EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0588

Regulamentul delegat (UE) 2017/588 al Comisiei din 14 iulie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind regimul pasurilor de cotare pentru acțiuni, certificate de depozit și fonduri tranzacționate la bursă (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2016/4389

OJ L 87, 31.3.2017, p. 411–416 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 05/06/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/588/oj

31.3.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 87/411


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/588 AL COMISIEI

din 14 iulie 2016

de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind regimul pasurilor de cotare pentru acțiuni, certificate de depozit și fonduri tranzacționate la bursă

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (1), în special articolul 49 alineatele (3) și (4),

întrucât:

(1)

Pentru a asigura funcționarea ordonată a piețelor, în cazul anumitor instrumente financiare ar trebui stabilit un regim de pasuri de cotare sau pasuri de cotare minime. În speță, riscul unui pas de cotare în continuă scădere în cazul acțiunilor, al certificatelor de depozit și al anumitor tipuri de fonduri tranzacționate la bursă și impactul acestuia asupra funcționării ordonate a pieței ar trebui să fie controlate prin intermediul unui regim obligatoriu de pasuri de cotare.

(2)

În cazul altor instrumente financiare, având în vedere natura lor și microstructurile piețelor pe care sunt tranzacționate, nu se poate presupune că un regim de pasuri de cotare ar contribui efectiv la funcționarea ordonată a piețelor și, prin urmare, acestor instrumente nu ar trebui să li se aplice regimul de pasuri de cotare.

(3)

Mai exact, certificatele sunt tranzacționate numai în anumite state membre. Având în vedere caracteristicile acestor instrumente financiare și lichiditatea, dimensiunile și natura piețelor pe care acestea sunt tranzacționate, nu este nevoie de un regim obligatoriu de pasuri de cotare pentru a preveni apariția unor condiții de natură să perturbe funcționarea ordonată a pieței.

(4)

Instrumentele financiare, altele decât cele de capitaluri proprii, și produsele cu venit fix sunt tranzacționate în mare parte pe piețe extrabursiere, doar un număr limitat de tranzacții fiind executate în locuri de tranzacționare. Din cauza caracteristicilor specifice ale lichidității acestor instrumente pe platformele electronice și a fragmentării lor, un regim obligatoriu de pasuri de cotare nu este considerat necesar pentru aceste instrumente.

(5)

Corelația dintre fondurile tranzacționate la bursă și instrumentele de capitaluri proprii care constituie activele-suport ale acestora face necesară stabilirea unui pas de cotare minim pentru fondurile tranzacționate la bursă care au ca activ-suport acțiuni și certificate de depozit. În schimb, fondurile tranzacționate la bursă care au ca activsuport instrumente financiare care nu sunt acțiuni sau certificate de depozit nu ar trebui să facă obiectul unui regim obligatoriu de pasuri de cotare.

(6)

Este important ca tuturor fondurilor tranzacționate la bursă care intră sub incidența prezentului regulament să li se aplice același regim de pasuri de cotare bazat pe o bandă de lichiditate unică, indiferent de numărul lor mediu zilnic de tranzacții, astfel încât riscul de eludare a regimului de pasuri de cotare în privința acestor instrumente să fie redus.

(7)

Sensul termenului „piața cea mai pertinentă în ceea ce privește lichiditatea” ar trebui clarificat în sensul prezentului regulament, deoarece Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (2) utilizează acest termen atât în scopul derogării de la prețul de referință, cât și în scopul raportării tranzacțiilor.

(8)

Regimul de pasuri de cotare stabilește doar diferența minimă dintre două niveluri de preț ale ordinelor transmise în legătură cu un instrument financiar din registrul de ordine. Prin urmare, ar trebui ca acesta să fie aplicat în mod uniform, indiferent de moneda instrumentului financiar.

