Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021DC0660

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Un set de măsuri de acțiune și de sprijin pentru abordarea creșterii prețurilor energiei

    COM/2021/660 final

    Bruxelles, 13.10.2021

    COM(2021) 660 final

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

    Un set de măsuri de acțiune și de sprijin pentru abordarea creșterii prețurilor energiei


    1.Introducere

    Uniunea Europeană, ca multe alte regiuni ale lumii, se confruntă în prezent cu o creștere vertiginoasă a prețurilor la energie. Această creștere este o sursă importantă de îngrijorare pentru cetățeni și întreprinderi, pentru instituțiile europene și pentru guvernele din întreaga Europă.

    Ea se datorează în principal creșterii cererii de energie în general și de gaze naturale în special peste tot în lume, în contextul redresării. Nu este prima dată când au loc fluctuații ale prețurilor la energie, de data aceasta însă contextul este diferit: UE este pe punctul de a lăsa în urmă criza provocată de pandemia de COVID-19. Gospodăriile și întreprinderile europene se confruntă cu perspectiva unor facturi mai mari la energie în condițiile în care multe au fost fragilizate ca urmare a pierderilor de venituri pe care le-au suferit din cauza pandemiei. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra redresării și a caracterului echitabil și incluziv al acesteia. De asemenea, această stare de fapt riscă să submineze încrederea în tranziția energetică și sprijinul pentru această tranziție, care este necesară nu doar pentru a evita producerea unor dezastre climatice, ci și pentru a reduce vulnerabilitatea UE în fața volatilității prețurilor combustibililor fosili.

    Comisia Europeană dorește, cu titlu prioritar, să își ofere ajutorul și să sprijine măsurile de atenuare a impactului negativ al acestei creșteri asupra gospodăriilor și a întreprinderilor. În urma unui dialog cu statele membre și cu Parlamentul European, Comisia a elaborat prezenta comunicare în vederea adoptării și a sprijinirii unor măsuri adecvate care să atenueze impactul creșterilor temporare ale prețurilor la energie.

    Cadrul de politică al UE permite deja statelor membre să ia imediat o serie de măsuri țintite pentru a-i proteja pe consumatorii vulnerabili și a atenua impactul asupra întreprinderilor. Într-adevăr, majoritatea statelor membre au anunțat deja măsuri menite să abordeze situația actuală. Setul de măsuri propuse permite o abordare coordonată pentru protejarea persoanelor care sunt cele mai expuse riscurilor. Aceste măsuri sunt calibrate cu atenție astfel încât să permită abordarea efectelor negative ale creșterii bruște a prețurilor și să asigure menținerea acestor prețuri în cadrul unor limite rezonabile fără a fragmenta piața unică europeană a energiei sau fără a pune în pericol investițiile în sectorul energetic și tranziția verde. 

    Deși nu există un risc imediat în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, iar piața preconizează că, până în aprilie 2022, prețurile angro ale gazelor se vor stabiliza la un nivel mai scăzut decât cel actual, securitatea aprovizionării, nivelurile de stocare a gazelor naturale și funcționarea corespunzătoare a pieței gazelor trebuie să facă obiectul unei monitorizări atente în perspectiva iernii. Pe lângă măsurile pe termen scurt, prezenta comunicare oferă o perspectivă asupra măsurilor coordonate pe care Comisia intenționează să le adopte pe termen mediu pentru a asigura o mai bună pregătire în caz de fluctuații ale prețului gazelor și, în același timp, pentru a reduce dependența UE față de combustibilii fosili.

    2.Prețurile la energie 

    Datorită combustibililor mai ieftini, a cererii reduse și a creșterii rapide a producției de energie din surse regenerabile, prețurile angro la energie au scăzut puternic în 2019, iar prețurile negative la energie electrică au devenit curente în 2020. Această tendință descendentă s-a inversat brusc în cursul acestui an. Prețurile angro ale energiei electrice au crescut cu 200 % față de anul anterior 1 . La rândul său, acest lucru a dus la creșterea prețurilor cu amănuntul, deși într-o măsură mult mai mică (+ 9 % din media UE până în august 2021 2 ).

    2.1.Care sunt cauzele actualei creșteri a prețurilor?

    Creșterea actuală a prețului la energia electrică este determinată în primul rând de cererea mai mare de gaze la nivel mondial, care a cunoscut un avânt puternic pe fondul redresării economice. Creșterea cererii nu a fost însoțită de o creștere a ofertei, iar efectele acestei situații se resimt nu numai în UE, ci și în alte regiuni ale lumii. În plus, s-a observat o diminuare sub nivelul preconizat a volumului de gaze naturale provenite din Rusia, ceea ce a cauzat o contracție a pieței în condițiile în care se apropie sezonul rece. Deși și-a îndeplinit obligațiile contractuale pe termen lung față de partenerii săi europeni, Gazprom nu a oferit o capacitate suplimentară sau a oferit o capacitate suplimentară redusă pentru a reduce presiunea asupra pieței gazelor din UE. Faptul că în timpul pandemiei au survenit întârzieri în întreținerea infrastructurii a avut, la rândul său, un efect de contracție a capacității de aprovizionare cu gaze.

    Întrucât nivelul prețurilor la gazele naturale constituie unul dintre principalii factori care determină nivelul prețurilor la energie electrică în cea mai mare parte a teritoriului UE, acestei dinamici i se datorează într-o măsură importantă creșterea actuală a prețurilor energiei electrice. În plus, prețurile energiei electrice au crescut și din cauza condițiilor meteorologice din vara acestui an (nivel redus al precipitațiilor și vânturi slabe). Acești factori au dus la scăderea producției de energie din surse regenerabile în Europa.

    Prețul fixat la nivel european pentru emisiile de carbon a crescut și el puternic în 2021, deși într-o măsură mult mai mică decât prețul la gaze. Efectul creșterii prețului gazelor naturale asupra prețului energiei electrice este de nouă ori mai mare decât efectul creșterii prețului emisiilor de carbon 3 . Prețul carbonului a crescut anul acesta cu aproximativ 30 EUR/tCO2, ajungând în prezent la 60 EUR/tCO2. Prețul a crescut în principal din cauza cererii mai mari de certificate de emisii ca urmare a relansării activității economice după pandemia de COVID-19 și a așteptărilor legate de atingerea obiectivelor climatice ambițioase stabilite pentru 2030, dar nu numai. Prețurile ridicate ale gazelor contribuie, la rândul lor, la creșterea prețului carbonului, deoarece conduc la o utilizare mai mare a cărbunelui pentru producerea de energie electrică și, prin urmare, la o cerere mai mare de certificate de emisii. În cadrul sistemului ETS există garanții integrate menite să amortizeze efectele fluctuațiilor excesive ale prețurilor. Deși nu sunt în prezent întrunite condițiile pentru activarea unor astfel de mecanisme 4 , Comisia va continua să monitorizeze evoluția prețului carbonului. Este important de subliniat că prețul emisiilor de carbon în cadrul ETS oferă un stimulent decisiv pentru reorientarea către energiile din surse regenerabile, mai ieftine, către o mai mare eficiență energetică și performanță energetică a clădirilor și către surse de energie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, contribuind astfel pe termen mai lung la scăderea prețurilor angro și la reducerea vulnerabilității în fața șocurilor de amploare globală, precum cel actual.

    Gazele naturale au în continuare un rol important în mixul energetic al UE. În prezent, gazele naturale reprezintă aproximativ un sfert din consumul total de energie al UE. În prezent, aproximativ 26 % din aceste gaze naturale sunt utilizate în sectorul producției de energie electrică (inclusiv în centralele de cogenerare) și aproximativ 23 % în industrie. Restul este utilizat aproape în totalitate de consumatorii casnici și de sectorul serviciilor, în principal pentru încălzire și răcire 5 . Deși în ultimii ani am asistat la trecerea de la combustibili la gazele naturale și la sursele regenerabile de energie, iar ponderea energiei nucleare în mixul energetic a rămas la aproximativ 25 %, creșterea prețurilor la gazele naturale a inversat cel puțin temporar această dinamică prin revenirea la cărbune în unele state membre, în pofida intensității mai mari de CO2/MWh asociată cărbunelui.

