Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015PC0352

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene cu privire la proiectul de regulament de procedură în cadrul Conferinței statelor părți la Tratatul privind comerțul cu arme (TCA)

    COM/2015/0352 final - 2015/0154 (NLE)

    Bruxelles, 14.7.2015

    COM(2015) 352 final

    2015/0154(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene cu privire la proiectul de regulament de procedură în cadrul Conferinței statelor părți la Tratatul privind comerțul cu arme (TCA)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Tratatul privind comerțul cu arme (TCA) are drept scop să contribuie la pace, securitate și stabilitate la nivel internațional și regional prin reglementarea comerțului internațional cu arme convenționale și eradicarea comerțului ilicit cu arme. TCA stabilește standarde pentru transferurile de arme convenționale și impune statelor participante să controleze toate exporturile de arme pentru a se asigura că nu vor fi utilizate arme și muniții convenționale, printre altele, în scopul încălcării drepturilor omului, al terorismului sau al încălcării dreptului umanitar.

    Inițiat prin Rezoluția nr. 61/89 a ONU, adoptată în 2006, TCA a fost adoptat la 2 aprilie 2013 de Adunarea Generală a ONU. TCA a intrat în vigoare la 24 decembrie 2014, după ratificarea de către cele 50 de state participante. 69 de state au ratificat TCA, inclusiv 26 de state membre ale UE.

    TCA prevede, printre altele, măsuri (cum ar fi controale ale importurilor și exporturilor) care se înscriu în domeniul de aplicare al politicii comerciale comune a Uniunii. În acest context, TCA abordează domenii ale legislației Uniunii în care gradul de reglementare a atins deja un stadiu avansat. De asemenea, sunt relevante următoarele acte din legislația secundară a UE referitoare la piața internă: a) Directiva 2009/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 de simplificare a clauzelor și condițiilor de transfer al produselor din domeniul apărării în interiorul Comunității, b) Directiva 91/477/CEE a Consiliului din 18 iunie 1991 privind controlul achiziționării și deținerii de arme și c) Regulamentul (UE) nr. 258/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 martie 2012 privind punerea în aplicare a articolului 10 din Protocolul Organizației Națiunilor Unite împotriva fabricării și traficului ilegale de arme de foc, piese și componente ale acestora, precum și de muniții, adițional la Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate (Protocolul ONU privind armele de foc) și de stabilire a măsurilor privind autorizațiile de export, importul și tranzitul pentru arme de foc, piese și componente ale acestora, precum și muniții.

    În conformitate cu articolul 17 alineatele (1) și (2) din TCA, secretariatul provizoriu trebuie să convoace o Conferință a statelor părți în termen de 18 de luni de la data intrării în vigoare a TCA și să adopte prin consens regulamentul de procedură, cu ocazia primei sesiuni. Această primă sesiune a Conferinței statelor părți va avea loc în perioada 24-27 august în Mexic. O reuniune pregătitoare finală are loc la Geneva, în perioada 6-8 iulie, pentru a prezenta activitatea comitetului de redactare a regulamentului de procedură și a finaliza negocierile în această privință.

    Conferința statelor părți are drept sarcină să examineze punerea în aplicare a TCA, eventualele modificările aduse acestuia și orice chestiune care decurge din interpretarea sa. Prin urmare, Conferința statelor părți va aborda chestiuni care intră, în parte, în sfera de competență exclusivă a UE. În plus, regulamentul de procedură care urmează să fie adoptat va reglementa modul în care va lucra și va lua decizii Conferința statelor părți. Prin urmare, regulamentul de procedură trebuie considerat ca fiind o decizie care va avea un impact direct asupra competențelor exclusive ale UE și asupra participării sale în calitate de observator în cadrul conferinței. Având în vedere intenția statelor membre de a vota regulamentul de procedură în cadrul Conferinței statelor părți, Comisia propune adoptarea în numele Uniunii Europene, cu ocazia primei sesiuni a Conferinței, a unei decizii a Consiliului, în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE, de stabilire a poziției privind regulamentul de procedură.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

    Nu se aplică

    Coerența cu celelalte politici ale Uniunii

    În conformitate cu normele în materie de competență externă prevăzute la articolul 3 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), TCA include aspecte care intră în sfera competenței exclusive a Uniunii.

