Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0358

    Propunere de decizie a Consiliului privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (Versiune codificată)

    /* COM/2008/0358 final - CNS 2008/0116 */

    52008PC0358

    Propunere de decizie a Consiliului privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (Versiune codificată) /* COM/2008/0358 final - CNS 2008/0116 */


    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 16.6.2008

    COM(2008) 358 final

    2008/0116 (CNS)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar

    (Versiune codificată)(prezentată de Comisie)

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. În contextul unei Europe a cetăţenilor, Comisia acordă o mare importanţă simplificării şi clarităţii dreptului comunitar în scopul de a-l face mai lizibil şi mai accesibil cetăţeanului, oferindu-i astfel posibilităţi sporite de a face uz de drepturile specifice care îi sunt conferite.

    Dar acest obiectiv nu va putea fi atins atât timp cât va persista un număr mult prea mare de dispoziţii care, fiind modificate de nenumărate ori şi adeseori în mod substanţial, se găsesc dispersate parte în actul originar, parte în actele modificatoare ulterioare. Astfel, pentru a identifica dispoziţiile în vigoare, este necesară o muncă de cercetare şi de comparare a unui număr mare de acte.

    Prin urmare, claritatea şi transparenţa dreptului comunitar depind şi de codificarea legislaţiei adeseori modificată.

    2. La 1 aprilie 1987, Comisia Europeană a dat instrucţiuni[1] serviciilor sale de a realiza codificarea tuturor actelor legislative cel mai târziu după a zecea lor modificare, menţionând că este vorba despre o cerinţă minimală şi că, în vederea clarităţii şi a bunei înţelegeri a legislaţiei comunitare, serviciile responsabile ar trebui să codifice textele la intervale şi mai scurte.

    3. Concluziile preşedinţiei Consiliului European de la Edimbourg, din decembrie 1992, au confirmat aceste imperative[2], subliniind importanţa codificării care asigură o securitate juridică în ceea ce priveşte dreptul aplicabil la un moment dat în legătură cu o problemă specifică.

    Codificarea trebuie realizată respectând cu stricteţe procesul legislativ comunitar normal.

    Întrucât nici o modificare de substanţă nu poate fi introdusă în actele care fac obiectul codificării , Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au convenit, prin acordul interinstituţional din 20 decembrie 1994, că, în vederea adoptării rapide a actelor codificate, ar putea fi utilizată o procedură accelerată.

    4. Obiectul prezentei propuneri este codificarea deciziei 90/424/CEE a Consiliului, din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar[3]. Noua directivă se substituie diverselor acte care îi sunt încorporate[4]; prezenta propunere păstrează în totalitate conţinutul actelor astfel codificate şi se limitează la a le regrupa, aducând numai modificările de formă cerute de însăşi operaţia de codificare.

    5. Prezenta propunere de codificare a fost elaborată pe baza unei consolidări prealabile a textului, în toate limbile oficiale, a deciziei 90/424/CEE şi a actelor care o modifică, efectuată prin intermediul unui sistem informatic , de către Oficiul Publicaţiilor Oficiale ale Comunităţilor Europene. În cazul articolelor renumerotate, corelaţia între vechea numerotare şi cea nouă este prezentată în tabelul de corespondenţă din anexa III la decizia codificată.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    2008/0116 (CNS)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar

    CONSILIUL Ö UNIUNII Õ EUROPENE,

    Având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în special articolul 37,

    Având în vedere propunerea Comisiei,

    Având în vedere avizul Parlamentului European[5],

    Având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social European[6],

    Întrucât:

    ê

    (1) Decizia 90/424/CEE a Consiliului, din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar[7] a fost modificată de mai multe ori şi în mod substanţial[8]. Este necesar, din motive de claritate şi de raţionalizare, să se codifice decizia menţionată.

    ê 90/424/CEE considerent 1

    (2) Animalele vii şi produsele de origine animală apar în lista din anexa I la tratat. Creşterea animalelor şi introducerea pe piaţă a produselor de origine animală constituie o sursă de venit pentru o mare parte a populaţiei agricole.

    ê 90/424/CEE considerent 2

    (3) Dezvoltarea raţională a acestui sector şi îmbunătăţirea productivităţii acestuia pot fi realizate prin iniţierea de măsuri veterinare care vizează protecţia şi creşterea nivelului sănătăţii publice şi animale în Comunitate.

    ê 90/424/CEE considerent 3

    (4) Urmărirea acestui obiectiv necesită acordarea unui ajutor comunitar pentru acţiunile întreprinse sau care urmează să fie întreprinse.

    ê 90/424/CEE considerent 5

    (5) Comunitatea ar trebui să aibă o contribuţie financiară în vederea eradicării, cât mai curând posibil, a oricărui focar al unei maladii infecţioase grave.

    ê 90/424/CEE considerent 6

    (6) Este, de asemenea, necesară prevenirea şi reducerea, prin măsuri de control corespunzătoare, a apariţiei zoonozelor care reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană.

    ê 2006/782/CE considerent 3 (adaptat)

    (7) Ţinând seama de adoptarea Directivei 2006/88/CE a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind Ö cerinţele Õ de sănătate animală Ö pentru animale Õ şi Ö produse Õ de acvacultură şi Ö privind Õ prevenirea Ö şi controlul Õ anumitor boli la animalele Ö de acvacultură Õ[9], Ö ar trebui să se Õ acorde o participare financiară comunitară şi la măsurile de eradicare aplicate de statele membre în vederea combaterii altor boli ale animalelor de acvacultură, sub rezerva dispoziţiilor comunitare privind controlul.

    ê 2006/782/CE considerent 6 (adaptat)

    (8) Contribuţiile financiare ale Comunităţii destinate combaterii bolilor animalelor de acvacultură ar trebui să facă obiectul unei examinări în ceea ce priveşte conformitatea cu măsurile de Ö control Õ stabilite de Directiva 2006/88/CE, în conformitate cu aceleaşi proceduri ca cele care se aplică în domeniul examinării şi Ö controlului Õ anumitor boli ale animalelor terestre.

    ê 90/424/CEE considerent 7 (adaptat)

    (9) Ö Funcţionarea pieţei interne necesită o Õ strategie de control Ö implicând Õ armonizarea sistemului de control al produselor care provin din ţări terţe. Este oportună facilitarea aplicării acestei strategii prin furnizarea unei contribuţii financiare din partea Comunităţii, în vederea iniţierii şi dezvoltării Ö acestei Õ strategii.

    ê 90/424/CEE considerent 8

    (10) Armonizarea cerinţelor esenţiale privind protecţia sănătăţii publice, protecţia sănătăţii animale şi protecţia animalelor presupune desemnarea de laboratoare comunitare de legătură şi referinţă şi realizarea de acţiuni tehnice şi ştiinţifice. Este oportun să se prevadă o contribuţie financiară comunitară. În special în domeniul protecţiei animalelor, este utilă crearea unei baze de date pentru a strânge, stoca şi disemina toate informaţiile necesare.

    ê 2006/965/CE considerent 8 (adaptat)

    (11) Sunt necesare acţiuni de colectare a informaţiilor în vederea Ö dezvoltării Õ şi punerii în aplicare, în cele mai bune condiţii, a legislaţiei privind domeniile sănătăţii animalelor şi siguranţei alimentare. Se prezintă, de asemenea, necesitatea urgentă de a difuza pe scară cât mai largă în Comunitate informaţiile privind Ö legislaţia referitoare la Õ sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor. În consecinţă, Ö este de dorit Õ să se includă sănătatea animalelor şi siguranţa alimentară privind produsele de origine animală în finanţarea politicii de informare din domeniul protecţiei animalelor.

