Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0326

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților, pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate și privind măsurile menite să răspundă necesităților trezoreriei

    COM/2018/326 final - 2018/0131 (NLE)

    Bruxelles, 2.5.2018

    COM(2018) 326 final

    2018/0131(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților, pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate și privind măsurile menite să răspundă necesităților trezoreriei


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Scopul prezentei propuneri este de a prevedea, în conformitate cu articolul 322 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, dispozițiile necesare pentru a stabili metodele și procedura prin care statele membre pun la dispoziția Comisiei noile resurse proprii. Aceste noi resurse proprii, menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (c), (d) și (e) din Propunerea Comisiei de decizie a Consiliului privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene 1 , sunt cele bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților, pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate. Prezentul regulament completează Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului 2 , care va continua să se aplice în cazul resurselor proprii existente.

    Noua propunere de decizie privind resursele proprii menține și reformează cele trei resurse proprii existente: resursele proprii tradiționale, o versiune modificată a resursei proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată și resursa proprie bazată pe venitul național brut.

    În plus, propunerea de decizie privind resursele proprii introduce trei noi resurse proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților, pe sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate.

    Modalitățile practice propuse în prezentul regulament pun în aplicare sistemul prevăzut în Propunerea de decizie privind resursele proprii și completează sistemul actual de resurse proprii prin adaptarea acestuia la noile resurse proprii. Mai concret, regulamentul propus vizează calcularea, constatarea și punerea la dispoziție a noilor resurse proprii, păstrarea documentelor justificative, cooperarea administrativă, contabilitatea resurselor proprii, calendarul pentru punerea acestora la dispoziție și pentru efectuarea corecțiilor și a ajustărilor și, dacă este necesar, dispozițiile privind necesitățile trezoreriei.

    În plus, propunerea stabilește calcularea cotei aplicabile resursei proprii bazate pe venitul național brut, completând articolul 5 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014. Cuantumul venitului național brut ar trebui calculat după ce sunt cunoscute sumele reprezentând toate celelalte resurse proprii, contribuțiile financiare la programele suplimentare de cercetare și dezvoltare tehnologică și alte venituri. Acest lucru ar garanta caracterul rezidual al resursei proprii bazate pe venitul național brut, destinată să completeze sumele din bugetul UE care nu sunt acoperite de celelalte resurse proprii și nici de celelalte surse de venit la bugetul Uniunii.

    În funcție de felul în care sunt gestionate în cadrul ciclului bugetar, resursele proprii se împart în două grupuri. În primul rând, unele categorii de venituri sunt actualizate ulterior, în funcție de schimbările care au loc (actualizarea se face față de sumele înscrise în bugetul adoptat la începutul exercițiului bugetar), ca de exemplu resursele proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată și pe venitul național brut care, în prezent, se încadrează în această categorie. În al doilea rând, unele categorii de venituri, de exemplu taxele vamale, nu sunt actualizate. Noile resurse proprii propuse s-ar încadra de asemenea într-unul dintre aceste două grupuri și nu ar necesita nicio modificare a procedurii. Resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe contribuția pentru deșeurile de ambalaje din plastic ar urma să fie actualizate în funcție de cifrele raportate și verificate efectiv, de îndată ce acestea vor fi disponibile. Pe de altă parte, resursele proprii bazate pe veniturile provenite din licitațiile organizate în cadrul sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii nu ar face obiectul unei actualizări sau ajustări într-o etapă ulterioară, la fel ca și taxele vamale. Echilibrul bugetar va fi menținut întrucât contribuția bazată pe venitul național brut va continua să reprezinte „elementul de echilibru”.

    Comitetul consultativ pentru resurse proprii va fi pe deplin implicat în previziunile privind resursele proprii.

    În mod normal, dispozițiile prezentului regulament le reflectă pe cele ale Regulamentului (UE, Euratom) nr. 609/2014, întregul text incluzând trimiteri la acesta.

    În conformitate cu articolul 311 al patrulea paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, dispozițiile privind punerea la dispoziție a resurselor proprii trebuie să fie completate de un regulament de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii. Aceste dispoziții, care nu sunt legate în mod direct de punerea la dispoziție a resurselor proprii, sunt prevăzute în Propunerea de regulament al Consiliului de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii 3 , care va abroga și înlocui actualul Regulament (UE, Euratom) nr. 608/2014 4 .

    Prezenta inițiativă face parte dintr-un pachetul legislativ mai mare privind resursele proprii, propus de Comisie odată cu Regulamentul privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 5 . Pachetul include Decizia privind resursele proprii menționată mai sus, un nou regulament privind măsurile de punere în aplicare a tuturor resurselor proprii, atât a celor existente, cât și a celor noi, precum și o modificare 6 a Regulamentului privind resursele proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată 7 . Inițiativa nu face parte din Programul privind o reglementare adecvată (REFIT).

    Propunerea de decizie privind resursele proprii cuprinde noi resurse proprii, iar la articolul 6 alineatul (3) al acesteia se solicită statelor membre să pună la dispoziția Comisiei resursele prevăzute la articolul 2 alineatul (1) literele (a), (b), (c), (d), (e) și (f), în conformitate cu regulamentele adoptate în temeiul articolului 322 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 se referă la resursele proprii existente menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (a), (b) și (f) din decizie, iar propunerea de regulament vizează resursele proprii nou create menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (c), (d) și (e) din decizie.

    În plus, în scopul stabilirii cotei aplicabile resursei proprii reziduale bazate pe venitul național brut, se propune un nou articol care să completeze articolul 5 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014. În conformitate cu articolul propus, veniturile din resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților, pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate se adaugă la veniturile din resursele proprii tradiționale și din resursele proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată, pentru calcularea părții din buget care urmează să fie acoperită de resursa proprie bazată pe venitul național brut.

    Propunerea Comisiei este explicată mai în detaliu în secțiunea 5 de mai jos.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Temeiul juridic al Deciziei privind resursele proprii este articolul 311 al treilea paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Articolul 311 al patrulea paragraf și articolul 322 alineatul (2) din tratat reprezintă temeiul juridic al actelor care vor stabili măsurile de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii și de punere la dispoziție a resurselor proprii respective.

