EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0466

2008/466/CE: Decizia Comisiei din 19 iunie 2008 privind contribuția financiară a Comunității, pe anul 2008, pentru proiecte-pilot și acțiuni pregătitoare în domeniul bunăstării animalelor

OJ L 161, 20.6.2008, p. 41–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/466/oj

20.6.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 161/41


DECIZIA COMISIEI

din 19 iunie 2008

privind contribuția financiară a Comunității, pe anul 2008, pentru proiecte-pilot și acțiuni pregătitoare în domeniul bunăstării animalelor

(2008/466/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (1), în special articolul 49 alineatul (6) literele (a) și (b),

având în vedere Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (2), în special articolul 90,

întrucât:

(1)

Prezenta decizie constituie o decizie de finanțare în sensul articolului 75 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 și al articolului 90 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002.

(2)

Unul dintre domeniile de acțiune identificate de Planul de acțiune comunitar privind protecția și bunăstarea animalelor 2006-2010 (3) se referă la modernizarea normelor minime în vigoare referitoare la protecția și bunăstarea animalelor în conformitate cu noi dovezi științifice și analize socio-economice și la asigurarea unei aplicări eficiente a legislației.

(3)

Parlamentul European a alocat 4 milioane EUR din bugetul comunitar pe 2008 pentru o acțiune pregătitoare privind posturile de control (punctele de odihnă). Rețeaua actuală de posturi de control în anumite locații nu satisface necesitățile reale ale transportatorilor, întrucât posturile de control din anumite locații lipsesc, în timp ce unele posturi de control existente au un nivel de calitate scăzut, în ciuda controalelor oficiale.

(4)

Este necesar să se stabilească, prin consultarea părților interesate și prin expertize tehnice, criteriile tehnice și de calitate pentru posturile de control, astfel cum sunt definite în legislația comunitară, și strategiile la nivel european care ar trebui să fie elaborate pentru a ameliora condițiile de utilizare a acestora de către transportatori. Este necesar să fie lansată o acțiune pregătitoare care să includă construirea sau renovarea de posturi de control în cel puțin trei state membre care prezintă importante fluxuri de trafic de animale.

(5)

Parlamentul European a alocat 1 milion EUR din bugetul comunitar pe 2008 pentru lansarea unui proiect-pilot care să elaboreze metode perfecționate de producție animală și să se concentreze asupra alternativelor la castrarea porcilor și la decornarea vitelor.

(6)

În ceea ce privește castrarea porcilor, proiectul-pilot menționat ar trebui să fie complementar la cercetările în curs privind castrarea și să se concentreze asupra consecințelor practice ale acesteia prin elaborarea unui program care să stabilească o metodă europeană armonizată de identificare a mirosului de vier pe linia de sacrificare în condiții comerciale și care să evalueze aspectele comerciale ale punerii în vânzare a cărnii animalelor necastrate. Elaborarea unor astfel de metode îi va încuraja pe agricultori să crească animale necastrate și va stabili date sigure și coerente pentru elaborarea ulterioară a unor alternative la castrarea chirurgicală (în special „imunocastrarea”). O a doua parte a studiului va aprofunda alternativele la decornarea vitelor.

(7)

Se preconizează elaborarea unui proiect care să realizeze acțiunea pregătitoare și a unei acțiuni pentru proiectul-pilot. Finanțarea acestor acțiuni ar trebui să facă obiectul unei decizii unice.

(8)

Aceste acțiuni urmează să constituie o componentă a elaborării ulterioare a legislației comunitare privind bunăstarea animală și vor sprijini, de asemenea, acțiunile identificate în Planul de acțiune comunitar privind protecția și bunăstarea animalelor 2006-2010 (4),

DECIDE:

Articolul 1

Acțiunea pregătitoare menționată în anexă este aprobată și va fi finanțată prin linia bugetară 17 04 03 03 a bugetului Comunităților Europene pe 2008 până la o sumă maximă de 4 000 000 EUR.

Articolul 2

Proiectul-pilot menționat în anexă este aprobat și va fi finanțat prin linia bugetară 17 01 04 06 a bugetului Comunităților Europene pe 2008 până la o sumă maximă de 1 000 000 EUR.

Adoptată la Bruxelles, 19 iunie 2008.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1525/2007 (JO L 343, 27.12.2007, p. 9).

(2)  JO L 357, 31.12.2002, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 478/2007 (JO L 111, 28.4.2007, p. 13).

(3)  http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/com_action_plan230106_en.pdf

(4)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind un Plan de acțiune comunitar privind protecția și bunăstarea animalelor 2006-2010, COM(2006) 13 final.