    În 2019, rata de dependență energetică a UE față de importurile de energie a fost de 61 % (față de 56 % în 2000). Dependența ridicată de importuri 6 face ca economia UE și sectoare-cheie ale acesteia să fie supuse unor fluctuații importante ale prețului combustibililor fosili care sunt tranzacționați pe piețele internaționale. Prețurile gazelor naturale sunt în creștere la nivel mondial, dar într-o măsură mai mare pe piețele regionale importatoare nete, cum ar fi Asia și UE. În intervalul care s-a scurs de la începutul anului 2021, prețurile s-au triplat în UE și au crescut de peste două ori în Asia, în timp ce în SUA acestea doar s-au dublat.

    2.2.Impactul prețurilor ridicate ale energiei

    Prețurile ridicate actuale la gaze și energie electrică afectează majoritatea statelor membre, deși în grade diferite și în momente diferite. Legătura dintre prețurile angro și cele cu amănuntul variază în fiecare stat membru și depinde de reglementarea și structura prețurilor cu amănuntul și a mixului energetic. Prețul angro reprezintă, de regulă, doar o treime din prețul final, celelalte două treimi fiind reprezentate de costurile de transport și distribuție și de taxe și impozite. Dacă toți ceilalți factori rămân neschimbați, în cazul în care gazele au o pondere mai mare în mixul energetic, atunci impactul asupra prețurilor cu amănuntul este mai puternic; în cazul în care contractele stabilesc o legătură mai strânsă între prețurile cu amănuntul și prețul angro, efectele se resimt mai devreme. Este probabil ca în statele membre în care practica încheierii de contracte pe termen lung este mai larg răspândită, aceste creșteri ale prețurilor să se propage mai lent în decursul săptămânilor și lunilor următoare.

    Variații ale prețului gazelor naturale și energiei electrice în perioada 2019-2021

    BE

    BG

    CZ

    DK

    DE

    EE

    IE

    EL

    ES

    FR

    HR

    IT

    CY

    LV

    Prețul angro al gazelor1

    592 %

    159 %

    565 %

    554 %

    559 %

    264 %

    100 %

    11 %

    370 %

    562 %

    N/A

    406 %

    N/A

    271 %

    Prețul cu amănuntul al gazelor2

    38 %

    23 %

    7 %

    51 %

    5 %

    -12 %

    0 %

    28 %

    4 %

    25 %

    5 %

    14 %

    N/A

    25 %

    Prețul angro al energiei electrice3

    306 %

    122 %

    227 %

    245 %

    259 %

    151 %

    343 %

    121 %

    271 %

    281 %

    153 %

    210 %

    N/A

    153 %

    Prețul cu amănuntul al energiei electrice2

    21 %

    8 %

    15 %

    16 %

    5 %

    23 %

    14 %

    19 %

    -8 %

    5 %

    3 %

    -2 %

    -2 %

    4 %

     

    LT

    LU4

    HU

    MT

    NL

    AT

    PL

    PT

    RO

    SI

    SK

    FI

    SE

    UE5

    Prețul angro al gazelor1

    283 %

    572 %

    410 %

    N/A

    572 %

    462 %

    504 %

    0 %

    -41 %

    52 %

    37 %

    289 %

    7 %

    429 %

    Prețul cu amănuntul al gazelor2

    8 %

    17 %

    -6 %

    N/A

    29 %

    19 %

    -2 %

    -4 %

    103 %

    -1 %

    -8 %

    N/A

    6 %

    14 %

    Prețul angro al energiei electrice3

    154 %

    259 %

    143 %

    171 %

    273 %

    258 %

    83 %

    271 %

    121 %

    151 %

    206 %

    83 %

    135 %

    230 %

    Prețul cu amănuntul al energiei electrice2

    17 %

    7 %

    -5 %

    0 %

    -20 %

    14 %

    3 %

    -4 %

    48 %

    5 %

    9 %

    5 %

    17 %

    7 %

    1 Sursa: Date furnizate de platformele de date și de EUROSTAT (cele mai recente date disponibile). Cele mai recente date disponibile sunt din septembrie 2021 pentru țările cu o platformă funcțională (BE, BG, CZ, DK, DE, EE, ES, FR, IT, LV, LT, HU, NL, AT, PL, FI).

    Pentru celelalte state membre, datele sunt din iunie 2021 (EUROSTAT), cu excepția SE (mai 2021).

    2 Sursa: VAASAETT (septembrie 2021).

    3 Sursa: ENTSO-E și surse multiple (septembrie 2021).

    4 Datele privind prețurile angro în Luxemburg se bazează pe datele Germaniei privind energia electrică și pe datele Țărilor de Jos privind gazele.

    5 Au fost utilizate aproximări diferite pentru estimarea valorilor de referință ale UE pe baza disponibilității datelor.

    Creșterile recente ale prețurilor sunt resimțite de întreaga populație, însă cele mai vulnerabile sunt gospodăriile afectate de sărăcia energetică și cele cu venituri mici și medii inferioare, deoarece acestea cheltuiesc un procent semnificativ mai mare din veniturile lor pentru energie 7 . Sărăcia energetică face obiectul unei monitorizări atente din partea Comisiei. Potrivit celor mai recente date disponibile, în 2019, aproximativ 7 % din populația UE-27, și anume 31 de milioane de persoane, nu au putut să își încălzească corespunzător locuințele, cu diferențe semnificative între diferitele categorii de venituri și de la un stat membru la altul. În plus, 6 % din populația UE avea arierate la plata facturilor la utilități.

     

    Efectele sociale și distributive depind de contractele actuale, precum și de cadrele de reglementare, inclusiv de garanțiile existente care îi protejează în special pe consumatorii vulnerabili și pe cei afectați de sărăcia energetică. Printre astfel de garanții se pot număra măsuri de politică socială și publică, inclusiv aplicarea de tarife sociale, precum și alte modalități conforme cu piața internă a energiei din UE, mai ales cu Directiva privind energia electrică 8 , cu Directiva privind gazele naturale 9 și cu orientările emise de Comisie. 10  

    Creșterea prețurilor la gaze și energie electrică poate avea, de asemenea, repercusiuni majore asupra industriei și a IMM-urilor. Impactul prețurilor ridicate la energie este resimțit în mod inegal de la un sector la altul, creșterea prețurilor afectând producția în sectoarele industriale, în timp ce în sectorul serviciilor impactul este mai limitat. Situația actuală exacerbează și mai mult problemele de lichiditate post-COVID 19 ale unor întreprinderi și, în special, ale IMM-urilor, cu un impact diferit de la un sector la altul.

    Prețurile ridicate ale energiei afectează lanțurile de aprovizionare mondiale și europene, repercutându-se asupra producției, a ocupării forței de muncă și a prețurilor. Industriile energointensive 11 sunt grav afectate. Sectorul îngrășămintelor este un exemplu relevant în această privință. Foarte dependentă de gazele naturale ca materie primă, producția din acest sector a devenit neprofitabilă și, prin urmare, a fost redusă substanțial în ultimele săptămâni. Acest lucru afectează, la rândul său, situația locurilor de muncă din acest sector. În plus, se preconizează că scăderea producției de îngrășăminte va duce temporar la creșterea prețurilor la alimente sau la marje mai mici de profit pentru industria alimentară.

    O creștere a prețurilor energiei are, de asemenea, un impact semnificativ și imediat asupra sectorului transporturilor și al mobilității, ducând la creșterea costurilor pentru conducătorii auto, pasageri și utilizatorii transportului de mărfuri.

    Prețurile ridicate ale energiei la nivel mondial pot conduce, de asemenea, la scăderea aprovizionării cu materii prime și componente, dacă producția acestora se reduce. La rândul său, aceste probleme de aprovizionare îi afectează temporar pe diverșii producători din UE care depind de aceste componente și materiale, un exemplu notabil în acest sens fiind magneziul și industria autovehiculelor din UE.

    În ceea ce privește impactul macroeconomic, creșterea puternică a prețurilor la energie a dus la o rată mai ridicată a inflației. Pentru prima dată în ultimii ani, inflația a crescut semnificativ în UE și în multe alte economii avansate față de începutul anului. Acest lucru se explică în principal prin factori conjuncturali, inclusiv prin revenirea prețurilor unor materii prime de la unul dintre cele mai scăzute niveluri atinse vreodată la nivelurile de dinaintea pandemiei sau la un nivel mai ridicat, precum și prin blocajele de aprovizionare în cazul anumitor bunuri. Întrucât se preconizează că acești factori vor fi tranzitorii, se estimează că inflația va scădea din nou începând cu anul viitor.

