EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1005

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1005 al Comisiei din 15 iunie 2017 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare privind formatul și termenele pentru comunicările și publicările referitoare la suspendarea și retragerea instrumentelor financiare de la tranzacționare în conformitate cu Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind piețele instrumentelor financiare (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2017/3981

OJ L 153, 16.6.2017, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/1005/oj

16.6.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 153/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/1005 AL COMISIEI

din 15 iunie 2017

de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare privind formatul și termenele pentru comunicările și publicările referitoare la suspendarea și retragerea instrumentelor financiare de la tranzacționare în conformitate cu Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind piețele instrumentelor financiare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (1), în special articolul 32 alineatul (3) și articolul 52 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Directiva 2014/65/UE instituie un sistem prin care suspendările de la tranzacționare, ridicarea acestor suspendări și retragerea de la tranzacționare trebuie să fie publicate și comunicate la timp și într-o manieră eficientă.

(2)

Publicarea informațiilor de mai sus, pe site-uri web, de către operatorii de locuri de tranzacționare și autoritățile competente asigură accesul ușor, fără a impune costuri suplimentare semnificative. Prin urmare, publicarea pe un site web ar trebui să fie mijlocul principal de publicare și diseminare simultană a informațiilor în Uniune. Pentru a se asigura că informațiile sunt puse simultan la dispoziția tuturor, publicarea prin alte mijloace ar trebui să fie posibilă numai în același timp cu publicarea pe site-ul web sau după această publicare.

(3)

Din cauza nevoii de comunicare rapidă și exactă, de natură să permită funcționarea schimbului de informații și a cooperării prevăzute în Directiva 2014/65/UE, ar trebui stabilite formate și termene uniforme pentru comunicările și publicările de informații, astfel încât toate informațiile relevante să fie comunicate și publicate cu ușurință și în mod eficient. Utilizarea acestor formate și termene ar trebui să nu aducă atingere utilizării altor formate sau termene în circumstanțe excepționale și neprevăzute, în cazurile în care formatele și termenele prevăzute în prezentul regulament nu ar fi adecvate având în vedere amploarea și urgența comunicărilor care ar fi impuse, de exemplu, de închiderea întregii piețe.

(4)

Din motive de coerență și pentru a se asigura buna funcționare a piețelor financiare, este necesar ca dispozițiile prezentului regulament și cele ale Directivei 2014/65/UE să se aplice de la aceeași dată.

(5)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de punere în aplicare transmis Comisiei de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

(6)

ESMA a efectuat consultări publice privind proiectul de standarde tehnice de punere în aplicare pe care se bazează prezentul regulament și a solicitat punctul de vedere al Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor, înființat în temeiul articolului 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (2),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Domeniul de aplicare

Prezentul regulament stabilește formatul și termenele pentru următoarele comunicări și publicări:

(a)

publicarea de către un operator de piață care exploatează o piață reglementată sau de către o firmă de investiții ori un operator de piață care exploatează un MTF sau un OTF a deciziei sale de a suspenda sau de a retrage de la tranzacționare un instrument financiar și, dacă este cazul, un instrument financiar derivat conex ori de a ridica o suspendare;

(b)

comunicarea deciziilor prevăzute la litera (a) către autoritatea competentă relevantă;

(c)

publicarea de către o autoritate competentă a deciziei sale de a suspenda sau de a retrage de la tranzacționare un instrument financiar și, dacă este cazul, un instrument financiar derivat conex ori de a ridica o suspendare;

(d)

comunicarea de către o autoritate competentă, către ESMA sau alte autorități competente, a deciziei sale de a suspenda sau de a retrage de la tranzacționare un instrument financiar și, dacă este cazul, un instrument financiar derivat conex ori de a ridica o suspendare;

(e)

comunicarea de către o autoritate competentă care a primit o notificare, către ESMA și către alte autorități competente, a deciziei sale privind respectarea sau nu a deciziei menționate la litera (d).

Articolul 2

Definiția termenului de „operator de loc de tranzacționare”

În sensul prezentului regulament, un „operator de loc de tranzacționare” înseamnă oricare dintre următoarele:

(a)

un operator de piață care exploatează o piață reglementată, un MTF sau un OTF;

(b)

o firmă de investiții care exploatează un MTF sau un OTF.

Articolul 3

Formatul publicărilor și al comunicărilor transmise de operatorii de locuri de tranzacționare

(1)   Operatorii de locuri de tranzacționare publică deciziile menționate la articolul 1 litera (a) pe site-urile lor web, în formatul stabilit în tabelul 2 din anexă.

(2)   Operatorii de locuri de tranzacționare comunică autorității competente relevante deciziile menționate la articolul 1 litera (a) într-un format standard care poate fi citit de calculator, aprobat de autoritatea competentă și care respectă formatul stabilit în tabelul 2 din anexă.

