Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0097

    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu şi Curtea de Conturi Europeană - Plan de acţiune privind întărirea rolului de supraveghere al Comisiei din cadrul gestionării repartizate a acţiunilor structurale

    /* COM/2008/0097 final */

    52008DC0097

    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu şi Curtea de Conturi Europeană - Plan de acţiune privind întărirea rolului de supraveghere al Comisiei din cadrul gestionării repartizate a acţiunilor structurale /* COM/2008/0097 final */


    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 19.2.2008

    COM(2008) 97 final

    COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU ȘI CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ

    Plan de acțiune privind întărirea rolului de supraveghere al Comisiei din cadrul gestionării repartizate a acțiunilor structurale

    COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU ȘI CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ

    Plan de acțiune privind întărirea rolului de supraveghere al Comisiei din cadrul gestionării repartizate a acțiunilor structurale

    1. Comisia acordă prioritate deosebită exercitării responsabilităților sale privind execuția bugetului, în temeiul articolului 274 din Tratatul CE. În ianuarie 2005, Comisia a stabilit drept obiectiv strategic depunerea de eforturi în sensul obținerii unei declarații de asigurare (DAS) pozitive din partea Curții de Conturi Europene („Curtea”), iar în ianuarie 2006, Comisia a adoptat un Plan de acțiune pentru un cadru de control intern integrat pentru a face progrese pe calea realizării acestui obiectiv. Concluziile Curții pentru 2006 indică faptul că procentul din bugetul comunitar care face obiectul unei asigurări pozitive este în creștere. Cu toate acestea, Curtea a constatat, de asemenea, că, în domeniul acțiunilor structurale, nu s-au înregistrat îmbunătățiri. Acesta reprezintă un domeniu care face parte din gestionarea repartizată între Comisie și statele membre.

    Acțiunile structurale constituie una dintre politicile de bază ale Uniunii și simbolizează poziția centrală pe care o deține solidaritatea în rândul valorilor Uniunii. Acestea promovează dezvoltarea economică și coeziunea socială, impulsionând prosperitatea în întreaga Uniune. Noua perioadă de programare a indicat modul în care acțiunile structurale pot fi adaptate la noile exigențe ale strategiei de la Lisabona pentru creștere și locuri de muncă. Prin urmare, este deosebit de important ca resursele destinate acțiunilor structurale să fie utilizate în mod optim și ca principiile bunei gestiuni financiare să fie aplicate cu rigurozitate.

    2. În conformitate cu articolul 53b din regulamentul financiar[1], statelor membre le revine responsabilitatea principală de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura că fondurile sunt folosite în conformitate cu normele și principiile aplicabile, precum și de a proteja interesele financiare ale Comunităților.

    În special, statele membre trebuie să instituie un sistem de control intern eficace și eficient, în conformitate cu dispozițiile articolului 28a din regulamentul financiar. În plus, legislația specifică acestui sector prevede că statelor membre le revine responsabilitatea de a preveni, detecta și corecta neregularitățile, precum și de a stabili cerințe detaliate privind sistemele de gestiune și de control.

    Responsabilitățile Comisiei în ceea ce privește bugetul comunitar nu se limitează la cheltuielile din cadrul autorității sale directe. În egală măsură, Comisia trebuie să verifice dacă statele membre îndeplinesc corect sarcinile care le-au fost delegate. În cazul în care estimează că situația nu se prezintă astfel, Comisia trebuie să facă uz de mecanismele disponibile pentru a suspenda plățile și pentru a aplica corecții financiare.

    3. În Raportul său anual din 2006, Curtea de Conturi Europeană a concluzionat că:

    - a existat un nivel ridicat de erori în cheltuielile declarate de statele membre și rambursate de Comisie în 2006;

    - sistemele de gestiune și control ale statelor membre sunt ineficace sau moderat eficace; precum și

    - sistemele Comisiei pentru reducerea acestor deficiențe sunt numai moderat eficace.

    4. În ultimii cinci ani, Comisia a instituit o serie de etape în scopul de a îmbunătăți rolul său de supraveghere a acțiunilor structurale. Măsurile luate includ:

    - sporirea numărului și a acoperirii auditurilor, ajungând până la 61% din cheltuielile aferente programelor din cadrul FEDR și 83% pentru cele din cadrul FSE, precum și întocmirea în fiecare an, începând din 2005, a unui document de strategie de audit comună;

    - aplicarea procedurilor de tipul „plan de acțiune” pentru monitorizarea acțiunilor de remediere a deficiențelor de sistem și execuția corecțiilor financiare de către statele membre;

    - suspendarea plăților intermediare; precum și

    - adoptarea de decizii de corecție financiară.

    Cu toate acestea, constatările Curții arată că aceste măsuri nu au fost totuși suficiente pentru a avea un impact apreciabil asupra fiabilității certificării către Comisie a cheltuielilor din partea statelor membre. Curtea a identificat în continuare niveluri ridicate de eroare privind cheltuielile la nivelul proiectelor, precum și deficiențe de sistem, cu precădere la nivelul controlului primar realizat de statele membre.

