cazului în care întreprinderea comună Clean Sky 2 este lichidată în conformitate cu clauza 24, orice venituri care depășesc cheltuielile nu sunt plătite membrilor întreprinderii comune Clean Sky 2.

16 – Alocarea contribuției Uniunii

1.           Contribuția Uniunii dedicată costurilor operaționale se alocă după cum urmează:

(a) o sumă reprezentând până la 40 % din finanțarea totală a Uniunii este alocată responsabililor și entităților lor afiliate participante;

(b) o sumă reprezentând până la 30 % din finanțarea totală a Uniunii este alocată partenerilor de bază și entităților lor afiliate participante;

(c) o sumă reprezentând cel puțin 30 % din finanțarea totală a Uniunii este alocată prin intermediul cererilor de propuneri și de oferte competitive. Se acordă o atenție specială asigurării participării adecvate a IMM-urilor.

2.           Finanțarea menționată la alineatul (1) este alocată în urma evaluării propunerilor de către experți independenți.

3.           Defalcarea orientativă a alocării contribuției Uniunii către DTI/IADP/AT este prezentată în anexa III la prezentul regulament.

17 – Angajamentele financiare

1.           Angajamentele financiare ale întreprinderii comune Clean Sky 2 nu depășesc resursele financiare disponibile sau alocate pentru bugetul său de către membrii acesteia.

2.           Angajamentele bugetare pot fi împărțite în tranșe anuale. În fiecare an, Comisia și întreprinderea comună Clean Sky 2 stabilesc tranșele anuale luând în considerare evoluția acțiunilor care primesc asistență financiară, necesitățile estimate și bugetul disponibil.

Calendarul orientativ privind stabilirea tranșelor anuale individuale este comunicat beneficiarilor vizați de fondurile Uniunii.

18 – Exercițiul financiar

Exercițiul financiar începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie.

19 – Planificarea operațională și financiară

1.           Directorul executiv înaintează Consiliului de conducere spre adoptare un proiect de plan de lucru multianual sau anual care include un plan detaliat al activităților de cercetare și inovare, al activităților administrative și al estimărilor privind cheltuielile corespunzătoare. Proiectul de plan de lucru include, de asemenea, valoarea estimată a contribuțiilor care urmează să fie făcute în conformitate cu clauza 15 alineatul (3) litera (b).

2.           Planul de lucru este adoptat înainte de sfârșitul anului care precede punerea sa în aplicare. Planul de lucru este făcut public.

3.           Directorul executiv elaborează proiectul anual de buget pentru anul următor și îl înaintează Consiliului de conducere spre adoptare.

4.           Bugetul anual pentru un anumit an este adoptat de Consiliul de conducere până la sfârșitul anului anterior.

5.           Bugetul anual este adaptat cu scopul de a lua în considerare valoarea contribuției Uniunii, astfel cum este prevăzută în bugetul Uniunii.

20 – Raportarea operațională și financiară

1.           Directorul executiv prezintă anual Consiliului de conducere un raport privind exercitarea obligațiilor sale în conformitate cu regulamentul financiar al întreprinderii comune Clean Sky 2.

Până la data de 15 februarie a fiecărui an, directorul executiv prezintă Consiliului de conducere spre aprobare un raport anual de activitate privind progresul înregistrat de întreprinderea comună Clean Sky 2 în anul calendaristic anterior, în special în legătură cu planul de lucru. Acest raport include, printre altele, informații privind următoarele aspecte:

(a) activitățile de cercetare, de inovare și de alt tip desfășurate și cheltuielile corespunzătoare;

(b) acțiunile prezentate, inclusiv o defalcare în funcție de tipul de participant, inclusiv IMM-uri, și de țară;

(c) acțiunile selectate pentru finanțare, inclusiv o defalcare în funcție de tipul de participant, inclusiv IMM-uri, și de țară, cu indicarea contribuției întreprinderii comune Clean Sky 2 la participanții și acțiunile individuale.

2.           După ce a fost aprobat de Consiliul de conducere, raportul anual de activitate este făcut public.

3.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 prezintă Comisiei un raport anual în conformitate cu articolul 60 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

4.           Conturile întreprinderii comune Clean Sky 2 sunt examinate de către un organism de audit independent, astfel cum se prevede la articolul 60 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

Conturile întreprinderii comune Clean Sky 2 nu sunt examinate de către Curtea de Conturi.

21 –Auditul intern

Competențele exercitate de auditorul intern al Comisiei asupra întreprinderii comune Clean Sky 2 sunt identice cu cele exercitate asupra Comisiei.

22 – Răspunderea membrilor și asigurarea

1.           Răspunderea financiară a membrilor în ceea ce privește datoriile întreprinderii comune Clean Sky 2 se limitează la contribuția acestora deja plătită la costurile administrative.

2.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 subscrie și menține o asigurare adecvată.

23 – Conflictul de interese

1.           Întreprinderea comună Clean Sky 2, organismele și personalul său evită orice conflict de interese în cadrul punerii în aplicare a activităților lor.

2.           Consiliul de conducere poate adopta norme de prevenire și gestionare a conflictelor de interese aplicabile membrilor, organismelor și personalului său. În normele respective, trebuie să se prevadă evitarea unui conflict de interese pentru reprezentanții membrilor care fac parte din Consiliul de conducere.

24 – Lichidarea

1.           Întreprinderea comună Clean Sky 2 se lichidează la încheierea perioadei prevăzute la articolul 1 din prezentul regulament.

2.           Procedura de lichidare se declanșează automat în cazul în care Comisia sau toți membrii privați se retrag din cadrul întreprinderii comune Clean Sky 2.

