Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0359

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în ceea ce privește adoptarea regulamentului său de procedură

    COM/2018/359 final - 2018/0192 (NLE)

    Bruxelles, 31.5.2018

    COM(2018) 359 final

    2018/0192(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în ceea ce privește adoptarea regulamentului său de procedură

    (Text cu relevanță pentru SEE)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.Obiectul propunerii

    Prezenta propunere vizează o decizie de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în ceea ce privește adoptarea preconizată a regulamentului său de procedură.

    2.Contextul propunerii

    2.1.Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

    Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (denumit în continuare „acordul”) vizează să creeze o legătură între sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) și cel elvețian, permițând ca certificatele emise într-unul dintre cele două sisteme să fie comercializate și utilizate pentru asigurarea conformității în cadrul celuilalt sistem, ceea ce ar spori posibilitățile de a atenua schimbările climatice. Acordul a fost semnat la 23 noiembrie 2017 și va intra în vigoare la 1 ianuarie, după efectuarea de către părți a schimbului de instrumente de ratificare sau de aprobare. Cu toate acestea, în acord se prevede faptul că articolele 11-13 se aplică cu titlu provizoriu începând de la data semnării acordului.

    2.2.Comitetul mixt

    Comitetul mixt instituit prin articolul 12 din acord răspunde de administrarea acordului și asigură punerea în aplicare a acestuia. Comitetul mixt poate decide să adopte noi anexe la acord sau să le modifice pe cele existente. De asemenea, comitetul poate analiza modificarea articolelor acordului, poate facilita schimbul de opinii privind legislația părților și poate efectua reexaminări ale acordului.

    Comitetul mixt este un organ bilateral compus din reprezentanți ai părților (UE și Elveția). Deciziile luate de comitetul mixt necesită acordul ambelor părți.

    2.3.Actul avut în vedere spre adoptare de comitetul mixt

    În cursul primei sale reuniuni, din data de 27 iunie 2018, comitetul mixt trebuie să își adopte regulamentul de procedură.

    Scopul actului avut în vedere este de a stabili normele pe baza cărora comitetul mixt ar trebui să funcționeze și să își îndeplinească sarcinile.

    Conform articolului 12 alineatul (4) din acord, comitetul mixt își adoptă regulamentul de procedură.

    3.Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii

    Prezenta propunere stabilește poziția Uniunii în ceea ce privește adoptarea regulamentului de procedură pe baza căruia va funcționa comitetul mixt. Proiectul de regulament de procedură cuprinde dispoziții standard care reglementează funcționarea comitetului și care se referă la: componența acestuia, funcțiile președinției și ale secretariatului, reuniunile care trebuie organizate, stabilirea ordinii de zi, luarea deciziilor etc. De asemenea, acesta prevede posibilitatea creării de grupuri de lucru, în conformitate cu articolul 12 alineatul (5) din acord.

    Adoptarea regulamentului de procedură al comitetului mixt este necesară pentru ca acesta să inițieze pregătirile pentru punerea în aplicare a acordului. Acest lucru va permite efectuarea demersurilor practice necesare pentru a transforma în realitate legătura dintre cele două scheme de comercializare a certificatelor de emisii.

    Dezvoltarea unei piețe internaționale a carbonului cu o bună funcționare, prin crearea, pe baza unei abordări ascendente, a unei legături între schemele de comercializare a certificatelor de emisii, reprezintă un obiectiv de politică pe termen lung al UE și al comunității internaționale, în special ca un mijloc de realizare a obiectivelor în materie de climă ale Acordului de la Paris. În acest sens, articolul 25 din Directiva de instituire a schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) permite crearea unei legături între EU ETS și alte scheme de comercializare a certificatelor de emisii, cu condiția ca acestea să fie obligatorii, să aibă un plafon de emisii absolut și să fie compatibile, așa cum este cazul sistemului elvețian. În scopul asigurării compatibilității permanente dintre sistemul EU ETS și sistemul ETS elvețian, comitetul mixt ar trebui să înceapă să lucreze la punerea în aplicare a acordului.

