Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0515

    Completare la propunerea COM (2010) 459 de REGULAMENT (UE) NR. .../2010 AL CONSILIULUI privind măsuri restrictive împotriva Iranului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 423/2007

    /* COM/2010/0515 final - NLE 2010/0240 */

    52010PC0515

    /* COM/2010/0515 final - NLE 2010/0240 */ Completare la propunerea COM (2010) 459 de REGULAMENT (UE) NR. .../2010 AL CONSILIULUI privind măsuri restrictive împotriva Iranului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 423/2007


    [pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

    Bruxelles, 21.9.2010

    COM(2010) 515 final

    2010/0240 (NLE)

    Completare la propunerea COM ( 2010) 459 de

    REGULAMENT (UE) NR. .../2010 AL CONSILIULUI

    privind măsuri restrictive împotriva Iranului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 423/2007

    (prezentat în comun de Comisie și de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate)

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. La 31 august 2010, Comisia și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat împreună o propunere de Regulament al Consiliului privind măsuri restrictive împotriva Iranului [COM(2010)459], care ar trebui să pună în aplicare o serie de măsuri prevăzute în Decizia 2010/413/PESC din 26 iulie 2010 și să înlocuiască Regulamentul (CE) nr. 423/2007 al Consiliului.

    2. În expunerea de motive a propunerii se menționa faptul că se va prezenta, într-un document separat, o propunere suplimentară privind lista de bunuri și tehnologii-cheie din sectoarele petrolier și gazifer menționate la articolul 8 din propunerea de regulament, care va figura în anexa VI la regulament.

    3. Lista de bunuri și tehnologii-cheie din sectoarele petrolier și gazifer menționată la articolul 8 ar trebui să cuprindă echipamente, materiale, produse software și tehnologii esențiale și indispensabile pentru explorarea, producția, rafinarea și lichefierea din sectoarele petrolier și gazifer din Iran. Lista ar trebui să conțină parametrii tehnici care să permită clarificarea domeniului de aplicare a controlului și ar trebui să evite suprapunerea cu listele care figurează la anexele I, II și IV.

    4. Comisia și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate propun includerea echipamentelor și a tehnologiilor menționate în prezenta propunere în anexa VI la viitorul regulament.

    2010/0240 (NLE)

    Completare la propunerea COM (2010) 459 de

    REGULAMENT (UE) NR. .../2010 AL CONSILIULUI

    privind măsuri restrictive împotriva Iranului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 423/2007

    ANEXA VI

    Lista echipamentelor și a tehnologiilor – cheie menționate la articolul 8

    Note generale

    1. Interdicțiile incluse în prezenta anexă nu devin inoperante în cazul exportului de bunuri care nu sunt interzise (inclusiv de instalații), dar care conțin una sau mai multe componente interzise, atunci când componenta sau componentele respective constituie elementul principal al acestor bunuri și pot fi practic demontate sau folosite în alte scopuri.

    N.B.: Pentru a stabili dacă componenta sau componentele interzise sunt considerate element principal, este necesară evaluarea factorilor de cantitate, valoare și know-how tehnologic implicați, precum și a altor circumstanțe speciale care pot face din componenta sau componentele interzise elementul principal al bunurilor achiziționate.

    2. Bunurile care figurează în prezenta anexă pot fi atât produse noi, cât și produse deja utilizate.

    Note generale privind tehnologia (NGT)

    1. „Tehnologia” „necesară” pentru „dezvoltarea”, „producția” sau „utilizarea” produselor care fac obiectul interdicției rămâne supusă interdicției chiar și atunci când se aplică unor bunuri care nu sunt interzise.

    3. Interdicțiile nu se aplică „tehnologiei” minime necesare pentru instalarea, exploatarea, întreținerea (verificarea) și repararea bunurilor care nu sunt interzise sau al căror export a fost autorizat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 423/2007 sau cu prezentul regulament.

    4. Interdicțiile referitoare la transferurile de „tehnologie” nu se aplică nici cunoștințelor care țin de „domeniul public”, nici „cercetării științifice fundamentale” și nici cunoștințelor minime necesare pentru solicitarea de brevete.

    EXTRACțIA șI PRODUCțIA DE țIțEI șI GAZE NATURALE

    1.A Echipamente

    1. Echipamente, vehicule, vase și aeronave de explorare geofizică special adaptate pentru a obține date pentru explorarea petrolului și a gazelor, împreună cu componentele special concepute pentru acestea.

    2. Senzori special concepuți pentru operațiuni care se desfășoară în puțuri de petrol și de gaze, inclusiv senzori utilizați pentru măsurare în timpul forării și echipamentele aferente special concepute pentru recepționarea și stocarea datelor transmise de astfel de senzori.

