EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0388

2008/388/CE: Decizia Comisiei din 23 mai 2008 de impunere a unor condiții speciale de reglementare a importurilor de ulei de floarea-soarelui originar sau expediat din Ucraina, ca urmare a riscului de contaminare cu ulei mineral [notificată cu numărul C(2008) 2259] (Text cu relevanță pentru SEE)

OJ L 136, 24.5.2008, p. 43–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 09/06/2008; abrogat prin 32008D0433

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/388/oj

24.5.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 136/43


DECIZIA COMISIEI

din 23 mai 2008

de impunere a unor condiții speciale de reglementare a importurilor de ulei de floarea-soarelui originar sau expediat din Ucraina, ca urmare a riscului de contaminare cu ulei mineral

[notificată cu numărul C(2008) 2259]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2008/388/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (1), în special articolul 53 alineatul (2) primul paragraf,

întrucât:

(1)

Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și hrana pentru animale (RASFF) a fost notificat la 23 aprilie 2008 în legătură cu descoperirea de ulei de floarea-soarelui originar din Ucraina contaminat cu niveluri ridicate de ulei mineral. Această contaminare cu ulei mineral a fost confirmată ulterior în mai multe transporturi de ulei nerafinat de floarea-soarelui originar din Ucraina, importat în Comunitate în ultimele luni. Uleiul de floarea-soarelui cu conținut ridicat de ulei mineral este impropriu pentru consumul uman și, prin urmare, este considerat periculos. Sursa contaminării nu este încă cunoscută.

(2)

Comisia Europeană a cerut cu insistență autorităților din Ucraina, în repetate rânduri, să furnizeze informații cu privire la sursa contaminării și cu privire la măsurile luate în vederea prevenirii unor contaminări viitoare. De asemenea, au fost solicitate garanții din partea autorităților din Ucraina cu privire la instituirea unor măsuri eficiente care să garanteze eșantionarea și analiza corespunzătoare în vederea detectării prezenței uleiului mineral în transporturile de ulei de floarea-soarelui care părăsesc Ucraina având ca destinație Comunitatea Europeană.

(3)

O anchetă care are ca scop descoperirea sursei de contaminare se află în desfășurare în Ucraina. De asemenea, autoritățile din Ucraina s-au angajat să instituie un sistem de control adecvat care să garanteze că niciun transport de ulei de floarea-soarelui care urmează să fie exportat către Uniunea Europeană nu este impropriu pentru consumul uman din cauza nivelului de ulei mineral pe care îl conține. Cu toate acestea, detaliile cu privire la acest sistem de control nu au fost încă prezentate Comisiei. Comisia ar trebui să evalueze sistemul de control și certificare pentru a verifica acuratețea și fiabilitatea acestuia și pentru a garanta că uleiul de floarea-soarelui exportat către Comunitate nu conține niveluri de ulei mineral care ar face ca uleiul de floarea-soarelui să fie impropriu pentru consumul uman. Trebuie să se asigure faptul că niciun export de floarea-soarelui către Comunitate nu va fi efectuat înainte de instituirea unui astfel de sistem de control și certificare, evaluat și acceptat de către Comisie. Evaluarea sistemului de control și certificare va fi efectuată pe baza informațiilor detaliate furnizate de autoritățile din Ucraina.

(4)

Având în vedere nivelul riscului, statele membre ar trebui să controleze transporturile de ulei de floarea-soarelui în vederea detectării prezenței uleiului mineral la import, pentru a oferi garanții suplimentare în sprijinul acurateței și fiabilității sistemului de control și certificare instituit de autoritățile din Ucraina.

(5)

Articolul 53 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 prevede posibilitatea adoptării de măsuri comunitare de urgență adecvate pentru alimentele și hrana pentru animale importate dintr-o țară terță, cu scopul de a proteja sănătatea umană, sănătatea animală sau mediul, în cazul în care riscul nu poate fi combătut în mod satisfăcător prin măsurile luate individual de către statele membre.

(6)

În așteptarea evaluării și acceptării sistemului de control și certificare care urmează să fie instituit de autoritățile din Ucraina, ar trebui să nu se efectueze niciun import de ulei de floarea-soarelui originar sau expediat din Ucraina, ca urmare a riscului de contaminare cu ulei mineral.

(7)

Statele membre au fost informate în legătură cu contaminarea și au luat măsurile adecvate pentru retragerea uleiului de floarea-soarelui contaminat și a alimentelor care conțin ulei de floarea-soarelui contaminat care au fost deja introduse pe piață, conform recomandărilor Comisiei Europene transmise prin RASFF.

(8)

Având în vedere situația de urgență, în așteptarea reuniunii Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală și după informarea autorităților din Ucraina, este necesară adoptarea acestor măsuri de protecție provizorii în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 53 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 178/2002.

(9)

Prezenta decizie va fi reexaminată în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 178/2002,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Statele membre interzic importurile de ulei de floarea-soarelui, încadrat la codul NC 1512 11 91, originar sau expediat din Ucraina (denumit în continuare ulei de floarea-soarelui), cu excepția cazului în care transportul de ulei de floarea-soarelui este însoțit de un certificat valabil care certifică absența unor niveluri inacceptabile de ulei mineral și rezultatele eșantionării și analizei de detectare a prezenței uleiului mineral.

(2)   Certificatul prevăzut la alineatul (1) este valabil pentru importurile transporturilor de ulei de floarea-soarelui în Comunitate numai dacă eșantionarea și analiza transportului, precum și eliberarea certificatului, au fost efectuate după evaluarea și acceptarea formală de către Comisia Europeană a sistemului de control și certificare instituit de autoritățile din Ucraina.

(3)   Statele membre vor fi informate cu privire la detaliile sistemului de control și certificare instituit de autoritățile din Ucraina și cu privire la acceptarea formală a acestui sistem de către Comisie prin intermediul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală.

(4)   Statele membre iau măsurile adecvate în vederea eșantionării și analizei fiecărui transport de ulei de floarea-soarelui originar sau expediat din Ucraina, însoțit de un certificat valabil, prezentat pentru import, pentru a se asigura că uleiul de floarea soarelui nu conține niveluri de ulei mineral care ar face ca uleiul de floarea-soarelui să fie impropriu pentru consumul uman.

Statele membre informează Comisia cu privire la orice rezultat nefavorabil prin Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și hrana pentru animale. Rezultatele favorabile se raportează Comisiei o dată la trei luni.

Articolul 2

Situația se reexaminează în decurs de un an, cel târziu.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 23 mai 2008.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 575/2006 al Comisiei (JO L 100, 8.4.2006, p. 3).


Top