(9)

Autoritățile competente ar trebui să fie în măsură să reacționeze la evenimente cunoscute în prealabil care conduc la o modificare a numărului de tranzacții cu un instrument financiar ce face ca pasul de cotare aplicabil să nu mai fie adecvat. În acest scop, ar trebui să se stabilească o procedură specifică pentru a evita apariția unor condiții de natură să perturbe funcționarea ordonată a pieței provocate de operațiuni corporative care pot face ca pasul de cotare al unui anumit instrument să fie necorespunzător. Această procedură ar trebui să se aplice operațiunilor corporative care ar putea afecta semnificativ lichiditatea instrumentului respectiv. La evaluarea impactului unei operațiuni corporative asupra unui anumit instrument financiar, autoritățile competente ar trebui să ia în considerare eventualele operațiuni corporative anterioare cu caracteristici similare.

(10)

Pentru a se asigura că regimul de pasuri de cotare poate funcționa în mod eficace și că participanții la piață dispun de o perioadă de timp suficientă pentru a pune în aplicare noile cerințe, este oportun să se prevadă colectarea anumitor date și publicarea timpurie a numărului mediu zilnic de tranzacții pentru fiecare instrument financiar care intră sub incidența prezentului regulament.

(11)

Din motive de coerență și în scopul de a asigura buna funcționare a piețelor financiare, este necesar ca dispozițiile prevăzute în prezentul regulament și dispozițiile naționale conexe de transpunere a Directivei 2014/65/UE să se aplice de la aceeași dată. Cu toate acestea, pentru a se asigura faptul că regimul de pasuri de cotare poate funcționa în mod eficace, anumite dispoziții ale prezentului regulament ar trebui să se aplice de la data intrării în vigoare a acestuia.

(12)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare transmise Comisiei de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

(13)

ESMA a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectul de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor, instituit în temeiul articolului 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (3),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Piața cea mai pertinentă în ceea ce privește lichiditatea

În sensul prezentului regulament, piața cea mai pertinentă în ceea ce privește lichiditatea pentru o acțiune sau un certificat de depozit este considerată a fi piața cea mai pertinentă în ceea ce privește lichiditatea, astfel cum se menționează la articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 600/2014 și se precizează la articolul 4 din Regulamentul delegat (UE) 2017/587 al Comisiei (4).

Articolul 2

Pasul de cotare pentru acțiuni, certificate de depozit și fonduri tranzacționate la bursă

[Articolul 49 alineatele (1) și (2) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Locurile de tranzacționare aplică ordinelor privind acțiuni sau certificate de depozit un pas de cotare care este mai mare sau egal cu cel corespunzător:

(a)

benzii de lichiditate din tabelul din anexă care corespunde numărului mediu zilnic de tranzacții de pe piața cea mai pertinentă în ceea ce privește lichiditatea pentru instrumentul respectiv; și

(b)

intervalului de preț din cadrul respectivei benzi de lichiditate care corespunde prețului ordinului.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1) litera (a), în cazul în care piața cea mai pertinentă în ceea ce privește lichiditatea pentru o acțiune sau un certificat de depozit utilizează doar un sistem de tranzacționare care corelează ordinele pe baza unei licitații periodice și a unui algoritm de tranzacționare care funcționează fără intervenție umană, locurile de tranzacționare aplică banda de lichiditate care corespunde celui mai scăzut număr mediu zilnic de tranzacții din tabelul din anexă.

(3)   Locurile de tranzacționare aplică ordinelor referitoare la fonduri tranzacționate la bursă un pas de cotare care este mai mare sau egal cu cel corespunzător:

(a)

benzii de lichiditate din tabelul din anexă care corespunde celui mai mare număr mediu zilnic de tranzacții; și

(b)

intervalului de preț din cadrul respectivei benzi de lichiditate care corespunde prețului ordinului.

(4)   Cerințele prevăzute la alineatul (3) se aplică numai fondurilor tranzacționate la bursă care au ca instrumente financiare-suport exclusiv instrumente de capitaluri proprii cărora li se aplică regimul de pasuri de cotare prevăzut la alineatul (1) sau un coș de astfel de instrumente de capitaluri proprii.