Articolul 4

Termenele publicărilor și ale comunicărilor transmise de operatorii de locuri de tranzacționare

(1)   Operatorii de locuri de tranzacționare publică imediat deciziile menționate la articolul 1 litera (a).

(2)   Operatorii de locuri de tranzacționare nu publică deciziile menționate la articolul 1 litera (a) prin alte mijloace înainte de a le publica în conformitate cu articolul 3 alineatul (1).

(3)   Operatorii de locuri de tranzacționare comunică deciziile menționate la articolul 1 litera (a) autorității competente relevante simultan cu publicarea sau imediat după aceasta.

Articolul 5

Formatul publicărilor și al comunicărilor efectuate de autoritățile competente

(1)   Autoritățile competente publică decizia menționată la articolul 1 litera (c) pe un site web, în formatul stabilit în tabelul 3 din anexă.

(2)   Autoritățile competente comunică deciziile menționate la articolul 1 literele (d) și (e) într-un format standard care poate fi citit de calculator, utilizând formatele stabilite în tabelul 3, respectiv tabelul 4 din anexă.

Articolul 6

Termenele publicărilor și ale comunicărilor efectuate de autoritățile competente

(1)   Autoritățile competente publică deciziile menționate la articolul 1 litera (c) imediat.

(2)   Autoritățile competente comunică decizia menționată la articolul 1 litera (d) simultan cu publicarea sau imediat după aceasta.

(3)   La primirea comunicării menționate la articolul 1 litera (d), o autoritate competentă care a primit o notificare comunică decizia menționată la articolul 1 litera (e) fără întârzieri nejustificate.

Articolul 7

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 3 ianuarie 2018.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 15 iunie 2017.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 173, 12.6.2014, p. 349.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).


ANEXĂ

Tabelul 1

Tabel cu simbolurile aplicabile în toate tabelele

SIMBOL

TIP DE DATE

DEFINIȚIE

{ALPHANUM-n}

Până la n caractere alfanumerice

Câmp ce permite introducerea unui text liber.

{COUNTRYCODE_2}

2 caractere alfanumerice

Codul de 2 litere al țării, astfel cum este definit în Codul de țară ISO 3166-1 alfa-2

{DATE_TIME_FORMAT}

Formatul datei și orei ISO 8601

Data și ora, în următorul format:

AAAA-LL-ZZThh:mm:ss.Z.

„AAAA” reprezintă anul;

„LL” reprezintă luna;

„ZZ” reprezintă ziua;

„T” – înseamnă că trebuie utilizată litera „T”;

„hh” reprezintă ora;

„mm” reprezintă minutul;

„ss” reprezintă secunda;

Z reprezintă ora UTC (ora universală coordonată).

Datele și orele se indică în formatul UTC.

{ISIN}

12 caractere alfanumerice

Codul ISIN, astfel cum este definit în ISO 6166

{LEI}

20 caractere alfanumerice

Identificatorul entității juridice, astfel cum este definit în ISO 17442

{MIC}

4 caractere alfanumerice

Identificatorul pieței, astfel cum este definit în ISO 10383


Tabelul 2

Formatul publicărilor și comunicărilor transmise autorității competente relevante de către un operator de loc de tranzacționare privind decizia sa de a suspenda sau de a retrage de la tranzacționare un instrument financiar și instrumentele financiare derivate conexe și privind decizia sa de a ridica o suspendare a unui instrument financiar și a instrumentelor financiare derivate conexe

CÂMP

DETALII DE RAPORTAT

FORMATUL DE RAPORTARE

Data și ora la care a avut loc publicarea/comunicarea

Câmpul se completează cu data și ora publicării/comunicării.

{DATE_TIME_FORMAT}

Tipul de acțiune

Câmpul se completează cu tipul de acțiune

Suspendare, retragere, ridicare a unei suspendări.

Motivele acțiunii

Câmpul se populează cu motivele acțiunii

{ALPHANUM-350}

Produce efecte de la

Câmpul se completează cu data și ora de la care acțiunea produce efecte.

{DATE_TIME_FORMAT}

Produce efecte până la

Câmpul se completează cu data și ora până la care acțiunea produce efecte.

{DATE_TIME_FORMAT}

În curs

Câmpul se completează cu valoarea „adevărat” dacă acțiunea este în curs sau cu valoarea „fals” în caz contrar.

„Adevărat”– acțiunea este în curs

„Fals”– acțiunea nu este în curs

Loc(uri) de tranzacționare

Câmpul se populează cu codul sau codurile MIC al(e) locului sau locurilor de tranzacționare ori ale segmentelor acestuia sau acestora cu care are legătură acțiunea.

