Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0036

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind prelungirea duratei protecției comunitare a soiurilor de plante pentru speciile de sparanghel și pentru grupurile de specii plante cu bulbi, plante lemnoase cu fructe mici și plante lemnoase ornamentale

    COM/2021/36 final

    Bruxelles, 3.2.2021

    COM(2021) 36 final

    2021/0019(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind prelungirea duratei protecției comunitare a soiurilor de plante pentru speciile de sparanghel și pentru grupurile de specii plante cu bulbi, plante lemnoase cu fructe mici și plante lemnoase ornamentale


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Prezenta inițiativă se referă la un regulament adoptat în temeiul articolului 118 primul paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene referitor la prelungirea duratei protecției de la 25 de ani la 30 de ani pentru speciile de sparanghel și pentru grupurile de specii plante cu bulbi, plante lemnoase cu fructe mici și plante lemnoase ornamentale, astfel cum este prevăzut în prezent la articolul 19 din Regulamentul (CE) nr. 2100/94 al Consiliului de instituire a unui sistem de protecție comunitară a soiurilor de plante. În prezent, speciile de arbori, de viță-de-vie și de cartofi beneficiază de o astfel de protecție suplimentară. Cererea de prelungire a fost depusă de Consiliul de administrație al Oficiului Comunitar pentru Soiuri de Plante (OCSP), în urma unei solicitări a amelioratorilor reprezentați atât de organizațiile de ameliorare Ciopora, Euroseeds și Plantum, cât și de compania James Hutton Ltd.

    OCSP și Comisia (DG SANTE) au efectuat o analiză pentru a afla dacă pentru speciile respective se înregistrează dificultăți tehnice în procesul de ameliorare care impun cheltuieli pentru activitățile de cercetare pe o perioadă lungă de timp, dacă multiplicarea materialului de înmulțire durează mult timp și dacă noile soiuri își dovedesc valoarea comercială doar pe termen lung, iar investițiile în activitățile de cercetare dau randament abia într-o etapă destul de târzie a protecției comparativ cu alte culturi horticole sau agricole. Analiza efectuată relevă faptul că, pentru speciile de sparanghel și pentru grupurile de specii plante cu bulbi, plante lemnoase cu fructe mici și plante lemnoase ornamentale, durata protecției trebuie să fie prelungită cu cinci ani pentru a crea un mediu juridic propice obținerii unei remunerări echitabile pentru cercetare și ameliorare.Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Prezenta propunere este o implementare tehnică a cerințelor existente și, prin urmare, este în concordanță cu dispozițiile de politică existente în domeniul de politică al drepturilor amelioratorilor europeni.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Prezenta propunere este în conformitate cu și respectă normele Uniunii.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Temeiul juridic al acestui act este reprezentat de articolul 118 primul paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care împuternicește Parlamentul European și Consiliul să stabilească, în conformitate cu procedura legislativă ordinară, măsuri referitoare la crearea de drepturi europene de proprietate intelectuală pentru a asigura o protecție uniformă a drepturilor de proprietate intelectuală în Uniune, precum și la înființarea unor sisteme centralizate de autorizare, coordonare și control la nivelul Uniunii.

    Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

    Cerințele privind drepturile amelioratorilor de plante sunt reglementate la nivelul Uniunii, iar pentru a garanta aceeași perioadă de protecție pentru drepturile amelioratorilor de plante, este necesară o acțiune la nivelul Uniunii.

    Proporționalitate

    Aceasta este singura formă posibilă de acțiune a Uniunii pentru atingerea obiectivului urmărit.

