Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0259

    REGULAMENT AL CONSILIULUI privind suspendarea temporară a taxelor din Tariful vamal comun asupra importurilor anumitor produse industriale în Insulele Canare Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind suspendarea temporară a taxelor din Tariful vamal comun asupra importurilor anumitor produse industriale în Insulele Canare

    /* COM/2011/0259 final - CNS 2011/0111 */

    52011PC0259

    REGULAMENT AL CONSILIULUI privind suspendarea temporară a taxelor din Tariful vamal comun asupra importurilor anumitor produse industriale în Insulele Canare Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind suspendarea temporară a taxelor din Tariful vamal comun asupra importurilor anumitor produse industriale în Insulele Canare /* COM/2011/0259 final - CNS 2011/0111 */


    EXPUNERE DE MOTIVE

    Contextul propunerii

    Motivele și obiectivele propunerii

    Guvernul Regatului Spaniei a solicitat, în numele autorităților Comunității Autonome a Insulelor Canare, o prelungire a regimului curent de suspendări tarifare la importul anumitor produse industriale. Aceste măsuri urmăresc creșterea competitivității operatorilor economici locali, asigurând astfel ocuparea mai stabilă a forței de muncă din aceste insule.

    Contextul general

    Insulele Canare fac parte dintre regiunile ultraperiferice ale Uniunii Europene, pentru care au fost prevăzute măsuri speciale, conform Articolului 349 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în vederea surmontării handicapurilor economice de care suferă aceste regiuni din cauza poziției lor geografice.

    Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii

    Prin Regulamentul (UE) nr. 973/2010 al Consiliului din 25 octombrie 2010 au fost introduse prevederi similare pentru Azore și Madeira, regiunile autonome ale Republicii Portugalia.

    Coerența cu celelalte politici și obiective ale Uniunii

    Prezenta propunere este în acord cu politicile Uniunii, în special în domeniul comerțului internațional, al concurenței, întreprinderilor, dezvoltării și relațiilor externe.

    Consultarea părților interesate și evaluarea impactului

    Consultarea părților interesate

    Au fost consultați membrii grupului de experți pentru „economie tarifară” al Comisiei, care nu au avut nici o obiecție de natură economică împotriva suspendărilor propuse.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

    Evaluarea impactului

    Nu a fost realizată evaluarea impactului, datorită aplicării generalizate a măsurilor propuse.

    Elementele juridice ale propunerii

    Rezumatul acțiunii propuse

    Suspendarea propusă a taxelor din Tariful vamal comun le permite operatorilor economici locali din Insulele Canare să importe fără taxe vamale o serie de materii prime, părți, componente și mijloace de producție. Pentru a evita utilizarea frauduloasă sau modificarea fluxurilor comerciale tradiționale, se prevede ca utilizarea finală a produselor care beneficiază de suspendarea taxelor vamale să fie supusă controlului.

    Mai mult, va trebui ca mijloacele de producție să fie utilizate de societățile locale din insule pentru o perioadă de cel puțin doi ani înainte de a putea fi vândute liber altor societăți situate în alte părți ale teritoriului vamal al Uniunii Europene.

    Pentru a beneficia de suspendarea taxelor vamale, materiile prime, părțile și componentele vor trebui să fie utilizate în scopuri de transformare industrială și întreținere în Insulele Canare.

    Temeiul juridic

    Articolul 349 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    Principiul subsidiarității

    Propunerea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

    Principiul proporționalității

    Propunerea respectă principiul proporționalității din următoarele motive:

    Acest tip de acțiune este utilizat în mod regulat ca instrument de consolidare a competitivității operatorilor economici. Impunerea controlării utilizării finale, în conformitate cu dispozițiile Codului vamal comunitar și cu normele de aplicare a acestuia, este o procedură consacrată în acest context și nu impune sarcini administrative suplimentare semnificative nici autorităților regionale și locale și nici operatorilor economici.