    5. Unele dintre erorile identificate de Curte pot fi remediate prin recuperări și prin alte măsuri luate în aval, pe parcursul punerii în aplicare a programului sau proiectului, cât și la încheierea acestuia. Comisia își intensifică acțiunile pentru a obține din partea statelor membre informații fiabile privind corecțiile financiare și recuperările. În cazul în care nu se înregistrează progrese, Comisia este pregătită să utilizeze nu numai suspendările de plăți, dar și alte măsuri, precum procedurile privind încălcarea dreptului comunitar. Cu toate acestea, executarea recuperărilor nu diminuează importanța controalelor ex ante din statele membre. Acesta este motivul pentru care Comisia conlucrează, de asemenea, cu statele membre pentru a îmbunătăți controalele primare de la nivel național. Într-adevăr, este inacceptabil faptul că rambursările intermediare fac obiectul nivelului ridicat de eroare identificat de Curte.

    6. În egală măsură, Comisia a luat măsuri pentru a valorifica, pentru perioada de programare 2007-2013, experiența dobândită în urma gestiunii financiare a acțiunilor structurale anterioare. Aceste măsuri includ consolidarea dispozitivelor de control și de audit în noua legislație, eforturi substanțiale pentru a oferi orientări autorităților naționale, precum și acțiuni care să confirme că instituirea de sisteme pentru noile programe este în deplină conformitate cu cerințele privind controlul intern. Acest demers va furniza o bază mai fiabilă pentru a asigura eficacitatea sistemelor naționale.

    7. În timp ce noile dispozitive sunt puse în aplicare, Comisia este hotărâtă să continue eforturile pentru a asigura legalitatea și regularitatea plăților care rămân de efectuat până la încheierea, în 2010, a programelor pentru 2000-2006. Procesul aferent încheierii programelor trebuie să ofere asigurarea privind legalitatea și regularitatea cheltuielilor pentru întreaga perioadă.

    8. În Raportul anual din 2006, Curtea a făcut recomandări în sensul îmbunătățirii eficacității rolului de supraveghere al Comisiei privind acțiunile structurale. Comisia adoptă planul de acțiune anexat pentru a lua în considerare recomandările respective în scopul de a:

    - îmbunătăți eficacitatea supravegherii de către Comisie a sistemelor de gestiune și de control din statele membre;

    - spori impactul activității de audit;

    - asigura o raportare completă, transparentă, fiabilă și coerentă privind corecțiile financiare și recuperările;

    - lua deciziile necesare privind suspendarea plăților și corecțiile financiare într-o perioadă bine definită.

    9. Planul de acțiune vizează să completeze nivelul actual ridicat al activității de audit din cadrul strategiei de audit comune pentru acțiunile structurale, precum și acțiunile relevante care se desfășoară în continuare, din cadrul Planului de acțiune al Comisiei pentru un cadru de control intern integrat.

    Planul de acțiune stabilește acțiuni specifice care urmează să fie luate, în 2008, în 10 domenii pentru a pune în aplicare recomandările Curții și pentru a spori eficacitatea impactului supravegherii de către Comisie a sistemelor de gestiune și de control din statele membre. Pentru fiecare acțiune în parte, s-a identificat un rezultat și s-a stabilit un termen, astfel încât punerea în aplicare să poată fi monitorizată. Comisia va monitoriza evoluția planului de acțiune pe parcursul lui 2008 și va fi pregătită să raporteze cu privire la progresele înregistrate.

    Reducerea nivelului de eroare constatat de Curte depinde de parteneriatul dintre Comisie și statele membre în sensul realizării unor îmbunătățiri coerente ale capacității sistemelor de control intern ale statelor membre de a preveni erorile. Planul de acțiune va reprezenta contribuția Comisiei la aceste eforturi printr-o supraveghere sporită, prin mecanisme de corecție mai eficiente, precum și prin informații îmbunătățite. Comisia consideră că rezultatul ar trebui să constituie un progres veritabil în eforturile de a aduce îmbunătățiri și de a reduce riscul legat de deficiențele constante din unele state membre.

    Anexă

    Plan de acțiune pentru întărirea rolului de supraveghere de către Comisie a acțiunilor structurale

    1. Obiectul planului de acțiune

    1.1. Obiectul planului de acțiune constă în întărirea rolului de supraveghere al Comisiei și, astfel, în sprijinirea statelor membre să reducă nivelul de eroare din cererile de plată certificate Comisiei pentru cofinanțare, în cadrul acțiunilor structurale sau, în caz contrar, în prevenirea pierderilor din bugetul comunitar prin intermediul corecțiilor financiare.

    1.2. Deși termenele inițiale sunt până la sfârșitul lui 2008, anumite acțiuni se vor desfășura în continuare. Prin urmare, la sfârșitul lui 2008, va fi necesar să se revizuiască și să se actualizeze planul de acțiune. Executarea acestuia va fi monitorizată trimestrial pe parcursul anului.

    1.3. Începând cu sfârșitul lui martie 2008, Comisia va înainta un raport trimestrial Parlamentului European.