ANEXĂ

Domeniul: Siguranța alimentelor, sănătatea și bunăstarea animalelor și zootehnia

I.   Acțiune pregătitoare la linia bugetară 17 04 03 03

Temei juridic: articolul 49 alineatul (6) litera (b) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului

1.   Criterii pentru solicitanți

Candidaturile pot fi depuse exclusiv de următoarele organizații-țintă: asocieri între parteneri care să includă cel puțin:

o autoritate competentă din statul membru al UE responsabil pentru aprobarea posturilor de control, conform Regulamentului (CE) 1255/97;

un grup de cercetare specializat cel puțin în științele aplicate ale bunăstării animalelor de fermă; și

o ONG care activează la nivel internațional în domeniul bunăstării animalelor, cel puțin în UE.

2.   Criterii de selecție

Capacitatea financiară a solicitantului

Solicitanții trebuie să demonstreze că au capacitatea financiară necesară pentru a întreprinde acțiunea care urmează să fie finanțată.

Solicitanții trebuie să furnizeze o dovadă a faptului că posedă resursele proprii necesare, pentru a completa cofinanțarea comunitară solicitată.

Capacitatea tehnico-profesională a solicitantului

Este necesar ca solicitanții să demonstreze capacitatea tehnică și profesională de a întreprinde acțiunea care urmează să fie finanțată. Aceștia trebuie să furnizeze dovezi ale cunoștințelor și experienței lor în domeniul infrastructurilor relative la animale și al operațiilor de transport al animalelor. Solicitanții ar trebui să furnizeze certificări și descrieri ale proiectelor și activităților desfășurate în cursul ultimilor trei ani și în special ale proiectelor relative la domeniul în cauză. Este de asemenea necesară furnizarea unui curriculum vitae detaliat pentru fiecare membru al echipei și demonstrarea capacității manageriale a directorului și a administratorului de proiect, incluzând studiile efectuate, titlurile și diplomele, experiența profesională, activitatea de cercetare și publicațiile.

Solicitanții trebuie să demonstreze că autoritățile naționale competente din statele membre și organizațiile care solicită finanțarea au un interes real pentru obiectivele proiectului și să sprijine principiul introducerii unui sistem de certificare pentru posturile de control care urmează să fie pus în aplicare de către acțiunea în cauză. Aceștia trebuie să furnizeze dovezi ale persoanelor de contact și ale părților interesate la nivel internațional pe care intenționează să le consulte, în special în ceea ce privește certificarea, și la ale căror resurse intenționează să recurgă în cursul acțiunii pregătitoare.

3.   Criterii de atribuire

Vor fi aplicate următoarele criterii de atribuire:

soliditatea abordării (20 %);

organizarea activității și gradul de angajare al autorităților competente/organizațiilor din statele membre acoperite de acțiune (30 %);

interesul proiectului la nivel european și efectul multiplicator (30 %);

raportul între costurile și eficiența proiectului (20 %).

Faptul de a acoperi mai mult de trei state membre în cea de-a doua fază a acțiunii va fi considerat un avantaj.

4.   Nivelul cofinanțării

Acțiunea pregătitoare va cuprinde două faze:

prima fază va include un studiu de fezabilitate, recomandări și specificări pentru stabilirea unui sistem de certificare pentru posturile de control; suma maximă acordată pentru această fază va fi de 300 000 EUR, care să acopere cel mult 90 % din cheltuielile eligibile;

a doua fază va include construirea sau renovarea unor posturi de control pilot și validarea unui sistem experimental de certificare a posturilor de control care urmează să fie armonizate conform cerințelor UE; suma maximă acordată va fi de 3 700 000 EUR, care să acopere cel mult 70 % din costurile proiectului. Această acțiune va acoperi cel puțin trei state membre și va depinde de aprobarea studiului de fezabilitate din prima fază.

5.   Planificare

Acțiunea pregătitoare va avea loc prin intermediul unei cereri de propuneri. Se preconizează că cererea de propuneri va fi lansată în iunie 2008 și va rămâne deschisă timp de trei luni. Atribuirea va fi decisă în cursul anului 2008 sau în prima parte a anului 2009.

Credite 2008:

17 04 03 03 — Posturi de control (puncte de odihnă) relative la transportul animalelor: 4 000 000 EUR

Numărul acțiunilor specifice planificate: o cerere de propuneri

Această acțiune va fi reglementată de regulile stabilite în titlul VI al părții I din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene și în titlul VI partea I din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene.

II.   Proiect-pilot la linia bugetară 17 01 04 06

Temei juridic: articolul 49 alineatul (6) litera (a) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului

Credite 2008:

17 01 04 06 – proiect-pilot: metode îmbunătățite în materie de producție orientată spre bunăstarea animalelor: 1 000 000 EUR

Numărul acțiunilor specifice planificate: Se preconizează lansarea unei licitații deschise pentru atribuirea unui contract de servicii în iunie 2008. Contractul va fi semnat până la sfârșitul anului.

Acțiunea va fi reglementată de regulile stabilite în titlul V al părții I din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene și în titlul V partea I din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene.


Top