EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0319

Regulamentul (UE) nr. 319/2014 al Comisiei din 27 martie 2014 privind onorariile și taxele percepute de Agenția Europeană de Siguranță a Aviației și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 593/2007 Text cu relevanță pentru SEE

OJ L 93, 28.3.2014, p. 58–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2019; abrogat prin 32019R2153

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/319/oj

28.3.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 93/58


REGULAMENTUL (UE) NR. 319/2014 AL COMISIEI

din 27 martie 2014

privind onorariile și taxele percepute de Agenția Europeană de Siguranță a Aviației și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 593/2007

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 februarie 2008 privind normele comune în domeniul aviației civile și instituirea unei Agenții Europene de Siguranță a Aviației și de abrogare a Directivei 91/670/CEE a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 1592/2002 și a Directivei 2004/36/CE (1), în special articolul 64 alineatul (1),

după consultarea consiliului de administrație al Agenției Europene de Siguranță a Aviației,

întrucât:

(1)

Veniturile Agenției Europene de Siguranță a Aviației (denumită în continuare „agenția”) constau într-o contribuție din partea Uniunii și din partea oricărei țări terțe europene care a devenit parte la acordurile prevăzute la articolul 66 din Regulamentul (CE) nr. 216/2008, în onorariile plătite de solicitanți pentru certificatele și autorizațiile emise, menținute sau modificate de către agenție, precum și în taxele pentru publicații, pentru instrumentarea căilor de atac, pentru formare profesională și pentru orice alte servicii oferite de agenție.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 593/2007 al Comisiei (2) a stabilit onorariile și taxele percepute de către agenție. Cu toate acestea, este necesară ajustarea tarifelor pentru a se asigura un echilibru între costurile suportate de agenție pentru operațiunile și serviciile de certificare conexe și veniturile destinate să acopere aceste costuri.

(3)

Onorariile și taxele prevăzute în prezentul regulament ar trebui să fie stabilite într-o manieră transparentă, echitabilă și uniformă.

(4)

Este necesar ca onorariile percepute de agenție să nu pună în pericol competitivitatea întreprinderilor europene implicate. De asemenea, este necesar ca acestea să fie stabilite în așa fel încât să se țină seama în mod corespunzător de capacitatea de plată a întreprinderilor mici.

(5)

Siguranța aviației civile trebuie să fie prioritară, dar agenția trebuie să țină în întregime seama de eficiența costurilor în momentul în care se achită de operațiunile care îi revin.

(6)

Localizarea geografică a întreprinderilor pe teritoriile statelor membre nu ar trebui să constituie un factor discriminatoriu. În consecință, cheltuielile de deplasare aferente operațiunilor de certificare efectuate în numele unor astfel de întreprinderi trebuie reunite și împărțite între solicitanți.

(7)

Prezentul regulament prevede posibilitatea agenției de a percepe onorarii pentru operațiuni de certificare care nu sunt menționate în anexa la prezentul regulament, dar care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 216/2008.

(8)

Solicitantul ar trebui să aibă posibilitatea de a solicita un deviz financiar cu suma estimată care trebuie plătită pentru operațiunea sau pentru serviciul de certificare. Criteriile pentru determinarea sumei de plată ar trebui să fie clare, uniforme și publice. În cazul în care nu este posibil ca această sumă să fie determinată cu precizie în avans, agenția ar trebui să stabilească principii transparente pentru evaluarea sumei de plată în timpul efectuării operațiunilor de certificare sau al furnizării serviciului de certificare.

(9)

Trebuie stabilite termenele de plată a onorariilor și taxelor percepute în conformitate cu prezentul regulament.

(10)

Ar trebui să se prevadă soluții adecvate în caz de neplată, cum ar fi suspendarea proceselor de solicitare conexe, invalidarea autorizațiilor aferente, încetarea efectuării oricărei operațiuni sau a furnizării oricăror servicii către același solicitant și recuperarea sumei restante prin mijloacele disponibile.

(11)

Industria de profil ar trebui să se bucure de o bună vizibilitate financiară și să poată anticipa costul onorariilor și al taxelor pe care va trebui să le plătească. În același timp, este necesar să se asigure un echilibru între cheltuielile totale suportate de agenție pentru efectuarea operațiunilor de certificare și pentru serviciile de certificare furnizate și veniturile globale obținute din onorariile și taxele percepute. În conformitate cu dispozițiile din regulamentul financiar cadru (3), onorariile și taxele ar trebui să fie stabilite la un asemenea nivel încât să se evite un deficit sau o acumulare de surplus importantă. Prin urmare, pe baza rezultatelor și prognozelor financiare ale agenției, ar trebui să se impună obligația de a revizui anual nivelurile onorariilor și ale taxelor în cazul în care un deficit sau un surplus semnificativ devine recurent.

(12)

Părțile interesate ar trebui să fie consultate înainte de orice modificare a onorariilor. În plus, agenția trebuie să furnizeze regulat părților interesate informații referitoare la maniera și la baza în care sunt calculate onorariile. O asemenea informație este destinată să ofere părților interesate o imagine de ansamblu asupra costurilor suportate de către agenție și asupra productivității sale.

(13)

Este necesar ca tarifele indicate în prezentul regulament să se fondeze pe previziunile agenției în ceea ce privește volumul său de muncă și costurile aferente. Revizuirea tarifelor ar trebui să urmeze o procedură care să permită modificarea fără întârzieri nejustificate pe baza experienței dobândite de agenție ca urmare a aplicării prezentului regulament, a monitorizării neîncetate a resurselor și a metodologiei de lucru și a câștigurilor aferente în materie de eficiență, precum și ca urmare a evaluării continue a nevoilor financiare. În acest context, ar trebui remarcat faptul că, până cel târziu în ianuarie 2016, agenția va fi obligată să acopere, din veniturile obținute din onorarii și taxe, contribuțiile la sistemele de pensii ale personalului său, finanțate prin onorariile și taxele încasate de agenție. Onorariile și taxele vor trebui adaptate pentru a răspunde respectivei cerințe financiare.

(14)

Costurile legate de serviciile furnizate de agenție în domeniul managementului traficului aerian și al serviciilor de navigație aeriană (ATM/ANS) vor trebui să devină eligibile pentru a fi finanțate prin taxe impuse utilizatorilor de servicii de navigație aeriană, în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 391/2013 al Comisiei (4).

(15)

Este rezonabil ca plata integrală a taxelor pentru introducerea unei căi de atac împotriva deciziilor agenției să fie o condiție prealabilă pentru admiterea căii de atac.

(16)

Acordurile menționate la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 216/2008 ar trebui să ofere o bază pentru evaluarea volumului de muncă efectiv implicat în certificarea produselor din țările terțe. În principiu, procesul de validare de către agenție a certificatelor emise de o țară terță cu care Uniunea a încheiat un acord în acest sens este descrisă în aceste acorduri și ar trebui să implice un volum de muncă diferit de cel legat de procesul necesar pentru activitățile de certificare ale agenției.

