Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0384

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă aplicabilă achizițiilor de lapte praf degresat

    COM/2016/0384 final - 2016/0181 (NLE)

    Bruxelles, 10.6.2016

    COM(2016) 384 final

    2016/0181(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă aplicabilă achizițiilor de lapte praf degresat


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Sectorul laptelui și al produselor lactate traversează o perioadă prelungită de dezechilibre grave ale pieței. Cererea globală de lapte și de produse lactate a scăzut în cursul anului 2015, în special din cauza introducerii și prelungirii interdicției impuse de Rusia asupra importurilor și a scăderii importurilor în China, principalul importator mondial de produse lactate. În același timp, oferta de lapte a crescut în general în regiunile exportatoare principale.

    Producția de lapte din Uniune este în continuă creștere datorită investițiilor în capacitatea de producție a laptelui efectuate în perspectiva expirării cotelor de lapte și a perspectivelor pozitive pe termen mediu de pe piața mondială. Livrările de lapte în Uniune au crescut cu 2,5 % în 2015, reprezentând peste 3,5 milioane de tone de lapte crud în plus. Cantitățile de lapte produs în exces trebuie să fie transformate în produse care se depozitează pe termen lung, precum untul și laptele praf degresat (LPD). Într-adevăr, în 2015, producția a crescut cu 8,1 % în cazul LPD și cu 4,7 % în cazul untului. Estimările DG AGRI indică o creștere cu încă 1,4 % a livrărilor de lapte în UE în 2016.

    În consecință, prețurile LPD în Uniune au scăzut în anii 2014 și 2015, când au atins prețul de intervenție publică. De asemenea, s-a observat o presiune în sensul scăderii prețurilor untului, dar acestea sunt încă superioare prețului de intervenție publică.

    Articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 al Consiliului stabilește limite cantitative pentru achiziția de unt și de lapte praf degresat la prețul fix menționat la articolul 2 din același regulament (50 000 de tone pentru unt și 109 000 de tone pentru LPD). Odată ce aceste limite sunt atinse, achizițiile se fac prin intermediul unei proceduri de achiziții pentru a se stabili prețul maxim de achiziție.

    Pentru a ajuta sectorul laptelui și al produselor lactate să găsească un nou echilibru în situația predominantă gravă de pe piață și să mențină încrederea în eficacitatea mecanismelor de intervenție, Consiliul a decis să crească limitele cantitative pentru achizițiile de unt și de lapte praf degresat la preț fix în anul 2016.

    Limita cantitativă inițială de 109 000 de tone pentru laptele praf degresat a fost atinsă la 31 martie 2016. Până la decizia Consiliului menționată anterior, s-a desfășurat o procedură de achiziții, iar prin procedura respectivă au fost achiziționate aproximativ 27 000 de tone de lapte praf degresat.

    De la reluarea achiziționării la preț fix în baza plafonului dublat, cantitățile de lapte praf degresat cumpărate în fiecare săptămână au fost cu mult mai mari decât la începutul anului. După toate probabilitățile, noul plafon va fi atins în curând.

    Din același motiv cu cel care a stat la baza deciziei inițiale a Consiliului, este, prin urmare, adecvat să se crească suplimentar limita cantitativă pentru achiziția de lapte praf degresat la preț fix. O creștere a limitei cantitative în ceea ce privește untul nu este necesară, deoarece până în prezent nu a fost primită nicio ofertă pentru unt.

    Întrucât este posibil ca, până la data intrării în vigoare a prezentului regulament, să fi fost declanșată automat o procedură de achiziții, este necesar să nu se ia în considerare cantitățile achiziționate în cadrul procedurii respective, astfel încât acestea să nu fie deduse din noul plafon disponibil.

    Pentru a se asigura faptul că măsurile prevăzute în prezentul regulament au un impact imediat asupra pieței și contribuie la stabilizarea prețurilor, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare publicării sale.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Prezenta propunere este în concordanță cu spiritul organizării comune a piețelor produselor agricole, care vizează stabilizarea piețelor și asigurarea unui nivel de trai just pentru comunitatea agricolă.