    ê 90/424/CEE considerent 9 (adaptat)

    (12) Măsurile comunitare pentru eradicarea anumitor boli ale animalelor sunt eligibile deja pentru ajutor financiar din partea Comunităţii. Dispoziţiile respective includ dispoziţiile adoptate prin Directiva 77/391/CEE a Consiliului din 17 mai 1997 de Ö instituire a unei acţiuni a Comunităţii în vederea eradicării Õ brucelozei, tuberculozei şi leucozei la Ö bovine Õ [10], Directiva 82/400/CEE a Consiliului din 14 iunie 1982 de modificare a Directivei 77/391/CEE şi de Ö instituire a unei acţiuni suplimentare a Comunităţii în vederea eradicării Õ brucelozei, tuberculozei şi leucozei la Ö bovine Õ [11], Decizia 89/145/CEE a Consiliului din 20 februarie 1989 de introducere a unei măsuri financiare comunitare de eradicare a pleuropneumoniei contagioase bovine (PPCB) în Portugalia[12], Decizia 80/1096/CEE a Consiliului din 11 noiembrie 1980 de introducere a măsurilor financiare comunitare de eradicare a pestei porcine clasice[13], Decizia 86/649/CEE a Consiliului din 16 decembrie 1986 de introducere a unei măsuri financiare comunitare de eradicare a pestei porcine africane în Portugalia[14] şi Decizia 89/455/CEE a Consiliului din 24 iulie 1989 de introducere a măsurilor comunitare pentru crearea de proiecte-pilot cu privire la controlul rabiei în vederea eradicării sau prevenirii acesteia[15]. Este adecvat ca aceste contribuţii financiare comunitare destinate eradicării maladiilor prevăzute anterior să continue să fie reglementate de decizia cu privire la acestea.

    ê 90/424/CEE considerent 10 (adaptat)

    (13) Ar trebui să se adopte dispoziţii privind o măsură financiară comunitară de eradicare Ö , control Õ şi monitorizare a anumitor boli ale animalelor. Toate măsurile financiare comunitare de eradicare, Ö control Õ şi monitorizare a bolilor animalelor Ö şi zoonozelor Õ care implică cheltuieli bugetare comunitare obligatorii ar trebui să fie incluse într-un singur Ö capitol Õ .

    ê

    (14) Măsurile necesare pentru implementarea prezentei Directive trebuie să fie adoptate în conformitate cu Decizia nr. 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competenţelor de executare conferite Comisiei[16].

    ê 90/424/CEE

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    CAPITOLUL I

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Ö DOMENIUL DE APLICARE Õ

    ê 90/424/CEE

    Articolul 1

    Prezenta decizie stabileşte procedurile de reglementare a contribuţiilor financiare comunitare pentru:

    - măsuri veterinare specifice,

    - măsuri de inspecţie în sectorul veterinar,

    ê 2006/965/CE art.1 pct. 1 (adaptat)

    - programe de Ö control Õ, de eradicare şi de monitorizare privind bolile animalelor şi zoonozele

    ê 90/424/CEE

    [Prezenta decizie nu afectează posibilitatea ca anumite state să fie eligibile pentru o contribuţie financiară comunitară mai mare de 50 %, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1083/2006[17].]

    .

    CAPITOLUL II

    MĂSURI VETERINARE SPECIFICE

    SECŢIUNEA 1

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Ö DISPOZIŢII GENERALE Õ

    ê 90/424/CEE

    Articolul 2

    Măsurile veterinare specifice includ:

    - măsuri de urgenţă,

    - campania împotriva febrei aftoase,

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    - Ö o politică de informare în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor li al siguranţei alimentare Õ ,

    ê 90/424/CEE

    - măsuri tehnice şi ştiinţifice,

    - contribuţia la programele naţionale de eradicare a anumitor maladii.

    SECŢIUNEA 2

    MĂSURI DE URGENŢĂ

    Articolul 3

    (1) Prezentul articol se aplică în cazul apariţiei pe teritoriul unui stat membru a uneia dintre următoarele boli:

    - pesta bovină,

    - pesta rumegătoarelor mici,

    - boala veziculoasă a porcului,

    - febra catarală ovină,

    - encefalomielita cu enterovirus a porcului,

    - variola ovină şi caprină,

    - febra văii marelui rift,

    - dermatoza nodulară contagioasă,

    - pesta cabalină africană,

    - stomatita veziculoasă,

    - encefalomielita ecvină virală venezueleană,

    ê 92/119/CEE Art. 23 alin. (2) lit. (a)

    - boala hemoragică a căprioarei,

    ê 93/439/CEE Art. 1

    - pesta porcină clasică,

    ê 94/370/CE Art. 1 pct. 1

    - pesta porcină africană,

    - pleuropneumonia contagioasă bovină,

    ê 2006/782/CE Art. 1 pct. 1

    – necroza hematopoietică epizootică (NHE) la peşti,

    – sindromul ulcerativ epizootic (SUE) la peşti,

    – infecţia cu Bonamia exitiosa ,

    – infecţia cu Perkinsus marinus ,

    – infecţia cu Microcytos mackini ,

    – sindromul Taura la crustacee,

    – boala cap galben la crustacee.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    (2) Statele membre Ö în cauză Õ obţin o contribuţie financiară comunitară pentru eradicarea maladiei, cu condiţia ca măsurile aplicate imediat să cuprindă cel puţin izolarea exploataţiei din momentul suspectării şi, după confirmarea oficială a maladiei,:

    ê 2006/53/CE Art.1 alin. (1) lit. (b) (adaptat)

    - sacrificarea animalelor din speciile sensibile, atinse sau contaminate sau Ö suspectate de Õ a fi atinse sau contaminate, şi distrugerea acestora,

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    - distrugerea furajelor contaminate şi a echipamentului contaminat, atunci când acesta Ö din urmă Õ nu poate fi dezinfectat în conformitate cu a treia liniuţă,

    - curăţarea, dezinsecţia şi dezinfectarea exploataţiei şi a echipamentelor din exploataţie,

    - stabilirea zonelor de protecţie,

    - impunerea de măsuri adecvate pentru a preveni riscul răspândirii infecţiei,

    - stabilirea unei perioade de aşteptare care trebuie respectată după sacrificare, înainte de repopularea exploataţiei,

    - compensarea rapidă şi adecvată a crescătorilor de animale.

    ê 92/119/CEE Art. 23 alin. (2) lit. (b) (adaptat)

    (3) Statul membru în cauză este, de asemenea, eligibil pentru o contribuţie financiară a Comunităţii în cazul în care, la apariţia uneia dintre bolile menţionate la alineatul (1), două sau mai multe state membre colaborează pentru a controla epidemia, în special la efectuarea studiului epidemiologic şi a măsurilor de supraveghere a bolii. Fără a aduce atingere măsurilor prevăzute în baza organizării comune a pieţelor în cauză, contribuţia financiară specifică a Comunităţii se stabileşte în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    (4) Statele membre respective informează fără întârziere Comisia şi celelalte state membre cu privire la măsurile aplicate în conformitate cu legislaţia comunitară privind notificarea şi eradicarea Ö , precum şi cu privire la Õ rezultatele Ö acestora Õ . Situaţia este examinată cât mai curând posibil, în cadrul Comitetului , Ö menţionat la articolul 40 alineatul (1) Õ denumit în continuare "Comitetul". Contribuţia financiară comunitară specifică se stabileşte în conformitate cu Ö procedura menţionată la Õ articolul 40 alineatul (2), fără a aduce atingere măsurilor prevăzute în contextul organizării comune a pieţelor respective.