(17)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 65 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 216/2008,

(18)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 593/2007 ar trebui abrogat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL 1

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament determină elementele pentru care trebuie plătite onorarii și taxe, stabilește valoarea onorariilor și a taxelor, precum și modalitatea de plată a acestora.

Articolul 2

Definiții

În scopul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(a)

„onorarii” înseamnă sumele percepute de agenție și care trebuie plătite de solicitanți pentru operațiunile de certificare;

(b)

„taxe” înseamnă sumele percepute de agenție și care trebuie plătite de solicitanți pentru serviciile furnizate de agenție, altele decât cele de certificare sau, în cazul unei căi de atac, de persoana fizică sau juridică care a introdus calea de atac;

(c)

„operațiuni de certificare” înseamnă toate activitățile efectuate de agenție, direct sau indirect, în scopul emiterii, menținerii sau modificării certificatelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 216/2008 și cu normele de punere în aplicare a acestuia;

(d)

„serviciu” înseamnă toate activitățile efectuate de agenție, altele decât operațiunile de certificare, inclusiv furnizarea de mărfuri;

(e)

„solicitant” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care solicită să beneficieze de o operațiune de certificare sau de un serviciu furnizat de agenție.

Articolul 3

Determinarea onorariilor și a taxelor

(1)   Taxele și onorariile se solicită și se percep exclusiv de către agenție, în conformitate cu prezentul regulament.

(2)   Statele membre nu percep onorarii pentru operațiunile de certificare, chiar dacă efectuează operațiunile respective în numele agenției. Agenția rambursează statelor membre onorariile pentru operațiunile de certificare pe care le efectuează în numele său.

(3)   Onorariile și taxele se exprimă și se plătesc în euro.

(4)   Sumele menționate în părțile I și II din anexă se indexează anual în funcție de rata inflației, în conformitate cu metoda stabilită în partea IV din anexă.

(5)   Prin derogare de la onorariile menționate în anexă, onorariile pentru operațiunile de certificare efectuate în contextul unui acord bilateral între Uniune și o țară terță pot face obiectul unor dispoziții speciale prevăzute de respectivul acord bilateral.

Articolul 4

Plata onorariilor și a taxelor

(1)   Agenția stabilește termenii de plată a onorariilor și a taxelor, evidențiind condițiile în care percepe taxe pentru operațiunile și serviciile de certificare. Agenția trebuie să publice condițiile pe site-ul său internet.

(2)   Solicitantul trebuie să plătească integral suma datorată, inclusiv eventualele taxe bancare aferente plății, în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care factura este notificată solicitantului.

(3)   În cazul în care plata unei facturi nu a fost primită de către agenție, după termenul menționat la alineatul (2), agenția poate percepe dobândă pentru fiecare zi calendaristică de întârziere.

(4)   Rata dobânzii este rata aplicată de Banca Centrală Europeană principalelor sale operațiuni de refinanțare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, în vigoare în prima zi calendaristică a lunii în care expiră termenul, majorată cu opt puncte procentuale.

(5)   În cazul în care agenția are dovezi conform cărora capacitatea financiară a solicitantului este în pericol, aceasta poate respinge o cerere, cu excepția cazului în care solicitantul furnizează o garanție bancară sau un depozit de garanție.

(6)   Agenția poate să respingă o cerere dacă solicitantul nu și-a îndeplinit obligațiile de plată care decurg din operațiunile sau serviciile de certificare prestate de agenție, cu excepția cazului în care solicitantul plătește sumele restante datorate pentru operațiunile sau serviciile de certificare prestate.

Articolul 5

Cheltuieli de deplasare

(1)   În cazul în care o operațiune sau un serviciu de certificare, astfel cum sunt prevăzute în partea I și în partea II punctul 1 din anexă, este prestat(ă), integral sau parțial, în afara teritoriilor statelor membre, solicitantul trebuie să plătească cheltuielile de deplasare în conformitate cu formula:

Formula

(2)   Pentru serviciile menționate în partea II punctul 2, indiferent de locația geografică în care este prestat serviciul, solicitantul trebuie să achite cheltuielile de deplasare în conformitate cu formula:

Formula

(3)   În scopul formulelor menționate la alineatele (1) și (2), se aplică următoarele:

d

=

cheltuielile de deplasare datorate;

v

=

costurile de transport;

a

=

ratele standard oficiale ale Comisiei pentru diurnele care acoperă cazarea, masa, transportul local în localitatea unde are loc misiunea și alte cheltuieli (5);

h1

=

timpul de deplasare (ore petrecute de experți proporțional cu deplasarea în cauză), taxat la rata orară prevăzută în partea II punctul 1 din anexă;

h2

=

timpul de deplasare (ore petrecute de experți proporțional cu deplasarea în cauză), la tariful orar prevăzut în partea II punctul 2 din anexă;

e

=

costurile medii aferente deplasării pe teritoriile statelor membre, inclusiv costurile medii de transport și timpul mediu de deplasare pe teritoriile statelor membre, multiplicate cu tariful orar prevăzut în partea II punctul 1 din anexă. Aceste tarife fac obiectul reexaminării și indexării anuale.

Articolul 6

Devizul financiar

(1)   Solicitantul poate cere o estimare financiară pentru sumele de plată.

(2)   În cazul în care solicitantul cere o estimare financiară sau modificarea acesteia, activitățile se suspendă până la furnizarea estimării relevante de către agenție și acceptarea acesteia de către solicitant.

(3)   Devizul financiar se modifică de către agenție dacă operațiunea se dovedește a fi mai simplă sau dacă poate fi efectuată mai repede decât s-a prevăzut inițial sau, din contră, dacă este mai complexă și ia mai mult timp decât ar fi putut estima agenția în condiții rezonabile.

CAPITOLUL II

ONORARII

Articolul 7

Dispoziții generale cu privire la plata onorariilor

(1)   Operațiunea de certificare este condiționată de plata anticipată a valorii integrale a onorariului datorat, cu excepția cazului în care agenția ia o decizie contrară după o analiză corespunzătoare a riscurilor financiare. Agenția poate factura onorariul într-o singură tranșă după primirea cererii sau la începutul perioadei anuale ori a celei de supraveghere.

(2)   Onorariile care trebuie plătite de solicitant pentru o anumită operațiune de certificare constau în:

(a)

un onorariu fix, stabilit în partea I din anexă; sau

(b)

un onorariu variabil.

(3)   Onorariul variabil menționat la alineatul (2) litera (b) se stabilește înmulțind numărul real de ore de muncă și tariful orar prevăzut în partea II punctul 1 din anexă.