    4.Temeiul juridic

    4.1.Temeiul juridic procedural

    4.1.1.Principii

    Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului”.

    Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Acesta include, de asemenea, instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii 1 .

    4.1.2.Aplicarea în cazul în discuție

    Comitetul mixt este un organism instituit printr-un acord, și anume Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

    Actul pe care comitetul mixt este invitat să îl adopte este un act cu efecte juridice. Actul avut în vedere are efecte juridice, deoarece va determina normele aplicabile comitetului mixt, organismul care administrează acordul și care poate lua decizii cu privire la adoptarea de anexe noi sau la modificarea celor existente.

    Actul avut în vedere nu completează și nu schimbă cadrul instituțional al acordului.

    Prin urmare, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    4.2.Temeiul juridic material

    4.2.1.Principii

    Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

    4.2.2.Aplicarea în cazul în discuție

    Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la mediu.

    Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 191 din TFUE.

    4.3.Concluzie

    Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 191 din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    2018/0192 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în ceea ce privește adoptarea regulamentului său de procedură

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 191 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (denumit în continuare „acordul”) a fost semnat la 23 noiembrie 2017.

    (2)În temeiul articolului 22 din acord, înainte de intrarea în vigoare a acordului, articolele 11-13 se aplică cu titlu provizoriu începând de la data semnării acestuia.

    (3)În temeiul articolului 12 din acord, comitetul mixt își adoptă regulamentul de procedură în cadrul primei sale reuniuni, din 27 iunie 2018.

    (4)Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt, întrucât regulamentul de procedură va determina funcționarea acestui organism responsabil cu administrarea acordului și asigurarea punerii în aplicare a acestuia,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul primei reuniuni a comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în ceea ce privește adoptarea regulamentului său de procedură se bazează pe proiectul de decizie a comitetului mixt anexat la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele

    (1)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliul, Cauza C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
    Top

    Bruxelles,31.5.2018

    COM(2018) 359 final

    ANEXĂ

    la

    Propunerea de DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în ceea ce privește adoptarea regulamentului său de procedură


    Anexă

    DECIZIA NR. 1/2018 A COMITETULUI MIXT INSTITUIT PRIN ACORDUL DINTRE UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI CONFEDERAȚIA ELVEȚIANĂ PENTRU CREAREA UNEI LEGĂTURI ÎNTRE RESPECTIVELE LOR SCHEME DE COMERCIALIZARE A CERTIFICATELOR DE EMISII DE GAZE CU EFECT DE SERĂ

    privind adoptarea regulamentului său de procedură

    COMITETUL MIXT INSTITUIT PRIN ACORDUL DINTRE UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI CONFEDERAȚIA ELVEȚIANĂ,

    având în vedere Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în special articolul 12,

    întrucât:

    (1) Articolele 11-13 din Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră au fost aplicate cu titlu provizoriu de la semnarea acestuia.

    (2) În conformitate cu articolul 12 alineatul (1) din acord, se instituie un comitet mixt compus din reprezentanți ai părților.

    (3) În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din acord, comitetul mixt își stabilește regulamentul de procedură.

    (4) În conformitate cu articolul 12 alineatul (5) din acord, comitetul mixt poate hotărî cu privire la constituirea de grupuri de lucru care l-ar putea sprijini în exercitarea funcțiilor sale,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articol unic

    Se adoptă regulamentul de procedură al comitetului mixt, astfel cum este prevăzut în anexa la prezenta decizie.

    Redactat în limba engleză la Zürich.

    Pentru comitetul mixt,

    Președintele

    Secretarul pentru Uniunea Europeană

    Secretarul pentru Elveția



    REGULAMENTUL DE PROCEDURĂ AL COMITETULUI ETS UNIUNEA EUROPEANĂ/ELVEȚIA („COMITETUL MIXT”)

    Articolul 1

    Componența comitetului mixt

    1. Comitetul mixt este format din reprezentanți ai Comisiei Europene (denumită în continuare „Comisia”), care acționează în numele „Uniunii Europene”, pe de o parte, și din reprezentanți ai Confederației Elvețiene (denumită în continuare „Elveția”), pe de altă parte. Cele două părți sunt denumite în continuare în mod individual „partea” sau, împreună, „părțile”.