    Deciziile adoptate în temeiul TCA, cum ar fi adoptarea regulamentului de procedură al Conferinței statelor părți la TCA pot avea un impact asupra competențelor exclusive ale UE. Prin urmare, regulamentul de procedură nu conține nicio dispoziție care:

    (1)poate împiedica statele membre să aplice:

    (a)Directiva 91/477/CEE a Consiliului din 18 iunie 1991 privind controlul achiziționării și deținerii de arme, astfel cum a fost modificată;

    (b)Directiva 93/15/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind armonizarea dispozițiilor referitoare la introducerea pe piață și controlul explozivilor de uz civil, astfel cum a fost modificată;

    (c)Directiva 2009/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 de simplificare a clauzelor și condițiilor de transfer al produselor din domeniul apărării în interiorul Comunității, astfel cum a fost modificată.

    (2)poate să restricționeze libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor în cadrul pieței interne a Uniunii, cu excepția cazului în care restricția este justificată în mod specific prin articolul 36, articolul 45 alineatul (3), articolul 52 alineatul (1), articolul 65 sau articolul 346 din TFUE;

    (3)poate restricționa exporturile sau importurile din/în Uniune sau tranzitul pe teritoriul Uniunii sunt compatibile cu dispozițiile aplicabile ale legislației Uniunii, printre care se numără, în special:

    (a)Regulamentul (CE) nr. 260/2009 al Consiliului din 26 februarie 2009 privind regimul comun aplicabil importurilor;

    (b)Regulamentul (CE) nr. 1061/2009 al Consiliului din 19 octombrie 2009 privind instituirea unui regim comun aplicabil exporturilor;

    (c)Regulamentul (UE) nr. 258/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 martie 2012 privind punerea în aplicare a articolului 10 din Protocolul Organizației Națiunilor Unite împotriva fabricării și traficului ilegale de arme de foc, piese și componente ale acestora, precum și de muniții, adițional la Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate (Protocolul ONU privind armele de foc) și de stabilire a măsurilor privind autorizațiile de export, importul și tranzitul pentru arme de foc, piese și componente ale acestora, precum și muniții și

    (d)Directiva 2009/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 de simplificare a clauzelor și condițiilor de transfer al produselor din domeniul apărării în interiorul Comunității, astfel cum a fost modificată.

    Aceste acte legislative ale Uniunii Europene fac parte din acquis și, prin urmare, este esențial să nu fie puse la îndoială, în mod direct sau indirect, ca urmare a adoptării regulamentului de procedură al Conferinței părților la TCA. Această condiție se extinde asupra oricăror modificări ale legislației UE în cauză, precum și asupra legislației UE din viitorul apropiat în domeniile de politică vizate de TCA.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Temeiul juridic al propunerii de decizie a Consiliului este articolul 218 alineatul (9) din TFUE care prevede că „Consiliul, la propunerea Comisiei [...] adoptă o decizie [...] de stabilire a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice [...]”.

    Întrucât nu este parte la TCA, Uniunea Europeană nu poate adopta, ca atare, regulamentul de procedură al Conferinței statelor părți la TCA. Cu toate acestea, Conferința statelor părți trebuie considerată un organism creat printr-un acord internațional, în sensul articolului 218 alineatul (9) din TFUE, iar regulamentul de procedură al acestei conferințe trebuie considerat un act care are consecințe juridice în sensul articolului respectiv. Prin urmare, articolul 218 alineatul (9) se aplică în pofida faptului că UE nu este parte la TCA.

    Întrucât regulamentul de procedură are efecte juridice în domenii care intră în sfera de competență exclusivă a UE, instituțiile Uniunii și statele membre trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a coopera la adoptarea regulamentului de procedură al TCA și pentru a asigura implementarea angajamentelor care rezultă din tratatul respectiv. Regulamentul de procedură ar trebui să lase timp suficient, în special, pentru consultări și discuții între statele membre ale UE și instituțiile Uniunii pe marginea proiectelor de acte cu efecte juridice care urmează să fie adoptate de Conferința statelor părți.

    Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

    A se vedea mai sus

    Proporționalitate

    Propunerea este coerentă și proporțională, în sensul articolului 218 alineatul (9).

