Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016SC0014

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI Ratificarea și punerea în aplicare a Convenției de la Minamata privind mercurul care însoţeşte documentul Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind mercurul și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1102/2008[…]

    SWD/2016/014 final - 2016/023 (COD)

    Bruxelles, 2.2.2016

    SWD(2016) 14 final

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

    REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

    Ratificarea și punerea în aplicare a Convenției de la Minamata privind mercurul

    care însoţeşte documentul

    Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind mercurul și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1102/2008[…]

    {COM(2016) 39 final}
    {SWD(2016) 17 final}
    {SWD(2016) 18 final}


    Fișă rezumat

    Evaluarea impactului cu privire la Ratificarea și punerea în aplicare de către UE a Convenției de la Minamata privind mercurul

    A. Necesitatea unei acțiuni
    De ce? Care este
    problema abordată? Maximum 11 rânduri

    Expunerea la mercur, în principal prin consumarea peștelui contaminat, poate dăuna creierului, plămânilor, rinichilor și sistemului imunitar. UE a luat deja măsuri pentru rezolvarea acestei probleme prin reducerea emisiilor de mercur și a utilizării acestuia pe piața internă. Cu toate acestea, având în vedere caracterul mondial al problemei mercurului, rezultă că UE nu poate oferi, doar prin ea însăși, suficientă protecție cetățenilor săi, deoarece expunerea la mercur este cauzată, în mare măsură, de emisiile provenite din alte părți ale lumii. Prin urmare, UE a sprijinit în mod activ negocierile internaționale pentru încheierea unui tratat internațional privind mercurul și a semnat Convenția de la Minamata privind mercurul. Atât timp cât Convenția de la Minamata nu este ratificată de cel puțin 50 de părți, aceasta nu intră în vigoare și, prin urmare, problema sus-menționată nu este abordată la nivel mondial. Au fost identificate șase domenii în care legislația UE nu este adaptată în prezent la Convenția de la Minamata, acestea fiind (1) importul de mercur metalic, (2) exporturile de produse cu adaos de mercur, (3) utilizarea actuală a mercurului în procesele industriale, (4) noile utilizări ale mercurului în produse și procese de producție, (5) mineritul aurifer artizanal și la scară redusă, (6) utilizarea amalgamului dentar.

    Care sunt realizările vizate prin această inițiativă? Maximum 8 rânduri

    Acțiunile la nivel internațional pentru rezolvarea problemei mercurului ar completa măsurile luate în prezent de UE și ar permite o reducere semnificativă a poluării cu mercur atât la nivelul UE, cât și la nivel mondial, precum și a transportului transfrontalier în UE. Pe termen mediu și lung, acest lucru ar reduce contaminarea cu mercur a lanțului alimentar.

    Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? Maximum 7 rânduri

    Caracterul transfrontalier al poluării cu mercur impune luarea de măsuri la nivel mondial. Ratificarea de către UE și de către statele sale membre este necesară pentru intrarea în vigoare a convenției și beneficiază de susținere mondială. Anumite aspecte (de exemplu, comerțul cu produse care conțin mercur) reglementate de Convenția de la Minamata sunt fie de competența exclusivă a UE sau ar aduce atingere acquis-ului și, prin urmare, pot fi rezolvate numai la nivelul UE. În plus, chiar dacă toate statele membre se angajează să ratifice Convenția de la Minamata, acestea ar putea să facă acest lucru numai după transpunerea și ratificarea convenției de către UE.

    B. Soluții

    Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există o opțiune preferată sau nu? De ce? Maximum 14 rânduri

    Transpunerea dreptului internațional se poate realiza numai pe cale legislativă. Având în vedere vastul acquis al UE în domeniul mercurului și faptul că, în mare măsură, Convenția de la Minamata este modelată după legislația UE, ratificarea de către UE necesită doar un număr limitat de intervenții legislative. Opțiunile sunt concepute în așa fel încât să abordeze cele șase domenii în care există lacune legislative. În general, acestea prevăd fie modificările minime necesare pentru ratificarea Convenției de la Minamata sau le depășesc pe acestea și aplică o abordare mai strictă. Opțiunea preferată combină restricțiile comerciale privind mercurul și produsele cu adaos de mercur, o interdicție privind introducerea pe piață de noi produse și procese industriale care utilizează mercur, restricții în ceea ce privește utilizarea mercurului în anumite procese de fabricație și condiții restrictive privind utilizarea amalgamului dentar. Această opțiune cuprinde, în principal, măsuri care să corespundă modificărilor minime necesare pentru ratificare, dar include, de asemenea, măsuri puțin mai stricte cu privire la noile utilizări ale mercurului și ale amalgamului dentar. În ceea ce privește amalgamul dentar - aspect care este de maxim interes pentru public - s-a concluzionat că interzicerea amalgamului dentar, favorizat de către public, nu este proporțională în contextul avizelor emise de comitetele științifice ale UE privind riscurile asupra sănătății și mediului și, prin urmare, s-a renunțat la această opțiune.