Articolul 3

Numărul mediu zilnic de tranzacții pentru acțiuni și certificate de depozit

[Articolul 49 alineatele (1) și (2) din Directiva 2014/65/UE]

(1)   Până la data de 1 martie a anului care urmează datei de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014 și până la data de 1 martie a fiecărui an ulterior, autoritatea competentă pentru o anumită acțiune sau certificat de depozit calculează, atunci când stabilește piața cea mai pertinentă în ceea ce privește lichiditatea pentru acțiunea sau certificatul de depozit respectiv, numărul mediu zilnic de tranzacții pentru acel instrument financiar pe piața respectivă și asigură publicarea acestor informații.

Autoritatea competentă menționată la paragraful 1 este autoritatea competentă de pe piața cea mai pertinentă în ceea ce privește lichiditatea, astfel cum se precizează la articolul 16 din Regulamentul delegat (UE) 2017/590 al Comisiei (5).

(2)   Calculul menționat la alineatul (1) are următoarele caracteristici:

(a)

include, pentru fiecare loc de tranzacționare, tranzacțiile executate în conformitate cu regulile respectivului loc de tranzacționare, cu excepția prețului de referință și a tranzacțiilor negociate marcate astfel cum este prevăzut în tabelul 4 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2017/587, și tranzacțiile executate pe baza a cel puțin unui ordin care a beneficiat de o derogare pentru ordine de dimensiuni mari și în cazul cărora dimensiunea tranzacției se situează peste pragul aplicabil pentru ordine de dimensiuni mari, stabilit în conformitate cu articolul 7 din Regulamentul delegat (UE) 2017/587

(b)

acoperă fie anul calendaristic precedent, fie, dacă este cazul, perioada din anul calendaristic precedent în care instrumentul financiar a fost admis la tranzacționare sau a fost tranzacționat într-un loc de tranzacționare și nu a fost suspendat de la tranzacționare.

(3)   Alineatele (1) și (2) nu se aplică acțiunilor și certificatelor de depozit care au fost admise la tranzacționare pentru prima oară sau au fost tranzacționate pentru prima oară într-un loc de tranzacționare cu patru săptămâni sau mai puțin înainte de încheierea anului calendaristic precedent.

(4)   Locurile de tranzacționare aplică pasurile de cotare ale benzii de lichiditate corespunzătoare numărului mediu zilnic de tranzacții, astfel cum este publicat în conformitate cu alineatul (1), de la data de 1 aprilie care urmează acestei publicări.

(5)   Înainte de prima admitere la tranzacționare sau înainte de prima zi de tranzacționare a unei acțiuni sau a unui certificat de depozit, autoritatea competentă a locului de tranzacționare unde instrumentul financiar respectiv urmează să fie admis pentru prima dată la tranzacționare sau urmează să fie tranzacționat pentru prima dată estimează numărul mediu zilnic de tranzacții pentru respectivul loc de tranzacționare, ținând seama de istoricul de tranzacționare a instrumentului financiar respectiv, dacă este cazul, precum și de istoricul de tranzacționare a instrumentelor financiare care sunt considerate a avea caracteristici similare, și publică această estimare.

Pasurile de cotare ale benzii de lichiditate corespunzătoare numărului mediu zilnic de tranzacții estimat care este publicat se aplică de la data la care este publicată estimarea respectivă și până la publicarea numărului mediu zilnic de tranzacții pentru respectivul instrument în conformitate cu alineatul (6).

(6)   În termen de cel mult șase săptămâni de la prima zi de tranzacționare a unei acțiuni sau a unui certificat de depozit, autoritatea competentă a locului de tranzacționare în care instrumentul financiar a fost admis pentru prima dată la tranzacționare sau a fost tranzacționat pentru prima dată într-un loc de tranzacționare calculează și asigură publicarea numărului mediu zilnic de tranzacții cu acel instrument financiar în locul de tranzacționare în cauză, pe baza datelor referitoare la primele patru săptămâni de tranzacționare a instrumentului financiar respectiv.