3.           În scopul derulării procedurilor de lichidare a întreprinderii comune Clean Sky 2, Consiliul de conducere numește unul sau mai mulți lichidatori care se conformează deciziilor Consiliului de conducere.

4.           În momentul lichidării întreprinderii comune Clean Sky 2, activele sale sunt utilizate pentru compensarea pasivelor și a cheltuielilor corespunzătoare lichidării sale. Orice surplus este distribuit în rândul membrilor la momentul lichidării proporțional cu contribuția financiară a acestora la întreprinderea comună Clean Sky 2. Orice surplus distribuit Uniunii este rambursat în bugetul Uniunii.

5.           Se organizează o procedură ad hoc pentru asigurarea unei gestionări adecvate a oricăror acorduri încheiate sau decizii adoptate de întreprinderea comună Clean Sky 2, precum și a oricăror contracte de achiziții cu o durată mai îndelungată decât cea a întreprinderii comune Clean Sky 2.

ANEXA II

Membrii privați ai întreprinderii comune Clean Sky 2

1.           RESPONSABILI:

1.           AgustaWestland SpA and AgustaWestland Limited

2.           Airbus SAS

3.           Alenia Aermacchi SpA

4.           Dassault Aviation SA

5.           Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) e.V.

6.           EADS-CASA

7.           Eurocopter SAS

8.           Evektor

9.           Fraunhofer Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V

10.         Liebherr-Aerospace Lindenberg GmbH

11.         MTU Aero Engines AG

12.         Piaggio Aero Industries

13.         Rolls-Royce Plc.

14.         SAAB AB

15.         Safran SA

16.         Thales Avionics SAS

2.           ASOCIAȚI

Lista de asociați ai întreprinderii comune Clean Sky în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 care sunt, de asemenea, membri ai întreprinderii comune Clean Sky 2 în temeiul prezentului regulament până la finalizarea acțiunilor acestora inițiate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008[23].

1.           Fiber Optic Sensors and Sensing Syst. (FOS&S)

2.           LMS International NV

3.           Micromega Dynamics

4.           EPFL Ecole Polytechnique Lausanne

5.           ETH Zurich

6.           Huntsman Advanced Materials

7.           RUAG Schweiz AG

8.           University of Applied Sciences NW Switzerland (FHNW)

9.           ATG Akustik Technologie Goettingen

10.         DIEHL Aerospace

11.         DLR

12.         EADS Deutschland GmbH

13.         HADEG Recycling GmbH

14.         MTU Aero Engines

15.         Aeronova Aerospace SAU

16.         Aeronova Engineering Solutions

17.         Aeronova Manufacturing Engineering

18.         ITP

19.         EADS France

20.         ONERA

21.         Zodiac ECE

22.         Zodiac Intertechnique

23.         Zodiac Aerazur

24.         HAI

25.         IAI

26.         Aerosoft

27.         Avio

28.         CIRA

29.         CSM

30.         DEMA

31.         FOX BIT

32.         IMAST

33.         Piaggio Aero Industries

34.         Politecnico di Torino

35.         Universita degli Studi Di Napoli „Federico II” Polo delle Scienze e della Tecnologia

36.         Selex ES

37.         SICAMB SPA

38.         Univesità di Bologna

39.         Università degli Studi di Pisa

40.         ATR

41.         ELSIS

42.         University of Malta

43.         Aeronamic

44.         Airborne Technology Centre

45.         KIN Machinebouw B.V.

46.         Eurocarbon

47.         Fokker Aerostructures B.V[24].

48.         Fokker Elmo

49.         Green Systems for Aircraft Foundation (GSAF)

50.         Igor Stichting IGOR

51.         Microflown Technologies

52.         NLR

53.         Stichting NL Cluster for ED

54.         Stichting NL Cluster for SFWA

55.         Sergem Engineering

56.         GKN Aerospace Norway[25]

57.         TU Delft

58.         Universiteit Twente

59.         PZL - Swidn

60.         Avioane Craiova

61.         INCAS

62.         Romaero

63.         Straero

64.         GKN Aerospace Sweden AB[26]

65.         CYTEC[27]

66.         Cranfield University

67.         QinetiQ

68.         University of Nottingham

ANEXA III

Alocarea orientativă a contribuției Uniunii la DTI/IADP/AT

|| 100%

IADP ||

Aeronave de pasageri de mare capacitate || 32%

Aeronave de transport regional || 6%

Giravioane || 12%

DTI ||

Corpuri de aeronavă || 19%

Motoare || 17%

Sisteme || 14%

Activități transversale (AT) ||

Evaluatorul de tehnologii || 1% din valorile IADP/DTI de mai sus

Activitate transversală pentru proiectare ecologică || 2% din valorile IADP/DTI de mai sus

Activitate transversală pentru transportul cu aeronave de mici dimensiuni || 3 % din valorile IADP/DTI de mai sus

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.           CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

              1.1.    Denumirea propunerii/inițiativei

              1.2.    Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

              1.3.    Tipul propunerii/inițiativei

              1.4.    Obiective

              1.5.    Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

              1.6.    Durata acțiunii și a impactului financiar al acesteia

              1.7.    Modul (modurile) de gestionare preconizat(e)

2.           MĂSURI DE GESTIONARE

              2.1.    Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

              2.2.    Sistemul de gestionare și control

              2.3.    Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.           IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

              3.1.    Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

              3.2.    Impactul estimat asupra cheltuielilor

              3.2.1. Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

              3.2.2. Impactul estimat asupra creditelor întreprinderii comune Clean Sky 2

              3.2.3. Impactul estimat asupra resurselor umane ale întreprinderii comune Clean Sky 2

              3.2.4. Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

              3.2.5. Participarea terților la finanțare

              3.3.    Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.           CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.        Denumirea propunerii/inițiativei

Propunere de Regulament al Consiliului privind întreprinderea comună Clean Sky 2.