    ê 2006/53/CE Art. 1 pct. (1) lit. (c) (adaptat)

    (5) În cazul în care, în urma evoluţiei situaţiei din Comunitate, devine oportună continuarea Ö măsurilor Õ prevăzute la alineatul (2) şi la articolul 4, poate fi adoptată, în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2), o nouă decizie referitoare la participarea financiară a Comunităţii, care va putea fi mai mare de nivelul de 50 % prevăzut la alineatul (6), prima liniuţă. Cu ocazia adoptării acestei decizii, pot fi Ö stabilite Õ toate măsurile care trebuie puse în aplicare de statul membru în cauză pentru a asigura reuşita acţiunii şi în special alte măsuri decât cele Ö prevăzute Õ la alineatul (2).

    ê 90/424/CEE

    (6) Fără a aduce atingere măsurilor de susţinere a pieţei care se adoptă ca parte a organizării comune a pieţelor, contribuţia financiară comunitară, împărţită, dacă este necesar, în mai multe tranşe, trebuie să fie egală cu:

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    - 50 % din costurile angajate de statul membru în vederea compensării proprietarilor pentru sacrificarea şi distrugerea animalelor şi, după caz, a produselor acestora, pentru curăţarea, dezinsecţia şi dezinfectarea exploataţiilor şi a echipamentelor şi pentru distrugerea furajelor contaminate şi a echipamentelor contaminate prevăzute în alineatul (2) a doua liniuţă,

    - atunci când s-a Ö decis vaccinarea Õ, în conformitate cu alineatul (5), 100 % din costul vaccinului Ö furnizat Õ şi 50 % din costurile Ö suportate cu Õ în efectuarea vaccinării.

    ê 2006/53/CE Art. 1 pct. 2 (adaptat)

    Articolul 4

    (1) Prezentul articol şi articolul 3 alineatele (4) şi (5) se aplică în cazul apariţiei influenţei aviare pe teritoriul unui stat membru.

    (2) Statul membru în cauză beneficiază de participarea financiară a Comunităţii în vederea eradicării influenţei aviare în cazul în care măsurile minime de Ö control Õ stabilite de Directiva 2005/94/CE a Consiliului[18] au fost puse în aplicare integral şi Ö eficient în conformitate cu legislaţia comunitară relevantă Õ şi în cazul în care, în urma sacrificării animalelor din speciile sensibile, atinse sau contaminate sau Ö suspectate Õ de a fi atinse sau contaminate, crescătorii au beneficiat de o indemnizaţie rapidă şi corespunzătoare.

    (3) Participarea financiară a Comunităţii, fracţionată, în cazul în care este necesar, în mai multe tranşe, reprezintă:

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 2

    - 50 % din cheltuielile efectuate de statul membru în vederea despăgubirii crescătorilor pentru sacrificarea păsărilor de curte sau a altor păsări în captivitate şi valoarea ouălor distruse,

    ê 2006/53/CE Art. 1 pct. 2. (adaptat)

    - 50 % din cheltuielile efectuate de statul membru pentru distrugerea animalelor, distrugerea produselor animale, curăţarea şi dezinfectarea exploataţiilor şi a Ö echipamentelor Õ , distrugerea alimentelor contaminate, precum şi distrugerea Ö echipamentelor Õ contaminate, în cazul în care acestea nu pot fi dezinfectate,

    - în cazul în care s-a decis vaccinarea de urgenţă în conformitate cu articolul 54 din Directiva 2005/94/CE, 100 % din costul vaccinului furnizat şi 50 % din cheltuielile efectuate pentru realizarea vaccinării.

    ê 2006/782/CE Art. 1 pct. 2 (adaptat)

    Articolul 5

    Statele membre pot aloca fonduri în cadrul programelor operaţionale instituite în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului [19] pentru eradicarea bolilor exotice ale animalelor de acvacultură enumerate la articolul 3 alineatul (1) din prezenta decizie, în conformitate cu procedurile stabilite la articolul 3 alineatele (4), (5) şi (6) din prezenta decizie, cu condiţia respectării măsurilor minime de Ö control Õ şi eradicare enumerate în capitolul V secţiunea 3 din Directiva 2006/88/CE.

    ê 90/424/CEE

    Articolul 6

    ê 94/370/CE Art. 1 pct. 2 (adaptat)

    1. Articolul 3 se aplică, de asemenea, în cazul în care este vorba despre Ö controlul unor riscuri grave Õ de sănătate pentru Ö Comunitate Õ, cauzate de bolile enumerate la articolul 3 alineatul (1) din , chiar dacă teritoriul pe care se dezvoltă boala face obiectul unui program de eradicare în conformitate cu articolul 27.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    (2) Ö Articolul 3 se aplică Õ în cazul apariţiei bolii Newcastle pe teritoriul unui stat membru.

    Totuşi, cu excepţia cazului în care Comisia ia o hotărâre în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2), de autorizare a vaccinării, în anumite condiţii şi pentru o perioadă limitată şi o zonă limitată, nu se acordă nici o contribuţie financiară comunitară pentru furnizarea vaccinului sau efectuarea vaccinării.

    ê 92/117/CEE Art. 9 alin. (2) (adaptat)

    (3) Dispoziţiile art. 3, cu excepţia celor de la alineatul (2) liniuţa a patra şi de la alineatul (6) liniuţa a doua, se aplică în cazul apariţiei unei zoonoze menţionate în Directiva 2003/99/CE a Parlamentului European şi a Consiliului[20], cu condiţia ca acest fapt să constituie un risc imediat pentru sănătatea Ö umană Õ. Îndeplinirea acestei condiţii se constată la adoptarea deciziei prevăzute la articolul 3 alineatul (4) al prezentei decizii.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Articolul 7

    (1) În conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2), la cererea unui stat membru, Comisia adaugă pe lista din articolul 3 alineatul (1) o maladie exotică pentru care declararea este obligatorie şi care poate reprezenta un pericol pentru Comunitate.

    ê 2006/782/CE Art. 1 pct. 3 (adaptat)

    (2) În conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2), lista de la articolul 3 alineatul (1) poate fi completată, în funcţie de evoluţia situaţiei, pentru a include boli care trebuie notificate în conformitate cu Directiva 82/894/CEE a Consiliului [21], şi boli transmisibile la animalele de acvacultură. Lista poate fi, de asemenea, modificată sau scurtată pentru a lua în considerare progresul înregistrat în ceea ce priveşte măsurile adoptate la nivel comunitar pentru combaterea anumitor boli.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    (3) Articolul 3 alineatul (2) poate fi suplimentat sau modificat în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2), în special pentru a lua în considerare includerea unor maladii noi în lista din articolul 3 alineatul (1), experienţa acumulată sau adoptarea unor dispoziţii comunitare privind controlul maladiilor.