    Temeiul juridic al prezentului regulament este articolul 322 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, la care se face referire și la articolul 6 din noua Decizie privind resursele proprii (articolul 8 din Decizia 2014/335/UE, Euratom privind resursele proprii 8 ). Propunerea de regulament vine în completarea actualului Regulament (UE, Euratom) nr. 609/2014 privind punerea la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată și pe venitul național brut. În cele din urmă, acesta este legat de Regulamentul de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii [actualul Regulament (UE, Euratom) nr. 608/2014 și Propunerea de regulament privind noile măsuri de punere în aplicare].

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Dată fiind natura resurselor proprii, gestionarea lor se bazează pe aplicarea corectă a altor politici ale Uniunii:

    resursele proprii tradiționale (în principal taxele vamale) sunt legate de uniunea vamală;

    resursele proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată și pe baza fiscală consolidată comună a societăților sunt legate de piața unică și de politica fiscală;

    resursele proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii și pe deșeurile de ambalaje din plastic sunt legate de politicile Uniunii în materie de mediu și politici climatice.

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temeiul juridic

    Temeiul juridic al prezentului regulament este articolul 322 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, la care se face referire și la articolul 6 din noua Decizie privind resursele proprii (articolul 8 din Decizia 2014/335/UE, Euratom privind resursele proprii).

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Prin natura bugetului Uniunii și a resurselor proprii care constituie veniturile sale, sistemul resurselor proprii și măsurile privind punerea lor la dispoziție trebuie să adopte o perspectivă la nivelul Uniunii și nu pot fi stabilite de către statele membre.

    Proporționalitatea

    Prezenta propunere privind un nou regulament completează dispozițiile existente și le adaptează la noile resurse proprii. Includerea noilor resurse proprii în Decizia privind resursele proprii necesită o legislație actualizată care să conțină dispoziții privind punerea la dispoziție a acestor noi resurse și care să actualizeze și să îmbunătățească dispozițiile existente.

    Având în vedere faptul că este în interesul Uniunii și al statelor sale membre să se asigure că sistemul de resurse proprii funcționează bine, metodele de punere la dispoziție a resurselor proprii sunt elaborate astfel încât să permită o cooperare armonioasă între Uniune și statele membre.

    Alegerea instrumentului

    Articolul 322 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene nu specifică instrumentul care trebuie utilizat 9 . Cu toate acestea, articolul 8 din Decizia 2014/335/UE, Euratom și articolul 6 din Propunerea de decizie privind resursele proprii prevăd că statele membre au obligația de a pune resursele la dispoziția Comisiei „în conformitate cu regulamentele” adoptate în temeiul articolului 322 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Expunerea de motive a Propunerii de decizie a Consiliului privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene oferă mai multe informații cu privire la rapoartele și documentele recente în care se analizează necesitatea de a reforma sistemul de resurse proprii.

    Prin urmare, este necesar un nou Regulament privind punerea la dispoziție a resurselor proprii întrucât actualul Regulament (UE, Euratom) nr. 609/2014 se referă numai la resursele proprii tradiționale și la resursele proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată și pe venitul național brut, în timp ce Propunerea de decizie privind resursele proprii introduce noi resurse proprii pentru care sunt necesare dispoziții privind punerea lor la dispoziție.

    Propunerea urmează dispozițiile deja în vigoare, deoarece adaptează sistemul actual în temeiul Regulamentului (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului la noile resurse proprii. În plus, aceasta completează și face trimitere la legislația relevantă privind noile resurse proprii. Prin urmare, propunerea va constitui o continuare a sistemului existent pe care îl va extinde astfel încât să includă noile resurse proprii.

    Prezenta propunere nu este legată de Programul privind o reglementare adecvată. Aceasta vizează statele membre și nu microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii sau alte părți interesate; propunerea este în principiu neutră cu privire la competitivitatea sectorială a Uniunii sau la comerțul internațional. Propunerea nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Implicațiile bugetare ale prezentei propuneri și ale pachetului legislativ privind resursele proprii sunt prezentate în detaliu în fișa financiară legislativă atașată la prezenta propunere. Odată cu introducerea de noi resurse proprii, sistemul reformat al resurselor proprii va putea fi pus în aplicare cu același nivel de credite administrative și de resurse umane ca și sistemul actual.

    5.ALTE ELEMENTE

    Aplicarea legislației privind resursele proprii, inclusiv metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii, este discutată în mod curent în cadrul Comitetului consultativ privind resursele proprii.

    Propunerea Comisiei poate fi rezumată după cum urmează:

    Capitolul I „Dispoziții generale”

    Articolul 2 din propunere, „Păstrarea documentelor justificative”: dispozițiile sunt identice cu cele prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014, făcându-se distincția între dispozițiile referitoare la resursele proprii pe baza sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (care sunt similare celor aplicabile resurselor proprii tradiționale) și dispozițiile privind resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic (care sunt similare celor aplicabile resurselor proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată și pe venitul național brut).

    Articolul 3 din propunere, „Cooperarea administrativă”, corespunde articolului 4 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014.

    Articolul 4 din propunere, „Efecte asupra resursei proprii bazate pe venitul național brut”, asigură caracterul rezidual al resurselor proprii bazate pe venitul național brut. Acesta completează articolul 5 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 prevăzând faptul că valoarea resursei propriii bazate pe venitul național brut se calculează după adăugarea veniturilor provenite din toate celelalte resurse proprii, atât a celor existente, cât și a celor și noi. De asemenea, articolul garantează faptul că reducerile brute acordate în noua Decizie privind resursele proprii sunt luate în considerare pentru înscrierea în evidența contabilă și punerea la dispoziție a resurselor proprii bazate pe produsul național brut.

    Capitolul II „Contabilitatea resurselor proprii”

    Articolul 5 din propunere, „Înscrierea în evidența contabilă și raportarea”, corespunde articolului 6 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 și îl adaptează în funcție de nevoile noilor resurse proprii.

    Articolul 6 din propunere, „Corecții contabile privind resursele proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii”, corespunde articolului 7 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 privind resursele proprii și adaptează această resursă proprie la dispozițiile de la articolul 7 privind resursele proprii tradiționale, întrucât ambele resurse proprii au o natură similară.

