EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D0179

Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/179 a Comisiei din 4 februarie 2015 de autorizare a statelor membre să prevadă o derogare de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE a Consiliului în ceea ce privește materialele de ambalaj din lemn de conifere (Coniferales) sub formă de cutii de muniții originare din Statele Unite ale Americii sub controlul Ministerului Apărării al Statelor Unite [notificată cu numărul C(2015) 445]

OJ L 30, 6.2.2015, p. 38–41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020: This act has been changed. Current consolidated version: 24/11/2017

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2015/179/oj

6.2.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 30/38


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/179 A COMISIEI

din 4 februarie 2015

de autorizare a statelor membre să prevadă o derogare de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE a Consiliului în ceea ce privește materialele de ambalaj din lemn de conifere (Coniferales) sub formă de cutii de muniții originare din Statele Unite ale Americii sub controlul Ministerului Apărării al Statelor Unite

[notificată cu numărul C(2015) 445]

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 15 alineatul (1) prima liniuță,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, coroborat cu punctul 2 din secțiunea I partea A din anexa IV la aceasta, statele membre interzic introducerea în Uniune de material de ambalaj din lemn, cu excepția cazului în care acesta a fost supus unui tratament fitosanitar aprobat, astfel cum se specifică în standardul internațional pentru măsuri fitosanitare nr. 15 (2) și afișează un marcaj, astfel cum se specifică în cadrul aceluiași standard, care să indice faptul că materialul de ambalaj din lemn a fost supus unui astfel de tratament fitosanitar. Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 15 alineatul (1) din directiva respectivă, se pot prevedea derogări de la aceste dispoziții, în cazul în care se stabilește că nu există niciun risc de răspândire a organismelor dăunătoare.

(2)

Anumite materiale de ambalaj din lemn de conifere (Coniferales) sub formă de cutii utilizate efectiv în transportul de muniții, care au fost fabricate cel târziu la 31 august 2007 și originare din Statele Unite, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, coroborat cu punctul 2 din secțiunea I partea A din anexa IV la aceasta. Aceste cutii sunt denumite în continuare „cutiile”.

(3)

Comisia a concluzionat, pe baza informațiilor furnizate de către Statele Unite, că, dacă sunt respectate anumite condiții privind absența sau prezența limitată a scoarței, tratamentul și repararea cutiilor, precum și depozitarea și transportul lor, cutiile nu prezintă niciun risc de răspândire a organismelor dăunătoare.

(4)

Prin urmare, statele membre ar trebui să fie autorizate să permită introducerea, depozitarea și transportarea cutiilor pe teritoriul lor, dacă sunt îndeplinite condițiile menționate în considerentul 3, în timp ce dispozițiile Directivei 2000/29/CE ar trebui să se aplice după ce cutiile se golesc.

(5)

În scopul de a asigura controale și o imagine de ansamblu eficiente asupra potențialelor riscuri fitosanitare, orice persoană care transportă sau depozitează cutiile după controalele prevăzute în partea dispozitivă ar trebui să notifice organismul oficial responsabil cu privire la transportul sau depozitarea în cauză și cutiile respective.

(6)

Statele membre ar trebui să se informeze reciproc și să informeze Comisia atunci când iau cunoștință de un transport care nu respectă condițiile menționate în considerentul 3. Ele ar trebui, anual, să furnizeze Comisiei și celorlalte state membre informații cu privire la importurile efectuate, pentru a evalua aplicarea prezentei decizii.

(7)

Ținând seama de motivele acestei derogări, este necesar să se acorde autorizația pentru o perioadă de trei ani.

(8)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Autorizație de derogare

Prin derogare de la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, coroborat cu punctul 2 din secțiunea I partea A din anexa IV la aceasta, statele membre pot autoriza introducerea pe teritoriul lor a materialelor de ambalaj din lemn de conifere (Coniferales) sub formă de cutii, utilizate efectiv în transportul de muniții, care au fost fabricate cel târziu la 31 august 2007 și originare din Statele Unite ale Americii sub controlul Ministerului Apărării al Statelor Unite, denumit în continuare „cutiile”, care îndeplinesc condițiile prevăzute în anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Obligația de notificare

(1)   Importatorul notifică, cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte, organismul oficial responsabil din statul membru sau statele membre din punctul de intrare și primul loc de depozitare, altele decât punctul de intrare, cu privire la intenția sa de a introduce un transport.