    Alegerea instrumentului

    Propunere de decizie a Consiliului de stabilire a unei poziții în numele UE

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Evaluări ex-post/verificări ale adecvării legislației existente

    Nu se aplică

    Consultări cu părțile interesate

    Nu se aplică

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Comisia nu a solicitat expertiză externă pentru pregătirea prezentei propuneri

    Evaluarea impactului

    Nu se aplică

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Nu se aplică

    Drepturi fundamentale

    Propunerea nu are niciun impact asupra drepturilor fundamentale.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Nu există

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

    Nu se aplică

    Documente explicative (pentru directive)

    Nu se aplică

    Descriere detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Articolul 1

    Ca urmare a faptului că UE nu poate deveni parte la tratat, articolul stabilește poziția UE privind proiectul de regulament de procedură al Conferinței statelor părți la TCA, care urmează să fie adoptat la prima sesiune a conferinței, deoarece acesta constituie un act cu efecte juridice în sensul articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    Articolul 3

    Scopul deciziei este de a autoriza statele membre, în ceea ce privește aspectele care sunt de competența exclusivă a Uniunii, să acționeze în numele Uniunii Europene în limitele legale prevăzute de tratat și, prin urmare, decizia se adresează statelor membre.

    2015/0154 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene cu privire la proiectul de regulament de procedură în cadrul Conferinței statelor părți la Tratatul privind comerțul cu arme (TCA)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114 și articolul 207 alineatul (3), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Tratatul privind comerțul cu arme (denumit în continuare „TCA”) a intrat în vigoare la 24 decembrie 2014. 26 de state membre au ratificat TCA. Uniunea Europeană nu este parte la TCA.

    (2)În conformitate cu articolul 17 din TCA, secretariatul provizoriu instituit în temeiul articolului 18 din TCA convoacă o conferință a statelor părți în termen de cel mult un an de la intrarea în vigoare a TCA. Conferința statelor părți adoptă prin consens propriul regulament de procedură în cadrul primei reuniuni, care va avea loc în perioada 24-27 august 2015.

    (3)Unele dintre dispozițiile TCA vizează chestiuni care intră în sfera de competență exclusivă a Uniunii întrucât se află sub incidența politicii comerciale comune sau au un impact asupra normelor pieței interne referitoare la transferul de arme convenționale și de explozivi.

    (4)Conferința statelor părți examinează punerea în aplicare a TCA, îl interpretează, îl pune în aplicare și îl poate modifica. Regulamentul său de procedură va reglementa modul în care va lucra și va adopta decizii Conferința statelor părți. Prin urmare, regulamentul său de procedură trebuie considerat act cu efecte juridice în sensul articolului 218 alineatul (9) din TFUE,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția Uniunii cu privire la regulamentul de procedură al Conferinței statelor părți la TCA, care va avea loc în perioada 24-27 august 2015, este conformă cu anexa la prezenta decizie și este adoptată de statele membre care sunt părți la TCA, acționând împreună în interesul Uniunii.

    Reprezentanții Uniunii pot accepta pe loc modificări minore ale poziției stabilite în anexa la prezenta decizie, fără a fi necesară o altă decizie a Consiliului.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la .

    Articolul 3

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    Top

    Bruxelles, 14.7.2015

    COM(2015) 352 final

    ANEXĂ

    la

    DECIZIA CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene cu privire la proiectul de regulament de procedură în cadrul Conferinței statelor părți la Tratatul privind comerțul cu arme (TCA)


    ANEXĂ

    la

    DECIZIA CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene cu privire la proiectul de regulament de procedură în cadrul Conferinței statelor părți la Tratatul privind comerțul cu arme (TCA)

    În ceea ce privește regulamentul de procedură al Conferinței statelor părți la Tratatul privind comerțul cu arme (TCA) care urmează să fie adoptat cu ocazia primei reuniuni a conferinței, care va avea loc în perioada 24-27 august în Mexic, statele membre părți la TCA, acționând împreună în interesul Uniunii, se vor asigura că regulamentul de procedură menționat nu conține dispoziții care pot împiedica statele membre să aplice legislația UE existentă și viitoare în domeniul de competență exclusivă a UE.

    În special, statele membre părți la Tratatul privind comerțul cu arme asigură participarea adecvată a UE în cadrul Conferinței statelor părți la TCA și al oricărui alt organism instituit în temeiul TCA. Regulamentul de procedură prevede termene care permit consultări corespunzătoare între statele membre ale UE și instituțiile Uniunii pe marginea proiectelor de acte cu efecte juridice înainte de adoptarea lor de către Conferința statelor părți.

    Întrucât TCA este un acord și a fost adoptat sub auspiciile ONU, participarea Uniunii în cadrul Conferinței statelor părți la TCA și al oricărui alt organism instituit în temeiul TCA ar trebui să fie în concordanță cu extinderea statutului de observator acordat UE în ceea ce privește participarea în cadrul organismelor ONU instituite de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția A/65/276 adoptată la 3 mai 2011.

    Top