1.2.        Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB[28]

Domeniul de politică: 08 Cercetare și inovare

Activitate: Orizont 2020

1.3.        Tipul propunerii/inițiativei

¨ Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă

¨ Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare[29]

X Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente

¨ Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă

1.4.        Obiectiv(e)

1.4.1.     Obiectivul (obiectivele) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Principalul obiectiv constă în îmbunătățirea performanței tehnologiilor aeronautice europene în materie de competitivitate și de mediu, în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020, ale Cărții albe privind transporturile și ale provocării referitoare la transporturi din Programul-cadru Orizont 2020.

1.4.2.     Obiectivul (obiectivele) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Obiective specifice

Întreprinderea comună Clean Sky 2 are următoarele obiective:

1.       să contribuie la finalizarea activităților de cercetare inițiate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008 și la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. …/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din … 2013 de stabilire a Programului-cadru Orizont 2020, în special a provocării privind transportul inteligent, ecologic și integrat din cadrul pilonului privind provocările societale ... al Deciziei (UE) nr. …/2013/UE [a Consiliului din … 2013 de stabilire a programului specific Orizont 2020];

2.       să contribuie la atingerea obiectivelor inițiativei tehnologice comune privind Clean Sky 2, în special să integreze, să demonstreze și să valideze tehnologiile capabile:

(a)      să sporească eficiența aeronavelor din punctul de vedere al consumului de combustibil, reducând, prin urmare, emisiile de CO2 cu 20 % până la 30 % în raport cu aeronavele „de ultimă generație” care urmează să fie puse în funcțiune începând cu 2014;

(b)     să reducă cu 20 % până la 30 % emisiile de NOx și de zgomot produse de aeronave în raport cu aeronavele „de ultimă generație” care urmează să fie puse în funcțiune începând cu 2014.

Toate obiectivele menționate mai sus trebuie îndeplinite până în anul 2024.

Activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Denumire: 08 Cercetare și inovare

1.4.3.     Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Părțile interesate din domeniul aviației vor putea să lucreze împreună, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra mediului și va crește dezvoltarea pieței.

Industria aeronautică își va spori competitivitatea. Inițiativa va crea mediul dinamic corespunzător pentru o creștere stabilă în ceea ce privește beneficiile societale și creșterea economică. Aceasta va asigura continuitatea programului Clean Sky 1, programat să se încheie în 2017.

Bugetul estimat al Clean Sky 2 (CS2) va fi completat de investiții private mai ridicate în domeniul cercetării, acționând drept catalizator al investițiilor masive în noile generații de aeronave, de motoare și de sisteme ecologice.

1.4.4.     Indicatori de rezultat și de impact

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

Monitorizarea și evaluarea progresului înregistrat de întreprinderea comună Clean Sky 2 vor fi efectuate atât de organismele externe, cât și de organismele interne.

Monitorizarea progresului intern va fi efectuată într-o primă etapă de biroul de programe al întreprinderii comune. Într-o a doua etapă, întreprinderea comună, împreună cu experții externi independenți, vor efectua anual evaluări tehnice. În plus, Comitetul științific va analiza rezultatele acestor evaluări și va furniza un aviz.

Monitorizarea progresului va fi efectuată pe baza unui set bine definit de indicatori-cheie de performanță referitori la aspectele tehnice, financiare și de gestiune, cum ar fi, de exemplu, execuția bugetului, numărul cazurilor de recurs, durata de efectuare a plăților și durata de acordare a granturilor etc.

În ceea ce privește programul actual Clean Sky, un instrument important pentru măsurarea impactului va fi reprezentat de evaluatorul de tehnologii.

Evaluarea externă a întregului program va fi organizată de Comisia Europeană și efectuată de către experți independenți.

1.5.        Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

1.5.1.     Cerința (cerințele) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Este necesar angajamentul deplin al tuturor părților. Membrii privați din spatele propunerii CS2 au semnat deja o scrisoare de intenție.

1.5.2.     Valoarea adăugată a implicării UE

Capacitățile tehnice din sectorul aeronauticii sunt extrem de specializate și de complementare, fiind distribuite pe întreg teritoriul Europei. Prin urmare, amploarea și domeniul de aplicare a agendei de cercetare pentru ecologizarea aeronavelor depășește frontierele naționale și capacitatea statelor naționale individuale, atât în ceea ce privește angajamentele financiare, cât și capacitățile de cercetare implicate.

Programele naționale nu sunt capabile să abordeze în întregime principalele provocări tehnologice din cauza naturii paneuropene a industriei aeronautice. Numai un program de mare anvergură cu o agendă bine structurată și concentrată pe cercetare poate stimula soluțiile necesare în materie de tehnologie.

1.5.3.     Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

Întreprinderea comună Clean Sky a fost înființată de Consiliu în 2007 ca răspuns la necesitatea atenuării impactului asupra mediului al traficului aerian în creștere. Necesitatea reducerii emisiilor produse de aeronave era evidentă. Programul de cercetare al întreprinderii comune Clean Sky 1 se concentrează pe aceste obiective, având ca termen anul 2017. Până în prezent, evoluțiile tehnologice indică o reducere cu 20 % a emisiilor de CO2.

Întreprinderea comună Clean Sky a atras cu succes o participare masivă și variată a tuturor părților interesate, inclusiv un număr semnificativ de IMM-uri. De la înființarea sa, întreprinderea comună Clean Sky stimulează cu succes evoluțiile către îndeplinirea obiectivelor de mediu strategice.