    2. Punerea în aplicarea a recomandărilor Curții

    2.1. Obiectivul va fi îndeplinit prin punerea în aplicare a recomandărilor Curții de Conturi Europene, astfel cum sunt prezentate în Raportul anual pentru 2006 al acesteia (RA), în Avizul nr. 6/2007 și pe parcursul procedurii de descărcare. Recomandările Curții sunt următoarele:

    1. asigurarea furnizării de informații complete, transparente și fiabile privind corecțiile financiare și recuperările (RA § 2.24 și 2.26),

    2. îmbunătățirea calității rapoartelor anuale de activitate ale DG-urilor (RA § 2.37a),

    3. punerea în aplicare a Planului de acțiune al Comisiei pentru un cadru de control intern integrat (RA § 2.37b),

    4. îmbunătățirea eficacității controalelor de supraveghere efectuate de Comisiei în vederea reducerii riscului de deficiențe din sistemele statelor membre (RA § 2.37c),

    5. asigurarea respectării procedurilor de încheiere pentru perioada de programare 2000-2006 (RA § 3.18),

    6. concentrarea asupra îmbunătățirii controalelor de gestiune primare din statele membre (RA § 6.43),

    7. consolidarea mecanismelor de feedback din sistemul de control al fondurilor structurale (RA § 6.44),

    8. încurajarea și facilitarea folosirii de măsuri de simplificare pentru perioada 2007-2013 (RA § 6.45),

    9. asigurarea punerii în aplicare integrale a cadrului juridic pentru perioada de programare 2007-2013 (ședința privind procedura de descărcare, COCOBU 22.1.2008),

    10. sporirea impactului activității de audit a Comisiei prin îmbunătățirea utilizării suspendărilor și corecțiilor financiare (ședința dintre CCE și Comisie, 1.2.2008),

    11. efectuarea de supervizări adecvate ale sintezelor anuale pentru a asigura că acestea sunt coerente, comparabile și utile (Avizul nr. 6/2007 § III).

    2.2. De asemenea, Comisia va realiza o monitorizare a fiecărei erori de fond constatate de Curte pentru a se asigura că au fost efectuate corecții financiare adecvate.

    3. Acțiuni destinate corectării deficiențelor de sistem din cadrul strategiilor de audit ale DG-urilor

    Activitatea de audit a Comisiei constituie un element fundamental în exercitarea rolului său de supraveghere. DG REGIO și DG EMPL își realizează activitatea de audit în cadrul unei strategii de audit de 3 ani care este actualizată anual și care stabilește obiectivele și prioritățile, pe baza riscurilor identificate, și prezintă planul activității de audit.

    Până la sfârșitul lui 2007, pentru perioada de programare 2000-2006, acoperirea auditului era de aproximativ 61% din suma totală a fondurilor comunitare destinate programelor FEDR, iar în ceea ce privește FSE, de 83%.

    Cele două direcții generale au planificat activitatea de audit pentru 2008 în raport cu perioada de programare 2000-2006 care se concentrează asupra următoarelor:

    - audituri ale organismelor de management cu risc ridicat (40 FEDR; 15 FSE),

    - examinarea organismelor de lichidare în etapa de pregătire pentru încheierea programului (30 FEDR; 6 FSE).

    Deficiențele de sistem grave constatate de auditurile din anii anteriori sunt monitorizate cu ajutorul planurilor de acțiune care trebuie să fie puse în aplicare de statele membre respective. În ceea ce privește FEDR, există 10 planuri de acțiune care acoperă 80 de programe, iar pentru FSE, 17 planuri de acțiune care acoperă 20 de programe. Până la sfârșitul lui 2008, fie serviciile Comisiei vor fi ajuns la concluzia că statele membre au încheiat acțiunile în mod reușit, fie se va fi lansat o procedură care să rezulte în efectuarea de corecții financiare.

    În ceea ce privește procedurile în desfășurare, unica procedură neîncheiată pentru corecțiile financiare corespunzătoare perioadei de programare 2000-2006 se va finaliza în primul trimestru al lui 2008. Au fost lansate alte 19 proceduri de suspendare a plăților intermediare care vor duce la efectuarea de corecții financiare (6 FEDR, 8 FSE, 5 FC). Aceste proceduri vor fi finalizate până la sfârșitul lui 2008.

    4. Pregătire în vederea încheierii programului

    Monitorizarea auditurilor ex post privind încheierea programelor corespunzătoare perioadei de programare 1994-1999[2] este în curs de finalizare, iar deciziile privind corecțiile financiare vor fi adoptate pentru o sumă estimată la nu mai puțin de 500 de milioane de euro. Serviciile Comisiei au început deja pregătirea în vederea încheierii programelor 2000-2006. În 2006, Comisia a adoptat orientări pentru statele membre. Direcțiile generale au lansat o anchetă de audit care vizează organismele de lichidare responsabile de emiterea de declarații privind legalitatea și regularitatea cheltuielilor în 2007. Au fost finalizate auditurile a 19 organisme de lichidare. Pe lângă acestea, direcțiile generale planifică următoarele:

    - elaborarea de proceduri interne care să asigure o examinare riguroasă a documentelor privind încheierea programelor depuse de statele membre, precum și abordarea corectă a neregularităților;

    - finalizarea anchetei de audit privind organismele de lichidare prin cele 36 de audituri suplimentare menționate anterior;

    - sensibilizarea statelor membre privind pregătirea în vederea încheierii programelor.

    5. Finalizarea Planului de acțiune al Comisiei pentru un cadru de control intern integrat

    Cele două direcții generale au fost activ implicate în punerea în aplicare a Planului de acțiune al Comisiei pentru un cadru de control intern integrat.

    Următoarele acțiuni vor fi finalizate în 2008.

    Acțiunea 10 – estimarea costurilor aferente controalelor pentru FEDR – au avut loc vizite pe teren în 10 state membre pentru a verifica plauzibilitatea datelor transmise. Analiza este în curs și va fi finalizată în mai 2008. Va fi pregătită o comunicare pentru octombrie 2008 care să reunească rezultatele acestei evaluări a costurilor și beneficiilor, precum și analiza riscului rezidual, pe care direcțiile generale pentru ale căror domenii politice evaluarea Curții indică codul roșu - „nesatisfăcător” - trebuie să le includă în rapoartele de activitate anuală pentru 2007.