    Alegerea instrumentului

    Instrumentul juridic este prevăzut de temeiul juridic, articolul 118 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluări ex post/verificarea adecvării legislației existente

    N/A

    Consultări cu părțile interesate

    Mai multe organizații de ameliorare au depus o cerere de prelungire a perioadei de protecție pentru anumite specii. Principalele părți interesate și statele membre au fost informate și consultate atât în cadrul Consiliului de administrație al OCSP, ceea ce a condus la înaintarea unei cereri oficiale Comisiei de către organismul respectiv, cât și în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale. Consultări separate nu au fost necesare întrucât inițiativa se referă doar la punerea în aplicare la nivel tehnic a normelor existente, iar în cadrul unor inițiative similare din trecut nu au avut loc consultări separate.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Comisia a efectuat o analiză tehnică împreună cu OCSP.

    Evaluarea impactului

    Acesta este un act de natură tehnică și de punere în aplicare a normelor existente pe baza experienței părților interesate. Prin urmare, nu este necesară o evaluare a impactului.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Prezenta propunere nu este legată de REFIT. Această propunere privind o perioadă suplimentară de protecție de cinci ani ar contribui la obținerea unui randament suficient al investițiilor făcute și ar încuraja producerea de noi soiuri ameliorate, în beneficiul cultivatorilor, al consumatorilor și al societății în general. În plus, s-ar putea facilita accesul la piețele de export, în special pentru IMM-uri. Natura problemei nu se va schimba în cazul în care societatea utilizează într-o mai mare măsură internetul și platformele de comunicare socială, cu excepția faptului că este probabil ca oferta de noi soiuri de plante de pe internet (vânzări pe internet) să continue să se extindă.

    Drepturi fundamentale

    Dreptul de proprietate intelectuală, articolul 17 alineatul (2) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene 1

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Nu există

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

    N/A

    Documente explicative (pentru directive)

    N/A

    Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Prezenta propunere are drept obiectiv prelungirea protecției comunitare a soiurilor de plante de la 25 de ani la 30 de ani pentru speciile de sparanghel și pentru grupurile de specii plante cu bulbi, plante lemnoase cu fructe mici și plante lemnoase ornamentale. În acest scop, este prevăzut un regulament care prevede prelungirea, iar la articolul 2 alineatul (1) din respectivul regulament, durata protecției pentru speciile respective este prelungită cu cinci ani.

    În plus, articolul 2 alineatul (2) din prezenta propunere vizează luarea în considerare a duratei drepturilor naționale de protecție a soiurilor de plante. În cazul soiurilor pentru care protecția națională a soiurilor de plante a fost acordată înainte de acordarea protecției comunitare, dar cărora nu li se aplică dispozițiile articolului 116 alineatul (4) a patra liniuță din Regulamentul (CE) nr. 2100/94, prelungirea prevăzută în articolul 2 alineatul (2) din prezenta propunere se reduce cu perioada cea mai lungă, exprimată în ani, în timpul căreia dreptul sau drepturile de protecție națională s-au aplicat într-un stat membru cu privire la același soi, înaintea acordării protecției comunitare pentru soiul respectiv de plantă.

    2021/0019 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind prelungirea duratei protecției comunitare a soiurilor de plante pentru speciile de sparanghel și pentru grupurile de specii plante cu bulbi, plante lemnoase cu fructe mici și plante lemnoase ornamentale

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 118 primul paragraf,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social 2

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară 3  

    întrucât:

    (1)Dat fiind că în procesul de ameliorare apar dificultăți tehnice, cauzate de fonduri genetice complexe sau de reproducerea lentă sau complicată din punct de vedere tehnic a speciilor de sparanghel și a grupurilor de specii plante cu bulbi, plante lemnoase cu fructe mici și plante lemnoase ornamentale, sunt necesare investiții pentru activități de cercetare. Odată ce protecția speciilor menționate este garantată, este nevoie de mai muți ani pentru a se multiplica plantele și pentru a se crea un stoc suficient de mare pentru a se genera un venit rezonabil. Prin urmare, perioada de timp în care titularul drepturilor poate genera venit bazându-se pe protecția acordată este limitată din motive practice. Pentru a încuraja investițiile în cercetare și dezvoltare pentru astfel de soiuri, este necesar să se prelungească perioada de protecție a soiurilor și să se stimuleze activitățile de ameliorare cu scopul dezvoltării unor noi soiuri, care să răspundă nevoilor fermierilor și consumatorilor, dar și să facă față impactului schimbărilor climatice. Pentru ca aceste investiții să fie profitabile, este necesară o perioadă mai lungă de timp decât pentru majoritatea covârșitoare a celorlalte specii, cum ar fi culturile agricole, care au adesea o durată de viață mai scurtă și o gamă mai largă și mai variată de clienți.