    Capitolul III „Calcularea resurselor proprii”

    Articolele 7, 8 și 9 se referă la metodele de calcul al resurselor proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților, pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate. Acest capitol ar trebui citit în coroborare cu articolul 1 din Propunerea Comisiei de regulament al Consiliului de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene, care stabilește coeficienții de apel aplicabili.

    Capitolul IV „Punerea la dispoziție a resurselor proprii”

    Articolul 10 din propunere, „Dispoziții privind trezoreria și contabilitatea”, corespunde articolului 9 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014.

    Articolele 11 și 12 se referă la punerea la dispoziție a noilor resurse proprii. Astfel cum s-a explicat anterior, resursa proprie bazată pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii urmează dispozițiile aplicabile resurselor proprii tradiționale [a se vedea articolul 10 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014]. Cu toate acestea, resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic respectă dispozițiile aplicabile resurselor proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată și pe venitul național brut [a se vedea articolul 10a din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014].

    Articolul 13 al propunerii, „Ajustările resurselor proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate din exercițiile financiare precedente” adaptează dispozițiile articolului 10b din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014, care se aplică resurselor proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată și pe venitul național brut. Acum se vor include două noi resurse proprii în exercițiul privind soldurile anuale în care previziunile sunt comparate cu datele reale. Într-o a doua etapă, valoarea totală a soldurilor va fi repartizată între statele membre proporțional cu ponderea VNB (compensare). Articolul prevede, de asemenea, că ajustările sau corecțiile efectuate în urma inspecțiilor sunt puse la dispoziție la data stabilită de către Comisie. Sumele provenite în urma inspecțiilor nu vor fi incluse în exercițiul privind soldurile anuale.

    Articolul 14, „Anticiparea doisprezecimilor”, corespunde articolului 10a alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 și devine aplicabil resurselor proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic.

    Articolul 15, „Dobânzile la sumele puse la dispoziție cu întârziere”, corespunde articolului 12 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014. Se vor percepe dobânzi pentru orice întârziere în punerea la dispoziție a resurselor proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii, astfel cum este cazul în ceea ce privește resursele proprii tradiționale. Referitor la resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic, există o listă exhaustivă de motive pentru care ar trebui plătite dobânzi, astfel cum este cazul în ceea ce privește resursele bazate pe taxa pe valoarea adăugată și pe venitul național brut.

    Capitolul V „Gestionarea lichidităților”

    Articolul 16, „Cerințe privind gestionarea lichidităților și executarea ordinelor de plată”, corespunde articolelor 14 și 15 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014.

    Capitolul VI „Dispoziții finale”

    Articolul 17 din propunere, „Procedura comitetului”, prevede competențele de executare care urmează să fie conferite Comisiei în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    Articolul 18 din propunere, „Dispoziții tranzitorii”, definește dispozițiile privind perioada de tranziție.

    Articolul 19 din propunere, „Intrarea în vigoare”, prevede că regulamentul va intra în vigoare în același timp cu Decizia privind resursele proprii. Regulamentul se va aplica retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2021 cu privire la resursele proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii și pe deșeurile de ambalaje din plastic. În ceea ce privește resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților, aceste dispoziții se aplică începând cu cel de al doilea an de la sfârșitul perioadei de transpunere a Directivei privind baza fiscală consolidată comună a societăților.

    2018/0131 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților, pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate și privind măsurile menite să răspundă necesităților trezoreriei

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special, articolul 322 alineatul (2),

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere avizul Parlamentului European 10 ,

    având în vedere avizul Curții de Conturi Europene 11 ,

    întrucât:

    (1)Uniunea trebuie să dispună de resursele proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (c), (d) și (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom a Consiliului 12 în cele mai bune condiții și, în acest sens, ar trebui stabilite norme pentru ca statele membre să pună la dispoziția Comisiei respectivele resurse proprii.

    (2)Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului 13 conține dispoziții privind punerea la dispoziție a resurselor proprii și măsurile administrative care sunt comune cu alte resurse proprii și care pot fi aplicate, după caz, mutatis mutandis.

    (3)Statele membre ar trebui să țină la dispoziția Comisiei și, dacă este cazul, să îi transmită acesteia documentele și informațiile necesare exercitării de către Comisie a competenței care i-a fost conferită în ceea ce privește resursele proprii ale Uniunii. Mai precis, statele membre ar trebui să transmită Comisiei situații periodice privind resursele proprii.

    (4)Statele membre ar trebui să poată furniza Comisiei în orice moment documentele care justifică resursele proprii colectate.

    (5)Calcularea cotei aplicabile resursei proprii bazate pe venitul național brut ar trebui efectuată după adăugarea veniturilor provenite din toate celelalte resurse proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (a), (b), (c), (d) și (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom, a veniturilor provenite din contribuțiile financiare la programele suplimentare de cercetare și dezvoltare tehnologică și a altor venituri.

    (6)Reducerile brute menționate la articolul 2 alineatul (1) al patrulea paragraf din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom acordate Germaniei ar trebui luate în considerare atunci când se înscrie în evidența contabilă resursa proprie bazată pe venitul național brut în temeiul articolului 6 alineatul (3) al treilea paragraf din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 și atunci când se pune la dispoziție această resursă proprie în conformitate cu articolul 10a din regulamentul respectiv.

    (7)Pentru a se asigura că bugetul Uniunii va fi finanțat indiferent de circumstanțe, ar trebui stabilită o procedură cu privire la resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic, prin care statele membre să pună la dispoziția Uniunii, sub formă de doisprezecimi lunare, resursele proprii înscrise în buget și, ulterior, să regularizeze sumele puse la dispoziție.

    (8)Metodele de calcul al noilor resurse proprii ar trebui definite în mod clar în combinație cu coeficienții de apel aplicabili stabiliți la articolul 1 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx al Consiliului 14 .

    (9)Resursele proprii trebuie puse la dispoziție sub forma înscrierii sumelor datorate în contul menționat la articolul 9 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014, deschis în acest scop în numele Comisiei la trezoreria fiecărui stat membru sau la organismul desemnat de către fiecare stat membru.