    În general, redresarea economiei UE are loc într-un ritm mai rapid decât se anticipase și se preconizează o creștere economică susținută pe termen scurt. Primul val de efecte asupra soldurilor fiscale va depinde, pe de o parte, de cât de mult vor crește veniturile fiscale ca urmare a ratei mai mari de colectare a TVA pentru produsele energetice și a obținerii unor venituri mai mari decât se preconizase din licitația certificatelor de emisii, și, pe de altă parte, de amploarea măsurilor menite să îi protejeze pe utilizatorii finali, în special de transferul de fonduri publice către consumatorii casnici vulnerabili sau de reducerea TVA.

    2.3.Tendințe și estimări

    Potrivit estimărilor actuale ale pieței cu privire la produsele energetice 12 , creșterile actuale ale prețurilor vor fi probabil temporare. Este probabil ca prețurile angro ale gazelor să rămână ridicate în lunile de iarnă și să scadă începând cu luna aprilie 2022. Cu toate acestea, prețurile ar urma să rămână mai ridicate decât media din ultimii ani 13 .

    Deși nivelul actual de stocare a gazelor în Europa este limitat 14 , pare oportun să se prevadă soluții pentru a se preveni riscurile legate de aprovizionare dacă iarna care urmează va fi similară cu cea de anul trecut. Evoluția vremii în timpul iernii este însă o variabilă esențială, care trebuie urmărită.

    Utilizarea capacității de stocare

    Sursa: Gas Infrastructure Europe

    Regulamentul UE privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale 15 stabilește cadrul pentru asigurarea pregătirii și a rezilienței UE în situații de urgență legate de aprovizionarea cu gaze naturale. Regulamentul prevede schimbul de informații și cooperarea regională, precum și elaborarea de planuri de urgență. Regulamentul include un mecanism de solidaritate care poate fi activat în situații extreme de criză a gazelor. Comisia convoacă periodic rețeaua privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale și monitorizează constant situația la nivel regional.

    Pe termen mediu, fluctuațiile prețurilor pot continua și nu pot fi excluse viitoare variații importante, cu caracter temporar, în condițiile în care este posibil ca oferta și cererea de pe piețele mondiale să nu se întâlnească întotdeauna din cauza unor factori geopolitici, tehnologici și economici.

    Se preconizează că cererea de energie electrică la nivel mondial va crește cu aproape 5 % în 2021 și cu 4 % în 2022, ca urmare a redresării economice globale. În Europa, se preconizează că cererea de energie electrică va crește în 2022 cu aproape 2 %.

    3.Un set de măsuri menite să contribuie la abordarea provocării

    Creșterea vertiginoasă a prețurilor cu care ne confruntăm în prezent necesită un răspuns rapid și coordonat. Cadrul juridic existent prevede că UE și statele sale membre pot să ia măsuri pentru a aborda efectele fluctuațiilor bruște ale prețurilor.

    În cadrul măsurilor imediate de răspuns, ar trebui să se acorde prioritate măsurilor personalizate, care pot atenua rapid efectele asupra grupurilor vulnerabile și care pot fi ușor ajustate atunci când situația se îmbunătățește pentru a nu afecta dinamica pieței sau inhibarea stimulentelor pentru tranziția către o economie decarbonizată. Pe termen mediu, răspunsul în materie de politici ar trebui să se concentreze pe eficientizarea utilizării energiei în UE, pe reducerea dependenței de combustibilii fosili și pe sporirea rezilienței la creșterile bruște ale prețurilor la energie, furnizând în același timp utilizatorilor finali energie curată și la prețuri accesibile.

    3.1.Măsuri imediate de protecție a consumatorilor și a întreprinderilor

    Douăzeci de state membre au luat sau intenționează să ia măsuri care se axează în majoritatea lor pe atenuarea impactului asupra consumatorilor celor mai vulnerabili, asupra întreprinderilor mai mici și asupra industriilor energointensive. Printre astfel de măsuri se numără introducerea de plafoane tarifare și de facilități fiscale temporare pentru consumatorii de energie vulnerabili sau acordarea de bonuri valorice și subvenții pentru consumatori și întreprinderi.

    Astfel de măsuri imediate ar putea fi finanțate parțial din veniturile obținute din licitarea certificatelor EU ETS, din taxele și impozitele aplicate prețurilor la energie, precum și din taxele de mediu. În contextul actual, veniturile EU ETS mai mari decât se preconizase pot fi utilizate pentru a finanța nevoile neprevăzute de asistență socială specifică. În perioada 1 septembrie 2020-30 august 2021, veniturile generate de licitarea certificatelor EU ETS 16 au ridicat la 26,3 miliarde EUR. 

    3.1.1.Sprijin de urgență pentru venit și evitarea deconectărilor de la rețea

    Statele membre pot acorda prestații sociale specifice persoanelor celor mai expuse riscurilor, pentru a le ajuta să își plătească facturile la energie pe termen scurt sau pentru a oferi sprijin pentru îmbunătățirea eficienței energetice, asigurând, în același timp, funcționarea eficace a pieței. Acest sprijin ar putea fi acordat sub formă de plăți forfetare, astfel încât să se mențină stimulentul de a reduce consumul de energie și de a investi în economiile de energie. 

    În plus 17 , statele membre pot, de asemenea, să prevadă garanții pentru a evita deconectările de la rețeaua energetică sau pot reporta temporar scadența plăților, în cazul în care consumatorii se confruntă cu dificultăți pe termen scurt în a-și achita facturile. Mai multe state membre au introdus astfel de măsuri la începutul pandemiei de COVID-19 18 și e posibil ca acum aplicarea acestor măsuri să fie prelungită.

    Pe baza Recomandării de anul trecut privind sărăcia energetică 19 , Comisia va adresa reprezentanților statelor membre și ai autorităților de reglementare din domeniul energiei îndemnul de a se consulta între ei cu privire la cele mai potrivite măsuri prin care i-ar putea proteja pe consumatorii vulnerabili. Acest lucru va permite statelor membre să facă schimb de bune practici și să direcționeze mai bine măsurile de combatere a sărăciei energetice – în pas cu politicile UE în domeniu, cum ar fi cele privind eficiența energetică și valul de renovări.

    Statele membre ar putea:

    -să prevadă măsuri care constau în acordarea, pentru o perioadă limitată de timp, de compensații și de sprijin direct utilizatorilor finali afectați de sărăcia energetică, inclusiv grupurilor expuse riscurilor, de exemplu prin bonuri valorice sau prin acoperirea parțială a facturii la energie, finanțată, printre altele, din veniturile ETS;

    -să instituie și/sau să mențină garanții pentru a evita deconectările de la rețeaua energetică sau să reporteze temporar scadența plăților;

    -să facă schimb de bune practici și să se coordoneze cu privire la posibile măsuri prin intermediul Grupului de coordonare al Comisiei privind sărăcia energetică și consumatorii vulnerabili.

    3.1.2.Măsuri fiscale

    Colectarea taxelor și impozitelor oferă venituri care pot fi utilizate pentru a oferi compensații gospodăriilor cele mai vulnerabile și pentru a aborda problema sărăciei energetice, oferind, în același timp, stimulente pentru investiții în sursele regenerabile de energie și în sprijinul tranziției verzi.

    Taxele și impozitele 20 pe prețurile cu amănuntul ale energiei electrice și ale gazelor naturale variază foarte mult. În medie, acestea reprezintă 41 % din prețurile energiei electrice pentru consumatorii casnici și 30-34 % din prețurile energiei electrice pentru întreprinderi, precum și 32 % din prețurile gazelor naturale pentru consumatorii casnici și 13-16 % din prețurile gazelor naturale pentru întreprinderi. Directiva UE privind impozitarea energiei 21 și Directiva privind TVA 22 oferă o oarecare flexibilitate statelor membre. Directiva privind impozitarea energiei permite statelor membre să aplice scutiri fiscale sau cote reduse ale taxelor și impozitelor pentru energia electrică, gazele naturale, cărbunele și combustibilii solizi utilizați de gospodării. Statele membre pot aplica aceste scutiri sau reduceri ale cotei de impozitare direct, prin intermediul unei rate diferențiate sau prin rambursarea integrală sau parțială a taxelor și impozitelor datorate. Aceste cote reduse de impozitare trebuie să fie acordate unor beneficiari specifici și trebuie să evite să provoace denaturări ale pieței. Statele membre pot decide să aplice cote reduse ale TVA pentru produsele energetice atât timp cât respectă pragurile minime prevăzute în Directiva UE privind TVA 23 și se consultă cu Comitetul UE privind TVA.