    Acțiunea 11N – fiabilitatea sistemelor naționale de monitorizare și raportare – pentru prima dată, a fost inclusă, în Raportul anual 2006 privind fondurile structurale care a fost publicat în octombrie 2007, o anexă referitoare la corecții financiare și recuperări care prezenta o sinteză a datelor primite din partea statelor membre privind recuperările și retragerile. Vor fi întreprinse audituri ale unui eșantion de state membre pentru a se verifica integralitatea și acuratețea datelor.

    Acțiunea 15 – contracte de încredere – în 2008, au fost semnate contracte de încredere cu Danemarca, Portugalia, Slovenia și Estonia, care se adaugă contractelor semnate anterior cu Regatul Unit (Țara Galilor) și Austria. Direcțiile generale vor depune eforturi suplimentare în vederea încheierii în continuare de astfel de contracte în cazul în care statele membre îndeplinesc condițiile respective. De exemplu, alte două contracte sunt în pregătire în vederea luării unei decizii în toamnă. Contractele fac referire la perioada de programare 2000-2006. Conceptul fundamental al contractelor de încredere este integrat în legislația comunitară pentru perioada de programare 2007-2013 a fondurilor structurale.

    În plus, următoarele acțiuni sunt considerate ca fiind în desfășurare și vor duce la obținerea de rezultate suplimentare:

    Acțiunea 9 – coordonarea și schimbul de informații privind rezultatele auditurilor și controalelor – baza de date a organismelor comune responsabile de sistemele de gestionare și control ale fondurilor structurale a fost finalizată în 2007 prin adăugarea organismelor de lichidare. Această bază de date va fi folosită pentru schimbul de informații privind rezultatele anchetelor de audit referitoare la examinarea activității organismelor de lichidare în 2008.

    Acțiunea 14b – orientare pentru statele membre – pe parcursul lui 2007, șase note de orientare au fost analizate cu statele membre. În 2008, vor fi finalizate două note de orientare pentru autoritățile de audit, iar alte două note de orientare privind verificările gestionării și funcția de certificare vor fi revizuite pentru a lua în considerare dispozițiile noilor regulamente.

    Acțiunea 16 – standardele auditului de coordonare – manualul de audit pentru fondurile structurale este în curs de a fi actualizat și va fi terminat în 2008, iar documentele de orientare privind metodologia de eșantionare și de evaluare a sistemelor va fi finalizată.

    6. Acțiuni preventive pentru perioada de programare 2007-2013 a fondurilor structurale

    Pentru perioada de programare 2007-2013, serviciile Comisiei au întreprins acțiuni în 2007 pentru a se asigura că au fost acordate statelor membre instrucțiuni detaliate privind procedurile principale ale procesului de evaluare a conformității, precum și privind aprobarea strategiei de audit. Serviciile Comisiei au furnizat instrucțiuni și formare suplimentare autorităților de audit în legătură cu auditurile de sisteme și auditurile de proiecte. În 2008, serviciile Comisiei vor realiza o examinare eficace a documentelor de evaluare a conformității și a documentelor privind strategia de audit, aplicând procedurile și fișele de verificare comune instituite pentru a se asigura că statele membre au înființat sisteme conforme de gestionare și control. Serviciile Comisiei vor finaliza alte documente de orientare, astfel cum sunt menționate la punctul 5, și anume:

    - manual de audit pentru fondurile structurale,

    - orientare pentru verificările de la primul nivel efectuate de autoritățile de management,

    - orientare cu privire la funcția de certificare.

    De asemenea, serviciile vor întreprinde acțiuni pentru a promova utilizarea procedurilor simplificate prevăzute de regulamentele comunitare, precum și pentru a furniza instrucțiuni clare privind aspectele legate de eligibilitate.

    7. Noi acțiuni suplimentare

    De la publicarea Raportului anual al Curții de Conturi pentru 2006 și ca răspuns la recomandările acesteia, serviciile Comisiei au lansat o serie de acțiuni suplimentare care vor fi încheiate în 2008. Aceste acțiuni se referă în special la măsurile menite să asigure adoptarea mai rapidă a deciziilor de suspendare a plăților și a corecțiilor financiare în cazul detectării de deficiențe grave ale sistemelor, măsurile de îmbunătățire a calității informațiilor transmise privind recuperările și corecțiile financiare, atât la inițiativa statelor membre, cât și a Comisiei, măsuri de îmbunătățire în continuare a comunicării informațiilor în rapoartele de activitate anuală și măsuri de maximizare a valorii care poate fi obținută din sintezele anuale ale statelor membre în conformitate cu articolul 53b alineatul (3) din regulamentul financiar.

    8. Impactul planului de acțiune

    8.1. Comisia a elaborat prezentul plan de acțiune pentru a răspunde sistematic celor 11 recomandări formulate de Curte. Acest plan cuprinde acțiunile menționate anterior, inclusiv noile acțiuni suplimentare amintite și precizează rezultatele și indicatorii, precum și termenele limită, ceea ce va permite monitorizarea punerii sale în aplicare.

