Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0508

    Propunere de DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/1353 privind acordarea unui sprijin temporar Republicii Polone în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situația de urgență generată de epidemia de COVID-19

    COM/2022/508 final

    Bruxelles, 5.10.2022

    COM(2022) 508 final

    2022/0311(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

    de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/1353 privind acordarea unui sprijin temporar Republicii Polone în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situația de urgență generată de epidemia de COVID-19


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

       

    Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului („Regulamentul SURE”) stabilește cadrul juridic pentru acordarea de asistență financiară din partea Uniunii statelor membre care sunt afectate sau grav amenințate de o perturbare economică importantă cauzată de epidemia de COVID-19. Sprijinul acordat în temeiul SURE servește la finanțarea, în principal, a schemelor privind reducerea timpului de muncă sau a unor măsuri similare care vizează protejarea angajaților și a persoanelor care desfășoară o activitate independentă, reducând astfel incidența șomajului și pierderea veniturilor, precum și la finanțarea, în subsidiar, a unor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.

    La 6 august 2020, Polonia a solicitat asistență financiară din partea Uniunii, iar la 25 septembrie 2020, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1353, Consiliul a acordat asistență financiară Poloniei în vederea completării eforturilor naționale întreprinse pentru a contracara impactul epidemiei de COVID-19 și a răspunde la consecințele socioeconomice ale acesteia pentru lucrători și pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă.

    La 19 septembrie 2022, Polonia a solicitat Uniunii să extindă lista de măsuri din Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1353 a Consiliului.

    În conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul SURE, Comisia a consultat autoritățile poloneze pentru a verifica creșterea neprevăzută și semnificativă, generată de pandemia de COVID-19, a cheltuielilor efective și planificate legate direct de măsurile care vizează piața muncii și de măsurile legate de sănătate luate de autoritățile poloneze. În mod concret, este vorba de noi măsuri:

    (a)finanțarea efectuării de teste de diagnosticare PCR. Ministrul sănătății a însărcinat Fondul Național de Sănătate să încheie cu laboratoarele interesate contracte privind efectuarea de teste RT-PCR pentru diagnosticarea SARS-CoV-2. Costurile testelor au fost finanțate din bugetul de stat și au fost proporționale cu numărul de persoane care au solicitat testarea;

    (b)acordarea unei prestații lunare suplimentare în numerar pentru cadrele medicale și a unei prestații suplimentare unice în numerar pentru alți lucrători din domeniul sănătății care luptă împotriva COVID-19. Această prestație a fost acordată persoanelor care au participat la furnizarea de servicii de sănătate și care au intrat în contact direct cu pacienți infectați și suspectați de a fi infectați cu virusul SARS-CoV-2 în unități organizaționale ale entităților medicale. Ministrul sănătății a dispus ca Fondul Național de Sănătate să transfere instituțiilor medicale care desfășoară activități medicale fonduri destinate acordării prestațiilor.

    Polonia a furnizat Comisiei informațiile relevante.

    Ținând seama de dovezile disponibile, Comisia propune Consiliului să adopte o decizie de punere în aplicare pentru a extinde lista măsurilor pentru care Consiliul a acordat deja asistență financiară prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1353 a Consiliului.

    Măsurile legate de sănătate, potrivit cererii formulate de Polonia la 19 septembrie 2022, se ridică la 1 672 546 359 EUR.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Prezenta propunere este în deplină concordanță cu Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului, în temeiul căruia este formulată.

    Prezenta propunere completează un alt instrument legislativ al Uniunii prin care se acordă sprijin statelor membre în caz de urgență, și anume Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului din 11 noiembrie 2002 de instituire a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) [„Regulamentul (CE) nr. 2012/2002”]. Regulamentul (UE) 2020/461 al Parlamentului European și al Consiliului, care modifică respectivul instrument pentru a-i extinde domeniul de aplicare la urgențele majore din domeniul sănătății publice și pentru a defini operațiuni specifice eligibile pentru finanțare, a fost adoptat la 30 martie 2020.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Propunerea face parte dintr-o serie de măsuri elaborate ca răspuns la actuala pandemie de COVID-19, cum ar fi „Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus”, și vine în completarea altor instrumente care sprijină ocuparea forței de muncă, cum ar fi Fondul social european și Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)/InvestEU. Întrucât recurge la luarea și la acordarea de împrumuturi în această situație specifică generată de epidemia de COVID-19 în vederea sprijinirii statelor membre, prezenta propunere acționează ca o a doua linie de apărare pentru finanțarea schemelor privind reducerea timpului de muncă și a măsurilor similare, contribuind la protejarea locurilor de muncă și, implicit, a angajaților și a persoanelor care desfășoară activități independente, împotriva riscului de șomaj.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temeiul juridic

    Temeiul juridic al prezentului instrument este Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului.