1.5.4.     Coerența și posibila sinergie cu alte instrumente relevante

În ceea ce privește coerența cu programele statelor membre, Clean Sky 2 permite o participare stabilă datorită caracterului său pe termen lung, unui puternic angajament din partea industriei, precum și datorită faptului că statele membre sunt implicate direct prin intermediul grupului de reprezentanți ai statelor care servește drept platformă pentru schimbul de informații. În plus, participarea reprezentanților industriali, naționali și regionali la definirea programului asigură un nivel maxim de sinergie prin intermediul feedback-ului pe care aceștia îl vor transmite autorităților lor naționale și regionale. Efectul de levier preconizat pentru CS2 ar trebui să conducă la o sensibilizare sau măcar la o reorientare parțială a programelor de asistență la nivel național și la nivelul UE.

1.6.        Durata acțiunii și a impactului financiar al acesteia

X Propunere/inițiativă pe durată determinată

– X  Propunere/inițiativă în vigoare de la 1.1.2014 până la 31.12.2024

– X  Impact financiar din 2014 până în 2020 pentru creditele de angajament

– X  Impact financiar din 2014 până în 2024 pentru creditele de plată

¨ Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

– punere în aplicare cu o perioadă de inițiere din AAAA până în AAAA,

– urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

1.7.        Modul (modurile) de gestionare preconizat(e)[30]

¨ Gestionare directă de către Comisie prin:

– ¨  agențiile executive

– ¨ gestionarea partajată cu statele membre:

– X Gestionare indirectă cu delegarea sarcinilor de execuție a bugetului:

–      ¨         organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

– ¨  BEI și Băncii Europene de Investiții;

– X  organismelor menționate la articolul 209 din Regulamentul financiar;

–      ¨         organismelor de drept public;

– ¨  organismelor de drept privat care îndeplinesc obligații de serviciu public, cu condiția să ofere garanții financiare adecvate;

– ¨  organismelor de drept privat ale statelor membre care au fost însărcinate cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care oferă garanții financiare adecvate;

– ¨ persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC în temeiul titlului V din TUE, identificate în actul de bază relevant.

Observații

Nu se aplică

2.           MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.        Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

A se specifica frecvența și condițiile.

Întreprinderea comună Clean Sky 2 va fi monitorizată prin contacte intermediare și în conformitate cu clauzele 6 și 20 din statut.

În calitate de organism de parteneriat public-privat în conformitate cu articolul 209 din Regulamentul financiar, întreprinderea comună Clean Sky 2 este supusă unor reguli de control stricte.

Monitorizarea este efectuată prin intermediul:

- supravegherii Consiliului de conducere;

- evaluărilor intermediare și finale efectuate de către experții externi (la fiecare 3 ani și la sfârșitul programului, sub supravegherea Comisiei);

2.2.        - Planul de lucru al întreprinderii comune și raportul său anual de activitate. Sistemul de gestionare și control

2.2.1.     Cadrul de control intern

Comisia, prin intermediul ordonatorului său de credite delegat, se va asigura că normele aplicabile întreprinderii comune Clean Sky 2 respectă în totalitate cerințele articolelor 60 și 61 din Regulamentul financiar. Aranjamentele în materie de monitorizare, inclusiv componența Consiliului de conducere, ale întreprinderii comune Clean Sky 2 și modalitățile de raportare vor garanta faptul că serviciile Comisiei pot îndeplini cerințele de contabilitate care vizează atât colegiul, cât și autoritatea bugetară.

Cadrul de control intern al întreprinderii comune Clean Sky 2 se bazează pe:

- punerea în aplicare a standardelor de control intern care oferă cel puțin garanții echivalente cu cele oferite de Comisie;

- procedurile de selecție a celor mai bune proiecte prin intermediul unei evaluări independente și transpunerea acestora în instrumente juridice;

- gestionarea proiectelor și a contractelor pe întreaga durată de viață a fiecărui proiect;

- controale ex-ante în cazul a 100 % din cererile de rambursare, inclusiv primirea de certificate de audit și certificarea ex-ante a metodologiilor privind costurile;

- audituri ex-post pe un eșantion de cereri ca parte din auditurile ex-post ale programului Orizont 2020;

- evaluarea științifică a rezultatelor proiectelor.

Au fost stabilite diferite măsuri de atenuare a riscului inerent de producere a unui conflict de interese în cadrul întreprinderii comune Clean Sky 2, în special în ceea ce privește voturile egale pentru Comisie și partenerii industriali în cadrul Consiliului de conducere, selecția directorului de către Consiliul de conducere pe baza unei propuneri din partea Comisiei, independența personalului, evaluările realizate de către experții independenți pe baza criteriilor de selecție publicate, precum și privind mecanismele de recurs și declarațiile integrale de interese. Stabilirea valorilor etice și organizaționale va fi unul dintre rolurile-cheie ale întreprinderii comune, urmând a fi monitorizată de către Comisie.

2.2.2      Costurile și beneficiile controalelor

Competențele exercitate de auditorul intern al Comisiei asupra întreprinderii comune Clean Sky 2 sunt identice cu cele exercitate asupra Comisiei. În plus, Consiliul de conducere poate asigura, după caz, instituirea unei structuri de audit intern a întreprinderii comune Clean Sky 2.

Directorului executiv al întreprinderii comune Clean Sky 2 i se va solicita, în calitate de ordonator de credite, să introducă un sistem de control și de gestionare internă rentabil din punct de vedere al costurilor. De asemenea, acestuia i se va solicita să prezinte Comisiei un raport privind cadrul de control intern adoptat.

Comisia va monitoriza riscul de neconformitate prin intermediul sistemului de raportare pe care urmează să îl stabilească, precum și prin urmărirea rezultatelor auditurilor ex-post privind beneficiarii fondurilor UE din cadrul întreprinderii comune Clean Sky 2, în cadrul auditurilor ex-post care acoperă întregul program Orizont 2020.

