Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008TA1205(014)

    Raportul privind conturile anuale ale Agenției Europene a Căilor Ferate pentru exercițiul financiar 2007, însoțit de răspunsurile agenției

    JO C 311, 5.12.2008, p. 92–99 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.12.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 311/92


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Agenției Europene a Căilor Ferate pentru exercițiul financiar 2007, însoțit de răspunsurile agenției

    (2008/C 311/14)

    CUPRINS

    1-2

    INTRODUCERE

    3-6

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    7-11

    OBSERVAȚII

    Tabelele 1-4

    Răspunsurile agenției

    INTRODUCERE

    1.

    Agenția Europeană a Căilor Ferate (denumită în continuare „agenția”) a fost instituită prin Regulamentul (CE) nr. 881/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 (1). Obiectivul agenției este de a crește nivelul de interoperabilitate a sistemelor feroviare și de a dezvolta o abordare comună privind siguranța pentru a contribui la crearea unui sector feroviar european mai competitiv care să garanteze un înalt nivel de siguranță.

    2.

    În tabelul 1 sunt prezentate în mod sintetic competențele și activitățile agenției. În tabelele 2, 3 și 4 sunt prezentate, în scop informativ, date cheie sintetizate din situațiile financiare întocmite de agenție pentru exercițiul financiar 2007.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    Această declarație este adresată Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu articolul 185 alineatul(2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 (2); declarația a fost întocmită în urma examinării conturilor agenției, astfel cum se prevede la articolul 248 din Tratatul de instituire a Comunității Europene.

    4.

    Conturile agenției pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2007 (3) au fost întocmite de către directorul executiv al acesteia, în temeiul articolului 39 din Regulamentul (CE) nr. 881/2004, și trimise Curții, care trebuie să emită o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea acestor conturi, precum și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente.

    5.

    Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice IFAC și ISSAI (4), în măsura în care acestea sunt aplicabile în contextul Comunității Europene. Auditul a fost planificat și efectuat astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă conform căreia conturile sunt fiabile, iar operațiunile subiacente sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Curtea a obținut astfel o bază rezonabilă pentru declarația exprimată în continuare:

    Fiabilitatea conturilorConturile agenției pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2007 sunt fiabile, sub toate aspectele semnificative.Legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacenteOperațiunile subiacente conturilor anuale ale agenției sunt, per ansamblu, conforme cu legile și reglementările în vigoare.Fără a formula rezerve cu privire la declarațiile prezentate anterior, Curtea atrage atenția asupra observațiilor exprimate la punctele 7 și 8.

    OBSERVAȚII

    7.

    Bugetul definitiv al agenției pentru exercițiul 2007 s-a ridicat la 16,6 milioane de euro (în care se include o rezervă de 1,9 milioane de euro), în comparație cu cele 14,4 milioane de euro alocate pentru 2006. Creditele anulate la sfârșitul exercițiului 2007 s-au ridicat la 3,4 milioane de euro, inclusiv rezerva de 1,9 milioane de euro, care rămăsese neutilizată. În afară de creditele anulate, au mai fost reportate 2,7 milioane de euro în exercițiul 2008. Aceasta înseamnă că un procent de peste 35 % din creditele definitive pentru exercițiul 2007 nu a fost utilizat în cursul exercițiului. Această situație demonstrează că procedurile de planificare și de întocmire a bugetului puse în aplicare de agenție au fost afectate de deficiențe grave.

    8.

    În ciuda nivelului considerabil de credite neutilizate, în 2007 agenția a solicitat o finanțare suplimentară echivalentă cu bugetul său total. Faptul că astfel de sume mari au rămas neutilizate arată că previziunile financiare ale agenției nu au fost întocmite cu atenție, ceea ce contravine principiului bunei gestiuni financiare.

    9.

    Agenția încă nu a efectuat un inventar fizic al activelor fixe. În urma verificărilor efectuate pe un eșantion de articole achiziționate în cursul exercițiului, s-a constatat că anumite articole care au făcut obiectul controlului nu erau etichetate și, prin urmare, că nu fuseseră înregistrate corespunzător în inventar.

    10.

    În cazul a patru proceduri de selecție care au făcut obiectul auditului, o parte dintre membrii comisiei de evaluare nu erau încadrați nici într-o grupă de funcții corespunzătoare postului oferit, nici într-un grad cel puțin egal cu cel al postului care urma să fie ocupat, astfel cum se prevede în Statutul funcționarilor. În plus, agenția nu își finalizase încă procedurile de recrutare.

