Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0046

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice cu privire la aderarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Acordul privind achizițiile publice în contextul retragerii sale din Uniunea Europeană

    COM/2019/46 final/2

    Bruxelles, 1.3.2019

    COM(2019) 46 final/2

    2019/0020(NLE)

    This document replaces COM(2019) 46 final of 28.1.2019.
    Change of the sensitivity level, deletion of the marking "LIMITED".

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice cu privire la aderarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Acordul privind achizițiile publice în contextul retragerii sale din Uniunea Europeană


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. Obiectul propunerii

    Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului pentru achiziții publice (denumit în continuare „comitetul AAP” sau „comitetul”) în legătură cu adoptarea avută în vedere a unei decizii privind aderarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (denumit în continuare „Regatul Unit”) la Acordul privind achizițiile publice în contextul retragerii sale din Uniunea Europeană.

    2. Contextul propunerii

    2.1Acordul privind achizițiile publice și retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană

    Acordul privind achizițiile publice (denumit în continuare „acordul” 1 ) este un acord multilateral în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), al cărui obiectiv este deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice între părți. Acordul revizuit a intrat în vigoare la 6 aprilie 2014.

    Uniunea Europeană este parte la acord, întrucât obiectul acestuia se încadrează în domeniul de aplicare al politicii comerciale comune, pentru care Uniunea are competențe exclusive. Aderarea statelor membre la acord este reglementată de dreptul Uniunii.

    La 29 martie 2017, Regatul Unit a notificat Consiliului European intenția sa de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În consecință, Regatul Unit va deveni o țară terță, iar dreptul Uniunii va înceta să i se mai aplice de la 30 martie 2019, cu excepția cazului în care se stabilește o altă dată printr-un acord de retragere între Uniune și Regatul Unit sau a cazului în care Consiliul European, de comun acord cu Regatul Unit, stabilește, în unanimitate, o altă dată. Uniunea și Regatul Unit au negociat un acord de retragere în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Acordul de retragere a fost aprobat de Consiliul European la 25 noiembrie 2018. Partea a patra din acordul de retragere prevede o perioadă de tranziție în cursul căreia dreptul Uniunii se va aplica Regatului Unit și pe teritoriul acestuia (denumită în continuare „perioada de tranziție”).

    Un acord de retragere a fost convenit între Uniune și Regatul Unit și aprobat de Consiliul European (articolul 50) la 25 noiembrie 2018. Cu toate acestea, ratificarea lui în Regatul Unit este incertă.

    Începând cu data de la care dreptul Uniunii va înceta să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia, acordul va înceta automat să se aplice Regatului Unit.

    Este în interesul Uniunii să se asigure că Regatul Unit își menține drepturile și obligațiile care îi revin în temeiul acordului de la data la care dreptul Uniunii nu se mai aplică Regatului Unit și pe teritoriul acestuia. Până la retragerea sa din Uniune, Regatul Unit rămâne un stat membru care beneficiază de toate drepturile și trebuie să respecte toate obligațiile care decurg din tratate, inclusiv principiul cooperării loiale. În orientările din 29 aprilie 2017, Consiliul European a recunoscut necesitatea, în contextul internațional, de a se ține cont de particularitățile Regatului Unit în calitate de stat membru în curs de retragere, cu condiția ca acesta să își respecte obligațiile și să rămână loial intereselor Uniunii atât timp cât deține încă statutul de membru.

    Regatul Unit și-a exprimat dorința să adere la acord după retragerea din Uniune.

    Prin scrisoarea comună din 11 octombrie 2017, Regatul Unit și Uniunea Europeană au informat ceilalți membri ai OMC cu privire la intenția lor de a „colabora cu privire la obiectivul Regatului Unit de a-și menține, la retragerea din UE, drepturile și obligațiile care îi revin în prezent în temeiul Acordului privind achizițiile publice în calitate de stat membru al UE, pe baza angajamentelor cuprinse în prezent în lista de angajamente a UE” 2 .