Sistemul de control stabilit va trebui să ia în considerare sentimentul general, atât în rândul beneficiarilor fondurilor UE, cât și la nivelul autorității legislative, potrivit căruia sarcina de control necesară pentru a atinge o limită de eroare de 2 % a devenit prea mare. Aceasta riscă să reducă atractivitatea programului de cercetare al Uniunii și să afecteze astfel în mod negativ cercetarea și inovarea din Uniune.

Consiliul European din 4 februarie 2011 a ajuns la concluzia că „simplificarea instrumentelor UE care vizează promovarea cercetării, a dezvoltării și a inovării reprezintă un element esențial în vederea facilitării adoptării acestora de către cei mai buni oameni de știință și de cele mai inovatoare întreprinderi, în special prin obținerea unui acord între instituțiile relevante cu privire la un nou echilibru între încredere și control, precum și între asumarea riscurilor și evitarea acestora” (a se vedea EUCO 2/1/11 REV 1, Bruxelles, 8 martie 2011).

Parlamentul European, în rezoluția sa din 11 noiembrie 2010 (P7_TA(2010)0401) referitoare la simplificarea punerii în aplicare a programelor-cadru de cercetare, sprijină în mod explicit un risc mai mare de eroare în ceea ce privește finanțarea pentru cercetare și „își exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că sistemul actual și gestionarea practică a PC7 sunt orientate în mod excesiv către control, ceea ce duce la o risipă a resurselor, la o participare scăzută și la perspective de cercetare mai puțin atractive; ia act cu îngrijorare de faptul că actualul sistem de gestionare cu a sa «toleranță zero la risc» pare mai degrabă să evite riscurile decât să le gestioneze”.

Prin urmare, există un consens între părțile interesate și instituții conform căruia trebuie luată în considerare o gamă completă de obiective și interese, în special succesul politicii de cercetare, competitivitatea internațională și excelența științifică, împreună cu rata de eroare. În același timp, există o necesitate clară ca bugetul să fie gestionat în mod eficient și eficace, pentru a se preveni frauda și risipa.

Conform celor menționate mai sus, Comisia va monitoriza riscul de neconformitate prin intermediul sistemului de raportare pe care urmează să îl stabilească, precum și prin urmărirea rezultatelor auditurilor ex-post privind beneficiarii fondurilor UE din cadrul întreprinderii comune Clean Sky 2, în cadrul auditurilor ex-post care acoperă întregul program Orizont 2020.

2.2.3.     Nivelul estimat al riscului de neconformitate

Conform celor raportate de Comisie în fișa financiară legislativă pentru Orizont 2020, obiectivul final constă în atingerea unei rate de eroare reziduale mai mică de 2 % din totalul cheltuielilor pe parcursul duratei de viață a programului. În acest scop, Comisia a introdus o serie de măsuri de simplificare. Cu toate acestea, trebuie avute în vedere, de asemenea, celelalte obiective menționate anterior, precum și costurile de control.

Întrucât normele de participare la întreprinderea comună Clean Sky 2 sunt în principiu identice cu cele care urmează să fie utilizate de către Comisie și întrucât beneficiarii potențiali prezintă un profil de risc similar cu cel al beneficiarilor programului Comisiei, este posibil ca nivelul de eroare să fie similar celui stabilit de Comisie pentru Orizont 2020, și anume să garanteze cu o certitudine rezonabilă că riscul de eroare pe parcursul perioadei multianuale de cheltuieli se va situa între 2 % și 5 % anual, cu scopul final de a atinge un nivel al erorii reziduale cât mai apropiat de 2 % în momentul finalizării programelor multianuale și după ce a fost luat în considerare impactul financiar al tuturor auditurilor, corecturilor și măsurilor de redresare.

Pentru detalii complete privind rata de eroare preconizată în legătură cu participanții, a se vedea fișa financiară legislativă pentru Orizont 2020.

2.3.        Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

Comisia va garanta faptul că întreprinderea comună Clean Sky 2 aplică procedurile de luptă împotriva fraudei în toate etapele procesului de gestionare. Propunerile pentru Orizont 2020 au făcut obiectul unui test de rezistență la fraudă și al unei evaluări a impactului. În ansamblu, măsurile propuse ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra luptei împotriva fraudei, în special prin accentul mai mare asupra auditului bazat pe risc, precum și printr-o evaluare științifică și un control științific consolidate.

Comisia ia măsurile adecvate pentru a garanta că, atunci când sunt puse în aplicare acțiuni finanțate în temeiul prezentului regulament, interesele financiare ale Uniunii sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, a corupției și a oricăror alte activități ilegale, prin controale eficace și, în cazul în care se constată nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit, precum și, dacă este necesar, prin sancțiuni eficace, proporționale și disuasive.

Actuala întreprindere comună Clean Sky 2 cooperează deja cu serviciile Comisiei în chestiuni referitoare la fraude și neregularități, Comisia urmând să garanteze continuarea și consolidarea acestei cooperări.

Curtea de Conturi are competența de a efectua audituri, atât pe bază de documente, cât și la fața locului, în ceea ce privește toți beneficiarii de granturi, contractanții și subcontractanții care au primit fonduri din partea Uniunii în cadrul programului.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua controale și inspecții la fața locului la operatorii economici care beneficiază direct sau indirect de o astfel de finanțare, în conformitate cu procedurile prevăzute în Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96, cu scopul de a stabili existența eventuală a unei fraude, a unui act de corupție sau a oricărei alte activități ilegale care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii, în cadrul unui acord de grant, al unei decizii de acordare a unui grant sau al unui contract de finanțare din partea Uniunii.

