EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000D0571

Decizia Comisiei din 8 septembrie 2000 de stabilire a procedurilor controalelor sanitar-veterinare pentru produsele din țări terțe destinate introducerii în zone libere, antrepozite libere, antrepozite vamale sau pentru operatori care aprovizionează mijloace de transport maritim [notificată cu numărul C(2000) 2532]Text cu relevanță pentru SEE.

OJ L 240, 23.9.2000, p. 14–18 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 03 Volume 030 P. 302 - 306
Special edition in Estonian: Chapter 03 Volume 030 P. 302 - 306
Special edition in Latvian: Chapter 03 Volume 030 P. 302 - 306
Special edition in Lithuanian: Chapter 03 Volume 030 P. 302 - 306
Special edition in Hungarian Chapter 03 Volume 030 P. 302 - 306
Special edition in Maltese: Chapter 03 Volume 030 P. 302 - 306
Special edition in Polish: Chapter 03 Volume 030 P. 302 - 306
Special edition in Slovak: Chapter 03 Volume 030 P. 302 - 306
Special edition in Slovene: Chapter 03 Volume 030 P. 302 - 306
Special edition in Bulgarian: Chapter 03 Volume 034 P. 234 - 238
Special edition in Romanian: Chapter 03 Volume 034 P. 234 - 238
Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 018 P. 91 - 95

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/12/2019; abrogat prin 32019R2124

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2000/571/oj

03/Volumul 34

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

234


32000D0571


L 240/14

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 8 septembrie 2000

de stabilire a procedurilor controalelor sanitar-veterinare pentru produsele din țări terțe destinate introducerii în zone libere, antrepozite libere, antrepozite vamale sau pentru operatori care aprovizionează mijloace de transport maritim

[notificată cu numărul C(2000) 2532]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2000/571/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 97/78/CE a Consiliului din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor sanitar-veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate (1), în special articolul 12 alineatul (12) și articolul 13 alineatul (6),

întrucât:

(1)

Directiva 97/78/CE adoptă cerințele pentru protejarea sănătății publice și a sănătății animale, în ceea ce privește controlul produselor de origine animală care sunt introduse în Comunitate prin puncte de control la frontieră.

(2)

Loturile de produse prezentate la intrarea în zone libere, antrepozite libere sau antrepozite vamale pot fi admise numai dacă persoana responsabilă de încărcătură a declarat în prealabil că produsele sunt destinate liberei circulații sau unei alte utilizări finale.

(3)

Produsele care nu îndeplinesc cerințele comunitare pot fi prezentate la intrarea în zone libere, antrepozite libere sau antrepozite vamale, cât și pentru aprovizionarea mijloacelor de transport maritim. Aceste produse reprezintă un risc suplimentar pentru sănătatea animală și pentru sănătatea publică în Comunitate și trebuie prin urmare să fie supuse unor controale suplimentare pentru a se asigura manipularea corectă a acestora în timpul transportului, al antrepozitării și al livrării acestora și pentru a se evita ca produsele să fie introduse pe piața comunitară.

(4)

Pentru a controla și permite o urmărire eficace a loturilor de produse neconforme, este oportun să se clarifice procedurile de utilizare a diferitelor certificate autorizate prin Directiva 97/78/CE, precum și cerințele privind marcarea acestor loturi în timpul antrepozitării, în scopul facilitării identificării acestora.

(5)

Medicul veterinar oficial de la punctul de control la frontiera de intrare trebuie să asigure igiena și securitatea produselor neconforme, transportate spre și de la antrepozite, înainte de a autoriza transportul acestora, iar în cazul circulației către antrepozitele situate într-un alt stat membru, acesta trebuie să se asigure că autoritatea competentă din acel stat membru a autorizat antrepozitul de destinație să accepte acest tip de produs.

(6)

Antrepozitele în care sunt livrate și depozitate produsele neconforme trebuie să fie sub controlul autorității competente și trebuie să se efectueze o înregistrare adecvată, pentru a permite urmărirea tuturor produselor care trec prin antrepozit.

(7)

Trebuie clarificate controalele care trebuie efectuate de către medicul veterinar oficial asupra produselor neconforme, atunci când sosesc produsele, când se depozitează sau sunt pe punctul de a părăsi antrepozitele, precum și importanța oricărei fracționări a loturilor autorizate în timpul depozitării.