    La 1 iunie 2018, Uniunea Europeană a transmis directorului general al OMC o scrisoare din partea Regatului Unit, prin care Regatul Unit și-a exprimat interesul de a adera la acord și a anexat documente justificative relevante, inclusiv oferta sa inițială de acces pe piață și răspunsurile sale la „Lista de verificare” 3 .

    Cererea Regatului Unit împreună cu oferta sa inițială și răspunsurile sale la lista de verificare au fost transmise părților la acord la 5 iunie 2018 4 .

    În urma consultărilor cu părțile la acord, Regatul Unit a transmis ulterior o ofertă finală Comitetului pentru achiziții publice la 1 octombrie 2018. Oferta finală a fost comunicată părților la acord la 2 octombrie 2018 5 . În cele ce urmează este prezentat un rezumat al ofertei finale a Regatului Unit și a evaluării acesteia de către Comisie.

    Decizia Consiliului ar trebui să permită Comisiei să aprobe, în numele Uniunii, aderarea Regatului Unit la acord, sub rezerva condițiilor stabilite în decizia avută în vedere a comitetului AAP.

    2.2Comitetul pentru achiziții publice

    Comitetul AAP a fost instituit pentru a gestiona punerea în aplicare a acordului. Acesta este alcătuit din reprezentanți ai fiecărei părți, precum și din membri ai OMC și din organizații interguvernamentale cu statut de observator.

    Uniunea, la fel ca toate celelalte părți la acord, este un membru al comitetului AAP, în cadrul căruia este reprezentată de Comisie. Deciziile în cadrul comitetului AAP sunt adoptate prin consens.

    2.3Decizia avută în vedere a Comitetului pentru achiziții publice

    În cadrul reuniunii comitetului AAP din 17 octombrie 2018, Comisia Europeană și-a exprimat, în numele Uniunii, acordul de principiu cu privire la aderarea Regatului Unit la acord.

    Uniunea și-a exprimat acordul de principiu în măsura în care condițiile de aderare a Regatului Unit la acord nu se modifică în defavoarea Uniunii, iar interesele Uniunii nu sunt afectate în mod negativ de poziția celorlalte părți la acord.

    În plus, acest acord de principiu a fost exprimat fără a aduce atingere negocierilor dintre Uniune și Regatul Unit pentru un acord de retragere, care ar putea include o perioadă de tranziție pe parcursul căreia Regatul Unit ar avea în continuare obligația de a respecta angajamentele asumate de Uniune prin acord, iar aderarea Regatului Unit ar fi efectivă începând cu sfârșitul perioadei de tranziție.

    În cadrul reuniunii din 28 noiembrie 2018 a comitetului AAP, toate părțile și-au exprimat acordul de principiu cu privire la aderarea Regatului Unit la acord și au continuat deliberările privind textul exact al deciziei care urmează să fie adoptată formal într-o etapă ulterioară.

    Comitetul AAP urmează să adopte o decizie cu privire la aderarea Regatului Unit la acord, care va include condițiile de aderare.

    În conformitate cu articolul XXII alineatul (2) din acord, „Orice membru al OMC poate adera la prezentul acord în condiții care urmează a fi convenite între membrul respectiv și părți, condiții prevăzute într-o decizie a ComitetuluiAderarea are loc prin depunerea la Directorul General al OMC a unui instrument de aderare care precizează condițiile convenite în acest sens. Prezentul acord intră în vigoare pentru un membru aderent la acesta în cea de a treizecea zi de la data depunerii instrumentului de aderare.” 6

    2.4. Condiții privind aderarea Regatului Unit la acord

    Aderarea Regatului Unit la acord ar trebui să facă obiectul unor condiții care să se reflecte în actul avut în vedere pentru adoptare de către comitetul AAP.

    În absența unui acord de retragere între Regatul Unit și Uniunea Europeană care să prevadă o perioadă de tranziție, Regatul Unit ar trebui să fie autorizat să își depună instrumentul de aderare cu condiția să facă acest lucru:

    (a)nu mai devreme de treizeci de zile înainte de data la care Regatul Unit încetează să mai fie un stat membru al Uniunii Europene; și

    (b)în termen de șase luni de la data deciziei comitetului AAP, cu excepția cazului în care perioada de depunere a instrumentului este prelungită de către comitetul respectiv.