    Unele state membre utilizează veniturile fiscale suplimentare pentru a oferi compensații forfetare gospodăriilor vulnerabile. Altele redirecționează părți ale veniturilor provenite din taxele de mediu pentru a finanța sistemele de protecție socială. Statele membre în care taxele colectate care finanțează subvențiile acordate pentru producția de energie din surse regenerabile reprezintă un procent semnificativ din prețul cu amănuntul al energiei electrice pot avea în vedere finanțarea unor astfel de politici din alte venituri publice decât cele provenite din facturile la energia electrică. Acest lucru ar avea avantajul de a-i scuti pe consumatorii vulnerabili de plata unei părți importante din factura lor la energie.

    Propunerea de revizuire a Directivei privind impozitarea energiei, prezentată în iulie 2021, vizează modernizarea impozitării energiei în UE prin alinierea acesteia la obiectivele UE în materie de climă și prin asigurarea echității sociale. Directiva revizuită ar uram să încurajeze investițiile în sursele regenerabile de energie și utilizarea acestora și ar introduce posibilitatea aplicării unor scutiri fiscale specifice pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și sărace din punct de vedere energetic, în special în timpul tranziției către un sistem energetic mai curat.

    Statele membre ar putea:

    -să reducă nivelul cotelor de impozitare pentru categoriile de populație vulnerabile, pentru o perioadă de timp definită și într-o manieră țintită;

    -să ia în considerare posibilitatea de a finanța programele de sprijin pentru energia din surse regenerabile prin alte mijloace decât prin taxe, și anume folosind surse care nu sunt incluse în factura la energie electrică. 

    3.1.3.Ajutoare de stat

    Măsurile cu caracter general, prin care se acordă ajutor în egală măsură tuturor consumatorilor de energie, nu constituie ajutor de stat. Astfel de măsuri neselective pot lua, de exemplu, forma unor reduceri ale taxelor sau impozitelor aplicate pentru furnizarea de gaze naturale, energie electrică sau energie pentru încălzirea urbană. În măsura în care intervențiile naționale pot fi considerate măsuri de ajutor, acestea pot fi considerate compatibile cu normele privind ajutoarele de stat dacă îndeplinesc anumite cerințe. De exemplu, statele membre pot acorda ajutoare sub formă de reduceri ale taxelor de mediu armonizate până la nivelul minim stabilit în Directiva privind impozitarea energiei fără a fi necesară notificarea prealabilă a Comisiei.

    Se pot avea în vedere măsuri de sprijin mai specifice pentru a ajuta întreprinderile sau industriile să se adapteze în timp util și să participe pe deplin la tranziția energetică. Respectarea normelor privind ajutoarele de stat și a normelor internaționale privind subvențiile va garanta faptul că astfel de măsuri nu denaturează în mod nejustificat concurența și nu conduc la fragmentarea pieței interne. Intervențiile sub formă de ajutor ar trebui să fie neutre din punct de vedere tehnologic și să nu fie discriminatorii 24 pentru întreprinderile aflate într-o situație comparabilă. De asemenea, acestea nu ar trebui să submineze eficiența mecanismelor existente bazate pe piață (inclusiv a EU ETS) și ar trebui să fie aliniate la obiectivele generale de decarbonizare și la cele cuprinse în planurile naționale privind energia și clima.

    Ar trebui încurajate contractele pe termen lung de achiziționare de energie electrică din surse regenerabile. Acestea pot aduce beneficii atât utilizatorilor industriali de energie electrică, cât și producătorilor de energie din surse regenerabile. Acestea sunt contracte pe termen lung în care un producător și un cumpărător de energie electrică convin să cumpere și să vândă o cantitate de energie electrică din surse regenerabile la un preț convenit, pentru o perioadă mai lungă de timp. Astfel de contracte oferă certitudine producătorului cu privire la un anumit venit, în timp ce utilizatorul poate beneficia de un preț stabil al energiei electrice. Comisia va colabora cu statele membre pentru a facilita o piață mai largă a contractelor de achiziție de energie electrică decarbonizată care să includă și alți participanți în afară de întreprinderile mari, cum ar fi IMM-urile, de exemplu prin agregarea cererii utilizatorilor finali, prin abordarea barierelor administrative în domeniu sau prin prevederea unor clauze contractuale standard. Pe termen scurt, măsuri de însoțire precum punerea în legătură a diferiților actori, contractele standard și eliminarea riscurilor prin intermediul produselor financiare ale InvestEU pot sprijini implementarea unor astfel de contracte.

    Statele membre ar putea:

    -să ia măsuri de reducere a costurilor energiei pentru toți utilizatorii finali de energie;

    -să acorde ajutor întreprinderilor sau industriilor pentru a face față crizei, cu respectarea deplină a cadrului privind ajutoarele de stat, utilizând, după caz, marja de flexibilitate prevăzută în cadru și încurajând renunțarea la combustibilii fosili în favoarea altor surse de energie; 

    -să faciliteze un acces mai larg la contractele de achiziționare de energie electrică din surse regenerabile, care să includă și alți participanți în afară de întreprinderile mari, cum ar fi IMM-urile, de exemplu prin agregarea cererii utilizatorilor finali în conformitate cu normele în materie de concurență;

    -să sprijine contractele de achiziție de energie electrică prin măsuri de însoțire precum punerea în legătură a diferiților actori, contractele standard și eliminarea riscurilor prin intermediul produselor financiare ale InvestEU.

    3.1.4.Intensificarea supravegherii pieței

    În contextul actual al creșterii prețurilor, este mai important ca niciodată să se anticipeze riscurile la adresa securității aprovizionării și să se asigure transparența și integritatea funcționării piețelor, disipând preocupările legate de practici manipulatoare sau de abuzuri, inclusiv cu privire la situația de față. Acest lucru necesită mobilizarea tuturor mecanismelor de monitorizare a pieței și de asigurare a respectării legislației aflate la dispoziția Comisiei, în parteneriat cu statele membre.

    UE dispune de un instrument puternic și solid care permite detectarea manipulărilor pieței, și anume Regulamentul privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT). Regulamentul creează condițiile pentru o mai mare transparență și integritate a pieței și, în ultimă instanță, protejează interesele întreprinderilor și ale consumatorilor.

    În cadrul dezbaterii publice privind creșterea prețurilor la energie, a fost exprimată preocuparea cu privire la posibilele denaturări ale concurenței pe care le-ar putea cauza întreprinderile active pe piețele europene ale gazelor. Comisia investighează în prezent cu prioritate toate acuzațiile privind un posibil comportament comercial anticoncurențial al societăților care produc și furnizează gaze naturale în Europa 25 . Comisia cooperează îndeaproape în cadrul Rețelei europene în domeniul concurenței (REC) cu autoritățile naționale din domeniul concurenței din statele membre. Instrumentele de apărare comercială ale UE pot fi, de asemenea, relevante pentru a asigura o concurență deschisă și loială între întreprinderile energointensive din țările terțe și cele din UE.

    Au apărut, de asemenea, întrebări cu privire la funcționarea pieței europene a carbonului și la motivele creșterii prețului carbonului. Nu există însă nicio dovadă din informațiile recente de pe piață că speculațiile ar fi un factor determinant major al prețului practicat pe piața carbonului. La jumătatea lunii septembrie 2021, rapoartele Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) arătau că majoritatea pozițiilor (peste 90 %) erau deținute de entități cu obligații de conformare în cadrul ETS și de bănci, care joacă un rol important în a răspunde nevoilor de acoperire a riscurilor ale companiilor care își respectă obligațiile în materie de conformare. Participarea entităților financiare pe piață favorizează creșterea nivelului lichidităților, ceea ce reduce presiunea asupra prețurilor.