(4)   La aplicarea regulamentelor viitoare referitoare la operațiunile de certificare care vor fi efectuate de către agenție în conformitate cu dispozițiile relevante din Regulamentul (CE) nr. 216/2008, agenția poate percepe onorarii, în conformitate cu partea II punctul 1 din anexă pentru operațiunile de certificare, altele decât cele menționate în anexă, până când vor putea fi încorporate în prezentul regulament dispoziții specifice privind onorariile relevante care trebuie percepute de agenție.

Articolul 8

Termene de plată

(1)   Onorariile menționate în partea I tabelele 1-4 din anexă se percep pentru fiecare cerere și pentru fiecare perioadă de 12 luni. Pentru perioada de după primele 12 luni, onorariile reprezintă 1/365 din onorariul anual relevant per zi.

(2)   Onorariile menționate în partea I tabelul 5 din anexă se percep pentru fiecare cerere.

(3)   Onorariile menționate în partea I tabelul 6 din anexă se percep pentru fiecare perioadă de 12 luni.

(4)   Onorariile legate de organizații, menționate în partea I tabelele 7-11 din anexă se percep după cum urmează:

(a)

onorariile de aprobare sunt percepute pentru fiecare cerere;

(b)

onorariile de supraveghere sunt percepute pentru fiecare perioadă de 12 luni;

(c)

orice modificări ale organizației care afectează aprobarea acesteia au ca efect o recalculare a onorariului de supraveghere datorat începând cu următoarea perioadă de 12 luni.

Articolul 9

Anularea cererii

(1)   Cererea poate fi respinsă dacă onorariile datorate pentru o operațiune de certificare nu au fost primite până la expirarea termenului prevăzut la articolul 4 alineatul (2) și după consultarea solicitantului de către agenție.

(2)   Soldul eventualelor onorarii datorate, calculat pe o bază orară pentru perioada de douăsprezece luni aflată în curs, dar care nu depășește onorariile fixe aplicabile, se plătește integral în momentul în care agenția încetează lucrul la operațiunea de certificare, împreună cu cheltuielile de deplasare și cu orice alte sume datorate, în următoarele cazuri:

(a)

dacă agenția respinge cererea; sau

(b)

o operațiune de certificare trebuie să fie încheiată de agenție deoarece solicitantul:

(i)

nu dispune de resurse suficiente;

(ii)

nu respectă cerințele aplicabile; sau

(iii)

decide să renunțe la cererea sa sau să își amâne proiectul.

(3)   Atunci când, la cererea solicitantului, agenția reia operațiunea de certificare oprită anterior, agenția impune un onorariu nou, indiferent de onorariile care au fost deja plătite pentru operațiunile oprite.

Articolul 10

Suspendarea sau retragerea certificatului

(1)   Dacă onorariile neplătite nu au fost primite până la expirarea termenului prevăzut la articolul 4 alineatul (2), agenția poate suspenda sau retrage certificatul în cauză după consultarea solicitantului.

(2)   Dacă agenția suspendă certificatul din cauza neplății onorariului anual sau a onorariului de supraveghere sau a nerespectării cerințelor aplicabile de către solicitant, perioada aferentă onorariilor continuă să curgă, iar solicitantul trebuie să plătească pentru perioada de suspendare.

(3)   Dacă agenția retrage certificatul, soldul onorariilor datorate, calculat pe o bază orară pentru perioada de douăsprezece luni aflată în curs, dar care nu depășește onorariul fix aplicabil, se plătește integral împreună cu orice alte sume datorate la momentul respectiv.

Articolul 11

Restituirea sau transferul certificatelor

Dacă titularul certificatului restituie sau transferă certificatul corespunzător, soldul eventualelor onorarii datorate, calculat pe o bază orară pentru perioada de douăsprezece luni aflată în curs, dar care nu depășește onorariul fix aplicabil, se plătește integral, împreună cu cheltuielile de deplasare și cu orice alte sume datorate la momentul respectiv, la data restituirii sau a transferului.

Articolul 12

Operațiuni de certificare cu caracter excepțional

O majorare excepțională se aplică onorariului perceput pentru a acoperi toate costurile suportate de agenție în vederea îndeplinirii cerinței speciale a solicitantului, în cazul în care, datorită cererii respective, o operațiune de certificare este efectuată în mod excepțional, după cum urmează:

(a)

prin repartizarea unor categorii de personal pe care, în mod normal, agenția nu le-ar aloca în acest scop în cadrul procedurilor sale standard; sau

(b)

prin repartizarea unui număr de angajați care să asigure efectuarea operațiunii mai rapid decât prin procedurile standard ale agenției.

CAPITOLUL III

TAXE

Articolul 13

Taxe

(1)   Valoarea taxelor percepute de agenție pentru serviciile enumerate în partea II punctul 1 din anexă trebuie să fie egală cu costurile reale aferente serviciului furnizat. În acest scop, timpul consacrat de agenție prestării serviciului se facturează la tariful orar menționat în lista respectivă.

(2)   Valoarea taxelor percepute de agenție pentru alte servicii decât cele enumerate în partea II punctul 1 din anexă trebuie să fie egală cu costurile reale aferente serviciului furnizat. În acest scop, timpul consacrat de către agenție pentru furnizarea serviciului se facturează la tariful orar, menționat în partea II punctul 2 din anexă.

(3)   Costurile pe care agenția le poate suporta pentru prestarea anumitor servicii care nu pot fi determinate în mod adecvat și nici taxate folosind tariful orar se percep în conformitate cu procedurile administrative interne.

Articolul 14

Termenul de percepere a taxelor

Cu excepția cazului în care agenția ia o decizie contrară, după o analiză corespunzătoare a riscurilor financiare, taxele se percep înainte de furnizarea serviciului.

CAPITOLUL IV

CĂI DE ATAC

Articolul 15

Prelucrarea recursurilor

(1)   Se percep taxe pentru prelucrarea unui recurs introdus în temeiul articolului 44 din Regulamentul (CE) nr. 216/2008. Valoarea taxelor se calculează în conformitate cu metoda stabilită în partea III din anexă. Recursul este admisibil numai dacă taxa de recurs a fost achitată în termenul menționat la alineatul (3).

(2)   O persoană juridică ce a introdus recursul trebuie să prezinte agenției un certificat semnat de un reprezentant autorizat, în care să se specifice cifra de afaceri a părții reclamante. Certificatul respectiv trebuie transmis împreună cu recursul.

(3)   Taxele de recurs trebuie plătite, conform procedurii aplicabile stabilite de agenție, în termen de 60 de zile calendaristice de la data la care recursul a fost introdus la agenție.

(4)   Dacă recursul se soluționează în favoarea părții reclamante, taxele de recurs plătite sunt rambursate de către agenție.