    Cu toate acestea, ar trebui să se considere că depunerea instrumentului de aderare a Regatului Unit la Directorul General al OMC în sensul articolului XXIV alineatul (2) din acordul din 1994 și al articolului XXII alineatul (2) din acordul revizuit nu a avut loc în cazul în care, în termen de treizeci de zile de la depunere, Uniunea informează comitetul AAP că Regatul Unit face în continuare obiectul acordului în conformitate cu dreptul Uniunii.

    În cazul încheierii unui acord de retragere între Uniune și Regatul Unit care prevede o perioadă de tranziție, Uniunea ar trebui să informeze celelalte părți la acord că, în timpul perioadei de tranziție, Regatul Unit trebuie să fie considerat un stat membru în sensul acordului. Prin urmare, Regatul Unit ar urma să facă obiectul acordului până la data expirării perioadei de tranziție convenite.

    În acest caz, Regatul Unit ar trebui să prezinte o serie actualizată de răspunsuri la lista de verificare cel târziu cu trei luni înainte de expirarea perioadei de tranziție. Comitetul AAP va examina seria actualizată de răspunsuri la lista de verificare și va lua în considerare o decizie corespunzătoare la momentul respectiv.

    3.Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii

    3.1.Oferta finală a Regatului Unit

    Oferta finală a Regatului Unit preia condițiile actualei liste de angajamente a Uniunii în temeiul acordului, în măsura în care aceasta se aplică Regatului Unit. Obiectivul Regatului Unit este de a se asigura că, la momentul aderării sale la acord, aceste condiții asigură în continuare același nivel de acces pe piață pentru celelalte părți la acord. La preluarea condițiilor listei de angajamente a Uniunii, Regatul Unit trebuie să facă adaptări tehnice pentru a ține seama de faptul că dreptul Uniunii nu se va mai aplica Regatului Unit și pe teritoriul acestuia.

    Angajamente privind accesul pe piață (praguri, entități vizate, bunuri, servicii, servicii de construcții și note generale)

    Praguri

    Pragurile Regatului Unit din anexele 1, 2 și 3 corespund pragurilor aplicate de Uniune pentru bunuri, servicii și servicii de construcții.

    Entități

    În anexa 1 („Entități guvernamentale centrale”), lista entităților din Regatul Unit rămâne identică cu lista pentru Regatul Unit din lista de angajamente a Uniunii și, prin urmare, entitățile incluse în domeniul de aplicare sunt aceleași cu cele din lista Uniunii în forma sa actuală.

    Pentru cazurile în care funcțiile unei entități incluse în această anexă au fost sau sunt transferate către o altă entitate care este ea însăși o autoritate contractantă, Regatul Unit, pentru a se asigura că acest lucru nu ar conduce la o pierdere a accesului pe piață, clarifică, în conformitate cu nota de subsol 1, că entitatea succesoare ar trebui să fie considerată ca fiind inclusă în această anexă. În plus, atunci când este cazul, Regatul Unit a inclus trimiteri la legislația națională a Regatului Unit în locul celor la dreptul Uniunii.

    Pentru comparație, anexa 1 la lista Uniunii, care vizează entitățile guvernamentale centrale, cuprinde patru categorii, oferind niveluri diferite de acces la procedurile de achiziții la punctele 1-4. În oferta sa finală, Regatul Unit a acordat Uniunii cel mai cuprinzător domeniu de aplicare posibil, incluzând toate entitățile guvernamentale centrale din Regatul Unit (punctul 1).

    Punctul 2 din oferta finală a Regatului Unit vizează toate părțile care nu sunt enumerate la punctul 1.

    Anexa 1 include patru note. Oferta finală a Regatului Unit preia rezervele pe care Uniunea le-a impus față de anumite părți.

    În anexa 2 („Entități guvernamentale subcentrale”), oferta finală a Regatului Unit include în domeniul de aplicare aceleași entități guvernamentale subcentrale ca cele din lista Uniunii în temeiul acordului.

    Cu toate acestea, trimiterile la regiunile NUTS ale Uniunii, astfel cum sunt definite în dreptul Uniunii, au fost înlocuite cu trimiteri la unitățile teritoriale ale Regatului Unit prevăzute în nota 3 din anexa 7 (a se vedea mai jos la rubrica Note generale).