    Subsidiaritate (în cazul competenței neexclusive)

    Propunerea a fost formulată în urma unei solicitări a unui stat membru și demonstrează solidaritatea europeană prin furnizarea de asistență financiară din partea Uniunii sub formă de împrumuturi temporare acordate unui stat membru afectat de epidemia de COVID-19. Ca o a doua linie de apărare, această asistență financiară sprijină temporar cheltuielile publice majorate ale administrației publice în ceea ce privește schemele de reducere a timpului de muncă și măsurile similare, pentru a ajuta statul solicitant să protejeze locurile de muncă și, implicit, angajații și persoanele care desfășoară activități independente, împotriva riscului de șomaj și de pierdere de venituri.

    Acest sprijin va ajuta populația afectată și va contribui la atenuarea impactului economic și societal direct generat de actuala criză provocată de pandemia de COVID-19.

    Proporționalitate

    Propunerea respectă principiul proporționalității. Ea nu depășește ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite de instrument.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Consultări cu părțile interesate

    Deoarece propunerea a trebuit să fie elaborată în regim de urgență, pentru a putea fi adoptată la timp de Consiliu, nu s-a putut realiza o consultare a părților interesate.

    Evaluarea impactului

    Având în vedere caracterul urgent al propunerii, nu a fost efectuată o evaluare a impactului.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Comisia ar trebui să poată contracta împrumuturi pe piețele financiare în scopul transformării acestora în împrumuturi acordate statului membru care solicită asistență financiară în temeiul instrumentului SURE.

    În plus față de furnizarea de garanții din partea statelor membre, în cadru sunt integrate și alte garanții pentru a asigura soliditatea financiară a programului:

    ·o abordare riguroasă și conservatoare a gestiunii financiare;

    ·o structură a portofoliului de împrumuturi care să limiteze riscul de concentrare, expunerea anuală și expunerea excesivă față de oricare stat membru, asigurând, în același timp, resurse suficiente pentru statele membre care au cea mai mare nevoie de sprijin; și

    ·posibilități de reînnoire a creditelor.

    2022/0311 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

    de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/1353 privind acordarea unui sprijin temporar Republicii Polone în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situația de urgență generată de epidemia de COVID-19

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului din 19 mai 2020 privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) ca urmare a epidemiei de COVID-19 1 , în special articolul 6 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)În urma unei cereri din partea Poloniei din 6 august 2020, Consiliul, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1353 2 , a acordat Poloniei asistență financiară sub forma unui împrumut în valoare de maximum 11 236 693 087 EUR, cu o scadență medie maximă de 15 ani și o perioadă de disponibilitate de 18 luni, în vederea completării eforturilor naționale întreprinse pentru a contracara impactul epidemiei de COVID-19 și a răspunde la consecințele socioeconomice ale acesteia pentru lucrători și pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă.

    (2)Împrumutul urma să fie utilizat de Polonia pentru a finanța schemele privind reducerea timpului de muncă și măsurile similare menționate la articolul 3 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1353.

    (3)Epidemia de COVID-19 a imobilizat o parte substanțială a forței de muncă din Polonia. Acest lucru a dus la o nouă creștere neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor publice în Polonia în ceea ce privește noi măsuri, și anume efectuarea de teste PCR și prestațiile în numerar pentru lucrătorii din domeniul sănătății care luptă împotriva COVID-19.

    (4)Epidemia de COVID-19 și măsurile extraordinare puse în aplicare de Polonia în 2020, 2021 și 2022 pentru a limita epidemia și impactul său socioeconomic și asupra sănătății au avut și continuă să aibă un impact considerabil asupra finanțelor publice. În 2020, Polonia avea un deficit public de 6,9 % și o datorie publică de 57,1 % din produsul intern brut (PIB), care s-au redus la 1,9 % și, respectiv, 53,8 % la sfârșitul anului 2021. Potrivit previziunilor Comisiei din primăvara anului 2022, Polonia ar urma să înregistreze un deficit public de 4,0 % și o datorie publică de 50,8 % din PIB până la sfârșitul anului 2022. Conform previziunilor Comisiei din vara anului 2022, PIB-ul Poloniei urmează să crească cu 5,2 % în 2022.