(8)

Trebuie să se stabilească metoda de notificare și detaliile certificării care trebuie să însoțească loturile expediate de operatorii care aprovizionează direct mijloacele de transport maritim, pentru a se asigura un sistem eficace de control până la locul de livrare.

(9)

Operatorii care aprovizionează mijloacele de transport maritim și toate antrepozitele pe care aceștia le folosesc trebuie să se afle sub supravegherea autorității competente.

(10)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului Veterinar Permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Toate produsele care nu îndeplinesc cerințele comunitare, care sunt admise sub supraveghere vamală și care circulă către sau de la un antrepozit situat într-o zonă liberă, de la un antrepozit liber sau de la un antrepozit vamal sau care sunt depozitate în aceste unități, trebuie să fie însoțite de certificatul menționat la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 97/78/CE, eliberat de către medicul veterinar oficial.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), certificatul menționat la articolul 13 alineatul (2) litera (a) din Directiva 97/78/CE va fi folosit pentru a însoți toate loturile de produse neconforme expediate dintr-un antrepozit către un mijloc de transport maritim direct sau prin intermediul unui antrepozit special aprobat, în conformitate cu articolul 13 alineatul (2) litera (a) din Directiva 97/78/CE.

(3)   În cazul produselor neconforme care sunt expediate direct de la un punct de control la frontieră către un mijloc de transport maritim, lotul trebuie însoțit de două certificate, cel prevăzut la articolul 5 alineatul (1) și cel prevăzut la articolul 13 alineatul (2) litera (a) din Directiva 97/78/CE.

(4)   Documentele veterinare sau certificatele originale care însoțesc loturile de produse neconforme provenind din țări terțe trebuie să rămână cu loturile respective. În cadrul controalelor prevăzute la articolul 12 alineatul (2) din Directiva 97/78/CE, medicul veterinar oficial trebuie să facă copii ale documentelor veterinare în scopul de a le păstra la punctul de control la frontieră.

(5)   Loturile de produse neconforme depozitate în antrepozite trebuie întotdeauna să facă obiectul unui marcaj al fiecărei unități, indicând numărul unic al certificatului corespunzător, prevăzut la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 97/78/CE, în scopul de a facilita identificarea acestora.

(6)   Atunci când un lot de produse neconforme este fracționat în două sau mai multe părți într-un antrepozit situat într-o zonă liberă, într-un antrepozit liber sau într-un antrepozit vamal, medicul veterinar oficial trebuie să elibereze un nou certificat pentru fiecare parte a lotului. Pentru a permite urmărirea, toate certificatele noi eliberate trebuie să conțină trimiterea la certificatul original menționat la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 97/78/CE care a însoțit produsele în momentul sosirii la antrepozit. Acest certificat original de sosire trebuie păstrat de medicul veterinar oficial.

Articolul 2

Transportul loturilor menționate la articolul 1 către și de la antrepozitele autorizate în conformitate cu articolul 12 alineatul (4) litera (b) sau cu articolul 13 alineatul (1) din Directiva 97/78/CE se supune următoarelor condiții:

medicul veterinar oficial de la punctul de control la frontieră trebuie să se asigure, după caz, intrând în contact cu autoritatea competentă în cauză, de faptul că autoritatea competentă responsabilă cu localurile de destinație a autorizat antrepozitul situat într-o zonă liberă, antrepozitul liber, antrepozitul vamal sau operatorul care aprovizionează mijloacele de transport maritim să accepte acest tip de produs care nu întrunește cerințele comunitare;

autoritatea competentă responsabilă cu localurile de expediere informează autoritatea competentă responsabilă cu localurile de destinație prin intermediul rețelei ANIMO;

sigiliile utilizate și prevăzute la articolul 12 alineatele (7) și (8) din Directiva 97/78/CE trebuie să se prezinte astfel încât să se poată rupe în momentul deschiderii containerului sau al vehiculului;

în cazul în care este necesar, mijloacele de transport terestru utilizate pentru transferul produselor conforme trebuie curățate și dezinfectate după utilizare;

loturile trebuie să sosească la destinația prevăzută în termen de maximum 30 de zile de la expediere, în caz contrar problema trebuie semnalată autorităților vamale în vederea unei anchete.