Pasurile de cotare ale benzii de lichiditate corespunzătoare numărului mediu zilnic de tranzacții publicat se aplică de la data publicării și până la data la care se calculează și se publică un nou număr mediu zilnic de tranzacții pentru respectivul instrument în conformitate cu procedura stabilită la alineatele (1)-(4).

(7)   În sensul prezentului articol, numărul mediu zilnic de tranzacții pentru un instrument financiar se calculează împărțind, pentru perioada de timp relevantă și locul de tranzacționare pertinent, numărul total al tranzacțiilor cu respectivul instrument financiar la numărul de zile de tranzacționare.

Articolul 4

Operațiuni corporative

[Articolul 49 alineatele (1) și (2) din Directiva 2014/65/UE]

În cazul în care o autoritate competentă consideră că o operațiune corporativă poate modifica numărul mediu zilnic de tranzacții efectuate cu un anumit instrument financiar, conducând la încadrarea respectivului instrument financiar într-o altă bandă de lichiditate, autoritatea competentă determină o nouă bandă de lichiditate aplicabilă respectivului instrument financiar și asigură publicarea acesteia, tratând instrumentul financiar în cauză ca și cum ar fi admis pentru prima dată la tranzacționare sau ar fi tranzacționat pentru prima dată într-un loc de tranzacționare, și aplică procedura prevăzută la articolul 3 alineatele (5) și (6).

Articolul 5

Dispoziții tranzitorii

(1)   Autoritatea competentă a locului de tranzacționare unde o acțiune sau un certificat de depozit a fost admis pentru prima dată la tranzacționare sau a fost tranzacționat pentru prima dată înainte de data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014 colectează datele necesare și calculează și asigură publicarea numărului mediu zilnic de tranzacții pentru respectivul instrument financiar și pentru respectivul loc de tranzacționare, respectând următoarele termene:

(a)

cel târziu cu patru săptămâni înainte de data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014, în cazul în care data la care acțiunile sau certificatele de depozit sunt tranzacționate pentru prima dată într-un loc de tranzacționare din Uniune este o dată care precede cu cel puțin zece săptămâni data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014;

(b)

cel târziu la data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014, în cazul în care data la care instrumentele financiare sunt tranzacționate pentru prima dată într-un loc de tranzacționare din Uniune este o dată cuprinsă în perioada care începe cu zece săptămâni înainte de data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014 și se încheie în ziua care precede data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014.

(2)   Calculele menționate la alineatul (1) litera (a) se realizează după cum urmează:

(a)

în cazul în care data la care acțiunile sau certificatele de depozit sunt tranzacționate pentru prima dată într-un loc de tranzacționare din Uniune este o dată care precede cu cel puțin 16 săptămâni data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014, calculul se bazează pe datele disponibile pentru o perioadă de referință de 40 de săptămâni care începe cu 52 de săptămâni înainte de data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014;

(b)

în cazul în care data la care acțiunile sau certificatele de depozit sunt tranzacționate pentru prima dată într-un loc de tranzacționare din Uniune este o dată cuprinsă în perioada care începe cu 16 săptămâni înainte de data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014 și se încheie cu 10 săptămâni înainte de data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014, calculul se bazează pe datele disponibile pentru primele patru săptămâni în care este tranzacționat instrumentul financiar;

(c)

în cazul în care data la care acțiunile sau certificatele de depozit sunt tranzacționate pentru prima dată într-un loc de tranzacționare din Uniune este o dată cuprinsă în perioada care începe cu zece săptămâni înainte de data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014 și se încheie în ziua care precede data de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014, calculul se bazează pe istoricul de tranzacționare a acțiunii sau certificatului de depozit respectiv sau a altor instrumente financiare considerate a avea caracteristici similare cu cele ale acțiunilor sau certificatelor de depozit în cauză.