    8.2. Îndeplinirea obiectivului de reducere a nivelului de eroare la nivelul rambursărilor intermediare va fi un proces care va necesita timp și eforturi constante. Erorile constatate de Curte nu se vor reduce decât atunci când, în primul rând, sistemele statelor membre se dovedesc eficace în mod coerent în prevenirea erorilor, înainte de certificarea cheltuielilor către Comisie. Pentru perioada de programare 2000-2006, erorile comise deja vor continua să influențeze plățile care urmează a fi efectuate până în 2010. Corectarea acestor erori va depinde de eficacitatea controalelor ulterioare plăților pe care statele membre sunt solicitate să le întreprindă, precum și de controalele și auditurile realizate de Comisie. Măsurile planului de acțiune ar trebui să sporească eficacitatea acestor controale ex post , în special pentru acele sisteme ale statelor membre a căror deficiență a fost deja constatată și să ofere indicatori mai buni de monitorizare. Pentru perioada de programare 2007-2013, planul de acțiune ar trebui să garanteze buna funcționare a sistemelor statelor membre, de la începutul punerii în aplicare a programului sau, în caz contrar, o detectare rapidă a deficiențelor care să permită aplicarea măsurilor corective.

    Planul de acțiune

    .

    Acțiune | Recomandarea Curții de Conturi Europene la care s-a răspuns | Obiectiv | Responsabil | Rezultat/Indicator | Termen limită |

    1. Acțiuni în cadrul strategiei de audit comune a acțiunilor structurale pentru perioada 2000-2006 |

    1.1. | Realizarea de audituri cu obiective țintă asupra organismelor de management care prezintă un risc ridicat (2000-2006) | Acordarea priorității îmbunătățirii controalelor primare la nivel de conducere în statele membre Îmbunătățirea eficacității controalelor de supraveghere din partea Comisiei pentru a atenua riscul de deficiențe în sistemele statelor membre | Concentrarea resurselor de audit asupra organismelor care prezintă un risc ridicat în scopul reducerii riscului rezidual potențial | DG REGIO DG EMPL | Executarea misiunilor de audit planificate: 40 FEDR/FC: BE, BG, CZ, ES (2), F (3), FI, GR (3), IRL (2), IT (6), LT, LV, NL, PL (2), PT (2), RO, SK (2), UK (2), INTERREG (8) 15 FSE: AT, DE, ES (3), HU, IT, LV, PT (3), SI, SK, UK (2) Rezultatele auditului în termen de trei luni de la misiunea de audit Rezultat concret – bază solidă pentru o acțiune corectivă sau o asigurare rezonabilă că nu se impune nicio acțiune | 31.12.2008 |

    1.2. | Finalizarea urmăririi aplicării de către statele membre a celor 27 de planuri de acțiune pentru remedierea gravelor deficiențe ale sistemelor de gestionare și control ale statelor membre | Acordarea priorității îmbunătățirii controalelor primare la nivel de conducere în statele membre Îmbunătățirea eficacității controalelor de supraveghere din partea Comisiei pentru a atenua riscul de deficiențe în sistemele statelor membre | Obținerea unei asigurări rezonabile că sistemele de gestionare și control ale statelor membre funcționează eficient și protejează bugetul comunitar | DG REGIO DG EMPL | 27 planuri de acțiune (10 FEDR/17 FSE) în 16 state membre încheiate cu rezultate concrete FEDR: ES, FI, IT, NL, PL, PT, UK (2), INTERREG (2) FSE : AT (2), BE, DE (3), ES (2), F (3), IT (2), LV, NL, SK, UK | 31.12.2008 |

    1.3. | Încheierea celor 20 de proceduri de suspendare și de corecție financiară aflate în desfășurare în prezent, pentru perioada 2000-2006, și a celor 34 de proceduri de corecție financiară care rezultă din auditurile finale pentru 1994-1999 | Sporirea impactului activității de audit a Comisiei printr-o utilizare mai eficientă a procedurilor de suspendare și de corecție financiară | Obținerea unei asigurări rezonabile că sistemele de gestionare și control ale statelor membre funcționează eficace și protejează bugetul comunitar | DG REGIO DG EMPL | Procedurile de suspendare/corecție financiară încheiate prin corecții acceptate de statele membre sau printr-o decizie a Comisiei în termen de 24 de luni (a se vedea punctul 8.2 de mai jos) 32 programe FEDR: ES (23), IT, PT (3), INTERREG (3), UK (2) 12 programe FSE: DE, ES (2), F (2), IT (2), LU (2), LV, NL, UK 60 proiecte FC: BG (3), ES (14), GR (37), PT (3), LT (3) | 31.12.2008 |

    1.4. | Urmărirea cazurilor de eroare de fond individuale pentru DAS 2006, precum și a eventualelor repercusiuni asupra sistemelor | Îmbunătățirea eficacității controalelor de supraveghere din partea Comisiei pentru a atenua riscul de deficiențe în sistemele statelor membre | Obținerea garanției că au fost efectuate corecțiile solicitate pentru protejarea bugetului comunitar | DG REGIO DG EMPL | Poziție definitivă adoptată de DG-uri în 73 de dosare În cazul în care statul membru nu a efectuat corecțiile solicitate, lansarea unei proceduri de corecție financiară | 30.9.2008 |