    (2)În plus, introducerea pe piață și intrarea pe piață a unui nou soi din aceste specii necesită mai mult timp, deoarece experiența a arătat că valoarea comercială a unui nou soi nu poate fi dovedită decât pe termen lung. Din aceste motive, remunerarea echitabilă a investițiilor în cercetare este posibilă numai într-o etapă relativ târzie a protecției acestor specii prin comparație cu alte culturi.

    (3)Pentru a crea un mediu juridic propice obținerii unei remunerări echitabile, este oportun să se prelungească cu încă cinci ani durata protecției comunitare a soiurilor de plante pentru speciile de sparanghel și pentru grupurile de specii plante cu bulbi, plante lemnoase cu fructe mici și plante lemnoase ornamentale.

    (4)Din motive de consecvență, această prelungire trebuie să se aplice în ansamblu protecției comunitare a soiurilor de plante din speciile de sparanghel și din grupurile de specii plante cu bulbi, plante lemnoase cu fructe mici și plante lemnoase ornamentale.

    (5)Perioada de prelungire trebuie să se reducă în cazul în care drepturile de protecție națională cu privire la soiurile respective s-au aplicat într-un stat membru înaintea acordării protecției comunitare a soiurilor de plante și, în consecință, amelioratorilor li s-ar fi permis deja să își valorifice soiurile.

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1 
    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (1)„soiurile de plante respective” înseamnă soiurile de plante din speciile de sparanghel și din grupurile de specii plante cu bulbi, plante lemnoase cu fructe mici și plante lemnoase ornamentale;

    (2)„durata protecției” înseamnă durata protecției comunitare a soiurilor de plante, care decurge din articolul 19 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2100/94 al Consiliului.

    Articolul 2 
    Prelungirea duratei protecției

    1.Durata protecției pentru soiurile de plante respective trebuie să se prelungească cu cinci ani. Prelungirea respectivă se aplică protecției acordate înainte, la sau după data de 1 iulie 2021. 

    2.Alineatul (1) nu aduce atingere:

    (a)articolului 3 din prezentul regulament;

    (b)articolului 116 alineatul (4) a patra liniuță din Regulamentul (CE) nr. 2100/94.

    Articolul 3 
    Reducerea prelungirii duratei protecției

    1.Pentru soiurile de plante menționate la alineatul (2), prelungirea duratei prevăzută la articolul (2) se reduce cu perioada cea mai lungă, exprimată în ani calendaristici, în timpul căreia dreptul sau drepturile de protecție națională s-au aplicat într-un stat membru cu privire la același soi, înaintea acordării protecției comunitare pentru soiul respectiv de plantă.

    2.Alineatul (1) se aplică doar soiurilor de plante respective care nu fac obiectul articolului 116 alineatul (4) a patra liniuță din Regulamentul (CE) nr. 2100/94 și cărora nu li s-au acordat unul sau mai multe drepturi naționale de protecție a soiurilor de plante înaintea acordării protecției comunitare a soiurilor de plante.

    Articolul 4  
    Intrare în vigoare și aplicare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Acesta se aplică de la 1 iulie 2021.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

    Președintele    Președintele

    (1)    Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (JO C 326, p. 391, 26.10.2012).
    (2)    JO C ../../….2020, p. ….
    (3)    Poziția Parlamentului European din … și Decizia Consiliului din ….
    Top