(3)   Pasurile de cotare ale benzii de lichiditate corespunzătoare numărului mediu zilnic de tranzacții publicat menționat la alineatul (1) se aplică până la data de 1 aprilie a anului care urmează datei de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014. În această perioadă, autoritățile competente se asigură că pasurile de cotare pentru instrumentele financiare menționate la alineatul (2) literele (b) și (c) pentru care ele sunt autoritățile competente nu contribuie la apariția unor condiții de natură să perturbe funcționarea ordonată a pieței. În cazul în care autoritatea competentă identifică un risc la adresa funcționării ordonate a piețelor din cauza unor astfel de pasuri de cotare, aceasta determină un număr mediu zilnic de tranzacții actualizat pentru instrumentele financiare relevante în vederea abordării riscului respectiv și publică acest număr. Autoritatea realizează acest lucru pe baza unor serii de date mai lungi și mai cuprinzătoare privind istoricul de tranzacționare a instrumentelor respective. Locurile de tranzacționare aplică imediat banda de lichiditate care corespunde numărului mediu zilnic de tranzacții actualizat. Acestea procedează astfel până la data de 1 aprilie a anului care urmează datei de la care se aplică Regulamentul (UE) nr. 600/2014 sau până la orice publicare ulterioară de către autoritatea competentă în conformitate cu prezentul alineat.

Articolul 6

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 3 ianuarie 2018.

Totuși, articolul 5 se aplică de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 14 iulie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 173, 12.6.2014, p. 349.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

(4)  Regulamentul delegat (UE) 2017/587 al Comisiei din 14 iulie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor financiare în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la cerințele în materie de transparență pentru locurile de tranzacționare și firmele de investiții în legătură cu acțiunile, certificatele de depozit, fondurile tranzacționate la bursă, certificatele și alte instrumente financiare similare și la obligația de tranzacționare a anumitor acțiuni într-un loc de tranzacționare sau printr-un operator independent (a se vedea pagina 387 din prezentul Jurnal Oficial).

(5)  Regulamentul delegat (UE) 2017/590 al Comisiei din 28 iulie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru raportarea tranzacțiilor către autoritățile competente (a se vedea pagina 449 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXĂ

Tabel cuprinzând pasurile de cotare

 

Benzi de lichiditate

Intervale de preț

0 ≤ Număr mediu zilnic de tranzacții < 10

10 ≤ Număr mediu zilnic de tranzacții < 80

80 ≤ Număr mediu zilnic de tranzacții < 600

600 ≤ Număr mediu zilnic de tranzacții < 2 000

2 000 ≤ Număr mediu zilnic de tranzacții < 9 000

9 000 ≤ Număr zilnic mediu de tranzacții

0 ≤ preț < 0,1

0,0005

0,0002

0,0001

0,0001

0,0001

0,0001

0,1 ≤ preț < 0,2

0,001

0,0005

0,0002

0,0001

0,0001

0,0001

0,2 ≤ preț < 0,5

0,002

0,001

0,0005

0,0002

0,0001

0,0001

0,5 ≤ preț < 1

0,005

0,002

0,001

0,0005

0,0002

0,0001

1 ≤ preț < 2

0,01

0,005

0,002

0,001

0,0005

0,0002

2 ≤ preț < 5

0,02

0,01

0,005

0,002

0,001

0,0005

5 ≤ preț < 10

0,05

0,02

0,01

0,005

0,002

0,001

10 ≤ preț < 20

0,1

0,05

0,02

0,01

0,005

0,002

20 ≤ preț < 50

0,2

0,1

0,05

0,02

0,01

0,005

50 ≤ preț < 100

0,5

0,2

0,1

0,05

0,02

0,01

100 ≤ preț < 200

1

0,5

0,2

0,1

0,05

0,02

200 ≤ preț < 500

2

1

0,5

0,2

0,1

0,05

500 ≤ preț < 1 000

5

2

1

0,5

0,2

0,1

1 000 ≤ preț < 2 000

10

5

2

1

0,5

0,2

2 000 ≤ preț < 5 000

20

10

5

2

1

0,5

5 000 ≤ preț < 10 000

50

20

10

5

2

1

10 000 ≤ preț < 20 000

100

50

20

10

5

2

20 000 ≤ preț < 50 000

200

100

50

20

10

5

50 000 ≤ preț

500

200

100

50

20

10


Top