    Alegerea instrumentelor

    Instrumentele propuse: regulament.

    Pentru implementarea acestui gen de măsuri tratatul nu permite utilizarea altor tipuri de instrumente.

    Implicațiile bugetare

    Propunerea are implicații asupra bugetului Uniunii, din moment ce suspendarea taxelor vamale conduce la o pierdere a veniturilor din resursele proprii ale Uniunii.

    2011/0111 (CNS)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    privind suspendarea temporară a taxelor din Tariful vamal comun asupra importurilor anumitor produse industriale în Insulele Canare

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 349,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Parlamentului European[1],

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[2],

    având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[3]

    hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

    întrucât:

    (1) Conform Regulamentului (CE) nr. 704/2002 al Consiliului din 25 martie 2002 privind suspendarea temporară a drepturilor autonome din Tariful vamal comun la importul unui anumit număr de produse industriale, precum și deschiderea și modul de gestionare a contingentelor tarifare comunitare autonome la importul anumitor produse pescărești în Insulele Canare[4], suspendarea taxelor vamale prevăzute în Tariful vamal comun pentru anumite mijloace de producție cu destinație comercială sau industrială va expira la 31 decembrie 2011.

    (2) În septembrie 2010, guvernul Spaniei a solicitat, în numele guvernului Insulelor Canare, prelungirea suspendării taxelor vamale autonome din Tariful vamal comun pentru un număr de produse, în conformitate cu articolul 349 din tratat. Cererea a fost justificată prin faptul că, din cauza depărtării respectivelor insule, operatorii economici suferă importante handicapuri economice, cu efecte negative asupra tendințelor demografice, asupra ocupării forței de muncă și asupra evoluției sociale și economice.

    (3) Sectorul industrial din Insulele Canare, ca și sectorul construcțiilor, a fost puternic afectat de recenta criză economică. Prăbușirea sectorului de construcții a antrenat contracția tuturor sectoarelor auxiliare care depind de acesta. Condițiile financiare nefavorabile au afectat serios numeroase sectoare economice. Mai mult, creșterea bruscă a șomajului în Spania a agravat scăderea cererii interne, inclusiv a cererii de produse industriale.

    (4) În ultimii zece ani, rata șomajului din Insulele Canare a depășit în mod constant media națională a Spaniei și, începând din 2009, Comunitatea Autonomă a înregistrat cel mai înalt nivel al șomajului din întreaga țară[5] În plus, mai mult de jumătate din producția industrială a Insulelor Canare este consumată în Insule, un lucru deosebit de grav dacă ținem cont de faptul că cererea de acolo a fost mai puternic afectată.

    (5) Astfel, pentru a asigura perspective pe termen lung pentru investitori și pentru a permite operatorilor economici să își redreseze activitățile industriale și comerciale până la un nivel care să stabilizeze mediul economic și social al insulelor, este oportun să se prelungească în totalitate suspendarea taxelor vamale prevăzute în Tariful vamal comun pentru anumite bunuri prevăzute în anexa II și în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 704/2002, pentru o perioadă de 10 ani.

    (6) În plus, în același context autoritățile spaniole au solicitat suspendarea taxelor vamale prevăzute în Tariful vamal comun pentru încă patru produse, încadrate la codurile NC 3902 10 00, 3903 11 00, 3906 10 00 și 4805 00 00. Această solicitare a fost acceptată, întrucât aceste măsuri de suspendare vor consolida economia Insulelor Canare.

    (7) Pentru a garanta că doar operatorii economici de pe teritoriul Insulelor Canare beneficiază de aceste măsuri, suspendarea trebuie condiționată de utilizarea finală a acestor produse în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar[6] și cu Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar[7].

    (8) Este necesar să i se atribuie Comisiei competențe de executare care să-i permită să retragă temporar suspendarea, în cazul devierii fluxurilor comerciale sau pentru a asigura condiții uniforme de implementare a prezentului regulament. Aceste competențe trebuie să fie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie[8].