    În conformitate cu punctul 2 din anexa 2, Regatul Unit continuă să urmeze o abordare bazată pe definiție, așa cum este cazul în prezent în temeiul listei Uniunii, în ceea ce privește „organismele de drept public” incluse în domeniul de aplicare. Oferta finală a Regatului Unit definește organismele de drept public din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord prin trimitere la legislația națională a Regatului Unit și nu la dreptul Uniunii. În orice caz, Regatul Unit prevede o listă orientativă a autorităților contractante care sunt organisme de drept public care rămâne identică cu cea pentru Regatul Unit din lista Uniunii. Prin urmare, entitățile din Regatul Unit incluse în domeniul de aplicare rămân aceleași ca în lista Uniunii.

    Anexa 2 include patru note. Oferta finală a Regatului Unit preia rezervele pe care Uniunea Europeană le-a impus față de anumite părți. În nota 2, cu privire la rezerva Regatului Unit în ceea ce privește Japonia, Coreea și SUA în legătură cu întreprinderile mici sau mijlocii (IMM-uri), este necesară o adaptare tehnică. Definiția IMM-urilor va fi cea prevăzută în legislația națională a Regatului Unit și nu cea prevăzută în dreptul Uniunii. Legislația Regatului Unit [regulamentul 112 alineatul (4) din Public Contracts Regulations 2015 (Regulamentele privind contractele publice] face trimitere directă la Recomandarea Comisiei din 6 mai 2003 privind definirea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii.

    Lista Regatului Unit preia rezervele pe care le-a impus Uniunea față de anumite părți.

    În anexa 3 („Alte entități”), oferta finală a Regatului Unit stabilește entitățile contractante care își desfășoară activitatea în sectorul utilităților, preluând, de asemenea, lista Uniunii.

    Cu toate acestea, sunt necesare adaptări tehnice minore în anexa respectivă. Oferta finală a Regatului Unit nu conține trimiteri la dreptul Uniunii, ci la legislația națională a Regatului Unit: de exemplu, în ceea ce privește noțiunile de „întreprindere publică” și „influență dominantă”.

    Listele orientative de entități rămân identice cu cele pentru Regatul Unit din lista Uniunii. Prin urmare, entitățile din Regatul Unit incluse în domeniul de aplicare rămân aceleași ca în lista Uniunii.

    Anexa 3 include opt note. Oferta finală a Regatului Unit preia rezervele pe care Uniunea le-a impus față de anumite părți.

    Bunuri

    Anexa 4 din oferta finală a Regatului Unit vizează aceleași bunuri ca cele din lista actuală a Uniunii.

    Servicii

    În anexa 5, oferta finală a Regatului Unit vizează serviciile incluse în prezent în lista Uniunii.

    Servicii de construcții și concesionări de lucrări

    La punctul 2 din anexa 6 a ofertei sale finale, Regatul Unit oferă prestatorilor de servicii de construcții din Uniune acces pe piața sa în cazul contractelor de concesionare de lucrări cu o valoare egală sau mai mare decât pragul de 5 000 000 DST (drepturi speciale de tragere).

    În plus, Regatul Unit preia rezerva formulată de Uniune în nota din anexa 6.

    Note generale

    Regatul Unit prevede, în anexa 7, lista unităților teritoriale naționale în sensul punctului 1 din anexa 2, al notei 1 din anexa 2 și al notei 6 din anexa 3. Acestea preiau regiunile NUTS din Regatul Unit astfel cum sunt definite în prezent în temeiul Regulamentului 1059/2003 7 .

    3.2.Evaluarea ofertei Regatului Unit de către Comisie

    Oferta finală a Regatului Unit preia lista existentă a Uniunii în măsura în care se aplică Regatului Unit, cu mici adaptări tehnice. Dat fiind că lista Uniunii este deja foarte cuprinzătoare în ceea ce privește entitățile, bunurile și serviciile incluse în domeniul de aplicare și prevede o deschidere semnificativă a piețelor de achiziții publice, Regatul Unit va menține, după aderarea la acord, nivelul actual ridicat de deschidere a pieței sale de achiziții publice în ceea ce privește părțile la acord.