    2. Principalele acțiuni în curs în cadrul Planului de acțiune pentru un cadru de control intern integrat |

    2.1. | Acțiunea 9 – Crearea de instrumente eficace pentru comunicarea rezultatelor auditului și controlului și promovarea abordării unice a auditului | Consolidarea mecanismelor de feedback ale sistemelor de control în contextul fondurilor structurale | Coordonarea lucrărilor de audit și de control în scopul maximizării eficacității acestora | DG REGIO DG EMPL | Comunicarea rezultatelor anchetei de audit referitoare la activitățile organismelor de lichidare (a se vedea punctul 3.1 de mai jos) | 31.12.2008 |

    2.2. | Acțiunea 10 – Realizarea unei evaluări și analize inițiale a costurilor controalelor pentru FEDR | Punerea în aplicare a Planului de acțiune al Comisiei pentru un cadru de control intern integrat în conformitate cu Avizul nr. 2/2004 al Curții | Furnizarea unei baze pentru stabilirea unui echilibru între costurile și beneficiile controalelor | DG REGIO | Raport privind analiza datelor transmise de statele membre | 31.5.2008 |

    2.3. | Acțiunea 11N – examinarea fiabilității sistemelor naționale de monitorizare și raportare pentru recuperări și corecții financiare | Garantarea comunicării de informații complete, transparente și fiabile privind corecțiile financiare și recuperările | Îmbunătățirea comunicării informațiilor privind corecțiile financiare (a se vedea acțiunea 6 de mai jos) | DG REGIO DG EMPL | Verificări în 10 state membre care urmează să fie selecționate după analiza datelor care urmează a fi furnizate până la 31.3.2008 (5 SM în cursul primului semestru) Rezultat concret – îmbunătățirea evaluării realizate de către Curte | 31.12.2008 |

    2.4. | Acțiunea 14b – furnizarea orientărilor către beneficiari și/sau organisme intermediare privind controalele și responsabilitățile din lanțul de control | Încurajarea și facilitarea utilizării procedurilor simplificate pentru perioada 2007-2013 | Pentru a preveni erorile și a reduce riscul pentru bugetul comunitar (a se vedea acțiunile 4 și 5.2 de mai jos) | DG REGIO DG EMPL | Actualizarea notelor de orientare privind: gestionarea verificările funcția de certificare | 30.6.2008 |

    2.5. | Acțiunea 15 – promovarea inițiativei „contractelor de încredere” pentru fondurile structurale (pentru a permite Comisiei să se bazeze pe activitatea de audit la nivel național pentru perioada 2000-2006 și să stabilească bazele unei cooperări similare în 2007-2013) | Îmbunătățirea eficacității controalelor de supraveghere din partea Comisiei pentru a atenua riscul de deficiențe în sistemele statelor membre | Îmbunătățirea coordonării activităților de audit pentru a se putea baza pe activitatea organismelor de audit naționale | DG REGIO | Obiectiv – semnarea de contracte de încredere cu încă 2 state membre care demonstrează îndeplinirea condițiilor (6 semnate la data de 19 februarie 2008 pentru FEDR și fondul de coeziune) | 30.9.2008 |

    2.6. | Acțiunea 16 – coordonarea standardelor de audit, notificarea nivelului de eroare etc. pentru fondurile structurale | Îmbunătățirea eficacității controalelor de supraveghere din partea Comisiei pentru a atenua riscul de deficiențe în sistemele statelor membre | Îmbunătățirea cadrului de control intern integrat prin standardizarea metodelor de audit | DG REGIO DG EMPL | Ghid de eșantionare Metodologia de evaluare a sistemelor Finalizarea versiunii revizuite a manualului de audit pentru fondurile structurale | 30.4.2008 30.4.2008 31.12.2008 |

    3. Acțiuni preventive pentru încheierea programelor și proiectelor 2000-2006 |

    3.1. | Finalizarea anchetei de audit privind examinarea activităților organismelor de lichidare (2000-2006) | Asigurarea respectării procedurilor de încheiere | Control preventiv menit să asigure că procesul de încheiere va permite detectarea eficientă a cheltuielilor neregulamentare | DG REGIO DG EMPL | Executarea misiunilor de audit planificate: 30 FEDR/FC: BE, BG, CY, CZ (2), DE (5), ES (2), FI, GR (2), HU, IT (6), LT, NL, PL (2), RO, UK (3)[3] 6 FSE: EE, FI, HU, IRL, PT, SV Rezultat concret – bază solidă pentru o acțiune corectivă sau o asigurare rezonabilă că nu se impune nicio acțiune | 31.12.2008 |

    3.2. | Finalizarea procedurilor interne care să garanteze o examinare riguroasă a documentelor de încheiere | Asigurarea respectării procedurilor de încheiere | Asigurarea unei bune pregătiri pentru încheierea programelor în cadrul serviciilor Comisiei | DG REGIO DG EMPL | Finalizarea noilor proceduri | 30.6.2008 |

    3.3. | Sensibilizarea statelor membre cu privire la orientările de încheiere publicate de Comisie în 2006 | Asigurarea respectării procedurilor de încheiere | Asigurarea unei bune pregătiri pentru încheierea programelor în cadrul statelor membre | DG REGIO | Seminar destinat autorităților de management Punct al ordinii de zi pentru reuniunile anuale cu autoritățile de management | 30.6.2008 31.12.2008 |

    4. Acțiuni preventive pentru perioada de programare 2007-2013 |

    4.1. | Examinarea rapoartelor și avizelor privind evaluarea conformității | Garantarea aplicării integrale a cadrului legal pentru perioada de programare 2007-2013 | Să se asigure că există sisteme de gestionare și control încă de la începutul perioadei | DG REGIO DG EMPL | Control documentar pentru aproximativ 250 de sisteme, cu misiuni de constatare a faptelor, dacă este necesar Rezultat concret – nivel redus de eroare în cererile de plată intermediare declarate ulterior | 31.12.2008 |