3.           IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.        Rubrica din cadrul financiar multianual și linia bugetară de cheltuieli afectată

· Noi linii bugetare solicitate : Da

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual || Linia bugetară || Tipul cheltuielilor || Contribuția

Numărul Rubrica 1A – Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă || Dif./Nedif. || Țări AELS || Țări candidate || Țări terțe || În sensul articolului 18 alineatul (1) litera (aa) din Regulamentul financiar

1A || 08.020734 (linie de bază: 08.020304) || Dif. || DA || DA || DA || DA

3.2.        Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.     Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar multianual: || Numărul || Rubrica: 1A – Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă

Întreprinderea comună Clean Sky2 || || || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || Anii 2021-2024 || TOTAL

Titlul 1: Cheltuieli de personal || Angajamente || (1) || 0,702 || 0,991 || 1,011 || 1,032 || 2,140 || 2,183 || 10,587 || p.m || 18,646

Plăți || (2) || 0,702 || 0,991 || 1,011 || 1,032 || 2,140 || 2,183 || 2,226 || 8,361 || 18,646

Titlul 2: Cheltuieli de infrastructură și de funcționare || Angajamente || (1a) || 1,136 || 1,106 || 1,149 || 2,016 || 2,444 || 2,566 || 10,937 || p.m || 21,354

Plăți || (2a) || 1,136 || 1,106 || 1,149 || 2,016 || 2,444 || 2,566 || 2,566 || 8,370 || 21,354

Titlul 3: Cheltuieli operaționale || Angajamente || (3a) || 100,000 || 350,000 || 250,000 || 200,000 || 350,000 || 300,000 || 210,000 || p.m || 1760,000

Plăți || (3b) || 13,000 || 108,000 || 181,583 || 218,333 || 227,083 || 256,000 || 275,542 || 480,458 || 1760,000

TOTAL credite pentru întreprinderea comună Clean Sky 2 || Angajamente || =1+1a +3a || 101,838 || 352,097 || 252,160 || 203,048 || 354,584 || 304,749 || 231,524 || p.m || 1800,000

Plăți || =2+2a +3b || 14,838 || 110,097 || 183,743 || 221,381 || 231,667 || 260,749 || 280,335 || 497,189 || 1800,000

Rubrica din cadrul financiar multianual: || 1A || „Cheltuieli administrative”

|| || || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || Anul 2021 și următorii || TOTAL

DG: RTD || ||

Ÿ Resurse umane || 0,594 || 0,606 || 0,618 || 0,630 || 0,642 || 0,655 || 0,669 || p.m || 4,414

Ÿ Alte cheltuieli administrative || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0

TOTAL DG RTD || || 0,594 || 0,606 || 0,618 || 0,630 || 0,642 || 0,655 || 0,669 || p.m || 4,414

TOTAL credite la RUBRICA 1A din cadrul financiar multianual || (Total angajamente = Total plăți) || 0,594 || 0,606 || 0,618 || 0,630 || 0,642 || 0,655 || 0,669 || p.m || 4,414

milioane EUR (cu trei zecimale)

|| || || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || Anul 2021 și următorii || TOTAL

TOTAL credite la RUBRICILE 1-5 din cadrul financiar multianual || Angajamente || 102,432 || 352,703 || 252,778 || 203,678 || 355,226 || 305,404 || 232,193 || || 1804,414

Plăți || 15,432 || 110,703 || 184,361 || 222,011 || 232,309 || 261,404 || 281,004 || 497,189 || 1804,414

3.2.2.     Impactul estimat asupra creditelor întreprinderii comune

– ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

– X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

Obiective și realizări orientative ò || || || Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 și următorii || TOTAL

REALIZĂRI ||

Tipul[31] || Costul mediu || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul || Costul || Numărul total || Costul total ||

Execuția programului anual de lucru al Clean Sky[32] ... || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Granturi || Granturi semnate || 3,432 || 7 || 100,00 || 80 || 350,000 || 70 || 250,000 || 60 || 200,000 || 120 || 350,000 || 100 || 300,000 || 77 || 210,000 || 514 || 1760,000

|| || || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || ||

TOTAL COSTURI || 7 || 100 || 80 || 350,000 || 70 || 250,000 || 60 || 200,000 || 120 || 350,000 || 100 || 300,000 || 77 || 210,000 || 514 || 1760,000

3.2.3.     Impactul estimat asupra resurselor umane

3.2.3.1.  Sinteza întreprinderii comune Clean Sky 2

– X  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite administrative

– ¨  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite administrative, conform explicațiilor de mai jos:

Numărul membrilor personalului (în cifre/ENI)[33]

|| Anul 2014[34] || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || Anul 2021 || Anul 2022 || Anul 2023 || Anul 2024

Funcționari (funcții AD) || || || || || || || || || || ||

Funcționari (funcții AST) || || || || || || || || || || ||

Agenți contractuali || 6 || 6 || 6 || 6 || 6 || 6 || 6 || 5 || 4 || 3 || 2

Agenți temporari (funcții AD) || 27 || 32 || 32 || 32 || 30 || 30 || 30 || 27 || 27 || 27 || 24

Agenți temporari (funcții AST) || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 3 || 2 || 2

Experți naționali detașați || || || || || || || || || || ||

TOTAL || 37 || 42 || 42 || 42 || 40 || 40 || 40 || 36 || 34 || 32 || 28

milioane EUR (cu trei zecimale)

|| Anul 2014[35] || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 || Anul 2021 || Anul 2022 || Anul 2023 || Anul 2024

Funcționari (funcții AD) || || || || || || || || || || ||

Funcționari (funcții AST) || || || || || || || || || || ||

Agenți contractuali || 0,282[36] || 0,288 || 0,293 || 0,299 || 0,305 || 0,311 || 0,318 || 0,270 || 0,220 || 0,169 || 0,115