CAPITOLUL V

PROCEDURILE AGENȚIEI

Articolul 16

Dispoziții generale

(1)   Agenția trebuie să identifice veniturile și cheltuielile care pot fi atribuite operațiunilor de certificare efectuate și serviciilor de certificare furnizate.

Pentru a identifica veniturile și cheltuielile în conformitate cu primul paragraf:

(a)

onorariile și taxele percepute de agenție se țin într-un cont separat și fac obiectul unei proceduri contabile separate;

(b)

agenția elaborează și utilizează proceduri de contabilitate analitică pentru veniturile și cheltuielile sale.

(2)   Onorariile și taxele trebuie să facă obiectul unei estimări provizorii globale până la începutul fiecărui an financiar. Această estimare are la bază rezultatele anterioare financiare ale agenției, valorile estimate pentru venituri și cheltuieli, precum și planul de lucru în perspectivă.

(3)   Dacă la sfârșitul exercițiului financiar veniturile globale obținute din onorarii, care constituie un venit alocat în conformitate cu articolul 64 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 216/2008, sunt mai mari decât costurile globale ale operațiunilor de certificare, excedentul se folosește la finanțarea operațiunilor de certificare în conformitate cu articolul 19 alineatul (1) litera (a) din regulamentul financiar al agenției.

Articolul 17

Evaluare și revizuire

(1)   Agenția comunică anual Comisiei, consiliului de administrație și organului consultativ format din părțile interesate, instituit în conformitate cu articolul 33 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 216/2008, informații privind elementele pe baza cărora se determină valoarea onorariilor. Informațiile respective constau, în principal, într-o defalcare a costurilor legată de anii precedenți și de anii următori.

(2)   Agenția revizuiește periodic anexa la prezentul regulament pentru a garanta că informațiile importante cu privire la ipotezele de bază referitoare la veniturile și cheltuielile anticipate ale agenției se reflectă în mod corespunzător în valoarea onorariilor sau a taxelor percepute de agenție.

Dacă este necesar, prezentul regulament poate fi revizuit cel târziu la cinci ani de la data intrării sale în vigoare. Atunci când este necesar, acesta se modifică luând în considerare, în special, veniturile agenției și costurile aferente.

(3)   Agenția consultă organul consultativ format din părțile interesate, menționat la alineatul (1), înainte de a emite un aviz cu privire la orice propunere de modificare a sumelor menționate în anexă. În timpul consultărilor, agenția explică motivele schimbărilor propuse.

CAPITOLUL VI

DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

Articolul 18

Abrogare

Regulamentul (CE) nr. 593/2007 se abrogă.

Articolul 19

Dispoziții tranzitorii

(1)   Prezentul regulament se aplică după cum urmează:

(a)

aplicarea onorariilor prevăzute în părțile I și II din anexă se aplică oricărei cereri depuse după intrarea în vigoare a prezentului regulament;

(b)

onorariile anuale și cele de supraveghere prevăzute în partea I tabelele 1-4 și 6-12 din anexă se aplică oricăror operațiuni de certificare aflate în curs începând cu următoarea tranșă anuală datorată după intrarea în vigoare a prezentului regulament;

(c)

tarifele orare stabilite în partea II din anexă se aplică începând cu data intrării în vigoare a prezentului regulament oricăror operațiuni aflate în curs facturate pe baza tarifului orar;

(d)

indexarea menționată la articolul 3 alineatul (4) are loc în fiecare an la 1 ianuarie, după intrarea în vigoare a prezentului regulament, începând din ianuarie 2015.

(2)   Fără a aduce atingere articolului 18, dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 488/2005 al Comisiei (6) și ale Regulamentului (CE) nr. 593/2007 se aplică în continuare oricăror onorarii sau taxe care nu intră sub incidența prezentului regulament în conformitate cu articolul 20.

Articolul 20

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în prima zi a lunii următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 27 martie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 79, 19.3.2008, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 593/2007 al Comisiei din 31 mai 2007 privind onorariile și taxele percepute de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (JO L 140, 1.6.2007, p. 3).

(3)  Proiect de regulament delegat al Comisiei privind regulamentul financiar cadru pentru organismele menționate la articolul 208 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014.

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 391/2013 al Comisiei din 3 mai 2013 de stabilire a unei scheme comune de tarifare pentru serviciile de navigație aeriană (JO L 128, 9.5.2013, p. 31).

(5)  A se vedea „Ratele actuale ale diurnelor”, astfel cum sunt comunicate pe site-ul internet EuropeAid al Comisiei (http://ec.europa.eu/europeaid/work/procedures/implementation/per_diems/index_en.htm), ultima actualizare: 5 iulie 2013.

(6)  Regulamentul (CE) nr. 488/2005 al Comisiei din 21 martie 2005 privind onorariile și taxele percepute de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (JO L 81, 30.3.2005, p. 7).


ANEXĂ

CUPRINS

Partea I:

Operațiuni pentru care se percepe un onorariu fix

Partea II:

Operațiuni facturate pe baza tarifului orar

Partea III:

Taxe de recurs

Partea IV:

Rata anuală a inflației

Partea V:

Notă explicativă

PARTEA I

Operațiuni pentru care se percepe un onorariu fix

Tabelul 1

Certificate de tip și certificate de tip restrictive

[menționate în secțiunea A capitolele B și O din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012 al Comisiei (1)]

 

Onorariu fix (EUR)

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 000 kg

1 785 000

Peste 50 000 kg și până la 150 000 kg

1 530 000

Peste 22 000 kg și până la 50 000 kg

510 000

Peste 5 700 kg și până la 22 000 kg (inclusiv aeronave de înaltă performanță)

382 500

Peste 2 000 kg și până la 5 700 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

263 800

Până la 2 000 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

13 940

Avioane foarte ușoare, planoare motorizate, planoare

6 970

Avioane sportive ușoare

5 230

Aeronave cu aripă rotativă

Mari

464 000

Medii

185 600

Mici

23 240

Aeronave cu aripă rotativă foarte ușoare

23 240

Altele

Baloane

6 970

Dirijabile mari

38 630

Dirijabile medii

15 450

Dirijabile mici

7 730

Propulsie

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare mai mare de 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare mai mare de 2 000 kW

395 000

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare de până la 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare de până la 2 000 kW

263 300

Motoare fără turbină

34 860

CS-22.H, CS-VLR App. Motoare B

17 430

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) de peste 5 700 kg

11 910

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) până la 5 700 kg

3 400

Elice din clasa CS-22J

1 700

Piese și echipamente

Valoare peste 20 000 EUR

8 780

Valoare între 2 000 și 20 000 EUR

5 020

Valoare sub 2 000 EUR

2 910

Unitate auxiliară de alimentare (APU – Auxiliary Power Unit)

208 800


Tabelul 2

Produse derivate ale certificatelor de tip și ale certificatelor de tip restrictive

 

Onorariu fix (2) (EUR)