Articolul 3

(1)   În plus față de cerințele prevăzute de articolul menționat, antrepozitele autorizate în conformitate cu articolul 12 alineatul (4) litera (b) din Directiva 97/78/CE trebuie să se încadreze cel puțin în următoarele condiții:

să fie sub controlul autorității competente;

să dispună de un fax și de un telefon puse la dispoziția medicului veterinar oficial.

(2)   Registrul intrărilor și expedierilor prevăzut la articolul 12 alineatul (4) litera (b) a treia liniuță din Directiva 97/78/CE care trebuie păstrat într-un antrepozit autorizat trebuie să garanteze urmărirea loturilor și corespondența cantităților de material care intră și ies din antrepozit. În plus față de informațiile specificate la articolul 12 alineatul (4) litera (b) din Directiva 97/78/CE registrul trebuie să includă următoarele elemente:

țara de origine și punctul de control la frontieră corespunzător de sosire, pentru loturile care intră;

numărul unic de referință al certificatului corespunzător prevăzut fie la articolul 5 alineatul (1) sau la articolul 13 alineatul (2) litera (a) din Directiva 97/78/CE pentru toate loturile;

numărul de referință și adresa antrepozitului de destinație prevăzut la articolul 13 alineatul (1) litera (c) din Directiva 97/78/CE (după caz);

nava de destinație sau țara terță de destinație și punctul de control la frontiera de ieșire (după caz).

Articolul 4

Medicul veterinar oficial și persoanele care acționează sub supravegherea sa garantează că în antrepozitele autorizate în conformitate cu articolul 12 alineatul (4) litera (b) din Directiva 97/78/CE și în cazul loturilor de produse care nu îndeplinesc cerințele comunitare:

toate loturile livrate într-un antrepozit sunt supuse unui control documentar;

controalele documentare și de identitate se efectuează asupra loturilor în timpul depozitării și înainte de ieșirea acestora, pentru a verifica originea și destinația lor;

toate expedierile de loturi provenind din antrepozite sunt autorizate;

în cazul fracționării unui lot, ambalajul unităților individuale care compun lotul rămâne nemodificat.

Autoritatea competentă poate de asemenea să efectueze și controale fizice, dacă este necesar, asupra tuturor produselor prevăzute mai sus, care sunt livrate sau depozitate într-un antrepozit situat într-o zonă liberă, într-un antrepozit liber sau un antrepozit vamal, sau sunt expediate dintr-un astfel de antrepozit atunci când suspectează un risc la adresa sănătății publice sau a sănătății animale.

Articolul 5

(1)   Orice local prevăzut la articolul 13 alineatul (1) litera (c) sau la articolul 13 alineatul (2) litera (a) din Directiva 97/78/CE trebuie să fie sub controlul autorității competente.

(2)   Documentul veterinar prevăzut la articolul 13 alineatul (2) litera (a) din Directiva 97/78/CE trebuie să corespundă modelului care figurează în anexa la prezenta decizie.

Un certificat poate fi folosit pentru un lot care conține produse care provin din loturi de diferite origini, conform modelului de certificat care figurează în anexă.

(3)   Notificarea autorității competente a localului de origine prevăzută la articolul 13 alineatul (2) litera (b) din Directiva 97/78/CE se efectuează cu ajutorul certificatului descris mai sus.

Atunci când un lot este destinat unui port situat într-un alt stat membru, trebuie transmisă o copie a certificatului prevăzut mai sus autorității competente din portul de destinație.

La încheierea livrării produselor aflate la bordul mijlocului de transport maritim, certificatul prevăzut la alineatul (2) trebuie contrasemnat de către un agent al autorității competente sau de către un reprezentant oficial al căpitanului mijlocului de transport maritim și înapoiat medicului veterinar oficial ca dovadă a livrării.

Articolul 6

Decizia 93/14/CEE a Comisiei (2) se abrogă.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 8 septembrie 2000.

Pentru Comisie

David BYRNE

Membru al Comisiei


(1)  JO L 24, 30.1.1998, p. 9.

(2)  JO L 9, 15.1.1993, p. 42.


ANEXĂ

Image

Image


Top