Agenți temporari (funcții AD) || 2,916[37] || 3,525 || 3,596 || 3,66 || 3,507 || 3,577 || 3,648 || 3,350 || 3,417 || 3,485 || 3,160

Agenți temporari (funcții AST) || 0,432 || 0,441 || 0,449 || 0,458 || 0,468 || 0,477 || 0,486 || 0,496 || 0,380 || 0,258 || 0,263

Experți naționali detașați || || || || || || || || || || ||

TOTAL || 3,630 || 4,254 || 4,338 || 4,425 || 4,280 || 4,366 || 4,453 || 4,116 || 4,016 || 3,912 || 3,538

3.2.3.2.  Cerințele estimate în materie de resurse umane pentru DG-ul tutelar

– ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

– X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimările se vor exprima în valori întregi

|| Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020*

|| Ÿ Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

XX 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei) || || || || || || ||

XX 01 01 02 (Delegații) || || || || || || ||

XX 01 05 01 (Cercetare indirectă) || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4

10 01 05 01 (Cercetare directă) || || || || || || ||

|| || || || || || ||

|| *Numărul angajaților după 2020 va fi stabilit într-o etapă ulterioară. Ÿ Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI)[38]

XX 01 02 01 (AC, END, INT din „bugetul global”) || || || || || || ||

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JED în delegații) || || || || || || ||

XX 01 04 aa[39] || - la sediu[40] || || || || || || ||

- în delegații || || || || || || ||

XX 01 05 02 (AC, END, INT - Cercetare indirectă) || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1

10 01 05 02 (AC, END, INT- Cercetare directă) || || || || || || ||

Alte linii bugetare (a se preciza) || || || || || || ||

TOTAL || 5 || 5 || 5 || 5 || 5 || 5 || 5

08 este domeniul de politică sau titlul vizat din buget.

Necesarul de resurse umane va fi acoperit de efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja gestionării acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, dacă este necesar, prin resurse suplimentare, care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și ținând cont de constrângerile bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Agenți temporari || monitorizarea tehnică a progresului înregistrat de activitățile ITC; legătura cu grupul de reprezentanți ai statelor, ACARE și Comitetul pentru Programul Transporturi; observarea cererilor de propuneri, a cererilor de oferte și a aderării noilor membri; definirea poziției Comisiei în cadrul Consiliului de conducere (drept de vot / veto); participarea la reuniuni, reprezentarea Comisiei la nivelul Consiliului de conducere; organizarea evaluării intermediare și finale; efectuarea de controale/audituri la fața locului; raportarea progresului înregistrat de ITC.

Agenți externi || · asistența administrativă și rolul consultativ pentru funcționari

Descrierea calculului costurilor în echivalent ENI ar trebui inclusă în secțiunea 3 a anexei.

Cerințe estimate în materie de resurse umane pentru întreprinderea comună Clean Sky 2[41]

– ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

– X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

a.       Cerințe estimate în materie de resurse umane care trebuie finanțate din credite în cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020

Estimările se vor exprima în valori întregi (sau cel mult cu o zecimală)

|| Anul 2014[42] || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020 și următorii

Ÿ Posturi din schema de personal (agenți temporari)

|| || || || || || ||

Întreprinderea comună Clean Sky 2 (organismul PPP) || || || || || || ||

Agenți temporari (funcții AD) || 10 || 15 || 15 || 15 || 30 || 30 || 30

Agenți temporari (funcții AST) || 3 || 3 || 3 || 3 || 4 || 4 || 4

total || 13 || 18 || 18 || 18 || 34 || 34 || 34

* Echivalentul mediei anuale de personal. Ÿ Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI)[43]

Întreprinderea comună Clean Sky 2 (organismul PPP) || || || || || || ||

AC GFIV || 0 || 0 || 0 || 0 || 3 || 3 || 3

AC GF III || 0 || 0 || 0 || 0 || 3 || 3 || 3

AC GF II || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

AC GFI || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Total AC || 0 || 0 || 0 || 0 || 6 || 6 || 6

TOTAL || 13 || 18 || 18 || 18 || 40 || 40 || 40

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Agenți temporari || Sarcinile care trebuie efectuate sunt evidențiate în descrierea posturilor din schema multianuală de politică de personal a întreprinderii comune Clean Sky 2 (cea mai recentă versiune pentru perioada 2013-2015)

Agenți externi || · sprijin și asistență (administrativă, financiară, tehnică) acordate agenților temporari.

Descrierea calculului costurilor în echivalent ENI ar trebui inclusă în secțiunea 3 a anexei.

b.      Resursele umane finanțate din credite în cadrul financiar multianual pentru perioada 2007-2013[44]

Estimările se vor exprima în valori întregi

|| Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 ||

|| Ÿ Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

|| || || || ||

Întreprinderea comună Clean Sky 2 (organismul PPP) || || || || ||

Agenți temporari (funcții AD) || 17 || 17 || 17 || 17 ||

Agenți temporari (funcții AST) || 1 || 1 || 1 || 1 ||

|| Ÿ Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI)[45]

Întreprinderea comună Clean Sky 2 (organismul PPP) || || || || ||

AT || || || || ||

AC || 6 || 6 || 6 || 6 ||

END || || || || ||

INT || || || || ||

TOTAL || 24 || 24 || 24 || 24 ||

c.       Contribuția la costurile de funcționare pentru eliminarea treptată a organismului PPP în temeiul cadrului financiar multianual pentru perioada 2007-2013

(în EUR)

|| Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Total[46]

Contribuția în numerar din partea UE || 2 408 093 || 2 408 093 || 3 373 054 || 3 373 054 || 11 562 294

Contribuția în numerar din partea terților || 2 408 093 || 2 408 093 || 3 373 054 || 3 373 054 || 11 562 294

TOTAL || 4 816 186 || 4 816 186 || 6 746 108 || 6 746 108 || 23 124 588

3.2.4.     Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

– X  Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

– ¨  Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare vizate și sumele aferente.

