Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(26)

    Raportul privind conturile anuale ale Fondului de pensii al Europol pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsul fondului

    JO C 409, 9.12.2015, p. 234–237 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 409/234


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Fondului de pensii al Europol pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsul fondului

    (2015/C 409/26)

    INTRODUCERE

    1.

    Fondul de pensii al Europol (denumit în continuare „fondul”), cu sediul la Haga, a fost instituit prin articolul 37 din apendicele 6 la fostul Statut al personalului Oficiului European de Poliție (Europol) de la Haga. Normele de aplicare ale fondului au fost instituite prin Actul Consiliului din 12 martie 1999 (1) și au fost modificate prin Decizia 2011/400/UE a Consiliului (2). Obiectivul fondului constă în finanțarea și plata pensiilor pentru personalul care era deja angajat de Europol înainte ca acesta să devină o agenție a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2010.

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    2.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor interne ale fondului. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale fondului (3) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2014; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    4.

    Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale fondului, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (4):

    (a)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale fondului includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, aplicarea politicilor contabile destinate fondului, astfel cum au fost acestea adoptate de Consiliu (5), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Consiliul de administrație al fondului și directorul Oficiului European de Poliție aprobă conturile anuale după ce contabilul fondului le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile. De asemenea, aceștia elaborează o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că au obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă o imagine corectă și fidelă a situației financiare a fondului sub toate aspectele semnificative.

    (b)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    5.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (6), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale fondului și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    7.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    8.

    În opinia Curții, conturile anuale ale fondului prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2014, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de Consiliu.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    9.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2014 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    Paragraf de evidențiere a unor aspecte

    10.

    Curtea atrage atenția asupra notelor 2.6 și 2.7 din Raportul anual pe 2014 al fondului. Consiliul de administrație al fondului a întocmit conturile plecând de la ipoteza continuității activității. Cu toate acestea, se estimează că majoritatea drepturilor la pensie care nu au fost încă plătite vor continua să fie reglate în 2015 prin transferarea lor către un alt sistem de pensii și că, până la 31 decembrie 2015, nu va mai exista niciun participant activ. Consiliul de administrație al fondului și Consiliul de administrație al Europol, în colaborare cu Consiliul, sunt în curs de a analiza opțiunile posibile pentru viitorul fondului, una dintre acestea fiind lichidarea la scurt timp după data de 31 decembrie 2015.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

    11.

    Anexa conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 8 septembrie 2015.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  Documentul 5397/99 din registrul public al Consiliului: http://register.consilium.europa.eu/

    (2)  JO L 179, 7.7.2011, p. 5.

    (3)  Conturile cuprind bilanțul, situația veniturilor și cheltuielilor, tabelul fluxurilor de numerar și notele explicative.

    (4)  Articolele 33 și 43 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei (JO L 357, 31.12.2002, p. 72).

    (5)  În conformitate cu Actul Consiliului din 12 martie 1999 de adoptare a normelor privind fondul de pensii al Europol și cu Decizia Consiliului din 28 iunie 2011 de modificare a acestui act, conturile sunt întocmite pe baza normelor contabile privind fondurile de pensii din Țările de Jos, mai precis pe baza Directivei 610 din cadrul normelor neerlandeze de raportare financiară, precum și pe baza Standardelor internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde internaționale de contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

    (6)  Articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).


    ANEXĂ

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

    2012

    Conform Statutului personalului Europol, rata anuală a capitalizării contribuțiilor la pensii achitate de către membrii personalului este de 3,5 %. Având în vedere că aceste contribuții sunt achitate lunar și că pot fi diferite de la o lună la alta, utilizarea unei rate anuale este incorectă și ar trebui să se aplice o rată lunară. Cu toate acestea, nu există niciun impact semnificativ asupra conturilor anuale.

    Nu se aplică


    RĂSPUNSUL FONDULUI

    10.

    La reuniunea Consiliului de administrație al Europol din 12–13 mai 2015 s-a convenit în unanimitate să se propună legiuitorului dizolvarea Fondului de pensii al Europol, împreună cu redistribuirea către contribuitori a rezervei generale („excedentul”) a fondului. Instrumentul juridic corespunzător se află în prezent în curs de examinare de către grupurile de pregătire competente ale Consiliului.


    Top