    În ceea ce privește accesul pe piață pentru bunurile, serviciile și operatorii economici din Uniune, oferta finală a Regatului Unit este adecvată având în vedere faptul că Regatul Unit oferă Uniunii domeniul de aplicare maxim oferit părților (a se vedea în special anexa 1 pentru autoritățile contractante ale guvernelor centrale și anexa 6 pentru contractele de concesionare de lucrări).

    Având în vedere faptul că oferta finală a Regatului Unit preia lista de angajamente a Uniunii în ceea ce privește domeniul de aplicare și faptul că Regatul Unit este pregătit să ofere Uniunii nivelul cel mai ridicat de acces pe piață oferit părților, Uniunea va oferi un tratament reciproc și își va adapta lista dacă va fi cazul, pentru a permite accesul bunurilor, serviciilor, furnizorilor și prestatorilor de servicii din Regatul Unit la procedurile de achiziții incluse în lista Uniunii.

    Modificările aduse listei Uniunii în consecință, care reprezintă condițiile Uniunii privind aderarea Regatului Unit (astfel cum figurează în anexa la prezenta decizie) vor fi anexate la decizia care urmează să fie adoptată de către comitetul AAP și, prin urmare, vor face parte din condițiile de aderare a Regatului Unit la acord. Modificările aduse listei Uniunii vor fi reflectate în lista Uniunii din apendicele I la acord, după cum urmează:

    ·Anexa 1, secțiunea 2 (Autoritățile contractante ale guvernelor centrale ale statelor membre ale UE), punctul 1:

    Regatul Unit va fi adăugat în lista părților la acord care au acces la procedurile de achiziții ale tuturor autorităților contractante ale guvernelor centrale din toate statele membre ale Uniunii.

    ·Anexa 6, secțiunea 2 (Contracte de concesionare de lucrări atribuite de entitățile enumerate în anexa 1 și anexa 2):

    ·Regatul Unit va fi adăugat în lista părților la acord care au acces la contractele de concesionare de lucrări cu o valoare egală sau mai mare de 5 000 000 DST.

    ·Notă de subsol la titlul Apendicele I Angajamentele Uniunii Europene:

    Uniunea va clarifica în lista sa de angajamente din apendicele I faptul că toate trimiterile la autoritățile contractante și entitățile contractante ale Regatului Unit cuprinse în prezent în lista Uniunii devin caduce.

    Alte rezerve ale părților

    În cazul în care oricare altă parte la acord a inclus anumite restricții sau excepții cu privire la domeniul de aplicare în ceea ce privește Regatul Unit, acest lucru ar trebui să se reflecte în decizia comitetului AAP sub forma condițiilor părții privind aderarea Regatului Unit. Cu toate acestea, orice astfel de restricții sau excepții cu privire la domeniul de aplicare oferit de o parte care sunt specifice Regatului Unit nu vor afecta oferta finală a Regatului Unit, astfel cum este descrisă mai sus, sau nivelul domeniului de aplicare convenit în mod reciproc între părțile existente la acord.

    Recomandare

    Este de așteptat ca aderarea Regatului Unit la acord să mențină gradul actual de deschidere la nivel internațional a piețelor de achiziții publice. După aderarea sa la acord, Regatul Unit își va menține drepturile și obligațiile pe care le are în prezent în temeiul acordului în calitate de stat membru al Uniunii pe baza angajamentelor cuprinse în prezent în lista Uniunii. Comisia recomandă ca oferta finală a Regatului Unit să fie acceptată, sub rezerva condițiilor Uniunii privind aderarea Regatului Unit la acord.

    În consecință, se propune autorizarea Comisiei pentru a exprima, în cadrul comitetului AAP, poziția Uniunii în favoarea aderării Regatului Unit, sub rezerva următoarelor condiții care urmează să fie reflectate în decizia comitetului AAP:

    În absența unui acord de retragere între Regatul Unit și Uniunea Europeană care să prevadă o perioadă de tranziție, Regatul Unit ar trebui să fie autorizat să își depună instrumentul de aderare cu condiția să facă acest lucru:

    (a)nu mai devreme de treizeci de zile înainte de data la care Regatul Unit încetează să mai fie un stat membru al Uniunii Europene; și

    (b)în termen de șase luni de la data deciziei comitetului AAP, cu excepția cazului în care perioada de depunere a instrumentului este prelungită de către comitetul respectiv.