    3. Echipamente de forare concepute pentru a fora în formațiuni stâncoase în scopul explorării sau al producției de petrol, gaze și alte hidrocarburi naturale.

    4. Trepane, prăjini de foraj, prăjini grele, dispozitive de centrare, tubulatură de foraj și alte echipamente special concepute spre a fi utilizate pentru și cu echipamente de foraj în puțuri de petrol și de gaze.

    5. Guri de sondă, prevenitoare de erupție și capete de erupție, precum și componentele special concepute pentru acestea, care respectă specificațiile API și ISO și care sunt utilizate pentru puțurile de petrol și de gaze.

    Note tehnice:

    a. Prevenitorul de erupție este un dispozitiv folosit, de obicei, la suprafață (sau, în cazul forărilor subacvatice, pe fundul mării) în timpul forării pentru a preveni scurgerile necontrolate de petrol și/sau gaze din puț.

    b. Capul de erupție este un dispozitiv folosit, de obicei, pentru a controla trecerea unor fluide din puț atunci când această etapă s-a încheiat și a început etapa de producție a petrolului și a gazelor.

    c. „Specificațiile API și ISO” la care se face referire sunt specificațiile 6A, 16A, 17D și 11IW ale American Petroleum Institute și/sau specificațiile10423 și 13533 ale Organizației Internaționale de Standardizare pentru prevenitoare de erupție, guri de sondă și capete de erupție utilizate pentru puțurile de petrol și de gaze.

    6. Platforme de forare și de producție pentru țiței și gaze naturale.

    7. Nave și barje care conțin echipamente de forare și/sau echipamente de prelucrare a petrolului, folosite pentru producția de petrol, gaze sau alte materiale naturale inflamabile.

    8. Supape de siguranță pentru utilizare în profunzime care respectă specificațiile API și ISO special concepute pentru a fi utilizate pentru puțurile de petrol și de gaze.

    Notă tehnică:

    „Specificațiile API și ISO” la care se face referire sunt specificația 14A a American Petroleum Institute și/sau specificația 10432 a Organizației Internaționale de Standardizare pentru supape de siguranță utilizate pentru puțurile de petrol și/sau de gaze.

    9. Separatoare de lichide/gaze care respectă specificația API 12J, special concepute pentru prelucrarea producției dintr-un puț de petrol sau de gaze, pentru a separa lichidele petroliere de apă și gazele de lichide.

    10. Robinete pentru conducte care respectă specificațiile API și ISO folosite pentru sistemele de transport prin conductă din sectoarele petrolier și gazifer.

    Notă tehnică:

    „Specificațiile API și ISO” la care se face referire sunt specificațiile 6D și 6DSS ale American Petroleum Institute și/sau specificațiile 14313 și 14723 ale Organizației Internaționale de Standardizare pentru robinetele de conducte.

    11. Pompele și compresoarele de gaz special concepute pentru a fi folosite în faza de prelucrare primară și transportare a țițeiului și a gazelor naturale, precum și componentele special concepute pentru acestea.

    1.B Echipamente de testare și control

    1. Echipamente special concepute pentru eșantionarea, testarea și analizarea proprietăților noroiului de foraj, a produselor de cimentare a puțurilor de petrol și a altor materiale special concepute și/sau formulate pentru a fi folosite la puțurile de petrol și de gaze.

    2. Echipamente special concepute pentru eșantionarea, testarea și analizarea proprietăților rocilor, ale lichidelor, ale gazelor sau ale altor materiale extrase dintr-un puț de petrol și/sau de gaze fie în timpul forării, fie după forare, sau care provin din instalațiile de prelucrare primară atașate.

    3. Echipamente special concepute pentru colectarea și interpretarea informațiilor referitoare la condiția fizică și mecanică a unui puț de petrol și/sau de gaz și pentru identificarea proprietăților in situ ale formațiunii stâncoase și a zăcământului.

    1.C Materiale

    1. Noroiul de foraj, aditivii noroiului de foraj și componentele acestora special concepute pentru stabilizarea puțurilor de petrol și de gaz în timpul forării în vederea recuperării detritusului la suprafață și pentru a lubrifia și a răci utilajele de foraj din puț.

    2. Ciment și alte materiale care respectă specificațiile API și ISO destinate utilizării în puțurile de petrol și de gaze.