    11.

    S-au constatat deficiențe în domeniul achizițiilor publice. Într-unul dintre cazuri (5) nu se justifica utilizarea unei proceduri negociate. Într-un alt caz, agenția nu a aplicat criterii coerente și clare, având drept rezultat lipsa de obiectivitate în evaluarea capacității financiare și tehnice (6). Un alt contract a fost prelungit de două ori, cu toate că era permisă doar o prelungire (7). Într-unul dintre cazuri, procedura negociată aplicată nu a respectat cerințele din normele și reglementările (8) pentru achiziții publice aplicabile.

    Prezentul raport a fost adoptat de Curtea de Conturi la Luxemburg, în ședința sa din 18 septembrie 2008.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 220, 21.6.2004, p. 3.

    (2)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (3)  Aceste conturi au fost întocmite la data de 27 iunie 2008 și au fost primite de către Curte la data de 1 iulie 2008.

    (4)  Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) și Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).

    (5)  Contract de prestare de servicii de telecomunicații și de internet (70 272 de euro).

    (6)  Contract pentru efectuarea unui studiu privind crearea unei baze de date pentru accidente feroviare grave (158 380 de euro).

    (7)  Prelungirea unui contract de consultanță (30 000 de euro).

    (8)  Contract de servicii pentru reproiectarea site-ului agenției (24 980 de euro).


     

    Tabelul 1

    Agenția Europeană a Căilor Ferate (Lille/Valenciennes)

    Domenii de competență comunitară conform tratatului

    Competențele agenției, astfel cum sunt definite prin Regulamentul (CE) nr. 881/2004 al Parlamentului European și al Consiliului

    Organizare

    Resurse puse la dispoziția agenției în 2007

    Produse și servicii furnizate în 2007

    Politica comună în domeniul transporturilor

    În vederea punerii în aplicare a articolului 70 și ținând seama de aspectele speciale privind transporturile, Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura menționată la articolul 251 și după consultarea Comitetului Economic și Social și a Comitetului Regiunilor, stabilește:

    (a)

    norme comune aplicabile transporturilor internaționale, efectuate dinspre sau către teritoriul unui stat membru ori prin traversarea teritoriului unuia sau a mai multor state membre;

    (b)

    condițiile de admitere a transportatorilor nerezidenți pentru a efectua transporturi naționale într-un stat membru;

    (c)

    măsurile care permit îmbunătățirea siguranței transporturilor;

    (d)

    orice altă dispoziție utilă.

    (articolul 71 din tratat)

    Obiective

    Să contribuie, cu privire la problemele tehnice, la punerea în aplicare a legislației comunitare ce vizează:

    îmbunătățirea poziției concurențiale a sectorului feroviar;

    dezvoltarea unei abordări comune privind siguranța la nivelul sistemului feroviar european, pentru a contribui la crearea unei zone feroviare europene fără frontiere și pentru garantarea unui înalt nivel de siguranță.

    Sarcini

    1.   Să adreseze recomandări Comisiei cu privire la:

    metodele de siguranță comune (MSC) și obiectivele de siguranță comune (OSC) prevăzute de Directiva privind siguranța feroviară (2004/49/CE);

    certificatele de siguranță și măsurile în domeniul siguranței;

    dezvoltarea, punerea în aplicare și monitorizarea interoperabilității feroviare;

    monitorizarea interoperabilității;

    certificarea atelierelor de întreținere;

    competențele profesionale;

    înregistrarea materialului rulant.

    2.   Să emită avize cu privire la:

    normele de siguranță naționale;

    monitorizarea calității activității organismelor notificate;

    interoperabilitatea rețelei transeuropene.

    3.   Să coordoneze organismele naționale

    coordonarea autorităților de siguranță și a organismelor de anchetă naționale (astfel cum sunt descrise acestea la articolele 17 și 21 din Directiva 2004/49/CE).

    4.   Publicații și baze de date

    raport privind performanța în ceea ce privește siguranța (o dată la doi ani);

    raport cu privire la stadiul interoperabilității (o dată la doi ani);

    bază de date publică a documentelor privind siguranța;

    registru public al documentelor privind interoperabilitatea.