    2. Reprezentanții părților pot fi însoțiți de alți funcționari care acționează în numele părților.

    Articolul 2

    Președinție

    1. Președinția comitetului mixt este deținută alternativ de fiecare dintre părți o dată la 12 luni. În primul an calendaristic președinția este deținută de Elveția.

    2. Partea care deține președinția numește președintele comitetului mixt, precum și înlocuitorul acestuia.

    3. Președintele conduce activitatea comitetului mixt.

    Articolul 3

    Observatori

    Comitetul mixt poate decide, cu acordul comun al părților, să invite experți sau reprezentanți ai altor organisme să participe la reuniunile comitetului mixt în calitate de observatori pentru a oferi informații cu privire la subiecte specifice. Comitetul mixt convine cu privire la termenii și condițiile în care acești observatori pot participa la reuniuni.

    Articolul 4

    Secretariat

    1. Un funcționar al Comisiei Europene și un funcționar al guvernului Elveției exercită în comun funcțiile de secretari ai comitetului mixt.

    2. Secretarii comitetului mixt sunt responsabili cu comunicarea între părți, inclusiv cu transmiterea documentelor.

    3. Funcțiile de secretariat intră în responsabilitatea părții care deține președinția.

    Articolul 5

    Reuniunile comitetului mixt

    1. Comitetul mixt se întrunește dacă este necesar și atunci când este necesar, în principiu o dată pe an. După consultarea părților, președintele convoacă reuniunea comitetului mixt la un moment și într-un loc convenite de comun acord. În cazul în care părțile convin astfel, se pot organiza, de asemenea, conferințe telefonice și videoconferințe. Președintele convoacă o sesiune specială a comitetului mixt fie la cererea Uniunii Europene, fie la cererea Elveției. Comitetul mixt se întrunește în termen de 30 de zile calendaristice de la data unei cereri, în temeiul articolului 12 alineatul (2) din acord.

    2. Comitetul mixt se reunește la Bruxelles sau în Elveția, în funcție de partea care deține președinția, cu excepția cazului în care părțile convin altfel.

    3. Președintele trimite reprezentanților părților convocarea la reuniune, împreună cu proiectul de ordine de zi și documentele pentru reuniune, cu cel puțin 21 de zile calendaristice înainte de data reuniunii. Documentele pentru reuniunile convocate în conformitate cu articolul 12 alineatul (2) din acord se transmit cu cel puțin șapte zile calendaristice înainte de data reuniunii.

    4. Cu acordul celor două părți, președintele poate să reducă termenele indicate la alineatul (3), pentru a lua în considerare cerințele unui caz particular.

    5. Cu cel puțin șapte zile calendaristice înainte de fiecare reuniune, președintele este informat cu privire la componența delegației fiecărei părți.

    6. Reuniunile comitetului mixt nu sunt publice, cu excepția cazului în care părțile hotărăsc altfel.

    Articolul 6

    Ordinea de zi

    1. Președintele, asistat de secretari, întocmește ordinea de zi provizorie pentru fiecare reuniune.

    2. Fiecare parte poate solicita includerea unor chestiuni suplimentare pe ordinea de zi. Orice astfel de cerere trebuie să fie motivată corespunzător și trimisă în scris președintelui cu cel puțin șapte zile calendaristice înainte de data reuniunii.

    3. Comitetul mixt aprobă ordinea de zi la începutul fiecărei reuniuni.

    Articolul 7

    Grupurile de lucru ale comitetului mixt

    1. Componența și funcționarea grupurilor de lucru sau ale subcomitetelor care urmează să fie înființate în conformitate cu articolul 12 alineatul (5) din acord sunt convenite de comitetul mixt.