    Notă tehnică:

    „Specificațiile API” la care se face referire sunt specificația 10A a American Petroleum Institute sau specificația 10426 a Organizației Internaționale de Standardizare pentru produsele folosite la cimentarea puțurilor de petrol și a altor materiale special concepute și/sau formulate pentru cimentarea puțurilor de petrol și de gaze.

    3. Substanțe anticorozive, substanțe de protecție, agenți de distrugere a spumei și alte substanțe chimice special concepute pentru a fi utilizate pentru foraj și pentru prelucrarea primară a petrolului extras dintr-un puț de petrol și/sau de gaze.

    1.D. Produse software

    1. Produse software special concepute pentru a colecta și interpreta informații menționate în studii seismice, electromagnetice, magnetice și de gravitate destinate stabilirii potențialului de producție pentru petrol sau gaze.

    2. Produse software special concepute pentru stocarea, analizarea și interpretarea informațiilor obținute în timpul procesului de forare și a celui de producție în vederea evaluării caracteristicilor fizice și a comportamentului zăcămintelor de petrol și gaze.

    3. Produse software special concepute pentru a fi utilizate în producția de petrol și în instalațiile de prelucrare sau în subunitățile specifice ale unor astfel de instalații.

    1.E. Tehnologii

    1. Tehnologiile-cheie necesare pentru explorarea, testarea, producția, prelucrarea primară și transportarea petrolului și a gazelor în stare naturală.

    RAFINARE șI LICHEFIERE

    2.A Echipamente

    1. Schimbătoare de căldură și componente special concepute pentru acestea, după cum urmează:

    a. schimbătoare de căldură în plăci al căror raport suprafață/volum este mai mare de 500 m2/m3, special concepute pentru răcirea preliminară a gazelor naturale;

    b. schimbătoare de căldură cu serpentină special concepute pentru lichefierea sau subrăcirea gazelor naturale.

    2. Pompe criogenice pentru transportul agenților la o temperatură mai mică de – 120 ºC, a căror capacitate de transport depășește 500 m3/h și componentele special concepute pentru acestea.

    3. „Coldbox” și echipamente pentru „coldbox” care nu sunt menționate la 2.A1.

    Notă tehnică:

    Echipamentele pentru „coldbox” se referă la o construcție special concepută, specifică pentru instalațiile de GNL, care cuprinde procesul de lichefiere. „coldbox”-ul cuprinde schimbătoare de căldură, instalații de conducte, precum și alte instrumente și izolatori termici. Temperatura în interiorul „coldbox”-ului este de aproximativ – 120 ºC (condiții necesare pentru condensarea gazelor naturale). Funcția „coldbox”-ului este izolarea termică a echipamentului descris mai sus.

    4. Echipamente pentru terminalele de transportare a gazelor lichefiate a căror temperatură este mai mică de –120 ºC și componentele special concepute pentru acestea.

    5. Conductă de transfer flexibilă sau neflexibilă al cărei diametru nu depășește 50 mm pentru transportul agenților cu temperaturi mai mici de –120 ºC.

    6. Nave maritime special concepute pentru transportul de GNL.

    7. Instalații de cocsificare și de rafinare a petrolului pentru izomerizarea fracțiunilor C5-C6 și instalații de rafinare pentru alchilarea olefinelor ușoare în vederea obținerii unei cifre octanice mai bune pentru fracțiunile de hidrocarburi.

    8. Instalații electrostatice de desalinare special concepute pentru a îndepărta impuritățile, cum ar fi sărurile, substanțele solide și apa din țiței, și componentele special concepute pentru acestea.

    9. Toate instalațiile de cracare, inclusiv instalațiile de hidrocracare, special concepute pentru conversia motorinei sub vid, precum și componentele special concepute pentru acestea.

    10. Aparate de hidrogenare special concepute pentru desulfurarea benzinei și a kerosenului, precum și componentele special concepute pentru acestea.

    11. Aparate de reformare catalitică special concepute pentru a transforma benzina desulfurată în benzină cu cifră octanică ridicată, precum și componentele special concepute pentru acestea.

    Notă tehnică:

    Reformarea catalitică conține nu numai platformarea, ci și izomerizarea.

    12. Pompe special concepute pentru transportul țițeiului și al produselor secundare, cu o capacitate de cel puțin 50 m3/h, precum și componentele special concepute pentru acestea.

    13. Țevi cu diametrul exterior de cel puțin 0,2 mm fabricate din unul dintre materialele următoare:

    a. oțel inoxidabil care conține cel puțin 23% din greutate crom;

    b. oțel inoxidabil cu o limită de elasticitate minimă de cel puțin 210 N/mm2;

    c. oțel inoxidabil și aliaje de nichel cu un „indice de rezistență la coroziunea în puncte” („pitting”) mai mare de 33.