    4.2. | Examinarea strategiilor de audit naționale | Garantarea aplicării integrale a cadrului legal pentru perioada de programare 2007-2013 | Garantarea conformării strategiilor de audit naționale cu regulamentele | DG REGIO DG EMPL | Control documentar pentru aproximativ 200 de strategii de audit | 31.12.2008 |

    4.3. | Acțiuni în materie de simplificare: | Încurajarea și facilitarea utilizării procedurilor simplificate pentru perioada de programare 2007-2013 | Prevenirea erorilor și reducerea riscului pentru bugetul comunitar |

    a) Notă privind încheierea parțială în conformitate cu articolul 88 din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006, a cărui urmărire este asigurată în cadrul reuniunilor anuale cu autoritățile de management | DG REGIO DG EMPL | Notă de orientare și reuniuni de urmărire Rezultat concret – utilizarea încheierii parțiale de către majoritatea statelor membre | 31.12.2008 |

    b) Notă privind utilizarea ratelor forfetare pentru costuri indirecte (doar FSE), a căror urmărire este asigurată în cadrul reuniunilor anuale cu autoritățile de management | DG EMPL | Notă de orientare și reuniuni de urmărire Rezultat concret – utilizarea ratelor forfetare de către majoritatea statelor membre (18/27) – reducerea erorilor | 31.12.2008 (Notă finalizată în septembrie 2007) |

    4.4. | Reexaminarea și clarificarea aspectelor de eligibilitate pentru perioada 2007-2013: | Garantarea aplicării integrale a cadrului legal pentru perioada de programare 2007-2013 | Garantarea faptului că regulamentele sunt clar înțelese de autoritățile naționale care le aplică și de către beneficiari |

    a) Compilarea normelor comunitare de eligibilitate pentru perioada 2007-2013 într-o broșură unică | DG REGIO DG EMPL | Broșură | 30.9.2008 |

    b) Notă privind aplicarea articolului 55 din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 – proiecte generatoare de venituri | DG REGIO DG EMPL | Notă de orientare Rezultat concret – reducerea erorilor referitoare la proiectele generatoare de venituri | 30.6.2008 |

    c) Notă referitoare la aplicarea normelor privind ajutorul de stat | DG REGIO DG EMPL | Notă de orientare Rezultat concret – reducerea erorilor referitoare la normele privind ajutorul de stat | 30.6.2008 |

    4.5. | Sensibilizarea cu privire la normele privind achizițiile publice | Acordarea priorității îmbunătățirii controalelor primare la nivel de conducere în statele membre | Reducerea erorilor din această sursă în utilizarea fondurilor structurale și de coeziune | DG REGIO DG EMPL | Organizarea a 2 ateliere destinate autorităților statelor membre pentru a le sensibiliza cu privire la aplicarea normelor privind achizițiile publice în cadrul acțiunilor structurale | 31.12.2008 |

    5. Acțiuni care vizează îmbunătățirea controalelor primare la nivel național |

    5.1. | Organizarea unui seminar pentru autoritățile de management și autoritățile de certificare și asigurarea urmăririi în cadrul reuniunilor anuale cu autoritățile de management | Acordarea priorității îmbunătățirii controalelor primare la nivel de conducere în statele membre | Abordarea riscului unor controale primare slabe | DG REGIO DG EMPL | Seminar pentru aproximativ 300 de participanți naționali | 30.6.2008 |

    5.2. | Actualizarea orientărilor privind bunele practici pentru controalele primare și funcția de certificare pentru perioada 2007-2013 | Acordarea priorității îmbunătățirii controalelor primare la nivel de conducere în statele membre Consolidarea mecanismelor de feedback ale sistemelor de control | Abordarea riscului unor controale primare slabe și a funcției de certificare | DG REGIO DG EMPL | Finalizarea și distribuirea documentelor de orientare (a se vedea punctul 2.4 de mai sus) | 30.6.2008 |

    5.3. | Furnizarea unor instrumente de autoevaluare pentru autoritățile de management privind respectarea legislației | Acordarea priorității îmbunătățirii controalelor primare la nivel de conducere în statele membre | Abordarea riscului unor controale primare slabe | DG REGIO DG EMPL | Distribuirea aplicației de autoevaluare | 30.6.2008 |

    6. Acțiuni vizând îmbunătățirea comunicării informațiilor privind corecțiile financiare de către statele membre |

    6.1. | Asigurarea urmăririi datelor transmise în vederea completării lacunelor și a corectării inexactitudinilor | Îmbunătățirea comunicării de informații complete, transparente și fiabile privind recuperările și corecțiile financiare | Îmbunătățirea comunicării informațiilor privind corecțiile financiare și recuperările | DG REGIO DG EMPL | Analiza informațiilor primite la 31 martie 2008 și trimiterea unei scrisori de urmărire Îmbunătățirea evaluării realizate de către Curte | 30.6.2008 |