    Formarea echitabilă a prețurilor și integritatea pieței europene a carbonului sunt garantate de un regim solid de supraveghere, aplicabil și altor piețe financiare 26 . Participarea entităților financiare pe piață ar trebui să sporească nivelul lichidităților, ceea ce ar contribui la reducerea volatilității și a presiunii asupra prețurilor. Pentru a examina mai îndeaproape modelele de comportament comercial și eventuala necesitate a unor acțiuni specifice, Comisia va însărcina ESMA să realizeze o primă evaluare preliminară până la 15 noiembrie și să analizeze, până la începutul anului 2022, comercializarea certificatelor de emisii. În consecință, Comisia va evalua dacă anumite comportamente comerciale ar necesita măsuri de reglementare suplimentare. 

    Comisia:

    -va investiga semnele oricărui eventual comportament anticoncurențial pe piața energiei;

    -va solicita ESMA să consolideze în continuare monitorizarea evoluțiilor de pe piața europeană a carbonului;

    -împreună cu ACER și cu autoritățile naționale, să asigure respectarea efectivă a dispozițiilor REMIT.

    3.1.5.Relația cu partenerii internaționali

    Având în vedere scara globală a actualei creșteri a prețurilor, cooperarea internațională cu privire la furnizarea, transportul și consumul de gaze naturale poate contribui la menținerea sub control a prețurilor gazelor naturale. Comisia poartă un dialog cu principalele țări producătoare și consumatoare de gaze naturale pentru a facilita comerțul cu gaze naturale. Dialogul cu partenerii internaționali vizează sporirea nivelului lichidităților și a flexibilității pieței internaționale a gazelor pentru a asigura o aprovizionare suficientă și competitivă cu gaze naturale.

    Comisia:

    -își va consolida raza de acțiune internațională în domeniul energiei pentru a asigura transparența, lichiditatea și flexibilitatea piețelor internaționale;

    -va prezenta, la începutul anului 2022, o strategie privind cooperarea internațională în domeniul energiei în care se va analiza, printre altele, ce acțiuni ar fi necesare pentru a asigura securitatea și competitivitatea piețelor internaționale de energie pe parcursul tranziției energetice în curs.

    3.2.Măsuri pe termen mediu

    Actuala creștere neașteptată a prețurilor pune în lumină unele necunoscute în ceea ce privește tranziția către o energie curată care are loc în prezent la nivel mondial.

    Trăgând învățăminte din această criză, UE ar trebui să aibă în vedere măsuri care, fără a avea un impact imediat asupra situației actuale, să consolideze pregătirea pentru eventualele șocuri asupra prețurilor din viitor, să sporească integrarea și reziliența pieței, să consolideze rolul pe care îl au consumatorii pe piață, să sporească accesul la energie la prețuri abordabile și să reducă dependența de combustibilii fosili volatili.

    UE va continua să elaboreze măsuri de facilitare a unui sistem energetic cu ponderi ridicate de energie din surse regenerabile, inclusiv prin intermediul unei stocări adecvate, al interconexiunilor transfrontaliere și al generării de energie electrică la sarcina de bază și în mod flexibil, compensând astfel eventualele deficite sau surplusuri temporare de aprovizionare.

    3.2.1.Capacitatea de stocare și un sistem energetic al UE rezilient


    Evenimentele recente ne reamintesc că, pe măsură ce sistemul energetic al UE integrează tot mai multă energie din surse regenerabile produsă descentralizat, iar combustibilii fosili sunt eliminați treptat, reziliența sistemului energetic european este din ce în ce mai importantă. Măsurile de securitate a aprovizionării și de pregătire pentru riscuri trebuie să fie adecvate pentru tranziția către o energie curată. 

    Situația actuală a pieței gazelor naturale arată că nivelul de stocare a gazelor rămâne o variabilă relevantă. În prezent, nu toate statele membre ale UE pot stoca gaze naturale. În aproximativ jumătate din statele membre, stocarea este încurajată prin existența unor obligații la nivel național, cum ar fi obligația de a avea rezerve strategice care să poată fi utilizate în caz de urgență. O abordare europeană mai integrată ar putea optimiza costurile și beneficiile stocării gazelor naturale pe întreg teritoriul UE pentru a contribui la atenuarea volatilității prețurilor la energie.

    Sursa: Hartă realizată de JRC pe baza datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe (GIE)

    Comisia intenționează să revizuiască, în decembrie 2021, Regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale. În acest context, reziliența pieței gazelor naturale din UE ar putea fi consolidată, de exemplu, prin dispoziții privind facilitarea accesului transfrontalier la capacitatea de stocare, inclusiv pentru gazele din surse regenerabile și gazele cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Comisia ar putea analiza eventualele beneficii ale unor mecanisme de sprijin bazate pe piață (de exemplu, recurgându-se la licitații) pentru a se asigura că se utilizează în mod optim capacitățile disponibile de stocare a gazelor. În acest context, este, de asemenea, esențial ca statele membre să ia măsurile tehnice, financiare și juridice necesare pentru aprovizionarea transfrontalieră cu gaze naturale.

    Comisia va analiza, de asemenea, eventualele beneficii ale achiziționării în comun de stocuri de rezervă de gaze naturale de către entități reglementate sau de către autoritățile naționale, pentru a permite punerea în comun a forțelor și crearea de rezerve strategice. Participarea la sistemul de achiziționare în comun ar urma să fie voluntară, iar sistemul ar trebui să fie structurat astfel încât să nu interfereze cu funcționarea pieței interne a energiei și să respecte normele în materie de concurență.

    Pe baza Regulamentului (UE) 2017/1938 privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale, Comisia intenționează să adopte în curând un act delegat de instituire a unor noi grupuri regionale transfrontaliere de analiză a riscurilor în domeniul gazelor naturale. Grupurile vor analiza riscurile pentru următorii patru ani și vor oferi consiliere statelor membre și Comisiei cu privire la măsurile care ar trebui adoptate pentru ca aceste riscuri să fie gestionate corespunzător. Se va acorda o atenție deosebită regiunilor cu un nivel de stocare anormal de scăzut. Grupurile de analiză a riscurilor vor evalua, de asemenea, posibilitatea încheierii, la nivel regional, a unor acorduri voluntare de depozitare în comun.

    După cum s-a anunțat în comunicarea Comisiei din aprilie 2021, Comisia va adopta un act delegat complementar la Regulamentul UE privind taxonomia, care va acoperi activitățile care nu sunt încă reglementate în Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei. Acest act delegat complementar va viza energia nucleară, sub rezerva rezultatelor procesului specific de revizuire în curs și în concordanță cu acestea, în conformitate cu Regulamentul UE privind taxonomia. Actul delegat complementar menționat va viza, de asemenea, activitățile de producție de gaze naturale și tehnologiile conexe ca activitate de tranziție, în măsura în care acestea respectă condițiile prevăzute la articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul privind taxonomia UE. În acest context, vor fi luate în considerare avantajele unei clauze de limitare în timp pentru activitățile de tranziție. Comisia va analiza oportunitatea de a propune un act legislativ care să sprijine finanțarea anumitor activități economice, în special în sectorul energetic, inclusiv al gazelor naturale, care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră într-un mod care sprijină tranziția către neutralitatea climatică, dar care nu sunt eligibile pentru a fi incluse în taxonomie.

    Stocarea energiei este din ce în ce mai importantă pentru sectorul energetic al UE și pentru sustenabilitatea acestuia. Trebuie exploatate atât opțiunile de stocare pe termen scurt și mediu (baterii), cât și pe termen lung („Power to X”). Stocarea într-o măsură mai mare a energiei electrice sprijină în special integrarea surselor regenerabile de energie în sistem și atenuarea cererii în perioadele de vârf. Acest lucru ar putea, de asemenea, să ducă la scăderea prețurilor la energia electrică în perioadele de vârf, în care producătorii care utilizează combustibili fosili stabilesc adesea prețul. În acest domeniu trebuie direcționate investiții substanțiale. Comisia va identifica acțiunile-cheie pe care UE le poate adopta pentru a sprijini dezvoltarea capacității de stocare a energiei electrice ca instrument esențial de flexibilitate, asigurând condiții de concurență echitabile și semnale economice adecvate.