    (10)În scopul simplificării, procedura de ajustare a resurselor proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic ar trebui aliniată la dispozițiile existente în materie de ajustare a resurselor proprii existente. Ar trebui să existe o redistribuire imediată a cuantumului total al ajustărilor între statele membre.

    (11)Comisia trebuie să dispună de lichidități suficiente pentru a respecta cerințele reglementare în ceea ce privește plățile concentrate în primele luni ale anului, în măsura în care acest lucru este justificat de necesitățile trezoreriei.

    (12)Pentru atingerea obiectivelor Uniunii, procedura pentru calcularea dobânzii ar trebui să asigure, în special, că resursele proprii sunt puse la dispoziție în timp util și în totalitate. Statele membre ar trebui să plătească dobândă în cazul în care înregistrează cu întârziere resursele proprii în evidența contabilă. În conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, ar trebui ca valoarea costurilor de recuperare a dobânzilor aferente resurselor proprii puse la dispoziție cu întârziere să nu depășească valoarea dobânzilor de plătit.

    (13)Pentru a facilita aplicarea corespunzătoare a normelor financiare referitoare la resursele proprii, este necesară includerea unor dispoziții care să asigure colaborarea strânsă dintre statele membre și Comisie.

    (14)În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite Comisiei competențe de executare în ceea ce privește stabilirea unor formulare de situații privind resursele proprii. Competențele respective ar trebui să fie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului 15 .

    (15)Ar trebui utilizată procedura de consultare pentru adoptarea actelor de punere în aplicare în vederea stabilirii formularelor de situații privind resursele proprii, având în vedere natura tehnică a actelor respective.

    (16)Din motive de consecvență și având în vedere articolul 9 din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în aceeași zi cu respectiva decizie și ar trebui să se aplice începând cu 1 ianuarie 2021. Dispozițiile care reglementează resursele proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom ar trebui să se aplice din data stabilită în conformitate cu articolul 9 din respectiva decizie,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Capitolul I

    Dispoziții generale

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește normele privind calcularea și punerea la dispoziția Comisiei a resurselor proprii ale Uniunii prevăzute la articolul 2 alineatul (1) literele (c), (d) și (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom și stabilește calcularea cotei aplicabile resursei proprii bazate pe venitul național brut menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (f) din respectiva decizie.

    Articolul 2

    Păstrarea documentelor justificative

    1.    Statele membre iau toate măsurile necesare pentru ca documentele justificative privind calcularea, constatarea și punerea la dispoziție a resursei proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii să fie păstrate cel puțin trei ani calendaristici, începând de la sfârșitul anului la care se referă aceste documente.

    Statele membre păstrează documentele justificative referitoare la resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic până la data de 31 iulie a celui de al șaselea an care urmează exercițiului financiar respectiv.

    2.    În cazul în care verificarea documentelor justificative menționate la alineatul (1), efectuată în temeiul articolului 4 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx, arată că sunt necesare corecții sau ajustări, documentele respective se păstrează o perioadă mai mare decât cea menționată la alineatul (1), suficientă pentru efectuarea corecțiilor sau ajustărilor și a controlului acestora.

    3.    În cazul în care un litigiu survenit între un stat membru și Comisie în ceea ce privește obligația de a pune la dispoziție o anumită sumă reprezentând resursele proprii prevăzute la articolul 2 alineatul (1) literele (c), (d) și (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom se soluționează de comun acord sau printr-o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene, statul membru transmite Comisiei, în termen de două luni de la această soluționare, documentele justificative necesare pentru monitorizarea financiară.

    Articolul 3

    Cooperarea administrativă

    1.    Fiecare stat membru transmite Comisiei:

    (a)numele serviciilor sau al agențiilor responsabile de calcularea sau constatarea, colectarea, punerea la dispoziție și controlul resurselor proprii, precum și dispozițiile de bază privind rolul și funcționarea acestor servicii și agenții;

    (b)actele cu putere de lege și actele administrative cu caracter general și cele referitoare la procedura contabilă privind calcularea sau constatarea, colectarea, punerea la dispoziție și controlul de către Comisie al resurselor proprii și

    (c)titlul exact al tuturor evidențelor administrative și contabile în care sunt înscrise resursele proprii, în special cele utilizate pentru întocmirea evidențelor contabile prevăzute la articolul 5.

    Orice modificare a acestor denumiri sau dispoziții menționate la primul paragraf se comunică imediat Comisiei.

    2.    Comisia transmite tuturor statelor membre, la cererea unuia dintre ele, informațiile menționate la alineatul (1).

    Articolul 4

    Efecte asupra resursei proprii bazate pe venitul național brut

    1.    În scopul stabilirii cotei uniforme menționate la articolul 5 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014, veniturile menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (c), (d) și (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom se adaugă la veniturile menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (a) și (b) din decizia respectivă pentru calcularea părții din buget care urmează să fie acoperită de resursele proprii bazate pe venitul național brut.

    2.    Articolul 6 alineatul (3) al treilea paragraf și articolul 10a din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 se aplică reducerii brute acordate Germaniei menționate la articolul 2 alineatul (1) al patrulea paragraf din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom.

    Capitolul II

    Contabilitatea resurselor proprii

    Articolul 5

    Înscrierea în evidența contabilă și raportarea

    1.    Contabilitatea resurselor proprii se ține de către trezoreria fiecărui stat membru sau de către o entitate publică care exercită funcții similare (denumită în continuare „trezoreria”) sau de către banca centrală națională a fiecărui stat membru. Contabilitatea se structurează în funcție de natura resurselor.

    2.    În scopul ținerii contabilității resurselor proprii, situația contabilă se efectuează cel mai devreme la ora 13.00 din ultima zi lucrătoare din luna calculării sau constatării.

    3.    Doisprezecimile referitoare la resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic se înscriu în evidența contabilă în prima zi lucrătoare a fiecărei luni.

    Sumele din resursele proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii pentru o anumită lună se înscriu în evidența contabilă în prima zi lucrătoare a celei de a doua luni care urmează după luna în care s-au scos la licitație certificatele sau în care s-au emis alocările tranzitorii cu titlu gratuit în scopul modernizării sectorului energetic.