    (5)La 19 septembrie 2022, Polonia a solicitat Uniunii să extindă lista măsurilor pentru care s-a acordat deja asistență financiară prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1353, în vederea completării în continuare a eforturilor naționale întreprinse în 2020, 2021 și 2022 pentru a contracara impactul epidemiei de COVID-19 și a răspunde la consecințele socioeconomice ale acesteia pentru lucrători și pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă („cererea”). În mod concret, Polonia a introdus o serie de măsuri legate de sănătate pentru a combate epidemia de COVID-19, prezentate în considerentele 6 și 7.

    (6)Pe baza „Legii din 2 martie 2020 privind anumite soluții specifice legate de prevenirea, combaterea și eradicarea COVID-19, a altor boli infecțioase și a situațiilor de criză cauzate de acestea” 3 , ministrul sănătății a însărcinat Fondul Național de Sănătate să încheie cu laboratoarele interesate contracte privind efectuarea de teste RT-PCR pentru diagnosticarea SARS-CoV-2. Costurile testelor au fost finanțate din bugetul de stat și au fost proporționale cu numărul de persoane care au solicitat testarea. Potrivit cererii, numai pentru cheltuielile executate în 2020 și 2021 se solicită finanțarea în temeiul SURE. Măsura este nouă și a fost pusă în aplicare de la sfârșitul lunii aprilie 2020 până la sfârșitul lunii martie 2022.

    (7)Pe baza „Legii din 2 martie 2020 privind anumite soluții specifice legate de prevenirea, combaterea și eradicarea COVID-19, a altor boli infecțioase și a situațiilor de criză cauzate de acestea” 4 și a „Legii din 14 august 2020 privind modificarea anumitor legi pentru a asigura funcționarea protecției sănătății în legătură cu epidemia de COVID-19 și după încetarea acesteia” 5 , ministrul sănătății a dispus ca Fondul Național de Sănătate să transfere către entitățile medicale care desfășoară activități medicale fonduri destinate acordării prestațiilor în numerar pentru lucrătorii din domeniul sănătății care luptă împotriva COVID-19, astfel cum se menționează în cerere. Această măsură constă în acoperirea costurilor pentru acordarea unei prestații lunare suplimentare în numerar pentru cadrele medicale și a unei prestații suplimentare unice în numerar pentru alți lucrători din domeniul sănătății. Această prestație a fost acordată persoanelor care au participat la furnizarea de servicii de sănătate și care au intrat în contact direct cu pacienți infectați și suspectați de a fi infectați cu virusul SARS-CoV-2 în unități organizaționale ale entităților medicale. Numai pentru cheltuielile executate în 2020 și 2021 se solicită finanțarea în temeiul SURE. Măsura este nouă și a fost pusă în aplicare din septembrie 2020 până la sfârșitul lunii martie 2022.

    (8)Polonia îndeplinește condițiile pentru a solicita asistență financiară prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/672. Polonia a furnizat Comisiei dovezi corespunzătoare conform cărora cheltuielile publice efective și planificate au crescut cu 11 826 003 428 EUR de la 1 februarie 2020 din cauza măsurilor naționale luate pentru contracararea efectelor socioeconomice ale epidemiei de COVID-19. Aceasta constituie o creștere neprevăzută și semnificativă, fiind de asemenea legată de noile măsuri sanitare pentru a combate epidemia de COVID-19 care acoperă o proporție semnificativă a întreprinderilor și a forței de muncă din Polonia. Polonia intenționează să finanțeze 9 100 000 EUR din cuantumul majorat al cheltuielilor ca urmare a noilor măsuri legate de sănătate prin intermediul fondurilor Uniunii de la bugetul UE și 580 210 341 EUR din fondurile sale proprii.

    (9)Comisia a consultat Polonia și a verificat creșterea neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor publice efective și planificate legate direct de scheme privind reducerea timpului de muncă și de măsuri similare, precum și aplicarea de măsuri corespunzătoare legate de sănătate în contextul epidemiei de COVID-19, astfel cum sunt menționate în cererea din 19 septembrie 2022, în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) 2020/672.

    (10)Măsurile legate de sănătate, astfel cum sunt menționate în cererea Poloniei din 19 septembrie 2022 și la considerentele 6 și 7, se ridică la 1 672 546 359 EUR.

    (11)Prin urmare, asistența financiară deja acordată prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1353 trebuie să acopere, de asemenea, noile măsuri menționate în considerentele 6 și 7.

    (12)Prezenta decizie nu trebuie să aducă atingere rezultatelor niciuneia dintre procedurile legate de denaturarea funcționării pieței interne care este posibil să fie întreprinse, în special în temeiul articolelor 107 și 108 din tratat. Aceasta nu prevalează asupra cerinței ca statele membre să notifice Comisiei potențialele ajutoare de stat în temeiul articolului 108 din tratat.