    Piața energiei electrice din UE se bazează pe o metodă de tarifare marginală și pe o piață uniformă (pay-as-cleared), ceea ce înseamnă că toată lumea primește același preț pentru energia electrică la nivel angro. Întrucât centralele electrice pe bază de gaze naturale sunt încă adesea necesare pentru a satisface cererea de energie electrică, prețul gazelor naturale are un impact asupra costului de producție a energiei electrice, generând efecte negative precum cele pe care le observăm în prezent. Cu toate acestea, există un consens general cu privire la faptul că modelul de tarifare marginală este cel mai eficient pentru piețele liberalizate de energie electrică, fiind și cel mai potrivit pentru a încuraja tranzacționarea eficace a energiei electrice între statele membre pe piața angro. De asemenea, acest model este adaptat pentru a promova integrarea energiilor regenerabile, care determină scăderea prețurilor datorită costurilor lor operaționale egale cu zero.

    Deși nu există încă dovezi clare că un cadru de piață alternativ ar genera prețuri mai mici și stimulente mai mari, Comisia îi va încredința Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) sarcina de a evalua avantajele și dezavantajele actualei organizări a pieței angro de energie electrică – printre altele capacitatea acesteia de a aborda situațiile de volatilitate extremă a prețurilor pe piața gazelor naturale și măsurile disponibile pentru a reduce apariția acestor situații, asigurând în același timp o tranziție eficientă din punctul de vedere al costurilor către un sistem energetic cu emisii nete zero – și de a îi propune recomandări, pe care Comisia le va analiza în vederea adoptării, după caz, a unor măsuri adecvate. Între timp, Comisia va colabora cu ACER pentru a realiza o evaluare preliminară a situației de pe piața energiei electrice, urmând să prezinte un raport până la jumătatea lunii noiembrie.

    În plus, este important, de asemenea, să se adapteze reziliența sistemului energetic la noile amenințări în continuă evoluție, cum ar fi amenințările cibernetice sau fenomenele meteorologice extreme. Comisia va întreprinde acțiuni până la sfârșitul anului 2022 pentru a continua să îmbunătățească reziliența infrastructurii energetice critice în contextul noilor amenințări în continuă evoluție. Printre acestea se vor număra adoptarea de noi norme privind securitatea cibernetică a energiei electrice, pe deplin armonizate cu legislația orizontală în materie de securitate cibernetică 27 , o recomandare a Comisiei către o abordare armonizată în ceea ce privește identificarea infrastructurii energetice critice, schimbul de informații și opțiunile disponibile pentru finanțarea rezilienței infrastructurii energetice critice. Aceste acțiuni vor include, de asemenea, crearea unui grup permanent european de operatori și autorități cu competențe în materie de reziliență a infrastructurii energetice.

    Comisia va studia, de asemenea, potențialul unor piețe cu amănuntul pe deplin aliniate la nivel regional sau la nivelul UE. Dovezile 28 arată că o mai mare aliniere transfrontalieră a normelor și practicilor de pe piața cu amănuntul stimulează concurența transfrontalieră și contribuie la menținerea sub control a prețurilor. Aceste eforturi ar urma să se bazeze pe două acte legislative importante, aflate în curs de elaborare – actele de punere în aplicare privind interoperabilitatea. La fel ca în cazul cuplării piețelor angro de energie electrică, o astfel de aliniere a pieței ar putea fi inițial realizată prin cooperarea între statele membre, înainte de trecerea, în timp, la o piață internă a energiei pe deplin integrată pentru consumatori. 

    Inovarea este o componentă importantă pentru asigurarea unui sistem energetic al UE rezilient. Europa este lider în ceea ce privește întreprinderile nou-înființate din domeniul energiei durabile, care propun soluții inovatoare – de la energia geotermală de adâncime la hidrogen. Statele membre și UE ar trebui să colaboreze pentru a facilita implementarea soluțiilor inovatoare.

    Comisia:

    -va propune până în decembrie 2021 un cadru de reglementare pentru piața gazelor naturale și cea a hidrogenului;

    -va avea în vedere revizuirea Regulamentului privind securitatea aprovizionării pentru a asigura o funcționare mai eficientă a stocurilor de gaze naturale în cadrul pieței unice și a încheia acordurile de solidaritate necesare;

    -va adopta, până în noiembrie 2021, un regulament de instituire a unor noi grupuri regionale transfrontaliere de analiză a riscurilor în domeniul gazelor naturale, care să evalueze riscurile și să ofere consiliere statelor membre pentru elaborarea planurilor lor naționale de acțiune preventivă și de urgență;

    -va sprijini dezvoltarea unor soluții de stocare a energiei adaptate exigențelor viitorului, ca instrumente esențiale de flexibilitate, atât pe termen scurt și mediu (de exemplu, sisteme de răspuns la cerere și baterii), cât și pe termen lung (de exemplu, hidrogenul);

    -va analiza eventualele beneficii ale unui sistem voluntar de achiziționare în comun de stocuri de rezervă de gaze naturale, precum și modul în care poate fi realizat un astfel de sistem, în conformitate cu reglementarea pieței energiei și cu normele UE în materie de concurență; 

    -va adopta un cadru de reglementare pentru securitatea cibernetică a energiei electrice;

    -îi va încredința ACER sarcina de a evalua avantajele și dezavantajele actualei organizări a pieței energiei electrice și de a propune recomandări pe care Comisia să le evalueze până în aprilie 2022;

    -va analiza potențialul unei inițiative privind dezvoltarea unor piețe cu amănuntul pe deplin aliniate la nivel regional sau la nivelul UE.

    Ieșirea de pe piață a unui furnizor sau eventualele disfuncționalități la nivel de furnizor pot avea consecințe negative pentru consumatori, pe care aceștia nu le pot controla. Creșterea prețurilor la energie poate reprezenta o presiune nejustificată, în special asupra micilor furnizori care oferă contracte cu preț fix. Prin urmare, este necesar să se faciliteze accesul tuturor furnizorilor de energie, inclusiv al celor mici, la piețele financiare, astfel încât aceștia să își poată proteja contractele împotriva evoluțiilor viitoare ale prețurilor. Pentru a remedia acest aspect, legislația UE recunoaște faptul că statele membre pot numi un furnizor de ultimă instanță. Cu toate acestea, este important în egală măsură ca acest lucru să nu creeze un hazard moral, protejându-i pe furnizori de deciziile lor comerciale în detrimentul tuturor consumatorilor. Împreună cu măsurile de îmbunătățire a accesului micilor furnizori la piețele pe termen lung, Comisia va clarifica normele de protecție a consumatorilor în caz de disfuncționalități la nivel de furnizori individuali și a funcționării schemelor de furnizori de ultimă instanță.

    Comisia:

    -va propune, până în decembrie 2021, adoptarea de către Consiliu a unei recomandări care să ofere orientări suplimentare statelor membre cu privire la modul optim de abordare a aspectelor sociale și a celor legate de ocuparea forței de muncă ale tranziției verzi.

    Statele membre ar putea:

    -să sprijine consolidarea rolului pe care îl au consumatorii pe piață prin furnizarea de informații și oferirea de opțiuni cu privire la modul în care aceștia pot participa la piața energiei, pot fi mai bine protejați și într-o poziție mai puternică în cadrul lanțului de aprovizionare cu energie;

    -să desemneze un furnizor de ultimă instanță, în cazul ieșirii de pe piață al unui furnizor sau al înregistrării de disfuncționalități la nivel de furnizor; 

    -să stimuleze în continuare rolul consumatorilor pe piața energiei, contribuind la îmbunătățirea sistemelor de răspuns la cerere și dezvoltând autoconsumul prin modalități proprii de producție a energiei electrice din surse regenerabile și prin constituirea de comunități energetice.

    3.2.3.Intensificarea investițiilor în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică

    Energia eoliană și cea solară au costuri variabile apropiate de zero. Odată cu creșterea ponderii energiei din surse regenerabile în sistemul energetic, cei mai scumpi combustibili fosili vor fi scoși de pe piață. Cantitatea de energie electrică din surse regenerabile din sistem - va fi suficientă pentru satisfacerea integrală a cererii pentru un număr tot mai mare de ore în fiecare an, iar prețurile angro vor fi aproape de zero sau chiar negative 30 . În general, opinia predominantă a experților este că, în ipoteza în care toate celelalte variabile sunt identice, o pondere mai mare a surselor de energie regenerabile înseamnă prețuri mai mici pe piața angro 31 .