    Cine ce opțiune sprijină? Maximum 7 rânduri

    Există un sprijin larg pentru ratificarea și punerea în aplicare a Convenției de la Minamata. În general, nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește răspunsurile date de persoane fizice și organizații și cele mai multe dintre acestea (39-85 %) au optat pentru o abordare mai strictă în ceea ce privește transpunerea convenției. Cu toate acestea, un număr mic de respondenți (2-12%).preferă o abordare mai puțin strictă. Referitor la utilizarea mercurului în procese industriale, o interzicere totală este susținută pe scară largă de persoane fizice și de ONG-uri, însă o treime din organizațiile sectorului privat au solicitat o abordare mai puțin strictă. În ceea ce privește amalgamul dentar, o foarte mare majoritate de persoane fizice și organizații neguvernamentale au susținut o interdicție, în timp ce mai puțin de jumătate din organizațiile din sectorul privat au susținut o abordare mai permisivă.

    C. Impactul opțiunii preferate

    Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)? Maximum 12 rânduri

    Principalele beneficii vor apărea ca urmare a intrării în vigoare și punerii în aplicare a convenției de către țări terțe. Acest lucru va reduce emisiile de mercur și, pe termen mai lung, contaminarea lanțului alimentar la nivel mondial și la nivelul UE. În plus, opțiunile preferate pentru actualizarea acquis-ului va duce la o reducere drastică a evacuărilor de mercur în nămolurile de epurare și în apă. Se preconizează crearea de locuri de muncă în companiile implicate în fabricarea, instalarea și întreținerea separatoarelor de amalgam sau a celor specializate în gestionarea deșeurilor cu conținut de mercur.

    Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)? Maximum 12 rânduri

    Costul total aferent scenariului preferat sunt estimate la 13-135 de milioane EUR/an. Impactul economic cel mai semnificativ este preconizat a avea loc în sectorul fabricației de produse chimice, unde se folosește în mod curent un proces pe bază de mercur în cadrul a două instalații germane pentru producția de alcoolați necesari în diferite procese catalitice. Scenariul lasă deschisă problema dacă cele două instalații industriale vor fi transformate în instalații cu procese fără mercur în viitorul apropiat, care depinde de măsurile care pot fi luate de către statul german sau, în mod voluntar, de către sectorul industrial. Prin urmare, costul aferent acestei opțiuni (3-77 de milioane EUR/an) este mare. Un cost suplimentar de 10-58 de milioane EUR/an este asociat instalării și întreținerii separatoarelor de amalgam din cabinetele stomatologice.

    Care va fi impactul pe care îl vor suporta societățile comerciale, IMM-urile și microîntreprinderile? Maximum 8 rânduri

    IMM-urile și microîntreprinderile nu vor fi afectate în mod semnificativ de opțiunile preferate, cu excepția acelor stomatologi care nu dispun încă de aparate de amalgamare a amalgamului dentar și de separatoare.

    Țările terțe care se conformează convenției vor aplica norme similare celor care sunt în vigoare în prezent în UE, ceea ce va contribui la atingerea unui nivel echitabil pe plan mondial în ceea ce privește utilizarea mercurului și activitățile care produc emisii de mercur.

    Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și administrațiilor naționale? Maximum 4 rânduri

    Ratificarea de către UE a convenției privind mercurul nu ar implica nicio sarcină administrativă semnificativă sau un impact asupra bugetelor naționale. Aceasta ar facilita ratificarea de către statele membre care s-au angajat să facă acest lucru.

    Vor exista și alte consecințe semnificative? Maximum 6 rânduri

    Intrarea în vigoare a convenției este preconizată a determina o deschidere a piețelor pentru industria ecologică a UE și sprijinirea comerțului cu produse din UE care sunt conforme deja cu cerințele privind conținutul redus de mercur sau absența mercurului, integrate în Convenția de la Minamata.

    D. Monitorizare Când se preconizează revizuirea acestui domeniu de politică? Maximum 4 rânduri

    Având în vedere că dimensiunea globală va fi un aspect major al oricărei evaluări a politicii privind mercurul, UE își va revizui politica în paralel cu o evaluare a eficacității convenției, care este prevăzută să aibă loc în 2023.

    Top