    Ar trebui să se considere că depunerea instrumentului de aderare a Regatului Unit în sensul articolului XXIV alineatul (2) din acordul din 1994 și al articolului XXII alineatul (2) din acordul revizuit nu a avut loc în cazul în care, în termen de treizeci de zile de la depunere, Uniunea Europeană informează comitetul că Regatul Unit face în continuare obiectul acordului în conformitate cu dreptul Uniunii.

    Comisia ar trebui să fie autorizată, în numele Uniunii, să efectueze o astfel de notificare dacă sunt îndeplinite condițiile necesare.

    În cazul încheierii unui acord de retragere între Uniune și Regatul Unit care prevede o perioadă de tranziție, Uniunea ar trebui să informeze celelalte părți la acord că, în timpul perioadei de tranziție, Regatul Unit trebuie să fie considerat un stat membru în sensul acordului. Prin urmare, Regatul Unit ar urma să facă obiectul acordului până la data expirării perioadei de tranziție convenite.

    În acest caz, Regatul Unit ar trebui să prezinte o serie actualizată de răspunsuri la lista de verificare cel târziu cu trei luni înainte de expirarea perioadei de tranziție. Comitetul AAP va examina seria actualizată de răspunsuri ale Regatului Unit la lista de verificare și va lua în considerare o decizie corespunzătoare la momentul respectiv.

    4.Temei juridic

    4.1Temeiul juridic procedural

    4.1.1. Principii

    Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

    Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumente care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii” 8 .

    4.1.2. Aplicarea la cazul în discuție

    Comitetul AAP este un organism creat printr-un acord, și anume Acordul privind achizițiile publice.

    Actul pe care comitetul AAP este invitat să îl adopte este un act cu efecte juridice. Actul avut în vedere va avea caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional.

    Actul avut în vedere nu completează și nu modifică cadrul instituțional al acordului.

    Prin urmare, temeiul juridic procedural al deciziei propuse este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    4.2. Temeiul juridic material

    4.2.1. Principii

    Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește mai multe obiective sau include mai multe elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celelalte au mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

    4.2.2. Aplicarea la cazul în discuție

    Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la politica comercială comună.

    Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 207 din TFUE.

    4.3. Concluzie

    Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 207 din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    2019/0020 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice cu privire la aderarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Acordul privind achizițiile publice în contextul retragerii sale din Uniunea Europeană

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Uniunea este parte la Acordul privind achizițiile publice (denumit în continuare „acordul”) și statele sale membre fac obiectul acordului în conformitate cu dreptul Uniunii.

    (2)Regatul Unit a prezentat, la 29 martie 2017, notificarea intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Tratatele nu se vor mai aplica Regatului Unit de la data intrării în vigoare a unui acord de retragere sau, în lipsa încheierii unui acord, la doi ani după respectiva notificare, și anume începând cu data de 30 martie 2019, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu Regatul Unit, decide în unanimitate să prelungească această perioadă. Acordul va înceta automat să se aplice Regatului Unit de la data respectivă.

    (3)La 1 iunie 2018, Regatul Unit, cu sprijinul Uniunii, a depus o cerere de aderare la acord.

    (4)În conformitate cu articolul XXII alineatul (2) din acord, orice membru al OMC poate adera la acordul respectiv în condiții care urmează a fi convenite între membrul respectiv și părți, condiții prevăzute într-o decizie a Comitetului. Aderarea trebuie să aibă loc prin depunerea la Directorul General al OMC a unui instrument de aderare care precizează condițiile convenite în acest sens. Acordul intră în vigoare pentru un membru aderent la acesta în cea de a treizecea zi de la data depunerii instrumentului său de aderare.