    Propunerea este în concordanță cu articolul 43 alineatul (3) din TFUE, prin care Consiliul, la propunerea Comisiei, adoptă măsurile privind stabilirea prețurilor, a taxelor, a ajutoarelor și a contingentelor, precum și privind stabilirea și repartizarea posibilităților de pescuit.

    Coerența cu celelalte politici ale Uniunii

    Nu se aplică

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temeiul juridic

    Articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

    Propunerea intră în domeniul comun de competență al UE și al statelor membre și respectă principiul subsidiarității.

    Proporționalitatea

    Propunerea respectă principiul proporționalității.

    Alegerea instrumentului

    Nu se aplică

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluările ex post/verificările adecvării legislației existente

    Nu se aplică

    Consultările cu părțile interesate

    Nu se aplică

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Nu se aplică

    Evaluarea impactului

    Nu se aplică

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Nu se aplică

    Drepturile fundamentale

    Nu se aplică

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Impactul bugetar al prezentei propuneri este limitat la diferența de preț dintre prețul fix menționat la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 al Consiliului și prețul care ar fi fost, în cele din urmă, stabilit în cadrul unei proceduri de achiziție. În circumstanțele actuale (și pe baza experiențelor anterioare), este probabil ca acesta din urmă să fi fost stabilit la un nivel apropiat de prețul fix, astfel încât impactul efectiv asupra bugetului ar fi neglijabil.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

    Nu se aplică

    Documente explicative (pentru directive)

    Nu se aplică

    Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Nu se aplică

    2016/0181 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă aplicabilă achizițiilor de lapte praf degresat

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Sectorul laptelui și al produselor lactate traversează o perioadă prelungită de dezechilibre grave ale pieței. În timp ce cererea mondială de importuri de lapte și de produse lactate a rămas, în general, stabilă în 2015 comparativ cu 2014, producția a crescut semnificativ în Uniune și în alte regiuni exportatoare principale.

    (2)Producția de lapte din Uniune este în continuă creștere datorită investițiilor în capacitatea de producție a laptelui efectuate în Uniune în perspectiva expirării cotelor de lapte și a perspectivelor pozitive pe termen mediu de pe piața mondială. Cantitățile de lapte produs în exces sunt transformate în produse care se depozitează pe termen lung, precum untul și laptele praf degresat.

    (3)În consecință, prețurile laptelui praf degresat din Uniune au scăzut în anii 2014 și 2015, când au atins prețul de intervenție publică.

    (4)Articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 al Consiliului 1 stabilește limite cantitative pentru achiziția de unt și de lapte praf degresat la prețul fix menționat la articolul 2 din regulamentul respectiv. Odată ce aceste limite sunt atinse, achizițiile se fac prin intermediul unei proceduri de achiziții pentru a se stabili prețul maxim de achiziție.

    (5)Limita cantitativă inițială de 109 000 de tone stabilită pentru achiziționarea de lapte praf degresat la preț fix prin Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 a fost atinsă la 31 martie 2016.

    (6)Pentru a ajuta sectorul laptelui și al produselor lactate să găsească un nou echilibru în situația predominantă gravă de pe piață și pentru a menține încrederea în eficacitatea mecanismului intervenției publice, limitele cantitative pentru achiziționarea de unt și de lapte praf degresat la preț fix au fost dublate pentru anul 2016 prin Regulamentul (UE) nr. 2016/591 al Consiliului 2 .

    (7)Înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2016/591, s-a desfășurat o procedură de achiziții, iar prin procedura respectivă au fost achiziționate aproximativ 27 000 de tone de lapte praf degresat.

    (8)De la reluarea achiziționării la preț fix în baza noii limite cantitative, cantitățile de lapte praf degresat cumpărate în fiecare săptămână au fost cu mult mai mari decât la începutul anului. Prin urmare, este de așteptat ca noua limită cantitativă să fie atinsă curând.