(2)   Notificarea menționată la alineatul (1) include următoarele elemente:

(a)

data la care se dorește introducerea;

(b)

un inventar al transportului în cauză identificând cutiile care fac parte din acesta;

(c)

numele și adresa importatorului;

(d)

punctul de intrare prin care se dorește introducerea;

(e)

adresa primului loc de depozitare, alta decât punctul de intrare.

Articolul 3

Controale de către organismele oficiale responsabile

Organismul oficial responsabil din statul membru al primului loc de depozitare, altul decât punctul de intrare, trebuie să verifice conformitatea unui eșantion reprezentativ din fiecare transport cu următoarele puncte din anexă:

(a)

punctele 1 și 2 cu privire la afișarea marcajelor respective;

(b)

punctul 4 cu privire la absența scoarței;

(c)

punctul 5 cu privire la conținutul de umiditate;

(d)

punctul 7 cu privire la documentul de însoțire.

Articolul 4

Depozitarea și transportul

(1)   Înainte și după efectuarea controalelor prevăzute la articolul 3, cutiile sunt depozitate în continuare în localuri închise.

(2)   În cazul în care cutiile sunt transportate înainte sau după controale, așa cum se prevede la articolul 3, acestea trebuie transportate în recipiente închise sau sub un înveliș în totalitate protector.

(3)   În cazul în care cutiile sunt transportate după controale, astfel cum se prevede la articolul 3, persoana care le transportă trebuie să informeze organismul oficial responsabil sau organismele oficiale responsabile în ceea ce privește locul de plecare și locul de destinație, precum și cantitățile și identitatea cutiilor în cauză.

În cazul în care cutiile sunt depozitate după controale, astfel cum se prevede la articolul 3, într-un loc diferit de locul în care au fost efectuate aceste controale, persoana care le depozitează trebuie să informeze organismul oficial responsabil în ceea ce privește locul de depozitare, precum și cantitățile și identitatea cutiilor în cauză.

Articolul 5

Notificarea neconformității

Statele membre notifică Comisiei și celorlalte state membre cu privire la fiecare transport care nu este în conformitate cu condițiile stabilite în anexă.

Notificarea respectivă se efectuează în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data la care organismul oficial responsabil ia cunoștință de un astfel de transport.

Articolul 6

Raportarea importurilor

Statul membru aferent primului loc de depozitare, altul decât punctul de intrare, astfel cum se prevede la articolul 2 alineatul (1), furnizează Comisiei și celorlalte state membre, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, informații referitoare la numărul de transporturi introduse în teritoriile lor și un raport referitor la controalele menționate la articolul 3 efectuate între 1 ianuarie și 31 decembrie din anul precedent.

Articolul 7

Data expirării

Prezenta decizie expiră la 31 decembrie 2017.

Articolul 8

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 4 februarie 2015.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

(2)  ISPM 15. 2009. Reglementarea materialelor de ambalaj din lemn în comerțul internațional. Roma, IPPC, FAO.


ANEXĂ

CONDIȚII PRIVIND CUTIILE ASTFEL CUM SUNT MENȚIONATE LA ARTICOLUL 1

Cutiile menționate la articolul 1 îndeplinesc următoarele condiții:

1.

afișează un marcaj prin care se confirmă că au fost fabricate cel târziu la 31 august 2007;

2.

afișează un marcaj care indică faptul că au fost tratate cu un produs de conservare a lemnului aprobat de Agenția pentru protecția mediului din Statele Unite ale Americii;

3.

în cazul în care cutiile au fost reparate începând cu 1 septembrie 2007, lemnul utilizat în acest scop îndeplinește condițiile prevăzute la punctul 2 din secțiunea I partea A din anexa IV la Directiva 2000/29/CE;

4.

cutiile sunt fabricate din lemn decojit, cu excepția unui număr de bucăți mici de scoarță separate vizual și clar distincte care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

(a)

sunt mai mici de 3 centimetri în lățime (indiferent de lungime); sau

(b)

dacă sunt mai mari de 3 centimetri în lățime, suprafața totală a fiecărei bucăți de scoarță este mai mică de 50 cm2;

5.

nivelul lor de umiditate este de maximum 20 %;

6.

au fost întotdeauna păstrate în localuri închise și transportate în recipiente închise sau sub un înveliș în totalitate protector;

7.

sunt însoțite de un document emis de către Ministerul Apărării al Statelor Unite ale Americii care confirmă respectarea condițiilor prevăzute la punctele 4, 5 și 6.


Top