    (5)Angajamentele Regatul Unit privind domeniul de aplicare al accesului pe piață în sectorul achizițiilor publice sunt prevăzute în oferta sa finală transmisă părților la acord la 2 octombrie 2018.

    (6)Oferta finală a Regatului Unit este adecvată având în vedere faptul că angajamentele Regatului Unit privind domeniul de aplicare oferă Uniunii domeniul de aplicare maxim de care beneficiază Regatul Unit în prezent în temeiul listei Uniunii din AAP, care corespunde domeniului de aplicare actual al Regatului Unit în temeiul listei Uniunii în calitate de stat membru. Uniunea ar trebui să acorde tratament reciproc și să își adapteze lista pentru a oferi un nivel corespunzător de acces operatorilor economici din Regatul Unit în temeiul acordului. În plus, este necesară includerea unor clarificări în lista Uniunii din apendicele I la acordul revizuit, dat fiind că Regatul Unit nu va mai face obiectul listei menționate în temeiul acordului. Condițiile respective, astfel cum sunt prevăzute în anexa la prezenta decizie, vor deveni parte a condițiilor de aderare a Regatului Unit la acord și se vor regăsi în decizia care urmează să fie adoptată de către Comitetul pentru achiziții publice („comitetul AAP”) privind aderarea Regatului Unit.

    (7)În consecință, este necesar să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului AAP în ceea ce privește aderarea Regatului Unit la acord.

    (8)În cazul încheierii unui acord de retragere între Regatul Unit și Uniune care prevede o perioadă de tranziție în cursul căreia dreptul Uniunii se va aplica Regatului Unit și pe teritoriul acestuia, Uniunea ar trebui să informeze celelalte părți la acord că, în timpul perioadei de tranziție, Regatul Unit trebuie să fie tratat ca un stat membru în sensul acordului. Prin urmare, Regatul Unit ar urma să facă obiectul acordului până la data expirării perioadei de tranziție convenite. În acest caz, Regatul Unit ar trebui să prezinte o serie actualizată de răspunsuri la lista de verificare cel târziu cu trei luni înainte de expirarea perioadei de tranziție. Comitetul AAP va examina seria actualizată de răspunsuri ale Regatului Unit la lista de verificare și va lua în considerare o decizie corespunzătoare la momentul respectiv.

    (9)Chiar dacă Regatul Unit nu va fi o țară terță atunci când comitetul AAP decide cu privire la aderarea Regatului Unit la acord, este în interesul Uniunii să se asigure că acordul intră în vigoare pentru Regatul Unit începând din ziua următoare datei la care dreptul Uniunii încetează să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia. Până la retragerea sa din Uniune, Regatul Unit rămâne un stat membru care beneficiază de toate drepturile și trebuie să respecte toate obligațiile care decurg din tratate, inclusiv principiul cooperării loiale.

    (10)În cazul în care dreptul Uniunii continuă să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia, Comisia ar trebui să fie autorizată să informeze comitetul AAP, în numele Uniunii, în termen de treizeci de zile de la depunerea instrumentului de aderare al Regatului Unit, că Regatul Unit face în continuare obiectul acordului în conformitate cu dreptul Uniunii,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul Comitetului pentru achiziții publice (denumit în continuare „comitetul AAP”) este de aprobare a aderării Regatului Unit la Acordul privind achizițiile publice (denumit în continuare „acordul”), sub rezerva condițiilor stabilite la articolul 2 din prezenta decizie și a condițiilor privind aderarea prevăzute în anexa la prezenta decizie, în măsura în care interesele Uniunii nu sunt afectate în mod negativ de poziția celorlalte părți la acord.

    Articolul 2

    Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în temeiul articolului 1 este supusă condiției ca decizia comitetului AAP să conțină dispoziții care asigură următoarele:

    (1)în absența unui acord de retragere între Regatul Unit și Uniune care să prevadă o perioadă de tranziție, Regatul Unit este autorizat să își depună instrumentul de aderare la Directorul General al OMC cu condiția să facă acest lucru:

    (a)nu mai devreme de treizeci de zile înainte de data la care Regatul Unit încetează să mai fie un stat membru; și

    (b)în termen de șase luni de la data deciziei comitetului AAP, cu excepția cazului în care perioada de depunere a instrumentului este prelungită de către acesta;

    (2)se consideră că depunerea instrumentului de aderare a Regatului Unit în sensul articolului XXIV alineatul (2) din acordul din 1994 și al articolului XXII alineatul (2) din acordul revizuit nu a avut loc în cazul în care, în termen de treizeci de zile de la depunere, Uniunea informează comitetul AAP că Regatul Unit face în continuare obiectul acordului în conformitate cu dreptul Uniunii.