{MIC}

Dacă trebuie introduse mai multe coduri MIC, acest câmp se populează cu mai multe coduri MIC, separate prin virgulă.

Denumirea emitentului

Câmpul se populează cu denumirea emitentului instrumentului cu care are legătură acțiunea.

{ALPHANUM-350}

Emitent

Câmpul se populează cu LEI al emitentului instrumentului cu care are legătură acțiunea.

{LEI}

Identificatorul instrumentului

Câmpul se populează cu codul ISIN al instrumentului.

{ISIN}

Denumirea completă a instrumentului

Câmpul se populează cu denumirea instrumentului.

{ALPHANUM-350}

Instrumente financiare derivate conexe

Câmpul se populează cu codurile ISIN ale instrumentelor financiare derivate conexe, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2017/569 al Comisiei (1), cu care are, de asemenea, legătură acțiunea.

{ISIN}

Dacă trebuie introduse mai multe coduri ISIN, acest câmp se populează cu mai multe coduri ISIN, separate prin virgulă.

Alte instrumente conexe

Câmpul se populează cu codurile ISIN ale instrumentelor financiare derivate conexe afectate de acțiune.

{ISIN}

Dacă trebuie introduse mai multe coduri ISIN, acest câmp se populează cu mai multe coduri ISIN, separate prin virgulă.

Observații

Câmpul se completează cu comentarii.

{ALPHANUM-350}


Tabelul 3

Formatul publicărilor și comunicărilor transmise de către autoritățile competente privind decizia de a suspenda sau de a retrage de la tranzacționare un instrument financiar și instrumentele financiare derivate conexe și de a ridica o suspendare a unui instrument financiar și a instrumentelor financiare derivate conexe

CÂMP

DETALII DE RAPORTAT

FORMATUL DE RAPORTARE

Autoritatea competentă

Câmpul se completează cu acronimul autorității competente care efectuează publicarea/comunicarea.

{ALPHANUM-10}

Statul membru al autorității competente

Câmpul se completează cu codul de țară al statului membru al autorității competente care efectuează publicarea/comunicarea.

{COUNTRYCODE_2}

Operatorul de loc de tranzacționare ca inițiator al acțiunii

Câmpul se completează cu următoarele valori:

„adevărat”, dacă inițiatorul acțiunii este un operator de loc de tranzacționare; sau

„fals”, dacă inițiatorul acțiunii nu este un operator de loc de tranzacționare, ci o autoritate competentă;

„Adevărat”– inițiatorul este un loc de tranzacționare

„Fals”– inițiatorul nu este un loc de tranzacționare

Data și ora la care a avut loc publicarea/comunicarea

Câmpul se completează cu data și ora publicării/comunicării.

{DATE_TIME_FORMAT}

Tipul de acțiune

Câmpul se completează cu tipul de acțiune

Suspendare, retragere, ridicare a unei suspendări.

Motivele acțiunii

Câmpul se populează cu motivele acțiunii

{ALPHANUM-350}

Produce efecte de la:

Câmpul se completează cu data și ora la care acțiunea produce efecte.

{DATE_TIME_FORMAT}

Produce efecte până la

Câmpul se completează cu data și ora până la care acțiunea produce efecte.

{DATE_TIME_FORMAT}

În curs

Câmpul se completează cu valoarea „adevărat” dacă acțiunea este în curs sau cu valoarea „fals” în caz contrar.

„Adevărat”– acțiunea este în curs

„Fals”– acțiunea nu este în curs

Loc(uri) de tranzacționare

Câmpul se populează cu codul sau codurile MIC al(e) locului sau locurilor de tranzacționare ori ale segmentelor acestuia sau acestora cu care are legătură acțiunea.

{MIC}

Dacă trebuie introduse mai multe coduri MIC, acest câmp se populează cu mai multe coduri MIC, separate prin virgulă.

Denumirea emitentului

Câmpul se populează cu denumirea emitentului instrumentului cu care are legătură acțiunea.

{ALPHANUM-350}

Emitent

Câmpul se populează cu LEI al emitentului instrumentului cu care are legătură acțiunea.

{LEI}

Identificatorul instrumentului

Câmpul se populează cu codul ISIN al instrumentului.

{ISIN}

Denumirea completă a instrumentului

Câmpul se populează cu denumirea instrumentului.

{ALPHANUM-350}

Instrumente financiare derivate conexe

Câmpul se completează cu codurile ISIN ale instrumentelor financiare derivate conexe, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2017/569 al Comisiei, cu care are, de asemenea, legătură acțiunea.

{ISIN}

Dacă trebuie introduse mai multe coduri ISIN, acest câmp se populează cu mai multe coduri ISIN, separate prin virgulă.