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 000 kg

614 100

Peste 50 000 kg și până la 150 000 kg

368 500

Peste 22 000 kg și până la 50 000 kg

245 600

Peste 5 700 kg și până la 22 000 kg (inclusiv aeronave de înaltă performanță)

196 500

Peste 2 000 kg și până la 5 700 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

93 000

Până la 2 000 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

3 250

Avioane foarte ușoare, planoare motorizate, planoare

2 790

Avioane sportive ușoare

2 090

Aeronave cu aripă rotativă

Mari

185 600

Medii

116 000

Mici

11 600

Aeronave cu aripă rotativă foarte ușoare

6 970

Altele

Baloane

2 790

Dirijabile mari

23 200

Dirijabile medii

9 280

Dirijabile mici

4 640

Propulsie

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare mai mare de 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare mai mare de 2 000 kW

80 800

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare de până la 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare de până la 2 000 kW

69 600

Motoare fără turbină

11 620

CS-22.H, CS-VLR App. Motoare B

5 810

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) de peste 5 700 kg

2 910

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) până la 5 700 kg

890

Elice din clasa CS-22J

450

Piese și echipamente

Valoare peste 20 000 EUR

 

Valoare între 2 000 și 20 000 EUR

 

Valoare sub 2 000 EUR

 

Unitate auxiliară de alimentare (APU – Auxiliary Power Unit)

53 900


Tabelul 3

Certificate de tip suplimentare

[menționate în secțiunea A capitolul E din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012]

 

Onorariu fix (3) (EUR)

 

Complex

Standard

Simplu

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 000 kg

60 200

12 850

3 660

Peste 50 000 kg și până la 150 000 kg

36 130

10 280

2 880

Peste 22 000 kg și până la 50 000 kg

24 090

7 710

2 620

Peste 5 700 kg și până la 22 000 kg (inclusiv aeronave de înaltă performanță)

14 450

5 140

2 620

Peste 2 000 kg și până la 5 700 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

4 420

2 030

1 020

Până la 2 000 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

1 860

1 160

580

Avioane foarte ușoare, planoare motorizate, planoare

290

290

290

Avioane sportive ușoare

220

220

220

Aeronave cu aripă rotativă

Mari

46 400

6 960

2 320

Medii

23 200

4 640

1 860

Mici

9 280

3 480

1 160

Aeronave cu aripă rotativă foarte ușoare

1 050

460

290

Altele

Baloane

990

460

290

Dirijabile mari

11 600

9 280

4 640

Dirijabile medii

4 640

3 710

1 860

Dirijabile mici

2 320

1 860

930

Propulsie

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare mai mare de 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare mai mare de 2 000 kW

11 600

6 960

4 640

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare de până la 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare de până la 2 000 kW

6 960

5 460

3 640

Motoare fără turbină

3 250

1 450

730

CS-22.H, CS-VLR App. Motoare B

1 630

730

350

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) de peste 5 700 kg

2 320

1 160

580

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) până la 5 700 kg

1 740

870

440

Elice din clasa CS-22J

870

440

220

Piese și echipamente

Valoare peste 20 000 EUR

 

 

 

Valoare între 2 000 și 20 000 EUR

 

 

 

Valoare sub 2 000 EUR

 

 

 

Unitate auxiliară de alimentare (APU – Auxiliary Power Unit)

6 960

4 640

2 320


Tabelul 4

Modificări majore și reparații majore

[menționate în secțiunea A capitolele D și M din anexa I la Regulamentul ((UE) nr. 748/2012]

 

Onorariu fix (4) (EUR)

 

Complex

Standard

Simplu

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 000 kg

50 800

9 330

3 330

Peste 50 000 kg și până la 150 000 kg

25 420

7 000

2 140

Peste 22 000 kg și până la 50 000 kg

20 340

4 670

1 670

Peste 5 700 kg și până la 22 000 kg (inclusiv aeronave de înaltă performanță)

12 710

2 330

1 670

Peste 2 000 kg și până la 5 700 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

3 490

1 630

810

Până la 2 000 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

1 280

580

290

Avioane foarte ușoare, planoare motorizate, planoare

290

290

290

Avioane sportive ușoare

220

220

220

Aeronave cu aripă rotativă

Mari

34 800

6 960

2 320

Medii

18 560

4 640

1 620

Mici

7 430

3 480

930

Aeronave cu aripă rotativă foarte ușoare

990

460

290

Altele

Baloane

990

460

290

Dirijabile mari

9 280

6 960

4 640

Dirijabile medii

3 710

2 780

1 860

Dirijabile mici

1 860

1 390

930

Propulsie

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare mai mare de 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare mai mare de 2 000 kW

6 410

2 360

1 420

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare de până la 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare de până la 2 000 kW

3 480

1 180

710

Motoare fără turbină

1 510

700

350

CS-22.H, CS-VLR App. Motoare B

700

350

290

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) de peste 5 700 kg

1 250

290

290

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) până la 5 700 kg

940

290

290

Elice din clasa CS-22J

470

150

150

Piese și echipamente

Valoare peste 20 000 EUR

 

 

 

Valoare între 2 000 și 20 000 EUR

 

 

 

Valoare sub 2 000 EUR

 

 

 

Unitate auxiliară de alimentare (APU – Auxiliary Power Unit)

3 480

1 160

700


Tabelul 5

Modificări minore și reparații minore

[menționate în secțiunea A capitolele D și M din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012]

 

Onorariu fix (5) (EUR)

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 000 kg

890

Peste 50 000 kg și până la 150 000 kg

890

Peste 22 000 kg și până la 50 000 kg

890

Peste 5 700 kg și până la 22 000 kg (inclusiv aeronave de înaltă performanță)

890

Peste 2 000 kg și până la 5 700 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

290

Până la 2 000 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

290

Avioane foarte ușoare, planoare motorizate, planoare

290

Avioane sportive ușoare

220

Aeronave cu aripă rotativă

Mari

460

Medii

460

Mici

460

Aeronave cu aripă rotativă foarte ușoare

290

Altele

Baloane

290

Dirijabile mari

810

Dirijabile medii

460

Dirijabile mici

460

Propulsie

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare mai mare de 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare mai mare de 2 000 kW

600

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare de până la 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare de până la 2 000 kW

600

Motoare fără turbină

290

CS-22.H, CS-VLR App. Motoare B

290

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) de peste 5 700 kg

290

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) până la 5 700 kg

290

Elice din clasa CS-22J

150

Piese și echipamente

Valoare peste 20 000 EUR

 

Valoare între 2 000 și 20 000 EUR

 

Valoare sub 2 000 EUR

 

Unitate auxiliară de alimentare (APU – Auxiliary Power Unit)

460


Tabelul 6

Onorariu anual pentru titularii certificatelor de tip și ai certificatelor de tip restrictive emise de AESA, precum și ai altor certificate de tip considerate a fi acceptate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008

