Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0226

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI cu privire la stabilirea componenței Comitetului Regiunilor

    /* COM/2014/0226 final - 2014/0128 (NLE) */

    52014PC0226

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI cu privire la stabilirea componenței Comitetului Regiunilor /* COM/2014/0226 final - 2014/0128 (NLE) */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.           CONTEXTUL PROPUNERII

    Articolul 305 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că numărul de membri ai Comitetului Regiunilor (denumit în continuare „Comitetul”) nu poate depăși 350.

    Până la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, componența Comitetului a fost prevăzută în tratate. După această dată, articolul 305 paragraful al doilea din TFUE prevede că Consiliul, hotărând în unanimitate, la propunerea Comisiei, adoptă o decizie care stabilește componența Comitetului.

    Articolul 8 din Protocolul (nr. 36) privind dispozițiile tranzitorii a menținut componența Comitetului astfel cum a fost stabilită în articolul 263 din Tratatul de instituire a Comunității Europene „până la intrarea în vigoare a deciziei menționate la articolul 305 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene”. De la 1 iulie 2013, componența Comitetului a fost adaptată în temeiul articolului 24 alineatul (1) din Actul privind condițiile de aderare a Republicii Croația. Articolul 24 alineatul (2) din acest act legislativ prevede că numărul membrilor Comitetului Regiunilor „este mărit temporar la 353 pentru a ține seama de aderarea Croației,pentru perioada cuprinsă între data aderării și sfârșitul mandatului în timpul căruia Croația aderă la Uniune sau până la intrarea în vigoare a deciziei menționate la articolul 305 paragraful al doilea din TFUE, oricare dintre acestea ar surveni mai înainte”.

    Actualul mandat al Comitetului se va încheia la data de 31 ianuarie 2015. Prin urmare, este necesară adoptarea în timp util de către Consiliu a deciziei privind componența Comitetului, înainte de lansarea de către Consiliu a procedurii de reînnoire a mandatului Comitetului Regiunilor pentru perioada 2015-2020.

    Ar trebui reamintit faptul că articolul 300 alineatul (5) din TFUE prevede că normele referitoare la natura componenței comitetelor consultative „sunt revizuite periodic de Consiliu, pentru a ține seama de evoluția economică, socială și demografică a Uniunii. Consiliul, la propunerea Comisiei, adoptă decizii în acest scop.”

    2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE

    Comitetul Regiunilor a adoptat, la 6 octombrie 2010, recomandări adresate Comisiei Europene și Consiliului cu privire la viitoarea componență a Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene.[1] Comitetul recomandă introducerea unui „sistem permanent de transfer al locurilor pentru a răspunde necesităților legate de extinderile viitoare: delegațiile, începând cu cele mai mici, renunță fiecare la un loc până când se eliberează un număr suficient de locuri pentru a răspunde nevoilor extinderii respective. La extinderile ulterioare, procesul va continua cu următoarea delegație de pe listă. Cu ocazia transferului de locuri, trebuie să se asigure un număr minim de 5 locuri pentru fiecare delegație, în vederea menținerii proporționalității, a pluralismului și a solidarității între delegații.”

    De asemenea, Comitetul „consideră că, în conformitate cu principiile [definite de Comitet] numărul minim de membri ar trebui fixat la 5, pentru statul membru cu populația cea mai mică, iar numărul maxim la 24 de membri, pentru statul membru cu populația cea mai mare.”

    Comisia a luat în considerare, de asemenea, avizele transmise de unele state membre, susținând introducerea unui număr mai mare de locuri pentru statele membre cu populația cea mai numeroasă, precum și opiniile înregistrate în protocoalele și observațiile la Convenția Europeană (2002-2003).

    În plus, de la Conferința interguvernamentală în cadrul căreia a fost adoptat textul Tratatului de la Lisabona nu s-a înregistrat nicio evoluție economică, socială sau demografică ce ar justifica o schimbare semnificativă în natura componenței Comitetului. Prin urmare, prezenta propunere se limitează la stabilirea numărului de membri ai Comitetului pentru fiecare stat membru.

    3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    3.1         Temei juridic

    Propunerea se bazează pe paragraful al doilea de la articolul 305 din TFUE, care prevede că decizia care stabilește componența Comitetului este adoptată de Consiliu, care hotărăște în unanimitate.

    3.2         Explicarea propunerii

    În urma aderării Croației, actuala componență a Comitetului nu poate fi păstrată integral după expirarea mandatului membrilor actuali, deoarece s-ar depăși numărul maxim de membri prevăzut de tratat.