    Dincolo de piețele energiei electrice, costurile globale ale unor tehnologii din domeniul energiei din surse regenerabile s-au redus dramatic în ultimii ani. De exemplu, costurile energiei electrice generate de panouri solare fotovoltaice la scară utilitară au scăzut cu 85 % între 2010 și 2020 32 . În prezent, sursele regenerabile de energie sunt deja, în multe sectoare și în numeroase utilizări, cea mai ieftină formă de energie, iar consumatorii ar putea, în multe cazuri, să își reducă facturile la energie prin recurgerea la energia din surse regenerabile. Acest lucru este valabil pentru industrie și servicii, dar și pentru consumatorii casnici, care pot investi, de exemplu, în panouri solare fotovoltaice, pompe de căldură, echipamente termice solare sau cazane moderne pe bază de biomasă, reducându-și astfel facturile la energie electrică și la încălzire.

    În acest scop, statele membre ar trebui să accelereze procesul de acordare de licențe și autorizații prin simplificarea și accelerarea procedurilor aferente care sunt lungi și complexe și care reprezintă unul dintre cele mai mari obstacole în calea dezvoltării și implementării infrastructurii energetice curate. Sprijinirea autoconsumului și a comunităților energetice bazate pe producția din surse regenerabile i-ar putea ajuta, de asemenea, pe consumatorii casnici să beneficieze de avantajele pe care le presupun sursele regenerabile de energie mai ieftine. Intensificarea producției de echipamente pentru sursele regenerabile de energie este un alt factor esențial de succes pentru accelerarea implementării surselor regenerabile de energie.

    Noile tehnologii și digitalizarea oferă noi posibilități de flexibilitate din perspectiva cererii. La începutul anului 2022, Comisia va începe să lucreze la un cod de rețea pentru a elimina barierele de reglementare din calea dezvoltării flexibilității cererii.

    Eficiența energetică reduce consumul de energie și, prin urmare, costurile legate de energie, dar necesită investiții. Ea abordează una dintre cauzele profunde ale sărăciei energetice, în special prin îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor și a aparatelor. Comisia va prezenta, de asemenea, o propunere de îmbunătățire a performanței energetice a parcului imobiliar european. Prin anumite măsuri de renovare care vizează locuințele sociale, corelate cu noi norme pe care țările UE să le folosească pentru a măsura și a monitoriza numărul gospodăriilor care se confruntă cu dificultăți în a-și plăti facturile la energie, aceste norme privind renovarea clădirilor vor contribui la combaterea sărăciei energetice.

    La nivelul UE s-au intensificat investițiile în tranziția verde. Cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, consolidat de NextGenerationEU, este principalul instrument de realizare a unei redresări rapide și a unei tranziții verzi și digitale care va plasa economia europeană pe o traiectorie de creștere durabilă. În contextul Mecanismului de redresare și reziliență, au fost alocate 177 de miliarde EUR pentru investițiile legate de climă 33 incluse în cele 22 de planuri aprobate de Comisie.

    În plus, existența unor piețe mai mari și mai integrate, cu infrastructură transfrontalieră, le oferă consumatorilor contracte mai avantajoase. Interconectarea fizică completă și eficientă cu piețele învecinate și accesul transfrontalier al noilor furnizori vor stimula concurența și vor asigura furnizarea de energie electrică la cel mai competitiv preț. Statele membre ar trebui să promoveze în continuare investițiile în rețelele transeuropene pentru a spori concurența și a evita restricționările, pe baza proiectelor de interes comun 34 . Printre acestea se numără interconexiunile, eliminarea blocajelor naționale, stocarea și modernizarea rețelelor de transport și de distribuție. Comisia va colabora cu statele membre cu privire la măsurile necesare pentru atingerea obiectivului în materie de interconectare a rețelelor electrice de 15 % până în 2030, în conformitate cu concluziile Consiliului European din octombrie 2014 35 .

    Comisia a propus recent revizuirea Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie astfel încât să se extindă posibilitățile de care dispun statele membre de a acorda sprijin financiar pentru protecția climei și decarbonizarea întregii economii. Noile norme, care se preconizează că vor intra în vigoare anul viitor, vor reduce ponderea utilizării combustibililor fosili, vor preveni deprecierea activelor, vor permite introducerea unor scheme de finanțare a noilor tehnologii, cum ar fi cele legate de stocare și de hidrogenul din surse regenerabile, și vor facilita finanțarea măsurilor de eficiență energetică.

    Statele membre ar trebui:

    -să accelereze organizarea de licitații pentru energia din surse regenerabile și să asigure realizarea rapidă și integrală a investițiilor relevante cu ajutorul Fondului de redresare și reziliență;

    -să accelereze procesul de acordare de licențe și autorizații prin simplificarea procedurilor aferente care sunt lungi și complexe și care reprezintă unul dintre cele mai mari obstacole în calea dezvoltării și implementării infrastructurii energetice curate;

    -să intensifice producția de echipamente pentru sursele regenerabile de energie, care este un alt factor esențial de care depinde accelerarea implementării surselor regenerabile de energie;

    -să intensifice investițiile în eficiența energetică și în performanța clădirilor, ceea ce reduce consumul de energie și costurile energiei și atenuează presiunea asupra piețelor energiei;

    -să intensifice investițiile în rețelele transeuropene pentru a evita restricționările, pe baza proiectelor de interes comun. Printre acestea se numără interconexiunile, eliminarea blocajelor naționale, stocarea și modernizarea rețelelor de transport și de distribuție.

    Comisia:

    -va emite orientări, în 2022, privind accelerarea proceselor de acordare de licențe și autorizații aferente surselor de energie regenerabile și va continua să colaboreze îndeaproape cu administrațiile naționale pentru a identifica bunele practici și a împărtăși astfel de bune practici; 

    -la începutul anului 2022 va începe să lucreze la elaborarea unui cod de rețea privind flexibilitatea componentei de cerere;

    -va finaliza revizuirea Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru a facilita realizarea Pactului verde european la cel mai mic cost, facilitând investițiile în eficiența energetică și în sursele regenerabile de energie;

    -va sprijini în continuare statele membre în utilizarea optimă a resurselor financiare disponibile în bugetul UE și în NextGenerationEU. 

    4.Concluzie

    Măsurile descrise în prezenta comunicare oferă un răspuns la actuala creștere vertiginoasă a prețurilor la energie și contribuie la realizarea unei tranziții energetice juste din punct de vedere social și durabile. Comisia va urmări îndeaproape situația în lunile următoare.

    Statele membre pot acționa și au luat deja o serie de măsuri în materie de taxe și impozite, măsuri sub forma sprijinului direct pentru venituri și alte măsuri bine orientate și limitate în timp pentru a oferi soluții pe termen scurt la problemele pe care creșterea prețurilor le cauzează pentru o parte din populație. La nivelul UE se pot lua o serie de măsuri suplimentare pe termen mediu privind stocarea, integrarea pieței și comunitățile energetice pentru a asigura piețe ale energiei mai reziliente, mai bine pregătite să facă față volatilității și provocărilor tranziției. Progresele în materie de eficiență energetică și măsurile de modernizare a sistemului energetic vor reduce facturile la energie pe termen lung.

    Politica europeană în domeniul energiei, al mediului și al climei, finanțarea disponibilă prin diverse programe ale UE, precum și propunerile recente ale Comisiei din cadrul pachetului legislativ „Pregătiți pentru 55” sunt menite să creeze un sector energetic durabil pe termen lung. Uniunea Europeană este ferm angajată să asigure tranziția către neutralitatea climatică și decarbonizarea sistemului energetic prin înlocuirea combustibililor fosili cu energie din surse regenerabile, ceea ce va reduce, prin urmare, dependența Europei de importurile de energie.

    Asumarea unor angajamente clare de a investi în soluții energetice neutre din punct de vedere climatic în toate statele membre va contribui la reducerea volatilității prețurilor la energie și a dezechilibrelor în ceea ce privește cererea și oferta de energie generate de variațiile prețurilor combustibililor fosili la nivel internațional, precum și de alți factori externi. Aceste angajamente sunt esențiale pentru a menține prețul energiei la un nivel accesibil pentru toți consumatorii.

    O tranziție verde de succes va canaliza transformarea nu numai către surse curate de energie, ci și către o mai mare eficiență energetică și utilizări diferite. Angajamentul UE de a-și reduce în mod semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de combustibili fosili a fost pe deplin confirmat de evenimentele recente. Măsurile trebuie accelerate în ceea ce privește atât reglementarea, cât și investițiile. Tranziția către o energie curată este cea mai bună poliță de asigurare împotriva șocurilor asupra prețurilor precum cel cu care se confruntă UE în prezent. Este timpul să accelerăm ritmul acestei tranziții.