    2. Grupurile de lucru sau subcomitetele aplică prezentul regulament de procedură mutatis mutandis.

    3. Grupurile de lucru sau subcomitetele își desfășoară activitatea sub autoritatea comitetului mixt, căruia îi prezintă un raport după fiecare reuniune. Acestea nu sunt autorizate să ia decizii, însă pot face recomandări comitetului mixt.

    4. Comitetul mixt poate decide, în conformitate cu articolul 8 din prezentul regulament de procedură, să modifice sau să încheie mandatul grupurilor de lucru sau al subcomitetelor.

    Articolul 8

    Decizii și recomandări

    1. Comitetul mixt ia decizii și formulează recomandări cu acordul comun al părților, în conformitate cu acordul. Acestea sunt intitulate „Decizia” sau „Recomandarea”, urmată de un număr de ordine, de data adoptării și de o referire la obiectul lor.

    2. Deciziile și recomandările comitetului mixt sunt semnate de către președinte și de către secretari și sunt transmise părților.

    3. Fiecare parte poate decide să publice orice decizie sau recomandare adoptată de către comitetul mixt în jurnalul său oficial respectiv. Părțile se informează reciproc cu privire la intenția lor de a publica o decizie sau o recomandare.

    4. Comitetul mixt poate adopta decizii sau recomandări prin procedură scrisă, dacă părțile convin astfel. Procedura scrisă constă într-un schimb de note între secretari, care acționează în acord cu părțile. În acest scop, textul propunerii este difuzat pentru o perioadă de cel puțin 21 de zile calendaristice, în care se comunică eventualele rezerve sau modificări. În urma consultării cu părțile, președintele poate să reducă perioada menționată pentru a lua în considerare circumstanțe speciale. După ce se ajunge la un acord cu privire la text, decizia sau recomandarea este semnată de președinte și de secretari.

    5. Deciziile comitetului mixt de modificare a anexelor la acord se adoptă în limbile autentice ale acordului.

    6. În timpul aplicării provizorii a articolelor 11-13 din acord, comitetul mixt poate pregăti deciziile care sunt necesare pentru punerea în aplicare a acordului. O decizie oficială a comitetului mixt având caracter obligatoriu va produce efecte numai după intrarea în vigoare a acordului.

       

    Articolul 9

    Procese-verbale

    1. Secretariatul întocmește proiectul de proces-verbal al fiecărei reuniuni. Proiectul de proces-verbal menționează deciziile luate și recomandările formulate. Proiectul de proces-verbal se înaintează spre aprobare comitetului mixt. După ce a fost adoptat de comitetul mixt, procesul-verbal este semnat de președinte și de secretari.

    2. Proiectul de proces-verbal se întocmește în termen de 21 de zile calendaristice de la data reuniunii și se înaintează spre aprobare comitetului mixt, fie prin procedură scrisă, fie în cadrul următoarei reuniuni a comitetului mixt.

    Articolul 10

    Corespondență

    Orice corespondență trimisă sau primită de președintele comitetului mixt se trimite secretariatului comitetului mixt.

    Articolul 11

    Schimburi de informații și consultări periodice

    1. În conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din acord, o parte notifică celeilalte părți evoluțiile legislației sale din domeniul relevant pentru prezentul acord.

    2. În acest scop, între părți au loc, prin intermediul secretarilor comitetului mixt, schimburi de informații și consultări periodice.

    Articolul 12

    Confidențialitate

    Atunci când o parte transmite comitetului mixt informații desemnate drept confidențiale, cealaltă parte tratează aceste informații ca atare.

    Articolul 13

    Cheltuieli

    Fiecare parte suportă orice cheltuieli care îi revin în legătură cu participarea sa la reuniunile comitetului mixt și ale grupurilor de lucru sau ale subcomitetelor.

    Articolul 14

    Modificare

    Prezentul regulament de procedură poate fi modificat printr-o decizie a comitetului mixt în conformitate cu articolul 8.

    Articolul 15

    Aplicare provizorie

    În timpul aplicării provizorii a articolelor 11-13 din acord, prezentul regulament de procedură se aplică mutatis mutandis.

    Top