    Articolul 8

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 3

    (1) În cazul în care un stat membru este ameninţat în mod direct de apariţia sau dezvoltarea, pe teritoriul unei ţări terţe sau al unui stat membru, a unei boli prevăzute la articolul 3 alineatul (1), articolul 4 alineatul (1), articolul 6 alineatele (1) şi (2) sau în articolul 14 alineatul (1) sau în anexa I, acesta informează Comisia şi celelalte state membre cu privire la măsurile pe care intenţionează să le adopte pentru a se proteja.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    è1 2006/53/CE Art. 1 alin. (3)

    (2) Situaţia se examinează imediat în cadrul Comitetului. În conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul Ö 40 alineatul (2) Õ, se poate decide adoptarea oricăror măsuri potrivite situaţiei, incluzând, în special, instituirea unei zone-tampon de vaccinare şi acordarea unei contribuţii financiare comunitare pentru acele măsuri considerate în mod special necesare pentru succesul acţiunii întreprinse.

    (3) Decizia prevăzută în alineatul (2) stabileşte costurile eligibile şi nivelul contribuţiei financiare comunitare.

    Articolul 9

    (1) Comunitatea poate decide, la cererea unui stat membru, că statele membre Ö trebuie Õ să constituie stocuri de produse biologice destinate controlului maladiilor prevăzute la articolul 3 alineatul (1), è1 articolul 4 alineatul (1) çarticolul 6 alineatul (1) (vaccinuri, serotipuri virotice standardizate, seruri pentru diagnostic) şi, fără a aduce atingere deciziei prevăzute la articolul 69 alineatul (1) din Directiva 2003/85/CE[22] a Consiliului, articolul 14 alineatul (1) din prezenta decizie.

    (2) Acţiunea prevăzută la alineatul (1) şi modalităţile de aplicare, în special în ceea ce priveşte alegerea, producerea, depozitarea, transportul şi utilizarea acestor stocuri, precum şi nivelul contribuţiei financiare comunitare, se adoptă în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    ê 90/424/CEE

    è1 2006/53/CE Art. 1 alin. (3)

    Articolul 10

    (1) În cazul în care apariţia sau dezvoltarea într-o ţară terţă a uneia dintre maladiile prevăzute la articolul 3 alineatul (1), è1 4 alineatul (1) ç, articolul 6 alineatul (1), articolul 7 alineatul (1) sau articolul 14 alineatul (1) poate constitui un pericol pentru Comunitate, Comunitatea poate acorda sprijinul său la măsurile de control împotriva acelei maladii prin furnizarea de vaccin sau prin finanţarea achiziţionării vaccinului.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    (2) Acţiunea prevăzută la alineatul (1), modalităţile de aplicare, condiţiile cărora se poate subordona şi nivelul contribuţiei financiare comunitare se adoptă în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    ê 90/424/CEE

    Articolul 11

    (1) În cooperare cu autorităţile competente naţionale, Comisia efectuează controale la faţa locului, pentru a se asigura, din punct de vedere veterinar, cu privire la aplicarea măsurilor adoptate.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    (2) Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a facilita Ö controalele menţionate la alineatul (1) Õ şi se asigură, în special, că experţii au acces la toate informaţiile şi documentele necesare pentru a hotărî dacă măsurile au fost duse la îndeplinire.

    (3) Modalităţile de aplicare a prezentului articol, în special privind frecvenţa şi metodele de efectuare a controalelor prevăzute în alineatul (1), desemnarea experţilor veterinari şi procedura pe care aceştia trebuie să o respecte la întocmirea raportului se adoptă în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    Articolul 12

    Creditele necesare pentru măsurile prevăzute în prezenta Ö Secţiune Õ se adoptă în fiecare an ca parte a procedurii bugetare.

    ê 94/370/CE Art. 1 pct. 3 (adaptat)

    Articolul 13

    Contribuţia financiară a Comunităţii Ö nu Õ se acordă atunci când valoarea totală a acţiunii este mai mică de 10 000 EUR.

    ê 90/424/CEE

    SECŢIUNEA 3

    COMBATEREA FEBREI AFTOASE

    Articolul 14

    (1) Prezentul articol se aplică în cazul apariţiei febrei aftoase pe teritoriul unui stat membru.

    (2) Statul membru respectiv obţine o contribuţie financiară comunitară pentru eradicarea febrei aftoase, cu condiţia ca măsurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) şi dispoziţiile corespunzătoare din Directiva 2003/85/CE să fie aplicate imediat.

    (3) Se aplică articolul 3 alineatul (4).

    (4) Fără a aduce atingere măsurilor care urmează să fie adoptate în contextul organizării comune a pieţelor în vederea sprijinirii pieţei, contribuţia financiară specifică prevăzută în prezenta decizie este egală cu 60 % din costurile efectuate de statul membru pentru:

    (a) compensarea proprietarilor pentru:

    (i) sacrificarea şi distrugerea animalelor,

    (ii) distrugerea laptelui,

    (iii) curăţarea şi dezinfectarea exploataţiilor,

    (iv) distrugerea furajelor contaminate şi, când nu poate fi dezinfectat, a echipamentului contaminat,

    (v) pierderile suportate de fermieri ca urmare a restricţiilor impuse asupra comercializării efectivelor de animale şi a animalelor îngrăşate pe păşune, în urma reintroducerii vaccinării de urgenţă, în conformitate cu articolul 50 alineatul (3) din Directiva 2003/85/CE;

    (b) dacă este cazul, transportul carcaselor la instalaţiile de prelucrare;

    (c) orice alte măsuri esenţiale pentru eradicarea focarului maladiei.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    În conformitate cu procedura prevăzută la articolul Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2), Comisia defineşte natura celorlalte măsuri prevăzute la litera (c) Ö a prezentului alineat Õ ce pot fi eligibile pentru aceeaşi contribuţie financiară comunitară şi cazurile în care se aplică dispoziţiile literei (a) punctul (v) Ö a prezentului alineat Õ.

    (5) Pentru prima dată şi cel târziu la 45 de zile după confirmarea oficială a primului focar de febră aftoasă şi, ulterior, când şi unde este necesar în funcţie de evoluţia evenimentelor, situaţia este reexaminată în cadrul Comitetului. Această examinare cuprinde atât situaţia veterinară, cât şi cheltuielile estimate deja efectuate sau angajate. După această examinare, se poate adopta o nouă decizie privind contribuţia financiară comunitară, care poate depăşi cifra de 60 % stabilită în alineatul (4), în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (3). Această decizie stabileşte costurile eligibile şi nivelul contribuţiei financiare comunitare. În plus, la adoptarea acestei decizii, se pot adopta orice măsuri pe care statul membru interesat trebuie să le ia pentru a asigura succesul acţiunii, în special alte măsuri decât cele prevăzute în alineatul (2) Ö al prezentului articol Õ.

    ê 90/424/CEE

    Articolul 15

    Orice măsură pe care Comunitatea o adoptă pentru a asista campania împotriva febrei aftoase în afara Comunităţii, în special măsurile luate în conformitate cu articolele 8 şi 10, poate beneficia de o contribuţie financiară comunitară.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Articolul 16

    Măsurile şi modalităţile de aplicare a măsurilor prevăzute în articolul 15, condiţiile cărora acestea se pot subordona şi nivelul contribuţiei financiare comunitare se adoptă în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (3).