    1.   Consiliul de administrație

    Este compus din câte un reprezentant al fiecărui stat membru, patru reprezentanți ai Comisiei și șase reprezentanți, fără drept de vot, din partea sectoarelor profesionale vizate.

    2.   Directorul executiv

    Este numit de Consiliul de administrație, pe baza unei propuneri a Comisiei.

    3.   Auditul extern

    Curtea de Conturi.

    4.   Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul, la recomandarea Consiliului.

    Bugetul definitiv:

    16,6 milioane de euro

    Situația personalului la 31 decembrie 2007:

    posturi prevăzute în schema de personal: 116

    dintre care ocupate: 95

    alți agenți: 4

    Personal total: 99

    responsabil de:

    sarcini operaționale: 66

    sarcini administrative: 33

    Siguranță

    crearea și punerea în funcțiune a bazei de date privind siguranța;

    finalizarea unui prim set de metode de siguranță comune și înaintarea acestuia către Comisie;

    un proiect de recomandare privind metodologia de stabilire a obiectivelor de siguranță comune;

    înființarea unui grup de acțiune privind evaluarea inter pares în vederea facilitării recunoașterii reciproce a certificatelor de siguranță;

    dezvoltarea unei abordări comune în ceea ce privește raportarea în domeniul siguranței.

    Interoperabilitatea – Specificațiile tehnice de interoperabilitate (STI)

    finalizarea proiectului preliminar de specificații tehnice de interoperabilitate pentru subsistemul infrastructură și pentru subsistemul energie;

    raport intermediar privind specificația tehnică de interoperabilitate pentru subsistemul material rulant;

    activităţi de revizuire a specificaţiei tehnice de interoperabilitate pentru subsistemul exploatare şi a specificaţiei tehnice de interoperabilitate pentru subsistemul vagoane de marfă;

    activități de elaborare a unei specificații tehnice de interoperabilitate pentru serviciile de călători;

    raport privind certificarea atelierelor de întreținere;

    studiu privind relația dintre sistemele feroviare de 1 435 mm și de 1 520 mm;

    dezvoltarea înregistrării materialului rulant.

    Sistemul european de gestionare a traficului feroviar (ERTMS)

    instituită ca autoritate de sistem pentru ERTMS;

    bază de date pentru cererile de modificare în ERTMS;

    recomandare pentru actualizarea versiunii 2.3.0 a liniei de bază ERTMS;

    studiu privind aprobarea siguranței sistemelor ERTMS.

    Evaluare economică

    implementarea metodologiei în vederea elaborării, pentru fiecare recomandare, a unor documente privind „metodologia aplicată”;

    lansarea inițiativei privind baza de date DREAM (Database for Rail Economic Analysis Monitoring – Baza de date pentru monitorizarea analizei economice a căilor ferate);

    furnizarea de asistență Comisiei Europene.

    Sursa: Informații furnizate de agenție.


    Tabelul 2

    Agenția Europeană a Căilor Ferate (Lille/Valenciennes) – Execuția bugetului pentru exercițiul financiar 2007

    (1000 de euro)

    Venituri

    Cheltuieli

    Sursa veniturilor

    Venituri înscrise în bugetul definitiv pentru exercițiul financiar

    Venituri colectate

    Alocarea cheltuielilor

    Credite din bugetul definitiv

    Credite reportate din exercițiul (exercițiile) financiar(e) anterior (anterioare)

    înscrise

    angajate

    plătite

    reportate

    anulate

    angajate

    plătite

    anulate

    Subvenții comunitare

    14 744

    17 025

    Titlul I

    Personal

    9 499

    8 831

    8 677

    154

    668

    129

    95

    34

    Alte venituri

    p.m.

    9

    Titlul II

    Administrație

    1 798

    1 731

    969

    762

    66

    426

    328

    97

    Rezervă

    1 901

     

    Titlul III

    Activități de exploatare

    3 448

    2 699

    920

    1 779

    749

    2 165

    1 570

    595

     

     

     

    Titlul IX

    Rezerve

    1 901

    0

    0

    0

    1 901

    Total

    16 645

    17 033

    Total

    16 645

    13 261

    10 566

    2 695

    3 384

    2 719

    1 993

    726

    Sursa: Date furnizate de agenție. În acest tabel sunt prezentate în mod sintetic datele furnizate de agenție în conturile sale anuale. Veniturile colectate și plățile sunt estimate pe baza contabilității de casă.