    Rezultatul calculului menționat la articolul 13 se înregistrează anual.

    4.    Fiecare stat membru transmite Comisiei, în termenul stabilit la alineatul (3) al doilea paragraf, o situație lunară a conturilor sale de resurse proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii.

    5.    Fiecare stat membru transmite Comisiei, până la data de 15 aprilie a fiecărui an, o situație anuală cu previziunile și estimările sale privind resursele proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (c), (d) și (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom pentru anul în curs și pentru anul următor.

    Previziunile privind resursa proprie bazată pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii este valoarea prevăzută în situația anuală pentru anul precedent menționată la alineatul (6) litera (b).

    6.    Fiecare stat membru transmite Comisiei, până la data de 31 iulie, următoarele situații cu calculul sumelor reprezentând resurse proprii:

    (a)o situație anuală pentru al doilea an care precede anul în curs („n-2”) cu valoarea profiturilor impozabile declarate în statul membru respectiv de către contribuabili, inclusiv partea din profiturile impozabile respective atribuită altor state membre, și cu valoarea profiturilor impozabile care au fost atribuite statului membru declarant de către alte state membre, în conformitate cu normele Uniunii, și o situație anuală pentru al doilea an care precede anul în curs („n-2”) cu calculul sumei reprezentând resursele proprii în temeiul articolului 7;

    (b)o situație anuală pentru anul care precede anul în curs („n-1”) cu veniturile generate din scoaterea la licitație a cotelor prevăzute la articolul 10 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2003/87/CE; o situație anuală pentru anul precedent cu numărul alocărilor tranzitorii cu titlu gratuit în scopul modernizării sectorului energetic în temeiul articolului 10c din directiva menționată și valoarea de piață a acestora, precum și o situație anuală pentru anul precedent cu calculul sumei reprezentând resursele proprii în temeiul articolului 8;

    (c)o situație anuală pentru al doilea an care precede anul în curs („n-2”) cu datele statistice privind greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic generate în statul membru, exprimată în kilograme, și greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic care au fost reciclate, exprimată în kilograme, precum și o situație anuală pentru al doilea an care precede anul în curs („n-2”) cu calculul valorii resurselor proprii în temeiul articolului 9.

    În sensul literei (a), datele care urmează să fie furnizate de către statele membre se limitează la profiturile impozabile ale contribuabililor în cazul cărora este obligatorie aplicarea normelor Uniunii privind baza fiscală consolidată comună a societăților.

    7.    Comisia poate adopta acte de punere în aplicare prin care să stabilească formulare pentru situațiile privind resursele proprii menționate la alineatele (4), (5) și (6). Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 17 alineatul (2).

    Articolul 6

    Corecții contabile privind resursele proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii

    În ceea ce privește resursele proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (d) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom, nu se mai efectuează corecții suplimentare ale situațiilor comunicate de statele membre pentru un anumit an după data de 31 decembrie a celui de al treilea an care urmează după anul în cauză, cu excepția punctelor notificate înainte de data menționată anterior fie de către Comisie, fie de către statul membru în cauză.

    Capitolul II

    Calcularea resurselor proprii

    Articolul 7

    Calcularea resursei proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților

    1.    Resursa proprie bazată pe baza fiscală consolidată comună a societăților, menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom se calculează în fiecare an de către fiecare stat membru prin aplicarea unui coeficient uniform de apel prevăzut la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx părții din profiturile impozabile atribuite acelui stat membru în temeiul normelor Uniunii privind baza fiscală consolidată comună a societăților.

    2.    Valoarea resursei proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților pentru un an se determină pe baza unei previziuni realizate până la data de 15 aprilie a anului precedent.

    Articolul 8

    Calcularea resursei proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii

    1.    Resursa proprie bazată pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii, menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (d) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom, se calculează de fiecare stat membru prin aplicarea coeficientului uniform de apel stabilit la articolul 1 alineatul (3) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx la cuantumul care reprezintă veniturile generate de cotele ce urmează să fie scoase la licitație, prevăzute la articolul 10 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2003/87/CE, și valoarea de piață a alocărilor tranzitorii cu titlu gratuit în scopul modernizării sectorului energetic, conform articolului 10c alineatul (3) din directiva menționată.

    2.    Resursa proprie menționată la alineatul (1) se calculează lunar și se convertește în monedele naționale la cursul de schimb din ultima zi de cotație a anului calendaristic care precede perioada de referință, astfel cum este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

    Articolul 9

    Calcularea resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate

    1.    Resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate, menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom, se calculează prin aplicarea coeficientului uniform de apel prevăzut la articolul 1 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx la diferența dintre greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic generate într-un stat membru în cursul unui an și greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic care sunt reciclate.

    2.    Pentru fiecare stat membru, resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic se calculează în euro.

    3.    Valoarea resursei propriii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate pentru un an se stabilește pe baza unei previziuni realizate până la data de 15 aprilie a anului precedent.

    Capitolul IV

    Punerea la dispoziție a resurselor proprii

    Articolul 10

    Dispoziții privind trezoreria și contabilitatea

    Articolul 9 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 se aplică mutatis mutandis resurselor proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (c), (d) și (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom.

    Articolul 11

    Punerea la dispoziție a resurselor proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate

    1.    Sumele calculate în temeiul articolelor 7 și 9 pentru fiecare an calendaristic se creditează în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, sub forma unei doisprezecimi din sumele totale relevante înscrise în buget, convertite în monedele naționale la cursul de schimb din ultima zi de cotație a anului calendaristic care precede exercițiul bugetar, astfel cum este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

    2.    Sumele menționate la alineatul (1) se înscriu în contul menționat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 în prima zi lucrătoare a lunii.

    3.    Orice modificare a coeficientului uniform de apel privind resursele proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (c) și (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom necesită adoptarea definitivă a unui buget rectificativ și implică ajustarea doisprezecimilor înscrise în contul prevăzut la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 de la începutul exercițiului financiar.