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Articolul 17

    Ajutorul comunitar poate fi acordat Ö rezervelor Õ comunitare de vaccinuri împotriva febrei aftoase constituite prin Decizia 91/666/CEE a Consiliului[23], în conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din Directiva 2003/85/CE.

    Nivelul participării comunitare şi condiţiile căreia aceasta îi poate fi subordonată se stabilesc în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (3).

    ê 90/424/CEE

    Articolul 18

    Creditele necesare pentru măsuri menţionate la articolele 15, 16 şi 17 se adoptă în fiecare an ca parte a procedurii bugetare.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    În cazul în care un focar grav de febră aftoasă necesită cheltuieli în conformitate cu dispoziţiile prezentei Ö Secţiuni Õ, suplimentar faţă de creditele stabilite în conformitate cu primul paragraf, Comisia adoptă măsurile necesare în cadrul competenţelor sale existente sau transmite autorităţii bugetare propunerile necesare pentru a se asigura cu privire la respectarea angajamentelor financiare prevăzute la articolul 14.

    ê 90/424/CEE

    SECŢIUNEA 4

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 4

    POLITICĂ DE INFORMARE ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI BUNĂSTĂRII ANIMALELOR ŞI AL SIGURANŢEI ALIMENTARE

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 5

    Articolul 19

    Comunitatea participă la realizarea unei politici de informare în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor şi al siguranţei alimentelor pentru produsele de origine animală acordând o contribuţie financiară pentru:

    (a) instalarea şi dezvoltarea unor instrumente informatice care cuprind o bază de date adecvată destinată:

    (i) colectării şi stocării tuturor informaţiilor cu privire la legislaţia comunitară privind sănătatea şi bunăstarea animală şi siguranţa alimentelor pentru produsele de origine animală.

    (ii) difuzării informaţiilor prevăzute la punctul (i) către autorităţile competente, producători şi consumatori, luându-se în considerare, după caz, interfeţele cu bazele de date naţionale;

    (b) realizarea de studii necesare pentru pregătirea şi dezvoltarea legislaţiei în domeniul bunăstării animalelor.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Articolul 20

    Măsurile prevăzute la articolul 19, normele de aplicare a acestora şi nivelul contribuţiei financiare comunitare se adoptă în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    Articolul 21

    Creditele necesare pentru măsurile specificate în prezenta Ö Secţiune Õ se adoptă în fiecare an ca parte a procedurii bugetare.

    SECŢIUNEA 5

    MĂSURI TEHNICE ŞI ŞTIINŢIFICE

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 6

    Articolul 22

    Comunitatea poate desfăşura sau poate asista statele membre sau organizaţiile internaţionale în desfăşurarea de activităţi tehnice şi ştiinţifice necesare dezvoltării atât a legislaţiei comunitare în domeniul veterinar, cât şi a învăţământului sau formării în acest domeniu.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Articolul 23

    Măsurile prevăzute la articolul 22, normele de aplicare a acestora şi nivelul contribuţiei financiare comunitare se adoptă în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    Articolul 24

    Creditele necesare pentru măsurile prevăzute în prezenta Ö Secţiune Õ se adoptă anual, ca parte a procedurii bugetare.

    ê 90/424/CEE

    CAPITOLUL III

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 7 (adaptat)

    PROGRAME DE Ö CONTROL Õ , DE ERADICARE ŞI DE MONITORIZARE ÎN DOMENIUL BOLILOR ANIMALELOR ŞI ZOONOZELOR

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Articolul 25

    (1) Fără a aduce atingere dispoziţiilor articolului 28 alineatul (1), participarea financiară comunitară pentru eradicarea brucelozei, tuberculozei şi leucozei bovine se stabileşte prin Directiva 77/391/CEE Ö şi Õ Directiva 82/400/CEE.

    ê 90/424/CEE

    (2) Contribuţia financiară comunitară pentru eradicarea pleuropneumoniei contagioase bovine se stabileşte prin Decizia 89/145/CEE.

    Articolul 26

    (1) Contribuţia financiară comunitară pentru eradicarea pestei porcine clasice se stabileşte prin Decizia 80/1096/CEE.

    (2) Contribuţia financiară comunitară pentru eradicarea pestei porcine africane se stabileşte prin Decizia 86/649/CEE.

    (3) Contribuţia financiară comunitară pentru eradicarea brucelozei ovine se stabileşte prin Decizia 90/242/CEE a Consiliului [24].

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 8 (adaptat)

    Articolul 27

    (1) Se introduce o măsură financiară comunitară destinată rambursării cheltuielilor Ö efectuate Õ de statele membre în vederea finanţării programelor naţionale de Ö control Õ, de eradicare şi de monitorizare privind bolile animalelor şi zoonozele care figurează în lista din anexa I ( Ö denumite în continuare Õ «programe»).

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 8

    Lista din anexa I poate fi modificată în conformitate cu procedura menţionată la articolul 40 alineatul (2), în special în cazul bolilor emergente ale animalelor care reprezintă un risc pentru sănătatea animalelor şi, în mod indirect, pentru sănătatea publică, sau în funcţie de noile date epidemiologice sau ştiinţifice.

    (2) În fiecare an, până la 30 aprilie, statele membre prezintă Comisiei programele anuale sau multianuale a căror lansare este prevăzută pentru anul următor şi pentru care doresc să primească o contribuţie financiară din partea Comunităţii.

    Programele prezentate după data de 30 aprilie nu sunt eligibile pentru a beneficia de o finanţare în anul următor.

    Programele prezentate de statele membre trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente:

    (a) o descriere a situaţiei epidemiologice a bolii înainte de data la care începe programul;

    (b) descrierea şi delimitarea zonei geografice şi administrative în care trebuie să se aplice programul;

    (c) durata preconizată a programului, măsurile care trebuie aplicate, precum şi obiectivul care trebuie atins la finalul programului;

    (d) analiza costurilor estimative, precum şi o estimare a beneficiilor preconizate ale programului.

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 8 (adaptat)

    Criteriile detaliate, inclusiv în cazul în care sunt vizate mai multe state membre, se adoptă în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 8

    În cadrul fiecărui program multianual prezentat de statul membru, se furnizează informaţiile cerute în conformitate cu criteriile prevăzute la prezentul alineat pentru fiecare an cuprins în program.

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 8 (adaptat)

    (3) Comisia poate invita un stat membru să prezinte un program multianual sau, după caz, să prelungească durata unui program anual prezentat, atunci când aceasta consideră că este necesară o programare multianuală pentru a asigura în mod mai eficace şi mai eficient Ö controlul Õ unei boli date, eradicarea şi monitorizarea acesteia, în special atunci când există riscuri pentru sănătatea animalelor şi, în mod indirect, pentru sănătatea publică.

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 8

    Comisia poate coordona programele regionale la care participă mai multe state membre în cooperare cu statele membre în cauză.

    (4) Comisia evaluează programele prezentate de statele membre, atât din punct de vedere veterinar, cât şi din punct de vedere financiar.

    Statele membre transmit Comisiei informaţiile suplimentare necesare pe care aceasta le solicită în vederea evaluării corespunzătoare a programului.

    Etapa de colectare a tuturor informaţiilor privind programele se încheie la data de 15 septembrie a fiecărui an.

