Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AE0420

    Aviz al Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind abrogarea Directivei 68/89/CEE a Consiliului de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la clasificarea lemnului în stare brută COM(2006) 557 final — 2006/0178 (COD)

    JO C 161, 13.7.2007, p. 53–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
    JO C 161, 13.7.2007, p. 16–16 (MT)

    13.7.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 161/53


    Aviz al Comitetului Economic și Social European privind „Propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind abrogarea Directivei 68/89/CEE a Consiliului de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la clasificarea lemnului în stare brută”

    COM(2006) 557 final — 2006/0178 (COD)

    (2007/C 161/16)

    La 11 octombrie 2006, Consiliul, în conformitate cu articolul 95 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social cu privire la propunerea sus-menţionată.

    Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 19 februarie 2007. Raportor: dl DORDA.

    În cea de a 434-a sesiune plenară, care a avut loc la 14 și 15 martie 2007 (ședința din 14 martie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 159 voturi pentru și 3 abțineri.

    1.   Introducere

    1.1

    Propunerea Comisiei are drept scop abrogarea Directivei 68/89/CEE a Consiliului de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la clasificarea lemnului în stare brută.

    1.2

    Având în vedere faptul că statele membre, sectorul silviculturii și industria lemnului insistă de mai mulți ani că, în general, această directivă nu se aplică în mod sistematic în comerțul cu lemn, Comisia a propus abrogarea directivei.

    2.   Observații generale

    2.1

    La mijlocul lui 2005, 19 state membre și 11 reprezentanți ai federațiilor naționale din industrie au participat la consultări în scopul de a stabili dacă directiva a fost pusă în aplicare și dacă abrogarea acesteia ar putea avea consecințe negative. Rezultatele anchetei efectuate au confirmat faptul că majoritatea atât a statelor membre, cât și a federațiilor din industrie nu aplică această directivă în comerțul cu lemn, considerând că nu este suficient de detaliată, nu ia considerare utilizările prevăzute pentru lemn și nu este adaptată la nevoile pieței.

    2.2

    Punerea în aplicare a directivei Consiliului a fost limitată, deoarece nu are caracter obligatoriu, metodele de clasificare și de măsurare pe care le stabilește sunt depășite, iar operatorii de pe piața lemnului au căzut de acord asupra altor metode de măsurare și clasificare pe care le-au pus în aplicare. Cu toate acestea, piața internă a lemnului brut, ca și comerțul cu țările terțe, s-au extins aparent fără obstacole.

    În plus, au fost stabilite standarde europene pentru măsurarea și clasificarea lemnului; acestea pot fi aplicate, când este cazul, în tranzacțiile de pe piața lemnului și sunt considerate o soluție mai bună.

    2.3

    Abrogarea directivei este prin urmare în conformitate cu rezultatele consultărilor cu statele membre, sectorul silviculturii și industria lemnului. Obiectivele directivei pot fi atinse fără o legislație comunitară.

    2.4

    Ținând cont de motivele de mai sus și, de asemenea, de faptul că abrogarea directivei nu va avea nici o implicație bugetară și va contribui la simplificarea legislației europene, Comitetul susține propunerea Comisiei. Comitetul este de părere că legislația care este rar pusă în aplicare și nu este indispensabilă pentru funcționarea corespunzătoare a pieței interne în acest sector nu ar trebui să rămână în vigoare.

    Bruxelles, 14 martie 2007.

    Președintele

    Comitetului Economic și Social European

    Dimitris DIMITRIADIS


    Top