    Note tehnice:

    1) „limita de elasticitate” este un stres mecanic de la care începe deformarea plastică a unui material;

    2) „indicele de rezistență la coroziunea în puncte”(Pitting Resistance Equivalent-PRE) caracterizează rezistența la coroziune a oțelului inoxidabil și a aliajelor de nichel la coroziunea sub formă de puncte sau fisuri. Rezistența la coroziunea în puncte a oțelului inoxidabil și a aliajelor de nichel este determinată, în primul rând, de compoziția acestora, și anume: crom, molibden și azot. Formula de calcul pentru PRE este următoarea: PRE = Cr + 3,3% Mo + 30% N.

    14. „Curățitoare” și componente special concepute pentru acestea:

    Notă tehnică:

    Curățitorul este un dispozitiv folosit, de obicei, pentru curățarea și controlarea interiorului unei conducte (nivelul de coroziune sau formarea de fisuri); curățitorul este propulsat prin presiunea produsului din conductă.

    15. Dispozitive de lansare și de prindere a curățitorului pentru integrarea sau îndepărtarea acestuia.

    16. Rezervoare pentru depozitarea țițeiului și a produselor secundare, al căror volum depășește 1000 m3 (1 000 000 de litri) după cum urmează, precum și componentele special concepute pentru acestea.

    a. rezervoare cu acoperiș fix;

    b. rezervoare cu acoperiș flotant.

    17. Conducte subacvatice flexibile special concepute pentru transportarea hidrocarburilor și a fluidelor de injecție, a apei sau a gazelor, cu diametrul mai mare de 50mm.

    18. Conductă flexibilă pentru presiune ridicată folosită pentru aplicații de suprafață și subacvatice.

    19. Echipamente de izomerizare special concepute pentru producția de benzină cu cifră octanică ridicată pe bază de hidrocarburi ușoare.

    2.B Materiale

    1. Monoetilenglicol (Nr. CAS: 107-21-1)

    2. N-Metilpirolidonă (Nr. CAS: 872-50-4)

    3. Zeoliți naturali sau sintetici special concepuți pentru cracarea catalitică fluidă.

    4. Catalizatori pentru cracarea și conversia hidrocarburilor, după cum urmează:

    a. metal unic (din grupa platinei) pe suport de tip alumină sau zeolit, special conceput pentru procesul de reformare catalitică;

    b. combinații de metale (platină combinată cu alte metale nobile) pe suport de tip alumină sau zeolit, special concepute pentru procesul de reformare catalitică;

    c. catalizatori cu cobalt și nichel dopați cu molibden pe suport de tip alumină sau zeolit, special concepuți pentru procesul de desulfurare catalitică;

    d. catalizatori cu paladiu, crom și wolfram pe suport de tip alumină sau zeolit, special concepuți pentru procesul de hidrocracare catalitică.

    5. Aditivi pentru benzină special concepuți pentru a mări cifra octanică a benzinei.

    Notă:

    Acest punct include etil terț butil eter (ETBE) și metil terț butil eter (MTBE).

    2.C Echipamente de testare și control

    1. Echipament special conceput pentru testarea și analizarea calității (a proprietăților) țițeiului și a produselor secundare.

    2. Sisteme de control de interfață special concepute pentru controlarea și optimizarea procesului de desalinare.

    2.D Produse software

    1. Produse software special concepute pentru a fi utilizate în instalațiile GNL sau în subunitățile specifice ale unor astfel de instalații.

    2. Produse software special concepute pentru dezvoltarea, producția și utilizarea instalațiilor de rafinare a petrolului (inclusiv a subunităților acestora).

    2.E Tehnologii

    1. Tehnologii pentru purificarea gazelor naturale brute.

    2. Tehnologii pentru lichefierea gazelor naturale, inclusiv tehnologia necesară pentru dezvoltarea, producția și utilizarea instalațiilor GNL.

    3. Tehnologii pentru transportul de gaz natural lichefiat.

    4. Tehnologii necesare pentru dezvoltarea, producția sau utilizarea navelor maritime special concepute pentru transportul gazului natural lichefiat.

    5. Tehnologii necesare pentru dezvoltarea, producția și utilizarea unei rafinării.

    6. Tehnologii pentru depozitarea țițeiului și a produselor secundare.

    7. Tehnologii pentru conversia olefinei ușoare în benzină.

    8. Tehnologii de platformare și izomerizare.

    9. Tehnologii de cracare termică.

    10. Tehnologia Claus pentru desulfurarea gazelor.

    ___

    Top