    (5) Până la data de 30 noiembrie a fiecărui an, se aprobă, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 40 alineatul (3):

    (a) programele, cu modificările eventuale, pentru a lua în considerare rezultatele evaluării prevăzute la alineatul (4) al prezentului articol;

    (b) nivelul contribuţiei financiare a Comunităţii;

    (c) plafonul contribuţiei financiare a Comunităţii;

    (d) eventualele condiţii care ar trebui îndeplinite pentru a obţine contribuţia financiară a Comunităţii.

    Nici un program nu se aprobă pentru o perioadă mai lungă de şase ani.

    (6) Aprobarea modificărilor aduse programelor se efectuează în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 40 alineatul (3).

    (7) Pentru fiecare program aprobat, statul membru furnizează Comisiei următoarele rapoarte:

    (a) rapoarte intermediare tehnice şi financiare;

    (b) până la data de 30 aprilie a fiecărui an, un raport tehnic detaliat care să prezinte o evaluare a rezultatelor obţinute, precum şi o evidenţă detaliată a cheltuielilor efectuate pentru exerciţiul financiar precedent.

    (8) Cererile de plată referitoare la cheltuielile efectuate de un stat membru pentru un program dat în anul precedent se prezintă Comisiei până la data de 30 aprilie.

    În cazul prezentării cu întârziere a cererii de plată, contribuţia financiară a Comunităţii se reduce cu 25 % la 1 iunie, cu 50 % la 1 august, cu 75 % la 1 septembrie şi cu 100 % la 1 octombrie în acelaşi an.

    Comisia adoptă decizia privind plata comunitară până la data de 30 octombrie a fiecărui an, luând în considerare rapoartele tehnice şi financiare prezentate de statul membru în conformitate cu alineatul (7).

    (9) Experţii Comisiei pot efectua controale la faţa locului, în colaborare cu autoritatea competentă, în măsura în care este necesar să se asigure punerea în aplicare uniformă a prezentei decizii, în conformitate cu articolul 45 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului [25].

    Experţii Comisiei pot fi asistaţi la efectuarea controalelor respective de un grup de experţi constituit în conformitate cu procedura menţionată la articolul 40 alineatul (2).

    (10) Normele de aplicare a prezentului articol se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 40 alineatul (2).

    (11) Statele membre pot aloca fonduri destinate eradicării bolilor, în cazul animalelor de acvacultură menţionate în anexa I la prezenta decizie, în cadrul programelor operaţionale stabilite în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006.

    Aceste fonduri se alocă în conformitate cu procedurile prevăzute la prezentul articol, cu următoarele adaptări:

    (a) rata ajutorului este conformă ratei prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1198/2006;

    (b) alineatul (8) din prezentul articol nu se aplică.

    Eradicarea se efectuează în conformitate cu articolul 38 alineatul (1) din Directiva 2006/88/CE sau în cadrul unui program de eradicare.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Articolul 28

    (1) Fără a aduce atingere articolelor 25, 26 şi 27, nivelul participării financiare comunitare la programele privind maladiile prevăzute în articolele menţionate anterior se stabileşte de către Comisie, în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2), la 50 % din costurile suportate de statele membre, prin compensarea proprietarilor pentru sacrificarea bovinelor datorită maladiei respective.

    (2) La cererea unui stat membru, Comisia, reexaminează, în cadrul Comitetului, situaţia cu privire la maladiile prevăzute la articolele 25, 26 şi 27. Această reexaminare include atât situaţia veterinară, cât şi estimarea cheltuielilor deja efectuate sau în curs de efectuare. După această reexaminare, orice nouă decizie privind contribuţia financiară comunitară care poate depăşi 50 % din costurile efectuate de statele membre, pentru a compensa proprietarii pentru sacrificarea animalelor datorită maladiei respective, se adoptă în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (3).

    ê 90/424/CEE

    Când se adoptă acea decizie, pot fi adoptate orice măsuri pe care statul membru respectiv trebuie să le ia pentru a asigura succesul acţiunii.

    ê 94/370/CE Art. 1 pct. 8

    (3) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată la propunerea Comisiei, procedează la reexaminarea prezentului articol,pe baza experienţei acumulate.

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 9

    Articolul 29

    Angajamentele bugetare ale Comunităţii în vederea cofinanţării programelor se efectuează anual. Angajamentele privind cheltuielile destinate programelor multianuale se adoptă în conformitate cu articolul 76 alineatul (3) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului[26]. În cazul programelor multianuale, primul angajament bugetar se efectuează după aprobarea acestora. Fiecare dintre următoarele angajamente se efectuează de către Comisie pe baza unei decizii de acordare a unei contribuţii, astfel cum este prevăzută la articolul 27 alineatul (5) din prezenta decizie.

    ê 90/424/CEE

    CAPITOLUL IV

    INSPECŢIA VETERINARĂ

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Ö SECŢIUNEA 1 Õ

    Ö DISPOZIŢII INTRODUCTIVE Õ

    ê 90/424/CEE

    Articolul 30

    Comunitatea contribuie la îmbunătăţirea eficacităţii inspecţiilor veterinare prin:

    - acordarea ajutorului financiar pentru laboratoarele de legătură şi de referinţă,

    - acordarea unei contribuţii financiare pentru efectuarea inspecţiilor care au ca scop prevenirea zoonozelor,

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    - acordarea unei contribuţii financiare pentru a pune în aplicare strategia de inspecţie Ö necesară funcţionării Õ pieţei interne.

    ê 90/424/CEE

    SECŢIUNEA 2

    LABORATOARELE DE LEGĂTURĂ ŞI DE REFERINŢĂ

    Articolul 31

    (1) Orice laborator de legătură sau de referinţă denumit astfel în conformitate cu legislaţia veterinară comunitară şi care îndeplineşte obligaţiile şi cerinţele stabilite în aceasta poate primi ajutor comunitar.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    (2) Modalităţile de acordare a ajutorului prevăzut în alineatul (1), condiţiile de reglementare şi cuantumul acestuia se determină în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    (3) Creditele necesare pentru măsurile prevăzute în prezenta Ö Secţiune Õ se adoptă în fiecare an ca parte a procedurii bugetare.

    ê 90/424/CEE

    SECŢIUNEA 3

    STRATEGIE DE CONTROL

    Articolul 32

    (1) Fiecare stat membru întocmeşte un program de schimb de funcţionari care îşi desfăşoară activitatea în sectorul veterinar.

    (2) În cadrul Comitetului , Comisia, împreună cu statele membre, coordonează programele de schimb.

    (3) Statul membru respectiv adoptă toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a programelor de schimb coordonate.

    (4) În fiecare an, pe baza rapoartelor statelor membre, punerea în aplicare a programelor de schimb este examinată în cadrul Comitetului.

    (5) Statele membre iau în considerare experienţa acumulată pentru a îmbunătăţi şi extinde programele de schimb.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    (6) Ajutorul financiar comunitar poate fi acordat în vederea bunei desfăşurări a programelor de schimb, în special prin intermediul cursurilor de instruire prevăzute la articolul 34 alineatul (1). Nivelul contribuţiei financiare comunitare şi condiţiile cărora aceasta se poate subordona se determină în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    ê 90/424/CEE

    (7) În sensul prezentului articol, se aplică articolele 23 şi 24.

    Articolul 33

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Articolul 32 alineatele (6) şi (7) se aplică cu privire la programele stabilite în conformitate cu Ö Directivele 91/496/CEE[27] şi 97/78/CE[28] ale Õ Consiliului, în vederea organizării de Ö controale Õ veterinare la frontierele externe asupra produselor introduse în Comunitate din ţări terţe.