    Aceste ajustări se efectuează cu ocazia primei înscrieri după adoptarea definitivă a bugetului rectificativ, în cazul în care aceasta are loc înainte de data de 16 a lunii. În caz contrar, ajustările se efectuează cu ocazia celei de a doua înscrieri după adoptarea definitivă. Prin derogare de la articolul 11 din Regulamentul financiar, ajustările respective sunt înscrise în evidența contabilă în raport cu exercițiul financiar al bugetului rectificativ corespunzător.

    4.    Doisprezecimile aferente lunii ianuarie a fiecărui exercițiu financiar se calculează pe baza sumelor prevăzute în proiectul de buget menționat la articolul 314 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și se convertesc în monedele naționale la cursul de schimb din prima zi de cotație după data de 15 decembrie din anul calendaristic care precede exercițiul bugetar; ajustarea acestor sume are loc cu ocazia înscrierilor pentru luna următoare.

    5.    Atunci când bugetul nu este adoptat definitiv cu cel puțin două săptămâni înaintea înscrierii pentru luna ianuarie a următorului exercițiu financiar, statele membre înscriu în prima zi lucrătoare din fiecare lună, inclusiv în luna ianuarie, o doisprezecime din valoarea resurselor proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (c) și (e), înscrisă în ultimul buget adoptat definitiv; ajustarea are loc la prima scadență după adoptarea definitivă a bugetului, în cazul în care acesta este adoptat înainte de data de 16 a lunii. În caz contrar, ajustarea se face cu ocazia celei de a doua scadențe după adoptarea definitivă a bugetului.

    Articolul 12

    Punerea la dispoziție a resursei proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii

    Sumele calculate în temeiul articolului 8 se înscriu în contul menționat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 în prima zi lucrătoare a celei de a doua luni calendaristice care urmează după luna în care ar fi trebuit efectuat calculul.

    Articolul 13

    Ajustările resurselor proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate din exercițiile financiare precedente

    1.    Pe baza situațiilor anuale menționate la articolul 5, în anul următor celui în care a fost transmisă situația respectivă, fiecare stat membru este debitat sau creditat cu o sumă calculată pe baza diferenței dintre sumele care figurează în previziunile pentru un anumit an și sumele reale care figurează în situația pentru anul respectiv.

    2.    Pentru fiecare stat membru, Comisia calculează diferența dintre valorile care rezultă din ajustările menționate la alineatul (1) și produsul dintre valorile totale ale ajustărilor și procentul pe care îl reprezintă venitul național brut al statului membru respectiv din venitul național brut al tuturor statelor membre, aplicabil la 15 ianuarie bugetului în vigoare pentru anul care urmează celui în care se furnizează datele pentru ajustări (denumită în continuare „valoarea netă”).

    Pentru acest calcul, sumele sunt convertite din moneda națională în euro la cursul de schimb din ultima zi de cotație a anului calendaristic care precede anul de înscriere în evidența contabilă, astfel cum a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

    Comisia informează statele membre cu privire la sumele care rezultă din acest calcul înainte de data de 1 februarie a anului care urmează după anul în care s-au furnizat datele pentru ajustări. Fiecare stat membru înscrie valoarea netă în contul menționat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 în prima zi lucrătoare din luna iunie a aceluiași an.

    3.    Orice corecție sau ajustare, efectuată în urma inspecțiilor, a situațiilor menționate la articolul 5 pentru exercițiile financiare anterioare necesită o ajustare specială a înscrierilor în contul menționat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014. Ajustarea respectivă este pusă la dispoziție la data specificată de Comisie.

    4.    După data de 31 iulie a celui de al șaselea an care urmează după un exercițiu financiar dat, eventualele modificări nu mai sunt luate în considerare, cu excepția punctelor notificate înainte de acest termen fie de către Comisie, fie de către statul membru.

    5.    Operațiunile la care se referă prezentul articol constituie operațiuni de venituri corespunzătoare exercițiului financiar în care acestea urmează să fie înscrise în contul menționat la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014.

    Articolul 14

    Anticiparea doisprezecimilor

    Pentru nevoile specifice de plată a cheltuielilor [FEGA, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 16 ] și în funcție de situația trezoreriei Uniunii, statele membre pot fi invitate de Comisie să anticipeze, cu până la două luni în primul trimestru al exercițiului financiar, înscrierea unei doisprezecimi sau a unei fracțiuni de doisprezecime din sumele prevăzute în buget pentru resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic.

    Sub rezerva celui de al treilea paragraf, pentru nevoile specifice de plată a cheltuielilor [fondurilor structurale și de investiții europene, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 17 ] și în funcție de situația trezoreriei Uniunii, statele membre pot fi invitate de Comisie să anticipeze, în primele șase luni ale exercițiului financiar, înscrierea cu până la o jumătate suplimentară de doisprezecime din sumele prevăzute în buget pentru resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic.

    Suma totală pe care statele membre o pot anticipa în aceeași lună, la invitația Comisiei, în conformitate cu primul și al doilea paragraf, nu depășește în niciun caz echivalentul a două doisprezecimi suplimentare.

    După primele șase luni, înscrierea lunară solicitată nu poate depăși o doisprezecime din resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic, în limita sumelor înscrise în buget în acest scop.

    Comisia informează în prealabil statele membre, cel târziu cu două săptămâni înainte de înscrierea solicitată, în conformitate cu primul și al doilea paragraf.

    Comisia informează statele membre cu privire la intenția sa de a solicita o astfel de înscriere cu mult timp înainte și cel târziu cu șase săptămâni înainte de solicitarea înscrierii, în conformitate cu al doilea paragraf.

    Articolul 11 alineatul (4) referitor la suma care urmează să fie înscrisă în luna ianuarie a fiecărui an și articolul 11 alineatul (5) care este aplicabil în situația în care bugetul nu este adoptat definitiv înainte de începerea exercițiului financiar, se aplică acestor înscrieri anticipate.

    Articolul 15

    Dobânzile la sumele puse la dispoziție cu întârziere

    1.    Orice întârziere privind înscrierea resursei proprii bazate pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii în contul prevăzut la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 conduce la plata unor dobânzi de către statul membru în cauză.