    (13)Polonia trebuie să informeze periodic Comisia cu privire la execuția cheltuielilor publice planificate, pentru a-i permite acesteia să evalueze măsura în care Polonia a executat aceste cheltuieli,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1353 se modifică după cum urmează:

    (2)    Articolul 3 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 3

    Polonia poate finanța următoarele măsuri:

    (a)o reducere a contribuțiilor la asigurările sociale, astfel cum se prevede la articolul 31zo din « Legea din 2 martie 2020 privind anumite soluții specifice legate de prevenirea, combaterea și eradicarea COVID-19, a altor boli infecțioase și a situațiilor de criză cauzate de acestea », pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară o activitate independentă, pentru toate cooperativele sociale (indiferent de numărul de angajați) și, în cazul societăților cu până la 50 de angajați, partea de cheltuieli legată de angajații care și-au păstrat fără întrerupere locul de muncă;

    (b)o alocație pentru perioada de inactivitate în beneficiul persoanelor care desfășoară o activitate independentă și al persoanelor care lucrează în baza unor contracte de drept civil, astfel cum se prevede la articolul 15zq și la articolul 15zua din « Legea din 2 martie 2020 privind anumite soluții specifice legate de prevenirea, combaterea și eradicarea COVID-19, a altor boli infecțioase și a situațiilor de criză cauzate de acestea »;

    (c)subvenții salariale și pentru contribuțiile la asigurările sociale ale întreprinderilor care recurg la șomajul tehnic sau reduc în mod voluntar timpul de lucru sau în cadrul cărora angajații și-au păstrat fără întrerupere locul de muncă, astfel cum se prevede la articolele 15g, 15ga, 15gg, 15zzb, 15zze, 15zze2 din « Legea din 2 martie 2020 privind anumite soluții specifice legate de prevenirea, combaterea și eradicarea COVID-19, a altor boli infecțioase și a situațiilor de criză cauzate de acestea »;

    (d)subvenții pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă fără angajați, astfel cum se prevede la articolul 15zzc din « Legea din 2 martie 2020 privind anumite soluții specifice legate de prevenirea, combaterea și eradicarea COVID-19, a altor boli infecțioase și a situațiilor de criză cauzate de acestea »;

    (e)împrumuturi convertibile în subvenții acordate persoanelor care desfășoară o activitate independentă, microîntreprinderilor și organizațiilor neguvernamentale, pentru suma convertită efectiv în subvenții, astfel cum se prevede la articolele 15zzd și 15zzda din « Legea din 2 martie 2020 privind anumite soluții specifice legate de prevenirea, combaterea și eradicarea COVID-19, a altor boli infecțioase și a situațiilor de criză cauzate de acestea »;

    (f)finanțarea efectuării de teste de diagnosticare PCR în laboratoarele care au încheiat contracte referitoare la efectuarea de teste RT-PCR pentru diagnosticarea SARS-CoV 2 cu Fondul Național de Sănătate, astfel cum se prevede la articolul 10a alineatele (1) și (2) și, după expirarea articolului 10a, la articolul 11h alineatul (2) punctul 2 și alineatul (4) din « Legea din 2 martie 2020 privind anumite soluții specifice legate de prevenirea, combaterea și eradicarea COVID-19, a altor boli infecțioase și a situațiilor de criză cauzate de acestea »;

    (g)acordarea unei prestații lunare suplimentare în numerar pentru cadrele medicale și a unei prestații suplimentare unice în numerar pentru alți lucrători din domeniul sănătății, astfel cum se prevede la articolul 10a alineatul (1) din « Legea din 2 martie 2020 privind anumite soluții specifice legate de prevenirea, combaterea și eradicarea COVID-19, a altor boli infecțioase și a situațiilor de criză cauzate de acestea » și, după expirarea articolului 10a, la articolul 42 din « Legea din 14 august 2020 privind modificarea anumitor legi pentru a asigura funcționarea protecției sănătății în legătură cu epidemia de COVID-19 și după încetarea acesteia ».

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează Republicii Polone.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    JO L 159, 20.5.2020, p. 1.
    (2)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1353 a Consiliului din 25 septembrie 2020 privind acordarea unui sprijin temporar Republicii Polone în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situația de urgență generată de epidemia de COVID-19, JO L 314, 29.9.2020, p. 45.
    (3)    Articolul 10a alineatele (1) și (2) și, după expirarea articolului 10a, articolul 11h alineatul (2) punctul 2 și alineatul (4). Dz.U. 2020 poz. 374, astfel cum a fost modificată.
    (4)    Articolul 10a alineatul (1). Dz.U. 2020 poz. 374
    (5)    Articolul 42. Dz.U. 2020 poz. 1493
    Top