Alte instrumente conexe

Câmpul se populează cu codurile ISIN ale instrumentelor financiare derivate conexe afectate de acțiune.

{ISIN}

Dacă trebuie introduse mai multe coduri ISIN, acest câmp se populează cu mai multe coduri ISIN, separate prin virgulă.

Observații

Câmpul se completează cu comentarii.

{ALPHANUM-350}


Tabelul 4

Formatul comunicării către ESMA și alte autorități competente, de către autoritățile competente, a deciziei de a da sau nu curs unei suspendări, unei retrageri de la tranzacționare sau unei ridicări a unei suspendări.

CÂMP

DETALII DE RAPORTAT

FORMATUL DE RAPORTARE

Autoritatea competentă

Câmpul se completează cu acronimul autorității competente care a comunicat acțiunea inițială.

{ALPHANUM-10}

Statul membru al autorității competente

Câmpul se completează cu codul de țară al statului membru al autorității competente care a comunicat acțiunea inițială.

{COUNTRYCODE_2}

Autoritatea competentă care a inițiat acțiunea curentă

Câmpul se completează cu acronimul autorității competente care a dat sau nu curs acțiunii inițiale.

{ALPHANUM-10}

Statul membru din care provine autoritatea competentă care a inițiat acțiunea curentă

Câmpul se completează cu codul de țară al statului membru al autorității competente care a dat sau nu curs acțiunii inițiale.

{COUNTRYCODE_2}

Tipul acțiunii inițiale

Câmpul se populează cu tipul acțiunii inițiale

Suspendare, retragere, ridicare a unei suspendări.

Decizia căreia trebuie să i se dea curs, dacă este cazul

Câmpul se completează cu următoarele valori:

„adevărat”, dacă acțiunii i se dă curs; sau

„fals”, dacă acțiunii nu i se dă curs;

„Adevărat”– acțiunii i se dă curs

„Fals”– acțiunii nu i se dă curs

Motivele care au stat la baza deciziei de a nu da curs unei retrageri de la tranzacționare, unei suspendări sau a unei ridicări a unei suspendări, dacă este cazul

Câmpul se populează cu motivele care au stat la baza deciziei de a nu da curs unei retrageri de la tranzacționare, unei suspendări sau a unei ridicări a unei suspendări, dacă este cazul

{ALPHANUM-350}

Data și ora la care a avut loc comunicarea

Câmpul se completează cu data și ora comunicării acțiunii curente.

{DATE_TIME_FORMAT}

Produce efecte de la:

Câmpul se completează cu data și ora la care acțiunea produce efecte.

{DATE_TIME_FORMAT}

Produce efecte până la

Câmpul se completează cu data și ora până la care acțiunea produce efecte.

{DATE_TIME_FORMAT}

În curs

Câmpul se completează cu valoarea „adevărat” dacă acțiunea este în curs sau cu valoarea „fals” în caz contrar.

„Adevărat”– acțiunea este în curs

„Fals”– acțiunea nu este în curs

Loc(uri) de tranzacționare

Câmpul se populează cu codul sau codurile MIC al(e) locului sau locurilor de tranzacționare ori ale segmentelor acestuia sau acestora cu care are legătură acțiunea curentă.

{MIC}

Dacă trebuie introduse mai multe coduri MIC, acest câmp se populează cu mai multe coduri MIC, separate prin virgulă.

Denumirea emitentului

Câmpul se populează cu denumirea emitentului instrumentului cu care are legătură acțiunea.

{ALPHANUM-350}

Emitent

Câmpul se populează cu LEI al emitentului instrumentului cu care are legătură acțiunea.

{LEI}

Identificatorul instrumentului

Câmpul se populează cu codul ISIN al instrumentului.

{ISIN}

Denumirea completă a instrumentului

Câmpul se populează cu denumirea instrumentului.

{ALPHANUM-350}

Instrumente financiare derivate conexe

Câmpul se completează cu codurile ISIN ale instrumentelor financiare derivate conexe, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2017/569, cu care are, de asemenea, legătură acțiunea.

{ISIN}

Dacă trebuie introduse mai multe coduri ISIN, acest câmp se populează cu mai multe coduri ISIN, separate prin virgulă.

Alte instrumente conexe

Câmpul se populează cu codurile ISIN ale instrumentelor financiare derivate conexe afectate de acțiune.

{ISIN}

Dacă trebuie introduse mai multe coduri ISIN, acest câmp se populează cu mai multe coduri ISIN, separate prin virgulă.

Observații

Câmpul se completează cu comentarii.

{ALPHANUM-350}


(1)  Regulamentul delegat (UE) 2017/569 al Comisiei din 24 mai 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la suspendarea și retragerea de la tranzacționare a instrumentelor financiare (JO L 87, 31.3.2017, p. 122).


Top