    (9)În cazul în care o procedură de achiziții este efectuată înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, este adecvat să se asigure faptul că eventualele volume achiziționate în cadrul procedurii respective nu sunt luate în considerare atunci când se determină volumele disponibile pentru achiziționarea de lapte praf degresat la preț fix în 2016.

    (10)Pentru a se asigura faptul că măsura temporară prevăzută în prezentul regulament are un impact imediat asupra pieței și contribuie la stabilizarea prețurilor, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării sale,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    La articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1370/2013, paragraful al doilea se înlocuiește cu următorul text:

    „Prin derogare de la primul paragraf, în anul 2016, limitele cantitative pentru achiziționarea de unt și de lapte praf degresat la preț fix sunt de 100 000 de tone pentru unt și de 350 000 de tone pentru laptele praf degresat. În cazul în care înainte de [data intrării în vigoare] se desfășoară o procedură de achiziții, cantitățile cumpărate în cadrul respectivei proceduri nu se deduc din limitele cantitative respective.”.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ

    FS/16/CM/aj 2770087
    agri.ddg2.c.3(2016) 2751015

    6.142.2016.1

    DATA: 11.5.2016

    1.

    LINIA BUGETARĂ:

    05 02 12 02

    CREDITE:

    în milioane EUR

    17.0

    2.

    TITLU:

    Proiect de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă aplicabilă achizițiilor de lapte praf degresat

    3.

    TEMEI JURIDIC:

    Articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    4.

    OBIECTIVE:

    Prezentul proiect de regulament prevede creșterea limitelor cantitative pentru achiziționarea de lapte praf degresat la preț fix în anul 2016.

    5.

    IMPLICAȚII FINANCIARE

    PERIOADĂ DE 12 LUNI


    (milioane EUR)

    EXERCIȚIUL FINANCIAR CURENT

    2016

    (milioane EUR)

    EXERCIȚIUL FINANCIAR URMĂTOR

    2017

    (milioane EUR)

    5.0

    CHELTUIELI

    -    DIN BUGETUL UE
    (RESTITUIRI/INTERVENȚII)

    -    DIN BUGETELE NAȚIONALE

    -    ALTELE

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    5.1

    VENITURI

    -    RESURSE PROPRII ALE UE
    (TAXE/TAXE VAMALE)

    -    NAȚIONALE

    2018

    2019

    2020

    2021

    5.0.1

    CHELTUIELI ESTIMATE

    5.1.1

    VENITURI ESTIMATE

    5.2

    METODA DE CALCUL:

    6.0

    POATE PROIECTUL SĂ FIE FINANȚAT DIN CREDITE ÎNSCRISE ÎN CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL?

    DA

    6.1

    POATE PROIECTUL SĂ FIE FINANȚAT PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLELE BUGETULUI ACTUAL?

    DA

    6.2

    VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR?

    NU

    6.3

    VOR TREBUI INCLUSE CREDITE ÎN BUGETELE VIITOARE?

    NU

    OBSERVAȚII:

    Se propune o nouă creștere a limitelor cantitative pentru achiziționarea de lapte praf degresat (350 000 de tone în loc de 218 000 de tone) în cadrul intervenției publice la preț fix. Există o mare probabilitate ca limita actuală să fie atinsă, iar achizițiile ar trebui să fie realizate prin intermediul unei proceduri de achiziții prin care s-ar determina prețul maxim de achiziție. Experiențele din trecut cu procedurile de achiziții sugerează că prețurile de achiziție stabilite în urma unei proceduri de achiziții ar fi foarte apropiate de prețul fix de intervenție și, prin urmare, se preconizează că impactul financiar al propunerii este neglijabil în comparație cu achiziționarea prin intermediul unei proceduri de achiziție.

    (1) Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 al Consiliului din 16 decembrie 2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole (JO L 346, 20.12.2013, p. 12).
    (2) Regulamentul (UE) 2016/591 al Consiliului din 15 aprilie 2016 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limitele cantitative aplicabile pentru achiziția de unt și lapte praf degresat (JO L 103, 19.4.2016, p. 3).
    Top