    Articolul 34

    (1) Comisia poate organiza, în mod direct sau prin intermediul autorităţilor naţionale competente , cursuri de perfecţionare sau întâlniri pentru personalul statelor membre, în special pentru personalul responsabil cu Ö controalele veterinare Õ prevăzute în articolul 33.

    ê 94/370/CE Art. 1 pct. 12 (adaptat)

    Aceste stagii sau şedinţe de perfecţionare pot, în funcţie de disponibilităţi, să fie deschise, la cererea autorităţilor competente şi după acordul Comisiei, personalului din ţările terţe care au încheiat Ö cu Comunitatea Õ acorduri de cooperare în domeniul controlului veterinar, precum şi absolvenţilor de ştiinţe veterinare dornici să-şi completeze formarea în domeniul reglementării comunitare.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    (2) Modalităţile de organizare a măsurilor prevăzute în alineatul (1) şi nivelul contribuţiei financiare comunitare se stabilesc de către Comisie, în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    ê 90/424/CEE

    Articolul 35

    (1) Introducerea unui sistem de identificare a animalelor şi de notificare a maladiilor în cadrul legislaţiei privind controalele veterinare în schimburile intracomunitare cu animale vii, în vederea realizării pieţei interne, poate beneficia de asistenţă financiară comunitară.

    (2) Modalităţile de organizare a măsurilor prevăzute în alineatul (1) şi nivelul contribuţiei financiare comunitare se stabilesc de către Comisie, după consultarea Comitetului.

    ê 92/438/CEE Art. 11

    Articolul 36

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 11

    (1) Se poate acorda o contribuţie financiară din partea Comunităţii pentru informatizarea procedurilor veterinare privind:

    (a) comerţul intracomunitar şi importurile de animale vii şi de produse de origine animală;

    (b) găzduirea, administrarea şi întreţinerea sistemelor informatice veterinare integrate, inclusiv, după caz, a interfeţelor cu bazele de date naţionale.

    ê 92/438/CEE Art. 11 (adaptat)

    (2) Măsurile privind organizarea finanţării în conformitate cu alineatul (1) şi nivelul contribuţiei comunitare se determină în conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2).

    ê 90/424/CEE

    Articolul 37

    (1) Dacă un stat membru se confruntă, din punct de vedere structural sau geografic, cu probleme privind personalul sau infrastructura atunci când pune în aplicare noua strategie de control, datorate realizării pieţei interne de animale vii şi produse de origine animală, acesta poate obţine, pentru o perioadă de tranziţie, asistenţă comunitară financiară care se reduce progresiv.

    (2) Statul membru respectiv transmite Comisiei un program naţional, însoţit de toate informaţiile financiare adecvate, menit să îmbunătăţească sistemul său de control.

    ê 94/370/CE Art. 1 pct. 13

    3. În sensul prezentului articol, se aplică dispoziţiile articolului 27 alineatele (3)-(11).

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Articolul 38

    Creditele necesare pentru măsurile prevăzute în Ö prezenta Secţiune Õ se adoptă în fiecare an ca parte a procedurii bugetare.

    CAPITOLUL V

    DISPOZIŢII FINALE

    ê 2001/12/CE Art. 1

    Articolul 39

    Cheltuielile supuse finanţării în condiţiile prezentei decizii sunt gestionate direct de Comisie, în conformitate cu articolul 148 alineatul (2) Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002.

    ê 806/2003 Art. 3 şi anexa III. 9

    Articolul 40

    (1) Comisia este asistată de Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală, înfiinţat în temeiul articolului 58 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi a Consiliului[29].

    ê 806/2003 Art. 3 şi anexa III. 9 (adaptat)

    (2) Atunci când se face trimitere la prezentul Ö alineat Õ , se aplică articolele 5 şi 7 din Decizia 1999/468/CE.

    ê 806/2003 Art. 3 şi anexa III. 9

    Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la trei luni.

    ê 806/2003 Art. 3 şi anexa III. 9 (adaptat)

    (3) Atunci când se face trimitere la prezentul Ö alineat Õ , se aplică articolele 5 şi 7 din Decizia 1999/468/CE.

    ê 806/2003 Art. 3 şi anexa III. 9

    Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la 15 zile.

    (4) Comitetul îşi stabileşte regulamentul de procedură.

    ê 90/424/CEE (adaptat)

    Article 41

    [În conformitate cu procedura Ö menţionată Õ la articolul 40 alineatul (2), Comisia stabileşte modalităţile de finanţare a măsurilor pentru vaccinarea împotriva pestei cabaline africane începând cu 1 septembrie 1989.]

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 12

    Articolul 42

    Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului, la fiecare patru ani, un raport cu privire la situaţia sanitar-veterinară şi la raportul cost/eficienţă al punerii în aplicare a programelor în diverse state membre, cu explicarea, în special, a criteriilor adoptate.

    ê

    Articolul 43

    Decizia 90/424/CEE se abrogă.

    Trimiterile la decizia abrogată se înţeleg ca trimiteri la prezenta decizie şi se citesc în conformitate cu tabelul de corespondenţă din anexa III.

    ê 90/424/CEE

    Articolul 44

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, […]

    Pentru Consiliu

    Preşedintele

    […]

    ê 2006/965/CE Art. 1 pct. 13 şi anexa

    ANEXA I

    Bolile animalelor şi zoonozele

    - Tuberculoza bovină

    - Bruceloza bovină

    - Bruceloza ovină şi caprină (B. melitensis)

    - Febra catarală în regiunile endemice sau cu risc ridicat

    - Pesta porcină africană

    - Boala veziculoasă a porcului

    - Pesta porcină clasică

    - Necroza hematopoietică infecţioasă

    - Anemia infecţioasă a somonului

    - Antrax

    - Pleuropneumonia contagioasă bovină

    - Influenţa aviară

    - Rabie

    - Echinococoză

    - Encefalopatii spongiforme transmisibile (EST)

    - Campilobacterioză

    - Listerioză

    - Salmoneloză (Salmonele zoonotice)

    - Trichineloză

    - E. coli verotoxigen (VTEC)

    - Viremia de primăvară a crapului (VPC)

    - Septicemie hemoragică virală (SHV)

    - Virusul herpetic al crapului koi (VHC)

    - Infecţie cu Bonamia ostreae

    - Infecţie cu Marteilia refringens

    - Boala punctelor albe la crustacee.