Nu se aplică

– ¨  Propunerea/inițiativa necesită utilizarea instrumentului de flexibilitate sau revizuirea cadrului financiar multianual[47].

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizându-se rubricile și liniile bugetare vizate, precum și sumele aferente.

Nu se aplică

3.2.5.     Participarea terților la finanțare

– Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

– X Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

|| Anul 2014 || Anul 2015 || Anul 2016 || Anul 2017 || Anul 2018 || Anul 2019 || Anul 2020+ || Total

Membri privați ai Clean Sky – contribuție în numerar la costurile administrative || 1,838 || 2,097 || 2,160 || 3,048 || 4,584 || 4,749 || 21,524 || 40,000

Membri privați ai Clean Sky – contribuție în numerar la costurile operaționale* || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

TOTAL credite cofinanțate || 1,838 || 2,097 || 2,160 || 3,048 || 4,584 || 4,749 || 21,524 || 40,000

Contribuția totală a membrilor, alții decât Uniunea, este stabilită la articolul 4 din regulamentul Consiliului referitor la întreprinderea comună Clean Sky 2.

3.3.        Impactul estimat asupra veniturilor

– X  Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

– ¨  Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

– ¨         asupra resurselor proprii

– ¨         asupra diverselor venituri

milioane EUR (cu trei zecimale)

Linie bugetară de venituri: || Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs || Impactul propunerii/inițiativei[48]

Anul N || Anul N+1 || Anul N+2 || Anul N+3 || a se introduce numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Articolul …………. || || || || || || || ||

Pentru diversele venituri „alocate”, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

A se preciza metoda de calcul al impactului asupra veniturilor.

[1]               Această sumă este orientativă și va depinde de suma finală alocată Direcției Generale Cercetare și Inovare în cadrul provocării menționate.

[2]               JO … [avizul PE].

[3]               JO … [avizul CES].

[4]               JO L 412, 30.12.2006, p. 1.

[5]               JO L 400, 30.12.2006, p. 86.

[6]               COM(2010) 2020 final.

[7]               JO … [PC H2020].

[8]               JO … [PS H2020].

[9]               JO L 30, 4.2.2008, p.1-20.

[10]             SEC/2011/1072 final.

[11]             http://www.cleansky.eu/sites/default/files/news/csjuconsultationreview_final.pdf

[12]             JO L 298, 26.10.2012, p.1.

[13]             JO … [RdP H2020].

[14]             JO L 362, 31.12.2012, p. 1.

[15]             JO L 298, 26.10.2012, p. 1.

[16]             JO L 56, 4.3.1968, p. 1.

[17]             JO L 136, 31.5.1999, p. 1.

[18]             JO L 292, 15.11.1996, p. 2-5.

[19]             JO L 136, 31.5.1999, p. 15.

[20]             JO L 145, 31.5.2001, p. 43.

[21]             JO L 264, 25.9.2006, p. 13-19.

[22]             JO L 64, 2.3.2007, p. 1.

[23]             Lista se bazează pe anexa II la Regulamentul (CE) nr. 71/2008, actualizată pe baza acordurilor de granturi existente încheiate de întreprinderea comună Clean Sky.

[24]             Fosta Stork Aerospace.

[25]             Fosta Volvo Aero Norge AS.

[26]             Fosta Volvo Aero Corporation.

[27]             Fosta UMECO Structural Materials (DERBY) Limited; fosta Advanced Composites Group (ACG).

[28]             ABM: gestionare pe activități; ABB: întocmirea bugetului pe activități.

[29]             Astfel cum se prevede la articolul 54 alineatul (2) literele (a) sau (b) din Regulamentul financiar.

[30]             Explicațiile privind modurile de gestionare, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[31]             Realizările sunt produsele și serviciile care vor fi furnizate (de exemplu: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).

[32]             Conform descrierii din secțiunea 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”.

[33]             În cazul organismelor de PPP ale UE menționate la articolul 209 din Regulamentul financiar, prezentul tabel este introdus în scop informativ.

[34]             Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.

[35]             Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.

[36]             Utilizarea costurilor standard: 47 000 EUR anual + 2 % creștere medie anuală.

[37]             Utilizarea costurilor standard: 108 000 EUR anual + 2 % creștere medie anuală.

[38]             AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară („Intérimaire”).

[39]             Subplafonul pentru personal extern din credite operaționale (fostele linii „BA”).

[40]             În special pentru fonduri structurale, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și Fondul european pentru pescuit (FEP).

[41]             În cazul organismelor de PPP ale UE menționate la articolul 209 din Regulamentul financiar, prezentul tabel este introdus în scop informativ.

[42]             În perioada 2014-2017, personalul va fi plătit din creditele PC7, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 71/2008.

[43]             AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară („Intérimaire”).

[44]             În cazul organismelor de PPP ale UE menționate la articolul 209 din Regulamentul financiar, prezentul tabel este introdus în scop informativ.

[45]             AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară („Intérimaire”).

[46]             Contribuția totală a UE în numerar ar trebui să fie egală cu suma alimentată anticipat în bugetul pentru anul 2013 în vederea finalizării activităților organismului respectiv în perioada 2007-2013.

[47]             A se vedea punctele 19 și 24 din Acordul interinstituțional.

[48]             În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxele vamale și cotizațiile pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea a 25 % pentru costuri de colectare.

Top