[menționate în secțiunea A capitolele B și O din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012]

 

Onorariu fix (6)  (7)  (8) (EUR)

 

Proiectare în UE

Proiectare în afara UE

Aeronave cu aripă fixă

Peste 150 000 kg

1 078 000

385 400

Peste 50 000 kg și până la 150 000 kg

852 900

252 600

Peste 22 000 kg și până la 50 000 kg

257 000

96 300

Peste 5 700 kg și până la 22 000 kg (inclusiv aeronave de înaltă performanță)

42 010

14 270

Peste 2 000 kg și până la 5 700 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

4 650

1 630

Până la 2 000 kg (cu excepția aeronavelor de înaltă performanță)

2 320

780

Avioane foarte ușoare, planoare motorizate, planoare

1 050

350

Avioane sportive ușoare

780

260

Aeronave cu aripă rotativă

Mari

105 600

33 780

Medii

52 800

18 610

Mici

20 880

7 710

Aeronave cu aripă rotativă foarte ușoare

3 490

1 160

Altele

Baloane

1 050

350

Dirijabile mari

3 480

1 160

Dirijabile medii

2 320

770

Dirijabile mici

1 860

620

Propulsie

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare mai mare de 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare mai mare de 2 000 kW

107 100

31 870

Motoare cu turbină cu forță de tracțiune la decolare de până la 25 KN sau cu putere de ieșire la decolare de până la 2 000 kW

53 550

26 650

Motoare fără turbină

1 160

410

CS-22.H, CS-VLR App. Motoare B

580

290

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) de peste 5 700 kg

870

290

Elice pentru avioane cu masa maximă de decolare (MTOW) până la 5 700 kg

440

150

Elice din clasa CS-22J

220

70

Piese și echipamente

Valoare peste 20 000 EUR

4 500

1 500

Valoare între 2 000 și 20 000 EUR

2 250

750

Valoare sub 2 000 EUR

1 130

540

Unitate auxiliară de alimentare (APU – Auxiliary Power Unit)

85 000

26 000


Tabelul 7 A

Aprobarea organizațiilor de proiectare

[menționată în secțiunea A capitolul J din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012]

(EUR)

Onorariu de aprobare

 

AOP 1A

AOP 1B

AOP 2A

AOP 1C

AOP 2B

AOP 3A

AOP 2C

AOP 3B

DOA 3C

Personal aferent, sub 10 persoane

13 600

10 700

8 000

5 400

4 180

între 10 și 49 de persoane

38 250

27 320

16 390

10 930

 

între 50 și 399 de persoane

109 300

82 000

54 600

41 830

 

între 400 și 999 de persoane

218 600

163 900

136 600

115 000

 

între 1 000 și 2 499 de persoane

437 200

 

 

 

 

între 2 500 și 5 000 de persoane

655 700

 

 

 

 

peste 5 000 de persoane

3 643 000

 

 

 

 

Onorariu de supraveghere

Personal aferent, sub 10 persoane

6 800

5 350

4 000

2 700

2 090

între 10 și 49 de persoane

19 130

13 660

8 200

5 460

 

între 50 și 399 de persoane

54 600

40 980

27 320

21 860

 

între 400 și 999 de persoane

109 300

82 000

68 300

60 100

 

între 1 000 și 2 499 de persoane

218 600

 

 

 

 

între 2 500 și 5 000 de persoane

327 900

 

 

 

 

peste 5 000 de persoane

1 822 000

 

 

 

 


Tabelul 7 B

Proceduri alternative de aprobare a organizațiilor de proiectare

[menționate în secțiunea A capitolul J din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012]

(EUR)

Categoria

Descriere

Procedură alternativă la aprobarea organizației de proiectare

1A

Certificare de tip

7 500

1B

Certificare de tip – numai menținerea navigabilității

3 000

2A

Certificate de tip suplimentare (CTS) și/sau reparații majore

6 000

2B

STC și/sau reparații majore – numai menținerea navigabilității

2 500

3A

ETSOA

6 000

3B

ETSOA – numai menținerea navigabilității

3 000


Tabelul 8

Aprobarea organizației de producție

[menționată în secțiunea A capitolul G din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012]

(EUR)

 

Onorariu de aprobare

Onorariu de supraveghere

Cifră de afaceri (9) mai mică de 1 milion de euro

10 460

7 550

între 1 000 000 și 4 999 999

58 000

36 790

între 5 000 000 și 9 999 999

206 400

49 050

între 10 000 000 și 49 999 999

309 600

73 600

între 50 000 000 și 99 999 999

358 000

174 000

între 100 000 000 și 499 999 999

417 600

232 000

între 500 000 000 și 999 999 999

732 100

464 000

peste 999 999 999

2 784 000

2 207 000


Tabelul 9

Aprobarea organizațiilor de întreținere

[menționată în capitolul F din anexa I și în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 2042/2003 al Comisiei (10)]

(EUR)

 

Onorariu de aprobare (11)

Onorariu de supraveghere (11)

Personal aferent, sub 5 persoane

3 490

2 670

între 5 și 9 persoane

5 810

4 650

între 10 și 49 de persoane

15 000

12 000

între 50 și 99 de persoane

24 000

24 000

între 100 și 499 de persoane

32 080

32 080

între 500 și 999 de persoane

44 300

44 300

peste 999 de persoane

62 200

62 200

Note tehnice

Onorariu fix bazat pe o notă tehnică (12)

Onorariu fix bazat pe o notă tehnică (12)

A 1

12 780

12 780

A 2

2 910

2 910

A 3

5 810

5 810

A 4

580

580

B 1

5 810

5 810

B 2

2 910

2 910

B 3

580

580

C

580

580


Tabelul 10

Aprobarea întreprinderilor de instruire în domeniul întreținerii

[menționate în anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 2042/2003]

 

Onorariu de aprobare (EUR)

Onorariu de supraveghere (EUR)

Personal aferent, sub 5 persoane

3 490

2 670

între 5 și 9 de persoane

9 880

7 670

între 10 și 49 de persoane

21 260

19 660

între 50 și 99 de persoane

41 310

32 730

peste 99 de persoane

54 400

50 000

 

Onorariu pentru cea de a doua instalație suplimentară și pentru următoarele

3 330

2 500

Onorariu pentru cel de al doilea curs de formare suplimentar și pentru următoarele

3 330

 

Onorariu pentru aprobarea cursurilor de formare

 

3 330

Tabelul 11

Autorizarea întreprinderilor de management al menținerii navigabilității

[prevăzute în partea M capitolul G din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2042/2003]

 

Onorariu fix (13) (EUR)