    _____________

    é

    ANEXA II

    Decizia abrogată şi lista modificărilor ulterioare

    Decizia 90/424/CEE a Consiliului (JO L 224 , 18.8.1990, p. 19) |

    Decizia 91/133/CEE a Consiliului (JO L 66, 13.3.1991, p. 18) |

    Regulamentul (CEE) nr. 3763/91 al Consiliului (JO L 356, 24.12.1991, p. 1) | Numai articolul 10 alineatul (1) |

    Decizia 92/337/CEE a Consiliului (JO L 187, 7.7.1992, p. 45) |

    Decizia 92/438/CEE a Consiliului (JO L 243, 25.8.1992, p. 27) | Numai articolul 11 |

    Directiva 92/117/CEE a Consiliului (JO L 62, 15.3.1993 p. 38) | Numai articolul 9 alineatul (2) |

    Directiva 92/119/CEE a Consiliului (JO L 62, 15.3.1993, p. 69) | Numai articolul 23 alineatul (2) |

    Decizia 93/439/CEE a Comisiei (JO L 203, 13.8.1993, p. 34) |

    Decizia 94/77/CE a Comisiei (JO L 36, 8.2.1994, p. 15) |

    Decizia 94/370/CE a Consiliului (JO L 168, 2.7.1994, p. 31) |

    Regulamentul (CE) nr. 1258/1999 al Consiliului (JO L 160, 26.6.1999, p. 103) | Numai articolul 17 |

    Decizia 2001/12/CE a Consiliului (JO L 3, 6.1.2001, p. 27) |

    Decizia 2001/572/CE a Consiliului (JO L 203, 28.7.2001, p. 16) |

    Regulamentul (CE) nr. 806/2003 al Consiliului (JO L 122, 16.5.2003, p.1) | Numai punctul 9 al Anexei III |

    Directiva 2003/99/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (JO L 325, 12.12.2003, p. 31) | Numai articolul 16 |

    Decizia 2006/53/CE a Consiliului (JO L 29, 2.2.2006, p. 37) |

    Decizia 2006/782/CE a Consiliului (JO L 328, 24.11.2006, p. 57) |

    Regulamentul (CE) nr. 1791/2006 al Consiliului (JO L 363, 20.12.2006, p. 1) | Numai în ceea ce priveşte referirea la Decizia 90/424/CE din articolul 1 alineatul (2) a doua liniuţă şi punctul 3 din Partea 5B(I) din anexă |

    Decizia 2006/965/CE a Consiliului (JO L 397, 30.12.2006, p. 22) | Numai articolul 1 |

    _____________

    ANEXA III

    TABEL DE CORESPONDENŢĂ

    Decizia 90/424/EEC | Prezenta decizie |

    Articolele 1 şi 2 | Articolele 1 şi 2 |

    Articolul 3 alineatele (1) şi (2) | Articolul 3 alineatele (1) şi (2) |

    Articolul 3 alineatul (2a) | Articolul 3 alineatul (3) |

    Articolul 3 alineatul (3) | Articolul 3 alineatul (4) |

    Articolul 3 alineatul (4) | Articolul 3 alineatul (5) |

    Articolul 3 alineatul (5) | Articolul 3 alineatul (6) |

    Articolul 3a | Articolul 4 |

    Articolul 3b | Articolul 5 |

    Articolul 4 | Articolul 6 |

    Articolul 5 | Articolul 7 |

    Articolul 6 | Articolul 8 |

    Articolul 7 | Articolul 9 |

    Articolul 8 | Articolul 10 |

    Articolul 9 | Articolul 11 |

    Articolul 10 | Articolul 12 |

    Articolul 10a | Articolul 13 |

    Articolul 11 alineatele (1) - (5) | Articolul 14 alineatele (1) - (5) |

    Articolul 11 alineatul (6) | _ |

    Articolul 12 | Articolul 15 |

    Articolul 13 | Articolul 16 |

    Articolul 14 | Articolul 17 |

    Articolul 15 | Articolul 18 |

    Articolul 16 | Articolul 19 |

    Articolul 17 | Articolul 20 |

    Articolul 18 | Articolul 21 |

    Articolul 19 | Articolul 22 |

    Articolul 20 | Articolul 23 |

    Articolul 21 | Articolul 24 |

    Articolul 22 | Articolul 25 |

    Articolul 23 alineatele (1), (2) şi (3) | Articolul 26 alineatele (1), (2) şi (3) |

    Articolul 23 alineatul (4) | _ |

    Articolul 24 | Articolul 27 |

    Articolul 25 alineatele (1) şi (2) | Articolul 28 alineatele (1) şi (2) |

    Articolul 25 alineatul (3) | _ |

    Articolul 25 alineatul (4) | Articolul 28 alineatul (3) |

    Articolul 26 | Articolul 29 |

    Articolul 27 | Articolul 30 |

    Articolul 28 | Articolul 31 |

    Articolul 34 | Articolul 32 |

    Articolul 35 | Articolul 33 |

    Articolul 36 | Articolul 34 |

    Articolul 37 | Articolul 35 |

    Articolul 37a | Articolul 36 |

    Articolul 38 | Articolul 37 |

    Articolul 39 | Articolul 38 |

    Articolul 40a | Articolul 39 |

    Articolul 41 alineatul (1) | Articolul 40 alineatul (1) |

    Articolul 41 alineatul (2) | Articolul 40 alineatul (2) |

    Articolul 42 alineatul (1) | _ |

    Articolul 42 alineatul (2) | Articolul 40 alineatul (3) |

    Articolul 41 alineatul (3) | Articolul 40 alineatul (4) |

    Articolul 43 alineatul (1) primul paragraf | _ |

    Articolul 43 alineatul (1) al doilea paragraf | Articolul 41 |

    Articolul 43 alineatul (2) | _ |

    Articolul 43a | Articolul 42 |

    _ | Articolul 43 |

    Articolul 44 | Articolul 44 |

    Anexa | Anexa I |

    _ | Anexa II |

    _ | Anexa III |

    _____________

    [1] COM(87) 868 PV.

    [2] A se vedea anexa 3 din partea A a sus-menţionatelor concluzii.

    [3] Efectuată în conformitate cu Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu – Codificarea acquis-ului comunitar, COM(2001) 645 final.

    [4] A se vedea anexa II la prezenta propunere.

    [5] JO C , , p. .

    [6] JO C , , p. .

    [7] JO L 224, 18.8.1990, p. 19. Decizie modificată ultima dată prin Decizia 2006/965/CE (JO L 397, 30.12.2006, p. 22).

    [8] A se vedea anexa, II la prezenta propunere.

    [9] JO L 328, 24.11.2006, p. 14.

    [10] JO L 145, 13.6.1977, p. 44. Directivă modificată ultima dată prin Tratatul de aderare din 1994.

    [11] JO L 173, 19.6.1982, p. 18. Directivă modificată ultima dată prin Regulamentul (CEE) nr. 3768/85 (JO L 362, 31.12.1985, p. 8).

    [12] JO L 53, 25.2.1989, p. 55.

    [13] JO L 325, 1.12.1980, p. 5. Decizie modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003 (JO L 122, 16.5.2003, p. 1).

    [14] JO L 382, 31.12.1986, p. 5. Decizie modificată ultima dată prin Decizia 89/577/CEE (JO L 322, 7.11.1989, p. 21).

    [15] JO L 223, 2.8.1989, p. 19.

    [16] JO L 184, 17.7.1999, p. 23. Decizie modificată prin Decizia 2006/512/CE (JO L 200, 22.7.2006, p. 11).

    [17] JO L 210, 31.7.2006, p. 25.

    [18] JO L 10, 14.1.2006, p. 16.

    [19] OJ L 223, 15.8.2006, p. 1

    [20] JO L 325, 12.12.2003, p. 31.

    [21] JO L 378, 31.12.1982, p. 58.

    [22] JO L 306, 22.11.2003, p. 1.

    [23] JO L 368, 31.12.1991, p. 21.

    [24] JO L 140, 1.6.1990, p. 123.

    [25] JO L 165, 30.4.2004, p. 1.

    [26] JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    [27] OJ L 268, 24.9.1991, p, 56.

    [28] OJ L 24, 30.1.1978, p. 9.

    [29] JO L 31, 1.2.2002, p. 1.

    Top