    2.    În ceea ce privește resursele proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate, dobânda se plătește numai pentru întârzierile legate de înscrierea următoarelor sume:

    (a)    sumele menționate la articolul 11;

    (b)    sumele care rezultă din calculul menționat la articolul 13 alineatul (1), la momentul prevăzut la alineatul (2) al treilea paragraf;

    (c)    sumele care rezultă din ajustările speciale menționate la articolul 13 alineatul (3);

    (d)    sumele care rezultă din nerespectarea de către un stat membru a obligației de a furniza date; dobânda la ajustările rezultate din corecțiile efectuate ca urmare a nerespectării obligației menționate anterior se calculează începând cu prima zi lucrătoare din luna iunie a anului care urmează după cel în care a expirat termenul explicit stabilit de Comisie.

    3.    Se renunță la recuperarea sumelor aferente dobânzilor inferioare valorii de 500 EUR.

    4.    Dobânda se percepe la ratele și în condițiile prevăzute la articolul 12 alineatele (4) și (5) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 609/2014.

    5.    Pentru plata dobânzilor prevăzute la alineatele (1) și (2) din prezentul articol, articolul 9 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 609/2014 se aplică mutatis mutandis.

    Capitolul V

    Gestionarea lichidităților

    Articolul 16

    Cerințe privind gestionarea lichidităților și executarea ordinelor de plată

    Articolele 14 și 15 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 se aplică mutatis mutandis în ceea ce privește resursele proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (c), (d) și (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom.

    Capitolul VI

    Dispoziții finale

    Articolul 17

    Procedura comitetului

    1.    Comisia este asistată de Comitetul consultativ pentru resurse proprii menționat la articolul 9 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx. Acesta este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

    2.    Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    Articolul 18

    Dispoziții tranzitorii

    1.    Resursa proprie menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom se calculează și se pune la dispoziție începând cu data menționată la articolul 9 al cincilea paragraf din respectiva decizie. Statele membre furnizează prima previziune privind resursa proprie respectivă pentru primul an de aplicare a dispozițiilor privind resursa proprie până la data de 15 aprilie a anului precedent.

    2.    Cel târziu în ultima zi a lunii care urmează după intrarea în vigoare, fiecare stat membru furnizează Comisiei calculul în temeiul articolului 8 pentru perioada cuprinsă între luna ianuarie 2021 și luna care precede intrarea în vigoare a prezentului regulament. Pentru celelalte luni din anul în care va intra în vigoare prezentul regulament și pentru anul care urmează, previziunile privind valoarea resursei proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (d) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom se furnizează cel târziu în ultima zi a lunii care urmează după intrarea în vigoare a prezentului regulament.

    3.    Înainte de ultima zi a lunii care urmează după intrarea în vigoare a prezentului regulament, fiecare stat membru transmite Comisiei o situație anuală cu valoarea resursei proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom pentru fiecare an începând cu 2021 pentru care sunt disponibile date statistice în scopul efectuării calculului menționat la articolul 9 din prezentul regulament. Pentru restul anilor până la anul care urmează după intrarea în vigoare a prezentului regulament, previziunile privind valoarea resursei proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (e) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom se furnizează cel târziu în ultima zi a lunii care urmează după intrarea în vigoare a prezentului regulament.

    Articolul 19

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare la data intrării în vigoare a Deciziei 20xx/xxxx/UE, Euratom.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

    Dispozițiile prezentului regulament se aplică resursei proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților începând cu data de 1 ianuarie a celui de al doilea an următor datei de aplicare a dispozițiilor naționale de transpunere a Directivei Consiliului privind baza fiscală consolidată comună a societăților. 

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

    1.3.Tipul propunerii/inițiativei

    1.4.Obiectiv(e)

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei

    1.6.Durata și impactul financiar

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

    2.MĂSURI DE GESTIUNE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

    2.2.Sistemul de gestiune și de control

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

    3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

    3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

    3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

    3.2.5.Contribuția terților

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

    Propunere de regulament al Consiliului privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii bazate pe baza fiscală consolidată comună a societăților, pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii și pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate și privind măsurile menite să răspundă necesităților trezoreriei

    Propunere de regulament al Consiliului de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene

    Propunere de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89 al Consiliului privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB 18  

    Veniturile bugetului UE (Titlul 1 – Resurse proprii).

    1.3.Tipul propunerii/inițiativei

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă 

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 19  

     Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă 

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

    Diversificarea componentei de venituri a bugetului UE cu o gamă de resurse proprii complementare pentru a spori coerența fiscală, reziliența și echitatea și pentru a acoperi deficitul de finanțare rezultat în urma retragerii Regatului Unit din Uniune.

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

    Obiectivul specific nr.

    Nu se aplică.

    Activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

    Titlul 1– Resurse proprii

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/ grupurilor vizate.

    O gamă de noi resurse proprii va aduce venituri noi la bugetul UE; acestea vor constitui resurse proprii veritabile care vor fi legate de principalele politici ale UE (schimbările climatice, politica de mediu, strategia privind materialele plastice, economia circulară, piața unică) și vor acoperi deficitul de finanțare rezultat în urma retragerii Regatului Unit din Uniune.

    Prin intermediul acestei game de resurse proprii, componenta de venituri a bugetului UE va fi mai apropiată de structura bugetelor naționale.

    1.4.4.Indicatori de rezultat și de impact

    A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

    Prezenta propunere ar trebui să ofere un cadru pentru punerea corectă și în timp util la dispoziția bugetului UE a resurselor proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată (TVA) la cota standard, pe baza fiscală consolidată comună a societăților (CCCTB), pe sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) și pe deșeurile de ambalaje din plastic.

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei

    1.5.1.Cerință (cerințe) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

    Normele privind punerea la dispoziția bugetului UE a resurselor proprii bazate pe TVA la cota standard, pe CCCTB, pe ETS și pe deșeurile de ambalaje din plastic ar trebui să fie convenite la timp pentru a se asigura punerea în aplicare în timp util a gamei de noi resurse proprii.

    1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției UE

    A se vedea punctul 1.4.3 de mai sus.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

    Aceste propuneri sunt legate de Decizia privind resursele proprii și de Regulamentul nr. 609/2014 al Consiliului. Împreună, acestea clarifică interacțiunea dintre dispozițiile privind resursele proprii și actele legislative privind TVA, CCCTB, ETS și deșeurile de ambalaje din plastic.