    (9) În vederea asigurării continuității față de măsurile stabilite de Regulamentul (CE) nr. 704/2002, este necesar ca măsurile prevăzute de prezentul regulament să se aplice începând cu 1 ianuarie 2012.

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Taxele vamale aplicabile în conformitate cu Tariful vamal comun la importul în Insulele Canare de mijloace de producție cu destinație comercială sau industrială încadrate la codurile NC enumerate în anexa I, actualizată prin modificările ulterioare ale Regulamentului (CEE) nr. 2658/87[9], se suspendă în totalitate de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021.

    Aceste mărfuri se utilizează de către operatorii economici din Insulele Canare pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni după punerea în liberă circulație, în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 și cu Regulamentul (CEE) nr. 2454/93.

    Articolul 2

    Taxele vamale aplicabile în conformitate cu Tariful vamal comun la importul de materii prime, părți și componente încadrate la codurile NC din anexa II, actualizată prin modificările ulterioare ale Regulamentului (CEE) nr. 2658/87, și utilizate în Insulele Canare pentru transformări industriale sau întreținere se suspendă în totalitate de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021.

    Articolul 3

    Suspendarea taxelor vamale menționată la articolele 1 și 2 este condiționată de utilizarea finală în conformitate cu articolele 21 și 82 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 și de controalele prevăzute la articolele 291‑300 din Regulamentul (CEE) nr. 2454/93.

    Articolul 4

    1.           În cazul în care Comisia are motive să considere că o suspendare prevăzută în prezentul regulament a condus la devierea fluxurilor comerciale pentru un anumit produs, aceasta poate să adopte acte de punere în aplicare prin care să retragă temporar suspendarea pentru o durată care să nu depășească douăsprezece luni. Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 5.

    Taxele vamale la importul produselor pentru care suspendarea a fost retrasă temporar sunt acoperite de o garanție, iar punerea în liberă circulație a produselor în cauză în Comunitatea Insulelor Canare este condiționată de furnizarea unei astfel de garanții.

    2.           Înainte de expirarea termenului de 12 luni prevăzut la alineatul (1) trebuie luată o decizie de menținere sau de retragere a suspendării. Dacă suspendarea este retrasă, contravaloarea taxelor vamale acoperite de garanție va fi percepută cu titlu definitiv.

    3.           Dacă în perioada de douăsprezece luni nu s-a adoptat nicio decizie definitivă în conformitate cu alineatul (2), garanțiile constituite se eliberează.

    Articolul 5

    1.           Comisia este asistată de Comitetul Codului Vamal, instituit în temeiul articolului 247a alineatul (1) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92. Este vorba de un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011[10].

    2.           Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    Articolul 6

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Acesta se aplică de la 1 ianuarie 2012.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

                                                                           Pentru Consiliu

                                                                           Președintele

    ANEXA I

    Mijloace de producție cu destinație comercială sau industrială ce cad sub incidența codurilor NC[11]:

    4011 20 || 8450 20 || 8522 90 80 || 9006 53 80

    4011 30 || 8450 90 || 8523 21 || 9006 59

    4011 61 || 8469 00 91 || 8523 29 33 || 9007 19

    4011 62 || 8472 10 || 8523 29 39 || 9007 20

    4011 63 || 8472 30 || 8523 29 90 || 9008 20

    4011 69 || 8472 90 10 || 8523 40 99 || 9008 30

    4011 92 || 8472 90 70 || 8523 51 99 || 9008 40

    4011 93 || 8473 10 19 || 8523 59 99 ||

    4011 94 || 8473 40 18 || 8523 80 99 ||

    4011 99 || 8501 10 10 || 8525 50 || 9010 10

    5608 || 8501 10 91 || 8525 80 11 || 9010 50

    6403 40 || 8501 10 93 || 8525 80 19 || 9011 10 90

    6403 51 05 || 8501 10 99 || 8526 10 || 9011 20 90

    6403 59 05 || 8501 20 || 8526 91 20 || 9011 80

    6403 91 05 || 8501 31 || 8526 91 80 || 9011 90 90

    6403 99 05 || 8501 32 || 8542 31 10 || 9012 10 90

    8415 10 10 || 8501 33 || 8542 32 10 || 9012 90 90

    8415 10 90 || 8501 34 || 8542 39 10 || 9030 10

    8415 20 || 8501 40 20 || 8701 10 || 9030 20 91

    8415 81 || 8501 40 80 || 8701 20 || 9030 31

    8415 82 || 8501 51 || 8701 90 90 || 9030 33

    8415 83 || 8501 52 20 || 8702 || 9106

    8415 90 || 8501 52 30 || 8704 21 31 || 9107

    8418 30 80 || 8501 52 90 || 8704 21 39 || 9207 10

    8418 40 80 || 8501 53 50 || 8704 21 91 || 9207 90

    8418 50 || 8501 53 81 || 8704 21 99 || 9506 91 90

    8418 61 || 8501 53 94 || 8704 22 || 9507 10

    8418 69 || 8501 53 99 || 8704 23 || 9507 20 90

    8418 91 || 8501 61 20 || 8704 31 31 || 9507 30

    8418 99 || 8501 61 80 || 8704 31 39 ||

    8427 || 8501 62 || 8704 31 91 ||

    8431 20 || 8501 63 || 8704 31 99 ||

    8443 31 91 || || ||

    8443 32 10 || 8501 64 || 8704 32 ||

    8443 32 91 || || ||

    8443 32 99 || 8518 40 30 || 8704 90 ||

    8443 39 10 || || ||

    8443 39 39 || 8518 90 || 8705 ||

    8443 99 10 || 8519 20 || 9006 10 ||

    8450 11 90 || 8519 81 51 || ||

    8450 12 || 8521 10 95 || 9006 30 ||

    8450 19 || 8522 90 49 || 9006 52 ||

    ANEXA II

    Materii prime, părți și componente utilizate în scopuri agricole, pentru transformare industrială sau întreținere, încadrate la codurile NC[12]:

    3901 || 4810 22 10 || 5501 ||

    3902 10 || 4810 22 90 || 5502 ||

    3903 11 || 4810 29 || 5503 || 8706

    3904 10 || 4810 31 || 5504 || 8707

    3906 10 || 4810 32 || 5505 10 || 8708

    4407 21 10 || 4810 92 || 5505 20 || 8714 11

    4407 21 91 || 4810 99 10 || 5506 || 8714 19

    4407 22 10 || 4810 99 90 || 5507 || 8714 91

    4407 22 91 || 5108 || 5508 10 10 || 8714 92

    4407 25 10 || 5110 || 5508 20 10 || 8714 93

    4407 25 30 || 5111 11 || 5509 || 8714 94

    4407 25 50 || 5111 19 10 || 5510 || 8714 95

    4407 26 10 || 5111 19 90 || 5512 || 8714 96

    4407 26 30 || 5111 20 || 5513 || 8714 99

    4407 26 50 || 5111 30 || 5514 || 9002 90

    4407 29 15 || 5111 90 10 || 5515 || 9006 91

    4407 29 20 || 5111 90 91 || 5516 || 9007 91

    4407 29 25 || 5111 90 93 || 6001 || 9007 92

    4407 29 45 || 5111 90 99 || 6002 40 || 9008 90

    4407 29 83 || 5112 11 || 6002 90 || 9010 90

    4407 29 85 || 5112 19 || 6217 90 || 9104

    4407 99 40 || 5112 20 || 6305 10 10 || 9108

    4410 || 5112 30 || 6305 10 90 || 9109 11

    4412 || 5112 90 || 6305 20 || 9109 19

    || 5205 || 6305 32 || 9109 90

    || 5208 || 6305 33 || 9110 11 10

    || 5209 || 6305 39 || 9110 11 90

    || 5210 || 6305 90 || 9110 12

    || 5212 || 6309 || 9110 19

    || 5401 10 12 || 6406 || 9110 90

    || 5401 10 14 || 7601 || 9111

    || 5401 20 10 || 8517 70 90 || 9112

    4803 || 5402 || 8529 10 80 || 9114

    4804 || 5403 || 8529 10 95 ||

    4805 || 5404 11 || 8529 90 ||

    4810 13 || 5404 90 || ||

    4810 14 || 5407 || ||

    4810 19 10 || 5408 || ||

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ PENTRU PROPUNERILE CU IMPLICAȚII BUGETARE STRICT LIMITATE LA VENITURI

    1.           TITLUL PROPUNERII:

    Propunere de Regulament al Consiliului de suspendare temporară a taxelor autonome din Tariful vamal comun la importul anumitor produse industriale în Insulele Canare

    2.           LINII BUGETARE:

    Capitolul și articolul: capitolul 12, articolul 120.

    Suma înscrisă în buget pentru exercițiul financiar 2011: 16 653 700 000 EUR

    3.           IMPLICAȚII FINANCIARE

    ¨      Propunerea nu are implicații financiare

    X       Propunerea nu are implicații financiare asupra cheltuielilor, dar are implicații financiare asupra veniturilor — efectul este următorul:

    (milioane EUR cu o zecimală)

    || ||

    Linie bugetară || Venituri[13] || Perioadă, începând cu zz/ll/aaaa ||  [Anul 2012-2021]

    Articolul 120 || Implicații asupra resurselor proprii || 01/01/2012 - 31/12/2021 || -2,2/an

    4.           MĂSURI ANTIFRAUDĂ

    Controlul utilizării finale a tuturor produselor care fac obiectul prezentului regulament al Consiliului se va efectua în conformitate cu articolele 291‑300 din Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Codului Vamal Comunitar.

    5.           ALTE OBSERVAȚII

    Pentru a permite operatorilor economici luarea unor decizii de investiții pe termen lung, suspendările trebuie să rămână în vigoare timp de 10 ani.

    Această măsură înlocuiește măsurile introduse de Regulamentul (CE) nr. 704/2002 al Consiliului, care expiră la 31.12.2011.

    Costul estimat al operațiunii

    Pe baza informațiilor furnizate de către autoritățile regionale, impactul pierderii de venituri rezultate din aplicarea prezentului regulament poate fi estimat la 2,96 milioane EUR (valoare brută, inclusiv cheltuielile de colectare) x 0,75 = 2,22 milioane EUR/an în perioada 1.1.2012 - 31.12.2021.

    Pierderea de venituri din resursele proprii tradiționale se compensează din contribuțiile statelor membre vărsate pe baza venitului național brut.

    [1]               Avizul din … 2011 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    [2]               JO C , , p. .

    [3]               JO C , , p. .

    [4]               JO L 111, 26.4.2002, p. 1.

    [5]               Eurostat: Statistici regionale – Rata șomajului, pe regiuni NUTS 2, 1999-2009

    [6]               JO L 302, 19.10.1992, p.1.

    [7]               JO L 253, 11.10.1993, p.1.

    [8]               JO L 55, 28.02.2011, p. 13.

    [9]               JO L 256, 07.09.1987, p. 1.

    [10]             JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

    [11]             Astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 861/2010 al Comisiei din 5 octombrie 2010 de modificare a anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (JO L 284, 29.10.2010, p. 1).

    [12]             Astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 861/2010 al Comisiei din 5 octombrie 2010 de modificare a anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (JO L 284, 29.10.2010, p. 1).

    [13]             În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe agricole, taxe pentru zahăr, taxe vamale), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea a 25% cheltuieli de colectare.

    Top