    Articolul 3

    În cazul în care dreptul Uniunii continuă să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia, Comisia ar trebui să fie autorizată să informeze comitetul AAP, în numele Uniunii, în termen de treizeci de zile de la depunerea instrumentului de aderare al Regatului Unit, că Regatul Unit face în continuare obiectul acordului în conformitate cu dreptul Uniunii.

    Articolul 4

    Prezenta decizie se adresează Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    Acordul din 1994 și acordul revizuit sunt denumite în continuare „acordul” în sensul prezentei propuneri.
    (2)     https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/letter_from_eu_and_uk_permanent_representatives.pdf  
    (3)    Lista de verificare conține informații privind coerența sistemului administrativ de achiziții publice și a cadrului juridic al Regatului Unit cu cerințele AAP
    (4)    Cererea Regatului Unit cuprinsă în documentul GPA/146; Oferta inițială de acces pe piață a Regatului Unit cuprinsă în documentul GPA/ACC/GBR/1; Răspunsurile Regatului Unit la lista de verificare cuprinse în documentul GPA/ACC/GBR/2.
    (5)    Oferta finală de acces pe piață a Regatului Unit cuprinsă în documentul GPA/ACC/GBR/16.
    (6)    Articolul relevant din acordul din 1994 este articolul XXIV alineatul (2).
    (7)    Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS)
    (8)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliu, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61 – 64.
    Top

    Bruxelles, 1.3.2019

    COM(2019) 46 final/2

    This document replaces COM(2019) 46 final of 28.1.2019.
    Change of the sensitivity level, deletion of the marking "LIMITED".

    ANEXĂ

    la

    Propunerea de decizie a Consiliului

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice cu privire la aderarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Acordul privind achizițiile publice în contextul retragerii sale din Uniunea Europeană


    ANEXĂ

    CONDIȚIILE UE PRIVIND ADERAREA REGATULUI UNIT LA AAP CA PARTE DE SINE STĂTĂTOARE

    După data intrării în vigoare a Acordului privind achizițiile publice pentru Regatul Unit ca parte de sine stătătoare:

    - punctul 1 din secțiunea 2 („Autoritățile contractante guvernamentale centrale ale statelor membre ale UE”) din anexa 1 la Apendicele I Angajamentele Uniunii Europene din cadrul acordului revizuit se citește după cum urmează:

    „1. Pentru bunurile, serviciile, furnizorii și prestatorii de servicii din Liechtenstein, Elveția, Islanda, Norvegia, Țările de Jos în ceea ce privește Aruba și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, achizițiile publice efectuate de către toate autoritățile contractante guvernamentale centrale ale statelor membre ale UE. Lista de mai jos este orientativă”.

    - secțiunea 2 din anexa 6 la Apendicele I Angajamentele Uniunii Europene din acordul revizuit se citește după cum urmează:

    „Atunci când sunt atribuite de către entitățile vizate de anexele 1 și 2, contractele de concesiuni de lucrări intră sub incidența regimului de tratament național pentru prestatorii de servicii de construcții din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Țările de Jos în ceea ce privește Aruba, Elveția, Muntenegru și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu condiția ca valoarea acestora să fie egală sau mai mare de 5 000 000 DST, și pentru prestatorii de servicii de construcții din Coreea, cu condiția ca valoarea lor să fie mai mare sau egală cu 15 000 000 DST.”

    - nota de subsol la titlul Apendicele I Angajamentele Uniunii Europene din acordul revizuit include următoarea notă de subsol:

    „Toate trimiterile la autoritățile contractante și la entitățile contractante din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord incluse în prezent în lista de angajamente a UE sunt caduce”.

    Top