    1.5.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

    Nu se aplică.

    1.6.Durata și impactul financiar

     Propunere/inițiativă pe durată determinată

    Propunere/inițiativă în vigoare din [ZZ/LL]AAAA până la [ZZ/LL]AAAA

    Impact financiar din AAAA până în AAAA

     Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

    punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din 1.1.2020 până în 31.12.2020,

    urmată de o perioadă de funcționare în regim de croazieră de la 1.1.2021.

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 20  

     Gestiune directă asigurată de către Comisie

    de către serviciile sale, inclusiv prin intermediul personalului din delegațiile Uniunii;

    de către agențiile executive;

     Gestiune partajată cu statele membre

     Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

    țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

    organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

    BEI și Fondului european de investiții;

    organismelor menționate la articolele 208 și 209 din Regulamentul financiar;

    organismelor de drept public;

    organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

    organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

    persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, identificate în actul de bază relevant.

    Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații“.

    Observații

    Nu se aplică.

    2.MĂSURI DE GESTIUNE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

    A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

    Dispozițiile în materie de monitorizare și de raportare legate de punerea la dispoziție a resurselor proprii bazate pe TVA la cota standard, pe CCCTB, pe ETS și pe deșeurile de ambalaje din plastic se găsesc în Propunerea de regulament al Consiliului de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene.

    2.2.Sistemul de gestiune și de control

    2.2.1.Riscul (riscurile) identificat(e)

    Printre principalele riscuri potențiale se numără: stabilirea incorectă a resurselor proprii bazate pe TVA la cota standard, pe CCCTB, pe ETS și pe deșeurile de ambalaje din plastic, înscrierea incorectă în evidența contabilă, punerea la dispoziție cu întârziere a resursei și erorile de contabilitate.

    2.2.2.Informații privind sistemul de control intern instituit

    Propunerea prevede o serie de metode de control și include de asemenea dispoziții specifice privind cooperarea administrativă și procedurile de comitologie.

    2.2.3.Estimarea costurilor și a beneficiilor controalelor și evaluarea nivelului prevăzut de risc de eroare

    Conform punctelor 2.2.1 și 2.2.2 de mai sus.

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

    Dispozițiile în materie de control și de supraveghere pentru calcularea resurselor proprii bazate pe TVA la cota standard, pe CCCTB, pe ETS și pe deșeurile de ambalaje din plastic sunt incluse în regulamentele Consiliului care însoțesc prezenta propunere de regulament.

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    Nu se aplică. Propunerea de noi resurse proprii nu ar trebui să conducă la cerințe suplimentare în materie de resurse umane.

    3.2.Impactul estimat asupra veniturilor

    Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

    Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

    asupra resurselor proprii

    asupra veniturilor diverse

    miliarde EUR (în prețuri curente)

    Linia bugetară pentru venituri:

    Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    Anul
    2024

    Anul
    2025

    Anul
    2026

    Anul
    2027

    Resursa proprie bazată pe VNB

    102,7

    101,5

    104,7

    101,2

    102,6

    104,0

    105,5

    107,0

    Resursa proprie tradițională

    22,8

    24,0

    24,7

    25,5

    26,4

    27,2

    28,1

    28,9

    Resursa proprie bazată pe TVA

    17,2

    22,4

    23,1

    23,8

    24,6

    25,4

    26,3

    27,1

    Resursa proprie bazată pe CCCTB

    -

    -

    -

    15,3

    15,8

    16,4

    16,9

    17,5

    Resursa proprie bazată pe ETS

    -

    3,0

    3,0

    3,0

    3,0

    3,0

    3,0

    3,0

    Resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic

    -

    6,6

    6,6

    6,6

    6,7

    6,7

    6,7

    6,6

    Pentru veniturile diverse alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

    Nu se aplică.

    A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

    În conformitate cu metoda de calcul a fiecărei resurse proprii prevăzută în documentul de lucru al serviciilor Comisiei „Financing the EU budget: report on the operation of the Own Resources system” (Finanțarea bugetului UE: raport privind funcționarea sistemului de resurse proprii) (SWD(2018) 172):

    resursa proprie bazată pe taxa pe valoarea adăugată la cota standard:    p. 22

    resursa proprie bazată pe CCCTB:    p. 25

    resursa proprie bazată pe ETS:    p. 27

    resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic:    p. 28.

    (1)    COM(2018) 325 final din 2.5.2018.
    (2)    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe TVA și pe VNB și privind măsurile pentru a răspunde necesităților trezoreriei (JO L 168, 7.6.2014, p. 39).
    (3)    COM(2018) 327 final din 2.5.2018.
    (4)    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 608/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L 168, 7.6.2014, p. 29).
    (5)    COM(2018) 322 final din 2.5.2018.
    (6)    COM(2018) 328 final din 2.5.2018.
    (7)    Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 al Consiliului din 29 mai 1989 privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată (JO L 155, 7.6.1989, p. 9).
    (8)    Decizia 2014/335/UE, Euratom a Consiliului din 26 mai 2014 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L 168, 7.6.2014, p. 105).
    (9)    Consiliul, hotărând la propunerea Comisiei și după consultarea Parlamentului European și a Curții de Conturi, stabilește metodele și procedura prin care veniturile bugetare prevăzute de regimul resurselor proprii ale Uniunii se pun la dispoziția Comisiei și definește măsurile care trebuie aplicate pentru a răspunde, dacă este cazul, necesităților trezoreriei.”
    (10)    JO C […], […], p. […].
    (11)    JO C […], […], p. […].
    (12)    Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom a Consiliului privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L [...], [...], p. […]).
    (13)    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe TVA și pe VNB și privind măsurile pentru a răspunde necesităților trezoreriei (JO L 168, 7.6.2014, p. 39).
    (14)    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx al Consiliului din [DATA] de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L [...], [...], p. [...]).
    (15)    Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).
    (16)    Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 608).
    (17)    Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 (JO L 347, 20.12.2013, p. 320).
    (18)    ABM (activity based management): gestiune pe activități – ABB (activity based budgeting): întocmirea bugetului pe activități.
    (19)    Astfel cum sunt menționate la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
    (20)    Explicațiile privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
    Top