    6.2. | Efectuarea de verificări la fața locului pe baza unui eșantion de date ale statelor membre | Îmbunătățirea comunicării de informații complete, transparente și fiabile privind recuperările și corecțiile financiare | Verificarea preciziei datelor transmise | DG REGIO DG EMPL | Verificări în 10 state membre care urmează să fie selecționate după analiza datelor care urmează a fi furnizate până la 31.3.2008 (5 SM în cursul primului semestru) (a se vedea punctul 2.3 de mai sus) Îmbunătățirea evaluării realizate de către Curte | 31.12.2008 |

    7. Acțiuni vizând îmbunătățirea informațiilor transmise de Comisie privind impactul activității de audit |

    7.1. | Îmbunătățirea sistemelor utilizate pentru înregistrarea și notificarea urmăririi recomandărilor de audit | Îmbunătățirea eficienței controalelor de supraveghere din partea Comisiei pentru a atenua riscul de deficiențe în sistemele statelor membre Consolidarea mecanismelor de feedback ale sistemelor de control | Îmbunătățirea proceselor de monitorizare și facilitarea comunicării rezultatelor de audit | DG REGIO DG EMPL | Modificarea aplicațiilor și procedurilor informatice: SYSAUDIT în DG REGIO; aplicarea integrală a A-REP în DG EMPL Îmbunătățirea evaluării realizate de către Curte | 31.9.2008 31.3.2008 |

    7.2. | Îmbunătățirea sistemelor utilizate pentru înregistrarea și notificarea corecțiilor care rezultă din activitatea de control și audit a Comisiei | Îmbunătățirea comunicării de informații complete, transparente și fiabile privind recuperările și corecțiile financiare | Îmbunătățirea informațiilor privind recuperările și corecțiile financiare ca indicator parțial al impactului activității de audit a Comisiei | DG REGIO DG EMPL | Modificarea aplicațiilor și procedurilor informatice Raport trimestrial către DG BUDG Îmbunătățirea evaluării realizate de către Curte | 30.9.2008 |

    8. Acțiuni vizând sporirea impactului activității de audit a Comisiei |

    8.1. | Stabilirea și aplicarea unei politici de suspendare a plăților prin decizia Comisiei în cel mai scurt timp posibil după constatarea unei deficiențe grave în sistemele naționale | Sporirea impactului activității de audit a Comisiei printr-o utilizare mai eficientă a procedurilor de suspendare și de corecție financiară | Obținerea unei asigurări rezonabile că sistemele de gestionare și control ale statelor membre funcționează eficace și protejează bugetul comunitar | DG REGIO DG EMPL | Instrucțiuni din partea directorilor generali, proceduri revizuite și raport de monitorizare Rezultat concret: obiectiv: decizie de suspendare în termen de 6 luni de la poziția definitivă privind concluziile auditului | 30.4.2008 |

    8.2. | Modificarea procedurilor interne de suspendare și corecții financiare în scopul accelerării aplicării măsurilor | Sporirea impactului activității de audit a Comisiei printr-o utilizare mai eficientă a procedurilor de suspendare și de corecție financiară | Obținerea unei asigurări rezonabile că sistemele de gestionare și control ale statelor membre funcționează eficient și protejează bugetul comunitar | DG REGIO DG EMPL | Proceduri revizuite și raport de monitorizare Rezultat concret – realizarea obiectivului: adoptarea unei decizii de corecție financiară în termen de 24 de luni de la audit, dacă este cazul | 30.4.2008 |

    9. Acțiuni vizând îmbunătățirea asigurării furnizate de raportul anual de activitate (RAA) |

    9.1. | Realizarea următoarelor acțiuni referitoare la pregătirea rapoartelor anuale de activitate: | Îmbunătățirea calității RAA ale DG-urilor | Îmbunătățirea transparenței și continuității comunicării informațiilor privind evaluarea sistemelor statelor membre în scopul monitorizării mai eficiente a progreselor efectuate | DG REGIO DG EMPL | RAA 2007 Îmbunătățirea evaluării realizate de către Curte | 31.3.2008 |

    a) Furnizarea informațiilor privind urmărirea tuturor sistemelor pentru care au fost depistate deficiențe sistemice în 2006 |

    b) Raport privind executarea planurilor de acțiune aplicate de statele membre pentru a corecta deficiențele |

    c) Raport privind deciziile de suspendare a plăților intermediare, alte măsuri preventive luate de AOSD referitoare la plățile intermediare, corecțiile financiare efectuate de statele membre la cererea Comisiei și decizii de corecție financiară adoptate de Comisie |

    d) Furnizarea unei justificări detaliate pentru absența rezervei în cazul constatării unor deficiențe sistemice importante |

    e) Raport privind urmărirea recomandărilor anterioare ale Curții |

    10. | Acțiuni vizând maximizarea valorii sintezelor anuale în conformitate cu articolul 53b din regulamentul financiar |

    Analizarea situațiilor rezumative primite, introducerea rezultatelor în RAA și luarea de măsuri cu privire la statele membre care nu-și respectă obligațiile | Întreprinderea unei supravegheri adecvate a situațiilor rezumative anuale pentru a asigura coerența, comparabilitatea și utilitatea acestora | Îmbunătățirea nivelului de asigurare obținut din partea statelor membre | DG REGIO DG EMPL | Integrarea rezultatelor în RAA Adoptarea de măsuri eficace cu privire la statele membre care nu respectă legislația | 31.3.2008 31.12.2008 |

    [1] Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).

    [2] Termenul pentru depunerea cererilor de plată finale a fost 31 martie 2003.

    [3] 8 misiuni sunt combinate cu cele descrise în cadrul acțiunii 1.1.

    Top