Onorariu de aprobare

50 000

Onorariu de supraveghere

50 000


Note tehnice

Onorariu fix bazat pe o notă tehnică (14) (EUR) – Aprobare inițială

Onorariu fix bazat pe o notă tehnică (14) (EUR) – Supraveghere

A1 = avioane cu masa mai mare de 5,7 tone

12 500

12 500

A2 = avioane cu masa mai mică de 5,7 tone

6 250

6 250

A3 = elicoptere

6 250

6 250

A4: toate celelalte

6 250

6 250

Tabelul 12

Acceptarea aprobărilor echivalente cu aprobările „Partea 145” și „Partea 147” în conformitate cu acordurile bilaterale aplicabile

(EUR)

Noi aprobări, per cerere și per perioadă de 12 luni

1 700

Prelungirea aprobărilor existente, per perioadă de 12 luni

850

PARTEA II

Operațiuni de certificare facturate pe baza tarifului orar

1.   Tariful orar

Tarif orar aplicabil [EUR/h]

233 (15)


Baza orară în funcție de operațiunile vizate (16):

Producție fără autorizare

Numărul real de ore

Metode alternative de conformitate cu directivele privind navigabilitatea

Numărul real de ore

Sprijin pentru validare (acceptarea certificării AESA de către autorități străine)

Numărul real de ore

Acceptarea de către AESA a rapoartelor Comisiei pentru revizuirea mentenanței

Numărul real de ore

Transferul certificatelor

Numărul real de ore

Certificat de aprobare a întreprinderii de instruire

Numărul real de ore

Certificat de centru de medicină aeronautică

Numărul real de ore

Certificat de organizație ATM-ANS

Numărul real de ore

Certificat de organizație de pregătire a controlorilor de trafic aerian

Numărul real de ore

Date operaționale referitoare la certificatul de tip, modificări ale certificatului de tip și ale certificatului de tip suplimentar

Numărul real de ore

Acceptarea de către AESA a rapoartelor operaționale ale Comisiei de evaluare

Numărul real de ore

Certificat de calificare pentru simulatoarele de zbor Echipamente de instruire

Numărul real de ore

Aprobarea condițiilor de zbor pentru autorizația de zbor

3 ore

Reemiterea administrativă a documentelor

1 oră

Certificat de navigabilitate pentru export (E-CoA) pentru aeronave CS 25

6 ore

Certificat de navigabilitate pentru export (E-CoA) pentru alte aeronave

2 ore

2.   Tarif orar pentru alte servicii decât cele menționate la punctul 1

Tarif orar aplicabil [EUR/h]

221 (17)

PARTEA III

Taxe de recurs

Taxele de recurs se calculează după cum urmează: taxa fixă se înmulțește cu coeficientul indicat pentru categoria de taxe corespunzătoare persoanei sau organizației în cauză.

Taxă fixă

10 000 EUR


Categorie de taxe pentru persoane fizice

Coeficient

 

0,1


Categorie de taxe pentru persoane juridice, în funcție de cifra de afaceri, în euro, a părții reclamante

Coeficient

sub 100 001

0,25

între 1 100 001 și 1 200 000

0,5

între 1 200 001 și 2 500 000

0,75

între 2 500 001 și 5 000 000

1

între 5 000 001 și 50 000 000

2,5

între 50 000 001 și 500 000 000

5

între 500 000 001 și 1 000 000 000

7,5

peste 1 000 000 000

10

PARTEA IV

Rata anuală a inflației

Rata anuală a inflației care trebuie utilizată:

Eurostat HICP (Toate elementele) – UE 27 (2005 = 100)

Modificare a procentajului/12 luni în medie

Valoarea ratei care trebuie luată în considerare

Valoarea taxei cu 3 luni înainte de implementarea indexării

PARTEA V

Notă explicativă

1.

„Specificațiile de certificare” (CS – Certification specifications) menționate în prezenta anexă sunt cele adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 216/2008 și publicate în publicația oficială a agenției în conformitate cu Decizia 2003/8 a EASA din 30 octombrie 2003 (www.easa.europa.eu).

2.

„Aeronave cu aripă rotativă mari” se referă la CS 29 și la CS 27, cat. A; „aeronave cu aripă rotativă mici” se referă la CS 27 cu masa maximă de decolare (MTOW) mai mică de 3 175 kg și limitate la patru locuri, inclusiv pilotul; „aeronave cu aripă rotativă medii” se referă la celelalte aeronave CS 27.

3.

În tabelele 1, 2 și 6 din partea I, valorile „pieselor și echipamentelor” se referă la listele relevante de prețuri ale constructorului.

4.

Masa maximă la decolare (MTOW) din certificatele de tip inițiale și, ulterior, a majorității (peste 50 %) modelelor conexe care fac obiectul prezentului certificat de tip determină categoria MTOW aplicabilă.

5.

Aeronave de înaltă performanță din categoria de greutate de până la 5 700 kg [12 500 lbs] sunt avioanele cu o Mmo mai mare de 0,6 și/sau cu o altitudine maximă de funcționare de peste 25 000 ft. Acestea trebuie facturate în conformitate cu categoria „peste 5 700 kg [12 500 lbs] până la 22 000 kg”.

6.

Termenul „produs derivat” înseamnă un certificat de tip modificat în conformitate cu definiția și cererea titularului de certificat de tip.

7.

În tabelele 3 și 4 din partea I, „simplu”, „standard” și „complex” se referă la următoarele:

 

Simplu

Standard

Complex

Certificat de tip suplimentar emis de AESA (STC)

Modificări majore de proiectare impuse de AESA

Reparații majore impuse de AESA

STC, modificări majore de proiectare sau reparații, care implică exclusiv metode de justificare actuale și bine documentate, pentru care un set complet de date (descriere, listă de verificare a conformității și documente de conformitate) poate fi comunicat la momentul introducerii cererii și pentru care solicitantul a făcut proba experienței sale și care poate fi evaluat de către responsabilul cu certificarea proiectului singur sau cu participarea limitată a unui singur specialist din domeniu

Toate celelalte STC, modificări majore de proiectare sau reparații

STC semnificativ (18) sau modificări majore de proiectare

STC validat în cadrul unui acord bilateral

Elementar (19)

Neelementar (19)

STC neelementar (19), atunci când autoritatea de certificare (19) a clasificat modificarea drept „semnificativă” (18)

Modificare majoră de proiectare validată în temeiul unui acord bilateral

Modificări majore de proiectare de nivelul 2 (19), atunci când aceste modificări nu sunt acceptate automat (20)

Nivelul 1 (19)

Modificări majore de proiectare de nivelul 1 (19), atunci când autoritatea de certificare (19) a clasificat schimbarea drept „semnificativă” (18)

Reparație majoră validată în temeiul unui acord bilateral

Nu se aplică

(acceptare automată)

Reparații ale componentelor vitale (19)

Nu se aplică

8.