    (1)

          Comparativ cu prețul mediu din 2019, prețurile de la începutul lunii octombrie 2021 au crescut cu 166 % pentru piețele de referință EP5 (DE, ES, FR, NL) și Nordpool (NO, DK, FI, SE, EE, LT, LV).  

    (2)

          VaasaETT (https://www.vaasaett.com/)

    (3)

         Din ianuarie 2021 până în septembrie 2021, prețul ETS a crescut cu aproximativ 30 EUR/tCO2, ceea ce înseamnă o creștere a costurilor de aproximativ 10 EUR/MWh pentru energia electrică produsă pe bază de gaze naturale (presupunând o eficiență de 50 %) și de aproximativ 25 EUR/MWh pentru energia electrică produsă pe bază de cărbune (presupunând o eficiență de 40 %). Acest lucru este în mod clar contrabalansat de creșterea observată a prețului gazelor naturale cu aproximativ 45 EUR/MWh în aceeași perioadă, ceea ce se traduce printr-un cost suplimentar de producție a energiei electrice de aproximativ 90 EUR/MWh.

    (4)

         Articolul 29a din Directiva ETS prevede că, în cazul în care, timp de mai mult de șase luni consecutive, prețul certificatelor de emisie este de peste trei ori mai mare decât prețul mediu al certificatelor în cei doi ani precedenți pe piața europeană a carbonului, Comisia trebuie să convoace imediat o reuniune a comitetului cu statele membre pentru a discuta despre eventualele măsuri care se impun.

    (5)

         Gazele naturale pot fi importate în UE fie prin conducte de la sursă, fie pot fi transportate sub formă de gaz natural lichefiat (GNL). Trebuie să se constituie stocuri de gaze pentru a se compensa fluctuațiile cererii zilnice și sezoniere. În acest fel se asigură, de asemenea, aprovizionarea cu gaze în cazul unor întreruperi ale aprovizionării sau al unei cereri deosebit de mari. Principalul avantaj al stocării gazelor este că, în acest fel, se asigură disponibilitatea gazelor aproape de consumatori, iar acestea pot fi furnizate fără întârzieri.

    (6)

         Petrol (97 %), cărbune (44 %) și gaze naturale (90 %)

    (7)

       În timpul pandemiei de COVID-19, 8 state membre (din 21 pentru care sunt disponibile date) au înregistrat în 2020 o creștere a ratei sărăciei energetice față de anul anterior, în timp ce în 13 state membre s-a înregistrat o scădere a acestei rate, inclusiv în cele 5 state membre cu rate de peste 15 % în 2019 (Bulgaria, Grecia, Cipru, Lituania și Portugalia).

    (8)

         Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE.

    (9)

         Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE.

    (10)

         A se vedea Recomandarea (UE) 2020/1563 a Comisiei din 14 octombrie 2020 privind sărăcia energetică.

    (11)

         Costul energiei reprezintă un procent important din costurile de producție în anumite subsectoare, de exemplu 71 % din costurile de producție în sectorul îngrășămintelor, 40 % din costurile pentru producția aluminiului primar, 31 % din costurile pentru producția zincului și 25 % din costurile pentru producția sticlei plane.

    (12)

         Indicele neerlandez TTF Gas Futures, a cărui valoare este în prezent de aproximativ 90 EUR/MWh, este estimat la aproximativ 50 EUR/MWh în aprilie 2022.

    (13)

         Pentru anul următor: 42 EUR/MWh, peste doi ani: 35 EUR/MWh, peste trei ani: 32 EUR /MWh

    (14)

         Nivelurile actuale de stocare a gazelor în UE sunt ușor peste 75 %, sub nivelul mediu de 90 % înregistrat în ultimii 10 ani. Situație constatată la 3 octombrie 2021. 

    (15)

         Regulamentul (UE) 2017/1938 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2017 privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 994/2010. 

    (16)

         Cu toate că fondurile ETS ar trebui să sprijine în primul rând reducerea suplimentară a emisiilor, în special prin investiții în măsuri de eficiență energetică, în tranziția energetică și în inovarea în domeniul tehnologiilor curate, articolul 10 alineatul (3) din Directiva ETS (Directiva 2009/29/CE) prevede că statele membre pot utiliza veniturile ETS pentru a oferi sprijin financiar în vederea abordării aspectelor sociale în gospodăriile cu venituri mici și medii. 

    (17)

         Reglementarea prețurilor cu amănuntul pentru gospodăriile afectate de sărăcia energetică și vulnerabile din punct de vedere energetic este permisă în temeiul legislației UE numai în situații excepționale și în condiții stricte. Prețurile reglementate denaturează semnalele de investiții în producție de energia și îi privează pe consumatori de anumite mijloace de acțiune. 

    (18)

         Măsuri speciale luate în contextul pandemiei de COVID-19 pentru a-i proteja pe consumatorii vulnerabili: guvernele naționale și autoritățile de reglementare în domeniul energiei au introdus posibilitatea suspendării deconectării în caz de neplată a facturii la energie. Pe lângă măsurile guvernamentale, o serie de companii producătoare de energie din UE au luat inițiative voluntare pentru a veni în sprijinul clienților lor, cum ar fi oferirea unor modalități flexibile de plată și politica de suspendare a deconectărilor în caz de neplată a facturii.

    (19)

         Recomandarea (UE) 2020/1563 a Comisiei din 14 octombrie 2020 privind sărăcia energetică

    (20)

         Printre aceste taxe și impozite se numără, în special, accizele la produsele energetice și la electricitate și taxa pe valoarea adăugată (TVA), care sunt armonizate la nivelul UE, dar și alte taxe și impozite de mediu aplicate la nivel național pentru finanțarea investițiilor în sursele regenerabile de energie necesare pentru tranziția verde.

    (21)

       Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității.

    (22)

         Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

    (23)

       Cadrul juridic privind cotele de TVA este în prezent în curs de revizuire în cadrul Consiliului.

    (24)

       În conformitate cu regulamentele de exceptare pe categorii și cu Orientările privind ajutoarele de stat, orice intervenție a statului ar trebui să aibă loc în mod transparent și nediscriminatoriu, pe baza unor criterii obiective și proporționale.

    (25)

         Comportamentul comercial înseamnă că întreprinderile pot lua în mod independent decizii, fără a fi obligate prin lege să se comporte într-un anumit mod. 

    (26)

         Piața este supravegheată de autoritățile de reglementare financiară din cele 27 de state membre, sub coordonarea Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

    (27)

       COM(2020) 823, Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune, de abrogare a Directivei (UE) 2016/1148.

    (28)

          https://ec.europa.eu/info/news/commission-publishes-report-barriers-eu-retail-energy-markets-2021-feb-23_en

    (29)

         COM/2021/550 final. Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – „Pregătiți pentru 55”: îndeplinirea obiectivului climatic al UE pentru 2030 pe calea spre atingerea obiectivului de neutralitate climatică.

    (30)

       Dacă anumite centrale electrice neflexibile trebuie să continue să producă în ciuda prețurilor negative.

    (31)

       De exemplu, se estimează că, ceteris paribus, creșterea energiei electrice din surse regenerabile a dus la scăderea cu 24 % a prețurilor energiei electrice pe piața la vedere în Germania în perioada 2008-2015 și cu 35 % în Suedia în perioada 2010-2015 (Hirth, 2018).

    (32)

         IRENA, Power Generation Costs in 2020 (Costuri de generare a energiei). 

    (33)

       Cheltuielile raportate pentru MRR sunt estimări ale Comisiei bazate pe cifrele de urmărire a cheltuielilor legate de climă publicate în cadrul analizelor Comisiei cu privire la planurile de redresare și reziliență. Suma raportată se referă la cele 22 de planuri naționale de redresare și reziliență evaluate și aprobate de Comisie până la 5 octombrie. Această sumă va fi ajustată pe măsură ce vor fi evaluate mai multe planuri.

    (34)

          https://ec.europa.eu/energy/topics/infrastructure/projects-common-interest_en  

    (35)

       https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-169-2014-INIT/ro/pdf

    Top