    Tratatul nu conține dispoziții privind metoda de stabilire a componenței Comitetului Economic și Social sau a componenței Comitetului Regiunilor, în limita unui număr maxim de 350 de membri. Această situație este diferită de cea a Parlamentului European, a cărui componență este stabilită la articolul 14 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană. Parlamentul este alcătuit din reprezentanții aleși în mod direct ai cetățenilor Uniunii, iar Comitetul este format din reprezentanți ai colectivităților regionale și locale [articolul 300 alineatul (3) din TFUE]. Prin urmare, principala preocupare ar trebui să fie asigurarea faptului că este luat în considerare punctul de vedere al colectivităților regionale și locale în Comitet, mai degrabă decât stabilirea unui raport direct cu dimensiunea populației fiecărui stat membru.

    Comisia este de părere că actualul echilibru de la nivelul componenței Comitetului ar trebui să fie menținut, în măsura posibilului, deoarece acesta este rezultatul unei serii de conferințe interguvernamentale.

    Prin urmare, se propune să fie prevăzute cât mai puține modificări, să se reducă numărul actual de locuri alocate unui stat membru cu maximum un loc și, menținând un număr minim de cinci membri pentru un stat membru (numărul de membri alocat în prezent Maltei), aceste reduceri să fie aplicate mai întâi statelor membre cu cea mai mică populație (Luxemburg, Cipru și Estonia), pentru a permite implicarea membrilor din fiecare stat membru în întreaga gamă de activități a Comitetului.

    Comisia adoptă prezenta propunere în paralel cu propunerea privind componența Comitetului Economic și Social. Paralelismul cu privire la alocarea numărului de membri către statele membre în cele două comitete ar trebui menținut.

    Comisia consideră că nu ar fi oportun să se instituie o metodologie care ar stabili dinainte realocarea numărului de membri în eventualitatea aderării unui alt stat la Uniune, având în vedere faptul că tratatul prevede o revizuire periodică și nu oferă criterii pe baza cărora ar putea fi stabilită o metodologie permanentă.

    3.3         Intrarea în vigoare

    Comisia propune Consiliului să amâne intrarea în vigoare a prezentei decizii până în ziua următoare expirării mandatului actual al Comitetului. În cazul în care intrarea în vigoare nu ar fi amânată, articolul 24 alineatul (2) din Actul privind condițiile de aderare a Republicii Croația ar însemna că majorarea temporară a la 353 de membri nu ar mai fi legală începând cu ziua intrării în vigoare a prezentei propuneri de decizie.

    2014/0128 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    cu privire la stabilirea componenței Comitetului Regiunilor

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 305,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)       Conform prevederilor articolului 300 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comitetul Regiunilor este format din reprezentanți ai colectivităților regionale și locale care fie sunt titularii unui mandat electoral în cadrul unei autorități regionale sau locale, fie răspund din punct de vedere politic în fața unei adunări alese.

    (2)       În conformitate cu prevederile articolului 305 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Consiliul stabilește componența Comitetului Regiunilor. Numărul de membri nu poate depăși 350.

    (3)       Comitetul Regiunilor a adoptat, la 6 octombrie 2010, recomandări adresate Comisiei Europene și Consiliului cu privire la viitoarea componență a Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene[2].

    (4)       Echilibrul actual în ceea ce privește componența Comitetului Regiunilor ar trebui, pe cât posibil, să fie păstrat, deoarece este rezultatul unei serii de conferințe interguvernamentale.

    (5)       Pentru a permite Comitetului Regiunilor să fie compus în conformitate cu articolul 24 din Actul privind condițiile de aderare a Republicii Croația până la sfârșitul mandatului actualilor membri, intrarea în vigoare a prezentei decizii ar trebui să fie amânată până la data respectivă,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Numărul membrilor Comitetului Regiunilor se stabilește după cum urmează:

    Belgia                                                                          12

    Bulgaria                                                                       12

    Republica Cehă                                                           12

    Danemarca                                                                  9

    Germania                                                                     24

    Estonia                                                                        6

    Irlanda                                                                         9

    Grecia                                                                          12

    Spania                                                                                     21

    Franța                                                                                    24

    Croația                                                                       9

    Italia                                                                            24

    Cipru                                                                           5

    Letonia                                                                        7

    Lituania                                                                       9

    Luxemburg                                                                  5

    Ungaria                                                                       12

    Malta                                                                           5

    Țările de Jos                                                               12

    Austria                                                                        12

    Polonia                                                                        21

    Portugalia                                                                    12

    România                                                                      15

    Slovenia                                                                      7

    Slovacia                                                                       9

    Finlanda                                                                      9

    Suedia                                                                                     12

    Regatul Unit                                                               24

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare încheierii mandatului membrilor actuali ai Comitetului Regiunilor.

    Adoptată la Bruxelles,

                                                                           Pentru Consiliu

                                                                           Președintele

    [1]               Comitetul Regiunilor, R/CdR 137/2010 fin, recomandări adresate Comisiei Europene și Consiliului cu privire la viitoarea componență a Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene, 6 octombrie 2010.

    [2]               CdR 137/2010 fin.

    Top