În tabelul 7 A din partea I, organizațiile de proiectare sunt clasate după cum urmează:

Domeniu de aplicare a acordului privind organizațiile de proiectare

Grupa A

Grupa B

Grupa C

AOP 1

Titularii certificatelor de tip

Foarte complex/Mare

Complex/Mic-Mediu

Mai puțin complex/Foarte mic

AOP 2

STC/Modificări/Reparații

Fără restricții

Restricționat

(domenii tehnice)

Restricționat

(dimensiunile aeronavei)

AOP 3

Modificări/Reparații minore

9.

În tabelele 7, 9 și 10 din partea I, numărul de angajați luați în calcul este numărul de angajați care au legătură cu activitățile care fac obiectul acordului.

10.

Certificarea produselor în temeiul specificațiilor de navigabilitate specifice, modificările și reparațiile aferente, precum și menținerea navigabilității produselor respective se facturează în conformitate cu tabelele 1-6.

11.

Reviziile și/sau modificările izolate ale manualului de zbor se facturează ca o modificare a produsului corespunzător.

12.

Termenul „dirijabile mici” se referă la:

toate dirijabilele cu aer cald indiferent de dimensiunea acestora;

dirijabile cu gaz până la un volum de 2 000 m3.

Termenul „dirijabile medii” se referă la dirijabilele cu gaz cu un volum de peste 2 000 m3 până la 15 000 m3.

Termenul „dirijabile mari” se referă la dirijabilele cu gaz cu un volum de peste 15 000 m3.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 748/2012 al Comisiei din 3 august 2012 de stabilire a normelor de punere în aplicare privind certificarea pentru navigabilitate și mediu a aeronavelor și a produselor, pieselor și echipamentelor aferente, precum și certificarea organizațiilor de proiectare și producție (JO L 224, 21.8.2012, p. 1).

(2)  Pentru produsele derivate care implică o modificare (modificări) substanțială (substanțiale) a (ale) proiectării de tip, descrisă (descrise) în secțiunea A capitolul B din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012, se aplică onorariile aferente certificatului de tip sau certificatului de tip restrictiv, astfel cum sunt definite în tabelul 1.

(3)  Pentru certificatele de tip suplimentare care implică o modificare (modificări) substanțială (substanțiale) descrisă (descrise) în secțiunea A capitolul B din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012, se aplică onorariile aferente certificatelor de tip sau certificatelor de tip restrictiv, astfel cum sunt definite în tabelul 1.

(4)  Pentru modificările majore semnificative care implică o modificare (modificări) substanțială (substanțiale) descrise în secțiunea A capitolul B din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012, se aplică onorariile aferente certificatelor de tip sau certificatelor de tip restrictive, astfel cum sunt definite în tabelul 1.

(5)  Onorariile stabilite în prezentul tabel nu se aplică modificărilor și reparațiilor minore efectuate de organizațiile de proiectare în conformitate cu secțiunea A capitolul J punctul 21A.263 litera (c) punctul 2 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012.

(6)  Pentru versiunile cargo ale unei aeronave care dețin certificate de tip proprii, la onorariile pentru versiunea de pasageri echivalentă se aplică un coeficient de 0,85.

(7)  Pentru titularii de certificate de tip multiple și/sau de certificate de tip restrictive multiple, se aplică o reducere la onorariul anual pentru al doilea certificat de tip sau certificat de tip restricționat și pentru următoarele, în cadrul aceleași categorii, astfel cum sunt definite de MTOW sau de valoarea componentelor și aparatelor, după cum se indică în tabelul următor:

Produs din categorie identică

Reducere aplicată onorariului fix

1

0 %

al 2-lea

10 %

al 3-lea

20 %

al 4-lea

30 %

al 5-lea

40 %

al 6-lea

50 %

al 7-lea

60 %

al 8-lea

70 %

al 9-lea

80 %

al 10-lea

90 %

al 11-lea și produsele următoare

100 %

(8)  Pentru aeronavele în cazul cărora există mai puțin de 50 exemplare înmatriculate în întreaga lume, activitățile de menținere a navigabilității se facturează la tariful orar prevăzut în partea II punctul 1 din anexa I, până la nivelul onorariului aferent categoriei relevante de aeronave, astfel cum este definită de MTOW sau de valoarea componentelor și a aparatelor. Onorariul fix anual este aplicabil, cu excepția cazului în care titularul certificatului furnizează dovezi că există mai puțin de 50 de exemplare înmatriculate în întreaga lume. Pentru produse, componente și aparate care nu sunt aeronave, limitarea vizează numărul de aeronave pe care se instalează produsul, componenta sau aparatul.

(9)  Cifra de afaceri luată în considerare este cifra de afaceri legată de activitățile care intră în domeniul de aplicare al acordului.

(10)  Regulamentul (CE) nr. 2042/2003 al Comisiei din 20 noiembrie 2003 privind menținerea navigabilității aeronavelor și a produselor, reperelor și dispozitivelor aeronautice și autorizarea întreprinderilor și a personalului cu atribuții în domeniu (JO L 315, 28.11.2003, p. 1).

(11)  Onorariul care trebuie plătit este compus din onorariul fix bazat pe numărul de angajați aferenți, plus onorariul (onorariile) fix(e) bazat(e) pe nota tehnică.

(12)  Pentru organizațiile care dețin mai multe note de A și/sau B, se facturează numai onorariul cel mai ridicat. Pentru organizațiile care dețin mai multe note de C și/sau D, pentru fiecare notă se facturează onorariul aferent „notei C”.

(13)  Onorariul care trebuie plătit este compus din onorariul fix, plus onorariul (onorariile) fix(e) bazat(e) pe nota tehnică.

(14)  Pentru întreprinderile care dețin mai multe note de A și/sau B, se facturează numai onorariul cel mai ridicat.

(15)  Inclusiv costurile de deplasare pe teritoriul statelor membre.

(16)  Aceasta nu este o listă neexhaustivă a operațiunilor. Lista operațiunilor din prezenta parte face obiectul unei revizuiri periodice. Neincluderea unei operațiuni în această parte nu trebuie interpretată în mod automat ca indicator al faptului că operațiunea nu poate fi efectuată de Agenția Europeană de Siguranță a Aviației.

(17)  Fără costuri de deplasare.

(18)  Termenul „semnificativ” este definit la punctul 21A.101 litera (b) din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012 [similar în FAA 21.101 litera (b)].

(19)  Pentru definițiile termenilor „elementar”, „neelementar”, „nivel 1”, „nivel 2”, „componentă vitală” și „autoritate de certificare”, a se vedea acordurile bilaterale aplicabile în temeiul cărora are loc validarea.

(20)  Criteriile pentru acceptarea automată de către AESA a modificărilor majore de nivelul 2 sunt definite în acordul bilateral aplicabil în temeiul căruia are loc validarea.


Top