    Tabelul 3

    Agenția Europeană a Căilor Ferate (Lille/Valenciennes) – Contul rezultatului economic pentru exercițiile financiare 2007 și 2006

    (1000 de euro)

     

    2007

    2006

    Venituri din exploatare

    Subvenții comunitare

    12 576

    11 920

    Alte subvenții

    166

    363

    Total (a)

    12 742

    12 284

    Cheltuieli de exploatare

    Cheltuieli de personal

    8 896

    6 694

    Cheltuieli legate de imobilizări

    269

    168

    Alte cheltuieli administrative

    1 253

    1 322

    Cheltuieli operaționale

    2 697

    1 330

    Total (b)

    13 115

    9 514

    Excedent/(deficit) din activitățile de exploatare (c = a – b)

    – 373

    2 770

    Venituri din operațiuni financiare (e)

    1

    3

    Cheltuieli cu operațiuni financiare (f)

    11

    –2

    Excedent/(deficit) din alte activități decât cele de exploatare (g = e – f)

    –10

    1

    Câștiguri excepționale (h)

    Pierderi excepționale (i)

    37

    Excedent/(deficit) din articole excepționale (j = h – i)

    –37

    Rezultatul economic al exercițiului (k = c + g + j)

    – 421

    2 771

    Sursa: Date furnizate de agenție. În acest tabel sunt prezentate în mod sintetic datele furnizate de agenție în conturile sale anuale: aceste conturi sunt întocmite pe baza contabilității de angajamente.


    Tabelul 4

    Agenția Europeană a Căilor Ferate (Lille/Valenciennes) – Bilanț la 31 decembrie 2007 și 2006

    (1000 de euro)

     

    2007

    2006

    Active imobilizate

    823

    884

    Imobilizări necorporale

    450

    505

    Imobilizări corporale

    373

    378

    Active circulante

    7 594

    3 505

    Prefinanțare pe termen scurt

    0

    18

    Creanțe pe termen scurt

    186

    188

    Numerar și echivalente de numerar

    7 408

    3 299

    Total active

    8 417

    4 389

    Datorii pe termen scurt

    Provizioane pentru riscuri și cheltuieli

    100

    90

    Datorii

    5 966

    1 528

    Total datorii

    6 066

    1 618

    Active nete

    2 351

    2 771

    Rezervă

    Excedent/deficit acumulat

    2 771

     

    Rezultatul economic al exercițiului

    – 421

    2 771

    Capital net

    2 351

    2 771

    Sursa: Date furnizate de agenție. În acest tabel sunt prezentate în mod sintetic datele furnizate de agenție în conturile sale anuale: aceste conturi sunt întocmite pe baza contabilității de angajamente.


    RĂSPUNSURILE AGENȚIEI

    7.

    Bugetul pentru 2007 a fost pregătit când agenția abia devenise independentă financiar, ceea ce înseamnă că nu exista o experiență anterioară pe care să își bazeze estimările, în special pentru cheltuielile de funcționare. În plus, nesiguranța în ceea ce privește dacă și când va fi eliberată rezerva a făcut ca agenția să trebuiască să planifice activitățile fără să ia în calcul rezerva.

    8.

    Suma care trebuia solicitată Comisiei a fost hotărâtă în urma unor consultări strânse cu Comisia.

    9.

    În iunie 2008 s-a desfășurat un inventar fizic și toate activele fixe sunt acum etichetate și vor fi înregistrate în inventar.

    10.

    Din cauza numărului limitat de personal și a volumului de muncă, nu este întotdeauna posibilă invitarea membrilor din aceeași grupă de funcții sau cu același grad. Normele de aplicare în vigoare privind agenții temporari, între altele procedurile de selecție și recrutare pentru funcționarii temporari, au fost adoptate la 21 mai 2008. Descrierea completă a procedurilor care vor fi urmate va fi finalizată cel târziu în ultimul trimestru din 2009.

    11.

    Agenția a inițiat în 2007 deja măsuri corective semnificative în domeniul achizițiilor, însă recunoaște că sunt încă necesare îmbunătățiri. Agenția pregătește un manual privind achizițiile în vederea standardizării procedurilor, care va fi finalizat înainte de sfârșitul anului 2008.


    Top